2018-11-03 399 瀏覽
黎到元朗Yoho嘅Tonkich,我實會點呢個吉列蠔大蝦定食,因為之前去銅鑼灣分店同一個餐牌個定食係貴成倍架。而呢間Yoho Tonkich抵食得黎同埋炸得香脆而不腻,定食仲有前菜有麵豉湯同沙拉,非常豐富嘅午餐,推爆介。
2018-10-25
  • 吉列蠔大蝦定食
2018-08-28 593 瀏覽
形點入面嘅餐廳大部分環境都好舒適 見到呢間menu上面啲野好似幾好食就入左去叫左個壽喜燒芝士牛肉石鍋定食 啲芝士勁多 好邪惡嘅拉絲呀 牛肉同湯底都好濃味 飯嘅份量對我黎講啱啱好 吾錯~ 見佢話+$10可以轉豚肉 吾食牛嘅可以試下豬定食set仲包左三文魚刺身3塊同薯仔沙律 味道都好好 我朋友叫左吉列豬扒御品定食 佢話豬扒肉質好鮮一啲都吾dry 原來菜同飯仲可以任添 不過本身個份量都已經夠一般人食 我地淨係添左一次菜就夠定食set食定之後仲有埋水果仔食 好飽

叫左個壽喜燒芝士牛肉石鍋定食 啲芝士勁多 好邪惡嘅拉絲呀
牛肉同湯底都好濃味 飯嘅份量對我黎講啱啱好 吾錯~
見佢話+$10可以轉豚肉 吾食牛嘅可以試下豬

定食set仲包左三文魚刺身3塊同薯仔沙律 味道都好好

定食set食定之後仲有埋水果仔食 好飽

2018-08-27
2018-06-28 762 瀏覽
由於約咗朋友喺元朗Yoho呢邊睇戲。順便喺呢度食埋晚餐。朋友提議去食日本野,所以選擇了一間食吉列。晚飯時段這間餐廳不算多人,很快就可以入座。呢間餐廳除咗可以食吉列嘢之外還有刺身和沙律。磨一磨芝麻,整返個醬料先。吉列蝦拼日本蠔定食啲蝦同日本蠔炸得好脆,又香又美味,好好食。啲生菜思係點芝麻醬,拼埋一齊食架。生菜和白飯都是可以再添加的,不另加收費。啲生菜好新鮮,切到好似絲一樣,好易入口。飯後生果送你幾粒西瓜,啲西瓜好甜仲有沙,美味!

磨一磨芝麻,整返個醬料先。

吉列蝦拼日本蠔定食

飯後生果送你幾粒西瓜,啲西瓜好甜仲有沙,美味!

仔仔突然心血來潮,說很久沒有吃過好味的吉列豬扒~卡卡記得同事曾經推介過這間食店,所以特意來試試看~吉列炸物果然真的很不錯!卡卡點了滑蛋吉列豬扒飯,雖然有滑蛋在吉列豬扒浸著,但仍吃到其吉列皮的香脆~不油不膩~炸漿比例剛剛好~超鍾意它那扎實的肉質,還有滑蛋在其中,更是好送飯~原本飯套是跟上麵豉湯,但卡卡加35元升級這個湯,足料又好喝,細仔好鍾意~連大仔也搶著喝~仔仔當然點了期待已久的吉列豬扒~那鬆化程度絕對沒有令人失望,但仔仔說豬扒較肥~🤣🤣🤣但卡卡覺得那些適量的肥肉是恰當的~夠juicy嘛~但仔仔對這個烏東豉油湯底很失望,因為實在是太咸了....連食得好咸的仔仔都食了一半沒有再吃下去了....老公點了吉列蝦及吉列豬柳~2款都很美味,他更愛豬柳的肉質,因為較林身一點~但卡卡還是喜歡實淨的豬扒~別忘記配上其專門店的手磨(自己磨)芝麻溝豬扒汁喔~酸酸甜甜~好好味~卡卡還叫了一件蟹肉忌廉餅,蟹肉其實唔係好食得到,但忌廉係好滑的~不妨一試~大家記著別忘記這裡是任添白飯及棷菜絲呀~我最愛便是棷菜絲配這裡的西柚汁及紫菜汁~百吃不厭,又可消減油膩~最後每個餐都送上一小碟生果,當晚是當造的西瓜,超甜美~總

