2020-11-22 1660 瀏覽
🇭🇰中島水產·因為嗰日突然之間好想食壽司 就買咗呢個返屋企食啦 佢星期六日超抵 兩個加埋都係$120 都幾抵食😈😈·帆立貝壽司$60壽司盛盒$60我覺得兩盒入面佢個帆立貝最好食 係真係幾甜 而且質感唔錯 性價比一流 不過佢靜雞雞有一兩舊質素無咁好既😏個盛盒水準就參差啲啦 鰻魚 三文魚呢啲就正常發揮啦 但係佢個魷魚同蝦都唔係太新鮮所以都係單嗌好啲🙊😂😂·#rbyeat#rby日本菜#rby太古·📍太古康山道1-2號康怡廣場南座AEON超級巿場地舖
🇭🇰中島水產
帆立貝壽司$60
壽司盛盒$60

#rbyeat
#rby日本菜
#rby太古
📍太古康山道1-2號康怡廣場南座AEON超級巿場地舖
2019-09-27 1335 瀏覽
話說都幾鍾意食日本嘢嘅我今日夜媽媽去咗aeon百貨諗住睇下有冇啲平價高質刺身尤其夜晚有折當然唔放過!見人少少立即走去中島到望兩望(成日走到邊,人潮就堆到邊求心理陰影面積)哼哼哼!見到池魚刺身得返一盒,即刻狗衝去買唔洗諗🤣原價$68,有折,5片池魚腩肉質厚實,鮮嫩,鮮味夠,唔腥(利申 腥味真心接受唔到,會嘔)其實睇圖都見高質,唔需要多講有幾好鍾意食日本野又怕腥既朋友,一試無妨!因為我都好怕腥既魚都可以食晒有下次!😜😜😜😜
話說都幾鍾意食日本嘢嘅我
今日夜媽媽去咗aeon百貨
諗住睇下有冇啲平價高質刺身

尤其夜晚有折當然唔放過!
見人少少立即走去中島到望兩望(成日走到邊,人潮就堆到邊
求心理陰影面積)
哼哼哼!
見到池魚刺身得返一盒,即刻狗衝去買唔洗諗🤣

原價$68,有折,5片池魚腩
肉質厚實,鮮嫩,鮮味夠,唔腥(利申 腥味真心接受唔到,會嘔

其實睇圖都見高質,唔需要多講有幾好

有下次!😜😜😜😜
池魚刺身
宵夜
池魚刺身
2017-12-02 1540 瀏覽
已撰文評此店的魚生。在大喜屋和大瀛喜已沒有特大赤蝦供應。近月常來此間買特大赤蝦。每隻12元,比男士手指粗,比USB長。蝦頭肥碩,蝦膏滿溢,咸鮮無比。蝦肉軟滑味腴,入口冰爽。一盒4隻,與三文魚腩可拼湊成為魚生丼。
已撰文評此店的魚生。
在大喜屋和大瀛喜已沒有特大赤蝦供應。
近月常來此間買特大赤蝦。

