2023-05-14 267 瀏覽
母親節和母親大人去旺角朗豪坊行公司和食飯。朗豪坊食肆眾多,不過十樓以上的餐廳就比較少上去,今日就專登和媽咪上到12樓,食日本嘢。這間日本餐廳叫得自己做食堂,選擇的種類也比較多,壽司,刺身、漢堡、串燒、丼飯等等包羅萬有。我就母親大人喜好,以熟食為主。例如自家製玉子燒、火炙三文魚沙律及凍豆腐都相當出色。值得一提的是餐廳以木系裝修,樓底又高,光猛明亮,讓人有放鬆的感覺。兩母女一邊食一邊傾下心事,相當寫意。
母親節和母親大人去旺角朗豪坊行公司和食飯。
這間日本餐廳叫得自己做食堂,選擇的種類也比較多,壽司刺身、漢堡、串燒、丼飯等等包羅萬有。
我就母親大人喜好,以熟食為主。
例如自家製玉子燒、火炙三文魚沙律及凍豆腐都相當出色。
2023-05-14 232 瀏覽
朋友是Omakase迷,常常發掘不同的廚師發辦料理餐廳,然後拉著我陪他去試,平的、貴的;伏的、好味的;食得飽的、食唔飽的……都試過。這晚他約了我在朗豪坊12樓的丸十寿司日本食堂等。我見是「食堂」,應該只是普通日本料理吧。誰知原來也有廚師發辦。好,又試試廚師手勢。餐廳的樓底超高,加上日式木系裝飾,感覺良好。這兒的廚師發辦需前一日預訂,只有一款,不用煩惱選擇,安心等廚師上菜。有前菜、漬物,時令刺身和手握壽司各5道,手卷、椀物,最後還有甜品。不但食得飽,味道也不錯,擺盤和新鮮度也滿意。
這晚他約了我在朗豪坊12樓的丸十寿司日本食堂等。
我見是「食堂」,應該只是普通日本料理吧。
誰知原來也有廚師發辦。
好,又試試廚師手勢。
餐廳的樓底超高,加上日式木系裝飾,感覺良好。
不但食得飽,味道也不錯,擺盤和新鮮度也滿意。
去朗豪坊食個lunch. 今次揀左呢間「丸十」,下午一點幾,居然無乜人,小驚,不過都黎左,唯有坐低。2個人叫左「特盛三文魚角切丼」(本健想叫「極上海鮮丼」,但話賣曬,1點幾又無客都賣曬,不過無所謂,慳返)、「牛肉丼」、凍烏龍茶。三文魚丼原來唔止三文魚,有呑拿、蟹肉、玉子等。料夠且新鮮,唔錯。牛肉丼亦好得,料夠、新鮮、牛肉嫰、牛味重👍🏼但個凍烏龍茶就。。。無味🤦🏻‍♂️枱上免費嘅煎茶(我估)重好飲🤦🏻‍♂️🤦🏻‍♂️🤦🏻‍♂️失策。註:沙律+湯都唔錯👍🏼

牛肉丼亦好得,料夠、新鮮、牛肉嫰、牛味重👍🏼

但個凍烏龍茶就。。。無味🤦🏻‍♂️

註:沙律+湯都唔錯👍🏼
2023-04-25
2023-04-18 422 瀏覽
係旺角朗豪坊嘅丸十壽司日本食堂,係旺角區內價錢算有點貴,但食品嘅質素比到我,所以係物有所值。🥢壽司配烏冬定食 $158有十件手握壽司,件件都新鮮味美,特別喜歡左口魚刺身油脂甘香,三文魚肥美可口,吞拿魚夠哂新鮮,壽司飯份量剛好一口軟糯微酸多食都不會過飽感覺。🥢烏冬用了幼身麵條,彈牙有麵香,配清甜湯底特別食得滋味。🥢魚切魚生飯 $128魚生種類同份糧都頗多,粒粒都鮮甜彈牙又爽口。👏非常豐富又滿足一個日本午餐

