2023-07-31 1713 瀏覽
我們是已經光顧多年的客人從銅鑼灣世貿店剛開就已經光顧,今天剛在中環分店用餐那邊的員工常在門口位置聊天連客人呼叫幾次都不回應只顧自己一班人聊天。還有以往每次光顧都會時不時問‘需要加菜嗎?’但這次是完全沒有.而且當我們用餐完畢時桌子已經沒有任何食物,有兩名職員經過桌子幾次都完全沒有要幫我們收拾的意思,直到我們示意後才幫我們收拾。而且職員只收拾了所有盤子,完全不抹一下桌子就馬上奉上西瓜。今天這些不好的體驗,是我有史以來第一次體驗得到。今天的用餐體驗只能夠用差來形容

2023-07-24
2023-06-11 1932 瀏覽
最近去咗一間位於IFC嘅日本餐廳,呢間餐廳都係正路幾高級既日式裝修,一貫IFC 餐廳嘅感覺。今次試食嘅係吉列大蝦、生蠔同豬排定食,都算幾好食,但係午市既定食實收300蚊左右。吉列大蝦表現非常出色,食得出係新鮮既海大蝦,,蝦肉鮮美彈牙,外層炸得好脆。炸蠔內裏非常多汁,大排檔啲炸蠔完全比唔上。豬排話哂都係呢間餐廳既主打,質素有相當保證。上餐之前佢仲會比一個大碗你,比你自己親自攪碎D 芝麻,再混入佢既特制醬汁用黎點豬排。有gimmick 而且都真係幾香🤣定食附上嘅麵豉湯,味道清淡,有用蜆去煮,都算落足料!至於小食附有醃青瓜,酸甜適中,解膩~臨尾仲有得食西瓜🍉

2023-04-16 1915 瀏覽
今次黎到蔡瀾首推既吉列豬扒店,坐低之後店員會送上熱茶(茶錢收費$9)同擂缽,體驗親手磨芝麻,磨好後加入濃厚既豬扒汁,準備開餐。⭐️本店特選吉列定食(三人前) $788(豬扒、豬柳、大蝦同生蠔)定食包括漬物、麵豉湯同白飯。另附上他他醬、海鹽同芥末。 麵豉湯有蜆肉、豆腐同海帶,比較重口味。黎到主角炸物,每件都炸得好香脆,炸粉薄同唔油膩。🐻覺得豬扒🐷好食過豬柳,豬扒肉質軟熟同有肉汁,豬柳肉質實左少少🤏🏻但有口感。大蝦🍤爽口彈牙,啖啖肉,點他他醬一流;生蠔🦪炸完都冇縮水,蠔味濃。另外椰菜絲同白飯係任裝,椰菜絲鮮甜爽口多汁,可配柚子醋/紫菜汁,🐻鍾意柚子醋,酸酸甜甜好清新。⭐️白桃梳打 $108/100ml甜左少少同唔夠凍,可以飲番茶😂食完主食後店員送上玄米茶(收多次$9)同幾粒西瓜解解膩。

⭐️本店特選吉列定食(三人前) $788
(豬扒、豬柳、大蝦同生蠔)

⭐️白桃梳打 $108/100ml
甜左少少同唔夠凍,可以飲番茶😂

食完主食後店員送上玄米茶(收多次$9)同幾粒西瓜解解膩。
2022-12-26 3250 瀏覽
炸物無得輸💕 仲要椰菜同白飯都係任食‼️椰菜絕對唔係cheap嘢,刨得好幼細,超新鮮,好好食❗️白飯係日本珍珠米,粒粒飽滿分明🥰​✨吉列豬扒 | 豬柳 | 生蠔定食 (二人前) $508​上菜好有氣勢🤣 套餐包括有麵豉湯,配菜,醬汁,鹽,即磨芝麻,白飯,椰菜,生果🍉...... 芝麻係自己手磨,有得食有得玩👍 豬扒件件都炸到金黃色,表面咬落鬆脆,內裏厚肉嫩口😋肥瘦適中,又唔會覺得乾🤤 係好食 貴得有道理🤓✨梅子梳打1000ml $98推介❤️‍🔥 梅味超濃,飲落清新,甜度適中❗️好好飲😍味道👅👅👅👅​抵食🤑🤑🤑環璄⭐️⭐️⭐️⭐️​服務👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻​番兜🍉🍉🍉🍉​(最高分x5)​​

