餐廳: 五月星牛肉麵
資訊:

2025-01-04 951 瀏覽
最近成日都係觀塘做嘢~做完嘢見有啲肚餓🤤咁岩在網上搜尋到呢間位於駱駝漆工廈台式牛肉麵館~好似好正咁🙂‍↔️就同朋友一齊去試吓😀綜合臘味煲仔飯有幾款臘腸味道顏色很鮮艷😝經過煙燻和醃製,散發出濃郁的香氣,米飯外焦內軟,底部的鍋巴特別香脆~令人垂涎欲滴🙂‍↔️小食~炸避風塘豆腐~經過油炸,變得金黃酥脆,而內部則保持了豆腐的柔軟和滑嫩😆香濃的蒜香😝增添了豐富的風味🙂‍↔️蕃茄牛肉麵湯底好有濃郁蕃茄味😊牛肉好煙韌😊麵條好彈牙😂起司肉鬆蛋餅蛋餅的蛋皮經過煎製,外表微微金黃,口感柔軟滑嫩😝肉鬆的鹹香味與蛋餅互相結合,增添了口感的層次感😆黑糖珍珠撞奶黑糖的香氣濃郁,甜味自然🙂‍↔️撞奶的奶香味濃厚,口感滑順😆珍珠口感彈牙,嚼勁十足😊巨峰提子益力多香氣濃郁而清新,帶有自然的提子香味😂好有酸甜甜嘅感覺😊餐廳環境~牆壁掛了台灣景點~令我想起去台灣旅遊時候😝好有台灣地道feel🙂‍↔️而最有特色就係台式煲仔飯😌精選推介~8:30pm宵夜時段指定小食半價😀

綜合臘味煲仔飯

小食~

蕃茄牛肉麵
湯底好有濃郁蕃茄味😊牛肉好煙韌😊麵條好彈牙😂

起司肉鬆蛋餅

黑糖珍珠撞奶

巨峰提子益力多
香氣濃郁而清新,帶有自然的提子香味😂好有酸甜甜嘅感覺😊

餐廳環境~
😀
2024-12-16
  • 黑糖珍珠撞奶
  • 招牌牛肉麵
今次去到觀塘的駱駝漆搵野食,OP發現到呢間五月星牛肉麵❤️不過今次我哋就冇食到佢哋招牌嘅牛肉麵~下次有機會再試🤣反而我哋試左佢的其他野~~宮格餐$88宮格餐好正~貪佢可以滿足我5個願望😍一次過叫齊蒜泥白肉、台灣腸、鹽酥雞、地瓜條、滷肉飯~~如果一個人嚟講,每樣食少少,又唔會太多,都唔錯😍😍最緊要係我哋樣樣野都想試,呢個餐可以一次過平平地試晒🤣🤣🤣刈包$39見到好多人都食刈包~我哋都叫左個試下😍入面超大舊五花肉,有好多酸菜配搭住,仲有啲花生碎,甜甜酸酸都幾過癮~~口感都幾特別👍而且個包熱辣辣~包身仲好軟,跟住個蒸籠上~賣相唔錯👍起司肉鬆蛋餅$42餅底係蔥抓餅,所以表面香脆,充滿鹹鹹地蔥香味😍芝士🧀都算幾多,芝士同雞蛋兩者混合埋一齊軟軟糯糯~呢個我都幾鍾意👍👍白灼時蔬$28時蔬係生菜🥬配搭豉油同蠔油~~都算大大碟,可以中和返D濃口味~~豆腐避風塘$16由於我哋8:30後入座,所以有三款避風塘小食做緊半價優惠😍我哋叫咗避風塘豆腐,豆腐香脆嫩滑,新鮮炸出嚟,仲係熱辣辣🤩而且豆腐充滿避風塘的香辣惹味~👍百香果益力多$28百香果味的益力多~~味道都唔錯😊今次的感覺都唔錯~下次有機會可以試埋其他野❤️五

