2018-01-13 82 瀏覽
之前已經介紹過幾間係沙田圍嘅隱世小店,就連沙田人都覺得好好食嘅鋪頭,今次就要介紹呢間都係喺沙田圍、河畔花園附近嘅一間台式店,價錢都算平民化,而且質素都唔錯。入到去裝修都好有台式風味,因為今日好凍,所以侍應好貼心咁放上兩杯暖水先暖下對手。食物都幾多選擇,正式有泡飯、麵、麵線,我哋今次叫咗波仔泡飯試吓。我女朋友就連唔食葱都覺得好好食,新鮮熱辣上枱,我仔再加蜆嘅份量都幾多,配埋揸過嘅米粒一齊食,好香口。另外叫咗個滷水大腸,其實佢呢一個係麻辣大腸嚟嘅,佢Menu上面寫住可以走啦,呢排天氣凍我氣管敏感唔食得辣,所以就問咗侍應係咪可以走辣,但我女朋友又想食辣喎,所以就問佢可唔可以一半辣一半唔辣,之後侍應就話原來麻辣油可以另上,咁就啱晒想食辣同唔食得辣嘅人啦。之後叫咗個蘑菇芝士釀雞翼,芝士混和係雞翼入邊,咬落去一啲都唔溜,食入口仲啖啖肉,好好味,佢可以一次過叫四隻或者淨係叫兩隻。珍珠奶茶,佢啲珍珠係甜既,我揀呢杯係紫薯珍珠,好香嘅紫薯味,順帶一提,佢呢度嘅珍珠奶茶可以好似出邊落order咁多冰小冰,多甜少甜咁樣叫,適合唔同人嘅口味。一個好有特色嘅收銀枱,呢度除咗可以比現今之外仲可以比八達通,方便唔同
一個好有特色嘅收銀枱,呢度除咗可以比現今之外仲可以比八達通,方便唔同既客人。
2018-01-11
2018-01-10 79 瀏覽
見到水果茶又想起台式料理,今次我又來了九份。十份,因為好近我工作地點嘛!水果茶 $48,又繼續是好飲推介本來想點沙冰,可是天氣太冷了,還是要香芋珍珠 $22,甜度適中,珍珠質感煙韌,很不錯。醉鴿米 $62米粉湯底味道幾特別,令人想喝多幾口。醉鴿是啖啖肉,酒味香濃麻辣大腸 $38今次大腸有點肥,而且都幾辣,好適合嗜辣的朋友。老虎醬鴨舌 $48對我來說是中辣,鴨舌大隻又肉厚,好惹味但又辣,令人又愛又恨熔岩芝士雞 $118最期待的一樣!份量比想像中,好似都有半隻雞以上,適合3-4人食。熱騰騰的炸雞點了香口的芝士,拉絲令人著迷,誘人的芝士包著香胞嫩滑雞件,整體配合得相當好!

水果茶 $48,又繼續是好飲推介

醉鴿米 $62
米粉湯底味道幾特別,令人想喝多幾口。

醉鴿是啖啖肉,酒味香濃

麻辣大腸 $38
今次大腸有點肥,而且都幾辣,好適合嗜辣的朋友。

老虎醬鴨舌 $48
對我來說是中辣,鴨舌大隻又肉厚,好惹味但又辣,令人又愛又恨

熔岩芝士雞 $118

2018-01-02 87 瀏覽
午餐黎左呢間食台灣野價錢中上有加一 吾包野飲要另叫不過勝在份量夠多今次食左鹽酥雞扒肉燥飯,鹽酥排骨拉麵拉麵可揀粗麵或者幼麵雞扒同排骨都係即炸,食落脆卜卜吾會食到成口油而且份量多,吾會得幾件。本人十分喜愛食肉燥飯,肉燥好夠味,而且吾會全部都係肥肉,認真吾錯至於兩杯奶茶,每杯$24,其實覺得價錢略貴,不過茶味夠濃,配上甜甜珍珠❤️總括黎講,食物飲品都中上,但價錢亦都係中上,呢個午餐連飲品食左$185午餐黎講人均消費都幾貴
鹽酥排骨拉麵   鹽酥雞扒肉燥飯  苿香珍珠奶茶  峰蜜珍珠奶茶
午餐黎左呢間食台灣野
價錢中上有加一 吾包野飲要另叫
不過勝在份量夠多
今次食左鹽酥雞扒肉燥飯,鹽酥排骨拉麵
拉麵可揀粗麵或者幼麵
雞扒同排骨都係即炸,食落脆卜卜吾會食到成口油
而且份量多,吾會得幾件。

