2009-07-04 15 瀏覽
港, 日, 台 料理, 本身以經九唔踏八, 亦未試過噤全面的難食, 魚生唔新鮮, 熟食甚差, 炸物多油到可以滴出黎, 由其 "一口和牛", 原全欺騙, 肯定是本地牛, 迸用穌打粉"那" 至過軟, 服務亦一般, 在下叮囑生人勿近
2009-06-14
2009-06-30 9 瀏覽
剛剛星期日十人原先充滿期待咁去,點知接見話話由第一個人入坐開始計,心裡即時打個突。早到左唯有企下先,但整個接待處陣陣煙味(係煲完煙果隻)!臭到不得了!唯有落番樓下大堂等。魚生、壽司份量正常,但第一ROUND都唔想食,因為完全唔新鮮。其他熟食可以,上菜速度算快,冇乜漏單。甜品雖注明「日本雪糕」,但到來卻是牛奶公司雪榚糯米糍一粒。桂花糕冇桂花味,唔食都唔係損失。仲有果杯綠茶飲品係怪味!多人去的話冇房係好迫的,隔離枱,七個人迫係一張六人枱度,莫講話打邊爐,食都冇晒胃口。仲有還有半小時才夠鐘已經走埋黎話LAST ORDER……食完心裡唔舒暢,肯定唔會再去,唔推介!

食完心裡唔舒暢,肯定唔會再去,唔推介!
2009-06-28
2009-06-17 4 瀏覽
匆匆忙忙約了一個由外地回來的朋友吃 lunch , 只得一個小時吃飯 , 只好在附近找一間比較安靜 , 上個月來過這間五月花 , 食物味道也不差 , 就建議來這裡 . 朋友叫了炒烏東 , 不到 10 分鐘就來了 . 我和另一個朋友叫的地獄拉麵餐 , 等了差不多 30 分鐘和催了好多次才來 , 只有 10 分鐘時間吃 , 急到不得了 . 撇除這件不開心的事 , 個麵餐賣相又不差 , 頗吸引 . 麵的湯底辣味好夠 ( 已經要求加辣 ) , 料好多 , 有青口 , 蜆肉 , 麵也不算少 . 另外還有一條好大的秋都魚 , 魚肉好新鮮 , 不知是否要煮這條魚才要等這麼久 ? 如果是的話 , 服務員也應該一早說吧 . 不是要趕回公司 , 相信這頓飯會吃得更開心 . 另外 , 加 $18 散叫了三文魚 , 比起上一次吃的新鮮好多 , 有甜味又沒有根 .

朋友叫了炒烏東 , 不到 10 分鐘就來了 .

2009-06-16
午餐
2009-05-19 6 瀏覽
Dinner Buffet : 食物方面是不錯的, 種類很多, 又有港式邊爐, 刺身都有四五款, 味道以咁既價錢真係不錯的,日式熱食都有好多款供選擇, 台灣小食都不算少, 上菜速度十分之快, 永不用追單, 每個服務員都好有禮貌,環境乾淨又舒服,好多ka位供二人,四人及六人。總括係值得一讚,可以encore同埋底食...

總括係值得一讚,可以encore同埋底食...
為左celebrate朋友生日15人浩浩蕩蕩去試食e間發現刀好好味d炸物同小食全部好正!!!叫左好多野食到勁飽=]不過d魚生、壽司就麻麻不新鮮之餘又冇味-o-會再去...因為d熟食真係好好味d service亦好好!!
為左celebrate朋友生日
15人浩浩蕩蕩去試食e間
發現刀好好味
d炸物同小食全部好正!!!
叫左好多野食到勁飽=]
不過d魚生、壽司就麻麻
不新鮮之餘又冇味-o-
會再去...因為d熟食真係好好味
d service亦好好!!
炸物、八爪魚小食等
2009-04-27
炸物、八爪魚小食等
2009-03-02 10 瀏覽
見 openrice 對此店的食評不俗, 加上價錢合理, 老爸又想食放題, 所以一試.我的目標是刺身. 沒有最愛的鱆紅魚, 選擇也只得七款(三文魚, 吞拿魚,鯛魚, 墨魚,八爪魚, 甜蝦, 赤貝), 可每種也是豐腴鮮美,片片完整厚切, 大方地如數送來 ~ (比叫的 之前去福田首次見識粒粒刺身, 甜蝦是慘淡的支離破碎.... 食放題來的比點的少是意料之內, 但這裡是結實的一整盆, 沒有偷工減料)另外酒煮蜆做得不賴, 難得的鮮甜無沙. 其他的熟食調味過重, 連火鍋的豬骨湯底也有濃烈的胡椒味, 鹹得要命. >.<甜品沒有期待的日本雪糕, 只剩桂花糕, 不是我那味兒, 不過聽姐夫說味道委不錯.卡位也夠寬敞, 一行五人坐得鬆動. 場內多是斯文的食客, 慶幸沒有聽聆鄰桌高談闊論的福氣. 侍應態度和善, 上菜快而齊, 不用追單 ~總的來說, 在銅鑼灣以這樣的價錢食放題, 算是實惠的了.

