.‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.🇯🇵 不能錯過嘅寶藏居酒屋 @ 🌟 五勺 🌟.💁‍♀️ 圖片展示美食為:海膽帆立貝沙律 HKD 88龍蝦天婦羅 HKD 198海蝦天婦羅 HKD 128富山県白蝦唐揚 HKD 68海鮮紙鍋 HKD 128照燒安格斯肉眼 HKD 188吉列蠔小茄子滑蛋煮 HKD 78芝士鰻魚玉子燒 HKD 48牛舌海鹽燒 HKD 72芝士酒盜 HKD 48吉列黑豚芝士竹輪卷 HKD 68.👽 同朋友仔嚟到呢間超級好生意嘅日式居酒屋,當晚全場爆棚,超多人嚟食,超級熱鬧呀!餐牌上面好多選擇,定價仲非常合理。.🥗 呢個「海膽帆立貝沙律」好值得試,海膽同帆立貝好鮮甜,食落清新開胃。.🦞 唔係度度都有「龍蝦天婦羅」,必點!炸得金黃香脆,龍蝦厚身,肉質彈牙,完全唔覺油!.🍤 「海蝦天婦羅」同樣炸得恰到好處,外脆內軟,搭配上醬汁更加美味。.🦐 炸物實在出色,試買呢碟「富山縣白蝦唐揚」。炸得香脆卻真係完全唔油膩。白蝦肉質鮮嫩,唐揚可以保存海鮮咸香味。.🍲 物超所值嘅「海鮮紙鍋」,湯底鮮甜,有大蝦、帆立貝、蜆肉、墨魚仔、唔霉仲好彈牙兼大隻,充滿海鮮風味。.🥩 日式嘅「照
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️

龍蝦天婦羅

海蝦天婦羅

富山県白蝦唐揚

海鮮紙鍋

🥩 日式嘅「照燒安格斯肉眼」煎煮得剛剛好,肉質鮮嫩多汁,醬汁提味,大塊足料。

照燒安格斯肉眼

🥘 「吉列蠔小茄子滑蛋煮」呢個組合有驚喜,結合咗蠔、茄子、同滑蛋。豐富,鮮美,如果送飯真係可以送三碗。

吉列蠔小茄子滑蛋煮

🥚 至於呢度嘅「芝士鰻魚玉子燒」,真係要叫一份對比下出邊,係完全唔同嘅!厚身好多,玉子個質感做得非常好。搭配咗超多芝士、每一啖都濃厚美味。
👅 「牛舌海鹽燒」性價比超級高,份量好足。嫩滑嘅牛舌燒得剛好,搭配海鹽提味,肉質嫩滑!
🧀 居酒屋必點嘅幾乎就係「芝士酒盜」,酒盜嘅鹹香真係好令人欲罷不能不停一啖接一啖。
🐷 而「吉列黑豚芝士竹輪卷」就結合咗黑豚肉、芝士同竹輪,層次分明,口感豐富,獨特創新嘅組合。

🌟 呢度整個環境都滿滿日本風情,最正係食飯氣氛一流,餐牌仲好多選擇,絕對係聚會吹水嘅好地方呀!

.⠀
富山県白蝦唐揚
照燒安格斯肉眼
吉列蠔小茄子滑蛋煮
2025-01-22 74 瀏覽
最近去咗尖沙咀一間好有feel嘅日本餐廳,入到去見到佢哋嘅裝修真係好有日式居酒屋嘅氛圍,啲木頭桌椅同暖色燈光,感覺好放鬆😊我哋首先叫咗啲刺身,北海道海膽同海膽帆立貝沙律。食落去真係勁新鮮😍海膽嘅味道超濃郁而一d 都唔腥,包住紫菜黎食真係好正,要讚既係d 紫菜仲係好脆👍🏻而帆立貝沙律嘅口感軟滑厚身,開胃好味又抵食!跟住我哋點咗串燒,免治雞肉棒、牛小排串燒同埋黑豚蘆筍串。每一串都燒得香噴噴,味道十足,免治雞肉棒係必點!配上日本蛋汁絕對係完美嘅配合呀😍芝士鰻魚玉子燒,呢個真係令我印象深刻,玉子燒好滑,配埋濃濃嘅芝士,口感好特別。照燒原條魷魚烤得啱啱好唔會太硬身,照燒醬汁味亦都係有提鮮嘅作用😎牛油雜菌焗銀鱈魚,魚肉焗得好嫩滑,牛油味香噴噴,搭配雜菌,真係好好味😋吉列蠔小茄子滑蛋煮就更加特別,炸蠔外脆內嫩,茄子同滑蛋又加添咗清新感😌味噌飯團同醬油飯團都做到有飯焦香,鍾意飯焦的話唔好錯過!我最鍾意炸芝士年糕,外脆內軟,濃濃嘅芝士味真係回味無窮😋飲品方面,我哋選咗柚子汽水同埋烏龍茶,尤其係柚子汽水都幾清新!😛

而帆立貝沙律嘅口感軟滑厚身,開胃好味又抵食!

