2017-09-20 183 瀏覽
早2年去過台灣,去左夜巿狂食,最記得就係牛肉麵同炸雞扒。今次網上見到沙田有間台灣野,就同女朋友去試下菜了。1. 紅燒牛肉麵紅燒牛肉麵牛肉幾大份,又有牛根,有少少辣。個湯汁唔算好重牛味,反而食到有d藥材味,值得一試。2. 雞扒肉燥飯炸雞扒d肉好嫰滑,肉燥幾香,飯都幾大份。。3. 水蜜桃綠茶我個人覺得太甜,所以唔算太鐘意。4. 珍珠奶茶我覺得ok,中規中矩,唔算好特別。餐廳環境唔錯,坐得幾舒服,裝潢設計都不錯。

1. 紅燒牛肉麵

2. 雞扒肉燥飯

炸雞扒d肉好嫰滑,肉燥幾香,飯都幾大份。

3. 水蜜桃綠茶
我個人覺得太甜,所以唔算太鐘意。

4. 珍珠奶茶
我覺得ok,中規中矩,唔算好特別。

餐廳環境唔錯,坐得幾舒服,裝潢設計都不錯。
2017-09-18 223 瀏覽
經過沙田河畔,被一間店名「九份•十分」所吸引,應該是食台灣菜,店外亦有很多人在等候,食物應該都不錯嘛。於是找天早食晚餐,不用等位太久 ^_<看看餐牌,已被第一頁吸引,飲品的「冰」和「糖」可以選擇不同的類別,非常特別及貼心 友人非常熱及渴,所以首先叫了飲料。他點了「海綿寶寶」,而我則點了「綜合水果茶」。海綿寶寶,即是鮮芒果沙冰。有粒粒的芒果肉,不太甜,而且非常冰涼,可消暑解渴。看餐牌,已被這綜合水果茶吸引,所以毫不考慮就點了這個。水果茶內裡有很多水果,但我意想不到會有話梅,而且小杯內有一顆冰檸檬,非常特別!茶不太濃,味道很清新,而且又有很多水果食,非常適合我 ^_^之後,我們點了「皮蛋豆腐」、「台式綜合滷味拼盆(細)」及「台灣鹽酥雞」。皮蛋豆腐,豆腐切得很薄,很滑,醬汁偏甜,但配上肉鬆,可中和味道。台式綜合滷味拼盆(細),有鴨腎,鴨舌,滷水雞翼,豆腐和滷水蛋。滷得很入味,但略嫌只得一隻雞翼,不夠二人分。台灣鹽酥雞,有六款調味粉 (原味、梅子、紫菜、香辣、咖喱及芝士) 可選擇。可惜食完才發現我們那些試管少了芝士粉口味,唯有寄望下次再來品嚐 -_-用試管設計,就好像自行做實驗一樣,配
店外亦有很多人在等候,食物應該都不錯嘛。
於是找天早食晚餐,不用等位太久 ^_<

海綿寶寶

綜合水果茶
看餐牌,已被這綜合水果茶吸引,所以毫不考慮就點了這個。

皮蛋豆腐

台式綜合滷味拼盆(細)
滷得很入味,但略嫌只得一隻雞翼,不夠二人分。

台灣鹽酥雞

台灣鹽酥雞 (多種口味)