特大赤蝦

每隻12元,比男士手指粗,比USB長。

蝦頭肥碩,蝦膏滿溢,咸鮮無比。

蝦肉軟滑味腴,入口冰爽。

三文魚腩

一盒4隻,與三文魚腩可拼湊成為魚生丼。
特大赤蝦
2017-08-27 1452 瀏覽
廿年以上,來此日本超級市場,都會買刺身/壽司。發覺印有此店四個名字的,都屬佳品。超級市場裝修後,有了專門店,與超市的其他魚生涇渭分明。我來此百貨公司時,只光顧此店的魚生。魚生的質素比兩大超市,爭鮮……好得多,魚肉質較新鮮,不會偏稔。現在一田聲勢漸壓倒此百貨公司,但是論魚生,兩者大致仍旗豉相當。我最愛是三文魚腩。我挑選最奶白色的,脂肪比例較高。回家後加紫菜,芝麻,白飯伴吃,腩肉豐腴脂香,是人生一大享受。每塊7·2元,都算合理。對比三文魚壽司每件是9·1元,魚肉薄薄的,我覺得魚腩性價比較高。其次是海膽。賣40元一小份。現在推介墨西哥海膽,海膽壽司只賣15·2元,海膽極為鮮味。此品種氣味,顏色均偏淡,對我來說,有新奇感。我第一次試食海膽壽司,伴醋飯一齊食,效果頗佳;因我習慣在家中用海膽炒飯,一向認為飯與海膽是十分合拍的。再其次,推薦買赤蝦,每隻12元,如手指般粗而長,故十分合理。赤蝦鮮嫩多汁,肉質爽滑,非上湯焗,美極煎,白灼,椒鹽,麥皮,豉油皇,爆炒……能有此原始滿足感。如在食之放題未能找到此等體積蝦刺身,可在此購買。最後,最廉價,飽肚的壽司是卷物。款式很多,我較喜歡三文魚卷,其次是肉鬆卷,

超級市場裝修後,有了專門店,與超市的其他魚生涇渭分明。

我來此百貨公司時,只光顧此店的魚生。

三文魚腩

我最愛是三文魚腩。我挑選最奶白色的,脂肪比例較高。

三文魚壽司

海膽

其次是海膽。賣40元一小份。

海膽壽司

赤蝦

卷物

最後,最廉價,飽肚的壽司是卷物。款式很多,我較喜歡三文魚卷,其次是肉鬆卷,愛其魚,豬肉味濃郁。

壽司盛合

較不推薦是手卷和壽司盛合,和其他食店質素分別不大。

手卷

海膽
海膽壽司
赤蝦
2016-07-19 3277 瀏覽
The Aeon at Tai Koo Shing has undergone a major revamp. When I came here one night to buy some take out sushi, I discovered everything had changed! And for the better! It seemed their take out sushi section had also changed with a larger variety than before.For $98, you get a total of 12 pieces of sushi. Quality was decent and fresh. There was a good variety that included regulars like salmon and tuna. I especially liked the addition of cucumber wrapped scallops. The scallops were not only reall

For $98, you get a total of 12 pieces of sushi. Quality was decent and fresh. There was a good variety that included regulars like salmon and tuna. I especially liked the addition of cucumber wrapped scallops. The scallops were not only really sweet, but the addition of cucumber gave it a bit of freshness as opposed to nori. Rice held together ok and wasn't too big nor too small. For take out, it was pretty good.
You don't even have to stand in line at the other cashiers that serve people buying groceries. As it's now moved to the food court section, you can pay at the cashier there. Chopsticks are available and you can even grab extra wasabi and soy sauce.
2016-07-07
2016-07-09 2611 瀏覽
太古城AEON剛剛裝修完,成個商場大翻新,衣食個人用品好多野都換晒新野,就連超級市場都改左好多,但中島水產依然無變,但為左配合商場提升客路,食品用料絕對唔敢馬虎。今晚同柑太行完街,差唔多十點都仲去行下超市,見到成個商場人頭湧湧,好多人都想係商場關門前購入自己心頭好。我同柑太兩公婆行過壽司檔位,見到好多人仍然在選購壽司,一時好奇行埋去,發覺中島水產有唔少款式壽司做緊特價,於是就選了一盒黑鰭吞拿魚併盤,內有四色吞拿魚壽司。由於柑家離太古城有段距離,為止天氣炎熱影響壽司品質,於是問中島水產店員要求畀冰塊保鮮,店員好快就畀左一大袋碎冰畀我,仲用雙重膠袋入好,服務態度一流。付款過後,我們即時趕回家,準備好好享用美食,當在家中安頓好一齊,準備打開壽司膠盒時,發覺膠盒邊位油脂四溢,打開後一陣陣吞拿魚的肉香直湧面門,四色吞拿魚無論是顏色及香氣已經先聲奪人,當我拿出碟子倒入芥辣及豉油後,便與柑太好好享用壽司。盒中佈置仔細,清楚分為四部份,分別是右上方的赤身、右下方的吞拿魚軍艦、左下方的中拖羅,以及左上方的大拖羅,首先我們先試赤身,第一口不沾任何醬料,咬開壽司後,發覺吞拿魚的魚肉非常嫩滑,既無渣亦無筋,無

