2008-06-16 399 瀏覽
小籠包 - 皮薄汁多, 形式跟4季龍景軒相似, 但更好食燒賣 - 多蝦, 味道頗鮮, 採用梅粒做點綴, 有新鮮感蝦餃 - 新鮮美味 x 燒腸及炸兩 - 很滑, x 燒夠多蛋白瑤柱少飯 - 飯粒太乾, 蛋白太大舊 豆漿: 有豆味除了食物, 裝修亦值得一讚古色古香之餘, 有不少現代畫侍應則有點遲鈍...價錢: 不太清楚, 被人請客啦
小籠包 - 皮薄汁多, 形式跟4季龍景軒相似, 但更好食
燒賣 - 多蝦, 味道頗鮮, 採用梅粒做點綴, 有新鮮感
蝦餃 - 新鮮美味
x 燒腸及炸兩 - 很滑, x 燒夠多
蛋白瑤柱少飯 - 飯粒太乾, 蛋白太大舊

豆漿: 有豆味

除了食物, 裝修亦值得一讚
古色古香之餘, 有不少現代畫

侍應則有點遲鈍...

價錢: 不太清楚, 被人請客啦

$xxx (午餐)
2007-08-31 345 瀏覽
早排常去那兒因為有位長輩很喜歡這裡,但問心講,D食物真係普普通通.但service幾好,裝修幾好.如果請客就okay嘅(尤其係外國人).
2007-05-10 368 瀏覽
三月尾同公司去食春茗,價錢要$480一位,非常貴,但已經是最平的一席。食物方面頭盤有又燒、乳豬及春卷,分量少,味道又普通,主菜中的油泡蝦球不錯,蝦又新鮮又大隻,不過不知是否為了迎合外國人的口味,味道比較淡。之後的北京填鴨味道一流,待應還以皮捲好填鴨及大蔥,夠細心。不過其餘的楊州炒飯及楊枝金露就沒甚特色,最後的酥皮蛋撻都幾酥卻不夠熱!服務方面,中上,環境一流.但酒水極貴,$30一杯汽水及$40一杯果汁,真是五星酒店價錢。
2007-02-28 350 瀏覽
自已term食開年飯,訂o左兩圍,雖然係公司錢,但心知係食地方及名氣,而且每人budget $150,大家都沒有抱什麼期望。先o黎頭盤點心春卷、山竹牛肉及豬利燒買,春卷無乜,勝在炸得夠脆、山竹牛肉與一般酒樓的沒有分別、燒買勁多肥膏,而豬利極腍身,沒有咬口。燒味併盤有叉燒、燒鵝、海蜇、乳豬及五香牛肉,當中以叉燒最好,燒鵝瘀瘀黑黑的、海蜇碎濕濕,不過味道算唔錯、食淨晒五香牛肉,就知有幾好味啦。雞蓉粟米羹-味道似罐頭湯囉。冬菇生菜-同一般酒樓的毛病,就是勁多茨汁。炸子雞-就算是食雞肉最嫩的部份,都是"鞋"的。黃金炒飯-有一粒粒橙色的蟹膏,初時大家都以為紅蘿蔔或者南瓜,一問之下原來是蟹膏,真是一丁點蟹膏鮮味也食不出。食炒得夠乾身,可惜飯身較硬。乾燒伊麵-唔多掂,一pat pat又好濕,加埋兩大碟生果併盤後,大家都唔夠飽,要3點3食個tea。
雞蓉粟米羹-味道似罐頭湯囉。
冬菇生菜-同一般酒樓的毛病,就是勁多茨汁。
炸子雞-就算是食雞肉最嫩的部份,都是"鞋"的。
乾燒伊麵-唔多掂,一pat pat又好濕,
加埋兩大碟生果併盤後,大家都唔夠飽,要3點3食個tea。
(非會員)
2006-12-17 483 瀏覽
All Chinese food lunch buffet! Hot dishes are refilled frequently -- including steamed fish, lobster tail, crab .... Congee is superb,too -- big prawn. Never realize such variety of Chinese dessert. You can also make your own drink -- red bean, water chestnet
2006-04-01 309 瀏覽
工作上因要接待國內政府代表團,「衫尾」去了中國會吃午飯。工作人員餐包括:1.灌湯餃、貼2.長粉、蝦餃、燒賣、菜雲吞3.海蜇、燒、頸肉拼盤4.炒豆苗、辣子雞丁5.蛋白炒飯除炒飯較咸外,其他食品的水準當然屬中上﹝價錢不清楚了﹞;特別好吃的是灌湯餃、燒及辣子雞丁﹝用紫天椒做的無骨雞丁﹞,賣相辣得嚇人,但食落郤只有少許辣味。裝修是二十/三十年代舊上海格局,同上海「和平飯店」的感覺同出一徹,牆上掛滿不同的中西油畫。洋人一入門口即覺得進入了博物館。樓低高,由13至15 樓,有貴賓房,。唯一美中不足是木地板的關係,大廳的環境較嘈吵,不宜談情或聊天。最驚奇的是電梯口的Reception位有一部電腦,可以隨時查看路透社消息。
工作上因要接待國內政府代表團,「衫尾」去了中國會吃午飯。
工作人員餐包括:
1.灌湯餃、貼
2.長粉、蝦餃、燒賣、菜雲吞
3.海蜇、燒、頸肉拼盤
4.炒豆苗、辣子雞丁
5.蛋白炒飯
除炒飯較咸外,其他食品的水準當然屬中上﹝價錢不清楚了﹞;

2006-01-11 268 瀏覽
鍾意在China Club吃飯是因爲呢個地方擁有著很中國味道的decoration,especially for business lunch or dinner, very nice place indeed.味道都不錯,不太濃,其實來呢度都係因爲呢些decoration而已... ^^
2004-08-14 298 瀏覽
朋友係China Club會員, 尋日下晝請我黎飲茶. 呢度無論裝修,服務員o既衣著都好古色古香. 我地叫左鴨仔餃, 叉燒酥, 粉果, 春卷, 小籠包, 蟹籽燒賣, 再加一個蟹肉干燒伊麵.點心最好食就係個鴨仔餃. 一籠一隻, 外型做到一隻鴨仔咁, 用蝦餃皮包住鮑魚粒同豬肉粒. 呢個好好味! 裡面好多鮑魚! 我諗係佢地o既招牌點心黎嫁! 另外個叉燒酥都好好味, 好香酥! 我朋友就最欣賞個小籠包, 差d想叫多一籠添!干燒伊麵我就覺得麻麻地, 無大酒樓o既鑊氣, 不過條條蟹肉非常足料!埋單幾錢我就唔知, 因為朋友俾錢, 不過我睇餐牌時就覺得佢唔係貴過美心酒樓好多, 畢竟朋友都要買會藉同俾月費架喎!