宮格餐$88

刈包$39

起司肉鬆蛋餅$42

白灼時蔬$28

豆腐避風塘$16

百香果益力多$28
百香果味的益力多~~味道都唔錯😊

今次的感覺都唔錯~下次有機會可以試埋其他野❤️

五月星牛肉麵 (觀塘)
  • 刈包
  • 金好呷宮格餐
  • 百香果益力多
  • 滷肉飯
  • 起司肉鬆蛋餅
【觀塘區】【五月星牛肉麵】一向都成日有機會去工商業區做嘢,今晚喺觀塘做嘢,就同美女朋友喺駱駝漆大廈搵嘢食。聽講呢度有間台灣嘢幾好,就去試吓。去到果然好多人,不過好快有位。美女朋友試 $88 嘅「金好呷宮格餐」,配鹽酥雞、台灣腸、手拍青瓜、香芋丸同撈檬粉。佢話佢嗰份幾好食,我就試 $36 嘅「古早滷肉飯」同 $42 嘅「肉鬆雙重起司蛋餅」,兩者都好有台灣 feel,好味嘅。跟住試 $32 嘅「避風塘豆腐」,估唔到台灣菜都整到咁好食嘅豆腐,本身都係抱住一試嘅心態,但係佢冇令我哋失望,辣得嚟幾正。嚟到台式餐廳冇理由唔叫返杯台式飲品,我試 $29 嘅「黑糖珍珠撞奶」,佢試 $24 嘅「巨峰提子綠茶」,兩者都係有質素嘅。埋單 $251,食咁多嘢真係唔貴。聽講佢哋仲會開宵夜時段,夜晚八點半後,避風塘系列半價,我哋試過個豆腐係唔錯嘅。。。(地址:觀塘開源道60號駱駝漆大廈第三座11樓F室)@wuyuexing_beefnoodles#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlo

(地址:觀塘開源道60號駱駝漆大廈第三座11樓F室)

@wuyuexing_beefnoodles

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #delicious #foodies #tasty #globaleats #tastyfood #foodpics #followforfollowback #love #eat #openrice #google #xiaohongshu #1am觀塘區 #觀塘 #五月星牛肉麵 #觀塘美食 #金好呷宮格餐 #鹽酥雞 #台灣腸 #手拍青瓜 #香芋丸 #撈檬粉 #古早滷肉飯 #肉鬆雙重起司蛋餅 #避風塘豆腐 #黑糖珍珠撞奶 #巨峰提子綠茶 #1am1557 #1ambackup
2024-10-31
駱駝漆不嬲多野食😆今次就去左食台灣菜🥰午餐時間去左五月星牛肉麵,超多捧場客🙊🙌🏻💫 剁椒臘腸排骨煲仔飯 $63天氣凍食返個煲仔飯就最好不過😹呢度有新出既煲仔飯系列🫶🏻揀左剁椒臘腸排骨煲仔飯😋一打開就聞到好香臘味味道😘上面既配料勁足料😝放滿排骨同臘腸片😆飯粒索哂味!個底個飯焦當然係重點😌脆卜卜🥳食完暖笠笠💫 避風塘豆腐 $32大大舊避風塘豆腐炸至外脆內軟滑😁加埋避風塘辣粉好惹味😊💫 酸菜魚 (白飯/米線) $85超足料🥰麻香突出,魚片嫩滑又無乜骨;仲有超多芽菜、木耳等配料,送飯一流😌💫 肉鬆雙重起司蛋餅 $42呢度既蛋餅係用手抓酥餅製作😝🫶🏻所以外層好酥脆🙌🏻裏面既芝士好澎湃😹加埋甜甜既肉鬆好好味💫 黑糖珍珠撞奶 / 黑糖珍珠奶茶 $29 (跟餐+$15)📍 五月星牛肉麵觀塘開源道60號駱駝漆大廈第三座11樓F室

