五福園位於深水埗北河街,食材落足料而且好多都是自家製。其招牌菜🍲莆田古法扁肉 (大)$36 必試,其實類似小雲吞,分別在於個皮(名叫燕皮),是用了豬肉加糯米粉,更香口感更彈牙,而餡料使用了新鮮豬肉,細細粒,鮮甜味爆登!第一次聽莆田古法,原來是好出色的👍🏻另外試了🍜秘製牛腩麵 $38,牛腩非常軟淋入味,而且麵底都幾煙韌,配合鮮甜湯底非常不錯。另一樣必叫就是🫔蔥汁肉醬腸粉 $20,腸粉是石磨,口感夠滑而帶米香,再加上鮮甜的豬肉醬,沾上豉油,好味到極點,原來腸粉是可以咁味美!再加杯🥤凍檸茶 $12,價錢非常親民貼地。想像不到在深水埗中的一間小店,卻能夠提供非常有特色的美食,值得推薦👍🏻
五福園位於深水埗北河街,食材落足料而且好多都是自家製。

蔥汁肉醬腸粉

再加杯🥤凍檸茶 $12,價錢非常親民貼地。

2023-08-29
蔥汁肉醬腸粉
2023-08-28 16 瀏覽
#五福園今日出開深水埗鴨寮街,打算為即將出發的旅行買電話卡,買完就想直接「醫肚」,果然深水埗這個地方充滿著眾多「平民美食」這間餐廳正位於北河街及鴨寮街中間,賣點是「扁肉」、腸粉、燉湯等,餐廳顧客熙來攘往,所以就試試它吧點了個A 餐雞蛋腸粉+扁肉湯 $40,在香港這個通漲飛起的城市,$40 能醫肚算很便宜了,加杯豆漿都只是$6 ,便利店$6都買不到一支豆漿呢味道方面,原來扁肉來自中國沙縣,是由餛飩演變而來的,怪不得皮薄餡料爽口彈牙!雞蛋腸粉皮似石磨腸粉般滑,內裡包著蛋味充滿蛋香味,水準這般高,難怪餐廳不斷坐滿客人了人均$46📍深水埗北河街131號地舖 (A1 出口步行一分鐘)
#五福園

人均$46

📍深水埗北河街131號地舖 (A1 出口步行一分鐘)
2023-08-28
  • 扁肉湯
2023-08-25 14 瀏覽
深水埗最多地道小食,發現一間莆田小店🌳莆田古法扁肉$36扁肉湯係歷史悠久嘅傳統福建手工菜品🥣同餃子外型相似,扁肉係用燕皮包住扁肉口感鮮美、彈牙🥟一碗好勁多粒,食一碗已經好飽🌳蔥汁肉醬腸粉$20最中意食傳統鄒皮腸粉,整得好薄身,配小小肉醬已經好好味🌳秘制牛脯麵$36用上新鮮豬肉濃湯,現場鮮熬,足料鮮味,仲要無味精!配搭上海麵口感滑溜😋🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌼懶好食指數:4.5/5🌼懶住去指數:4.5/5🌴只想懶住食、懶住玩、歡迎餵食
深水埗最多地道小食,發現一間莆田小店
🌳莆田古法扁肉$36
🌳蔥汁肉醬腸粉$20
最中意食傳統鄒皮腸粉,整得好薄身,配小小肉醬已經好好味

🌳秘制牛脯麵$36

🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲
🌼懶好食指數:4.5/5
🌼懶住去指數:4.5/5
🌴只想懶住食、懶住玩、歡迎餵食
深水埗一行出地鐵站1分鐘就見到這間,主打傳統福建莆田手工菜的小店😍 我哋都點了幾款招牌菜式😋當中包括石磨腸粉、扁肉湯及罐罐麵!先來石磨腸粉+ 扁肉湯 套餐$40新鮮雞蛋腸粉即叫即做的,唔係好多地方有,腸粉軟滑,蛋香濃郁,醬汁滿滿帶點甜味😌扁肉湯一碗有十多粒,好似小雲吞,皮較薄,入口香滑有肉味,無油膩感。 湯底味道亦好清爽秘制牛腩罐罐面 $48這麵是放在瓦罐內,熱騰騰🔥,而湯頭加了藥材,味道香濃,麵條幼滑,牛腩軟腍,每一啖都好暖胃補身這家的豆漿可以選凍熱,店員會幫忙加熱好有誠意

我哋都點了幾款招牌菜式😋當中包括石磨腸粉、扁肉湯及罐罐麵!

