2022-05-17 600 瀏覽
隱秘超高質台灣餐廳!相信大家一諗起西環+台灣嘢就會聯想到阿元來了。我一直都覺得阿元其實唔係咁誇張地好味,有啲overrated. 就喺佢隔幾條街,就有一間台灣人開嘅小店。佢哋嘅玉米起司蛋餅真係一試難忘!即叫即做熱辣辣!外層煎得酥脆,入面有滿滿嘅溶芝士,加上特製醬汁嘅昇華,食完好有滿足感!牛肉麵用上力削麵,煙韌有咬口,牛肉炆得淋份量亦多!辣味好惹味同都好辣下,要確保你食得辣先好叫辣味呀!非常推薦,一定會再光臨
2022-03-22 679 瀏覽
便當的飯,居然是是生的,其他再好也沒用。 絕對令人失望,因為飯生骨,所以吃完胃痛很辛苦。 滷肉亦是很鹹,絕對是沒有誠意之作。期望他能夠有改變,否則下次絕對不會再光顧。
雞腿滷肉便當
2022-03-22
外賣自取
.1️⃣台式蛋餅套餐($39)🌙即刻煎起!非常香脆🌙同醬汁好夾✖️醬汁太鹹太多😶‍🌫️如果少醬會平衡好多.2️⃣炸物拼盤套餐($48)🌙都係即刻炸起!🌙每款小食有幾粒~完全可以滿足咩都想食嘅心態🌙鹽酥雞特別酥脆!入面滿滿肉汁🥰🌙其他小食eg花枝丸 百頁豆腐都唔錯!.3️⃣台式肉燥飯套餐($39)🌙肉燥味道可以~唔會過鹹🌙肉燥食落嘅肥瘦肉比例恰當~✖️肉燥份量再多少少就好😬.4️⃣九份芋圓熱($32)🌙唔好睇佢其貌不揚!但芋圓好彈牙!!!!!🌙甜度適中~🌙睇落似細細碗~但份量都幾足🌙碗碟特別有心同靚🤩.⚠️小店的員工服務態度有待改善😶‍🌫️唔算好有心同少少西面~不過呢間鋪頭唔使加一 😛同埋每碟份量都唔算多~舖面唔大~坐低好快就食完就會走~問題都唔算大🎡五斗米地址:西環堅尼地城厚和街44號地下9號舖(港鐵堅尼地城站 C 出口, 步行約4分鐘)

1️⃣台式蛋餅套餐($39)
🌙即刻煎起!非常香脆
🌙同醬汁好夾
✖️醬汁太鹹太多😶‍🌫️如果少醬會平衡好多
2️⃣炸物拼盤套餐($48)
🌙都係即刻炸起!
🌙每款小食有幾粒~完全可以滿足咩都想食嘅心態
🌙鹽酥雞特別酥脆!入面滿滿肉汁🥰
🌙其他小食eg花枝丸 百頁豆腐都唔錯!
3️⃣台式肉燥飯套餐($39)
🌙肉燥味道可以~唔會過鹹
🌙肉燥食落嘅肥瘦肉比例恰當~
✖️肉燥份量再多少少就好😬
4️⃣九份芋圓熱($32)
🌙唔好睇佢其貌不揚!但芋圓好彈牙!!!!!
🌙甜度適中~
🌙睇落似細細碗~但份量都幾足
🌙碗碟特別有心同靚🤩

