哇嘩~今次到九龍坎食火鍋,就係想要個熱辣辣感覺!店入面裝潢得好似宮殿咁,坐低嚟都自然優雅晒。🏮👑首先,佢們嗰個三國演羅鍋底真係話晒都要點,牛油香撲鼻,辣味正到彈!啖啖牛油涮上去啲食材,咬落去嘅時候,升天嘅滋味都唔過份!🤤💥朋友唔太掂辣,所以另外嗰兩個湯底-蕃茄湯同埋菌湯,都係清新得嚟唔失風味嘅好選擇。九格格-又係另一招牌!毛肚、黃喉、鵝腸同巴沙魚,嘩,個個都鮮爽得嚟腍腍滑,好過無得彈!🐟🍲仲要啲桂花蚌海中蝦,和牛肉丸嘅質素,鮮得令人無法擋,每樣都想再嚟幾份!手工蝦滑真材實料,放入口嘅刹那,個蝦味真係跳出嚟同你打招呼,唔係啲雜七雜八嘅滋味!手切牛肉亦都一樣,揀咗夠喉嗨嘅牛油底,每一片似乎都喺度呢喃低語:“快啲食我!”🥩😋講真,啲小食都嚟得正!特別係紅糖糍粑,酥酥脆脆之中,鬆軟拉絲,喺甜蜜嘅紅糖滋味中點睛!而冰粉就係熱完之後嘅甜蜜救星,涼快解辣,簡直係完美收尾!下次再嚟,唔試唔得!這家火鍋店真的是滿足了我所有對麻辣火鍋的憧憬,香香辣辣,熱辣辣!太正喇!🔥😍👍🏼

2023-12-26 228 瀏覽
哇嘩,呢間熱辣辣嘅四川火鍋店真係夠晒溫馨又刺激!我撈埋杓都仲覺得心跳加速,係咪好期待呀?今次我點咗嗰個鴛鴦自由鍋,左邊係嘩啦啦嘅蕃茄湯底,味道鮮甜得嚟唔覺膩,成個湯底紅彤彤好似錦繡江山咁,超級吸引!右邊就係清新爽口嘅菌湯,每一啖鍋都感受到啲菇菇嘅鮮。🥘手切牛頸背嗌完都唔捨得放鍋裏,教人喉嚨咕嚕咕嚕叫住,每片都咁滑咁瘦,稍為涮一涮,柔嫩得來彈牙得嚟,呢種口感真係太“掂”喇!🤤 手工蝦滑就更加唔使講,啱啱好嘅咸香味,每一坨都蝦味濃郁,一啖入口即刻彈弓,仲有嗲嗲嘅口感,真係好食過癮!🍤至於啲青筍同淮山,都係我嘅熱門選擇,清脆青筍啫啫哋,淮山軟熟吸晒湯汁,簡簡單單都咁好味。最後落場嘅紅糖糍粑就更加好戲,啖啖香糯,仲要有個甜香嘅黑糖蜜隨你沾,實在係“正”爆晒!食完後成個人好似冚唪唥都回到唐朝咁,既滿足又滿足!🌕呢度嘅火鍋係真心推介,食材質素高,湯底選擇多,而且埋單之後感覺好過癮,响呢度食火鍋,真係值得大吼一聲:正!👍

2023-10-18 490 瀏覽
人均350蚊一位嘅價位都諗著應該唔會太差但,覺得物非所值囉……環境坐落都舒服嘅,但感覺衛生同食物質素就普普……(以呢個價位黎講)因為夜市都知應該貴d嘅,覺得下午去食套餐可能抵d,但就唔知質素點樣。平時嘅火鍋點都好少charge醬料費同茶錢……但25蚊一位醬料費我哋都……???大讚番茄同埋普通(藥材味)湯底都正嘅,個圈圈d 肉700幾蚊,可能較多幾盤肉會抵d,如果打卡另計啦…… 亦都要讚d員工服務態度唔錯

平時嘅火鍋點都好少charge醬料費同茶錢……
但25蚊一位醬料費我哋都……???