💫 剁椒臘腸排骨煲仔飯 $63

💫 避風塘豆腐 $32
大大舊避風塘豆腐炸至外脆內軟滑😁加埋避風塘辣粉好惹味😊

💫 酸菜魚 (白飯/米線) $85

💫 肉鬆雙重起司蛋餅 $42

📍 五月星牛肉麵
觀塘開源道60號駱駝漆大廈第三座11樓F室
駱駝漆大廈出名多好嘢食而呢間都唔例外,除咗提供多款台灣特色美食之外,更有煲仔飯、避風塘系列等,建議午餐時段或8:30後到訪,因為呢啲時間會有優惠小食,聽聞平時多人到要Book位,證明都有啲料到🙈試管鹽酥雞係小店嘅招牌菜之一,可以按個人喜好調配味道,玩得又食得😆 雞塊外脆內嫩好香口,有梅粉、椒鹽、辣粉、紫薯粉、海苔粉同芝士粉,每款嘅味都幾突出,而且就算灑完之後食都唔會覺得好口乾。個人認為甜不辣同地瓜條都可以落粉,前者煙煙韌韌後者酥脆可口。比較飽肚啲嘅小食有肉鬆雙重起司蛋餅,好厚一件,餡料十足,散發着淡淡蛋香氣,口感豐富。大腸包小腸嘅糯米飯好軟糯,腸仔帶鹹香氣,細細一件,感覺唔膩。蚵仔煎薄身,粒粒飽滿,冇腥味,而避風塘豆腐炸至外脆內滑,性價比高。

Blingbling美食推介✨📍觀塘🍜五月星牛肉麵 (觀塘)觀塘工廈超正台灣牛肉麵🧡💠💠💠💠💠💠💠💠今日又黎到觀塘工廈搵食💕最近愛上左台灣野所以又食啦😂今次黎到係駱駝漆大廈嘅五月星牛肉麵🧡 💠 蕃茄牛肉麵 $78一直都喜歡蕃茄牛肉麵🧡 番茄牛肉湯個味道好夾,無論係番茄定牛肉味都食到,唔會搶左各自既味~ 麵比較幼身既臺灣麵條,好煙un彈牙~ 而且仲有番茄碎係湯底,滿滿既番茄香~ 牛肉好入味,肉質柔軟~💠 蔬果清燉爆汁牛丸牛肉麵 $80湯底係用新鮮牛骨同埋時令蔬菜熬成!好香濃牛肉味但都飲到有陣清香☺️~好鮮味!牛丸粒粒都爆汁!!好正好彈牙😋牛肉好同樣好嫩好有牛肉味~ 而且仲有2件蘿蔔添!吸收左清湯既精華,好滿足啊!💠火腿雙重起司蛋餅 $42一直都好喜歡臺式蛋餅~ 五月星牛肉麵既蛋餅好足料!而且雙重起司令個蛋餅升華左😍好香,岩曬我呢個cheese lover😍💠 白灼時蔬 $28清清地再加一份白灼生菜~ 飲食均衡好重要啊~💠 熱柑桔蜜 $24餐廳環境:🩵🩵🩵🩵🩵/5服務質素:🌸🌸🌸🌸🌸/5食物味道:😋😋😋😋😋/5 性價比:💰💰💰💰💰/5五月星牛肉麵 (觀塘)@wuyuexing_beefnoo
Blingbling美食推介✨
📍觀塘

