周末回hku这边和同学小聚一下,打卡了坚尼地城附近的烧烤店【串烧堂】 店在十二味斜对面,门面小小里面还挺精致的,之前居然都没发现这家宵夜好去处列几个个人推荐吃的吧:🍆烤茄子:我的烧烤必点,谁能错过蒜蓉满满的烤茄子呀,香港烧烤可以做完全不辣哦🍡烧烧卖:这个就很港式哈哈!在内地烧烤店就不会有烧卖这个,我喜欢干口的东西 烧卖烤干了更Q弹好吃。另外墨鱼丸也是不错的🍘芝士包:白白胖胖的小圆包里面包裹满满芝士酱,挺不错的,就是有点偏甜🍞烤馒头:喜欢面包类的不要错过烤馒头哦,他家是一整个,不是切片的,外脆内软🐚蒜蓉扇贝:超满的蒜蓉在扇贝上,满满的好吃!还有罪恶的芝士烤扇贝,应该更好吃吧。总的来说这家烧烤食物都还算不错,价钱在hk也算合理的,但有一个让我不满意的是,他们上漏菜🥲因为扫码点餐,没有单子当时我也一下子忘了,希望是他们偶尔的错误吧,不然真的减分。🍖串烧堂(近坚尼地城地铁站)🕘营业时间 16:00-凌晨2:00

列几个个人推荐吃的吧:
蒜蓉烧茄子

烧扇贝

🍖串烧堂(近坚尼地城地铁站)
🕘营业时间 16:00-凌晨2:00
玉子烧
2023-11-05
用餐優惠
試食活動
蒜蓉烧茄子
烧扇贝
2023-09-10 326 瀏覽
一個字:伏。如果有得比0分,我會絕對毫不猶豫地比0分。成餐飯由上菜伏到埋單如果你想體驗下咩叫圖文不符,同埋由咁多好評既期待變成滿肚火,同埋原來訂位可享全單的88折只係數字。想交下智商稅既,咁你就可以黎試下。呢份燒澳洲牛小排,雖然明白圖片只供參考。但都唔係差咁遠呀嘛,上菜見到呢碟野真係打左個突,同張相差咁鬼遠,食落仲又柴又乾,仲要收$98。另外嗌左個錫紙花甲粉,大家千祈唔好諗住係有錫紙包住花甲粉比你,實際上只係成碗米線咁上比你。味道真係好普通,有少少辣味咁。燒大大茄子,你當個'大大'係typo 就ok,隻碟裝完條茄子之後仲有空間比佢郁動下。燒蒙古羊肉串,千祈唔好比張圖呃,以為係大大串個款。實際上只係平時串照燒雞肉個款size 竹簽拮左4粒好蘇既羊肉。因為一路上菜都太谷氣,所以只影左最離譜既牛小排。埋單時,店員話比9折,唔係訂位時所講既88折。因為系統所限,只可以比9折,店員仲話全部客都係比9折。店員當然仲話bla bla bla,不過真係唔想再回憶, 所以大家自己去體驗下就知咩事。不過都有d 係正常既,就係燒韮菜同王老吉。P.S. 一路打一路回想成餐飯,係十分之折磨。
一個字:伏。

如果有得比0分,我會絕對毫不猶豫地比0分。
成餐飯由上菜伏到埋單

因為一路上菜都太谷氣,所以只影左最離譜既牛小排。

不過都有d 係正常既,就係燒韮菜同王老吉。

P.S. 一路打一路回想成餐飯,係十分之折磨。
2023-09-08 162 瀏覽
串燒大致都幾好味~上菜都幾快,不過食得出應該應該係烚左再燒一兩下就拎咗出嚟~ 另外,嗌咗個蜆,都幾多同埋幾肥美👍🏻 仲有嗌個燒饅頭,感覺鹹鹹地甜甜地,都幾特別,出面未見過不過有樣嘢就覺得少少奇怪就係我哋經OpenRice book咗位話有八八折,但係去到就話得九折,話因為系統得呢個選擇,冇得比佢地揀九折,所以其實真正優惠係九折,而唔係八八折😅 其實覺得相差唔遠,所以照俾錢就走咗,但係觀感奇怪😅😅同埋嗰度有提供廁紙🧻,但係卷廁紙唔知上一手點樣用啦,勁污糟🥹🥹。。。真係見到都唔係幾想用。。。
串燒大致都幾好味~
上菜都幾快,不過食得出應該應該係烚左再燒一兩下就拎咗出嚟~