🎡五斗米
地址:西環堅尼地城厚和街44號地下9號舖
(港鐵堅尼地城站 C 出口, 步行約4分鐘)
下午茶時段,本身同男朋友打算食啊元來了,但要等成十幾張枱就無等,見到附近有另外一間台灣食店 - 五斗米 一開始睇好似都好多人推介,講到話係台灣人主理,就去試吓點知一入去已經有油煙味,坐低枱面都有啲笠,皆因佢係開放式廚房,未食嘢已經扣分,我哋兩個都叫左下午茶餐,台式肉燥飯配野飲(簡奶茶)嘩比起最latest Open rice食評相menu既 $34一加加到$39,諗住入咗嚟坐低就照食啦野飲野食上得快,因為都係一早煮好既飯淋上肉燥,奶茶都係沖定一壺係雪櫃攞出嚟斟,飯同野飲都幾一般,下午茶份量個飯係一個普通飯碗+cover飯頂面積既少少肉燥,俾男仔食係唔夠當時感覺包野飲算係對得住下午茶個價錢,但係原來唔係,個飯間唔中有幾粒係生米,好奇怪,但最難頂係佢間鋪啲油煙,講緊食嘢到走既時候只有半個鐘唔夠,佢係咁整外賣炸野,我同男朋友都俾啲油煙醃到隻眼好痛出哂紅筋,埋單嘅時候係入口阻到佢執外賣,佢叫我讓開但態度好差總結來講,野食只係食咗一樣我哋覺得好普通,其他食物唔知,但整體來講都非常差,佢應該無抽風/抽油煙機,我哋隻眼痛足成個下晝,返到屋企水洗都仲痛,要用洗眼液洗先舒服返d乍,無下次,兼極度唔推薦大

總結來講,野食只係食咗一樣我哋覺得好普通,其他食物唔知,但整體來講都非常差,佢應該無抽風/抽油煙機,我哋隻眼痛足成個下晝,返到屋企水洗都仲痛,要用洗眼液洗先舒服返d乍,無下次,兼極度唔推薦大家食,永久blacklisted
2021-12-19
下午茶
五斗米呢間店聽咗好耐,衰在唔多過海無機會試,你知啦!喺九龍區唔係食班長就係元哥,咁啱去西環就試試,直入主題話俾大家知,呢間無咩特別、無咩台灣味,一試無妨嘅小店。環境☑️☑️小店細張櫈唔太好坐,加上當晚要搭枱,對面坐咗個喪咳嘅小朋友,無遮無擋所以感覺麻麻。味道☑️☑️☑️今次點咗個「玉米起司蛋餅」、「原味牛肉麵」、「台式麻辣燙麵」,加多要杯仙草奶茶及珍珠奶茶,整多份「九份芋圓」。飲品由於無得要求甜度,所以好鬼甜!至於2個麵同芋圓,真係我好少會一併去講,就係無特別,唔係難食,味道ok的。不過份量唔算多,點咁多野食完剛好有少少飽感。性價比☑️☑️☑️當晚埋單$250,唔算貴又唔係平,服務一般,所以100分係49.9分至50.1分左右,你明嘅!

環境☑️☑️

台式麻辣燙麵
珍珠奶茶  /  仙草奶茶
2021-11-05
玉米起司蛋餅
今日去到堅尼地城呢間五斗米食台灣菜,由於係台灣人打理,所以裝修、食物味道都有台式風味,好掛住台灣滷肉飯🥺原汁牛肉麵 $67食牛肉麵一定要配刀削麵,所以加左$5轉麵底,刀削麵應該係自己整,好煙韌又有咬口😍湯頭顏色好濃,飲落味精感不重,仲有附上酸菜👍🏻牛肉軟腍,唔會好老好柴口,份量都唔少,幾值得一試滷雞腿肉燥麵 $58麵係細麵,比較幼身,都幾掛到肉燥碎同埋汁😋滷肉肥瘦適中,唔會有乾柴的口感,雞腿大隻入味,仲加埋秘製醬汁一齊食,幾惹味同埋好送麵或飯台式蔥抓餅 $33原先想叫起司蛋餅,但怕太膩同太飽,就轉左叫蔥抓餅,味道正正常常,冇話太驚艷,下次可能真係會想試蛋餅多d🤣