✨吉列豬扒 | 豬柳 | 生蠔定食 (二人前) $508
肥瘦適中,又唔會覺得乾🤤 係好食 貴得有道理🤓

✨梅子梳打1000ml $98
推介❤️‍🔥 梅味超濃,飲落清新,甜度適中❗️好好飲😍

味道👅👅👅👅​
抵食🤑🤑🤑
環璄⭐️⭐️⭐️⭐️​
服務👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻​
番兜🍉🍉🍉🍉​
(最高分x5)​
<丼吉日式吉列豬扒專門店> 📍中環平時經過IFC經過門面以為係食貴價壽司,原來係吉列豬扒丼專門店,而價錢以中環地區黎講唔算特別貴。吉列宮崎牛肉伴大蝦定食 ($348) — 牛比較多油脂,宮崎牛更甚,所以吉列粉無咁貼實。牛肉略嫌有小小過熟,但無礙。一啖就落去濃郁嘅牛汁「Bi」一聲爆出黎,鮮嫩多汁 🥴🥴🥴 可惜拼盤只有三塊牛,唔夠我呢個牛魔王過癮 🤭 吉列大蝦🍤肥味、鮮味,沾上沙律醬,好食!《限量》鹿兒島特等厚切豚肉定食 ($338) — 吉列炸粉唔算厚,啱啱好包住塊厚豬扒,豬扒肉厚、鮮嫩、鬆化無筋,美中不足嘅係唔夠多肉汁,未能夠享受到鹿兒島豬扒嘅馥郁。本身諗住轟頂食個最高規格嘅吉列豬扒,而家有小小失望,不過總體黎講都係一塊美味嘅豬扒黎嘅。 😮‍💨 日本餐廳好細心,每一款肉類都配上一種調味料。而作為吉列豬扒專門店,沾豬扒嘅調味料都有特別嘅做法。餐廳會附送一個又坑紋嘅醬調味碗放入芝麻,食客需要將芝麻搗碎,然後倒入豬扒醬沾肉食。豬扒醬微酸大大減低豬扒嘅油膩感 😋定食包括左一碗麵豉湯、一碗白飯、椰菜絲同一份漬物。雖然係配食,但一啲都唔馬虎,用料同烹飪落足心機,實現左日本料理嘅精緻
<丼吉日式吉列豬扒專門店> 📍中環

吉列宮崎牛肉伴大蝦定食

鹿兒島特等厚切豚肉定食

定食包括左一碗麵豉湯、一碗白飯、椰菜絲同一份漬物。雖然係配食,但一啲都唔馬虎,用料同烹飪落足心機,實現左日本料理嘅精緻同用心。

食完炸物飽飽滯滯,瞌晒眼瞓咁款,正好黎一個酸咪咪嘅甜點。

梅子骨膠原啫喱($38) — 💁🏻‍♀️女人 ,一聽到骨膠原三隻字就兩眼發晒光 🤩 骨膠原啫喱本身只有微甜味,倒入梅子汁後酸度直達PH值3,好酸!同時又刺激開胃!😆😆😆 雖然真係好酸!好酸!但骨膠原喎,咁就要繼續食啦,犯賤都係咁話!希望聽日起身皮膚好彈好滑,好似SKII個琦琦咁。🤭

梅子骨膠原啫喱
  • 梅子膠原蛋白啫喱
  • 吉列宮崎牛肉
2022-10-23 1867 瀏覽
20221023🌧️Sunday 🌹💪辛勞了好幾日啦!要好好報答自己,今日要食飽D, 所以選擇要食飯🍚1️⃣記得第一次到Tonkichi在世貿中心,嘩!超過20年🤭👍Tonkichi 可以說是在香港日式炸豬扒龍頭之選🍱選擇「二人前」吉列豬扒、豬柳、大蝦定食,定食包括白飯、麵豉湯、漬物、生菓🧫混合即磨芝麻的自製醬汁: 柚子汁、紫菜汁、豬扒汁🥗生菜絲配沙律醬,可添加🐷炸豬扒,炸功仍然上乘,炸粉薄而脆,鬆軟多汁,脂肪比例亦佳,質素與20年前沒有什麼分別🦐炸蝦,鮮甜彈牙的蝦,蝦身上蘸上均勻漿粉,炸出來絕無厚薄不一的現象。🪑室內環境舒適,座位與座位之間有很大的空間📌$528 兩位用📌10% 服務費Food:👍👍👍👍👍Services :👍👍👍👍Environment :👍👍👍👍👍
20221023🌧️Sunday 🌹
👍Tonkichi 可以說是在香港日式炸豬扒龍頭之選
🧫混合即磨芝麻的自製醬汁: 柚子汁、紫菜汁、豬扒汁
🥗生菜絲配沙律醬,可添加
🪑室內環境舒適,座位與座位之間有很大的空間
📌$528 兩位用
混合即磨芝麻的自製醬汁
吉列豬扒、豬柳、大蝦定食
  • 吉列豬扒定食
2022-10-12 1360 瀏覽
同朋友行完街 ,約7:30, 特登過黎排隊拎飛,雖然等左30分鐘左右,但值得👍🏻我同朋友2個叫左🥢🍱特上吉到豬柳豬扒定食外脆內嫩既豬柳/豬扒, 配上新鮮既椰菜, 點上特配既醬汁, 真係好好味😋🥢吉列神戶牛肉薯蓉本身吉列薯蓉已經好creamy, 好食,加埋牛肉碎,啖啖肉😋🥢日式蒸蛋食親日本嘢,我最鍾意食蒸蛋,淡淡蛋香味,配上海鮮 , Yummy 😋😋最後送上甜品:西瓜,鮮甜🍉食物好,職員有禮貌👍🏻