🍜五月星牛肉麵 (觀塘)
觀塘工廈超正台灣牛肉麵🧡

💠💠💠💠💠💠💠💠

💠 蕃茄牛肉麵 $78

💠 蔬果清燉爆汁牛丸牛肉麵 $80

💠火腿雙重起司蛋餅 $42

💠 白灼時蔬 $28
清清地再加一份白灼生菜~ 飲食均衡好重要啊~

💠 熱柑桔蜜 $24

餐廳環境:🩵🩵🩵🩵🩵/5
服務質素:🌸🌸🌸🌸🌸/5
食物味道:😋😋😋😋😋/5
性價比:💰💰💰💰💰/5

五月星牛肉麵 (觀塘)
@wuyuexing_beefnoodles
📍觀塘開源道60號駱駝漆大廈第三座11樓F室

#blingbling推介 #blingbling美食 #blingbling觀塘 #觀塘美食 #blingbling工廈美食 #blingbling台灣菜 #觀塘台灣菜 #觀塘工廈美食 #五月星牛肉麵 #觀塘五月星牛肉麵
2025-01-12 0 瀏覽
不單是一家提供經典台式牛肉面的餐廳,更是一家用心經營、不斷推陳出新的美食之地。細心的顧客會發現,餐廳近期推出了多款不同風格的美食,如煲仔飯、避風塘系列以及時段優惠的小食等。-今次叫了⭐️刈包 ⭐️蚵仔煎 ⭐️麻辣牛肉麵-每一份菜品的分量都相當充足,令人驚喜。我初次看到時,也不禁驚嘆,確實需要叫上一群朋友,一起享用才能盡興。此外,這間餐廳也是該區域內知名的台灣風味餐廳。-在我看來,每一種食物都十分講究,店員會細心地向顧客講解每一道菜,讓你在品嘗美食的同時,也能感受到食物背後的文化和價值。-就我個人而言,我最喜愛的還是那碗麵條。它的辣味恰到好處,令人回味無窮,遠勝於常見的牛肉面的單調感。
今次叫了
⭐️刈包 ⭐️蚵仔煎 ⭐️麻辣牛肉麵

2025-01-12 0 瀏覽
剁椒臘腸排骨煲仔飯🐷$63天寒地凍,食煲仔飯就最好不過😙即叫即煲,熱氣騰騰上枱😇淋上豉油,香氣四溢😋香噴噴嘅臘腸同新鮮嘅排骨😎配埋微焦嘅米飯😌煲底充滿着脆口嘅飯焦😙加上米飯吸收咗肉汁😚味道真係無得頂☺️胡椒雞湯🐔跟煲仔飯加$5一煲二食嘅食法☺️食到一半就將胡椒雞湯倒入煲仔內😚頓時變成泡飯😌雞湯胡椒味道超濃😛驅寒暖胃一流🥰估唔到咁樣食又幾夾😇確實有驚喜😝紅燒爆汁牛丸+牛肉麵🐮$80牛肉煮到軟嫩入味😋牛丸亦十分爽滑彈牙😛湯底夠濃郁,少少偏甜😚麵條順滑,吸收咗湯汁嘅精華😙加埋蘿蔔同酸菜,食落去特別過癮😉避風塘單骨雞翼😋$42即炸雞翼,外皮炸至金黃酥脆😌咬落去肉質鮮嫩,口感嫩滑😛加上炸蒜蓉同埋香辣粉嘅調味,味道濃郁😝真係食完一件又一件,完全停唔到口😙火腿雙重起司蛋餅🧀$42外層煎到香脆可口😚𥚃面就包住火腿、雞蛋同埋融化嘅芝士😛啖啖都充滿着芝士嘅香氣😎芝味十足,又夠濃郁,真係好吸引😋蒜泥白肉🐽$18(原價$34)午市優惠,跟餐加配嘅小食😙薄片豬肉鮮嫩滑口😌搭配香濃蒜泥醬😋蒜香與肉質嘅完美結合,零舍開胃🤤