另外,嗌咗個蜆,都幾多同埋幾肥美👍🏻
仲有嗌個燒饅頭,感覺鹹鹹地甜甜地,都幾特別,出面未見過

2023-07-30 205 瀏覽
西環嘅餐廳越嚟越多元化,今次嚟咗一間由一班年輕人開嘅嘅川式串燒店,門面一入去就見到「吃飯時間 不談減肥」幾個字,就知道店主都係一個為食之人,食物出品一定唔差!😈餐廳效率極高,平時食開串燒落完單都要等一段唔短嘅時間先會上,呢間餐廳用QR code落完單冇耐,就已經可以上菜,超快!佢食物嘅品質都唔馬虎,味道出品都幾有水準,抵讚!------------------------------💕◖錫紙花甲粉◗ $58花甲份量都幾足,每一粒肉飽滿大大粒,一上枱就聞到好香芫荽同麻辣香味,粉絲幾有口感,唔係煮到軟淋嗰種,辣味啱啱好,夠麻夠辣!💕◖蒜蓉燒大大茄子◗ $38茄子每次食串燒燒烤都必點,茄子成隻碟咁大份,上面鋪滿晒蒜蓉,超香又多汁!💕◖燒牛肋肉串◗ $26呢一串真係必點!牛肋肉串都好大串,每一塊都肥瘦相隔,一咬落去牛油流晒出黎好香,中間再夾雜住啲筋膜,口感超正!💕◖脆皮芝士腸◗ $20芝士腸平時都好少見串燒店有,芝士腸有五條,每一條都燒到皮裂開晒,咬落去真係脆卜卜爆漿,加上啲孜然辣椒粉都幾惹味!💕◖燒雞腎◗ $18雞腎相對份量會少啲,口感幾爽脆,個人會鐘意日式醬燒多啲~💕◖燒蒙古羊肉

💕◖錫紙花甲粉◗ $58

💕◖蒜蓉燒大大茄子◗ $38

💕◖燒牛肋肉串◗ $26

💕◖脆皮芝士腸◗ $20

💕◖燒雞腎◗ $18
雞腎相對份量會少啲,口感幾爽脆,個人會鐘意日式醬燒多啲~

💕◖燒蒙古羊肉串◗ $22
食羊肉最怕好重臊味,呢個羊肉串幾乎食唔到臊味,肥瘦均勻,孜然粉配羊肉真係經典配搭

💕◖燒脆脆香燒賣◗ $20
燒賣外皮真係燒到脆皮,里面依然係口感軟燸,燒得幾出色

💕◖流心芝士年糕◗ $32
芝士年糕包滿芝士仲有流心嘅效果,奶香味好濃,年糕煙韌有啲拉絲嘅感覺,個人幾鐘意

💕◖燒惹味小饅頭◗ $22
炸饅頭外表燒到金黃色幾吸引,外皮燒得好香脆,仲有啲調味粉鹹鹹香香咁,裏面保持鬆軟,外脆內軟口感好正!

💕◖Coke Zero◗ $10

🌟 Encore指數:8.7/10
✧*餐廳冷氣夠大座位闊落 就算依家天氣咁熱食 都好舒服😚 🤑平時街邊檔企係度食都要廿蚊串 呢度嘆住冷氣坐低食都係廿幾蚊一串 價格親民👍🏻黑松露芝土撈丁$68 推介❗三重芝士 仲加埋黑松露 黑松露份量慷慨 超香也~🤤芝士汁泛濫 啲麵掛晒汁🧀 🤩食落口 黑松露芝士味爆登! 燒香卜卜魚豆腐$20薄餅般魚豆腐外脆內嫩 燒得岩岩好 👍🏻焦糖般面頭甜甜地 加埋孜然粉 好味😋超美味玉子燒$28蜜糖般甜☺ 蛋香🥚有蛋汁頂級墨魚丸$20靚料墨魚丸 咬落彈牙重魚香 👍🏻燒司華力腸$25腸衣燒得皮脆 入口juicy 小心燙口 😝醬燒墨魚咀$28燒得一啲都唔會韌👍🏻咀嚼輕鬆 配孜然粉辛香惹味😋燒泰國秋葵$18出名健康黏口的秋葵 串燒食法冇晒草青感😚 多汁不乾澀 師傅燒得好好👍🏻 又控制到調味粉量 不會太咸😋「串燒堂」📍西環堅尼地城荷蘭街1A-1G號太康大廈地下D號舖

