依家有唔少舖頭都有賣雞湯米,自己亦就試過幾間,要突圍而出最緊要就係個湯底❗️呢間其實黃酒味唔算重,相對係藥膳比較出,見佢面頭有紅棗、杞子、蟲草花、木耳,煲出黎個湯非常清甜😋完全唔係味精調出黎,飲完唔會口乾,好正啊💕係少數會忍唔住追湯飲既麵🫶🏻除左湯底出色之外,佢既米線仲要煮得啱啱好,煙靭唔淋,偏幼身唔會碎👍🏻仲有份量好足,雖然唔係用新鮮雞件,但成碗有十幾舊雞柳,都係60蚊,真係非常抵食😆而小食嗌左溏心醉蛋,花雕酒味好重,都好值得推介👏🏻但另外一款名物失傳已久的豬扒,就有啲失望,炸皮一般,皮肉分離,肉質都比較乾,唔推薦🙈今次已經係二訪,無論雞湯質素同份量都保持到水準,唔怪得咁受附近打工仔觀迎☺️☺️推薦推數:8.5/10

推薦推數:8.5/10
2023-12-23
2024-01-08 321 瀏覽
二撇雞的營業時間非常難捉摸,早一段時間停了晚市,最近終於重開。講起觀塘雞湯米線,不少人會將此店與同區X駅作比較,兩間各有所長,而二撇雞的湯底和小食就略勝一籌。今次點了胡椒雞湯米線、胡椒雞米粉、失傳豬扒和溏心蛋。胡椒雞湯米線,湯底一貫出色,濃郁有雞湯甜味,有少量雲耳、沙蔘和杞子。雞件是滑雞件,啖啖肉但雞味欠奉,即使熟透仍帶有粉紅色,份量相當多。米線軟硬適中,食到最後亦不會糊。失傳已久炸豬扒,炸漿既薄且脆,但炸皮偏深色,或許是因為油太黑。肉質柔軟但較乾,味道普通。溏心蛋有驚喜,價錢公道,凍食有淡淡酒香,蛋黃做到溏心效果,值得一試。餐廳座位不少,地方整齊,上菜速度快,味道對得住價錢,加上食物款式多,應該會再次光顧!

今次點了胡椒雞湯米線、胡椒雞米粉、失傳豬扒和溏心蛋。

胡椒雞湯米線

失傳已久炸豬扒

溏心蛋

5 分鐘 (堂食)
胡椒雞湯米線
溏心蛋
  • 胡椒濃湯雞米線
2023-12-27 330 瀏覽
趕於午市前入座,唔駛等位。叫咗花膠鷄濃湯米線。個湯係有質素的,有花膠、腐竹、杞子、雲耳!上菜時個湯係熱嘅。不過啲鷄就有啲凍同未熟,紅肉嘅…放落湯就變油湯。唔放又凍食…標榜無味精,但食完勁飲水….🤔🤔埋單出門見到勁長龍…等食

埋單出門見到勁長龍…等食
  • 花膠雞濃湯米線
2023-12-24 506 瀏覽
二撇雞 (觀塘)📍觀塘開源道60號駱駝漆大廈第三座4樓O室🚶‍♀️ 觀塘地鐵站B2出口步行約3分鐘😋推薦指數:5/5😋味道:5/5😋性價比:5/5~人均消費:$70👍🏻超好吃的米線店🥹已經食過好多好多次!🙏🏻 要去的朋友們記得早點來排隊,錯開吃飯時間哦,但是要留意開門時間,他們下午有一段時間不開的~~🔅食物:5/5黄酒藥膳雞米線 $59 🌟🌟🌟🌟🌟-現在冬天去吃真的很暖身子-米線超級彈牙-湯沒什麼油,還有紅棗杞子,養生健康又好吃💕麻辣擔擔麵 $43 🌟🌟🌟🌟🌟-湯底的花生味很濃很香-麵也是很彈牙-麻辣味沒有很重,適合我這種吃不到太辣的人哈哈胡麻雞絲粉皮 $30 🌟🌟🌟🌟🌟-粉皮口感很爽口,雞絲、青瓜和麻醬也給很多,超級好吃失傳已久的豬排 $28 🌟🌟🌟🌟🌟-有種街市熟食市場的豬排麵的豬排!-現在很難找到這種豬排了!炸得很脆很好吃香炸腐皮魚角 $24 🌟🌟🌟🌟🌟-外皮脆,魚角味道甜甜的-配麵或單吃都很好吃!~🔅環境:5/5 🌟🌟🌟🌟🌟-店面不大,畢竟在工廠大廈裡,不過坐得舒服還很乾淨~🔅服務:5/5 🌟🌟🌟🌟🌟-店員態度很好,上菜也很快
二撇雞 (觀塘)
📍觀塘開源道60號駱駝漆大廈第三座4樓O室
🚶‍♀️ 觀塘地鐵站B2出口步行約3分鐘
😋推薦指數:5/5
😋味道:5/5
😋性價比:5/5

人均消費:$70
👍🏻超好吃的米線店🥹已經食過好多好多次!