跟住我哋點咗串燒,免治雞肉棒、牛小排串燒同埋黑豚蘆筍串。

味噌飯團同醬油飯團都做到有飯焦香,鍾意飯焦的話唔好錯過!

我最鍾意炸芝士年糕,外脆內軟,濃濃嘅芝士味真係回味無窮😋

• 炸芝士年糕
2024-12-20 600 瀏覽
五勺我嘅居酒屋啟蒙之地‼️ 一直諗住為佢出返個post🥺呢度嘅清酒儲存量超豐富 仲有專業嘅俐酒師🍶 可以叫一盒五勺 每樣試少少✅嘢食都好高質 瞌埋眼叫都唔會中伏🥰❣️五款刺身拼盤 呢個雖然唔平但係絕對高質‼️ 夢幻組合嘅刺身 一碟有齊 帶子 油甘魚 燒左口魚邊 拖羅 同海膽✨🍣 每款都厚切又超新鮮🥰 一次滿足咗好多願望🧚🏻左口魚邊油脂豐富 拖羅冇筋越咬越香魚油味🐟最正係個海膽非常鮮甜 加上脆脆嘅紫菜口感滿分💯另外都俾咗啲角切同甜蛋💕❣️燒鱈魚乾❣️明太子玉子燒下酒前菜之選~ 邊食呢個鱈魚乾真係會飲好多酒🍶 明太子玉子燒鹹甜鹹甜 仲配咗個黑松露沙律醬🙆🏻‍♀️❣️銀杏❣️黑豚肉蘆筍卷好少食到銀杏😋 真係一啲都唔苦仲要有種甘香 口感特別 推薦‼️豚肉蘆筍卷燒得好靚 蘆筍冇渣 豚肉薄薄一層有啲油脂覆蓋住🐖❣️牛舌海鹽燒呢一碟係每次必點🙂‍↕️ 牛舌控一定要食吓🐄串燒有時得嗰幾嚿仲要同人爭🥺 呢碟實現牛舌自由🙆🏻‍♀️牛舌超厚 外層燒得微脆 熟度把握得好好👍🏻 係少少粉嫩唔會咬唔開 完全冇筋又有豐富油香🥰配上啲蜜糖芥茉醬 perfect✅❣️醬油燒飯團燒飯團兩面燒到飯焦咁脆🍙 簡單純樸嘅美味好似去咗日本咁🇯🇵❣️榮光富士
五勺我嘅居酒屋啟蒙之地‼️ 一直諗住為佢出返個post🥺