吞拿魚併盤
盒中佈置仔細,清楚分為四部份,分別是右上方的赤身、右下方的吞拿魚軍艦、左下方的中拖羅,以及左上方的大拖羅,首先我們先試赤身,第一口不沾任何醬料,咬開壽司後,發覺吞拿魚的魚肉非常嫩滑,既無渣亦無筋,無法想像這是吞拿魚最下價的赤身部位,而飯粒雖然已存放了差不多一整天,但仍然非常結實,而且飯的軟硬適中,飯味濃郁。

再來是軍艦,軍艦的飯底已經沾有醬油,入口後,全心感受碎拖羅在口中的鮮味,令人精神為之一振,因為拖羅的肉質猶如軟滑的豬糕一樣,入口即溶,令人一試難忘哦。

最下級的兩款已經令人齒夾留香,當我再吃下中拖羅時,發覺中拖羅的切法非常特別,它並不如大拖羅和赤身般厚,反而是較它們長,長度足以將整個飯團由頭至尾包裹一次,而薄切的切法,入口更能體驗它肉質的層次感,如安格斯牛肉一樣,多汁又多油,慢慢在口中溶化的感覺,比起坊間很多壽司店的大拖羅有過之而無不及。

最後的,一定要最好,大拖羅單看外表已經贏了,猶如A5和牛一般,粉紅色的肉夾雜了白色的油脂,放入口內的第一下,整個口腔都被香濃的油香佔據了,飯的味道為拖羅的肉作出極佳的調和,增加了它的層次,整片大拖羅在口內溶化的時候,香溢的油脂更忍不住從我的口中流出來,一張口,一陣陣鮮味似要衝出來一樣。

這種質素的大拖羅,相信要在很貴價錢的食店才可以找到,很多食店的大拖羅質素,根本只能勉強列入中拖羅的水平,而且入口有渣有筋,只有特級的黑鰭吞拿魚,拖羅的部位才會無筋無渣,這樣的拖羅,在日本築地可以吃到,但在香港,普通的一片,相信至少都要過百元才可以,現在平均只是十數元,就可以吃到這種級數,實在物超所值。

最後壽司盤內的一朵新鮮菊花,背後含意卻是食店對食材保鮮的認真,因為新鮮菊花有殺菌的作用,可以令刺身壽司的肉質保持得更久。
2016-07-08
  • 黑鰭吞拿魚壽司
2015-11-29 2738 瀏覽
住得呢區耐的朋友都知道 Aeon是有兩個地方賣壽司的。其中一邊是比較便宜,不過只賣壽司不賣刺身。而另一邊則價錢貴一點,不過有刺身賣。今晚收工已經九點半,午飯和晚飯都沒胃口,太忙。倒是忙完了想找點吃。到達時,已經差不多收舖,進入了勁減時段。陳列的壽司刺身所剩無幾,沒有多想,就手拿了兩盒就去付款。壽司盛合﹝優雅﹞帶子 x 2,甜蝦 x 2,魷魚 x2 ,鰻魚 x3,三文魚 x3。帶子非常厚,依然鮮味,微甜。三文魚肥美,是厚切,有很香的脂油,卻沒有很膩。飯,剛剛好,微醋,軟身,有咬口。其他不過不失,水準之上。刺身盛合﹝4色﹞金槍,立魚,北寄貝,三文魚,各三件。刺身才見功力,也顯示是新鮮。金槍並不是人人喜歡,這個非常好,有魚的脂油香,鬆化入口即溶,卻不是散開的。金槍含有鐵質、和豐富 EPA、DHA、核酸與多種維生素,既好味又有營養。立魚,則呈半透明,入口爽彈,沒有很多味道,要點了些少豉油才勾了點魚味出來。北寄貝,爽脆,非常讚。
壽司盛合﹝優雅﹞
刺身盛合﹝4色﹞