午餐黎講人均消費都幾貴
2018-01-01
今日終於同到我個好姊妹D食飯喇,之前約極佢都約唔到,我地今日揀左食河畔花園嘅九份·十分。D黎接我收工(好感動呀)之後一齊搭車去沙田圍。作為前沙田友嘅我,要由馬鐵沙田圍站行去,當然唔難啦XD由於我地兩個都話自己細食左,所以只叫左紅燒牛肉麵($62)d麵好有咬口,牛肉煮到好軟熟食落唔黏牙!涼拌四季豆($38)因為想有碟菜而叫,好爽口好開胃!台灣鹽酥雞($42)外層炸得夠脆,放左陣都唔會腍晒,加埋可以灑上唔同調味粉,正!D個凍珍珠奶茶($22)珍珠夠煙韌,奶茶香滑~我個綜合水果茶($48)唔同水果合為一體,甜甜酸酸好清新!價錢合理、食物質素唔錯,下次可以再黎食其他野!

價錢合理、食物質素唔錯,下次可以再黎食其他野!

2017-12-14
<有特色 多選擇既台灣菜 九份。十分>😆呢間台灣野九份十分其實想試好耐 但無耐地方唔就腳 今日難得去完沙田博物館 行10 零分鐘都算近 於是就黎試試佢😃 食物食既係台灣美食 蠔仔粥 牛肉麵 🐂鹽酥雞 🐤珍珠奶茶等應有盡有 而且價錢唔貴 抵食之選😆🍴蚵仔肉碎泡飯 52 蚊🍚🐚大大碗泡飯都係52 蚊 泡飯熱辣辣入面有葱花🌿 豬肉碎🐷 仲有勁多蠔仔同蜆肉 而且好新鮮 湯汁好有鮮味😍 加埋d脆炸米更添口感🍚 正🍴老媽煎餃子 5 隻 32 蚊🥟大大隻餃子 下層前至少少香脆帶點蛋香🥚餃子皮厚度適中 入面既豬肉煙靭juicy加上椰菜中和番肥膩感 點埋酸醋更正 唔錯😍🍴鹽酥雞 42 蚊🐤(多種口味)炸得好香脆既鹽酥雞 雞皮茨粉同台灣食既一樣 🔥比較厚 熱氣但好惹味 可以自點唔同既味道粉 紫菜 🌿 芝士🧀 咖喱👳🏿‍♂ 梅子 等等6 種口味 可以自己揀 幾得意😃🍴阿春麵線 28 蚊🍜好入味既麵線 湯底茨汁香濃 麵線好幼同爽滑索哂湯底 😃 黏稠得黎 好香 入面仲有切碎左既魚蛋🐟 大腸 等等 都幾入味 點埋 沙茶醬同醋更正😍🍴紅燒牛肉麵 粗麵🍜 62 蚊呢個係一個比較清新既牛肉麵🐂 粗麵
<有特色 多選擇既台灣菜 九份。十分>😆

🍴蚵仔肉碎泡飯 52 蚊🍚🐚

🍴老媽煎餃子 5 隻 32 蚊🥟

🍴鹽酥雞 42 蚊🐤(多種口味)

🍴阿春麵線 28 蚊🍜

🍴紅燒牛肉麵 粗麵🍜 62 蚊
呢個係一個比較清新既牛肉麵🐂 粗麵既麵質煙靭爽滑🍜 湯底好香牛肉味 但係比較清甜嗰種 酸菜🌿 葱花 入味淋蘿蔔🥕 等做配菜 不得不讚牛肉大大件 口感彈牙牛肉味香濃🐮 仲有舊入味彈牙牛筋😍鍾意食牛既朋友要試下👍🏻

🍴醉小三 🍻148 蚊😃
一客三小碟小食 有三隻蝦🦐 蝦大隻又新鮮甜 四隻彈牙爽口既細鮑魚 🍞🐟 同入味爽口鴨舌🦆 每一樣都醃左花鵰汁 好入味 酒香又唔會過火位 好食😁 而每一樣都有爽口木耳配襯 正!