配上啲蜜糖芥茉醬 perfect✅

❣️醬油燒飯團
燒飯團兩面燒到飯焦咁脆🍙 簡單純樸嘅美味好似去咗日本咁🇯🇵

❣️榮光富士 星祭
提吓大家一定要影低個酒label 第時可以買返自己鍾意飲嘅口味🍶
呢款無濾過生原酒有優雅果香 微汽泡嘅感覺好特別🫧 配刺身壽司幾夾🍣

❣️後鬼 純米大吟釀生原酒
喺偏辛口濃郁嘅sake🍶 配串燒燒物一流‼️
俐酒師真係介紹得冇錯👍🏻

❣️桃雪葩
最後食返個雪葩清下個口 滿足💕

佢哋喺香港最OG嘅居酒屋🏮 仲要好多花式引誘我哋去幫襯🤣 之前有朋友抽中佢地清酒半價 佢地又會send whatsapp 優惠🙂‍↕️ 好欣賞🙆🏻‍♀️
  • 牛舌海鹽燒
  • 明太子玉子燒
  • 刺身
2024-11-25 1042 瀏覽
五勺 @ 尖沙咀呢度係bakbak其中一間鍾意去既居酒屋…環境唔錯啦…服務唔錯…食物質素又唔錯啦…如果你鍾意dap番兩杯既話…呢度仲有駐場唎酒師跟據你個人口味推介啱你既清酒我地都叫左兩盒清酒…個人覺得幾好飲…坐低左…店員介紹下今日有乜魚…店員話仲有最後一條秋刀…呢個時間當然要食下秋刀…即刻留住先秋刀魚 新鮮肥美 油香十足!呢個時間秋刀堅好味炸慢煮黑豚腩 呢個好好味 角煮腩肉再炸…真係外脆肉新潟二折雞翼 雞翼燒得皮脆 肉質保持juicy玉子燒 都唔錯…甜度適中又唔會過老燒雪魚乾 呢個送啤酒一流…不過今日無叫免治雞軟骨棒 呢個味道唔錯…仲有好多細既雞軟骨增加口感燒魷魚 個照燒汁都唔錯…魷魚質感柔軟唔韌豆腐味噌燒 呢間都燒得好好味…日本豆腐係豆味香濃d其他串燒 黑豚肉露筍卷,辣椒仔,雞軟骨 全部都唔錯牛肉炒飯 個炒飯夠乾身又有牛油香…有啖飯落肚即刻能量滿滿好滿足食完仲可以攞代幣扭蛋…抽左兩張電視框coupon…下次去又抵d#相機先食 #cameraeatfirst #foodporn #foodlover #yum #eating #instagood #foodgram #foods #
五勺 @ 尖沙咀

我地都叫左兩盒清酒…個人覺得幾好飲…

秋刀魚 新鮮肥美 油香十足!呢個時間秋刀堅好味

炸慢煮黑豚腩 呢個好好味 角煮腩肉再炸…真係外脆肉

新潟二折雞翼 雞翼燒得皮脆 肉質保持juicy

玉子燒 都唔錯…甜度適中又唔會過老

燒雪魚乾 呢個送啤酒一流…不過今日無叫

免治雞軟骨棒 呢個味道唔錯…仲有好多細既雞軟骨增加口感

燒魷魚 個照燒汁都唔錯…魷魚質感柔軟唔韌

豆腐味噌燒 呢間都燒得好好味…日本豆腐係豆味香濃d

其他串燒 黑豚肉露筍卷,辣椒仔,雞軟骨 全部都唔錯

#相機先食 #cameraeatfirst #foodporn #foodlover #yum #eating #instagood #foodgram #foods #foodstagram #foodies #foodphotography #fooddiary #food #foodblogger #hkfoodie #香港好去處 #尖沙咀 #居酒屋 #串燒 #清酒 #唎酒師
  • 黑豚腩鹽燒
  • 清酒
ʀᴇꜱᴛᴀᴜʀᴀɴᴛ ʀᴇᴠɪᴇᴡ五勺店舖位於尖沙咀諾士佛台出電梯經過餐廳門口後別有洞天彷彿致身於日本的居酒屋牆邊有幾個放滿不同ꜱᴀᴋᴇ的雪櫃款式相信超過100款並提供選擇五勺(90ᴍʟ)、一合(180ᴍʟ)餐廳的唎酒師亦會按你要求推薦清酒令有選擇困難症的我免卻不少煩惱🔸活赤貝刺身$72赤貝鮮甜非常好味🔸原條池魚$198部分池魚用上薑汁混合,出奇地好味🔸鹿兒島和牛壽喜燒 $390和牛肥美、亦跟上一大盤蔬菜及菇類🔸鉄板味噌牛腸(小辣) $88🔸新潟產手羽先$ 36🔸免治雞肉棒$38🔸雞腎$38 🔸鰻魚鹽燒$48肉質爽彈、調味剛好整體串燒質素不錯刺身類亦新鮮店員的服務亦非常貼心亦會留意你進食的進度出食物鐘意飲清酒既可以一試五勺 (ᴛꜱᴜᴍ ꜱʜᴀ ᴛꜱᴜɪ)📍 6/ꜰ, 1 ᴋɴᴜᴛꜱꜰᴏʀᴅ ᴛᴇʀʀᴀᴄᴇ, ᴛꜱɪᴍ ꜱʜᴀ ᴛꜱᴜɪ
ʀᴇꜱᴛᴀᴜʀᴀɴᴛ ʀᴇᴠɪᴇᴡ

五勺

店舖位於尖沙咀諾士佛台
出電梯經過餐廳門口後別有洞天
彷彿致身於日本的居酒屋
牆邊有幾個放滿不同ꜱᴀᴋᴇ的雪櫃
款式相信超過100款
並提供選擇五勺(90ᴍʟ)、一合(180ᴍʟ)
餐廳的唎酒師亦會按你要求推薦清酒
令有選擇困難症的我免卻不少煩惱

