2022-11-08
<丼吉日式吉列豬扒專門店> 📍中環平時經過IFC經過門面以為係食貴價壽司,原來係吉列豬扒丼專門店,而價錢以中環地區黎講唔算特別貴。吉列宮崎牛肉伴大蝦定食 ($348) — 牛比較多油脂,宮崎牛更甚,所以吉列粉無咁貼實。牛肉略嫌有小小過熟,但無礙。一啖就落去濃郁嘅牛汁「Bi」一聲爆出黎,鮮嫩多汁 🥴🥴🥴 可惜拼盤只有三塊牛,唔夠我呢個牛魔王過癮 🤭 吉列大蝦🍤肥味、鮮味,沾上沙律醬,好食!《限量》鹿兒島特等厚切豚肉定食 ($338) — 吉列炸粉唔算厚,啱啱好包住塊厚豬扒,豬扒肉厚、鮮嫩、鬆化無筋,美中不足嘅係唔夠多肉汁,未能夠享受到鹿兒島豬扒嘅馥郁。本身諗住轟頂食個最高規格嘅吉列豬扒,而家有小小失望,不過總體黎講都係一塊美味嘅豬扒黎嘅。 😮💨 日本餐廳好細心,每一款肉類都配上一種調味料。而作為吉列豬扒專門店,沾豬扒嘅調味料都有特別嘅做法。餐廳會附送一個又坑紋嘅醬調味碗放入芝麻,食客需要將芝麻搗碎,然後倒入豬扒醬沾肉食。豬扒醬微酸大大減低豬扒嘅油膩感 😋定食包括左一碗麵豉湯、一碗白飯、椰菜絲同一份漬物。雖然係配食,但一啲都唔馬虎,用料同烹飪落足心機,實現左日本料理嘅精緻
定食包括左一碗麵豉湯、一碗白飯、椰菜絲同一份漬物。雖然係配食,但一啲都唔馬虎,用料同烹飪落足心機,實現左日本料理嘅精緻同用心。
食完炸物飽飽滯滯,瞌晒眼瞓咁款,正好黎一個酸咪咪嘅甜點。
梅子骨膠原啫喱($38) — 💁🏻♀️女人 ,一聽到骨膠原三隻字就兩眼發晒光 🤩 骨膠原啫喱本身只有微甜味,倒入梅子汁後酸度直達PH值3,好酸!同時又刺激開胃!😆😆😆 雖然真係好酸!好酸!但骨膠原喎,咁就要繼續食啦,犯賤都係咁話!希望聽日起身皮膚好彈好滑,好似SKII個琦琦咁。🤭