剁椒臘腸排骨煲仔飯🐷$63
天寒地凍,食煲仔飯就最好不過😙
即叫即煲,熱氣騰騰上枱😇
淋上豉油,香氣四溢😋
香噴噴嘅臘腸同新鮮嘅排骨😎

確實有驚喜😝

紅燒爆汁牛丸+牛肉麵🐮$80
牛肉煮到軟嫩入味😋
牛丸亦十分爽滑彈牙😛
湯底夠濃郁,少少偏甜😚

麵條順滑,吸收咗湯汁嘅精華😙
加埋蘿蔔同酸菜,食落去特別過癮😉

避風塘單骨雞翼😋$42
炸雞翼,外皮炸至金黃酥脆😌
咬落去肉質鮮嫩,口感嫩滑😛
加上炸蒜蓉同埋香辣粉嘅調味,味道濃郁😝
真係食完一件又一件,完全停唔到口😙

火腿雙重起司蛋餅🧀$42
外層煎到香脆可口😚

𥚃面就包住火腿、雞蛋同埋融化嘅芝士😛
啖啖都充滿着芝士嘅香氣😎
芝味十足,又夠濃郁,真係好吸引😋

蒜泥白肉🐽$18(原價$34)
午市優惠,跟餐加配嘅小食😙
薄片豬肉鮮嫩滑口😌

搭配香濃蒜泥醬😋
蒜香與肉質嘅完美結合,零舍開胃🤤
話說駱駝漆不嬲都係食肆集中地,見到呢間台式餐廳竟然有煲仔飯,再加上賣相吸引,就決定試吓,結果真係冇失望!😋★̆̈ 綜合臘味煲仔飯 $63 臘鴨、臘肉、臘腸、瞤腸,店家比料真係好大方,超足料!加埋甜豉油撈勻,好香口,仲有煲仔飯必備嘅飯焦,脆卜卜又香噴噴,估唔到台式餐廳都可以食到咁地道嘅煲仔飯,推介!★̆̈ 金好呷宮格餐 $88 呢個餐真係超抵食!一個主食+四款小食,我揀咗: - 鹽酥鷄:外脆內嫩,好香口,仲可以用自己鍾意嘅調味粉,6款粉任君選擇🤤- 台灣腸:成條腸上,切成三舊,啖啖肉,真材實料- 蒜泥白肉:豬肉薄切入味,蒜泥汁香濃,唔會太膩- 甜不辣:煙韌有嚼勁,咬落滿滿台式風味- 蔥油拌麵:第一啖平平無奇,但愈食愈香,蔥味好濃,令人上癮 🥰 ★̆̈ 肉鬆雙重起司蛋餅 $42 脆皮蛋餅外層香脆,內層夠鬆軟,滿載濃郁芝士香味,仲有蔥粒,誠意十足,芝士控一定要試!★̆̈ 避風塘豆腐 $32 豆腐滑溜,外層炸得香脆,加埋避風塘嘅辣味調味,好開胃!而且晚市8:30後避風塘系列半價,性價比勁高!另外跟餐嘢飲仲有半價添 💕★̆̈ 芝士奶蓋綠茶 $15芝士奶蓋飲落去微甜,有啲似雲呢拿味,配埋清清哋嘅綠茶,飲落

★̆̈ 綜合臘味煲仔飯 $63

★̆̈ 金好呷宮格餐 $88
呢個餐真係超抵食!一個主食+四款小食,我揀咗:
- 台灣腸:成條腸上,切成三舊,啖啖肉,真材實料
- 蒜泥白肉:豬肉薄切入味,蒜泥汁香濃,唔會太膩
- 甜不辣:煙韌有嚼勁,咬落滿滿台式風味