🔸活赤貝刺身$72
赤貝鮮甜非常好味

🔸原條池魚$198
部分池魚用上薑汁混合,出奇地好味

🔸鹿兒島和牛壽喜燒 $390
和牛肥美、亦跟上一大盤蔬菜及菇類

🔸鉄板味噌牛腸(小辣) $88

刺身類亦新鮮
店員的服務亦非常貼心
亦會留意你進食的進度出食物
鐘意飲清酒既可以一試

五勺 (ᴛꜱᴜᴍ ꜱʜᴀ ᴛꜱᴜɪ)
4天前 0 瀏覽
估唔到喺尖沙咀諾士佛台竟然有間好有日式風情嘅居酒屋🏮一打開𨋢門已經見到有幾個大清酒桶,而餐廳入面亦都有兩個大雪櫃,擺滿咗好多款清酒,好似我呢啲唔係好識飲清酒嘅,就可以同侍酒師講返自己嘅喜好,請佢推薦返邊款啱飲🍶牆身亦咗貼滿咗好多清酒嘅label,就算平日都爆曬場😆加茂錦 愛山 無濾過生原酒 $80寫樂 純米吟釀 火入 $80嚟到首先揀兩杯清酒先,呢度五勺(即一杯)最平$80就有,亦都可以揀一合,但係我哋唔飲得咁多酒揀一杯算,呢兩款都係侍酒師推介,兩款都好易入口,加茂錦嗰款嘅甜味就重啲絲鰺 $380呢度每一日亦都有唔同嘅活魚推介,可以揀刺身或者鹽燒,我哋就揀咗絲鰺魚,呢款係厚切嘅做法,魚皮輕輕燒過,帶出一陣燒過嘅香味,而魚骨亦都可以加錢煮湯或者炸咗佢,我哋就揀咗要魚骨麵豉湯(+$30)暖一暖個身吉列蠔配海膽醬 $78呢度嘅吉列蠔好有驚喜,每一隻都鋪滿咗厚厚嘅海膽醬,仲要唔係得個色,入口真係有海膽味,而蠔肉嘅部份都唔馬虎,唔係平時整好晒嘅急凍貨,蠔肉亦都好飽滿炸赤雞橫隔膜 $68第一次食炸嘅雞橫膈膜,質感其實同雞肉幾似,但係就比較有咬口牛舌海鹽燒 $72呢度嘅牛舌都好高質,用咗牛舌芯嘅部份

加茂錦 愛山 無濾過生原酒 $80
寫樂 純米吟釀 火入 $80

絲鰺 $380

吉列蠔配海膽醬 $78

炸赤雞橫隔膜 $68
第一次食炸嘅雞橫膈膜,質感其實同雞肉幾似,但係就比較有咬口

牛舌海鹽燒 $72
呢度嘅牛舌都好高質,用咗牛舌芯嘅部份切咗厚粒,燒至啱啱好中間粉紅色,口感爽彈

鮟鱇魚肝法包 $58
平時食鮟鱇魚肝多數係壽司,今次呢個就比較特別,將鮟鱇魚肝醬搽咗喺法包上面,有啲似鵝肝醬搽麵包咁

明太子玉子燒 $48
玉子燒暖笠笠,入面有滿滿嘅明太子醬,亦都唔會過鹹,側邊仲有黑松露沙律醬可以點

富山白蝦唐揚 $68
係一隻隻嘅炸蝦仔,好啱送酒食

炸豆腐味噌燒 $28
厚豆腐上面加咗味噌醬再燒,比較濃味

醬油燒飯團 $38
燒飯團嘅外層燒到脆卜卜,加咗甜甜地嘅醬油
2025-01-22 0 瀏覽
清酒愛好者的天堂😍居酒屋佈置得好有日本風情,仲有超多清酒選擇對清酒有興趣嘅可以去清酒櫃慢慢挑選,每款清酒都有基本註解及標示價錢,想試多幾款可以order 1勺臥龍梅 一合 $120於清酒櫃挑選好清酒後,俐酒師就會為你送上,一合大概5杯,呢款清酒飲落好清爽,平平地飲下都唔錯富山白蝦唐揚 $68炸得好香口,淡淡的蝦香味,配搭少少青檸汁,送酒一流。燒鱈魚乾 $38烤得好香脆,配上沙律醬,居酒屋必食前菜之一!原條池魚 $198一魚三吃,刺身分為兩味,一味係點酸汁,另一味係刺身拌上薑蔥粒,食得出係新鮮,口感都唔錯。最後,魚骨可加錢煲湯or鮮炸,我就+$20炸魚骨,炸得好香脆!鹿兒島和牛壽喜燒 $390和牛超靚😍油脂分佈好均勻,再配上一大碟蔬菜。先食和牛,再加湯煮蔬菜,和牛吸收曬壽喜燒汁及洋蔥的香味,再沾上蛋醬,肉質超軟綿,又有牛味,真係好好食😋鰻魚炒飯 $118炒飯得好乾身,粒粒分明,而且鰻魚的份量都幾多,飽肚。喜歡清酒的朋友一定要嚟試下,環境都好有特色,平日晚市都好熱鬧,想食book定位會好啲
清酒愛好者的天堂😍
居酒屋佈置得好有日本風情,仲有超多清酒選擇

