2023-04-11 76 瀏覽
究竟九爺同鼎爺有冇關係?!😂😂好多時係尖沙咀經過九爺見有好多人排隊,今日被我見到原來佐敦都開咗間,新開的,趁人唔多唔使排隊即刻拉住友人入去試試睇哂牆上相片同埋餐牌,二話不說,一碗牛魔王米粉$60有齊牛什、牛腩同牛根喎😋😋店員話要唔要試魚麪呀⋯⋯No 啦!我怕又淋又腥!佢話佢地嘅魚麪係最好食架,係我猶豫中,又叫信佢!唉,心軟,就決定俾次機會佢啦!碗麵好大碗呀,見到咁多餸已經心心眼,湯頭又好飲,跟住夾起粗粗嘅魚麪一食,依⋯⋯好似食緊長條形嘅魚旦,仲要好彈牙,一D腥味都冇添,勁正喎👍🏻👍🏻👍🏻叫多個小食麻辣墨魚鬚,小許麻辣味,墨魚鬚粗大,煮得火喉剛好,脆口😍😍
究竟九爺同鼎爺有冇關係?!😂😂

• 牛魔王魚麪
2023-04-11 61 瀏覽
途經佐敦道,見到之前在尖沙咀的九爺牛腩開了分店,記得它質素不錯又抵食,叫了主食後,飲品和油菜都有優惠,性價比高啊。🔶咖哩牛腩撈伊麵($58)伊麵上全是牛腩,沒有薯仔或蘿蔔,所以牛腩份量相當多。切成方粒的牛腩又腍又滑,肥瘦恰當,不膩不柴。咖哩汁很溫和。🔶五香牛脷河($40)拼豬手(+$8)豬潤(+$8)牛脷和豬手炆得好腍,口感豐富。牛脷和豬潤都是厚切,各有3片。豬手兩大件,這8元加得非常抵。🔶酥炸雲吞($28)雲吞中的豬肉碎和蝦仁各佔一半,外酥內嫩,好食。🔶腐乳通菜(+$12)🔶凍檸檬利賓納(+$12)🔶熱杏仁霜(+$8)