夠juicy嘛~

)芝麻溝豬扒汁喔~酸酸甜甜~好好味~

最後每個餐都送上一小碟生果,當晚是當造的西瓜,超甜美~
總結:食物美味,如果烏東湯底能改善一下便更好~服務不錯,好滿足的一晚~
90 分鐘 (堂食)
2018-05-16 586 瀏覽
Lunch頭痛唔知食咩好朋友話想試下yoho mall既哩間日本餐廳最衰咁岩喉嚨痛🙈唔係太想食吉列食物揀左和風牛肉飯+吉列魚+三文魚刺生吉列魚炸粉唔會太多 和風牛肉飯個醬汁有點太甜 我比較鍾意偏咸既牛肉汁三文魚刺生都頗肥美 唔會有雪左好耐既感覺整體感覺不錯
Lunch頭痛唔知食咩好

三文魚刺生都頗肥美 唔會有雪左好耐既感覺
整體感覺不錯
自選配搭套餐
2018-05-08 491 瀏覽
星期日閒來無事做,近近地同老公囡囡去左元朗形點,因為囡囡還是8個月所以還是坐手推嬰兒車,所以到處尋找一間可以放嬰兒車比較舒適而又不會排長隊,呢間的確沒有長龍又舒適。我選擇了芝士牛肉定食,碗飯奇細,芝士雖然拉絲,我完全吾想食,但都不難食,味道沒有特別,不特別難食,也不特別好味,138元一個定食,會有少少期望吧,但沒有驚喜,而老公選的是吉列豬扒飯,豬扒很厚,味道都可以。食物其實都可以,但價錢應該放在舖租上?因為吾會特別回味的。不得不提,店舖仲用上木筷子,老公一邊食一邊拔木屑,真好笑呢?!還不很環保呢,亦和食物餐廳不襯,奇怪。而服務完全不感到好呢,特別是門口個肥女人經理,木無表情,態度更是好像全世界欠了她似的。
2018-05-06
午餐
2018-04-25 397 瀏覽
星期六又入左元朗,今次行 YOHO mall 呢道太大啦!搵想食既野都要行好遠太肚餓既關係,我地見到食日本野既餐廳就入左去啦!呢道既午市定食都幾抵食!叫左一個滑蛋牛肉飯、一個壽喜燒芝士牛肉鐵鍋定食 落完 order 職員話 飯同配菜唔夠可以再加個滑蛋牛肉飯 仲配埋麵豉湯 同一碟椰菜牛肉既份量好足 加埋滑蛋同珍珠米一齊食 真係好夾 好好味壽喜燒芝士牛肉鐵鍋定食 仲有個三文魚刺身跟埋添 d牛肉食極都有 仲要加埋d芝士一齊食 好正呀!d芝士拉到勁長都唔斷!😍食完個定食 仲有西瓜食添!
星期六又入左元朗,今次行 YOHO mall
呢道太大啦!搵想食既野都要行好遠
太肚餓既關係,我地見到食日本野既餐廳就入左去啦!
呢道既午市定食都幾抵食!

個滑蛋牛肉飯 仲配埋麵豉湯 同一碟椰菜
牛肉既份量好足 加埋滑蛋同珍珠米一齊食 真係好夾 好好味

壽喜燒芝士牛肉鐵鍋定食 仲有個三文魚刺身跟埋添
壽喜燒芝士牛肉鐵鍋定食
壽喜燒芝士牛肉鐵鍋

食完個定食 仲有西瓜食添!
2018-04-21
午餐
壽喜燒芝士牛肉鐵鍋定食
壽喜燒芝士牛肉鐵鍋
2018-04-22 2046 瀏覽
放了工,時間尚早,一於到元朗yoho mall搵食去。雖然只是八時,但四週的餐廳擠滿了人,然而這家餐廳的人唔太多,今晩就去試試看。這兒的晚餐有十二款,有炸有唔炸的定食,如壽喜燒、魚生、烏冬同鰻魚飯等等,當然還有他們出名的炸豬扒炸蝦定食等等,價錢由$108-$178。咖喱吉列大蝦豬柳奄列飯定食$148這定食材料豐富,有炸蝦兩隻、炸豬柳四件同旦包飯。炸蝦大大隻,口感香酥而唔油膩;炸豬柳是厚切的,香脆的吉列皮包住鬆軟的豬柳,啖啖肉,口感十足,完全不用費力去咬,肉質鬆軟得很。而奄列飯的旦非常滑溜,包住口感軟熟的米飯同香甜的咖喱汁,正呀!壽喜燒芝士牛肉鐵鍋定食$158這壽喜燒是鐵鍋上的,熱哄哄!牛肉的份量很多,絕不欺場。而肉質方面,是中等級別,唔係最差,但又不是嫩滑,唔會太肥,配合甜甜地的壽喜燒湯汁,算是ok吧!配料還有冬茹、旦絲和生菜;三文魚刺身有三片,幾新鮮肥美;薯仔沙律幾creamy, 是曰式風味。這個壽喜燒整體感覺一般而已,也許炸物店還是點招牌炸物會好一點。鮮炸西瓜汁$30/2杯嘩啦!西瓜汁都幾大杯,西瓜味道十足,是天然西瓜味,飲落仲有西瓜蓉帶點沙,冰冰涷的,配炸物一流。甜點:西瓜西瓜切