🔅食物:5/5
黄酒藥膳雞米線 $59 🌟🌟🌟🌟🌟
-現在冬天去吃真的很暖身子
-米線超級彈牙
-湯沒什麼油,還有紅棗杞子,養生健康又好吃💕

麻辣擔擔麵 $43 🌟🌟🌟🌟🌟
-湯底的花生味很濃很香
-麵也是很彈牙
-麻辣味沒有很重,適合我這種吃不到太辣的人哈哈

胡麻雞絲粉皮 $30 🌟🌟🌟🌟🌟
-粉皮口感很爽口
,雞絲、青瓜和麻醬也給很多,超級好吃

失傳已久的豬排 $28 🌟🌟🌟🌟🌟
-有種街市熟食市場的豬排麵的豬排!
-現在很難找到這種豬排了!炸得很脆很好吃

香炸腐皮魚角 $24 🌟🌟🌟🌟🌟
-外皮脆,魚角味道甜甜的
-配麵或單吃都很好吃!

🔅環境:5/5 🌟🌟🌟🌟🌟
-店面不大,畢竟在工廠大廈裡,不過坐得舒服還很乾淨

🔅服務:5/5 🌟🌟🌟🌟🌟
-店員態度很好,上菜也很快
  • 失傳已久的豬扒
  • 香炸腐皮魚角
第一.二次同屋企人食 食左黃酒雞米線 覺得幾好食 好大碗 食吾晒啲面 都飲晒成碗湯 仲叫左口水雞 好正 之後 第2次黎 叫番同一碗面 點知成碗面同第一次黎食2回事 差別太大了 😃 湯完全係水 無味 叫左個紅油抄手 個汁完全搞吾掂 難食 係甜 👋👋🙂 同埋職員 態度差 冇下次了 🙂
觀塘第一雞米繼續keep住高水準,熔岩凍豆腐好惹味喎😈!・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・🐤 鮮茄濃湯滑雞 HK$53・味道:新鮮香甜濃蕃茄湯,雞同平時一樣滑嫩好食,份量大,蕃茄配雞又幾夾喎。・口感:滑嫩雞件,蕃茄煮到軟爛香甜,好食。米線偏幼但唔會淋bat bat,幾彈口~🤍 熔岩凍豆腐 HK$28・味道:以為係普通豉油凍豆腐,點知唔係仲要出乎意料嘅好食!酸辣米線湯底味嘅炸醬勁惹味好餸飯,豆腐正常發揮。整體好開胃,不錯欸(*´∀`)~♥!・口感:嫩滑豆腐不錯,波妹偶然發現個炸醬餸米線都好好食XD!・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・🤰性價比:高~🤰9衝度:9衝~🤰結論:波妹要求encore嘅二撇雞keep住咁好食,希望可以所有味道試晒XD・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・
觀塘第一雞米繼續keep住高水準,熔岩凍豆腐好惹味喎😈!

🐤 鮮茄濃湯滑雞 HK$53
鮮茄濃湯滑雞

🤍 熔岩凍豆腐 HK$28
熔岩凍豆腐

🤰性價比:高~
🤰9衝度:9衝~

2023-12-05
15 分鐘 (堂食)
午餐
鮮茄濃湯滑雞
熔岩凍豆腐
2023-12-08 367 瀏覽
教會boardgame前速食觀塘駱駝🐫漆二撇雞 🐔 ,要過半數先入得,好彩6:40pm都仲剩返2張枱,入座QRcode落單,可惜零格phone,同職員講,俾返張紙我地落,問咗佢一人一張紙定三人一張,佢話寫一張就得,點知寫完佢又唔明,來回咗兩次。我叫咗花膠雞濃湯🍲米($69)轉脾($13),雞脾滑,雞湯味濃足料,好飽。
花膠雞濃湯米粉轉脾
花膠竹笙雲吞米線
  • 花膠雞濃湯
  • 花膠雞濃湯轉脾
2023-11-30 306 瀏覽
花膠雞濃湯米線🍜花膠雞濃湯米線的口感通常是光滑而且有彈性的。米線本身比較細緻,煮熟後會比較滑順,而花膠雞濃湯則為湯汁賦予了濃郁的味道和口感,花膠是由魚漿經過特殊處理製成的彈性膠狀食材,添加到湯中後會增加口感的豐富度。它常常被用來增加湯的濃稠度和口感,使得湯更加滋潤和順滑,花膠雞濃湯米線口感豐富,米線的細緻口感和花膠的彈性質地相互襯托,加上濃郁的湯汁,帶來一種滑順、濃郁且有嚼勁的口感體驗。這種湯麵組合通常被視為一道美味的湯品,深受許多人喜愛。
花膠雞濃湯米線🍜