✧*餐廳冷氣夠大座位闊落 就算依家天氣咁熱食 都好舒服😚

又控制到調味粉量 不會太咸😋

「串燒堂」
📍西環堅尼地城荷蘭街1A-1G號太康大廈地下D號舖
2023-07-25 84 瀏覽
《串燒堂(西環)》上個禮拜有個老死請左我食飯,今日我又請返佢食啲邪惡野,係堅尼地城做完野睇地圖附近有咩好食,見到呢間串燒鋪覺得唔錯就去食佢啦!佢店面坐到大約20人左右,設計簡單,見到隔離枱有6個學生哥食緊,我地見佢地點嘅野食望落都唔錯,一於參考佢地。由於我地兩個都好肚餓,所以試左好多唔同款式!燒雞軟骨雞腎(各三串)雞軟骨同腎都係我嘅喜愛,雞軟骨燒得剛剛好,有油香得嚟無左果種油膩感,雞腎都係燒烤必點,爽口得嚟無好似橡筋咁咬唔爛。燒蒙古羊肉串﹑燒紐西蘭羊架羊肉加左香料粉無羊騷味,口感細緻,我覺得本身唔食羊嘅朋友仔都可以一試,好似食緊高級牛柳咁。燒韭菜﹑蒜蓉燒大茄子雖然佢地係蔬菜,但加左小辣嘅香料粉之後都係十分邪惡,店主無燒到佢乾哂,食落係有juicy,如果唔係仲有咁多野食,呢個韭菜同茄子係可以再encore!燒豬仔脾﹑醬燒五花腩豬頸肉店家好細心,豬仔脾本身比較大隻,好易燒到出面乾哂入面未熟,同埋件上的話食落都比較論盡。事先剪開左再處理令到成件豬脾都好入面,內外都係煮得剛剛好無太乾同唔熟。另外兩款豬串燒都係外面燒到有少少焦咬落係滿滿嘅油香,口感爽滑一啲都唔鞋身。五花肉肥瘦相間,都係屬於可以再
《串燒堂(西環)》

燒雞軟骨雞腎(各三串)
燒蒙古羊肉串﹑燒紐西蘭羊架
燒韭菜﹑蒜蓉燒大茄子
燒豬仔脾﹑醬燒五花腩豬頸肉
店家好細心,豬仔脾本身比較大隻,好易燒到出面乾哂入面未熟,同埋件上的話食落都比較論盡。事先剪開左再處理令到成件豬脾都好入面,內外都係煮得剛剛好無太乾同唔熟。另外兩款豬串燒都係外面燒到有少少焦咬落係滿滿嘅油香,口感爽滑一啲都唔鞋身。五花肉肥瘦相間,都係屬於可以再encore系列。
雞肉棒串
呢個就係比較傳統係居酒屋成日都會食到嘅免治雞肉串,如果有埋雞軟骨係入面嘅話會再昇華多一個層次令到口感再豐富啲。
錫紙燒花甲
燒烤店除左串燒之外呢個都算係必點之一,個花甲一送到上枱就已經係有一陣好濃烈嘅蒜同蔥香味湧入個鼻度。花甲無一隻係得殼無肉之餘全部都無沙,如果個底再加多少少粉絲一啖花甲一啖蒜再一啖粉絲就真係perfect!
黑松露芝士撈丁
呢個簡直係邪惡之首,個出前一丁上面鋪滿濃濃嘅芝士,輕輕燒一燒令到芝士係溶同未溶之間,再加埋黑松露醬,即使用完個麵之後松露嘅味道係維持左成餐飯都無散。