咖喱吉列大蝦豬柳奄列飯定食$148

壽喜燒芝士牛肉鐵鍋定食$158

這壽喜燒是鐵鍋上的,熱哄哄!牛肉的份量很多,絕不欺場。
薯仔沙律幾creamy, 是曰式風味。

鮮炸西瓜汁$30/2杯

甜點:西瓜

西瓜切成方丁,方便進食。西瓜顏色鮮豔,冰涼清甜,仲有少少起沙,是唔錯的飯后甜點。

簡簡單單的在這舒適的環境,吃過曰式晚餐,感覺不錯,尤其他們的炸物有水準,可以encore.
2018-04-20
2018-02-22 653 瀏覽
大年初一去女朋友屋企拜年前先去食D野我女朋友想試 Tonkichi好耐,所以同佢去食。我地叫左個 鹿兒島豬扒吉列炸漿好薄好脆,咬落去肉質嫩滑😋😋生蠔肥美到極,一咬落去D汁流晒出黎😍😍😍😍非常推薦order黎食,食完非常滿足除左野食好食外,服務都好有水準🖒🖒🖒D侍應好好禮貌,同好有笑容好細心介紹d醬汁,雖然我同女朋友好快唔記得點配搭😂😂,我再問佢地都好樂意咁講多次😘重溫馨提示飯同椰菜可以Refill無論食品同服務培訓都值得一讚🖒🖒
大年初一去女朋友屋企拜年前先去食D野
我女朋友想試 Tonkichi好耐,所以同佢去食。
我地叫左個 鹿兒島豬扒
鹿兒島豬扒

吉列炸漿好薄好脆,咬落去肉質嫩滑😋😋

吉列生蠔
生蠔肥美到極,一咬落去D汁流晒出黎😍😍😍😍
非常推薦order黎食,食完非常滿足
除左野食好食外,服務都好有水準🖒🖒🖒
D侍應好好禮貌,同好有笑容

無論食品同服務培訓都值得一讚🖒🖒

2018-02-16
15 分鐘 (堂食)
鹿兒島豬扒
吉列生蠔
2018-01-07 964 瀏覽
星期日,唸住同女友行下商場,咁就揸車去yoho 啦,咁商場都有好多車位,唔洗等好耐就有位啦,值得一讚,咁泊完車就搵野食啦,女友話想食日本野wor,咁就去e間啦!兩點左右,唔洗等位,職員好快就安排入座啦,咁我地就望下個餐牌先!跟我地就望下個精選定食餐牌啦,餐牌內容非常豐富,有雞扒,豬扒,吉列蝦,魚生定食等啦,重有飯有烏冬,我地都選擇左好耐,我就選擇左該店招牌菜吉列豬扒啦,而我女友就選擇左滑蛋雞扒定食,餐飲就一杯梅子梳打同埋熱咖啡啦。店員服務都好好,一坐低就會為我們奉上茶同埋好清楚咁樣解釋旁邊三款醬汁用途,中間果個係用黎點吉列豬扒呀!而旁邊兩個係用黎點椰菜絲,分別係酸少少嘅柚子汁同埋紫菜汁。非常好。之後店員就攞左個芝麻,話係加埋d豬扒醬黎點豬扒食呀!我一路蘑d芝麻味係咁撲埋黎,真係愈來愈肚餓呀!梅子梳打,甜度剛剛好,而且份量十足,好有酸味,好鮮渴!首先黎嘅係我女友點嘅滑蛋雞扒定食,有一碗飯,一碟椰菜絲同埋麵豉湯,麵豉湯有水汁,足料,底都好多豆腐粒,而椰菜絲都好新鮮,唔會話唔新鮮變黃,咁我女友就落左d柚子汁,佢就話d味好夾,酸酸地好開胃,而我就試左啖都ok呀!咁住就食個飯啦,首先就食雞扒啦,