🍴滷水拼盤 52 蚊🐷
細size既滷水拼盤都多野 入面有雞翼 🐤大腸🐽 鴨腎🦆 鴨舌 蛋 🥚同豆腐 滷水汁香濃入味 尤其係大腸好爽口 鴨舌好滋味 推介👍🏻😃

☕焦糖珍珠奶茶 24 蚊☕
平時好少機會飲到熱飲既珍珠奶茶 😃 呢個焦糖味 個焦糖味幾出 但又唔會太甜🍯 幾鍾意佢上面打出黎d泡令成杯奶茶更香 珍珠都好正 係細細粒香甜彈牙嗰d 而奶茶奶味比較香d 甜度一般🥛 整體夾野都好好味😃

🍴維多利亞的秘密 52 蚊🍓❄
其實就係雜莓同優格乳酪打成既沙冰 成杯野打得好靚 成座山甘 顏色帶有紫紅色 相信係好多雜莓溝埋整成既顏色黎 🍓沙冰冰質唔算好綿 係比較有口感嗰類❄ 上面鋪左好多雜莓 酸酸甜得啦 好味😃🍓

Score 平均分 <8/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
Address地址
#九份十分
沙田大涌橋路20 至30 號河畔花園地下27 至28 號鋪
~~~~~~~~~~~~~
2017-12-18
2017-12-12 130 瀏覽
今日去左沙田睇聖誕燈飾,順便行過城門河。經過見到呢間: 九份十分 既台式餐廳 好多人等位。見到啲野食都幾吸引,價錢又唔會好貴。所以就入去食喇!😃😃環境都唔錯,很闊落。開始點野食喇。好多都好吸引喔!😋平時吃醉雞吃得多。真係無食過醉鴿!當然要試一試啦!🐦冷盤,食落好開胃。花雕酒浸得好入味。乳鴿 冷凍過,所以口感會煙韌啲。又幾好味喎!上湯肉燥浸娃娃菜將娃娃菜包住啲肉燥食,都幾夾。腸麵線 🍜去到台灣最受吃麵線。呢間啲麵線有台灣食到個d麵線既味道!加少少醋落去,更好吃!裡面仲加了啲丸落去。更有咬口! 👍👍又係開胃小菜 😋皮蛋肉鬆豆腐😋,肉鬆襯落啲豆腐一齊食真係好岩 😍份量都幾多。呢個推薦大家吃。 忌廉芝士磨菇雞中翼🐤一咬落口 啲芝士就流出。好濃既忌廉味 。雞肉好嫩滑。好味道 😋😋台式飲品 : 胚芽珍珠奶茶同 香芋珍珠滿滿的胚芽係面頭 😍😍揀左少甜,味道岩岩好。滷水拼盤 .(細)浸滿滷水汁,好入味。佢個豬腸 好好味!最後仲叫左 甜品 waffle 😋鮮雜果雪糕 waffle. 好大份!食到好濟。😛呢餐食得好飽 。😂😂另外一讚: d員工都幾好服務,不停主動加水,見到個碟好多骨,又主動幫我地換
今日去左沙田睇聖誕燈飾,順便行過城門河。
經過見到呢間: 九份十分 既台式餐廳
好多人等位。
見到啲野食都幾吸引,價錢又唔會好貴。
所以就入去食喇!😃😃

環境都唔錯,很闊落。

開始點野食喇。好多都好吸引喔!😋

平時吃醉雞吃得多。真係無食過醉鴿!
當然要試一試啦!🐦
冷盤,食落好開胃。花雕酒浸得好入味。
乳鴿 冷凍過,所以口感會煙韌啲。
又幾好味喎!

上湯肉燥浸娃娃菜
將娃娃菜包住啲肉燥食,都幾夾。

腸麵線 🍜
去到台灣最受吃麵線。呢間啲麵線有台灣食到個d麵線既味道!
加少少醋落去,更好吃!裡面仲加了啲丸落去。更有咬口!
👍👍

又係開胃小菜 😋
皮蛋肉鬆豆腐😋,肉鬆襯落啲豆腐一齊食真係好岩 😍
份量都幾多。

呢個推薦大家吃。 忌廉芝士磨菇雞中翼🐤