食物質素 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5
用餐體驗 ⭐️⭐️⭐️/5
性價比 ⭐️⭐️⭐️/5

如果你都想試下呢間出色嘅串燒店,記得bookmark定呢間餐廳,約埋三五知己一齊嚟試下👨‍👨‍👧‍👦

地址: 西環堅尼地城荷蘭街1A-1G號太康大廈地下D號舖

#barbecue #grill #spicy #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfood #foodblogger #hk #hkig #hkigers #hkfoodblog #hkfoodstagram
2023-07-21 46 瀏覽
有晚經過西環 見到有間串燒鋪 即刻入去試下先~我地7點鐘去到,唔洗等就有位坐 如果多人就有機會要等位啦 都可以先係Openrice訂位,見佢依家有做緊95折!!🌿 燒韭菜 $18: 食串燒必食!味道好好 👍調味一流🌿 錫紙燒蒜蓉娃娃菜 $38: 份量都算多,有小小菜食叫做冇咁熱氣 💫🍆 蒜燒茄子 $38: 食串燒都係必食既燒茄子,好夠蒜味而且唔會好乾 😋2個人叫1條岩岩好🐂 燒原切牛舌心片 $38: 呢個好好味,好厚切而且好入味 😍想食多幾條🥓 燒五花腩 $28: 肥瘦岩岩好,好香好好味🤤🔥 燒脆香燒賣 $20: 加埋調味料好脆好好食👍🍗 燒雞翼 $24: 完全做到外脆內嫩,保留雞翼肉汁 😋又係想食多幾串!🍜 花甲粉 $58: 最後叫左個花甲粉,一上台好香呀!而且大大碗,花甲有10幾粒,仲有好多粉絲!小小辣好出色~整體都好抵食,街坊經過都可以入去試試 Openrice訂位仲有95折! 折左仲抵食~------------------------------串燒堂🚦西環堅尼地城荷蘭街1A-1G號太康大廈地下D號舖------------------------------

🌿 燒韭菜 $18: 食串燒必食!味道好好 👍調味一流

🥓 燒五花腩 $28: 肥瘦岩岩好,好香好好味🤤

🔥 燒脆香燒賣 $20: 加埋調味料好脆好好食👍

串燒堂
🚦西環堅尼地城荷蘭街1A-1G號太康大廈地下D號舖
2023-07-18
2023-07-20 37 瀏覽
跟朋友都不太餓,打算簡單的吃一點東西就回家,走著走著看到這家串燒店就決定進去。餐廳用二維碼點餐,簡單方便,不怕下錯單。 串燒主要用孜然粉調味,辣度可以選擇,但不選的話就默認是小辣。蒜蓉燒大大茄子原條大大隻,蒜蓉粒給的不少,很滋味,火候控制得好,很juicy。燒原切牛舌心片厚切,不柴。甜蜜蜜一口番薯微甜,有入口即溶的感覺。燒蒙古羊肉串、燒日本一口和牛粒沒有騷味,肉味濃,肉質軟嫩。錫紙花甲粉花甲很多,約有20多隻,沒有沙;粉絲的量也超多,彈牙且吸收了花甲的鮮味。醬燒豬頸肉有點脆口的口感,不會膩。燒肥牛金菇卷肥牛肥瘦適中,配上大量的金菇,很爽口。桌子上有一瓶孜然粉,口味重的人可以自己添加。餐廳還有很多串燒款式,下次一定要叫多些朋友來吃。

