2007-12-23 14 瀏覽
當晚因為食評關係,book 咗呢間。到場睇完餐\牌發現係家常餸又唔平,真係想走。不過算,見好評多,試下值唔值口甘貴。坐低後有個女侍應招呼,好熟練口甘講低點叫野食。最後叫咗粟米白粥、牛腩、什麼什麼青瓜卷,六款甜品。粟米白粥好綿,最值得叫。牛腩好淋,入口即溶,雖然味道甜甜地。六款甜品係係近20款甜品任揀,個樣好精緻,由女侍應好熟練口甘介紹。不過每款甜品都有自己既缺點,未算好吸引。食完後再叫紅豆沙,都算好食,用料足。

坐低後有個女侍應招呼,好熟練口甘講低點叫野食。

最後叫咗粟米白粥、牛腩、什麼什麼青瓜卷,六款甜品

食完後再叫紅豆沙,都算好食,用料足。

2007-12-12 16 瀏覽
08-12-07見到食評個甜品咁靚咪去睇下(因男友喜歡食甜品)LUNCH叫左兩個餐食..送左個湯好味冇味精的..我個個係咩雞(唔記得個名)如果唔點薑蓉食就勁咸..點左就唔咸..我都覺得好奇怪@@..男友個飯都OK..好喇..之後侍應行來介紹甜品..我地都係選左個香檳梨同個奇異蛋..兩個都好得意..但就味道淡左D..要扣分了!!但值得一提的事..係服務態度真的好好~我會再去的
2007-11-25 46 瀏覽
「中意坊」位處於鯉景灣,家庭小菜中規中矩,「雞有雞味、魚有魚味」,不過,它的「甜點」絕對是來個絕地反擊、成功取分。驚奇蛋(甜品)小肥大師:「點解甜品是雞蛋?」小肥大師:「敲開蛋殼,熟雞蛋出現了。」小肥大師試食一啖之後,發現蛋白用雲呢拿來製作,蛋黃用芒果奶油製作,總之是十分美味!香檳梨細菌小子:「將梨沐浴在法國香檳內,成為一道簡單而美味的法式甜點。」細菌小子(小肥大師外甥女):「甜品才是中意坊的主菜~」小肥大師絕對同意。後補資料(1) 侍應會以攪笑、爛gag 手法向新來的客人介紹各款甜點,你可以從中選擇。(2) 午餐套餐(包例湯、白飯、小菜、甜品)