一咬落口 啲芝士就流出。
好濃既忌廉味 。

雞肉好嫩滑。好味道 😋😋

台式飲品 : 胚芽珍珠奶茶同 香芋珍珠

滿滿的胚芽係面頭 😍😍
揀左少甜,味道岩岩好。

滷水拼盤 .(細)
浸滿滷水汁,好入味。佢個豬腸 好好味!

最後仲叫左 甜品 waffle
😋

鮮雜果雪糕 waffle.
好大份!食到好濟。😛

呢餐食得好飽 。😂😂

另外一讚: d員工都幾好服務,不停主動加水,見到個碟好多骨,又主動幫我地換新碟。👍👍
很好!

2017-12-07 172 瀏覽
經常去台北...但好小係香港食台式野既,但D間係我口袋名單之一,但地點對我有啲唔就腳所以成日都冇時間去,去開沙田睇展覽一於決定就食佢啦!可惜一心諗住食滷肉飯點知睇完個餐牌冇囉但整體來講CP值好高..服務都好好門面大... 裏面環境都OK唔會太過逼可能我哋都成3:00先到...店內都係得3-4枱客啦!仲好唔會太嘈水蜜桃綠茶(半糖)對於我黎講甜左小小!下次要叫微糖,珍珠奶茶我覺得唔夠茶味好味喎!又夠凍跟餐既湯...我地無飲湯只係食左d丸,不過不失啦麻麻地..無咬口又唔凍又唔熱台式野點都要叫下吐司啦!熱辣辣所以好味!鐘意甜品既我一件不留嘩!!洗唔洗咁澎湃...超大份囉!雞扒好香滑..可惜不是滷肉飯CP高

可惜一心諗住食滷肉飯點知睇完個餐牌冇囉
但整體來講CP值好高..服務都好好

珍珠奶茶.水蜜桃綠茶

皮蛋豆腐

好味喎!又夠凍

魚丸貢丸湯

跟餐既湯...我地無飲湯只係食左d丸,不過不失啦
雞腎角

麻麻地..無咬口又唔凍又唔熱

奶油吐司

台式野點都要叫下吐司啦!熱辣辣所以好味!
鐘意甜品既我一件不留

鹽酥雞扒肉燥飯

CP高

皮蛋豆腐
奶油吐司
鹽酥雞扒肉燥飯
2017-12-06 101 瀏覽
之前去完台北, 好掛住台灣美食, 上網搵到食間"九份十分" 賣台灣美食餐廳❤ 店舖裝修設計好靚, 以九份, 十分車站為藍本😍 好似去左台灣咁👍烤台式香腸肉燥飯 配台南魚丸湯 $55 烤台式香腸真係好正👍好似係台北夜市食嘅味道✨,而且仲有鹵水豆腐🍲, 好入味, 配肉燥飯一流❤ 而魚丸湯有肉丸和魚丸🍡,好彈牙,個湯有芫荽🌿, 好Like👍鮮雜果冰淇淋鬆餅🍦🥞 $65Fresh fruits & mango ice cream waffle 芒果雪糕好好食😍 又有芒果, 士多啤梨🍓, 藍莓, 香蕉🍌等水果, 鬆餅好脆,食完好飽肚💛好食😋 珍珠奶茶🍹 (套餐附送) 可自由選擇甜度,冰量, 台式奶茶好重奶茶味💙, 正常嘅珍珠奶茶味道☺ 水蜜桃🍑綠茶🍹(套餐附送) 甜甜的,但飲完之後個口覺得有d澀😉但好好飲😍 每個餐嘅份量都好大, 唔驚唔飽👍, 而且餐廳仲有好多台灣野食, 下次會再去, 試下其他美食❤ 估唔到沙田圍都有美食😋 掛住台灣美食嘅朋友去啦😍

烤台式香腸肉燥飯 配台南魚丸湯 $55

鮮雜果冰淇淋鬆餅🍦🥞 $65

珍珠奶茶🍹 (套餐附送)

綠茶🍹(套餐附送)
甜甜的,但飲完之後個口覺得有d澀😉但好好飲😍

烤台式香腸肉燥飯
鮮雜果冰淇淋鬆餅
烤台式香腸肉燥飯