臥龍梅 一合 $120

富山白蝦唐揚 $68
炸得好香口,淡淡的蝦香味,配搭少少青檸汁,送酒一流。

燒鱈魚乾 $38
烤得好香脆,配上沙律醬,居酒屋必食前菜之一!

原條池魚 $198

鹿兒島和牛壽喜燒 $390

鰻魚炒飯 $118
炒飯得好乾身,粒粒分明,而且鰻魚的份量都幾多,飽肚。

朋友話尖沙咀五勺居酒屋啲嘢超好食🏮我去到偷聽到隔籬枱有日本人食客,朋友果然無介紹錯😌鹿兒島和牛壽喜燒豪豪地叫咗個鹿兒島和牛食下🤩呢度嘅壽喜燒以關東風做法!和牛口感超級軟綿綿😇食到一半肉開始可以淥菇類同埋菜😛吞拿魚赤身🌟呢舊赤身不得了,非常之新鮮之餘完全無筋😍牛舌海塩燒🌟小島仲keep到好粉嫩牛舌,口感彈牙😍免治雞肉棒🌟免治雞肉裏面有少少雞軟骨,粘埋蛋液一齊食超正❤️吉列黑豚芝士竹輪卷🌟吉列豚肉再加芝士好邪惡,但中間有鮮蘆筍中和返成件事😆雞軟骨唐揚🌟送啤酒嘅必要炸雞軟骨,估唔到落青檸🍋‍🟩落去啲炸物度會咁正☺️飲品方面叫咗三得利生啤同富士山汽水🥤氣氛好到真係以為喺日本嘅居酒屋😚
朋友話尖沙咀五勺居酒屋啲嘢超好食🏮
我去到偷聽到隔籬枱有日本人食客,朋友果然無介紹錯😌

豪豪地叫咗個鹿兒島和牛食下🤩
呢度嘅壽喜燒以關東風做法!
和牛口感超級軟綿綿😇
食到一半肉開始可以淥菇類同埋菜😛

吞拿魚赤身🌟呢舊赤身不得了,非常之新鮮之餘完全無筋😍

牛舌海塩燒🌟小島仲keep到好粉嫩牛舌,口感彈牙😍

飲品方面叫咗三得利生啤同富士山汽水🥤
氣氛好到真係以為喺日本嘅居酒屋😚
  • 鹿兒島和牛壽喜燒
  • 吞拿魚赤身
2025-01-07 181 瀏覽
香港有好多日本居酒屋嘅餐廳,今次我地揀左係尖沙咀諾士佛台呢間高質嘅高質居酒屋🏮「五勺」店內裝修非常日式,設有榻榻米卡座,放有大量清酒樽作裝飾,而且呢度有專業俐酒師,可以推介啱飲嘅清酒,食物方面都有好多選擇,亦有時令海鮮,店員會推介建議的煮法!🌟 海膽帆立貝沙律帆立貝刺身上放了青瓜及海膽,中間有沙律菜,刺身新鮮fresh,配上特製醬汁酸酸地好fresh🌟 原條愛知縣白象拔蚌刺身新鮮原條白象拔蚌,即點即係切,份量都幾多,爽口又鮮甜🌟 芝士甲羅燒滿滿蟹膏蟹肉嘅甲羅燒,加上芝士及大量蟹籽,令味道更邪惡,配上脆脆多士,特別滋味🌟 和牛刺身一片片和牛刺身,油脂分佈平均,食落鮮甜又有牛味🌟 炸雞皮餃子炸得超脆嘅雞皮餃子,餡料飽滿厚實,完全唔油膩,令人食完一件又一件🌟 茶漬飯 (三文魚、明太子)每次食日料都必點嘅茶漬飯,有三款口味,我就揀左三文魚,仲伴有漬物,好味又飽肚