驚奇蛋(甜品

小肥大師:「點解甜品是雞蛋?」
小肥大師:「敲開蛋殼,熟雞蛋出現了。」

香檳梨

細菌小子(小肥大師外甥女):「甜品才是中意坊的主菜~」
小肥大師絕對同意。

後補資料

(2) 午餐套餐(包例湯、白飯、小菜、甜品
2007-11-19 15 瀏覽
來到Soho東, 大多是西餐廰, 這一間中國菜館也像其西餐廰都是開放式的。落地窗打開後, 把腳伸出已是街外, 吃飽後就可從窗邊離開。雖然餐廳向內街(另一邊的餐廳向海, 雖有一條馬路之隔, 也算是海景), 面向公園, 沒有海景, 但因為沒有車, 較靜, 感覺上空氣也較好, 天氣好時, 坐在單邊位, 可曬曬太陽, 看看藍天白雲和花草樹木, 來個寫意午飯, 對繁忙的都市人來說, 忙裡偷閒, 是一個不錯的選擇。午市時, 人不太多,可能位置靠近民居, 最近的寫字樓都在太古城, 不用怕人多要等位。食物方面, 餐牌上寫上不含味精, 感覺上像一間小型的私房菜, 店員大多親切有禮。午餐方面有湯, 當日是眉豆雞腳豬骨, 喝後不覺有味精亦不油, 有白飯或粟米粥, 瓜或菜跟甜品; 有,。普通菜式如我們選了的蘿蔔牛腩是四十多元, 牛腩很稔, 味道亦很好; 較特別的菜式要五十多元, 我們選了葡汁翠玉瓜焗魚塊, 中西合壁, 魚塊是先炸好的, 加上翠玉瓜、芋頭和洋, 用葡汁焗, 有心思又有創意, 而且味道很好, 兩都是”飯”的上佳之選, 尤其是那些汁。午餐都跟一碟冬瓜粒粉絲, 很清, 跟主菜剛好中和了, 又健康。白飯
午餐方面有湯, 當日是眉豆雞腳豬骨, 喝後不覺有味精亦不油, 有白飯或粟米粥, 瓜或菜跟甜品; 有,。普通菜式如我們選了的蘿蔔牛腩是四十多元, 牛腩很稔, 味道亦很好; 較特別的菜式要五十多元, 我們選了葡汁翠玉瓜焗魚塊, 中西合壁, 魚塊是先炸好的, 加上翠玉瓜、芋頭和洋, 用葡汁焗, 有心思又有創意, 而且味道很好, 兩都是”飯”的上佳之選, 尤其是那些汁。午餐都跟一碟冬瓜粒粉絲, 很清, 跟主菜剛好中和了, 又健康。白飯不是很大碗, 但菜份量則較多, 飯吃完後還剩了很多。
差不多吃完時, 店員拿出差不多近二十款西式甜品(另外還有兩款中式湯水), 逐一介紹, 午餐跟一款甜品, 每款都很精緻吸引, 有如酒店自助餐甜品, 男友選了珍珠涼粉杯, 而我則選了芝麻糊, 都很好味。其中一款甜品, 店員說是用真蛋殼, 內裡是燉蛋, 很等別, 要自己打開蛋殼, 有機會都想試試。
1K
2007-09-02 27 瀏覽
August 28, 2008 ~ 中意坊連逐吃了多餐hardcore西餐,來到男友正日生日,反而選澤來這間頗有口卑的中式小館。中意坊位置頗隱閉,裝修簡單清雅,主打傳统健康小菜以及西式甜品。是晚點了6個course的$338元的二人餐,食評如下:魚子醬豆腐,全晚最好吃之作,咸咸的魚子醬配以冷豆腐和特製醬汁,很清新。接着是鴨絲粉皮,鴨味不夠濃,肉質偏鞋,粉皮很粗糙,吃不出深度。招牌菜-爆蝦球和京都骨都令人極失望,蝦球沒鑊氣兼口感粉稔;京都骨不夠肥美多肉,獻汁蒂有魚腥味,這配搭,錯哂!浸莧菜都算嫰,OK啦!甜品亦是這裡的賣點,套餐跟6度甜品,可由圖示的那甜品堆中挑選自己的喜好。椰青糕非常清淡,椰青味不夠香,抵讚的是那些新鮮椰青肉。燉奶很滑,可惜一點甜味也沒有,香檳梨算最出色,梨的質感不稔不爽,甜度適中,藏在中間的香檳啫哩略帶酒味。招牌焗芒果酥皮一點也不脆,芒果又酸,no good!那cookies and cream cheese cake味道濃得嚟怪,不合個人口味。最後的咖啡凍都算有水準,不過就唔啱怕苦的男友。Service很好,但小菜水準有點強差人意,來吃甜品就還可以。走時經過網球場去
August 28, 2008 ~ 中意坊

Service很好,但小菜水準有點強差人意,來吃甜品就還可以。走時經過網球場去停車場攞車,眼利的男友到一位熟悉的面孔在練波,望真啲原來是OR食友David。David哥球枝出眾,英姿煥發,實在令人按奈不住為他吶喊助威。

(非會員)
在Openrice search 到中意仿, 見到好多good 食評&甜品樣子好正, 於是跟朋友到這店一試. 結果我們都沒想像中好& quite disappointed!我們點了一個二人餐+ 招牌海鹽雞.二人餐只有西蘭花和炸虾 好味, 其他的一般(eg.魚子豆腐都ok, but very little size, 炆排骨& 粉皮~very 油!!!)最吾開心係那招牌海鹽雞, 只得半隻~~~而且好難食too salt! 又貴, 要成百元. 在落order 時, 店員還吹水說招牌海鹽雞係用正宗的海鹽造的~~~ 真係hardsell~ 令我們有點被騙感覺书 真係好難食, 平時任何一間燒味店的雞都滑&好食d!!!!最後跟二人餐可選6款甜品. 店員真的會向你介紹每款甜品, 有誠意! 我們order 的6款甜品都ok, (可能size 小!),but 我們覺得甜品的樣子&味道都有水準! (甜品可以一試. $9/pic, $48 for 6 pics, $80 for 10pics)埋單$450. 向我們介紹甜品的那位女店員告訴我們, 可以憑是次發票於一個月內再來享discount, 我們出

我們點了一個二人餐+ 招牌海鹽雞.