原汁牛肉麵 $67

滷雞腿肉燥麵 $58

台式蔥抓餅 $33
2021-10-17
2021-09-27 361 瀏覽
我知我係食頹飯,原價$60,而家$28,但係都唔使比半碗飯兩舊燶雞,我食兩碗先夠一碗飯,唔想做OpenRice優惠可以唔做,咁樣點對得住$60碗個原價,一定冇下次
外賣自取
2021-09-27 224 瀏覽
將外賣工作忙到甩碌的情緒,發洩在堂食客上,老闆要諗諗增加人手!以往食過味道都不錯,但今次水準下降,忙到清潔也沒有做好就讓人客坐下,枱面仲係好污糟,難以忍受,失望
2021-09-22 442 瀏覽
位於堅尼地城嘅五斗米主打地道台灣料理🇼🇸大部分食材🥯醬料都由台灣進口🥫務求將台灣嘅傳統風味完美呈現✨店主係台南人👩🏻非常有禮親切🥰絕對感受到台灣人嘅熱情好客💛🐮原汁牛肉麵($62)⚡️轉刀削麵(+$5)食台灣菜梗係要試牛肉麵🥩湯頭甘甜香醇🍲濃而不膩😃牛肉軟腍入味🐄份量豐富👏🏻刀削麵煙韌有嚼勁🍜配以酸菜更添口感👄🐽肉燥乾拌麵($58)⚡️轉刀削麵(+$5)拌麵以自家製肉燥🐷入味滷水蛋🥚白菜滷🥬同彈牙貢丸作配菜🍡用上醬油膏👀蒜茸🧄蔥花調味🌱完美突顯當中嘅酸甜鹹香😽🍤炸物拼盤($55)拼盤款款炸至金黃酥脆且份量多💁🏻‍♀️鹽酥雞🐔椒鹽花枝丸🍢甜不辣(天婦羅)🔥仲有新推出嘅脆皮椒鹽豆腐👍🏻灑上胡椒粉更覺香口惹味🥳相當滿足✅🫔玉米起司蛋餅($38)呢款蛋餅同平時食開嘅好唔同🙆🏻‍♀️外層酥脆😋蛋香味濃郁🍳內裏藏着香甜粟米粒🌽同半溶芝士🧀口感富有層次💕值得推介😇🥬台式肉燥青菜($32)新鮮生菜青嫩爽口😍除咗有肉燥伴碟🍽香蒜點綴🙌🏻店主更推薦我哋蘸上自家製辣椒醬🌶當中嘅蝦米同花椒麻辣惹味☄️令人一試難忘😉🥣九份芋圓(凍)($32)豐富芋圓以冬瓜茶做base🥄配搭煙韌滋味嘅地瓜圓🍠同包裹住粒粒芋頭嘅芋圓🤩可見用
原汁牛肉麵