台灣鹽酥雞
用試管設計,就好像自行做實驗一樣,配搭不同的口味。但略嫌調味粉味道較淡。
題外話/補充資料: 飲品款式很多,很特別,食物設計亦花心思,還有冰及甜度有不同的選擇,非常顧及食客的需求 ^_^
海綿寶寶
皮蛋豆腐
台式綜合滷味拼盆(細)
2017-09-15 178 瀏覽
聽講呢間餐廳幾出名,雖然位置唔算方便,但係都想嚟一試九份十份呢個名勾起咗好多去旅行嘅回憶,台灣嘅美食,放天燈,全部都好開心晏晝時間食好似比較抵,因為嗌嘢飲淨係加$8-18 不等,比起平時一杯都要$4x-5x,就飲得好開心首先上嘅係台灣腸肉燥飯肉燥滿滿咁淋上白飯,唔會太油膩,本身較乾身嘅飯同埋肉燥一齊口感啱啱好同其他舖頭嘅肉燥飯唔一樣,佢嘅肉燥有陣五香粉嘅味,食落更係有啲似我哋港人平日愛食嘅鹹肉糉入面嘅肥豬肉呢種味道食得出係用心嘅製作台灣腸同豆腐都切好件方便食,腸仔係原味,多汁之餘帶有一點甜豆腐唔係平時食開港式鹵水個種,所以味道較淡,而上面嘅少許醬汁同麻油都均勻咁分佈配菜方面算幾多,有鹵蛋同雜菜,點知睇落平平無奇嘅椰菜甘筍絲,竟然醃過,帶有微酸,有啲似平時食海南雞飯嘅配菜,但唔會醃得over咗,幾有驚喜香芋珍珠奶茶係用外賣杯上嘅,味道幾香,珍珠都夠煙韌,幾有台灣風味鮮士多啤梨沙冰好似係叫XX皇后(啲名好搞笑XD份量好大,啲沙冰高過個杯嘅一半,用嚟打卡啱哂入面有粒粒果肉,可以用支粗飲管食,又可以用匙羹雖然睇落真係好靚,但係唔係得個樣,士多啤梨味好natural,唔會太甜,酸酸哋好fresh
聽講呢間餐廳幾出名,雖然位置唔算方便,但係都想嚟一試

首先上嘅係台灣腸肉燥飯
呢種味道食得出係用心嘅製作

台灣腸同豆腐都切好件方便食,腸仔係原味,多汁之餘帶有一點甜

鮮士多啤梨沙冰好似係叫XX皇后(啲名好搞笑XD
份量好大,啲沙冰高過個杯嘅一半,用嚟打卡啱哂
入面有粒粒果肉,可以用支粗飲管食,又可以用匙羹
雖然睇落真係好靚,但係唔係得個樣,士多啤梨味好natural,唔會太甜,酸酸哋好fresh,可以中和返之後落嚟食嘅鹽酥雞

鹽酥雞份量幾多,即叫即炸熱辣辣,然後佢話多種口味,原來係會上哂6支調味粉俾你自己DIY
我就最鐘意俾我自己DIY嘅美食,一於唔放過呢個機會,咩味都試下佢!

首先試咗原味,同出面連鎖店食嘅一模一樣
之後係紫菜,略嫌味道較淡,要落多啲先試真到紫菜味
芝士同樣地唔算特別,反而impress到我嘅係咖哩同梅子

咖哩粉好香,食得出似東南亞咖哩嘅味道,多香料得嚟唔會辣
梅子粉係台灣人愛嘅口感,甜甜哋加上微微嘅酸,同炸雞好夾

所以推介:原味,咖哩同梅子!

最後發現舖頭四周都有好多同台灣有關嘅擺設,如果去過台灣唔同地方嘅都應該會好有共鳴
2017-09-12 6877 瀏覽
女台灣美食在沙田@九份•十分 一直想來很久~就是每一次路經此地都是站滿等待的人們,要食在這裡食飯就要有等待的準備 幸而等了一會兒就可以入座,入面的坐位比我想像中舒適,客人這麼多,正常也會放滿桌,但現實卻沒有這個問題,位與位之間都有足夠的空間 MENU非常美觀,而且好便宜,所有東西都是幾十蚊有交易,就是有令人全部都想點的欲望 上桌速度是光速,一下單,幾分鐘食物就到了!滷水拼盤(小)$52 後悔點了份小的,一來其實份量不多,二來滷水真的很美味 入面有鴨腎,鴨舌,滷水雞翼,豆腐和滷水蛋,鴨舌做得非常出色 好入味而且好腍,可惜是滷水雞翼只有一只,而且是雞全翼,比較難去食,如果碎上會比較方便 鮮雜果明蝦凱撒沙律$68 原先沒有打算點的,就是旁邊那桌人點上了,其樣子非常吸引,而且份量很多。果然非常豐富,用上了多款水果 ,加上一大片的芒果和多只鮮蝦,食起來很清新,很開胃 必食的紅燒牛肉麵$62 入面一共有三大片牛腩和牛跟,非常抵食,牛腩和牛跟都好腍和入味,牙力不好的我也容易咬開 。很喜歡其麵質好彈牙,湯底濃香無油,啖啖肉香~ 羅白清甜也是亮點所在 頂級宇治抹茶牛奶沙冰~綠茶味濃,陣
台灣美食在沙田@九份•十分