埋單$450. 向我們介紹甜品的那位女店員告訴我們, 可以憑是次發票於一個月內再來享discount, 我們出於好心, 告訴她我們覺得是次的食物不好食, 只有甜品好食. 她竟然回答只食甜品不招待我們, 因甜品須時make, 又吾貴, 毛利不多!

我們好傷心, 下次都不再來了>.<!
2007-07-13 26 瀏覽
呢間餐廳, 可能好多香港人會唔慣。餐牌好隨意, 服務很家庭式, 你點一個菜, 佢諗一諗, 跟你說今日很忙, 沒時間煮, 不如你點另一道菜啦。轉頭又說今日客人好多, 你幾點幾點記得交枱, 但我們要聊天, 不想交枱, 佢就話:「咁盡量囉.」一般來說, 這叫差的服務, 但佢地做起上黎, 又覺得好街坊。間中佢地煮了一道餐牌上沒有的菜,會好招積show 畀大家睇: 「你睇下! 黑松露海膽豆腐呀! 」你想食呀, 原來無你份, 想食就預訂啦。真係唔知好嬲定好笑。與其話佢係餐廳, 不如話佢係食物實驗室。打出來的招是中國、意大利fushion, 但那是虛幌子。實際是師傅見有乜o岩煮、味道match 到, 就會拎出黎畀你。好似我吃過一條清蒸紅鮋, 上面放了酸菜, 不中不西, 竟又出奇地好食。甜品是這裡的賣點。味道過得去, 唔駛期望好高, 但賣相令人興奮。十幾杯甜品放晒你面前, 叫你揀幾款, 精緻得像手辦模型。揀甜品時, 記得隨便問一位伙記: 「可唔可以介紹下? 」佢會答:「Well... 我無乜時間介紹, 咁唯有長話短說, 好快咁介紹一下.」之後, 佢地就會開始搞gag, 爛得黎又幾搞鬼。(唔講佢地玩乜
呢間餐廳, 可能好多香港人會唔慣。

甜品時, 記得隨便問一位伙記: 「可唔可以介紹下? 」佢會答:「Well... 我無乜時間介紹, 咁唯有長話短說, 好快咁介紹一下.」之後, 佢地就會開始搞gag, 爛得黎又幾搞鬼。(唔講佢地玩乜gag 喇, 自己試啦).

未試過打咁長的食評, 有誠意的店值得支持。當晚是閒日去幫襯, 見佢咁旺場, 睇黎佢地套concept 應該可以長玩長有。恭喜恭喜。
2007-07-11 20 瀏覽
聽講哩度d員工麻麻地,服務一般,不過d野食又唔錯.前兩日,J.A.M.黎食下甜品,個老細突然咁好既,d員工係度笑騎騎放毒蛇.不時為我地加茶,唔錯.阿J.的甜品:椰青糕,清清地;香檳梨,有d酒味,裡面有一pat custard,出面個梨好焾;cookies n' cream mousse,唔錯.阿A.的甜品:水密桃果凍,煙煙靭靭,好味;蕉糖布甸,幾好.阿M.的甜品:椰青糕,好清甜;芒果壽司,d芒果熟過頭,麻麻地.我地三個不約而同都揀咗,玫瑰花啫喱伯爵茶果凍,好香既rose味,配合埋earl grey黎食,正.
阿A.的甜品:水密桃果凍,煙煙靭靭,好味;蕉糖布甸,幾好.
2007-07-06 29 瀏覽
某日晚上八點幾,第一次去食甜品,老闆話:九點半先可以有甜品食啊!走人...某日下午打電話問幾點有得食甜品,有一接聽者無禮貌話:九點半先有甜品,如果多人都唔會俾你地淨係食甜品.其實佢講多句收幾點都唔會死既!答多一句都費事,又死咁寸.心諗:我睇你寸得幾耐!!!服務分可否有零分選擇呢?某日晚上十點鐘,第二次去食甜品,老闆話:我地已經關門,你地下次打黎問下我地既收工時間喇!再走人...有句話,無三不成禮,唔通要到第三次先有得食?