🌟 海膽帆立貝沙律

🌟 原條愛知縣白象拔蚌刺身
新鮮原條白象拔蚌,即點即係切,份量都幾多,爽口又鮮甜

🌟 芝士甲羅燒

🌟 和牛刺身
一片片和牛刺身,油脂分佈平均,食落鮮甜又有牛味

🌟 炸雞皮餃子

🌟 茶漬飯 (三文魚、明太子)

2025-01-07 139 瀏覽
▫️鹿兒島和牛壽喜燒 ($390)👉🏻 和牛有六大塊,油花分佈平均,質感柔軟同入口仲即融🤤其實因為佢係最後出場本身都驚會太滯,點知佢係完全唔漏。真心好有驚喜😳另外壽喜燒汁味道濃郁,甜度啱啱好🙆🏻‍♀️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️五款刺身拼盤($480)👉🏻有牡丹蝦、中拖羅、帆立貝、左口魚邊、油甘魚、角切三文魚,食得出全部鮮味十足,亦都非常之厚切❤️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️牛舌海鹽燒($72)👉🏻牛舌超厚切,外皮煎到焦脆香口,顏色亦都好粉嫩,咬落爽口彈牙冇得頂🥰⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️吉列黑豚芝士竹輪卷🧀($68)👉🏻賣相好精緻,層次感滿滿🌀炸粉薄薄一層,完全唔油亦都好夠脆🙆🏻‍♀️黑豚肉肉質軟嫩Juicy,加埋半溶芝士好邪惡但又超滿足😈⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️明太子玉子燒($48)👉🏻玉子燒外層帶焦香,咬落鬆軟柔嫩,仲有食到少少蛋汁,明太子份量啱啱好,唔會搶咗蛋嘅香味⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️雞軟骨($32)👉🏻雞軟骨用鹽燒調味,外層燒得好酥脆,軟骨爽脆有咬口😛⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️——————環境:裝潢非常有日式風味🇯🇵,有大量日本酒擺設、燈籠🏮、掛旗等,氣氛非常好,亦不失空間感.評分:9/10.平圴消費:~$600
▫️鹿兒島和牛壽喜燒 ($390)

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️五款刺身拼盤($480)

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️牛舌海鹽燒($72)

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

▫️吉列黑豚芝士竹輪卷🧀($68)

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️明太子玉子燒($48)

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️雞軟骨($32)
👉🏻雞軟骨用鹽燒調味,外層燒得好酥脆,軟骨爽脆有咬口😛

——————
評分:9/10
平圴消費:~$600
五勺即係90ml清酒嘅容量~嚟到居酒屋當然就係要飲日式清酒!喺呢度可以同店員溝通飲咩類型嘅清酒🤤呢到嘅清酒數量極多!然後我地今次嚟仲做緊聖誕活動~有清酒無限任飲🥺店員瘋狂瘋狂過嚟幫我哋斟酒,就嚟要打橫行番出去了🦦呢度嘅氣氛真係好好~當然食物都十分之有質素🥰——————————————** 海膽醬吉列蠔海膽醬好Creamy同鮮甜~一層薄薄嘅炸皮搭返個濃郁鮮甜嘅海膽醬🥰**牛舌海鹽燒切粒但係都切得幾厚身,燒得啱啱好,望落仲有啲粉嫩,食落爽口彈牙冇得輸🫶🏻再搭配酸酸嘅醬汁解膩~**明太子玉子燒 明太子嘅份量好多~雞蛋卷都煎得啱啱好**原條魚刺身楊條魚刺身有好多款唔同嘅魚類,每日供應嘅魚都唔同都好新鮮,可以同店員講你想要咩口感嘅魚魚,仲可以揀厚切同薄切食完仲有得俾你夾公仔拎優惠添!

——————————————
** 海膽醬吉列蠔

**牛舌海鹽燒

**明太子玉子燒
明太子嘅份量好多~雞蛋卷都煎得啱啱好

**原條魚刺身

食完仲有得俾你夾公仔拎優惠添!
2024-12-24
  • 牛舌海鹽燒
  • 明太子玉子燒
  • 吉列蠔配海膽醬
  • 清酒
同事最近有喜事慶祝佢搵到心愛嘅另一半帶佢黎位於尖沙咀諾士佛台既《五勺》有300款不同清酒飲既專門店飲吓酒食吓好西傾吓開心野餐牌上面日本直送刺身魚有超過10款不同選擇我哋揀咗咪道偏濃味嘅《鰤魚》厚+薄切滿足到我哋兩個唔同嘅需求飲酒必點《牛舌海鹽燒》牛舌厚切粒粒口感好又爽又軟《燒明太子伴青瓜》鹹鹹香香送酒一流《玉子燒》《免治雞肉棒》《燒雞心》10分推介之選《吉列蠔配海膽醬》炸得香脆海膽醬燒過特別香《鹿兒島豚肉泡菜鍋》日式泡菜鍋比平時酸甜好野味《鐵板味噌牛腸(小辣)》牛腸好淋個辣味噌好惹味辣味適中 係今餐之星《芝麻醬冷鳥冬》冇諗到2人前咁大份加上天婦羅碎多咗口感《活魚骨味噌湯》刺身嘅魚骨煮味噌湯好足料好香好重魚味
同事最近有喜事