題外話/補充資料: 在勁減時段,價錢差不多是半價,因為中島的方針是不會把魚生刺身留過夜的﹝這是我多年來堅持幫襯這邊的原因﹞。雖然價錢的確很便宜,我並不鼓勵這樣做,因為中島賣的是新鮮和品質。我的意思,你懂的。
2015-11-27
外賣自取
$80 (宵夜)
2015-09-03 1172 瀏覽
呢間野最得意就係 除左d大路嘅魚生仲有時令既野今次就係池魚啦不過有d腥喎但仍新鮮油甘魚魚生very fresh!!! 柔軟 鮮味 肥美 實身脂肉無分離 有咬口但老實講魚生壽司都係即時食好味外賣 始終無咁新鮮又擺左一陣 始終爭少少所以 唔係癮起 都唔會買嚟食三文魚 very fresh!!!厚切柔軟鮮味壽司飯ok唔會太醋太乾not too much riceMayo smoothes everything upquite nice!!!!
呢間野最得意就係 除左d大路嘅魚生
但老實講魚生壽司都係即時食好味
外賣 始終無咁新鮮
又擺左一陣 始終爭少少
所以 唔係癮起 都唔會買嚟食

三文魚 very fresh!!!
厚切
柔軟
鮮味
壽司飯ok
唔會太醋太乾
not too much rice
Mayo smoothes everything up
quite nice!!!!
2015-07-26 692 瀏覽
花之戀三文魚 very fresh!!!厚切柔軟鮮味壽司飯ok唔會太醋太乾not too much riceMayo smoothes everything upquite nice!!!!
$48.8
花之戀

三文魚 very fresh!!!
厚切
柔軟
鮮味
壽司飯ok
唔會太醋太乾
not too much rice
Mayo smoothes everything up

quite nice!!!!

$48.8
一班人開party, 兔兔貓推介買sushi因為人人愛吃!買了花之戀,三文魚柔軟,脂肉無分離,鮮濃味,光澤感一流。帆立貝壽司濕潤,光亮,吃得出厚切,飯粒酸度恰當。鰻魚壽司,脂肪多,脂香混燒汁,令壽司有驚喜鱆紅魚根部多,有絲,仍算鮮甜。

一班人開party, 兔兔貓推介買sushi
因為人人愛吃!
買了花之戀,三文魚柔軟,脂肉無分離,鮮濃味,光澤感一流。

帆立貝壽司
濕潤,光亮,吃得出厚切,飯粒酸度恰當。

鰻魚壽司,脂肪多,脂香混燒汁,令壽司有驚喜

鱆紅魚根部多,有絲,仍算鮮甜。
  • 帆立貝
2013-08-18 338 瀏覽
又想食清淡既時候會簡壽司感覺健康些又冇咁罪惡預左外賣既食物唔會有咩期望這一盒賣相都可以帶子唔錯夠厚又鮮壽司飯中等喇唔會太醋太乾太鬆就過關飛魚子量好少紫菜淋哂蛋係過份左既佢似係正常大細一開二既長度同厚度而且味道有D假除此之外都普通水準
又想食清淡既時候會簡壽司

