2018-12-09 381 瀏覽
今日下午同朋友經過呢間腸粉舖,見有唔少人排隊買,諗住會好好食,買一份試下。我哋買咗一份叉燒腸,係用即棄發泡膠盛載的,啲腸粉有好多豉油浸住,雖然腸粉係好薄,亦好易爛,用筷子一夾就爛,裏面啲叉燒又碎濕濕,走晒出嚟,啲豉油多到好似湯咁,食腸粉好似食河粉,真係公仔點心嘅叉燒腸好食過佢多多聲。而且堂食都用即棄木筷子和發泡膠盒,非常不環保,我應該唔會再幫襯。

叉燒腸粉
2018-12-08 319 瀏覽
見網上介紹幾個青年人創業,剛好經過心諗,唔係呱,喺後巷坐膠櫈仔都要等係咪啲人太吹噓咋,腸粉咋喎,洗唔洗咁瘋狂呀我就唔信咁好食,見價錢都係$20,就試下係咪真係咁堅。當我望緊食邊款有個叔叔就話睇啱呢邊落單啦好彩佢指點,唔係真係唔知邊樹落單。同友人一齊叫咗蜜汁叉燒腸粉,仲有香茜牛肉碎腸粉,個叔叔好好人招乎我哋,仲安排好位置我哋坐住等越等越肚餓,大概10分鐘就整好叫我哋no.牌。 一打開見已經落咗好多豉油,但顏色偏淡,心諗應該唔會好咸,而且腸粉好皺皮好得意。第一啖食落好滑好薄好有驚喜,好特別腸粉味道,同我哋平時食腸粉(粉漿)好唔同,豉油味道剛剛好不會太咸,腸粉份量$20都算係咁,輕食係夠,但正餐就未必夠。整體來講都好抵食好味,有懷舊特色 第二度食唔到。值得一讚就係叔叔(可能係打本俾年輕人做生意)見我哋食完都幫我哋掉盒落垃圾桶,雖然地方好簡陋,但都有服務有招乎,而且見3個年輕人密密做無停過好有心好認真,希望佢哋堅持到賺第一桶金
係咪啲人太吹噓咋,腸粉咋喎,洗唔洗咁瘋狂呀
我就唔信咁好食,見價錢都係$20,就試下係咪真係咁堅。
當我望緊食邊款
有個叔叔就話睇啱呢邊落單啦
越等越肚餓,大概10分鐘就整好叫我哋no.牌。
第二度食唔到。
好有心好認真
,希望佢哋堅持到賺第一桶金
香茜牛肉碎腸粉
蜜汁叉燒腸粉
2018-12-08
10 分鐘 (堂食)
香茜牛肉碎腸粉
蜜汁叉燒腸粉
一個人食就當然越簡單越好。剛好路過深水埗地鐵站附近,聽說最近新開了一家 布拉腸粉,於是去了解下。原來,只外賣一種食物 ~ 腸粉 ! (當然,佢有唔同口味 同配料)好有趣。。。有一個電動石磨!!!叫了一個 蔥花腸粉,不用五分鐘,就做好。(因為都晚上8點了) , 蔥香,但膠粉 並不算最滑,但個汁調味同腸粉夾,之後都無口渴。因為想熱辣辣咁食,食時見到絕大多是 外賣 (汁會另外包,算幾細心)這應是外賣,但買了可以過旁邊的 櫈仔坐)。 值得一讚係啲後生仔都幾有禮貌! 加油!!
一個人食就當然越簡單越好。
好有趣。。。有一個電動石磨!!!

蔥花腸
2018-12-04
蔥花腸
2018-12-04 238 瀏覽
經過店面見到好多人排隊 腸粉買相又睇落唔錯咁 腸粉價錢多數$20 於是就試一試啦 落單出食物速度都好快 叫左雞蛋瘦肉腸 我是即刻食既 不建議攞走食 一黎是用發泡膠盒既關係 二黎我即刻食都嫌腸粉唔夠滑身 可能皮太薄既關係 容易overcook啦不過個汁係ok既 同埋辣椒油都好正 加上是石磨 誠意滿分 堂食衛生環境認真麻麻地 是後巷位置 沒有任何裝修 而且台更是非常矮 食物擺係台面 到腰既位置 食得都幾辛苦 試完呢一次 食物很普通 唔會特登再走去幫襯
雞蛋瘦肉腸
2018-12-04 205 瀏覽
五嫂石磨腸粉滑雪雪的五嫂啊♥♥♥今天去深水埔掃街,第一站去食開左無幾長時間的"五嫂"。朋友比我早去到,見到幾個人在前面排隊,因為是現做,可能要等15分鐘,所以想放棄,但我建議還是要試,當然是好野先至有人願意排隊,仲大部分系街坊。其實整個鋪都系工場,從石磨到做腸粉,但可能生意好,旁邊的鋪頭有一個角落比佢放幾個膠箱同磴仔,等大家可以坐到食。做的方法不是香港的布拉腸粉,而是一個不銹鋼盤,倒些石磨的米粉水,然後蒸幾分鐘,再用兩個平的工具去推成一條,以前在鄉下見過。叫了一個豬潤腸,等了大概十分鐘就有,一盒一份,你可以外賣或者坐低低食。我地梗系現場食至有原汁原味啦。腸粉好薄好滑,豬潤不苦切得細細粒,好驚喜系裡面加左好多冬菇粒,正。值得再試。
五嫂石磨腸粉

滑雪雪的五嫂啊♥♥♥

2018-12-04
8 分鐘 (堂食)
  • 豬潤腸粉
2018-11-30 234 瀏覽
考慮到呢間係近期比較熱門既石磨腸粉,所以落鋪頭前先打左電話Order😆(原本WhatsApp 落Order,不過Send左過去,隔左幾分鐘都仲係單剔🥺所以就打電話過去,好彩打左2次就打通,成功落Order)-落到鋪頭,好大堆人排緊隊,雖然事先打定電話落Order,但去到都仲未整,前面仲有6張單,要再等大約十幾分鐘左右。 雞蛋瘦肉碎腸 $20 👍🏻價錢非常划算👍🏻腸粉好薄身 好有米香味 加上有香濃蛋香 👍🏻瘦肉碎為腸粉增添口感同鮮味 👍🏻醬汁有冬菇碎 同腸粉好夾 -👎🏻肉碎有D ‘鞋’ -但整體唔錯 平民美食

雞蛋瘦肉碎腸

雞蛋瘦肉碎腸 $20