★̆̈ 肉鬆雙重起司蛋餅 $42

★̆̈ 避風塘豆腐 $32

另外跟餐嘢飲仲有半價添 💕

★̆̈ 芝士奶蓋綠茶 $15
芝士奶蓋飲落去微甜,有啲似雲呢拿味,配埋清清哋嘅綠茶,飲落好舒服 😌

★̆̈ 百香果紅茶$12
呢杯就相對甜啲,鐘意飲甜嘅朋友可以試試

2025-01-07
  • 試管鹽酥雞
  • 台灣腸
  • 蔥油拌麵
2025-01-06 295 瀏覽
今日去左觀塘食野,觀塘區竟然比平常小人,但係喺駱駝漆大廈就仍然有好多食肆招呼客人,我哋就上咗去第三座11樓F室嘅「五月星」。呢間係台灣餐廳,但都有其他嘢食。有幾樣我覺得特別好味:煲仔飯(特別推介)一般嚟講啲飯都唔係容易煮到有飯焦,但呢個煲仔飯既飯焦剛剛恰到好處。臘腸切薄薄一條條,鹹鹹地配合排骨,同埋少許辣椒絲令成個味覺都提升咗。鹽酥雞滷肉飯脆炸鹽酥雞配合滷肉飯,惹味得來又飽肚感覺。食得出啲雞本身唔差。整體嚟講,餐廳好值得嘗試。

煲仔飯(特別推介)

鹽酥雞滷肉飯

整體嚟講,餐廳好值得嘗試。
最新推出港式煲仔飯❤️‍🔥五月星牛肉麵ʕ๑’ㅅ’๑ʔ‧˚ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ⸝⸝‪⸝♡五月星牛肉麵🌟主打各款台式料理✨最近仲新出埋港人最愛煲仔飯 非常吸引( ´ ▽ ` )ノ▪️❤️臘腸排骨煲仔飯🍚💲63天氣咁凍當然要食返個煲仔飯❤️‍🔥呢到嘅煲仔飯價錢都經濟實惠👍🏻我就揀咗臘腸排骨煲仔飯 即叫即煲熱辣辣~臘腸同排骨嘅份量都幾多 排骨肉質軟嫩🫶🏻淋上秘製豉油 食到個人暖笠笠 仲有飯焦底添✨▪️🤎黑醋豬軟骨拌麵💲69黑醋豬軟骨都幾入味 食落酸酸微微 好開胃(*'▽'*)拌麵粗身 煙靭有咬口 撈勻啲汁一齊食 幾唔錯👍🏻▪️🧡試管鹽酥雞🐔💲49鹽酥雞炸得香脆 每張枱側邊仲有啲唔同嘅味粉❤️紫薯粉、海苔粉、梅子粉、孜然粉、辣粉等等都有▪️💛黃金皮蛋💲20黃金皮蛋晶凝通透 而且好辣 超惹味▪️💚抹香綠茶💲22/柑桔蜜💲24整體嚟講呢到都有幾多唔同嘅食物選擇🫶🏻超多款式揀 實有一款啱你👍🏻價錢都幾抵食!⸝⸝‪⸝♡ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ʕ´•ᴥ•`ʔ ‧˚ 📍 五月星牛肉麵觀塘開源道60號駱駝漆大廈第三座11樓F室
最新推出港式煲仔飯❤️‍🔥五月星牛肉麵
五月星牛肉麵🌟主打各款台式料理✨
最近仲新出埋港人最愛煲仔飯 非常吸引( ´ ▽ ` )ノ

▪️❤️臘腸排骨煲仔飯🍚💲63
天氣咁凍當然要食返個煲仔飯❤️‍🔥
呢到嘅煲仔飯價錢都經濟實惠👍🏻
我就揀咗臘腸排骨煲仔飯 即叫即煲熱辣辣~
臘腸同排骨嘅份量都幾多 排骨肉質軟嫩🫶🏻
淋上秘製豉油 食到個人暖笠笠 仲有飯焦底添✨

▪️🤎黑醋豬軟骨拌麵💲69
黑醋豬軟骨都幾入味 食落酸酸微微 好開胃(*'▽'*)
拌麵粗身 煙靭有咬口 撈勻啲汁一齊食 幾唔錯👍🏻

▪️🧡試管鹽酥雞🐔💲49
鹽酥雞炸得香脆 每張枱側邊仲有啲唔同嘅味粉❤️
紫薯粉、海苔粉、梅子粉、孜然粉、辣粉等等都有

▪️💛黃金皮蛋💲20
黃金皮蛋晶凝通透 而且好辣 超惹味

▪️💚抹香綠茶💲22/柑桔蜜💲24

整體嚟講呢到都有幾多唔同嘅食物選擇🫶🏻
超多款式揀 實有一款啱你👍🏻價錢都幾抵食!