🥢壽司配烏冬定食 $158

🥢烏冬用了幼身麵條,彈牙有麵香,配清甜湯底特別食得滋味。

🥢魚切魚生飯 $128
魚生種類同份糧都頗多,粒粒都鮮甜彈牙又爽口。
👏非常豐富又滿足一個日本午餐

2023-04-18
2023-03-29 451 瀏覽
丸十壽司夠新鮮應該好多人都認同,剛好去的那天不用排長龍,所以可以即時入座,非常幸運另點了日本蠔火鍋,這道火鍋的主要食材是新鮮的生蠔和各種時令蔬菜,搭配上口感細緻的豆腐再加上清爽醬汁,味道十分獨特。丸十蠔火鍋的湯底以清湯為主,不僅鮮美,還能突顯食材本身的味道。此外,丸十壽司在裝飾上也十分講究,火鍋的碗具和筷子都採用了優質的材料,讓人用餐時更加舒適愉悅。此外,丸十壽司的服務也非常優秀。店員熱情周到,會給客人提供專業的建議和推薦,讓人感受到賓至如歸的用餐體驗。總的來說,丸十壽司是一家值得一試的餐廳,無論是火鍋、壽司還是刺身,都能夠讓人感受到最優質的食材和烹飪技巧,值得推薦給喜愛美食的朋友和家人。

總的來說,丸十壽司是一家值得一試的餐廳,無論是火鍋壽司還是刺身,都能夠讓人感受到最優質的食材和烹飪技巧,值得推薦給喜愛美食的朋友和家人。

2023-01-05
2023-02-21 731 瀏覽
肚餓忍唔住黎食多次牛舌飯三點幾黎,沒乜人,可以舒服坐下Qr code落單坐幾耐都沒人趕,係正既。都係咁好食。不過今次飯硬左dd,沒平時咁軟但夾埋d汁都好味既牛舌燒得好香軟。。。。外香,內軟,又入味,like like😃份量一女仔食剛剛好。。。。當然價錢一般,但牛舌份量都多。。。。唔會得幾塊,一啖飯一啖肉都夠。如果飯有平時咁軟就完美啦。唔知而家仲有沒午市套餐,套餐再抵食d午市餐有埋沙律同湯,應該夠哂飽。
肚餓忍唔住黎食多次牛舌飯
三點幾黎,沒乜人,可以舒服坐下
Qr code落單
坐幾耐都沒人趕,係正既。
都係咁好食。
不過今次飯硬左dd,沒平時咁軟
但夾埋d汁都好味既
牛舌燒得好香軟。。。。
外香,內軟,又入味,like like😃
份量一女仔食剛剛好。。。。
當然價錢一般,但牛舌份量都多。。。。
唔會得幾塊,一啖飯一啖肉都夠。
如果飯有平時咁軟就完美啦。

唔知而家仲有沒午市套餐,套餐再抵食d
午市餐有埋沙律同湯,應該夠哂飽。

燒牛舌丼
2023-02-21
燒牛舌丼
  • 燒牛舌飯
2023-02-20 492 瀏覽
總括來說,未必會再幫襯!.這間舖頭的啤酒,凍到似冰沙……如果喜歡飲凍啤,這間餐廳是不二之選!啤酒當然最好配搭串燒但係佢嘅串燒唔算非常好食……最好吃的,算是雞翼!外皮燒得乾和脆,相對地薄能夠保留雞翼的肉汁蟹肉漢堡,完全未能夠融合幾樣食材,彷彿完全無關是十分失敗的一道菜.🔻.#ymdloveeating #ymdlovecooking #ymdlovehongkong#ymdhongkongstyle #ymdishere #ymdfood #ymdrestaurant

總括來說,未必會再幫襯!

這間舖頭的啤酒,凍到似冰沙……
如果喜歡飲凍啤,這間餐廳是不二之選!

啤酒當然最好配搭串燒
但係佢嘅串燒唔算非常好食……
最好吃的,算是雞翼!
外皮燒得乾和脆,相對地薄
能夠保留雞翼的肉汁

蟹肉漢堡,完全未能夠融合
幾樣食材,彷彿完全無關
是十分失敗的一道菜

🔻

2023-02-06 646 瀏覽
位於旺角亞皆老街8號朗豪坊12樓13號舖有一間性價比高嘅丸十寿司日本食堂,每次去到朗豪坊唔知食咩嘅時候,就會上到去依度食啦。呢間餐廳嘅串燒選擇都好多,我每次都會喺依度食返幾串串燒先會滿足😝,佢哋嘅燒雞翼真係有香又好味。如果唔知食咩串燒,建議大家選擇食燒雞類別,雞肉嘅肉汁鮮嫩無比,值得一試。😋😋除咗串燒都一定要食佢哋嘅壽司,炙燒類嘅壽司都不能錯過,當然如果你鍾意食清新啲都可以揀蝦壽司或貝類壽司。清新又爽口😎