🐮原汁牛肉麵($62)
⚡️轉刀削麵(+$5)
肉燥乾拌麵

🐽肉燥乾拌麵($58)
⚡️轉刀削麵(+$5)
炸物拼盤

🍤炸物拼盤($55)
玉米起司蛋餅

🫔玉米起司蛋餅($38)
台式肉燥青菜

🥬台式肉燥青菜($32)
九份芋圓

🥣九份芋圓(凍)($32)
豐富芋圓以冬瓜茶做base🥄配搭煙韌滋味嘅地瓜圓🍠同包裹住粒粒芋頭嘅芋圓🤩可見用料絕不欺場🎉食完飽肚感十足🤰🏻
黑糖仙草奶凍

🍮黑糖仙草奶凍($32)
份量相當震撼嘅甜品💥仙草冰爽滑溜💋芋圓同珍珠粒粒煙韌有嚼勁🤭可以同時品嚐到多種不同口感💃🏼啱晒我呢啲有選擇困難症嘅食客🤣

🥤冬瓜茶(凍)($18)
冰涼冬瓜茶甜度適中😺不但消暑解渴💦而且消滯解膩🤟🏻誠意推薦💯
原汁牛肉麵
肉燥乾拌麵
台式肉燥青菜
黑糖仙草奶凍
五斗米主打地道台灣菜,同坊間一般嘅台式店有啲唔同,食到嘅味道真係好有地道特色🥰,而且選擇都唔少。小編私心覺得刀削麵做得幾出色,咬勁重而且掛湯🍜,唔錯唔錯💞.① 台式麻辣燙刀削麵 ($62+$5)// 平時好少見到一啲台灣小店可以平價食到麻辣燙🤩,依款麻辣燙仲要係西環店限定㗎!首以份量比想像中多好多🤰🏻~有凍豆腐、花枝丸、生菜、肥牛同埋甜不辣。而麵底加$5就可以轉刀削麵🤘🏻刀削麵好有咬口而且帶點煙韌,最特別係湯底藥膳味濃,更加貼近地道台灣風味,夠特別✨不過略嫌麻辣燙唔夠麻辣,非嗜辣嘅朋友都可以食到🥰~//𝙁𝙤𝙤𝙙:🌕🌕🌕🌕🌖🌑② 麻辣牛肉刀削麵 ($62+$5)// 麻辣牛肉麵嘅湯底同樣係重藥膳味道,不過就多幾分辣度🌶牛肉煮得軟腍同時不乏咬勁,性價比合理🤤//𝙁𝙤𝙤𝙙:🌕🌕🌕🌕🌕🌑③ 炸物拼盤 ($55)// 拼盤包括咗幾款炸物,有鹽酥雞、甜不辣、炸花枝丸同埋炸豆腐。整體每款炸物都沾有平均嘅調味粉🫕,而且夠酥脆,份量仍都偏多,3個人都好夠食👏🏼!//𝙁𝙤𝙤𝙙:🌕🌕🌕🌕🌕🌑④ 玉米超司蛋餅 ($38)// 蛋餅外層煎得好香脆,而且蛋香濃郁,中間嘅半融芝士配粟米係完美𝙘𝙤𝙢𝙗𝙤🌟!//𝙁𝙤𝙤
① 台式麻辣燙刀削麵 ($62+$5)
𝙁𝙤𝙤𝙙:🌕🌕🌕🌕🌖🌑

② 麻辣牛肉刀削麵 ($62+$5)
𝙁𝙤𝙤𝙙:🌕🌕🌕🌕🌕🌑

③ 炸物拼盤 ($55)
𝙁𝙤𝙤𝙙:🌕🌕🌕🌕🌕🌑

④ 玉米超司蛋餅 ($38)
𝙁𝙤𝙤𝙙:🌕🌕🌕🌕🌗🌑

⑤ 冬瓜茶 ($18)
// 最近愛上飲冬瓜茶,鐘意依度嘅茶唔會勁甜,好解渴。//
𝙁𝙤𝙤𝙙:🌕🌕🌕🌕🌗🌑

⑥ 九份芋圓 ($32)
// 小編絕對有俾芋圓嘅份量嚇倒😱✨用一個中杯盛住嘅芋同埋地瓜圓至少有20粒🤩!而且粒粒都好煙韌,仲會配以冬瓜茶底。食芋圓都可以食飽咗😍!//
𝙁𝙤𝙤𝙙:🌕🌕🌕🌕🌗🌑
🖐🏼五斗米 (堅尼地城) (西環)
西環堅尼地城厚和街44號地下9號舖
麻辣牛肉刀削麵
麻辣牛肉刀削麵
  • 麻辣牛肉麵
  • 玉米起司蛋餅
  • 九份芋圓
CP值: 3/5 價錢 Price:- 玉米起司蛋餅Egg Cake with Cheese: $38- 九份芋圓 Taro Ball with Sweet Soup: $32- 黑糖仙草奶凍Brown Sugar Herb Jelly: $32- 白菜滷Braised Cabbage: $32- 滷味拼盤Soya Braised Pot Platter: $55- 滷雞腿肉燥飯 Soy-brewed Chicken Leg: $58 同朋友去staycation, 當然最好係叫外賣上房食啦👏🏻試左尼間台灣菜,但份量比較細,唔知係咪因為叫外賣有影響呢?🤔以示公平,所以幫佢加返少少分🤣🤣 玉米起司蛋餅:冇乜蛋味,而且個皮都好乾,起司當然都因為凍左嘅關係,係拉唔到絲嘅😅 九份芋圓:芋頭圓係有芋圓粒粒係入面嘅,加分👍🏻但地瓜圓又係冇味嘅,而且個糖水底就係得糖囉🤣有啲單調 黑糖仙草奶凍:對比起上一樣,我會推薦尼個多啲因為入面都有芋圓,而且有埋仙草同珍珠,珍珠仲好香黑糖味添👏🏻 白菜滷:份量勁細😭但味道係好嘅,入面有啲蝦乾一齊滷,所以啲娃娃菜好香好入味👍🏻 滷味拼盤:每樣野都滷得好入味👍
CP值: 3/5