🍱特上吉到豬柳豬扒定食

🥢吉列神戶牛肉薯蓉

🥢日式蒸蛋

最後送上甜品:西瓜,鮮甜🍉

食物好,職員有禮貌👍🏻
  • 吉列豬扒
2022-09-03 1536 瀏覽
最近外出吃飯得多人就肥了。錢包就真的瘦了。大約$1180元,吃了一份刺身兩杯飲品兩個定食和一個蔬菜盤。雖然價錢對我來說真的有啲貴但是味道上也是很不錯值得的只不過性價比低。本人嗌咗大蝦豬扒定食。評價喺豬扒好食過豬柳。豬扒油脂分佈較平均,肉質好,有彈性。大蝦大隻好味有自己磨製嘅芝麻醬有芥末醬有鹽亦都有他他醬。注意落豬扒醬嘅份量,本人貪心落咗好多豬扒醬係芝麻上面,芝麻味大減咸咗好多。網上邊有片如何磨芝麻醬。刺身質素很不錯👍🏻每一件都很新鮮。而且擺盤非常漂亮。另外,蔬菜盤嘅每份份量比較少。但勝在全部純日式而且種類多。服務質素一般。環境舒服。1800左右晚上去不用排隊。1930後很多人排隊。
最近外出吃飯得多人就肥了。錢包就真的瘦了。

• 麵豉湯
  • 吉列豬扒定食
2022-08-23 905 瀏覽
一行四人星期五下午6點鐘來到IFC逛街,來個early dinner,幸好不用訂坐IFC Tonkichi也有位。已經有一年時間沒有吃過吉列豬,叫了一份2人餐,厚切鹿兒島吉列豬和滑蛋吉列豬。不用等太耐便出餐了。Tonkichi水準如一,沒有因時間耐了,品牌出名了,食物質數變差,吉列豬仍然是那麼的出色。套餐中我們選擇了吉列蝦,仍然是大大隻,超級好味😋吉列豬也是美味可口,有肉汁且鮮嫩。其次要讚的是沙津醬汁,有2種選擇,我尤愛紫菜酸汁,一個字,絕!
2022-08-22 637 瀏覽
今天办完事情到IFC已经中午12点,孩子很喜欢吃猪排,所以去吃TONKICHI,没想到已经客满,拿号等了30分钟。我点了一份刺身定食,搭配的汤和沙拉,里面有炸虾、炸蚝,米饭拌着切丁的刺身,一大口下去很满足。孩子要了厚切的鹿儿岛猪排,加了咖喱汁和米饭。我尝了一块猪排,外层酥脆,包裹在里面的肉虽然厚,但口感很嫩,沾上咖喱汁,不会有任何油腻的感觉。最后的两小杯西瓜吃了三块,可能切好放的时间有些久,表面都干了。中环的正常价格!