總的來說, 在銅鑼灣以這樣的價錢食放題, 算是實惠的了.
  • 刺身
2009-02-11 5 瀏覽
身邊的友人,對日食的放題,持有兩種意見,一派的認為那是香港人弄出來的玩兒,既不正宗之餘,又破壞日本人專門店的特式,加上旺角那間「黑店」的恐怖事蹟,一聞放題,立刻敬而遠之,另一派人則覺得吃'的目的但求開心,只要不是太難吃,嘻嘻哈哈又是一餐,選擇既多之下,懶理甚麼正宗不正宗...........其實兩派人也正代表著兩種對生活上的取向,至於我自己,倒是隨開放的意見。在同事相約之下,今次就去了銅鑼灣時代廣場對面的五月花一躺。首先一讚的是其收費可隨進食時間而有所調動,早到和宵夜時段可有著數,其選擇確實也多,刺身、壽司、天婦羅、揚物、串燒、熟食、飲品、麵飯之外,還加入一些台式的食譜,連火鍋也有。點了多款之下,發覺其食物的水準尚算不錯,刺身款式多,吃入口也實在新鮮,沒有其他放題的異味,壽司較為一般,飯身欠了一點醋味,答案想是離不開要迎合港人的口味了。試其天婦羅和炸薯餅,倒算是一個小驚喜,粉漿較薄,香脆而不過油,雖不是即宰的鮮蝦,其油炸的水準,已達中上了。試了串燒和漬物,也沒察覺大問題下,是時間試其火鍋,一桌人一個小豬骨鍋,生料選擇不算少,走多幾Round,都吃得甚飽,最有特色是其肥牛和三文魚骨腩,雖

在同事相約之下,今次就去了銅鑼灣時代廣場對面的五月花一躺。首先一讚的是其收費可隨進食時間而有所調動,早到和宵夜時段可有著數,其選擇確實也多,刺身壽司、天婦羅、揚物、串燒、熟食、飲品、麵飯之外,還加入一些台式的食譜,連火鍋也有。

試了串燒和漬物,也沒察覺大問題下,是時間試其火鍋,一桌人一個小豬骨鍋,生料選擇不算少,走多幾Round,都吃得甚飽,最有特色是其肥牛和三文魚骨腩,雖不是頂級貨色,品質也不差,牛肉口感十分嫩滑;反而其一味招牌的果汁一口和牛,本身已不太相信是和牛,用上重醬汁來烹調,將原本的牛味也掩過,是最失色的一道菜式。

也點了一點台式食譜,一口炸豆腐、炸雞軟骨和台式燻魚,大致味道都過得去,甜品有兩款,雪榚糯米糍和桂花榚,以後者的味道最為可取.........吃放題最為垢病的漏單問題,這裡不算嚴重,只漏了一樣東西,原本也有時間討回,也因為吃得太飽,算是留了一手,臨走還送了一些優惠券,相信和這裡,還是有再見面的機會。

9:25分黎到, 安排左座位等多幾分鐘就可以畫野食, 食9:30個轉, $139+10%, 第一次黎食.....叫左刺身, D 赤貝好唔得, 雪到冇晒味, 不過甜蝦唔錯, 好大隻好鮮甜, 第二轉試下魷魚都幾好, 不過叫多幾轉後, 叫6件甜蝦就黎4件, 每次都自動減份量上枱!! 最後仲要三吹四請先黎.....相反, 我叫一個人份量既熟食, 如雞腎, 菠蘿"古撈"肉, 咩人氣牛, 一口豆付, 樣樣都闊佬大大份, 就連一人份量的秋刀魚都成條上, 驚死你食唔飽....真係叫個白飯就飽晒~最後滿心歡喜食日式雪糕, 車, 原來雪糕糯米滋......