價錢 Price:
- 白菜滷Braised Cabbage: $32

以示公平,所以幫佢加返少少分🤣🤣

九份芋圓:芋頭圓係有芋圓粒粒係入面嘅,加分👍🏻
但地瓜圓又係冇味嘅,而且個糖水底就係得糖囉🤣有啲單調

黑糖仙草奶凍:對比起上一樣,我會推薦尼個多啲

白菜滷:份量勁細😭

滷味拼盤:每樣野都滷得好入味👍🏻
拼盤有好多種肉丸、豆乾、滷蛋等等,但每樣都係一粒起兩粒止啦🤣🤣

滷雞腿肉燥飯:雞髀肉好稔,但有少少乾
肉燥同飯嘅份量都唔少,尼樣應該係咁多樣之中CP值最高🤣🤣
外賣送餐
ғᴏᴏᴅɪᴇ ᴛɪᴍᴇ 今次食咗五斗米呢一間舖頭老闆係台南人,所以嘢食方面有保證😋一入到舖頭就好有台灣嘅feel~ 真係好掛住台灣🥺ෆ̈原汁牛肉麵($62)(刀削麵加$5)牛肉麵牛肉嘅份量都好多,有成六至七件🤩不過唔算好淋,另外麵質都好彈牙🥳仲有好多酸菜添😚店主好好人仲俾咗個自己炒嘅麻辣醬我地試,佢話如果叫麻辣牛肉麵就會跟埋,識落都覺得幾正,唔會好辣🔥ෆ̈台式麻辣燙(西環限定)($48)麻辣燙有肥牛、花枝丸、豆腐同菜!辣度啱啱好,好惹味🤤花枝丸吸哂啲麻辣味,肥牛都有三大塊😚ෆ̈台式水煎香腸($40)香腸有兩大條,味道都好台式!仲有蒜蓉跟埋,單食香腸就係普通台灣腸,加埋蒜蓉就再重口味啲🤩ෆ̈玉米起司蛋餅($38) 呢款蛋餅同平時見到既唔同,蛋餅皮係脆身🤤食落煙韌得黎又脆脆哋!醬油膏唔多,但係都好夠味😆入面有玉米🌽起司🧀️蛋🍳如果芝士再拉絲啲就好🥰ෆ̈滷味-蛋/百頁豆腐($10/$20) 因為想試吓滷味,但係又驚拼盤份量太,所以散叫咗兩個試吓🤩兩樣味道不過不失,反而最驚喜係側邊既白菜,好入味又甜🥰下次會就咁叫白菜滷🤣ෆ̈冬瓜仙草/蜂蜜檸檬愛玉($23@1) 兩杯飲品比較鍾意冬瓜仙草,雖然甜度固定但係唔會
ғᴏᴏᴅɪᴇ ᴛɪᴍᴇ
今次食咗五斗米
真係好掛住台灣🥺

ෆ̈原汁牛肉麵($62)(刀削麵加$5)

ෆ̈台式麻辣燙(西環限定)($48)

ෆ̈台式水煎香腸($40)

ෆ̈玉米起司蛋餅($38)

ෆ̈滷味-蛋/百頁豆腐($10/$20)

ෆ̈冬瓜仙草/蜂蜜檸檬愛玉($23@1)
兩杯飲品比較鍾意冬瓜仙草,雖然甜度固定但係唔會好甜,仲會有少少涼茶嘅苦味🤤
檸檬愛玉比較甜,而且愛玉質感比較啫喱,有啲難用飲管食🤣

