2023-06-02
喺香港食正宗四川火鍋🍲嘅選擇唔多,北角呢間《九龍坎》就係其中一間。環境《九龍坎》嘅裝潢非常之古色古香🥢好有宮廷風。而且呢度仲好乾淨(呢點真係好重要❗️),每枱亦好闊落,好夠privacy!食物同一般嘅中式火鍋唔同,餐廳主要係提供川式嘅湯底同火鍋料,例如:成都麻辣湯底、牛蛙、鴨腸、腦花等等,呢d喺普通火鍋店都未必食到。鍾意❤️呢類型食物嘅朋友不妨可以一試😌我同媽媽就揀咗鴛鴦湯底 $116(輕成都麻辣 — 啱d唔係好接受到牛蘇味嘅朋友 +野菌)、肥牛、章魚🐙丸、豆腐串、紅糖糍粑等。每樣火鍋料都好高質,尤其係個章魚丸,好夠彈牙,同埋裏面係滿滿嘅章魚,必叫😋食完之後,其實我哋已經飽到上心口。但食甜品絕對係另一個胃嚟嘅🤭所以我哋仲叫咗呢個色彩繽紛嘅冰粉,上面係山楂、火龍果、花生,健康又解渴😍呢度仲有兩款雪山冰❄️🧊可以食,不過我哋實在太飽啦,下次一定要試!想揀一個舒適、乾淨、食物質素有保證嘅四川火鍋店,《九龍坎》係一個非常好嘅選擇。
食物