後悔點了份小的,一來其實份量不多,二來滷水真的很美味
入面有鴨腎,鴨舌,滷水雞翼,豆腐和滷水蛋,鴨舌做得非常出色

鮮雜果明蝦凱撒沙律$68

,加上一大片的芒果和多只鮮蝦,食起來很清新,很開胃

必食的紅燒牛肉麵$62

。很喜歡其麵質好彈牙,湯底濃香無油,啖啖肉香~
羅白清甜也是亮點所在

頂級宇治抹茶牛奶沙冰

頂級宇治抹茶牛奶沙冰~綠茶味濃,陣陣茶香,而味道淡淡的不會很甜,非常消暑
頂級宇治抹茶牛奶沙冰
2017-09-11 233 瀏覽
近排工作關係,經常要路經河畔,無錯又係河畔啦,喂阿哥,你成日係到浦,係咪收河畔錢阿,其實真係無,小弟真係要講,河畔真係多野食到你日日落黎食都唔會叫悶,今次小弟食呢間係台灣菜,早幾日先同小胖女食完炸,今次雖然翻炒,梗係要食下其他野啦,有沙侓有麵有龍蝦先黎叫個鮮果明蝦沙侓,份量超大份,鮮蝦都好大隻,仲有勁多新鮮生果係入面,開胃一流,之後係小弟指定既紅燒牛肉麵,上次食過返尋味,仲可以加份細既鹽蘇雞麵底爽口,牛肉份量適中,之後就係小胖女叫既波士龍蝦堡,成隻上,夠哂架勢堂,聽小胖女講龍蝦肉好甜,由於小弟敏,所以食唔到啦,同場再叫左兩隻芝士磨菇肚雞翼,芝士塞哂向雞翼入面,一咬落去漲卜卜既雞翼到就爆哂汁出黎,完成主食後就叫左個鮮雜果雪糕鬆餅,嘩,真係大份到呢用料唔洗講, 大份到唔知點食好,餅底一流,最後飲埋兩杯維多利亞的秘密同海綿寶寶正式飽左
早幾日先同小胖女食完炸,
今次雖然翻炒,梗係要食下其他野啦,有沙侓有麵有龍蝦

上次食過返尋味,仲可以加份細既鹽蘇雞
夠哂架勢堂,聽小胖女講龍蝦肉好甜,由於小弟敏,所以食唔到啦
,同場再叫左兩隻芝士磨菇肚雞翼,芝士塞哂向雞翼入面,
一咬落去漲卜卜既雞翼到就爆哂汁出黎
,完成主食後就叫左個鮮雜果雪糕鬆餅,嘩,真係大份到呢
用料唔洗講, 大份到唔知點食好,餅底一流
,最後飲埋兩杯維多利亞的秘密同海綿寶寶正式飽左
2017-07-13
10 分鐘 (堂食)
  • 紅燒牛肉麵
  • 海綿寶寶
2017-09-11 245 瀏覽
第二次黎到呢到食,第一次食既時候佢剛剛開,無咁出名,但個次唔記得點左咩滷水拼盤同麵,已經失望,諗住比多次機會,點知都係失望早上11點幾去到,因為星期日所以無午餐,叫左個豬手麵(粗麵)同鹽酥雞扒(粗麵)點知,等左半個鐘都未到,隔離枱遲過我地點都嚟曬😒 叫左侍應催下,最後都係要等左陣先黎。我見到勁多枱都催單,有枱直頭取消個飯🤦🏼‍♀️ ,同埋我想講服務都麻麻,出左名希望都留意下,唔係真係會趕客,令到我都好失望!好啦,講番野食,豬手麵普普通通,湯底唔差既,豬手好普通,無特別同埋都偏肥!鹽酥排骨麵等到頸到長終於黎,本身勁期待,但見到雞排勁失望,簿到算,佢直頭好似炸雞皮多D🤦🏼‍♀️ 無咩肉!同埋D麵偏硬,唔知係咪趕多濟

好啦,講番野食,豬手麵

普普通通,湯底唔差既,豬手好普通,無特別同埋都偏肥!