最後仲要三吹四請先黎.....

最後滿心歡喜食日式雪糕, 車, 原來雪糕糯米滋......
$152.9 (宵夜)
2009-01-30
朋友生日所以去試下因為都有10個人..所以有房坐有電視d三文魚好好味d野食都有好多選擇推介:三文魚剌身,甜蝦剌身,,好鮮味其次赤貝都好爽,,但係d海水味都好重仲有一口豆腐正爆還有蘋果綠茶這款飲品提供
朋友生日所以去試下
因為都有10個人..所以有房坐有電視
d三文魚好好味

d野食都有好多選擇

推介:三文魚剌身,甜蝦剌身,,好鮮味
其次赤貝都好爽,,但係d海水味都好重

仲有一口豆腐正爆

還有蘋果綠茶這款飲品提供
2009-01-20
整體不錯(比旺角分店好好多比較靜), 地點方便係正時代對面, 大部份係卡位, 裝修企理同新淨,食物選擇不算多有張紙但幾特別-刺身/飲品同甜品/打邊爐料/炸物同燒物, 台式小食/港式小食,日本的刺身都ok fresh/份量好多好厚身, 燒物一般啦, 炸物係我至愛之一炸蝦天婦羅唔掂, 蝦肉質好梅無味,而蕃薯天婦羅大家都話好好食, 但其他天婦羅唔夠熱, 好似擺咗好耐.另有免費送打邊爐, 款色都多選擇, 另外汽水任飲好正, 試過如金田要另俾錢, 一杯要慳住飲又貴, 台式食物唔係好好, 無乜點揀, 日式一口牛肉粒似足中式牛柳,好怪.至好食係炸薯餅炸雞翼, 夠熱同香,其他一般啦,服務不錯有禮貌,啲野好快黎, 有一次漏單可以接受, 我地星期五6點50分前入去, 計一人$149加一,食2hours , 先埋單, 之後坐多半個鐘
  • 炸薯餅
  • 炸雞翼
(非會員)
之前去過吉壽, 朗田, 都不俗,但五月花真係好差, 很差, 雖然有很多東西choose,但將貨就價,,太過份了壽司及魚生不是新鮮的, 一點魚味都無,,,豬骨湯火鍋淡而無味, 連金姑, 肥牛都不係新鮮個碎雞, 難食到食一口吐出來雞軟骨炸得太勁, 而炒又太多,,超差燒腎, 硬到食不到, 一定不會再去,,,,,,,,,好吃的只有一口豆腐, 茄子, 燒多春魚
之前去過吉壽, 朗田, 都不俗,
壽司及魚生不是新鮮的, 一點魚味都無,,,
豬骨湯火鍋淡而無味, 連金姑, 肥牛都不係新鮮
個碎雞, 難食到食一口吐出來
雞軟骨炸得太勁, 而炒又太多,,超差
燒腎, 硬到食不到,
一定不會再去,,,,,,,,,

好吃的只有一口豆腐, 茄子, 燒多春魚
  • 一口豆腐
2008-12-10 3 瀏覽
我今次係第一次去五月花任食日式野..好似新開的.. 環境幾好幾大幾舒服..雖然比起之前食既放題都貴少少..但正所謂一分錢就一分貨有好多款野食揀!!! !除左日本野..仲有d 港台小食小菜同埋打邊爐..都算幾多款式野食ok啦,食刺身三文魚,甜蝦同赤貝啦,ok新鮮..不錯不錯!!!
我今次係第一次去五月花任食日式野..好似新開的..

環境幾好幾大幾舒服
雖然比起之前食既放題都貴少少..但正所謂一分錢就一分貨
有好多款野食揀!!! !除左日本野..
仲有d 港台小食小菜同埋打邊爐..都算幾多款式
  • 本人推介既係一口豆腐..一定要食
  • 超正!!(我覺得)