梅子梳打

梅子梳打,甜度剛剛好,而且份量十足,好有酸味,好鮮渴!
滑蛋雞扒定食

首先黎嘅係我女友點嘅滑蛋雞扒定食,有一碗飯,一碟椰菜絲同埋麵豉湯,麵豉湯有水汁,足料,底都好多豆腐粒,而椰菜絲都好新鮮,唔會話唔新鮮變黃,咁我女友就落左d柚子汁,佢就話d味好夾,酸酸地好開胃,而我就試左啖都ok呀!咁住就食個飯啦,首先就食雞扒啦,雞扒好滑,都有雞味,而且唔會話有雪味,個d飯就有d滑蛋,另外重有d醬汁,配合埋佢地嘅日本珍珠米,真係好夾,我真係好少見我女友大啖大啖咁食,佢食得開心我就放心,哈哈!
吉列豬扒定食

吉列豬扒

咁跟住就係我個吉列豬扒定食登場啦,定食都係包括一個麵豉湯,吉列豬扒,一個開胃酸菜,白飯,店員都係好詳細咁樣解釋點樣食法,真係好用心,加一抵俾啦!咁我就飲湯先啦,湯都係一樣啦,而今次椰菜絲我就試下隻紫菜汁啦,都係一樣咁夾,幾好味,到主角出場啦,吉列豬扒,吉列豬扒感覺上都係過左少少時間,豬扒硬落去都有少少 韌,但係都好夠豬味,d醬份量都上得剛剛好,唔會太厚,而且好有口感,而相中亦都可以好清楚咁見到d肉汁,最後都成碗食晒啦!
咖啡

食晒之後就上咖啡啦,咖啡望落去就無咩特別,面層就一陣陣咖啡油都無,我女友就話比較淡口,我唸應該將個份量再調番濃d啦!
西瓜

甜品西瓜,無問題,食完之後總結係店員培訓非常好,食材都好有質素,價錢可能會覺得貴少少,但係性價比就合理,會再黎呀!
梅子梳打
滑蛋雞扒定食
吉列豬扒定食
2017-12-26 526 瀏覽
今午有幸來到這𥚃食了個吉列豬扒定食,其豬扒之鬆脆,真的不知用甚麼言語來形容,其製作和調味恰到好處,入口之後,回味無窮。故此,我認為想食超正的吉列豬扒,請不要遲延,待自己好一點,快來這間餐廳一嘗這人間難得之美食啊!
2017-12-26
10 分鐘 (堂食)
2017-11-14 750 瀏覽
這家吉列豬多年前食了一次便難以忘記,今晚第一次到元朗分店。一見到一碗中芝麻,口水線即爆發。我比較喜歡食吉列豬扒拼生蠔,因為豬扒會帶有少少 肥肉比較香,生蠔炸得鬆脆,多年到過幾家分店,吉列生蠔到鮮甜香溢鬆化香脆。另外點了吉列豬柳及吉列蝦,豬柳又淋又滑,但真的愛吉列豬扒吉列蝦鮮的吉列脆皮厚薄適中蝦肉爽嫩。滿足的一晚,可是好吃的不可多吃

另外點了吉列豬柳及吉列蝦,豬柳又淋又滑,但真的愛吉列豬扒

吉列蝦鮮的吉列脆皮厚薄適中蝦肉爽嫩。

滿足的一晚,可是好吃的不可多吃
2017-11-02
慶祝紀念
紀念日
#推介#我覺得Yoho最好選擇的頭三大很多人(或者是住元朗的人)總說<Yoho沒好吃的>,但這間絕對是我覺得,在元朗同類食物中,最好食及最高水準的一間。這亦是我在香港同類食物的其一大選擇,這晚收工便吃這個。於我來說,丼吉,算是我日式吉列炸物系列的日常選擇。由外區吃到元朗,我都是喜歡吃它。價錢平民,質素穩定,所有分店的環境都簡潔舒服,服務總是不錯,最重要是,以這價錢,食物質素高於價,而且必定吃得飽。二十年的 Tonkichi とん吉,自 1995 年將傳統日式吉列炸物帶到香港 ,專注正宗吉列豬扒當然是主角。吃日式吉列炸物,最忌太油不脆,粉漿過厚,過火太燶。這裡炸物總是麵包糠炸成金黃,而且支支豎起看似盔甲。炸粉不會過厚,油溫控制恰當,是炸而不油的境界。炸脆不會鬆散與食物分離,咬下總是咔嚓一聲的乾脆俐落。這次吃的是<芝士吉列大蝦定食>,車海老,一咬入口鬆脆,一點也不油膩,鬆脆吉列緊緊包裹著結實彈牙的大蝦。伴著濃稠的芝士汁吃,沒多餘膩感,卻多份滋味。伴碟的椰菜絲,切得粗幼均一,新鮮爽脆清甜,這亦是比其他日式餐廳,或港式平價日本料理店,最容易忽視,求其隨便做的
[在香港我的日式吉列選擇] #推介
#我覺得Yoho最好選擇的頭三大