餐廳用二維碼點餐,簡單方便,不怕下錯單。

蒜蓉燒大大茄子

燒原切牛舌心片
厚切,不柴。

甜蜜蜜一口番薯
微甜,有入口即溶的感覺。

燒蒙古羊肉串、燒日本一口和牛粒
沒有騷味,肉味濃,肉質軟嫩。

錫紙花甲粉

醬燒豬頸肉
有點脆口的口感,不會膩。

燒肥牛金菇卷
肥牛肥瘦適中,配上大量的金菇,很爽口。

桌子上有一瓶孜然粉,口味重的人可以自己添加。

餐廳還有很多串燒款式,下次一定要叫多些朋友來吃。
2023-07-12 57 瀏覽
每過一段時間就會好想食串燒😆今次專登搵左間係西環睇張圖就已經勁吸引既串燒店🍢首先串燒店必點既蒜蓉燒大茄子🍆就當然要嗌 夾出黎唔會太爛係原條唔散 $38呢個價錢亦都係差唔多啦~.仲叫左蒜蓉燒粉絲大元貝 上面有大量蒜蓉調料 爆蒜好正😍😍 叫左咁多樣野最抵既反而係佢既錫紙花甲粉 雖然上碟冇左張錫紙🤣🤣但佢$58入面都有至少10幾粒花甲 個粉就唔會太辣 有少少麻既feel~.至於店主推介之一既燒脆脆香燒賣同埋燒香卜卜魚豆腐呢,果然脆到sharp sharp聲😆食落有少少韓國嘅魚糕既感覺,d seasoning都係甜甜地咁樣 唔錯既☺️☺️.仲叫左燒翠玉瓜、燒原切牛舌芯片、醬燒豬頸肉,同埋啖啖口感好juicy燒肥牛金菇卷~~所有串燒嘅調味料都分佈平均又足料🤪🤪夜媽媽宵夜吹水一流🤭🤭 除左上面既特色野,其實仲有超吸引既燒朱古力香蕉同燒棉花糖😍😍但因為叫得太多野已經唔捨得食😢下次一定要食到呀!🍫🍌
2023-07-11 36 瀏覽
今晚跟朋友去堅尼地城食烤串 這店挺容易找的🤙🏻我們兩個人叫了燒絕味雞軟骨 燒雞腎 燒蒙古羊肉串 蒜蓉燒大大茄子 錫紙燒蒜蓉金針菇 錫紙花甲粉 芝士年糕 燒牛肋肉串 燒日本一口和牛粒🍢🍢🍢花甲粉相當驚艷🤩🤩粉絲非常掛湯 好惹味 重點是花甲數量也巨多 超過了半半百 而且不會有閉殼/空殼情況👍👍👍👍果然是必食推介🐚茄子也大推 調味很足夠 配合金針菇食味道十分平衡🤙🏻🤙🏻🍆其他串燒味道也很好 個人認為牛肉最好食有嚼口🥩芝士年糕烤得有點焦但無損味道🧀最欣賞店舖是 除非客人下單自選辣度 不然一概默認為小辣🌶️因為我一開始忘了選擇辣度 挺焦急 畢竟不辣的烤串就不是烤串了🥹幸好店家有這般貼心的設計🤝🤝
今晚跟朋友去堅尼地城食烤串 這店挺容易找的🤙🏻

茄子也大推 調味很足夠 配合金針菇食味道十分平衡🤙🏻🤙🏻🍆

其他串燒味道也很好 個人認為牛肉最好食有嚼口🥩

芝士年糕烤得有點焦但無損味道🧀

☄️串燒堂☄️堅尼地城☄️港式串燒話說有日去開golden scene 睇戲之後肚餓,於是就去附近呢間串燒店食宵夜,串燒價錢唔算好貴,同埋又係一間小店,見到好多街坊去食😎燒日本一口和牛粒燒香脆魚豆腐燒絕味雞軟骨燒四季豆港式串燒用嘅醃料好多時都係一樣腌料燒唔同食物,變化唔會好多,不過呢間小店醃的份量啱啱好,唔會太鹹😏同埋個和牛粒做得唔錯,有牛味之餘肉質都鮮嫩👍🏻燒蒙古羊肉串呢個羊肉串好明顯用咗唔同嘅腌料,好突出到羊臊味,不過肉質就被唔上和牛咁鮮嫩錫紙燒蒜蓉花甲都係一味好classic的港式串燒菜式,通常呢啲港式串燒店嘅海鮮都唔會好新鮮,但估唔到呢間有少少驚喜😉食落係冇雪藏味,個汁都做得唔錯,係幾惹味三重芝士撈丁不過講到港式食物之最一定係芝士撈丁,我個人覺得都係全晚最好食😋餐廳落咗好多芝士溶埋公仔麵一齊食,好邪惡😏串燒堂網上訂座享88折優惠兼賺Rice Dollars 網址: https://s.openrice.com/QrbS0sBqB00~uDmSIAw地址: 西環堅尼地城荷蘭街1A-1G號太康大廈地下D號舖電話: 96577255=====================客戶資訊:
☄️串燒堂☄️堅尼地城☄️港式串燒

