2024-01-21
哇嘩~今次到九龍坎食火鍋,就係想要個熱辣辣感覺!店入面裝潢得好似宮殿咁,坐低嚟都自然優雅晒。🏮👑首先,佢們嗰個三國演羅鍋底真係話晒都要點,牛油香撲鼻,辣味正到彈!啖啖牛油涮上去啲食材,咬落去嘅時候,升天嘅滋味都唔過份!🤤💥朋友唔太掂辣,所以另外嗰兩個湯底-蕃茄湯同埋菌湯,都係清新得嚟唔失風味嘅好選擇。九格格-又係另一招牌!毛肚、黃喉、鵝腸同巴沙魚,嘩,個個都鮮爽得嚟腍腍滑,好過無得彈!🐟🍲仲要啲桂花蚌海中蝦,和牛肉丸嘅質素,鮮得令人無法擋,每樣都想再嚟幾份!手工蝦滑真材實料,放入口嘅刹那,個蝦味真係跳出嚟同你打招呼,唔係啲雜七雜八嘅滋味!手切牛肉亦都一樣,揀咗夠喉嗨嘅牛油底,每一片似乎都喺度呢喃低語:“快啲食我!”🥩😋講真,啲小食都嚟得正!特別係紅糖糍粑,酥酥脆脆之中,鬆軟拉絲,喺甜蜜嘅紅糖滋味中點睛!而冰粉就係熱完之後嘅甜蜜救星,涼快解辣,簡直係完美收尾!下次再嚟,唔試唔得!這家火鍋店真的是滿足了我所有對麻辣火鍋的憧憬,香香辣辣,熱辣辣!太正喇!🔥😍👍🏼