有句話,無三不成禮,唔通要到第三次先有得食?
2007-06-09 14 瀏覽
第一次來此晚飯,要找了一陣子!二人餐A很是吸引,但你不能吃炸蝦,散叫啦!中意凍魚-集合潮式與意式煮法的凍食魚,驚喜之作,值得一試紅燒肋排-味道不錯,但其他地方都吃到此水準金菇日本南瓜-很清新,Good不太甜的甜品是my favourite-總共要了十款(很crazy嗎?)每一款也有特式如有機會,一定會再來試其他菜式!p.s.三年前和你認識後的第一次晚餐就是鯉景灣,三年後第二次重遊舊地,關係變了,但仍開心!
第一次來此晚飯,要找了一陣子!
二人餐A很是吸引,但你不能吃炸蝦,散叫啦!
中意凍魚-集合潮式與意式煮法的凍食魚,驚喜之作,值得一試
紅燒肋排-味道不錯,但其他地方都吃到此水準
金菇日本南瓜-很清新,Good
如有機會,一定會再來試其他菜式!
2007-06-04 27 瀏覽
第一次來西灣河. 旁邊是嘉亨灣(對住海景觀一流), 還有一些地產經紀站在樓下.餐廳是在SOHO 區, 回看相片, 相信夜晚景致會更佳.湯味道不錯. 點了南瓜直菇肉排. 肉排沾滿濃濃的南瓜茸, 別有一番風味. 直菇很有鮮味, 但我自己嫌太淡. 附送的生菜是清蒸的, 有些苦澀, 個人喜歡用油炒香...不過餐廳的主題是健康+ FUSION, 看到很多都是一家大細來的.甜品挑了香檳梨. 賣相一流! 店主/店員應該很喜歡深圳A 貨蛋, 推介得非常落力...呵~賣單餐$54 + 豆漿$6 + 加一= $66. 對比附近不算便宜, 不過這裏有甜品!

餐廳是在SOHO 區, 回看相片, 相信夜晚景致會更佳.

2007-06-01 21 瀏覽
星期二的晚上, 即興的飯局, 跟文迪兩姊妹去了蘇豪東. 要約的可能要搞好耐, 都唔知成唔成, 有時即興的局反而更加精彩.來到蘇豪東, 當然係再來一次中意仿.八點幾來到, 相當多人, 都要等一會先有位. 三個人, 就要了個三位的彷彿在童年餐.三個小菜, 一碟菜, 一人一大碗湯, 再加上甜品, 今次九式.好豐富的一餐.西洋菜煲瘦肉: 9分, 無味精的湯, 一飲落口係好熱, 亞妹仲辣到, 西洋菜算幾淋., 湯就好清, 大大碗, 由開始飲到尾, 份量十足..粟米魚塊: 9分, 依然係小弟心愛的魚塊. 粟米汁係好像奶一樣, 撈汁一流. 當然魚塊唔係甚麼新鮮貨色, 粟米汁跟平日吃開的亦不太相同. 但係我就係喜歡這種奶油的感覺.係個隻喜歡的就好喜歡, 不喜的就完全不愛. 我們三個當中, 亞妹同我都鍾意, 文迪就不喜歡.咖哩雞: 8分, 亞妹揀的, 喜出望外, 個汁又係好得, 又係好好撈飯的. 小弟食了兩件雞都係比較老的, 但係文迪食的那件又唔老. 不過雞肉就麻麻入味, 薯仔就好正.紅酒番茄燴牛尾: 8分, 又一個汁去撈飯, 紅酒汁都唔錯, 真係食到成碗飯都係汁. 牛尾煮得未算好入味, 不過幾淋.蒜蓉

來到蘇豪東, 當然係再來一次中意仿.

好豐富的一餐.

蒜蓉炒西蘭花: 8分, 簡簡單單的炒西蘭花, 大大碟, 用蒜蓉去炒, 幾香口.

紅燒肋骨: 6分, 外加了一碟紅燒肋骨. 本來係這裡的名物, 之前幾次食都相當欣賞, 但今次明顯不太得, 面頭有點燒焦了, 黑黑的, 幸好那份蜜味仲係完全的滲出來, 係幾惹味的.

還有, 碟底有奇怪的血紅色, 豬肉就應該係熟的. 點都好, 有點倒胃.

等亞妹終於飲完碗大湯, 就開始甜品時間. 餐係一人一個甜品, 再加個六式, 一共九式.