先來石磨腸粉+ 扁肉湯 套餐$40

秘制牛腩罐罐面 $48
秘制牛腩罐罐面

這家的豆漿可以選凍熱,店員會幫忙加熱好有誠意
秘制牛腩罐罐面
  • 石磨新鮮雞蛋腸粉
  • 秘制牛腩罐罐麵
2023-08-10 458 瀏覽
【深水埗區】【五福園】同真正哥行深水埗,咁就梗係喺埋深水埗食嘢。呢區食嘢出名款式多之餘又平靚正,因此都唔怕會中伏。行住睇,行到北河街呢邊見到呢間五福園幾吸引,主打正宗福建小食同麵食,又有石磨腸粉,二話不說就殺入去。入到去見到呢間小店幾簡潔,枱櫈唔多,幾乾淨企理,唔同某啲內地小店嘅環境。而佢哋係做莆田傳統手工菜,招牌菜燕皮扁肉係每日人手包製,同一般嘅雲吞、水餃唔同。吹到咁勁,叫碗 $36 嘅大「莆田古法扁肉」嚟試吓。食落有啲似我本身好中意食嘅小雲呑,裡面肉餡唔大但好香肉味。而佢哋每一粒都係 bite size,啱啱好,我勁中意食。而真正哥就試 $38 嘅「秘製牛腩麵」,佢哋啲牛腩切得比較細,但一樣好食,配合埋個麵都真係幾豐富嘅。之後我哋試埋石磨腸粉,叫咗 $25 嘅「蝦仁腸粉」,蝦仁本身有醃咗味,件事唔會咁寡。而腸粉本身係石磨嘅,好香,香港唔易食到,近年先叫多少少。夾埋成餐只係 $99,抵食啦,下次試埋佢哋個藥膳湯麵,好似都正。。。(地址:深水埗北河街131號地舖)#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #i

(地址:深水埗北河街131號地舖)

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #delicious #foodies #tasty #globaleats #tastyfood #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am深水埗區 #深水埗 #五福園 #莆田古法扁肉 #秘製牛腩面 #蝦仁腸粉 #1am1113 #1ambackup
2023-08-10
  • 蝦仁腸粉
  • 秘製牛腩麵
  • 莆田古法扁肉
2023-08-08 122 瀏覽
呢日去深水埗附近行街買嘢 想搵啲嘢食吓 咁啱行過地鐵站附近見到呢間腸粉雲吞水餃店 見入面都幾光鮮企理 於是一試☺️餐廳食物都好多元化 蒸飯、粉麵、燉湯、石磨腸粉、小食等等都有 想食飽啲又得 隨便食少少又可以👍🏻店內可以見到有位姨姨好勤力咁包緊餃子 手作之店🥟莆田古法扁肉 💰36第一次見扁肉呢個名 餐牌寫係必點 所以就試吓 食完先知原來係福建食物😀可以點大份($36)/細份($28) 我同朋友兩個人 就叫咗大份share 有15隻 貌似細細粒嘅小雲吞 入面包豬肉餡 頗有鮮味 湯底加咗麻油芫荽 所以都幾香🥟韭菜鮮肉水餃 💰42平時都鍾意食韭菜餃 不過要留意呢個水餃係冇湯㗎 因為我都係上菜先知😂又係可以揀大份($42)/細份($36) 大份有10隻 見到韭菜嫩綠 食起嚟新鮮 果然係即包即製🌯新鮮雞蛋腸粉 💰18呢到石磨腸粉都有四五款 我就揀咗蛋腸🥚腸粉又薄又滑溜 除咗雞蛋仲有啲蔥花 好香 簡單又好味之選 呢個價錢抵食呀😋

🥟莆田古法扁肉 💰36

🥟韭菜鮮肉水餃 💰42
韭菜鮮肉水餃

🌯新鮮雞蛋腸粉 💰18

新鮮雞蛋腸粉
粵菜之中...最鍾意係閩菜最近比我搵到深水埗呢間餐廳價錢平民.抵食又好味食物質數超出預期✨莆田古法扁肉呢款係進店必點嘅招牌菜見到好多食客都食緊餃皮比一般的餃子更幼滑裡面包著豬肉.一口一粒比例恰好估唔到份量都幾多,接近20隻湯底清甜.加入芫茜令味道更清香加少少辣椒更惹味✨蔥汁肉醬腸粉好耐無食過石磨腸粉添加肉醬同蔥粒.超香滑雖然沒有華麗的裝修但食物好有質數唔怪得坐滿食客 咁多人幫襯啦以後嚟深水埗,可以再Encore