鹽酥排骨麵

2017-09-11 145 瀏覽
天氣熱辣辣等位真係好辛苦,呢間餐廳唔算好大,午飯時間都要等好耐位。其實我覺得小店有Gulu羅定飛都無咩幫助,因為坐位少,過左一張枱又要等好耐先有下一張,同企定定等位分別不大。因為lunch set 無泡飯所以散點。泡飯係濃湯底,除左蚵仔仲有蜆肉同肉碎,好夠味飯融入埋個湯同d肉鮮味👍🏼。附送炸飯,份量岩岩好。朋友食紅燒牛肉麵都話好食,個湯好濃而且好多牛!有牛腩又有牛根。麵就似刀削麵咁係粗身,好有口感。但其他飯食就唔太岩我,因為餐牌大部份食物都係炸或者鹽酥,其實選擇唔多。但佢甜品選擇好多,或者係多士類,下次可以再黎試下。係沙田區有依個質素既台灣野食係好好架啦

15 分鐘 (堂食)
2017-09-08 184 瀏覽
今天早一點吃午餐才去上課,就選擇近上課的地點~~河畔花園的台式料理「九份十分」。看見餐牌的吐司,可真吸引.........但今餐要飽肚,所以要鹹吐司~~小蝦沙拉吐司,餐飲+$18要選擇~~維多利亞的秘密。等待美食的空間,瀏覽餐廳的裝置........小蝦沙拉吐司出場了!很漂亮呢!沙律汁要幾多,可以自己决定,沙律汁比較清淡,啱我口味。小蝦爽脆實淨很美味,我將蛋沙律舖滿麵包慢慢品嚐,很喜歡這份蛋沙律麵包,間中自己在家都會造。最後吃炸薯角,不會因為放久了,炸薯角一樣咁香脆美味,而且調味適中不會太鹹。迷人色調的維多利亞的秘密,是不會太甜的沙冰,有小許果醬,帶少許果酸,令剛吃過炸薯角的上火感覺,變得清涼清新感覺。原價$52的維多利亞的秘密特飲,跟餐架$18,抵飲呢!
看見餐牌的吐司,可真吸引.........

等待美食的空間,瀏覽餐廳的裝置........

小蝦沙拉吐司出場了!很漂亮呢!
小蝦沙拉吐司

沙律汁要幾多,可以自己决定,沙律汁比較清淡,啱我口味。

原價$52的維多利亞的秘密特飲,跟餐架$18,抵飲呢!
維多利亞的秘密
2017-09-07
小蝦沙拉吐司
維多利亞的秘密
2017-09-08 142 瀏覽
威爾斯附近要搵野食會搵到頭都痛 好多時都係愉翠苑或者第一城商場求其搵間就算 但最近發現開左呢間晚晚都大排長龍既九份十分台式餐廳 黎緊又多個選擇首先Menu有好多選擇 唔同飯麵都可以配鹽酥雞、香腸等等既配菜 價錢由$5x~$7x不等 味道唔錯 而且份量夠哂大 男仔食都一定夠飽飲品方面 選擇有更多 除左基本既珍珠奶茶之外 仲有一大堆特式飲品 例如近排好興既漸進色梳打 一定有樣係啱飲既 整體黎講幾抵食 會再黎*****************Taste: 👅👅👅Value for Money: 💰💰💰(on a scale of 0-5 emojis)

整體黎講幾抵食 會再黎

*****************
Taste: 👅👅👅
Value for Money: 💰💰💰
(on a scale of 0-5 emojis)
2017-09-05 156 瀏覽
大約下午三點半到,要等十零二十分鐘啦,入到去,樓底係高,但冷氣唔夠,一路食麵一路流汗叫左三個下午茶餐:牛肉麵,豬手麵,奶油吐司。。。。牛肉麵湯底夠色不夠味,粗麵較硬唔彈牙,攪到我都唔想食哂個麵,牛肉ok 淋咖。。。豬手麵個湯底反而不錯,但豬手做得不夠色水,炆得唔夠耐,個幼麵中規中矩!最好係奶油吐司,面層烘得好脆口,厚多士夠鬆軟敗筆係隨餐附送飲品,我揀左冬瓜水,但用左幼身飲管,根本篤唔落個杯嘅膠面應該食過呢次之後,可以等佢再進步我先再去光顧!