2023-11-30 249 瀏覽
好耐無食到好味既米線,呢間唔止lunch 成日要派對,就算係下午茶時間有時都要等位,不過食野係食質素,間中等耐小小都ok今次食藥膳雞同胡椒雞+豬排2個都係超正,先講藥膳,湯配得好好,裡面有杞子雲耳,感覺好滋補。胡椒雞好濃郁,飲一啖湯係好暖胃,2個湯都真係好鬼正👍👍,除此之外,2個都係雞,D雞唔會有雪咪,滑嘟嘟既雞👍👍,米線好煙韌,唔似某集團X仔d 米線。豬排本人覺得有d乾,味道一般,不過米線堅好食,下次會再黎

今次食藥膳雞同胡椒雞
+豬排

豬排本人覺得有d乾,味道一般,不過米線堅好食,下次會再黎

2023-11-25 195 瀏覽
#二撇雞 ·花膠雞濃湯🐓米線入面有花膠 雲耳同腐竹🤤湯十分清甜!飲得出係無味精🥺一開頭第一啖會覺得偏淡 因為平時食米線都食開重口味🤣不過慢慢飲落去 就會覺得好清甜 最後我成碗飲曬🤣🐓方面 雞醃得好入味 而且好嫩 份量都幾多.失傳已久的豬扒炸到外脆內軟 同埋好多汁🤩🤩都係醃得好入味 同埋會切開一條條 方便食🥰
#二撇雞

花膠雞濃湯🐓
米線入面有花膠 雲耳同腐竹🤤
🐓方面 雞醃得好入味 而且好嫩 份量都幾多

失傳已久的豬扒
世一雞米,雞件多夠嫩滑,湯底濃厚足料超補身!・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・🐔 胡椒濃湯雞米線 HK$59・味道:超濃胡椒湯底好香口,雞件一如既往嘅多而且嫩,米線有啲藥材但食落同飲湯都冇。・口感:雞件好嫩滑,米線幼但咬口足。🥟 生滾花膠雲吞雞米線 HK$88・味道:exact7ly係屋企煲花膠雞湯嘅足料濃湯,不過再黏口啲再厚啲會更正。但每啖湯都滿滿花膠味,正。雲吞好大粒,成粒丸咁實淨,味道正常唔會好鹹。・口感:雞件嫩滑,米線幼但咬口足。🐟 香炸腐皮魚角 HK$24・味道:好薄好脆嘅腐皮炸皮,魚角好重魚肉味,好香口。・口感:厚身啲會咬得更滿足更爽。・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・🤰性價比:高~🤰9衝度:9衝~🤰結論:如果揾到間好食過呢間歡迎推薦XD・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・
世一雞米,雞件多夠嫩滑,湯底濃厚足料超補身!

🐔 胡椒濃湯雞米線 HK$59
・口感:雞件好嫩滑,米線幼但咬口足。
胡椒濃湯雞米線

🥟 生滾花膠雲吞雞米線 HK$88
・口感:雞件嫩滑,米線幼但咬口足。

🐟 香炸腐皮魚角 HK$24
・味道:好薄好脆嘅腐皮炸皮,魚角好重魚肉味,好香口。
・口感:厚身啲會咬得更滿足更爽。
香炸腐皮魚角

🤰性價比:高~
🤰9衝度:9衝~
🤰結論:如果揾到間好食過呢間歡迎推薦XD

2023-10-10
10 分鐘 (堂食)
胡椒濃湯雞米線
香炸腐皮魚角
2023-11-01 544 瀏覽
觀塘篇:養生平民米線📍觀塘二撇雞今次已經第三次黎食二撇雞,觀塘駱駝漆係美食既寶藏,平日中午同夜晚都經常爆場。💫必食推薦:黃酒藥膳米線$59黃酒湯底好濃郁,湯底勁多料,有紅棗,木耳,仲有蟲草花,唔係味精湯,超甜帶有微微既酒香。雞件🐓都多同大嚿,米線同出面食到既差唔多。胡椒濃湯雞米線$59二撇雞既湯底真係冇得頂,如果唔想食黃酒甜湯底可以考慮胡椒濃湯,秋冬最岩食。人均:$59總結:經常食,抵食10分滿分)價錢:9/10味道:8/10環境:7/10 #hkfoodie #hkigers #hkig #hkblogger#chansfoodie#hkrestaurants#hongkong🇭🇰 #hongkongfood #hongkonglocalfood #hongkongtravel #hongkonginstagram #hongkongfoodblogger #hongkongcafe #explore #explorehongkong #觀塘美食#觀塘美食地圖 #觀塘美食推介
觀塘篇:養生平民米線
📍觀塘二撇雞
💫必食推薦:黃酒藥膳米線
雞件🐓都多同大嚿,米線同出面食到既差唔多。
胡椒濃湯雞米線$59