鮮雜果冰淇淋鬆餅
2017-11-30 105 瀏覽
同老公二人鐘意食台灣食物,就搵到呢間小店店內既員工係香港人,不過態度好親切笑笑口,仲服務好周到👍🏻店內decoration 都有台灣feel台灣既地方名再加上啲post card真係同台灣啲souvenir 一樣架😃去到個時已經7點,正是晚餐時間雖然係平日,但店內好快就坐無虛席好彩我地快人一步😆我地兩個想食多啲野,所以叫左一碗牛肉麵,再加小食紅燒牛肉麵(粗麵)好足料呀!啲牛肉同牛筋都勁大舊雖然大舊,但咬落好淋👍🏻讚!粗麵口感都唔錯😋醉雞,好入味,仲要好大份,抵!皮蛋豆腐,睇個賣相已經夠用心😃味道都好開胃😋忌廉芝士磨菇雞翼,即叫即整,熱辣辣口感豐富😋涼拌三小碟,一次食到三個餸,岩曬兩個人好清爽👍🏻醉溏心蛋,第一次食有醉汁既,味道有驚喜😄食台灣野梗係唔少得甜品,草莓冰淇淋鬆餅酸酸甜甜,明明飽飽地都成個食曬😆仲叫左杯胚芽珍珠奶茶,超多胚芽,好滿足😌食到我同老公飽到差啲行唔到👍🏻搵到間好味既台灣小店,好開心😃
同老公二人鐘意食台灣食物,
就搵到呢間小店

店內既員工係香港人,不過態度好親切
笑笑口,仲服務好周到👍🏻

店內decoration 都有台灣feel

台灣既地方名再加上啲post card
真係同台灣啲souvenir 一樣架😃

去到個時已經7點,正是晚餐時間
雖然係平日,但店內好快就坐無虛席
好彩我地快人一步😆

我地兩個想食多啲野,所以叫左一碗牛肉麵,再加小食

紅燒牛肉麵(粗麵)
好足料呀!啲牛肉同牛筋都勁大舊
雖然大舊,但咬落好淋👍🏻讚!粗麵口感都唔錯😋

醉雞,好入味,仲要好大份,抵!
皮蛋豆腐,睇個賣相已經夠用心😃味道都好開胃😋

忌廉芝士磨菇雞翼,即叫即整,熱辣辣
口感豐富😋

涼拌三小碟,一次食到三個餸,岩曬兩個人
好清爽👍🏻
醉溏心蛋,第一次食有醉汁既,味道有驚喜😄

食台灣野梗係唔少得甜品,草莓冰淇淋鬆餅
酸酸甜甜,明明飽飽地都成個食曬😆

仲叫左杯胚芽珍珠奶茶,超多胚芽,好滿足😌
食到我同老公飽到差啲行唔到👍🏻
搵到間好味既台灣小店,好開心😃
2017-11-30
2017-11-28 159 瀏覽
身為沙田友 發掘得佢太遲 雖然位置唔算優越 不過要食盡天下係要付出下既 行緊去既時候已經好擔心洗唔洗等位 答案係好野真係要等😂 好彩等左都係十幾分鐘 Menu好多選擇 樣樣都想試 阿熊要左珍珠奶茶 我就要朱古力朱古力如何突圍而出?就係比客人會熱朱古力撞落牛奶冰度 👍🏻 牛奶冰就咁食都得😂食台灣菜點能夠無紅燒牛肉麵 估唔到都大碗 而且仲咁足料 有埋牛筋 阿熊最鐘意 !一啖湯連埋麵一齊食 正!湯唔會得個咸字 D牛同蘿蔔都吸哂個湯 我就嗌左細細碗麵線 有蚵仔同大腸 原本以為得是但一樣 蚵仔都幾鮮 大腸唔會太肥 麵線掛湯 每一啖都可以極速呑入口呢個係我期待已久嘅芝士熔岩雞 話說剛剛同阿熊邂逅嘅時候 佢應承帶我去食 講緊係年幾前 不過唔知點解又會搞到而家先有得食囉😒炸雞唔厚粉 雞肉亦都好滑 點埋芝士汁食 嘩 邪惡到一個點 身為芝士迷嘅我 呢個雞會比滿分 !二百幾蚊食到咁多野 抵到爛 而且仲要咁高質素