叫左三個下午茶餐:牛肉麵,豬手麵,奶油吐司。。。。

最好係奶油吐司,面層烘得好脆口,厚多士夠鬆軟

應該食過呢次之後,可以等佢再進步我先再去光顧!
15 分鐘 (堂食)
下午茶
2017-09-05 147 瀏覽
近來,韓國食肆在本港開得太多,旺角、尖沙咀、銅鑼灣、灣仔,大商場、屋村商場,不論是燒肉店舖,又或者是炸雞店,都大行其道,的確令人反感,所以看到這一家新開的台式餐廳,還有店內甚具玩味的鹽酥雞的調味粉,本人便立即想來試試。在沙田附近遊戲之後,走到來河畔花園。其實世界上沒有什麼餐廳,我會說值得排隊等候,因為我覺得排隊等候實在是浪費時間,而且也只是吃一頓飯,而吃飯對我來講只是果腹,如非必要絕對不會排隊。據報道,店主曾經到台灣學藝,再回來香港,創立此一間台式餐廳。店內的海報更加寫上,此店遲些還會在天水圍增設分店。撰寫本評才發現,原來九份的「份」字,而十分的「分」子,是不同寫法的,九份的份字有企人邊, 十分的分字說沒有企人邊的。當年遊歷兩地時也沒為意此事,不知有沒有什麼歷史因素影響呢🤔。但是話說回來,為何今天會花費大概30分鐘去排隊等吃九份十分,可能是因為來到這個河畔花園,沒有什麼其他可以選擇,反正其他餐廳也同樣大排長龍😂,於是就唯有堅持在店外排隊等候。原來河畔花園都有不少食肆,很多都會在外面大排長龍,例如叉燒大王😯,不知道其實那個應用軟件,是不是幫助大家輪流的時候可以在手機上面,看到等候的次序呢
,本人便立即想來試試。

原來河畔花園都有不少食肆,很多都會在外面大排長龍,例如叉燒大王😯,不知道其實那個應用軟件,是不是幫助大家輪流的時候可以在手機上面,看到等候的次序呢。由於每枱食客,可能都會用餐個半鐘,又或者兩個鐘進食,等候時間其實頗長😪😪。如果可以在手機的應用程式上,看到排隊的輪候次序的話,那麼住在附近的食客,見可以先來拿票,然後回到家中做做家務、功課、甚至運動,然後才回來。

需要稱讚的是,飲品部那邊的員工也非常盡責, 吾等在飲品部外面看着餐牌在觀賞有什麼好喝
,員工立即打開玻璃窗,查問我們「是否想叫飲品外賣?」

鹽酥雞,有一排六款的調味粉,好像以往上科學課,那些試管一樣,整齊排列,有辣椒、紫菜、芝士、咖喱、原味、梅子,多種味道都不同,我覺得原味和梅子味道相當不錯,雞塊雖然不算是非常美味,但還是啖啖肉,而且炸粉不太厚
,一拿來時熱燙燙相當可口,內裏的肉也大大塊,雖然未至於肉質鮮嫩,很多雞肉,但是味道還不錯吧。

本來已經不太喜歡芝士味,一來又肥膩,二來又容易吃滯。此店有款是芝士味食品,好像個農夫包,中間有很多芝士汁醬😨,然後食時用炸雞醮芝士來吃,雖然新穎,但是好像不太是傳統台式食品,也相當油膩飽滯。六款調味粉之中,
紫菜、原味及梅子味道比較好,味道就好像平日去「繼光香香雞」那一款鹽酥味道。梅子味則猶如話梅粉,有點兒酸,開胃一流。

我覺得如果要去營造
正宗台灣鹽酥雞的感覺🤔,其實應該使用比較細粒的雞粒,因為如果你在街頭,吃的鹽酥雞也是細細粒,而非將這個鹽酥雞扒一般,那麼大塊。可能是生怕於上桌子,只有小粒雞粒難以滿足食客吧😏

很久沒有去過台灣,也想去吃
麵線,當年大熱天時站在西門町街頭吃麵線還歷歷在目。麵線不算太多,有大腸以及蠔仔
,蠔仔不太多,至少沒有沙也沒有蠔殼。
大腸也不太多,大概只有幾件,但是麵線的份量以這個價錢來說還算是大件夾抵食。

由於餐牌太多選擇,如果吃飯太多很易飽。倒不如點兩個小碗麵條,因此另外還點了
擔仔麵。

擔仔麵,突然說起這個菜式,我並沒有甚麼印象。但說起度小月,就有點想法了
原來擔仔麵,是由於以往颱風時,生計不易,月份就稱為小月,所以產生了「度小月」這個名字。據說,擔仔麵通常量少,「食巧毋食飽」,就像是小點心,而非為飽肚之用。這種食物的緣故,就好像部隊鍋一樣。

