2024-05-13 95 瀏覽
想係西營盤食晚餐,人均好多都超過$200,始終多西餐同bar。想食個快飯就要捐窿捐罅。今次小編同朋友黎到其貌不揚的小店,店內放置了兩張正方枱,坐到大約四個人。First impression個餐廳環境唔算好,係馬路旁,但老闆好衛生乾淨,會用清潔劑抹兩次枱,俾餐具時亦會放置於熱水杯内,十分欣賞!甚至比一般茶記黎得乾淨,讚!👍🏻👍🏻👍🏻雞柳馬來沙嗲米粉(不辣)$52沙嗲量好多😋,都幾濃稠,唔算重花生味,反而多椰奶味,好食,面頭有椰絲。雞柳多到舖滿全碗米粉,米粉偏透明,樣子似粉絲。食到半路小編就加咗旁邊附送的辣醬,幫碗麵加多一層味,正😋😋😋無骨海南雞飯(配油飯)$60 油飯超好食😍😍😍!!!雖然表面都有油光,但食落完全唔油,做到粒粒分明真心勁!小編唔洗食餸齋食飯都已經滿足🥰🥰🥰雞就正常發揮,湯冇咩雞味,絕對唔係味精湯。有三個醬,紅(辣醬,冇米粉辣醬咁辣)、綠(薑蓉味)、甜豉油。小編最愛綠色的醬,薑蓉已被打碎,很smooth不油膩。結論小店環境同附近嘅Bar嘅環境沒有可比性,主要做街坊生意。雖然地方淺窄,環境唔算好,但老細一腳踢🤓,做事認真,單單清潔都非常認真🥰,服務好好,係有人情味嘅小店👍🏻

雞柳馬來沙嗲米粉(不辣)$52
雞柳馬來沙嗲米粉(不辣)

無骨海南雞飯(配油飯)$60
無骨海南雞飯(配油飯)

結論
小店環境同附近嘅Bar嘅環境沒有可比性,主要做街坊生意。雖然地方淺窄,環境唔算好,但老細一腳踢🤓,做事認真,單單清潔都非常認真🥰,服務好好,係有人情味嘅小店👍🏻值得再次光顧支持下🙌🏻😄
2024-05-13
雞柳馬來沙嗲米粉(不辣)
無骨海南雞飯(配油飯)
  • 油飯
2024-01-07 195 瀏覽
啱啱行過亞參星馬美食,心諗試下佢啲傳統小食嘅滋味。首先來個腸粉,賣相簡單無花巧,但一啖咬落去,那軟綿綿嘅口感真係令人回味😋,醬汁份量啱啱好,一滴都唔會覺得濕淋淋。跟住又來喇沙落肚,嘩,濃香嘅椰汁香蕉葉味真係撲鼻而來,辣度剛剛好,食完全身都暖笠笠。咁正嘅喇沙飲埋一啖凍檸檬茶,個人急急冰透心涼,嘩,真係無敵!而個海南雞飯更加系靚仔,雞皮Q彈雞肉滑溜,配上嗰三款自家秘製醬汁,每一口都嚟個喜出望外嘅驚喜!最後,嗰明星嘅Kaya Toast,綿軟嘅Kaya夾喺脆卜卜嘅多士度中間,一啖噴香🌟,一啖幸福,甜而唔膩,抵食到爆!亞參,你真係偷晒我個心!💖
1.幾年無去食呢間街坊小店,常常掛念這裡的喇沙嘅湯底。最近再去,覺得好似變平淡了,湯底平淡了,蝦也一般,但魚丸仲係彈牙的,辣椒醬都仲係好味。所以,其實係OK,只係我無做好期望管理吧。2.小店一間能捱過三年幾疫情真係唔容易,可能是靠久不久有人來這裡買燒賣等小食支持著吧。遲啲會再去幫襯多次,希望帶著平淡的心情與不過高的期待,能重拾驚喜。3.小店得兩張枱、幾個位,加上無冷氣,夏天或濕熱的天氣選擇堂食的話,可能會比較辛苦。4.回頭指數:🌝 🌝 🌝
4.回頭指數:🌝 🌝 🌝
2023-01-20 282 瀏覽
位於斜坡馬路旁小店多年屹立不倒,終有機會光顧。小店牆身貼滿餐單。小店只有兩張堂食枱。是日早幫襯,不用等位順利獨佔一張枱用餐。一坐低,落咗 Order,老闆快手 set 枱,安排貼心。「自家製馬來沙嗲米粉」,原來 default 餸係豬頸肉。湯底味道濃郁,重口味愛好者唔會有投訴!湯中有花生粒,真材實料。青瓜和芽菜,有助中和湯底濃味。雞蛋,蛋白挺滑溜。豬頸肉份量足,質感爽口。熱辣辣,出煙。加入質地唔杰、口味清新嘅辣醬,味道有所昇華,唔只沙嗲味咁單一。筆者用畢整碟辣醬,要再向老闆攞多碟。整個用餐過程,小店只有接點心外帶生意。就連坐低喺店食嘢嘅客人,都係食點心而唔係食星馬風味食品。睇店內登出嘅雜誌專訪,老闆話希望有更多人品嚐佢煮嘅星馬風味美食!用心小店,值得支持!
位於斜坡馬路旁小店多年屹立不倒,終有機會光顧。