芒果枕頭: 9分, 炸過的脆皮, 入邊係芒果肉. 皮係熱辣辣, 幾脆, 芒果幾靚, 幾鮮甜的. 口感特別.

蜂蜜烏龍茶啫哩: 10分, 其中一樣最愛的. 面頭有粒粒蜂蜜, 加上清新的烏龍茶啫哩, 蜂蜜的甜味同烏龍茶好匹配. 食落口係一陣清涼的感覺.

椰青糕: 9分, 用椰青做的糕, 每一口都像飲椰青一樣, 又係好清新, 淡淡然的, 不太甜.

水蜜桃乳酪: 7分, 這個較差, 或者小弟不太好乳酪, 總覺得這個甜品係酸多過甜. 水蜜桃味就有小小. 但真係好似食乳酪一般.

士多啤梨慕斯綠茶阿華田布甸: 7分: 大堆頭. 先食士多啤梨慕斯, 比較甜, 但士多啤梨味不太出. 綠茶阿華田布甸只有綠茶味為主, 阿華田味好淡, 幸好綠茶味係好清新. 不過成個甜品好像太貪心. 太多種味道, 不太匹配.

蛋型雲呢拿芒果布甸: 9分, 真係一隻蛋, 要剝了殼先食得. 入邊係好似蛋白同蛋黃的雲呢拿芒果布甸. 盛意十足, 味道亦幾好, 好特別.

法式燉蛋: 8分, 不錯, 甜度適中, 幾滑.

燉奶: 9分, 都係好滑, 好香奶味.

榴槤布甸: 10分, 亞妹的至愛, 這10分就幫佢比. 小弟試了一口, 係幾香榴槤味, 唔係臭的. 入邊仲有榴槤肉, 不太甜.

因為這布甸, 應該短期內再來了.

整體感覺依舊很好, 食物大部份都幾高水準, 服務就沒有以前的誠懇, 但依然不錯的, 價錢相宜, 係比較嘈, 都算坐得舒服.

好滿足的一餐.
2007-01-28 14 瀏覽
這裡D 甜品好好, 裝修很簡潔, 點了粟米魚塊,有湯,菜及甜品, 味道唔錯, 味精少. 加左30蚊要多6款. blue berry甜品最好.
2006-08-29 15 瀏覽
見到之前食評照片上的甜品, 我這個甜品愛好者又怎能不到這裡一試. 環境很簡潔而且比較西式, 單看裝修, 真的估不到是吃中式套餐. 點了回鍋肉及粟米魚塊, 仲有湯,菜,白飯及甜品, 味道都唔錯, 雖然沒有荼餐廳煮得咁香口, 但相對地味精也少. 當然今餐甜品先至係主角, 加左38蚊要多6款. 我好欣賞佢地個甜品menu, 係成盤咁放係面前每一樣咁介紹, 睇到你好開心. 最鍾意係blue berry mousse同椰青涷糕, 其他幾款都唔錯. 下次一定會去試埋另外8款.
(非會員)
今次係我第一次o係度比comment~ 因為太中意呢間野喇~ haha~~~ 首先位置幾好啦~ o係鯉景灣近酒邊~我係去食lunch o既~ 選擇都幾多~ 第一次去~ d waiters 服務好好呀~ 全部一個tone o既d 人~ haha~~ 勁talkative~ 最鍾意係佢講解d野食講解得好好lor~ 我個人係比較注重健康ge~ 有湯有飯~ 最緊要係原來d餐係有菜ge~ haha~~ 我地3個人食~ 佢比左兜3人份量o既菜我地~ 早知唔駛另外叫菜都得~~ 仲要全部野食無味精~ arm 哂我~~~ d野食幾特別~ 乜菜式都有d咁~ 有d自家款式~~ 我地叫左3個set lunch~ 其中一個係wasabi汁之類的西蘭花魚柳~ 個人覺得幾得意~ wasabi味ge 菜~ 仲叫左佢招牌菜紅燒肋排~ 都幾ok~ 最最中意都係d 靚靚dessert~!!(見附圖) 好中意佢地逐款咁介紹d甜品~~ total 有16款~ 1個set lunch包1款~ 加多$30 可以要6款~~ 好抵呀~ 全部都好好食~ haha~~
我係去食lunch o既~ 選擇都幾多~