Menu好多選擇 樣樣都想試

阿熊要左珍珠奶茶 我就要朱古力

每一啖都可以極速呑入口

二百幾蚊食到咁多野 抵到爛 而且仲要咁高質素
2017-10-22
15 分鐘 (堂食)
2017-11-18 138 瀏覽
次次都行過好多人今晚要吃早飯終於唔駛等位就沖入來試試個泡飯無諗過咁好味有誠意好足料好多脆皮蝦味道剛剛好仲叫咗冬瓜茶不過枝飲管係普通飲管點都督5到後尾用暴力一嘢用筷子插落去希望店主會改善
次次都行過好多人
點都督5到
後尾用暴力一嘢用筷子插落去
希望店主會改善
2017-11-14 5285 瀏覽
又係踩單車既季節,踩完單車之後唔知食咩好,見到openrice上評價咁高就過黎試下Menu上既食物選擇好多,價錢唔太貴,托一個大胃王朋友既福,可以試好多野食,因為有佢包底醉鴨舌 $45一份有十零件鴨舌,抵食!鴨舌爽口而且好有酒香,確實唔錯。涼拌三小碟 $68三小碟嘅分量都算大,三樣嘢分別係海蜇、涼拌四季豆,同埋麻辣牛筋,三款食物都極為開胃。海蜇富麻油香麻辣牛筋比想像中辣,口感爽韌,好惹味涼拌四季豆頗有驚喜,佢帶一種鹹香,令人欲罷不能,就係因為咁我同朋友都encore左呢個三小碟架維多利亞的秘密 $52 其實呢杯係優格野莓沙冰野莓味道自然清新,飲落去幾綿滑,又夠哂大杯,非常之值得一試紅燒牛肉麵 (粗麵) $62佢個湯底非常之濃郁,好重牛味,裏面嘅蔬菜為整個湯增添咗唔少甜味,個麵索曬啲牛肉湯,而牛腩同牛筋煮得非常之出色,得到朋友強烈既讚賞。麻辣大腸(小辣)$38因為朋友唔太食得辣,為左遷就佢我地叫左小辣,但依然食到小許麻辣勁,好惹味 豬腸爽口,肥膏較小,係我鐘意既類型!暗黑系甜心 $48其實係OREO沙冰,好足料又唔會愈飲愈淡,正鹽酥雞 $42一定要推薦呢個!!個炸衣香脆得黎又唔厚,亦保持

醉鴨舌 $45

一份有十零件鴨舌,抵食!鴨舌爽口而且好有酒香,確實唔錯。

涼拌三小碟 $68

海蜇富麻油香

麻辣牛筋比想像中辣,口感爽韌,好惹味

維多利亞的秘密 $52

其實呢杯係優格野莓沙冰
野莓味道自然清新,飲落去幾綿滑,又夠哂大杯,非常之值得一試

紅燒牛肉麵 (粗麵) $62

麻辣大腸(小辣)$38

豬腸爽口,肥膏較小,係我鐘意既類型!

暗黑系甜心 $48

其實係OREO沙冰,好足料又唔會愈飲愈淡,正

鹽酥雞 $42

一定要推薦呢個!!個炸衣香脆得黎又唔厚,亦保持到雞肉嫩滑,更唔會炸到乾爭爭,實在好過市面上好多台式餐廳!

6款調味粉,試左香辣,原味,咖哩同埋紫菜,全部都唔錯~

蚵仔肉碎泡飯 $52

個蠔味可惜冇想像中咁重,有啲失手,食之前落咗唔少嘅胡椒粉黎吊味,但份量頗多,整體嚟講都唔差。

皮蛋豆腐 $28

不嬲都係一個好穩陣既配搭,呢度正常發揮。
慢煮杜洛克豬巧巴拿達三文治 $68

三文治既醬汁就比較多,類似魚柳包個汁,如果鍾意個款醬汁嘅人一定覺得好滿足。裏面嘅材料好豐富,例如有生菜、蕃茄、粟米同豬肉,而份三文治亦都包埋薯條,炸得幾香脆,唯獨係個麵包本身有啲硬。