小店牆身貼滿餐單。

「自家製馬來沙嗲米粉」,原來 default 餸係豬頸肉。

自家製馬來沙嗲米粉

雞蛋,蛋白挺滑溜。

自家製馬來沙嗲米粉

豬頸肉份量足,質感爽口。

熱辣辣,出煙。

自家製馬來沙嗲米粉
筆者用畢整碟辣醬,要再向老闆攞多碟。

2022-01-06 632 瀏覽
⭐️ 亞參星馬美食店 (薄扶林)📍 薄扶林西營盤薄扶林道36-46號萬林閣地下4A舖聽講呢間星馬小食店都幾出名同埋味道正宗🤩但係店面比較窄無咩位坐😅於是今日特登買個外賣當Lunch試一試🥡 味道唔係唔正宗 但係幾Overrated🌝要外賣先方便食的話經過才一試就可以⭐️ 自家製虎蝦馬來沙爹麵🍛沙爹汁整體比較濃厚同杰 🌶食落好重花生香🥜辣味同埋香料味唔係好重 比起茶記沙爹汁更複雜 米粉底有點失望 分開淥完結果太淋太粉 而且掛唔到湯😨 虎蝦唔算大同新鮮 感覺平平無奇 🦐
⭐️ 亞參星馬美食店 (薄扶林)
📍 薄扶林西營盤薄扶林道36-46號萬林閣地下4A舖

⭐️ 自家製虎蝦馬來沙爹麵🍛
外賣自取
2020-04-13 1469 瀏覽
無骨海南雞飯 (2人份量)無骨海南雞飯有雞翼同雞爪,算唔算冇骨呢?😂 三種醬料分別係辣椒醬,醬油,蔥洋(少少似綠咖哩),味道唔錯,正常發揮,雞係暖同軟身,最驚雪太耐冷到出水,油飯上面一粒粒似日本飯素,賣相都唔差。老闆一個人經營,一開始以為係即棄餐具,好彩係可洗餐具,比想像中環保,飲品要另外加錢,有點美中不足。熱飲加6蚊,凍飲8蚊,飲品好似有特飲,但要11蚊,想試下但冇機會。見其他餐唔錯,下次要食叻沙。
無骨海南雞飯 (2人份量)
  • 無骨海南雞飯
2019-04-23 1311 瀏覽
好一段時間無去星加坡有d掛住喇沙同雞飯 無意中發現西營盤既一間小店 佢真係小 因為佢只係得兩張二人枱 但其實佢係有做外賣今日揀左試佢既海南雞飯見到老細一腳踢 拎出嚟個擺盤都幾靚平時食雞飯基本上我只食紅色酸辣醬我汁食落幾香雖然我覺得唔夠辣啲雞都好滑全部去晒骨 個油飯濕左少少 但唔會好油 坦白講係香港食到嘅雞飯來講佢都算係幾好味 仲要係小店 更加要多多支持 如果佢可以有埋個湯就好啦下次再黎要試埋個喇沙
好一段時間無去星加坡

佢都算係幾好味 仲要係小店 更加要多多支持
如果佢可以有埋個湯就好啦
下次再黎要試埋個喇沙
2019-04-08 868 瀏覽
經過西營盤,落車見到呢間細細嘅店。見到呢間店老闆嘅背影,就決定入去試下。門口見到餐牌,有四樣唔同既菜式,包括沙嗲米線,海南雞飯,喇沙米線同青咖喱龍脷樓飯。入到去,得兩張好細嘅枱,同四張櫈。我叫左海南雞飯,而我女朋友叫左喇沙米線,等個陣好多巴士經過,好嘈,但老闆好似與世隔絕咁響自己一個安靜嘅小角落煮飯。終於等到上菜,桌面有三色醬,海南雞,一碗雞油飯。碗雞油飯一食落去,我即刻決定上黎打一篇食評。碗雞油飯,啲飯好香,口感好柔軟。到我試下海南雞,我點晒三隻醬。海南雞無骨,口感好滑,好香!香港好難搵到啲咁好食嘅海南雞飯!到喇沙,喇沙無味精,湯底好濃,佢個蝦亦都好新鮮!米線口感唔錯。極力推薦!由於太好食,無影相~ 下次食再補圖!
極力推薦!
由於太好食,無影相~ 下次食再補圖!
  • 喇沙米線
  • 海南雞飯
2019-01-25 760 瀏覽
I love Pandan and Kaya so had to come here for the Kaya Toast.Went past this joint a while ago and it reminded me of Nyonya Coming which used to be nearby also on a hilly road.Assam is slightly bigger and serves local snacks as well.Unfortunately, I didn't try this place earlier as they have nice raised the prices for the Kaya Toast which previously was $16.Basically, it was a toastie filled with bright green kaya paste.I was suprised how delicious it was so ordered a second one which was just a

I was suprised how delicious it was so ordered a second one which was just as good.
The filling is like a light fluffy paste that is not too sweet with bits of coconut in it and there was a fragrant kaya taste as well.
Will definitely come back  for toast and Chicken if I am in the area again.