網上訂座享88折優惠兼賺Rice Dollars
地址: 西環堅尼地城荷蘭街1A-1G號太康大廈地下D號舖
電話: 96577255
=====================
客戶資訊:恒生信用卡餐廳食府額外高達5%回贈另加OpenRice獎賞!優惠需登記及附條款。借定唔借?還得到先好借!

#堅尼地城#堅尼地城小店#港式串燒#串燒店#宵夜#芝士撈丁#羊肉串#和牛粒#花甲#雞軟骨#啤酒
2023-07-01 38 瀏覽
星期五的晚上,與友人暢泳過後不禁飢腸轆轆,打算隨便走入一間醫肚算數,經過呢間開到凌晨三點的串燒店,一於入去幫襯。我們雖然食得不多,但「小食多滋味」,我們叫咗幾款串燒熱門items:燒牛肋肉串因為接近肋骨部位,所以食落比起普通牛肉更有咬口,火燒令牛肋肉逼出油香,正!燒蒜蓉帶子蒜蓉超級多而濃味,但又不搶海鮮應有的鮮美。燒豆卜串燒必點item,豆卜燒至脹起兼脆卜卜,加入不同調味醬料,味道、口感皆一流,而且食落仲帶有蜜糖的微甜添!燒蒜蓉茄子香濃的蒜蓉,加上燒得軟淋的茄子,無得輸。燒朱古力香蕉甜品之選,同蒜蓉茄子一樣,都係燒到軟淋淋又好入味的食物,只不過係由茄子變成香蕉肉,由鹹變成甜,仲有朱古力的加持,簡單但好好味。變涼咗之後,香蕉仲食到少少朱古力嘅焦脆添,口感豐富。燒一口甜薯正常發揮,無特別。燒菠蘿解膩消滯,正正常常無乜特別。好鍾意這金句

燒牛肋骨

燒牛肋肉串

燒蒜蓉帶子
蒜蓉超級多而濃味,但又不搶海鮮應有的鮮美。

燒茄子

燒蒜蓉茄子
香濃的蒜蓉,加上燒得軟淋的茄子,無得輸。

燒一口甜薯
正常發揮,無特別。

燒菠蘿
解膩消滯,正正常常無乜特別。

好鍾意這金句

燒一口甜薯
2023-07-01
宵夜
燒牛肋骨
燒茄子
2023-06-27 30 瀏覽
好開心呀喺西環又搵咗一個好地方食串燒,呢間串燒店,雖然店舖唔係好大,但係有好多唔同類型嘢食,除咗有多款串燒,仲有炸物、小食、甜品……串燒即叫即燒,熱辣辣,加埋孜然粉香噴噴,加埋可以揀,辣或者唔辣!蒜蓉燒大茄子(必食)加咗好多蒜蓉,孜然粉,茄子大大塊,好滋味。日本一口和牛粒、燒五花腩一口和牛,入口即溶。五花腩肥瘦比例啱啱好。芝士炸雞估唔到串燒店,都有芝士炸雞食,炸雞入邊啲芝士又香又滑。流心芝士年糕年糕表面燒到小小燶,入面煙煙韌韌,一口咬落去,芝士流晒出嚟,好食,食咗兩個都唔夠,之後我哋兩個人再嗌多一碟。燒朱古力香蕉好特別,燒香蕉,香蕉切開一半連皮燒,香蕉越軟淋淋,加埋朱古力醬一齊食,做飯後甜品一流。
蒜蓉燒大茄子(必食)