今次趁住節日嚟打邊爐,估唔到冇俾人湯到一頸血不特止,仲有好多額外嘅嘢送!😱😱😂首先一坐低已經送咗勁大枝雞骨草,畀你下定火😂然後只要po相share,就分別額外送一款肉同菜畀你自己揀😂😂少少驚喜叫咗個 #三國演義鍋真心正到爆我咁啱有三個人,三個唔同口味1麻辣1菌湯1番茄😂😂😂😂👌然後極度懷疑師傅有強迫症.........叫咗好多嘢食連埋送嗰啲,3個人食8百幾蚊絕對超值,環境又靚又舒服,要多啲支持下👍👍👍
今次趁住節日嚟打邊爐,
估唔到冇俾人湯到一頸血不特止,
仲有好多額外嘅嘢送!😱😱😂
首先一坐低已經送咗勁大枝雞骨草,畀你下定火😂

叫咗個 #三國演義鍋
真心正到爆
我咁啱有三個人,三個唔同口味
1麻辣1菌湯1番茄😂😂😂😂👌

然後極度懷疑師傅有強迫症.........

2023-09-17 239 瀏覽
特別喜歡菌湯底,配合牛肉相當好吃,這個配搭最嘢味。員工的服務態度10分有善,任何問題都彈性處理。店舖裝修有心思,很適合打卡。👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
特別喜歡菌湯底,配合牛肉相當好吃,這個配搭最嘢味。
員工的服務態度10分有善,任何問題都彈性處理。
店舖裝修有心思,很適合打卡。👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
2023-09-14 206 瀏覽
踏入火鍋店已經可以感受到奢華的宮廷風,由紅色為主打造的裝修配襯獨特的裝飾,為火鍋店添上一番風味。湯底選上了正宗成都麻辣(微辣)及蕃茄口味。麻辣湯底適合香港人口味,麻香味重,加水後仍然保持香辣味,蕃茄湯底略嫌清淡。主菜方面,必點限量手切本地牛,牛肉味較重、口感新鮮嫩滑; 潮汕牛筋丸彈牙多汁; 手切牛頸背、牛栢葉、冰球鵝腸照著點菜上的涮燙時間,味道鮮甜。最後由冰粉和紅糖糍粑甜品作收尾。冰粉加入蘋果、黑糖作配搭,甜而不膩; 紅糖糍粑外脆內軟,襯上同樣的黑糖,個人覺得是必點甜品之一。總結,體驗感十足。細節位做足,小至特別選用的茶杯及茶葉。價錢合理、人均$400-$500、每碟菜式份量較多。

2023-08-29 168 瀏覽
餐廳環境好新好乾淨辣好正宗 麻油底可以揀三個湯底或鴛鴦鍋肉只得牛肉羊肉。羊肉好食 牛肉不差多菜類熟食有紅糖糍粑、小酥肉、羊肉串(好食)一定要黎食食佢個辣湯底 唔會失望
餐廳環境好新好乾淨
辣好正宗 麻油底
可以揀三個湯底或鴛鴦鍋
肉只得牛肉羊肉。羊肉好食 牛肉不差
多菜類
熟食有紅糖糍粑、小酥肉、羊肉串(好食)
一定要黎食食佢個辣湯底 唔會失望
三國演義鍋
羊肉
三國演義鍋
羊肉
  • 經典鴛鴦湯底
2023-08-25 90 瀏覽
很喜欢北角的这家九龙坎火锅店,一进门就香气扑鼻,一下子来到了四川的感觉!食材新鲜,火锅底料正宗,最喜欢小酥肉,毛肚,湿炸腐竹,羊肉串和重庆耗儿鱼。而且他家居然有兔头,好神奇。
2023-07-11 114 瀏覽
前排住附近嘅朋友突然想打邊爐,就約左去呢間好有氣派嘅火鍋店。 🌟入面紅擋擋好中國風,而且座位有空間感,夠涼爽🌟鍋底名稱都幾特別🍲三國演義鍋 $116-本來未落到決定點邊款,但呢個一次過滿足三個願望,有齊蕃茄、成都微辣、高湯-蕃茄湯底甜甜地,麻辣湯底辣得過癮得來,唔會係超級辣果種,所以都handle到🐑新西蘭高鈣羊肉 (小份)$68 -水準唔錯,羊肉有嚼勁,仲有筋,好有咬口🐷精品五花肉(大份)$86-雖然係五花腩,但都唔會好肥,薄片豬肉夠香口🐷滷豬手$76-夠淋香有筋有肉,估唔到幾好食~另外仲點了:-南非鮑魚$92 (2隻)-響鈴、凍豆腐等係呢個環境打邊爐,的確係唔錯體驗