粵菜之中...最鍾意係閩菜

添加肉醬同蔥粒.超香滑

雖然沒有華麗的裝修
但食物好有質數

唔怪得坐滿食客 咁多人幫襯啦
以後嚟深水埗,可以再Encore
2023-08-04
午餐
2023-08-04 34 瀏覽
今次黎到深水埗呢間食餃子同閩南菜嘅地道餐廳🤣位於地鐵站附近,好方便👍🏻👍🏻👍🏻餐廳唔算好大,但裝修唔錯,而且好有特色~侍應嘅服務態度都好好,好nice啊😽😽餐牌選擇一啲都唔少,見到有好多餃子、扁肉、腸粉等,仲有一啲營養燉湯添啊😍😍😍我哋今次點咗幾樣野😋莆田古法扁肉(大)$36好好食而且好有特色🤤🤤雖然細細粒但份量超級多👍🏻👍🏻而且每粒都好夠味,啲皮好滑,食落好鮮甜韭菜鮮肉水餃 (大)$42隻隻餃子都好大隻🤣🤣🤣餃子皮夠簿,個餡都好有鮮味,食到韭菜嘅香味~~而且咬落一啲都唔乾,好多汁!!蝦仁腸粉 (大)$25腸粉好滑😽😽😽而且好大份好足料🤤🤤入面好多蝦仁👍🏻👍🏻好食!

我哋今次點咗幾樣野😋

莆田古法扁肉(大)$36

韭菜鮮肉水餃 (大)$42

蝦仁腸粉 (大)$25

2023-08-02 52 瀏覽
呢間餐廳係食餃子為主,小店全部食物都係即叫即整,餃子入面包左豬肉涵,加埋湯底好入味,店鋪比較細,食物制作需時,所以要等等,另外,我地叫左一碟用石磨機磨成既香滑腸粉,我地叫左一碟叉燒腸粉,腸粉比較軟滑,叉燒切成粒狀鋪滿一整條腸粉都幾好味,仲有唔少得既係罐罐麵,呢度既罐罐麵用左一個好似壺型咁既形狀裝成,入面既麵都幾多同幼滑,牛腩都幾多,湯底好足料用左好多藥材整成,有牛蒡,當歸味濃郁,湯底絕對係真材實料,價錢抵食又大份。
2023-08-01 27 瀏覽
去深水埗買嘢, 行經北河街, 見到一間小店叫📍五福園📍,係賣閩南小食, 見到有賣扁肉, 入去食下茶點先😆🍭莆田古法扁肉🥣呢個小食外型同小雲吞近似, 但實際是倆樣唔同嘅食物, 扁肉外皮更薄更滑, 肉餡只有豬肉, 唔肥煙韌有口感🍭韭菜鮮肉水餃(蒸)🥢混有韭菜嘅鮮肉蒸餃更有質感, 韭菜提升豬肉嘅鮮味, 咬落仲有少少肉汁標出來, 好惹味 🍭雞蛋腸粉🥚有別於廣東茶樓腸粉, 呢度嘅皺皮腸粉除咗有米香仲有雞蛋香味, 份量十足, 原來簡單嘅滋味, 就係最好嘅味道.

🍭莆田古法扁肉🥣

🍭韭菜鮮肉水餃(蒸)🥢

🍭雞蛋腸粉🥚

2023-07-31
下午茶
2023-07-30 39 瀏覽
同朋友行完黃金電腦商場,想搵間餐廳入去食下嘢抖下。朋友話想食雲吞餃子之類的餐廳,於是見到呢間叫五福園嘅小店幾有地方特色,又符合朋友需求就入左去。一坐低就叫左個左蝦仁腸粉同豆漿。呢個腸粉唔係我平時食開果d平滑ge腸粉,而係皺皮石磨腸粉,D粉皮好滑,蝦仁清爽彈牙又足料,值得一試。另外,豆漿都不錯,有豆香味且不死甜,對於我呢d平時叫飲料都是微糖或走糖人士來說剛剛好,可以說是相當友善~除左個腸粉外,我哋仲叫左個大size嘅莆田古法扁肉,一上枱,好大份量,有好多粒小雲吞,雲吞皮又薄又滑,包住小小一團嘅肉,食落仲好似有d加左大地魚粉嘅香味~我同朋友一啖一隻雲吞,唔覺唔覺就清晒成大碗連埋d湯。難怪個侍應要推薦我哋食,真係必點美食,性價比一流。另外,我哋仲叫左個韭莱鮮肉水餃,D餃子好大隻,餃子皮就相對比較煙韌,咬落去好Q有嚼勁,肉餡很緊實飽滿,裡面ge豬肉餡絞得很細,唔會咬到肉筋等小硬物,韭菜的份量剛剛好,完全不會有嗆味,肉香同韭菜搭配在一起,想清淡一點就不點醬,味道已經很好,當然點醬吃就更佳了。最後走時我哋仲同個老細話好好食,個老細勁開心企係門口送我哋走。去呢d小店食嘢除左食物好食,人情味都加左唔少