擔仔麵算比較出色
,一來麵條比較彈牙,挺大大碗,夾起很多箸之後都還未有找到麵條,頂頭上面還有一隻蝦,而其他肉燥醬汁都非常之香濃,不少肉碎在擔仔麵上面
,看來配料多得像實心的一般。

之後還加了一個
醉乳鴿,本來有想過叫醉雞好不好,但是後來想到,好像經常吃到醉雞,醉乳鴿卻很少聽到🤔,就試一試吧。醉乳鴿的確等得比較久,我們還戲言是不是因為店員要到「沙田龍華」借乳鴿😆,所以等得比較久
。結果來到,賣相相當精緻
,四方盤上面放有一隻細小乳鴿,雖然看來不是太多肉,但是有肉的地方非常煙韌,非常濃香花雕酒味道,的確是一道非常特別的菜式,也看到很多食客也有點選這款醉乳鴿

由於有人都不太喜歡甜東西
,本人有生怕如果雪糕不好吃的話,點雪糕吐司就可能很受罪🤔所以點了一個
朱古力吐司,有口口的兩大塊,上面有點兒花生醬,也有些朱古力醬,但是比較乾身😒,不太好吃。兩塊吐司,比較乾,即使點了朱古力吐司,上面的朱古力醬也極少。細細粒的棉花糖
,好像不會溶掉一樣,放進口裏,只有難吃的甜味。整體來說,這個吐司,不太值得推介

😀反而,這種吐司,我覺得連鎖的「茶木」的雪糕磚那種吐司會比較出色,因為無論是小正方粒,又或者長方條,都是塗了很多蜜糖,然後拿去烤,吃起上來會比較香口,但又不至於太過甜,又或者太過肥膩。

Oreo 珍珠奶茶,味道也相當之普通,好像貢茶一樣,可以選擇糖份,與及冰的多少,我選擇了半糖小冰。如果閣下點選了這杯飲料,你就應該先將上面的oreo餅碎吃掉,否則,當餅碎融入茶內,更加覺得沒趣
。結果,茶味非常之淡,淡得不太感到茶味,遑論茶香
。雖然珍珠的數量非常之多,喝到最後也還有不少珍珠,也非常煙韌,但是由於奶茶沒有香濃的茶味,這杯珍珠奶茶還是不合格的

旁邊食客真有趣,竟然說得出「要杯珍珠奶茶,走珍珠,要蘆薈」這個要求
。難得少女店員也忍得到笑,說可以問問。其實,怕甜怕珍珠,點茉香的不就可以嗎? 或是光點台式奶茶

令一款
黑武士之劍,是用長條型的3.6牛奶冰棒,然後淋上熱朱古力,造型特別
,由食客自行按喜好,將朱古力倒進牛奶棒的杯內,玩味十足。由於近期對奶都有點兒敏感,所以沒有試

雖然等得比較久,我還在想,內裏會否非常之擠迫,或是人流極多,但是所幸的是,內裏環境還是不錯,座位還算舒適,只是,如果你坐在長的桌子中間的話,進出可能不太方便,但是大家互諒互讓,將就一下,讓一下,還是可以的。

可能由於餐廳沒有限時,很多食客都會坐着在聊天,於是,店員便會間中前來收碟,以非言語方式,鼓勵食客吃完便快點離開
。所以其實,我們在外面亦都等得比較久,可能等了大約30分鐘,其他食客亦都非常之專注專一,拿了票的也會在店外等。如果可以設立進繕時間,大約100分鐘左右,那可能會比較靈活。

服務態度的確不錯,例如,我們看見了小朋友點了一杯那綠色、紫色的閃燈飲料,但是其後不慎打翻了
,店方好像也為他們提供另一杯飲料。其他店員也表現不錯,以年青服務員來說,這次的少女服務員
,服務態度認真不錯
,值得一讚。

印象中,之前在香港新開的台式餐廳,店員會扮演台妹的角色,說話好像非常溫柔,與及加長尾音,但是如果本來是粗魯港女的話,那就顯得非常之嬌柔造作。畢竟兩地文化不同,你勉強要模仿別人的話,可能更加奇怪,不甚歡迎。這間店舖的少女執做回自己,幾好,資源、友善,服務態度一流
,以微笑待人。