加上天婦羅碎多咗口感

《活魚骨味噌湯》
刺身嘅魚骨煮味噌湯
好足料好香好重魚味
👨🏻‍🍳五勺 (尖沙咀)📍尖沙咀諾士佛臺1號6樓 「諾士佛臺一間必食居酒屋,有榻榻米卡位🏮」 門面超隱蔽裝潢,濃厚和風同神秘感!!bk左7點,入到去都幾乎滿座,平日夜晚。。果然無介紹錯🫶🏻 仲有榻榻米卡位!!超舒服好坐🥹 👍🏻🍽️鹿兒島和牛壽喜燒 $390超靚油花既和牛🤤脂香感重,有嚼勁得黎又易融,一啖之後,飽腹感就黎了🥹仲有大量新鮮菜蔬,超滿足😋—每人一份生蛋汁,先煮和牛,食完店員會加湯,再煮菜蔬,如果之後湯太咸,可以轉加水,超貼心🫶🏻 👍🏻🍽️明太子玉子燒 $48滿滿溢爆明太子!!仲配有黑松露沙律醬,超滋味😋 👍🏻🍽️吉列黑豚芝士竹輪卷 $68黑豚、芝士夾住,外層酥脆香口,夾心軟黏,中間有3粒豆,食落吾會太膩👍🏻個人覺得就咁食都夠味,附有的醬味道太濃烈,會搶左竹輪卷原有味道。 👍🏻🍽️牛舌海鹽燒 $72必食!!粒粒厚切牛舌,口感世一🥹配有芥末籽蒜醬,更加惹味😋 👍🏻🍽️照燒原隻魷魚 $98超大條😆系又腍又燒韌既魷魚🥹加埋燒汁,超正!! 👍🏻🍽️黑松露牛油炒野菌 $58超濃黑松露!!好惹味 👍🏻🍽️牛油果蟹籽沙律 $68份量都大份,有蟹柳,爆多牛油果,又fresh又滋味😋 👍🏻🍽️鰻魚炒飯 $118
👨🏻‍🍳五勺 (尖沙咀)
📍尖沙咀諾士佛臺1號6樓

「諾士佛臺一間必食居酒屋,有榻榻米卡位🏮」

門面超隱蔽裝潢,
濃厚和風同神秘感!!
bk左7點,入到去都幾乎滿座,
平日夜晚。。
果然無介紹錯🫶🏻

仲有榻榻米卡位!!
超舒服好坐🥹

👍🏻🍽️鹿兒島和牛壽喜燒 $390
超靚油花既和牛🤤
脂香感重,有嚼勁得黎又易融,
一啖之後,飽腹感就黎了🥹
仲有大量新鮮菜蔬,超滿足😋

每人一份生蛋汁,先煮和牛,食完店員會加湯,再煮菜蔬,
如果之後湯太咸,
可以轉加水,超貼心🫶🏻
明太子玉子燒

👍🏻🍽️明太子玉子燒 $48
滿滿溢爆明太子!!
仲配有黑松露沙律醬,
超滋味😋
吉列黑豚芝士竹輪卷

👍🏻🍽️吉列黑豚芝士竹輪卷 $68
黑豚、芝士夾住,
外層酥脆香口,夾心軟黏,
中間有3粒豆,食落吾會太膩👍🏻
個人覺得就咁食都夠味,
附有的醬味道太濃烈,會搶左竹輪卷原有味道。