🔶咖哩牛腩撈伊麵($58)
伊麵上全是牛腩,沒有薯仔或蘿蔔,所以牛腩份量相當多。
切成方粒的牛腩又腍又滑,肥瘦恰當,不膩不柴。
咖哩汁很溫和。

🔶五香牛脷河($40)拼豬手(+$8)豬潤(+$8)
牛脷和豬手炆得好腍,口感豐富。
牛脷和豬潤都是厚切,各有3片。
豬手兩大件,這8元加得非常抵。

🔶酥炸雲吞($28)
雲吞中的豬肉碎和蝦仁各佔一半,外酥內嫩,好食。

🔶腐乳通菜(+$12)
🔶凍檸檬利賓納(+$12)
🔶熱杏仁霜(+$8)
2023-04-09 319 瀏覽
之前見有網友介紹尖沙咀嗰間「九爺牛腩」,話店舖嘅出品價廉物美,經濟又抵食,尤其是崩沙腩麵,每碗只係 $55,性價比極高,所以已經即時 mark 低咗。今日嚟佐敦購物,發現原來附近都開咗間新分店,擇日不如撞日,Shopping 完就即刻嚟呢度開餐。餐廳面積不大,屬街坊茶記格局,但裝修簇新,環境乾淨企理,所以都坐得好舒服。點咗崩沙牛腩河 ($55) 同 招牌八寶河,另加油菜同兩款酥炸小食。湯底非常清甜,香料味鮮明悠長,帶微微油香。崩沙腩好腍滑,入口肉嫩軟綿,加上腩位連著少少膏,食落脂香十足,肥美得嚟又有肉感,絕對值得畀個 like。伴吃嘅河粉水準亦不俗,爽滑細緻,輕輕一啜就滑入喉頭。如果唔想食河粉,亦可選幼麵、粗麵、米粉或米線等,毋需額外補錢。至於碗招牌八寶河 ($60)  用料亦非常豐富,內有牛腩、牛筋、金錢肚、手打牛丸、汕頭魚餃、鮮甜墨丸、潮州魚蛋同香菇貢丸,絕對係大堆頭之作。牛腩鬆化入味、牛筋軟糯腍滑、金錢肚爽中帶韌勁、手打牛丸彈牙多汁。魚蛋白雪雪,鮮味突出,而魚皮餃味道亦唔錯,餃皮好滑,餡料飽滿,咬落好正。將河粉轉咗做魚麵 (+$14)  麵條採用天然海魚炮製,食落魚味好濃郁,鮮味
將河粉轉咗做魚麵 (+$14)  麵條採用天然海魚炮製,食落魚味好濃郁,鮮味自然,加上低脂、低碳,同時含豐富蛋白質,好味又有益。
至於小食就點咗酥炸雲吞 ($28) 同 炸墨魚丸 ($28),雲吞 炸得香酥鬆脆,一啖一口,好滋味。墨魚丸真材實料,內有粒粒墨魚,點酸甜汁食,不油不膩。
蠔油生菜 (+$12)  生菜新鮮清甜,蠔油份量十足,吃些菜總覺得健康點。
餐廳逢星期一至日都有精選套餐供應,定價一律 $50,包油菜一碟及熱飲一杯,大家經過可以試吓!
2023-04-09 49 瀏覽
之前再去尖沙咀已經食過呢間九爺牛腩,而家喺佐敦近柯士甸又開多間,就決定嚟試吓!入到去見餐廳環境闊落,好光猛好乾淨,坐得舒服!經店員推介,我哋試咗:👏🏼崩沙牛腩米粉識食一定食崩沙腩!呢度嘅崩沙腩,每日新鮮準備,所以數量有限,想試嘅朋友記得早啲嚟!最鍾意佢牛腩唔會太肥成層肥膏,但又唔會太柴嚼到口都軟,牛腩腌得好夠味,好正!👏🏼牛魔王貪心想乜都食啲嘅朋友最啱叫呢一款牛魔王!每款都有幾塊,真係份量十足,食完堅飽!而且每款到炆得好入味,好夠林,加埋勁香嘅腩汁,不得了。👏🏼麻辣墨魚鬚(細)店員推介,話好多顧客都返定呢一樣小食,我哋就決定試吓。雖然話係小食,但份量都唔少!墨魚鬚好Q彈,加埋秘製醬汁,好惹味!醬汁食落似沙嗲醬做base,再加上花椒八角,正。我哋仲叫咗個腐乳通菜,再加每人一杯飲品,但埋單都唔使兩舊水,性價比極高!絕對可以入選平日解決三餐抵食之選。

經店員推介,我哋試咗:
👏🏼崩沙牛腩米粉

👏🏼牛魔王

👏🏼麻辣墨魚鬚(細)

2023-04-08 38 瀏覽
有日同事和我剛見完客,由柯士甸再行經佐敦時,見到有間粉麵店,便打算去食個麵。估不到價錢平價仲有驚喜,屬平靚正美食好好味😋 位置在佐敦附近十分方便,無論崩沙牛腩、金錢肚、雲吞麵等都是有水準👍 麵店環境有卡位及圓枱,企理又舒服😌金錢肚麵我覺得都是皇牌之選,金錢肚軟身易咬,湯底味道清甜帶油香,口感唔錯👍紫菜四寶河有齊魚皮餃、魚蛋貢丸紫菜滿足我的口味!淨雲吞粒粒大大粒,足料有口感!📍 九爺牛腩 分店地址:佐敦,佐敦道36號地鋪

金錢肚麵

紫菜四寶河
有齊魚皮餃、魚蛋貢丸紫菜滿足我的口味!

淨雲吞
粒粒大大粒,足料有口感!

📍 九爺牛腩 分店地址:
佐敦,佐敦道36號地鋪
2023-04-03 78 瀏覽
這款平民美食表面看似平平無奇,但要做得好食出色又平民價真係唔係間間都得😎尖沙咀店舖小小,名氣極大,好快佐敦就開分店,主打潮式粉麵,馳名牛腩,崩沙腩、自家製魚麵、牛嘅內臟,有各式各樣唔同嘅配搭,另外當然仲有各式各樣嘅丸類,水餃雲吞,炸物小食,仲有最得我心既蠔仔肉碎粥😋牛魔王魚麵一碗有齊牛腩,牛筋,牛肚,牛腸,牛膀,全部炆到軟腍入味,特別喜歡牛腩半肥瘦,牛筋夠腍有彈性,仲有牛腸非常乾淨,味道濃郁帶少少肥膏👍🏻蠔仔肉碎粥份量足大大碗,多蠔仔及肉碎,有小小芹菜帶出香味,50蚊咁大碗真係小見💯麻辣八爪魚呢款小食都唔錯,好開胃,又會靭🐙呢間仲有早餐供應略嫌粉面唔夠飽,又想食牛腩牛雜,你可以選擇配飯哦😁

牛魔王魚麵

蠔仔肉碎粥

麻辣八爪魚
呢款小食都唔錯,好開胃,又會靭🐙

呢間仲有早餐供應
略嫌粉面唔夠飽,又想食牛腩牛雜,你可以選擇配飯哦😁
  • 蠔仔肉碎粥
  • 牛魔王