整體黎講,當晚食既食物味道都幾出色,絕對值得encore!
10 分鐘 (堂食)
  • 涼拌三小碟
  • 鹽酥雞
  • 紅燒牛肉麵
  • 沙冰
2017-11-13 4380 瀏覽
香港人愛到台灣旅行, 主要原因就是被台灣的美食所吸引, 因此有越來越多的台式餐廳在香港開業, 其中一間就是九份•十分, 在食友口中得知原來這店的水準不錯,那就事不宜遲, 找了一晚上來試試。來的時候是周一,店內裝修潔淨企理,座在其中感覺還不錯。坐下來, 先看看餐牌, 飲品有多款選擇,個人而言喜愛在台灣已有很久歷史的冬瓜茶, 飲落味道清甜自然,配合台式食物也合適。先來兩款凍的「醉」菜式, 其實是一點不易做的,食物要有酒香又要維持口感。今次的酒醉一口吉品鮑做到吃起來韌勁,有酒香而味道濃郁, 涼涼的也好吃。另一款古早醉雞, 雞肉浸得很軟滑,肉質鮮嫩入味,口感就像吃浸過酒及放涼了的雞肉,是值得一試的。再來萬巒豬手, 皮厚且爽脆, 肉質軟腍, 有濃濃的滷水味道。紅燒牛肉麵是其中一道招牌菜, 先喝一口牛湯,湯頭夠熱, 味道濃郁,牛肉炆得鬆化而不韌,牛筋食落爽口, 也不會炆得過腍, 麵條選了寬身的, 有咬口之餘, 索滿牛湯同吃, 就更加滋味。以這個食物水準和價格,理應不愁生意,就當晚所見有不少客人在門外等位, 而店內也坐滿客人, 看來是相當旺場了。
2017-11-12 165 瀏覽
其實平時都對台灣野食mama~覺得款式小之餘又得個鹹字~但今次呢間令我印象改觀,原來台菜都有一定既質素~花雕塘心蛋,睇張相都見到d蛋黃有幾正~半生熟流曬出黎~酒味亦重,正~花雕一口鮑,細細隻方便一啖食曬,非常爽口而且夠入味~下邊d木耳酸酸地好開胃~阿春麵線,28蚊乍好抵食~有幾塊煮到淋既豬腸放係上面,下邊就係台式細麵加芡汁~煎餃子,賣相一流,金黃香脆,入邊d肉汁爆曬出黎~黑武士牛古力奶,入邊加左兩條牛奶冰,香濃之極~

煎餃子,賣相一流,金黃香脆,入邊d肉汁爆曬出黎~

黑武士牛古力奶,入邊加左兩條牛奶冰,香濃之極~

2017-11-02 155 瀏覽
沙田是我的上班地區,上回已提及沙田食店選擇唔少,但好味的唔多。近排返工突聽聞有間新開的台灣野火紅中,聽到熱哄哄,當然要花一個午餐限額試個究竟。午膳餐牌有五個選擇,先揀左個阿春麵線,就是一個蚵仔豬腸麵線,看起來黏黏的,豬腸腸衣薄,蠔仔得幾粒,相常迷你。先食一口麵,冇乜味但唔會好鹹。欣賞佢豬腸好乾淨,但啤水太勁都係冇乜味,蠔仔唔多都帶有少量鹹鮮味。一夾之下,你都可以睇到麵線睇落唔多,食哂就岩岩好。不過雖然碗細細都相當企理,味道普通但賣相不俗。這個午餐是配了半份奶酥吐司,作為麵包達人,我對吐司要求相當高。吐司必不能太乾,內裡要帶有包的煙韌,外表要脆而不硬。呢份就唔多合格,我之前係台中食過當地的花生醬奶酥吐司,它不太厚但就是外脆內軟,醬料不多不少,剛鋪滿整塊麵包,令人不太膩。而呢一塊就唔多合格,超硬超乾,會界口的質感。幸虧佢奶酥及煉奶加起來唔算過甜,但總體有待改善。佢一個餐大概五十幾蚊,份量相當仲包一杯台式飲品,絕對唔算貴,但是又係個句,係好飽唔係好味囉>3<