👍🏻🍽️牛舌海鹽燒 $72
必食!!
粒粒厚切牛舌,口感世一🥹
配有芥末籽蒜醬,更加惹味😋
照燒原隻魷魚

👍🏻🍽️照燒原隻魷魚 $98
超大條😆
系又腍又燒韌既魷魚🥹
加埋燒汁,超正!!
黑松露牛油炒野菌

👍🏻🍽️黑松露牛油炒野菌 $58
超濃黑松露!!好惹味
牛油果蟹籽沙律

👍🏻🍽️牛油果蟹籽沙律 $68
份量都大份,有蟹柳,
爆多牛油果,又fresh又滋味😋
鰻魚炒飯

👍🏻🍽️鰻魚炒飯 $118
鰻魚超鮮!!仲要每一塊都無骨🥹
蛋炒飯做底,超香口!!
三得利啤酒

👍🏻🍽️三得利生啤 $68
男友點😝
我飲茶🤤味道飲落似決明子/麥茶🤤
就算同場好忙,員工都密密斟茶水🥹🫶🏻

呢間居酒屋性價比極高,
環境舒適、服務周到,
每款食物新鮮、創新,
調味剛好🤤

#五勺 #尖沙咀居酒屋 #香港居酒屋關注組 #香港居酒屋 #香港居酒屋推介 #香港居酒屋推薦 #arigato_尖沙咀 #尖沙咀美食 #居酒屋 #鹿兒島和牛壽喜燒 #明太子玉子燒 #吉列黑豚芝士竹輪卷 #牛舌海鹽燒 #照燒原隻魷魚 #黑松露牛油炒野菌 #牛油果蟹籽沙律 #鰻魚炒飯

明太子玉子燒
吉列黑豚芝士竹輪卷
照燒原隻魷魚
黑松露牛油炒野菌
牛油果蟹籽沙律
鰻魚炒飯
2024-12-11 428 瀏覽
正宗日式海鮮餐廳就係入座會介紹是日當造魚類,由廚房發板最適合嘅料理。♡四款刺身拼盤$280擺盤好靚,每份海鮮都好大片好新鮮,有帶子、吞拿魚赤身、油甘魚腩、牡丹海老♡海鮮紙鍋$128又生又熟,熟嘅海鮮都好豐富,野菜湯好清甜,有蝦、帶子、蜆、墨魚仔、蟹鉗、豆腐、娃娃菜、菇、大蔥。記得配海鮮醬,有少少柚子味,酸酸甜甜♡ A4鹿兒島和牛$298燒得好好食,油脂比例剛剛好,配上蒜蓉醬可以解膩♡牛舌海鹽燒$72厚切牛舌粒爽口彈牙♡鰻魚柳川鍋$88滑蛋鰻魚好特別,比平時燒鰻魚更嫩滑♡免治雞肉棒$38雞肉棒嘅靈魂當然係蛋豉油,蛋漿一絕♡黑豚腩鹽燒$38燒得好香脆♡炸雞皮餃子 $58獨家雞皮餃子必試,超好食,原塊雞皮包肉餡,放耐左都keep 住係脆皮♡蒜香牛肉粒炒飯 $98足料牛肉粒,而且油脂剛好,炒飯粒粒分明,份量很多

♡四款刺身拼盤$280

♡海鮮紙鍋$128

♡ A4鹿兒島和牛$298
燒得好好食,油脂比例剛剛好,配上蒜蓉醬可以解膩

♡牛舌海鹽燒$72
厚切牛舌粒爽口彈牙

♡鰻魚柳川鍋$88
滑蛋鰻魚好特別,比平時燒鰻魚更嫩滑

♡免治雞肉棒$38
雞肉棒嘅靈魂當然係蛋豉油,蛋漿一絕

♡黑豚腩鹽燒$38
燒得好香脆

炸雞皮餃子 $58

♡蒜香牛肉粒炒飯 $98
足料牛肉粒,而且油脂剛好,炒飯粒粒分明,份量很多
四款刺身拼盤
黑豚腩鹽燒
2024-12-09
炸雞皮餃子
2024-11-16 641 瀏覽
日本料理一定要食刺身,帶子,吞拿魚,海蝦肉質新鮮得黎超級厚身,入口好軟綿鮮甜, 真係好滿足。另外推介佢地牛油雜菌焗銀鱈魚,好食到要叫左2份!肉質厚身就一定仲要好鮮甜魚肉入口滑身又保留住水分,真係焗得好好食。鹿兒島和牛壽喜燒牛肉真係好高質,和牛雪花好均勻,入口肉汁豐富,食左幾塊有啲飽,佢地仲配有一大份蔬菜菇類等,可以消滯下。免治雞肉棒同雞翼串燒都係必定會叫,再配反被sake真係好正。呢間餐廳環境我都好鍾意,設計方面一定花左唔少心思,以木為主好有日式style,我地呢晚都安排坐類似榻榻米既地方,真係好似去左日本一啲好地道既居酒屋另外侍應都好nice好好笑容好主動

• 刺身料理
  • 銀鱈魚