📍 五月星牛肉麵
觀塘開源道60號駱駝漆大廈第三座11樓F室
駱駝漆有好多隱世高質餐廳,全部性價比都唔錯!呢間台式小店主打牛肉麵同滷肉飯,全部都唔貴,人均$100已經食得好豐富🤩!湯底用上騸牯牛骨熬煮二十幾小時,肉味濃郁,而且配料好足!近日仲可以食新推出嘅煲仔飯,加埋個台式小食,值得專程過嚟食返碗!-——————————————🌶️◖紅燒牛肚牛肉麵◗ $80牛肚同牛肉嘅份量好多,牛肉用上牛腱肉,肉質軟腍有少少筋,口感黏口又唔會韌!湯底有少少辣,麵條有咬口又掛湯,幾惹味🍜◖蔬果清燉牛肉麵◗ $75牛肉味濃而且唔會韌,湯底加入新鮮蔬果熬煮,清清地但又唔會覺得寡,唔食得辣但又想食牛肉麵,就可以試呢個!🫔◖肉鬆雙重起司蛋餅◗ $42手抓餅嗰種皮,少少酥脆,裏面包住芝士蛋肉鬆,鹹鹹甜甜唔錯~🧋◖黑糖珍珠奶茶◗ +$15同出面買嘅珍珠奶茶有得揮,黑糖味幾香,但略嫌會甜少少~🫖◖紅棗桂圓茶◗ +$12🌟Encore指數:8/10
-——————————————
🌶️◖紅燒牛肚牛肉麵◗ $80

🍜◖蔬果清燉牛肉麵◗ $75

🫔◖肉鬆雙重起司蛋餅◗ $42
手抓餅嗰種皮,少少酥脆,裏面包住芝士蛋肉鬆,鹹鹹甜甜唔錯~

🧋◖黑糖珍珠奶茶◗ +$15
同出面買嘅珍珠奶茶有得揮,黑糖味幾香,但略嫌會甜少少~

🫖◖紅棗桂圓茶◗ +$12

🌟Encore指數:8/10
2025-01-01 159 瀏覽
突然好想食台灣菜,於是嚟到觀塘呢間人氣台式餐廳🤩🤩餐廳主打無味精牛肉麵同多款台式小食,最近推出了不少新菜式🆕,例如煲仔飯、避風塘系列等,一於嚟試試!!🍜蔬果清燉牛肉麵 $75✨湯底選用大量新鮮騸牯牛骨🍖同蔬果🍎熬煮而成,味道清甜濃郁~~牛肉大大片,口感軟腍、好入味!麵條煙韌彈牙,連湯汁一齊食好好味😋😋🌽避風塘超甜粟米 $32✨呢個係佢地新推出的產品,望落幾吸引!!粟米粒香甜爽脆,加上炸蒜、椒鹽、辣椒等配料,辣辣地甜甜地好惹味🌶🌶🍹百香果綠茶 $24✨茶底清香,百香果味道酸酸甜甜🍊!飲完好清爽👍🏻👍🏻
突然好想食台灣菜,於是嚟到觀塘呢間人氣台式餐廳🤩🤩

🍜蔬果清燉牛肉麵 $75✨

🌽避風塘超甜粟米 $32✨
呢個係佢地新推出的產品,望落幾吸引!!