最後走時我哋仲同個老細話好好食,個老細勁開心企係門口送我哋走。去呢d小店食嘢除左食物好食,人情味都加左唔少分。如果有去深水埗,我會再去食。
2023-07-30 13 瀏覽
深水埗係平民小店嘅集中地,見到呢間有扁肉湯就試試,除咗莆田,好似真係未見過其他地方有得食扁肉😝莆田古法扁肉細細粒,估唔到份量咁多,皮薄餡靚,唔算超重肉味。湯底比較清香,應該冇落味精,飲完都唔覺得口渴。韭菜鮮肉水餃既皮較厚,包住十足嘅韭菜同鮮肉,食完一份真係飽到癲左🙈🙈🙈蜜汁叉燒腸粉係我最鍾意嘅皺皮腸粉,如果叉燒密汁味再濃啲就更好,賣相出到嚟都幾靚仔~見到餐牌仲有其他特色嘢,罐罐麵,睇落好似幾特別。

見到餐牌仲有其他特色嘢,罐罐麵,睇落好似幾特別。
2023-07-29 17 瀏覽
出左深水埗買野,順便食個飯,到左一間叫五福園的小店,見入面坐滿人,似乎很受街坊歡迎。等左一陣就有幾枱人走,坐低後點左幾樣野試下😋🥢莆田古法扁肉外觀像小雲吞的莆田扁肉,食落十分鮮味,個皮超滑,雖然全部係豬肉,但食落一啲都唔膩😋🥢韭菜鮮肉水餃水餃大大隻,皮厚餡料多,韭菜同肉的比例剛剛好,咬落仲有肉汁添。🥢蜜汁叉燒腸粉最後仲試左刮刮腸粉,同廣東腸粉不同,但呢種都好滑好好味噃,裏面有叉燒沫同青蔥,口感不錯。🥛凍豆漿後尾再加左兩杯凍豆漿,微甜幾好飲😙小店客人絡繹不絕,大部份都係熟客唔使睇餐牌就落單,氣氛熱鬧👍
等左一陣就有幾枱人走,坐低後點左幾樣野試下😋
🥢莆田古法扁肉
🥢韭菜鮮肉水餃
🥢蜜汁叉燒腸粉
🥛凍豆漿
後尾再加左兩杯凍豆漿,微甜幾好飲😙
2023-07-27
5 分鐘 (堂食)
2023-05-17 204 瀏覽
一向食開布拉腸粉,呢啲皺皮腸粉比較少見,潮州,台山同廣州都好常見,以前要食,就要返深圳。呢款皺皮腸粉,唔係食滑的,第一次食,見店員係即叫即整,喺不鏽鋼盤淋上米漿,再加生雞蛋(或 肉碎 或豬潤),蒸兩蒸,攞出來,用筷子了兩了,整到皺皮,淋啲豉油汁,就上碟。腸粉皮偏薄,以為會好滑,但食第一啖就知,同布拉腸粉口感好唔同,我當時覺得好Raw好粗糙,腸粉偏乾,比平時食開的腸粉鞋口,但入口第一下就停唔到,因為米香味強烈,皺皮腸粉咬落唔黏口,咬感有啲彈。食過幾次五福園,個蛋香味係好大陸嗰隻,腸粉米香亦濃,口感亦有少少咬勁,個人覺得係香港最正宗大陸皺皮腸粉隻味。
2023-05-15
2021-11-17 1212 瀏覽
應該吾合香港人口味想無搵D特別野食,所以搵左福建小食,但真系非常失望小店系北河街站出口一分鐘都吾使。下午三點都有一兩檯客。本來網上話扁肉皮系精選豬前後腿的瘦肉,配以澱粉、鹽等,通過手工打制,但問收銀佢只話系自己做,話應該無肉,好失望啊!叫左兩個福建名食做外賣,扁肉 ($36)1分- 一打開個蓋,都幾似雲吞,但一”筆”起,真系嚇親,散曬,咬落個皮又吾滑,個涵肉又鞋又無味又係粒。熗肉($43)1分- 打開已經聞到中藥味道,有紅棗,金針等,睇你中吾中意啦,我就麻麻,裡面大部份都系菜,然後就系幾塊又鞋有實的豬肉,no good 嘍以咁地區,咁價錢,咁質量,太吾值得。
應該吾合香港人口味

想無搵D特別野食,所以搵左福建小食,但真系非常失望

小店系北河街站出口一分鐘都吾使。下午三點都有一兩檯客。

扁肉 ($36)1分

熗肉($43)1分

以咁地區,咁價錢,咁質量,太吾值得。
扁肉
熗肉
扁肉
2021-11-17
$30 (其他)