價錢相宜,餐牌選擇甚多,惟一問題是可能人流眾多,等候需時,否則,在非繁忙時段來吃一下也無妨
30 分鐘 (堂食)
2017-09-04 123 瀏覽
放假和太太到沙田河畔吃飯,聽說九份十分也有很多人光顧,去到然有很多人等候,還有很多學生,位也較窄,人比較親密鹽酥雞排肉燥飯配台南魚丸湯:雞排炸得夠香酥,較為咸了少許但配飯吃就OK,反而肉燥較淡味,可能是為配合雞排的,魚丸湯:有肉丸和魚丸,也很彈牙有味道,放了芫荽在湯裏,感到可清清熱,很認真麻辣大腸:夠臭夠味道,懂得吃大腸就是喜歡這種味,也夠肥美的醉雞:香濃酒味,雞皮非常脆,雞肉香滑美味黑武士之劍:是朱古力奶,來時很特別,杯內先放幾支牛奶冰淇淋再配上一杯熱朱古力奶,也可玩一玩,另有一番滋味很有買點飲品有很多選擇,也有很多台式飲科下次再試
麻辣大腸:夠臭夠味道,
懂得吃大腸就是喜歡這種味,也夠肥美的
醉雞:香濃酒味,雞皮非常脆,雞肉香滑美味
很有買點
飲品有很多選擇,也有很多台式飲科下次再試
2017-09-04
2017-09-04 104 瀏覽
回沙田探媽咪,便和她出外吃午飯,到河畔這邊找找,媽咪揀了食台式料理,餐廳內色彩繽紛比人有活力感。叫了一個醉鴿,肉質鮮嫩,香濃酒味,吃下也有少點醉意肉味也特別濃紅燒牛肉麵:麵可選擇粗或幼,湯底香濃,有濃濃的牛肉味,麵質軟滑彈牙,有牛筋吃落感覺到有豐富的骨膠原,非常黏口,牛肉是牛展來的,沒有牛羶,牛肉入口即溶化很好味,午市套餐只是58蚊,還有一杯珍珠奶茶,也算抵食。午市也有很多學生光顧,而且很多人,需要等位。珍珠奶茶:我選擇小冰少甜,很香奶味,奶茶也很滑,珍珠彈牙,好味,本想叫雪糕麵包,但我倆比較細食,等下次再來試試吧店員服務也很好,多數都是年輕人,有個男孩子笑容也很甜美
叫了一個醉鴿,肉質鮮嫩,香濃酒味,吃下也有少點醉意
肉味也特別濃
珍珠奶茶:我選擇小冰少甜,很香奶味,奶茶也很滑,珍珠彈牙,
好味,
本想叫雪糕麵包,但我倆比較細食,等下次再來試試吧
店員服務也很好,多數都是年輕人,有個男孩子笑容也很甜美
2017-09-04
午餐
2017-09-03 162 瀏覽
在沙田工作多年,雖然少出外食飯,不過今次就是這間台灣餐廳吸引我,7時到達已人頭湧湧,幸好有Food Gulu apps預早拿籌先~~綜合水果茶 $58看著一大壺的紅茶裡有多款水果,旁邊的小杯還有檸檬冰,看到已透心涼。適量的冰,溫度剛好,攪拌好就倒出來,茶味剛好,不會太酸,內裡除了水果外,最特別是有新鮮自家醃製的菠蘿肉。擔仔麵 $28麵質不算太彈牙,有魯肉及蝦,但味道較為淡。我好喜歡食乳鴿,所以看到醉鴿一定要試差,第一口已感受到酒味香濃,相當入味,而鴿比想像中大隻,除啖啖肉外,也是好嫩滑,推介!滷水併盤 $52 (小)有滑口腐、爽口雞腎、鴨舌、大腸等等,整體味道是不錯,但滷水味再重點就好。香蕉芝麻鬆餅 $58本來留肚食甜品,所以沒有點芝士炸雞。鬆餅上檯了,比預期中有出入,因為cream融掉大部份,沒有美感,而鬆餅變得濕潤,沒有脆口感,不是我喜歡的口感。

擔仔麵 $28
麵質不算太彈牙,有魯肉及蝦,但味道較為淡。
擔仔麵 $28

香蕉芝麻鬆餅 $58
香蕉芝麻鬆餅
2017-09-03 72 瀏覽
試過3次外賣飲品,百分百漏單,真心希望改善流程,唔使每次等完15分鐘,走去追問,員工先一頭問號走去攞單再整嘢飲。外賣嘢飲要等20分鐘實在唔合理。另外就係熱飲唔熱,希望改善。
另外就係熱飲唔熱,希望改善。
外賣自取