整體來講性價比好高🌟每一樣野都好食,份量又啱啱好,可以食埋小食!好有台灣風味🥰值得一試🤍
  • 玉米起司蛋餅
  • 原汁牛肉麵
2021-08-03 229 瀏覽
堅尼地城既店鋪雖然唔算好大,但都有兩張櫈仔可以坐係度食下野,雖然位置有少少窄,但侍應既服務都好殷勤,有咩需要都會儘量幫助,不過近馬路邊點都會大少少塵🙈講番野食先,今次嗌左個二人餐,除左牛肉麵同埋滷肉飯之外仲有生菜同埋芋圓~佢嘅牛肉麵呢個湯底呢都唔算非常濃郁,但係麵質就非常之有咬口之餘,牛肉都係煮得非常之淋身嘅。而講返佢嘅滷肉飯呢份量唔算多,但係基本上都係以瘦肉為主,都有相當嘅汁呢可以送飯嘅至於講返佢嘅芋圓呢都比較特別嘅,佢嘅底就係冬瓜茶,所以食緊個陣都有冬瓜茶嘅香甜味,而敷完都十分之真材實料,食得出有芋頭同埋地瓜係入邊
  • 原汁牛肉麵
  • 肉燥雞腿飯
2021-07-18 229 瀏覽
之前去左位於堅尼地城嘅台灣小店由真·台妹開嘅台式餐廳!價錢抵食 食物質素不錯!老實講係暫時試食最好味嘅餐廳🤣🤣🤣 紅燒牛肉麵🐮 湯底唔算好濃郁~ 紅燒味唔算好重 不過味道係夠的! 麵質我地揀左普通圓麵 質感正常 牛肉唔會柴 份量足 滷水拼盤 入面包括有百頁豆腐、貢丸、墨丸、菜… 食材比一般嘅滷水拼盤唔一樣 建議可以加番一般有嘅白蘿蔔、豬耳😜 蛋餅 偏脆口~幾香嘅😛 但唔係特別出眾鹽酥雞 份量好足 唔會太乾 入面介有肉汁 不過建議可以咸番小小! 菜肉碎 (唔記得咗個名🤣)呢個反而有驚喜!入面嘅肉碎好香 有櫻花蝦嘅味 夾埋菜食係岩岩好 同埋順帶一提 佢地嘅菜係幾新鮮 好翠綠 食落係脆口架!芋丸仙草拼盤之前睇其他foodie 嘅review 褒貶不一 不過今次我食又very nice bor 😜 珍珠彈牙~ 仙草份量超多~黑糖份量岩岩好!芋丸就味道唔算好出😛 Overall 係好抵!所有野食都係平抵食 可以同朋友share到好多碟一齊食 店員好nice😜 當然仲有進步空間!繼續努力💪🏻我會再幫襯的!💕
之前去左位於堅尼地城嘅台灣小店
由真·台妹開嘅台式餐廳!
價錢抵食 食物質素不錯!
老實講係暫時試食最好味嘅餐廳🤣🤣🤣

紅燒牛肉麵🐮

滷水拼盤
入面包括有百頁豆腐、貢丸、墨丸、菜…

蛋餅
偏脆口~幾香嘅😛 但唔係特別出眾

鹽酥雞
份量好足 唔會太乾 入面介有肉汁 不過建議可以咸番小小!

菜肉碎 (唔記得咗個名🤣)

芋丸仙草拼盤

2021-07-18 192 瀏覽
<玉米起司蛋餅>蛋餅個皮同平時食開既唔同,脆好多🤩 而上面既醬油膏比平時一般食到既更加濃味,不過唔會過鹹。不過店家得一款蛋餅,如果有多幾款揀就好🥺<肉燥乾拌飯>除左肉燥,仲有一粒台式貢丸同一隻滷蛋~肉燥以肉碎為主,唔會過份油膩,送飯食啱哂🤤<鹽酥雞>食親台灣野一定要叫鹽酥雞,而呢度既鹽酥雞係由店主自己醃,唔係攞行貨返黎炸。真係食得出分別🤩<滷味拼盤>入面有百頁豆腐、台式花枝丸、台式貢丸、滷蛋。啲滷味好入味,唔會淨係得顔色,份量仲好足🤤<蜂蜜檸檬汁(凍)><仙草奶茶 (凍)>奶茶唔係用奶粉而係用鮮奶沖,而仙草都係店家自己整。不過注意番無得少甜少冰,因為奶茶一早煮好左調左味,雪凍左,所以唔洗加冰~不過都唔會過甜~<黑糖仙草奶凍>唔止仙草係由店家自己整,連芋圓同地瓜圓都係店家一手包辦,仲可以食到芋圓入面有粒粒芋頭💕
<玉米起司蛋餅>

<肉燥乾拌飯>