#觀塘美食
#觀塘美食地圖
#觀塘美食推介
2023-10-27 425 瀏覽
話說之前工廈餐廳因為牌照原因低調咗一排今日嚟到二撇雞似乎已經回復正常?一點鐘先去排簡直係自殺勁多人排隊食lunch得一個鐘嘅話真係唔洗揀依度生滾花膠雲吞雞米線 加底 $91雲吞大粒俾足料花膠 雞肉都係好味唯有少少唔鐘意係個幼身米線 成碗接近飲晒先走人

話說之前
工廈餐廳因為牌照原因
低調咗一排
今日嚟到二撇雞
似乎已經回復正常?

一點鐘先去排

花膠 雞肉都係好味
唯有少少唔鐘意係個幼身米線
成碗接近飲晒先走人

2023-10-22 370 瀏覽
講咗成個月終於同朋友一齊去覓食觀塘。我點藥膳湯,而朋友就係胡椒湯。另外我地都加$9有支無糖豆漿好快我碗藥膳湯就上嚟,我地一齊講好香呀聞到濃濃藥膳雞湯嘅香味。隨後朋友個碗胡椒湯都上埋,一樣好香濃嘅胡椒味。當然即刻要試淡湯先!好濃藥材味唔會好咸又唔油膩!雞肉又滑又大片,啖啖肉!米線都好滑,軟硬適中~我要咗小米線但份量都好多!!而且佢雞肉都比好多塊,每塊都好大片!知道飲湯會水腫但都忍唔到口飲多幾啖佢嘅無糖豆漿我朋友就覺得岩岩好,而我係豆漿狂,我略嫌唔夠濃厚,比較薄嘅口感。但味道係唔錯嘅,香滑豆味都係到!
講咗成個月終於同朋友一齊去覓食觀塘。
我點藥膳湯,而朋友就係胡椒湯。另外我地都加$9有支無糖豆漿
好快我碗藥膳湯就上嚟,我地一齊講好香呀
當然即刻要試淡湯先!

📍觀塘工廈高質米線‼️· 香甜濃郁藥膳湯底🤩 -- 二撇雞🐔•Follow @pigfoodiexhk for more food!🐷#pigfoodiexhk_觀塘#pigfoodiexhk_港式=========================上星期終於嚟咗位於駱駝漆嘅二撇雞,一嚐佢地嘅雞湯米線!😆當晚7:30嚟到已經滿座,好彩咁啱有人走有得即入!✌🏻------------------------------⭐️黃酒藥膳雞米線 $59(+$8雲吞)黃酒藥膳雞湯底味道香濃,有蟲草花、紅棗、黨參片、雲耳,飲落非常鮮甜,藥材味亦唔會太重,好易入口!😆雞肉有好多件,件件都好腍身~米線滑溜又煙韌💖😆另外加錢要咗粒雲吞,成粒乒乓波咁大粒,餡料飽滿又juicy!------------------------------整體來講湯底出色,份量足料!去開觀塘會想食埋花膠湯底😋------------------------------賣相:3.8/5味道:4.6/5性價比:3.5/5推介度:4/5------------------------------店舖資料名稱:二撇雞 @brotherchi

#pigfoodiexhk_觀塘
#pigfoodiexhk_港式
=========================
⭐️黃酒藥膳雞米線 $59
(+$8雲吞)

整體來講湯底出色,份量足料!去開觀塘會想食埋花膠湯底😋
賣相:3.8/5
味道:4.6/5
性價比:3.5/5
推介度:4/5
店舖資料
名稱:二撇雞 @brotherchickenhk
地址:觀塘開源道60號駱駝漆大廈第3座4樓O室
前往方法:觀塘站B2出口

#hkfood #hkfoodie #foodblogger #foodreviews #hkfoodlover #hkig #likeforlike #hongkong #食評 #hkfoodie #foodblogger #foodreviews #hkfoodlover #hkig #likeforlike #hongkong #食評 #觀塘 #kwuntong #二撇雞 #藥膳雞湯 #米線 #觀塘美食