🌟入面紅擋擋好中國風,而且座位有空間感,夠涼爽
🌟鍋底名稱都幾特別

🍲三國演義鍋 $116

🐑新西蘭高鈣羊肉 (小份)$68

-水準唔錯,羊肉有嚼勁,仲有筋,好有咬口

🐷精品五花肉(大份)$86

-雖然係五花腩,但都唔會好肥,薄片豬肉夠香口

🐷滷豬手$76

-夠淋香有筋有肉,估唔到幾好食~

另外仲點了:

-南非鮑魚$92 (2隻)
-響鈴、凍豆腐等

係呢個環境打邊爐,的確係唔錯體驗
🥘經典鴛鴦湯底 ($116)輕成都牛油紅鍋x高湯湯底紅鍋湯底麻度適中超級香辣 惹味🌶️高湯湯底清淡一濃一淡剛剛好❣️.🥘調料茶位($23/位)有自肋調料吧醬油和調料都很齊全🙌🏻.🥘壹號功夫牛肉-小份($123)🥘精品雪花肥牛-小份 ($76) 🥘新西蘭高鈣羊肉-小份 ($68)多種肉類都提供大/小份供選擇🥩肉質不錯 價錢親民🫶🏻少人的聚會也可以選擇多種肉類👬👭.🥘手工蝦滑 ($106)非常足料可見原隻及粒狀蝦肉🦐彈牙好吃✅.🥘潮汕牛肉丸-小份 ($56) 🥘魚皮餃-小份 ($36/8件)牛肉丸多汁 煙靭有嚼勁 好吃😋魚皮餃皮薄餡多 不錯🙌🏻.🥘轟炸饅頭 ($30/6件)🥘炸魚皮-小份 ($26)🥘響鈴-小份 ($18)價比性高 份量多炸品都很香脆☺️.🥘油麥菜-大份 ($40)新鮮🥬已切成塊狀.🥘青提雪山冰 ($58)造型精緻🍧香青提子味 甜度剛剛好內有紅豆粒和爆珠🫘/上菜快 空間很大 裝修雅致💕
🥘經典鴛鴦湯底 ($116)
輕成都牛油紅鍋x高湯湯底
紅鍋湯底麻度適中
超級香辣 惹味🌶️
高湯湯底清淡
一濃一淡剛剛好❣️
🥘調料茶位($23/位)
有自肋調料吧
醬油和調料都很齊全🙌🏻
🥘壹號功夫牛肉-小份($123)
🥘精品雪花肥牛-小份 ($76)
🥘新西蘭高鈣羊肉-小份 ($68)
多種肉類都提供大/小份供選擇🥩
肉質不錯 價錢親民🫶🏻
少人的聚會也可以選擇多種肉類👬👭
🥘手工蝦滑 ($106)
非常足料
可見原隻及粒狀蝦肉🦐
彈牙好吃✅
🥘潮汕牛肉丸-小份 ($56)
🥘魚皮餃-小份 ($36/8件)
牛肉丸多汁 煙靭有嚼勁 好吃😋
魚皮餃皮薄餡多 不錯🙌🏻
🥘轟炸饅頭 ($30/6件)
🥘炸魚皮-小份 ($26)
🥘響鈴-小份 ($18)
價比性高 份量多
炸品都很香脆☺️
🥘油麥菜-大份 ($40)
新鮮🥬
已切成塊狀
🥘青提雪山冰 ($58)
造型精緻🍧
香青提子味 甜度剛剛好
內有紅豆粒和爆珠🫘
上菜快 空間很大 裝修雅致💕
2023-06-09 97 瀏覽
九龍坎位於油麻地附近的地鐵站,是一家宮廷式的火鍋店。在門口,你可以借用一些漢服,據稱這些衣服都會定期清洗和更換。如果全桌人都穿著古服,將享有九折優惠。即使只有一個人穿著漢服,也會贈送一份芒果口味的雪花冰,冰裡還藏有芒果肉和紅豆。我們點了一個鴛鴦自由鍋,一邊是麻辣湯,飄著一層厚厚的紅油和花椒,另一邊是菌湯。在調味料區,有一些小瓶裝的芝麻油可以免費取用。我記得在重慶的火鍋店,每瓶芝麻油都需要付費。當你吃麻辣火鍋時,加入一些芝麻油,可以讓口感更加柔和。我們隨意點了一些肥牛、肥羊、雪花牛和牛舌,每種肉類都能充分展現其獨特的風味。此外,手切牛頸背也非常美味,牛味濃郁,口感有嚼勁。