芝士吉列大蝦定食

伴碟的椰菜絲,切得粗幼均一,新鮮爽脆清甜,這亦是比其他日式餐廳,或港式平價日本料理店,最容易忽視,求其隨便做的,完全比不上之處。

套餐配有麵豉湯、前菜、白飯,飯後還送水果,而椰菜絲及白飯無限添加。另加$18,荔枝梳打,清新~

荔枝梳打

給大家參考資料,とん吉在2015 年「香港味之年賞」被評為 7 間 AAA 級食肆之一,是吉列界神枱級名店。

#Bluecat_Eat #Bluecat_元朗(👈搜尋更多藍貓愛食)
#FoodBlogger #foodie
❄即時+直接看到我所有分享,☑#Like + FB設定 #搶先看 我專頁Fanpage <藍貓。愛食煮靚>
2017-11-08
2017-08-07 1053 瀏覽
放假帶媽媽去食佢最愛既吉列豬之前同老公係沙田試過,真係唔錯所以今次帶媽媽黎試下媽媽嗌左吉列豬柳黑蒜油烏冬烏冬係滑滑既彈牙烏冬豬扒一咬落去,炸到脆卜卜,肉質又夠淋口感好好略厭豬扒醬有d過咸椰菜新鮮脆口,再配佢個紫菜汁又幾特別喎😆我叫左個逢星期一至五都有既午市套餐包括有兩舊吉列魚柳小食(另外有雞同豬選擇),三塊三文魚刺身,仲有主角滑蛋豬扒飯,睇落去好抵套餐無剩吉列豬揀,一定要加滑蛋不過正中下懷本人好鐘意食滑蛋豬,哈哈蛋香又夠滑,豬扒唔會煮到淋晒唔好食汁唔太咸,配落白飯岩岩好配角吉列魚柳無特別,味道淡,可能佢比part沙津醬你,所以本身無調味掛不過下次可以試其他三文魚亦都普通勝在豬扒飯呢位主角夠突出
放假帶媽媽去食佢最愛既吉列豬
之前同老公係沙田試過,真係唔錯
所以今次帶媽媽黎試下

媽媽嗌左吉列豬柳黑蒜油烏冬
烏冬係滑滑既彈牙烏冬

豬扒一咬落去,炸到脆卜卜,肉質又夠淋
口感好好

略厭豬扒醬有d過咸

椰菜新鮮脆口,再配佢個紫菜汁
又幾特別喎😆

我叫左個逢星期一至五都有既午市套餐

套餐無剩吉列豬揀,一定要加滑蛋
不過正中下懷
本人好鐘意食滑蛋豬,哈哈

蛋香又夠滑,豬扒唔會煮到淋晒唔好食
汁唔太咸,配落白飯岩岩好

不過下次可以試其他

三文魚亦都普通
勝在豬扒飯呢位主角夠突出
2017-07-29 875 瀏覽
丼吉日本吉列專門店餐廳這家餐廳以吉列炸物作主打環境簡潔舒服地方整潔又夠大黑蒜油咖哩吉列豬排湯烏冬厚厚豬排裹上薄薄一層麵包糠去炸外層口感香脆豬排肉質較為厚實店家附上了日本芝麻跟雷盤讓客人能按照自己的喜好磨出最合自己口味的芝麻粗幼度用來配上酸香惹味的豬排汁黑蒜油咖哩湯烏冬用上了手打烏冬湯頭帶點咖哩香微辣惹味但烏冬略嫌煮得較淋身白桃骨膠原乳酸味道清新好喝這裏的沙律菜和白飯可以無限添加上水果前店員還會先幫我清理好枱面重新換過了一杯熱茶服務真的有夠貼心耶我覺得好吃不等於你 純屬個人意見愛分享
丼吉日本吉列專門店餐廳
這家餐廳以吉列炸物作主打