2023-02-06 499 瀏覽
朗豪坊有好多餐廳,不過高層嘅餐廳我就比較少食啦。今日朋友帶我嚟呢度食日式料理,估唔到每一樣日式料理都令我有驚喜。呢個三文魚咪漢堡,真係好特別,平時食嘅漢堡包都係用麵包整嘅,呢個用咗調過味嘅米飯整出嚟,味道會更加香,再加上三文魚喺依度令到成個感覺就更加有魚有嘅香味喇。朋友就大力推薦我食佢哋嘅壽司,呢個壽司嘅配料真係好足夠,好少會食到有壽司嘅配料係多過壽司飯。首先上面有我鍾意嘅海膽,另外都有三文魚子帶子同埋吞拿魚蓉,口感同味道都超級豐富。

2023-01-25 545 瀏覽
♡ —————— 𝗗𝗲𝘁𝗮𝗶𝗹𝘀 —————— ♥【餐廳】丸十寿司日本食堂【地區】#Dr_eat_旺角【類型】#Dr_eat_日本菜【價位】中價位【用餐時段】外賣【餐廳主打】刺身,壽司等日式料理────────────────────【牡丹蝦】。牡丹蝦蝦肉軟滑,鮮甜可口。個頭非常厚肉且鮮嫩飽滿。鮮甜味非常突出.【海膽】。味道極其鮮美,蘸上芥辣,味道更加甘甜。質地嫩滑細膩,入口即溶,帶陣陣鹹香海水味.【刺身帶子】。肉質是非常爽軟,並且滋味甜美.【三文魚牛油果壽司漢堡】。日本米造成的漢堡。中間夾層係牛油果,生菜,三文魚。口感軟腍,綿密中又有海鮮嘅鮮味。食落好有層次感────────────────────•• ┈┈┈┈┈ 𝗦𝗘𝗘 𝗠𝗢𝗥𝗘 ┈┈┈┈┈ ••【地址】旺角亞皆老街8號朗豪坊12樓13號舖【分店】N/A【℡】31880978【營業時間】星期一至日 12:00-22:30

♡ —————— 𝗗𝗲𝘁𝗮𝗶𝗹𝘀 —————— ♥
【用餐時段】外賣
【餐廳主打】刺身壽司等日式料理
────────────────────
【牡丹蝦】
。牡丹蝦蝦肉軟滑,鮮甜可口
。個頭非常厚肉且鮮嫩飽滿
。鮮甜味非常突出
【海膽】
。味道極其鮮美,蘸上芥辣,味道更加甘甜
。質地嫩滑細膩,入口即溶,帶陣陣鹹香海水味
刺身帶子】
。肉質是非常爽軟,並且滋味甜美
【三文魚牛油果壽司漢堡】
。日本米造成的漢堡
。中間夾層係牛油果,生菜,三文魚
。口感軟腍,綿密中又有海鮮嘅鮮味
。食落好有層次感

【℡】31880978
【營業時間】
星期一至日 12:00-22:30
2023-01-22 347 瀏覽
約左朋友收工起旺角收工後飲酒傾下計朋友推薦呢間又有刺身又有串燒空間感夠大,坐得好舒服三文魚牛油果壽司漢堡好新奇既壽司漢堡估唔到新奇得黎好好味三文魚油脂感豐富配上牛油果沙律夠清新壽司漢堡酸味都夠雞之盛宴手羽先串燒、雞皮串燒、雞胸軟骨串燒、雞腿肉串燒、免治雞肉串燒手羽先燒得好出免,外脆內嫩,雞肉燒得岩岩好仲會留汁我最鍾意雞胸軟骨串燒,好脆口,掃上照燒汁夠咸香另外仲有雞皮配酒飲真係好正清酒今次要左月桂冠,淺嘗品味下口感順滑清爽,女仔都好輕易入口
約左朋友收工起旺角收工後飲酒傾下計
朋友推薦呢間又有刺身又有串燒
空間感夠大,坐得好舒服