九龍坎位於油麻地附近的地鐵站,是一家宮廷式的火鍋店。

如果全桌人都穿著古服,將享有九折優惠。

此外,手切牛頸背也非常美味,牛味濃郁,口感有嚼勁。
2023-06-07 100 瀏覽
⍣以宮廷風作主題嘅呢間四川火鍋店,裝修有特色,古色古香,食物選擇多元化,估唔到連甜品都咁出色😍之後唔使特登返深圳食,係香港食都得!最鐘意佢有好多食材都可以選擇小份,即使兩個人都可以試多啲唔同嘅嘢食!調料茶位每人$23,可以任食蔬果、麥茶及醬料自助,記得要試下個調和油,可以降溫又夠香!今日嘅蔬果係蜜瓜及青瓜,蜜瓜清甜,食咗好多件呢🤭呢間仲可以join會員,優惠都幾吸引⊙三國演義鍋 $116分別揀咗輕成都口味、菌湯及高湯,一款辣、兩款唔辣🙌🏻 輕成都口味要咗小辣,香麻惹味,唔算好辣,但好夠味,好啱淥啲肉類,好好食😋蔬菜我就揀返唔辣嘅湯底,兩款都好清甜呢~⊙招牌手切牛肉 小份 $123油脂均匀好靚仔,入口軟嫩,充滿脂香,口感非常好,又係必食呀!⊙功夫腰片 小份 $56刀功要好了得先可以切到大大塊又薄薄地,淥20秒就食得,口感非常爽嫩,感覺都幾新鮮!⊙炸魚皮 小份 $26十分爽脆、香口,配埋啤酒一流呢🫶🏻⊙手工豆皮 小份 $20豆味香濃,口感煙韌,配搭麻辣湯底,吸曬啲汁,十分惹味😋正正正⊙湄公河巴沙魚 小份 $43第一次食呢隻魚,冇刺,肉質相對好滑身~⊙九龍坎毛肚 小份 $73大大塊毛肚,淥1

呢間仲可以join會員,優惠都幾吸引

⊙三國演義鍋 $116

⊙招牌手切牛肉 小份 $123

⊙功夫腰片 小份 $56

⊙炸魚皮 小份 $26
十分爽脆、香口,配埋啤酒一流呢🫶🏻

⊙手工豆皮 小份 $20

⊙湄公河巴沙魚 小份 $43
第一次食呢隻魚,冇刺,肉質相對好滑身~

⊙九龍坎毛肚 小份 $73
大大塊毛肚,淥10秒就可以食啦,建議放落麻辣湯底,超級爽口又惹味,必食😋

⊙蔬菜拼盤 大份 $46
分別有娃娃菜、油麥菜及粟米,新鮮嫩綠,份量好足夠!