加咗好多蒜蓉,孜然粉,茄子大大塊,好滋味。
日本一口和牛粒、燒五花腩

一口和牛,入口即溶。
五花腩肥瘦比例啱啱好。
芝士炸雞

估唔到串燒店,都有芝士炸雞食,炸雞入邊啲芝士又香又滑。
流心芝士年糕

2023-06-23 67 瀏覽
天氣太熱真係好想食太多,去完西環睇日落,就發現串燒堂有得堂食燒烤,平時好多燒烤店都係外賣串燒,所以就決定入去一試餐廳雖然唔大,但勝在就算兩個人都會俾四人枱你坐。qr code落單好方便, 除咗有青島亦都有Asahi 所有串燒都10分入味,而且枱上有辣粉韮菜,魚腐,豬腩肉,牛肉花甲粉,十分惹味,花甲份量十分多,粒粒脹卜卜,又有芽菜,韮菜作配料,勝價比高羊肉十分入味烤茄子,必定要叫,原條大大條金菇肥牛卷,爽口蠔大大隻,蒜香味十足豬大腸,勁脆原隻魷魚,必叫土豆片麻吉燒,內有芝士正到可以拉絲👍

餐廳雖然唔大,但勝在就算兩個人都會俾四人枱你坐。

qr code落單好方便, 除咗有青島亦都有Asahi

所有串燒都10分入味,而且枱上有辣粉

韮菜,魚腐,豬腩肉,牛肉

羊肉十分入味

烤茄子,必定要叫,原條大大條

金菇肥牛卷,爽口
蠔大大隻,蒜香味十足

豬大腸,勁脆

原隻魷魚,必叫

土豆片

麻吉燒,內有芝士正到可以拉絲👍
  • 羊肉
  • 蒜香生蠔
  • 花甲粉
  • 麻吉燒
  • 茄子
2023-06-21 884 瀏覽
最近經過了一家隱匿在荷蘭街內街的串燒店,它位於荷蘭街內街,專注於傳統的日式燒烤食品✨餐廳的氛圍十分舒適,在店裡細細品味串燒滋味,絕對是一個極佳的選擇😁餐廳的招牌串燒包括燒脆香雞皮、燒五花腩肉串、燒日本一口和牛粒、蒙古羊肉串、蒜蓉燒原條魷魚和風味燒鯖魚等等,而個人最愛吃的非燒日本一口和牛粒和錫紙花甲粉莫屬😊燒脆香雞皮質感有著適度的韌性,配上微微帶有香味的椒鹽非常入味😊燒五花腩肉串口感柔軟,吃下去又感覺不到太油膩🤣燒日本一口和牛粒肉質相當不錯,軟嫩多汁,確實鮮甜美味😎蒙古羊肉串帶有獨有的酥脆口感,有少少羊騷味,非常好吃😱蒜蓉燒原條魷魚淋上濃郁的蒜蓉醬汁,充滿了海鮮風味,每一口都令人回味無窮🙌燒豬大腸非常值得一試的串燒之一,豬大腸經過適當的燒烤,口感嫩軟,帶有少量的肥肉,十分開胃😉燒鯖魚鯖魚保留了其自然的鮮美味道,搭配上店家特調的醬料,味道清新而不失風味❤️花甲粉花甲新鮮彈牙,配上醬汁的完美平衡,味道一級讚🥰好味指數:8/10性價比指數:8/10餐廳名稱:串燒堂餐廳地址:西環堅尼地城荷蘭街1A-1G號太康大廈地下D號舖電話:96577255

燒脆香雞皮

質感有著適度的韌性,配上微微帶有香味的椒鹽非常入味😊

燒五花腩肉串

口感柔軟,吃下去又感覺不到太油膩🤣

燒日本一口和牛粒

肉質相當不錯,軟嫩多汁,確實鮮甜美味😎

蒙古羊肉串

帶有獨有的酥脆口感,有少少羊騷味,非常好吃😱

蒜蓉燒原條魷魚

淋上濃郁的蒜蓉醬汁,充滿了海鮮風味,每一口都令人回味無窮🙌

燒豬大腸

燒鯖魚

花甲粉

花甲新鮮彈牙,配上醬汁的完美平衡,味道一級讚🥰

好味指數:8/10
性價比指數:8/10