而且味道有D假
除此之外都普通水準
2013-08-10
2012-11-05 422 瀏覽
很久沒有吃中島水產的壽司, 今天一吃, 頓感它從前的光芒盡失...壽司盛合款式超多...卷物款式亦很多...半開放式廚房, 可以清楚看到廚房內的衛生情況...曾幾何時, 中島水產打著日本海產進口商的名堂殺入吉豬島, 刺身及壽司都是價廉物美, 超級新鮮... 每逢大時大節, Advance Order多到接不了...壽司盛合(衹園) $49.8-- 很失望!!! 三文魚新鮮度還可以, 但薄了很多... 甜蛋沒有蛋香, 而且看不出一層次... 蟹子還可以... 熟蝦不新鮮, 有點怪味... 八爪魚極不新鮮, 而且紋理很奇怪... 北寄貝OK新鮮, 但體積比從前細了很多... 如此質數, 恐怕以後也未必會再瘋買...肉鬆小卷 $13.8-- 新品, 肉鬆又香又甜, 味道不錯, 有驚喜....
款式超多
壽司盛合款式超多...
款式超多
卷物款式亦很多...
廚房
半開放式廚房, 可以清楚看到廚房內的衛生情況...

曾幾何時, 中島水產打著日本海產進口商的名堂殺入吉豬島, 刺身壽司都是價廉物美, 超級新鮮... 每逢大時大節, Advance Order多到接不了...
壽司盛合(衹園)
壽司盛合(衹園) $49.8
肉鬆小卷
肉鬆小卷 $13.8
-- 新品, 肉鬆又香又甜, 味道不錯, 有驚喜...

2012-11-04
廚房
肉鬆小卷
2012-07-10 276 瀏覽
今次是在apm 的 jusco 內買的..一盒寫住日本直送4pcs $15.8另一盒不是"中島水產", 3pcs $13.8哈哈..當然選前者..不知道水準會差幾遠, 上次在sogo 見到一盒5 pcs 就要 $39...好貴呢!:mad雖然是日本直送, 飯粒卻不是珍珠米..飯身長又不煙齦, 可能造壽司是用另一種米吧..腐皮甜度恰當(試過買一些急凍的日本腐皮, 甜度令人受不了), 加上飯混合了少量白芝麻,醋味也不濃都算是一份不錯的晚餐 (我食量細)若然要付$39 就覺得有點不值了...雖然不知質素如何?:
今次是在apm 的 jusco 內買的..
一盒寫住日本直送4pcs $15.8
另一盒不是"中島水產", 3pcs $13.8

哈哈..當然選前者..

雖然是日本直送, 飯粒卻不是珍珠米..
飯身長又不煙齦, 可能造壽司是用另一種米吧..
加上飯混合了少量白芝麻,
醋味也不濃
都算是一份不錯的晚餐 (我食量細)

若然要付$39 就覺得有點不值了...
雖然不知質素如何?

2012-07-09
10 分鐘 (外賣自取)
$15.8 (晚餐)
2011-03-07 234 瀏覽
中島的刺身壽司又新鮮又好味, 自從搬屋後都只能兩三個月先番嚟食一次, 因為以前臨吉之島收工就会半價促銷, 抵勁多 而家搬咗去新界就無得等半價時段了中島賣親嘅鯨龍魚剌身, 每次食後口感油潤, 肉質爽口又帶點肥膏的感覺, 鮮甜也是事實每種壽司的飯团都是酸度適中, 點豉油後都不是太散, 不過每次食完後都很快会口渴, 唔知問題是在壽司飯還是豉油哇沙比裏呢??難得今次返嚟就要買多幾份壽司刺身, 比完錢後去咗門口檯檯凳凳度坐低, 諗住影d相俾各位食友睇睇, 点知影得兩張有位「實Q」戴眼鏡叔叔走過嚟同我講:「呢度唔俾影相。」我就答:「我俾咗錢影自己d食物咋!」咁戴眼鏡叔叔就用比較直而且倔嘅語氣話:「門口貼咗標貼話<不准攝影>嫁」咁好啦......我隨口一聲「唔好意思」就收咗機。 我心裏有個想法: 究竟係「實Q」戴眼鏡叔叔stubborn定喺係一個「如果有衰嘢都唔可以有証據流出去」嘅鴕鳥政策??
而家搬咗去新界就無得等半價時段了

2011-02-19
5 分鐘 (外賣自取)