三文魚牛油果壽司漢堡
好新奇既壽司漢堡
估唔到新奇得黎好好味
三文魚油脂感豐富
配上牛油果沙律夠清新
壽司漢堡酸味都夠

雞之盛宴
手羽先燒得好出免,外脆內嫩,雞肉燒得岩岩好仲會留汁
我最鍾意雞胸軟骨串燒,好脆口,掃上照燒汁夠咸香
另外仲有雞皮配酒飲真係好正

清酒
今次要左月桂冠,淺嘗品味下
口感順滑清爽,女仔都好輕易入口
2023-01-20
2023-01-22 266 瀏覽
丸十寿司日本食堂位於朗豪坊高層好多時行完街都會諗起佢我最鍾意嘅日本料理就係壽司~呢度嘅魚生好新鮮,之前食過已經覺得好高質除左刺身同壽司,仲有串燒、天婦羅等 款式好多樣化 次次都食到好滿足其中最愛之一必定係拖羅壽司脂肪分佈好像雪花咁 賣相極靚鮮味又帶魚油香 入口即溶好味到要叫埋刺身食 其他壽司都唔錯~帶子同牡丹蝦鮮甜彈牙赤貝爽口!海膽軍艦上海膽好多成口濃郁甜味 真係好正滿足的一餐~🍴丸十寿司日本食堂📍旺角亞皆老街8號朗豪坊12樓13號舖
丸十寿司日本食堂位於朗豪坊高層
好多時行完街都會諗起佢
我最鍾意嘅日本料理就係壽司
呢度嘅魚生好新鮮,之前食過已經覺得好高質
除左刺身壽司,仲有串燒、天婦羅等
款式好多樣化 次次都食到好滿足

滿足的一餐~

🍴丸十寿司日本食堂
📍旺角亞皆老街8號朗豪坊12樓13號舖
2023-01-21 240 瀏覽
旺角朗豪坊壽司日本餐廳餐廳以日本精米為賣點,香港首創,當店精米餐廳,而且壽司款式多而特別。餐廳選用了日本四種上佳的米,按季節而去挑選。《三文魚牛油果壽司漢堡》賣相吸引的特色菜式,以優質的米造成的漢堡,夾著健康有益的軟熟牛油果,油脂滿滿的三文魚,一口咬下去,口感豐富又好味。《丸十究極之卷》超級豐富的卷物,食材有海膽、拖羅蓉、帶子、三文魚籽,大滿足!另外下載指定「賞食」app,更有不周的優惠,包括現金卷等。
旺角朗豪坊壽司日本餐廳

《三文魚牛油果壽司漢堡》

《丸十究極之卷》

另外下載指定「賞食」app,更有不周的優惠,包括現金卷等。
2023-01-21 174 瀏覽
日本嘢除咗Omakase 之外, 其餘都仲有好多餐廳都有令人賞心悅目嘅用餐體驗,🤣今次我嚟到呢一間亦都特別以擺盤充滿藝術性嘅特色🤭一開始嘅咁就先食咗個清清地嘅小筒魷魚,🦑充滿彈性之餘,但又品嚐到刺身級嘅鮮甜,前面頭仲有清新醬帶出清甜嘅味道。🦑然後卷物就要咗餐廳裏面最澎湃嘅海膽吞拿魚蓉卷,🐟個設計幾乎連一口都裝唔落,大量嘅吞拿魚蓉同埋海膽就已經形成好強烈嘅自然鮮甜味道,🐟面頭再加上三文魚子同埋金箔,即刻將成個卷物提升到雍容華貴嘅層次🐟最後當然仲有滿滿,一大盤瀉嘅三文魚子,毫不客氣嘅份量,真係形成三文魚子自由。🥰粒粒皆清新粒粒都係咁飽滿。做到咁瘋狂嘅視覺震撼果然係呢一間嘅招牌🥰丸十寿司日本食堂 (旺角)旺角亞皆老街8號朗豪坊12樓13號舖

一開始嘅咁就先食咗個清清地嘅小筒魷魚,

然後卷物就要咗餐廳裏面最澎湃嘅海膽吞拿魚蓉卷,

最後當然仲有滿滿,一大盤瀉嘅三文魚子,

丸十寿司日本食堂 (旺角)
旺角亞皆老街8號朗豪坊12樓13號舖
2023-01-21 139 瀏覽
🌕Hello我係Moon🌕呢間餐廳,相信大家都唔陌生啦!😌最高嗰幾層,樓底好高,好多日式嘅元素在內!😛今次終於去丸十寿司日本食堂食啦!🤩我就嗌咗一啲壽司同埋刺身,😝首先用嘅米粉喺北海道米, 食落去粒粒飽滿,🤣仲有好香嘅米香!😌佢哋嘅魚生都好新鮮,😜不過咁多件壽司入邊我最鍾意就係赤貝壽司!😍另外都有食佢哋嘅卷物😝, 呢個壽司睇落係咪好澎湃呢?😂紫菜包住飯,🥢然後上邊會有飯啦,吞拿魚蓉,海膽,😋同埋三文魚子, 口感豐富,😏味道好鮮甜!🫣我都好鍾意佢哋嘅小魷魚,😚爽脆,而且冇魚腥味,確實唔錯!🤪🌕最後MoonMoon都幾滿意餐廳嘅食物質素,見到佢哋嘅餐牌選擇咁多,下次食其他嘢食先!🌕
🌕Hello我係Moon🌕

我都好鍾意佢哋嘅小魷魚,😚爽脆,而且冇魚腥味,確實唔錯!🤪