🍹百香果綠茶 $24✨
茶底清香,百香果味道酸酸甜甜🍊!飲完好清爽👍🏻👍🏻
2024-12-30 180 瀏覽
📌觀塘趁住天氣涼涼地,又系時候食煲仔飯今次平民食堂黎到觀塘,想同大家介紹返一間工廈入面幾出色既台菜 一 五月星牛肉麵 @wuyuexing_beefnoodles 或者,大家對台菜既刻板印象仍然停留系蛋餅、滷肉飯,今次就黎試下佢既煲仔飯同埋佢既招牌牛肉麵🍚剁椒臘腸排骨煲仔飯 $63排骨醃得幾入味,亦夠稔,臘腸油香十足,加埋剁椒同靈魂飯焦,辣辣地幾惹味之餘又香脆😋👍🏻🐮招牌紅燒牛肉麵 $75湯頭醇厚香濃,牛肉燘得夠稔,麵質Q彈😋👍🏻📍五月星牛肉麵地址:駱駝漆大廈第三座11樓F室#觀塘 #五月星牛肉麵 #台菜 #牛肉麵 #煲仔飯 #撐小店 #小店系列 #平民食堂 #平民美食 #工廈美食 #良心小店💛 #台式料理 #觀塘揾食 #星星帶你食#招牌紅燒牛肉麵 #刴椒臘腸排骨煲仔飯#foodie #hkfood #hkfoodie #foodiehk
📌觀塘
趁住天氣涼涼地,又系時候食煲仔飯

🍚剁椒臘腸排骨煲仔飯 $63

🐮招牌紅燒牛肉麵 $75
湯頭醇厚香濃,牛肉燘得夠稔,麵質Q彈😋👍🏻

📍五月星牛肉麵
地址:駱駝漆大廈第三座11樓F室

2024-12-26 152 瀏覽
人氣工廈美食🔥,呢間餐廳真係好多人食,去到嘅時候坐滿晒人🈵️招牌紅燒牛肉麵🍜湯底夠濃郁,牛肉炆得好淋,入口即溶😋,整體味道幾好避風塘豆腐 🥢豆腐炸得外脆內軟,避風塘醬汁夠惹味,鹹香惹味🤤甜不辣 🍢甜不辣炸得香口煙韌😋試管鹽酥雞 🐔雞肉炸得幾香脆,外皮金黃色,肉質嫩滑,可以自己調味,好玩又岩自己口味👍黑糖撞奶 🥛黑糖味夠濃郁,奶味香滑,甜度適中百香果梳打 🍹比成罐梳打水你倒,有驚喜,百香果味夠濃郁,酸酸甜甜,正🌟五月星牛肉麵📍開源道60號駱駝漆大廈第三座11樓F室______________________________唔好走住,記得follow 我個openrice @eilidh_lifestyle 同like依個post ❤️______________________________#eilidh_lifestyle #foodie #五月星牛肉麵 #開源道 #觀塘 #觀塘美食 #工廈美食 #牛肉麵 #鹽酥雞 #台灣美食 #香港美食 #香港餐廳 #食評 #餐廳推介 #美食日記 #相機食先 #地道美食 #hkfoodie #hkfood #instafood #delicious

招牌紅燒牛肉麵🍜
湯底夠濃郁,牛肉炆得好淋,入口即溶😋,整體味道幾好

避風塘豆腐 🥢
豆腐炸得外脆內軟,避風塘醬汁夠惹味,鹹香惹味🤤

甜不辣 🍢
甜不辣炸得香口煙韌😋

試管鹽酥雞 🐔

黑糖撞奶 🥛
黑糖味夠濃郁,奶味香滑,甜度適中

百香果梳打 🍹
比成罐梳打水你倒,有驚喜,百香果味夠濃郁,酸酸甜甜,正

🌟五月星牛肉麵
📍開源道60號駱駝漆大廈第三座11樓F室

#eilidh_lifestyle #foodie #五月星牛肉麵 #開源道 #觀塘 #觀塘美食 #工廈美食 #牛肉麵 #鹽酥雞 #台灣美食 #香港美食 #香港餐廳 #食評 #餐廳推介 #美食日記 #相機食先 #地道美食 #hkfoodie #hkfood #instafood #delicious #yummy #taiwanesefood #hkig #popular #dinner #nightout #fullhouse #noqueue