⊙哈爾濱啤酒 $26
食得麻辣火鍋,唔少得要叫返枝凍啤酒🍻

⊙青提雪山冰 $58
賣相好靚😍食落好香青提子味,甜度剛好,加上表面有有少少Creamy及煉奶,底下仲有軟淋紅豆粒及青提子粒,味道口感都好有驚喜,好正😋
2023-06-02 87 瀏覽
喺香港食正宗四川火鍋🍲嘅選擇唔多,北角呢間《九龍坎》就係其中一間。環境《九龍坎》嘅裝潢非常之古色古香🥢好有宮廷風。而且呢度仲好乾淨(呢點真係好重要❗️),每枱亦好闊落,好夠privacy!食物同一般嘅中式火鍋唔同,餐廳主要係提供川式嘅湯底同火鍋料,例如:成都麻辣湯底、牛蛙、鴨腸、腦花等等,呢d喺普通火鍋店都未必食到。鍾意❤️呢類型食物嘅朋友不妨可以一試😌我同媽媽就揀咗鴛鴦湯底 $116(輕成都麻辣 — 啱d唔係好接受到牛蘇味嘅朋友 +野菌)、肥牛、章魚🐙丸、豆腐串、紅糖糍粑等。每樣火鍋料都好高質,尤其係個章魚丸,好夠彈牙,同埋裏面係滿滿嘅章魚,必叫😋食完之後,其實我哋已經飽到上心口。但食甜品絕對係另一個胃嚟嘅🤭所以我哋仲叫咗呢個色彩繽紛嘅冰粉,上面係山楂、火龍果、花生,健康又解渴😍呢度仲有兩款雪山冰❄️🧊可以食,不過我哋實在太飽啦,下次一定要試!想揀一個舒適、乾淨、食物質素有保證嘅四川火鍋店,《九龍坎》係一個非常好嘅選擇。

食物

2023-05-26 70 瀏覽
已经来了三次了,基本是附近最好吃的火锅了,鹅肠海带苗鸭血都很好吃,材料很新鲜,第一次会员充值还可以免单!强推!最近还有不少的活动,可以送沙冰!鸳鸯锅里面的番茄锅也很好吃

2023-05-24 85 瀏覽
🥘打邊爐要色香味俱全, 呢個九格格真係好特別,一定要相機食先!🍱九格格有齊9️⃣種不同菜色,包括有桂花蚌、鮮蝦、巴沙魚、鮮鴨血、鵝腸、牛肉丸、 毛肚、海帶、黃喉。呢啲款式都係比較特別,平時比較少食,其中我最鍾意食黃喉,厚厚的,但係食落口就係脆脆嘅。含有豐富蛋白質🥚另一個差唔多每台都必點嘅就係🥘🥘🥘三國演義鍋,一個價錢有三個口味,分別係🍎蕃茄、高湯同埋🌶️輕成都口味。🌶️成都口味嘅辣湯一上檯已聞到陣椒麻香,店員仔細介紹麻辣湯底既豐富香料,例如有江門產陳皮、花椒、桂皮、乾辣椒、白酒、豆瓣及茴香等香料炒香,然後 加上自家秘製香麻辣膽👍🥓肉類,我哋選擇咗🥓精品肥羊、🥓精品五花肉,就算係小份都有好多塊。🐙章魚丸幾特別,而且好有口感;貢菜、響鈐,都好適合呢個湯底。仲叫左油麥菜🥬除咗生嘅食物,呢度都有熟嘅食物,我哋叫咗🐑羊肉串、🍞炸饅頭、炸魚皮。羊肉串肉質鮮嫩,味鹹辣😗炸饅頭甜甜脆脆的😌炸魚皮都好新鮮😙最後加埋哈爾濱啤酒🍻好盡興啊!

🐙章魚丸幾特別,而且好有口感;
貢菜、響鈐,都好適合呢個湯底。

仲叫左油麥菜🥬

羊肉串肉質鮮嫩,味鹹辣😗
炸饅頭甜甜脆脆的😌
炸魚皮都好新鮮😙

最後加埋哈爾濱啤酒🍻好盡興啊!