中环的正常价格!
吉列豬扒係好食,但係呢個價錢服務真係好差,職員動作緩慢,清枱緩慢,客人走了但係帶位入座都要等10分鐘。來食飯最少排隊一個鐘, 加上呢個價錢,唔係好值。佢應該可以俾人留低電話,等人行街再返嚟,唔使白白企喺度個幾鐘等。最嚴重就係啲食客食完都唔走,坐喺度傾偈,職員又懶得理。反而以前銅鑼灣世貿嗰間服務好啲,反枱又快啲,可惜銅鑼灣嗰間已經冇開,所以要搵另外一間食炸豬扒,呢間真係唔可以再嚟………………………….
2022-06-12 5008 瀏覽
📍#丼吉日式吉列豬扒專門店#MFJ中環 #MFJ日本菜人均消費: HKD416好多年前係銅鑼灣世貿食過一次#丼吉 ,今日心血來潮食個Brunch😎 依間係ICC 3樓,香港站直上就到!餐廳都幾舒服,卡位好寬敞!店員都幾有禮貌!餐牌都好多選擇下,但真係幾貴🤑 ⭐️ 特選進口生蠔🦪$40Seasonal Oyster#蠔隸獸 先來個生蠔進補一下!隻蠔唔大隻,上面有啲三文魚籽點綴一下,賣相幾好!佢有個酸酸地好開胃嘅汁一齊食,滑Lu Lu落去又幾好味,$40又唔係好貴喎⭐️鹿兒島特等厚切豚肉定食🐷$338Deep-fried Thick Cut Kagoshima Premium Royal Pork Loin 鹿兒島豚被譽為世界上頂級豚肉之一,原來限定係因為一隻豬的里肌肉只可以做到4份厚切,所以數量限定😱吉列真係做得幾好食,豚肉本身好Juicy,肉質唔會好鞋,但肉香唔太香濃,食到邊邊位啲肥肉好多,食唔到啦😅 個餐有麵豉湯,漬物,白飯同生果,而且白飯椰菜絲可以任加!個麵豉湯有幾好味喎!漬物就太濃唔啱我!其實午餐$338食個吉列豬有啲貴😂 佢都好味,但冇以前食覺得好Amazing 嘅感覺,如果下次

📍#丼吉日式吉列豬扒專門店

#MFJ中環 #MFJ日本菜

人均消費: HKD416

⭐️ 特選進口生蠔🦪$40
Seasonal Oyster
特選進口生蠔

⭐️鹿兒島特等厚切豚肉定食🐷$338

其實午餐$338食個吉列豬有啲貴😂
佢都好味,但冇以前食覺得好Amazing 嘅感覺,如果下次食可能我都會揀食吉列蝦果啲 🙊

#mfoodjournal #instagfood #foodstagram #hkfoodstagram #foodie #hkfoodie #foodblogger #hkfoodblogger #foodblog #hkfoodblog #japanesefood #japanesecuisine #cutlet #相機食先 #中環美食 #日本菜 #吉列
2022-06-03
特選進口生蠔
2022-06-05 1231 瀏覽
1/5I choose the most expensive premium pierce that they said. Beside the texture is soft tender was okay, kind of like the fibre was hardly broke (which I actually like sth more firm yet tender).It was oily from the outside to inside. Pork aroma is very light as well.
1/5

2022-06-03 1022 瀏覽
平時好少黎開尼頭, 心血來潮想食日本菜, 價錢雖然係中上, 不過真係冇付你失望既!1️⃣Assorted Sashimi Rice – 乜都有既一個Sashimi飯, 魚生好新鮮, 而且係厚切片, 咬落去都滿足d!!!海膽真心好好食, 成碗既Sashimi都好鬼死正, 新鮮, 大件, 回味!!2️⃣Deep Fried Prawn & Oystyer – 睇圖片都睇得到, 餸既份量吾算太多, 不過食埋一碗飯, 都夠食~講返d炸物, 蝦真係好新鮮, 而且係炸得好好, 外表睇落炸完既顏色非常金黃, 不過食落絕對吾會一口油! 炸蠔都係啦, 吾會有平價蠔個種炸完都仲食到吾香既味道(廢事形容得咁衰), 而尼間店既炸蠔真係出色既!大件, 新鮮, 鮮甜味仲留左係到!!哈哈哈, 打完先留意到, 2樣既野, 都得出一個大結論, 新鮮!大件! 仲有就係值得去食!

大件, 新鮮, 鮮甜味仲留左係到!!

2022-05-30
5 分鐘 (堂食)
午餐
2022-05-23 994 瀏覽
好耐無食,上一次要過來食等太耐就放棄去樓下食。今次一早黎到唔使等位,叫佐個set,有蝦,和牛,豬。唔知係太耐冇食佢地差佐定其他地去整得越嚟越好食。記得第一次食時係好味到舔舔脷,啲汁好好味加佐好幾轉沙律菜。中間食過幾次都幾好,但今次差佐好多,專登叫貴啲和牛,但完全唔覺仰和牛質數,最差係豬肉,竟然有癡牙,啲粉有小小厚,隻蝦係最正常嘅。講反啲汁,同之前好似唔同佐好多,佢隻紫菜汁好咸,睇黎唔會再黎喇,完全係超級普通嘅貨色,唔值排隊都啦值呢個價。
好耐無食,上一次要過來食等太耐就放棄去樓下食。