The only thing that sucks is that it is on a dangerous spot as the buses look like they drive on the pavement as it is on the bend.
Lets hope a bus won't crash into that corner.
2018-08-20 782 瀏覽
同朋友lunch 都食左飯但係做打波前又想再食少少野就搵左呢間小店雖然距離地鐵站只係五到十分鐘距離但係咁熱天氣要行咁多樓梯真係好熱😭現場只得兩張細枱仔而且得風扇不過坐落之後都唔會話太熱我地只係叫左一個米粉一個飛碟迷你沙嗲米粉初初以為係湯粉但係拎到過黎先知原來係撈粉個醬汁好濃有花生粒喺入面雖然係細碗但係都有兩舊豆腐兩舊雞雞肉都算幾滑👍🏻係略嫌米粉比較稔 質感似檬粉多啲側邊個醬疑似係海南雞飯個醬因為太少 所以加左都唔係幾覺🤣其實呢個份量如果當lunch都okay呀另外再食左個甜嘅咖央花生醬飛碟第一啖咬落去只係食到花生醬嘅味係去到中間先慢慢有少少咖央嘅味道出黎不過呢個配搭係夾嘅不過不失啦整體黎講都算好食而且抵食下次如果再黎希望試埋個喇沙😬
同朋友lunch 都食左飯

而且抵食
下次如果再黎希望試埋個喇沙😬
2018-08-19
2017-11-13 1017 瀏覽
在學校區星期天找好吃的午飯,碰上這家誠意小店。老闆一腳踢。我做的三十分鐘內看到接了許多網上外賣平台的外賣單,十分忙碌。點了一碗迷你喇沙:有米線、魚蛋魚片、小蠔咯。湯底第一口喝可能覺得偏淡,卻是真材實料。加了辣椒醬(大辣帶酸不鹹)就很完美。我喝光一整碗之後一小時也沒覺口喝。追加魚蛋燒賣,咖喱汁肯定是自家調製,有新加坡風味,帶著肉骨茶的藥材香。喇沙選用米線而非米麵是美中不足。下一次去問一下可不可以換麵。也得試一下秘制沙爹米粉。

迷你喇沙
迷你喇沙的湯底
咖喱魚蛋燒賣雙拼
迷你喇沙
迷你喇沙的湯底
咖喱魚蛋燒賣雙拼
2016-05-11 2076 瀏覽
今日出開去見到李陞小學附近個棚終於冇左,之前俾個棚遮住果間叫《亞參星馬美食店》,晨早流流好奇入去睇下有乜野食啦。估唔到呢道有腸粉?又有燒賣?重有糯米雞?唔係呀好奇心之下坐底叫左腸粉同燒賣,份量唔少,腸粉8元四條,燒賣10元八粒。等左一分就到啦,燒賣OK,食得出係陳記出品,腸粉都唔差,整体可以,而且又唔貴,18元己經可以食得飽飽。俾完錢先知原來加5元可以加咖啡或茶。下次記得一定加咁個早餐人會完美好多。

俾完錢先知原來加5元可以加咖啡或茶。
下次記得一定加咁個早餐人會完美好多。
腸粉,燒賣
2016-05-10
$18 (早餐)
腸粉,燒賣
  • 燒賣,腸粉
2016-05-09 1933 瀏覽
常常經過這家小店但從來沒試過,感覺賣的都是些港式小食,像魚蛋燒賣什麼的,一到放學時間很多學生哥們在這邊填肚子。最近發現好像小店換了招牌,變成了星馬美食店,但店裡格局沒怎麼變,燒賣魚蛋還是照常賣(笑)。中午決定來這邊試試,因為店很小,主要做外賣為主,裡面只有一張桌子和幾張凳子,並且沒有冷氣,我想應該坐下來吃一定吃到滿頭大汗(´;ω;')我叫了個海南雞飯外帶,大概5分鐘就拿到了,價錢$48還附飲品,價錢很親民!拿回去吃飯還是非常熱,旁邊有三款醬,雖然是外帶但是一點都不馬虎。吃一口,太贊了吧!雞肉有很多塊,而且全部都去了骨頭。雞肉很滑嫩,不是很肥那種大肥雞,味道不鹹不淡剛剛好!配上醬汁超好吃的!黑色的是醬油,不鹹。紅色的是酸辣醬,有點點太酸不過很開胃。綠色的有點像姜蓉的味道。海南雞飯除了雞,飯也起決定性作用!我是個可以只吃菜不吃飯的人,但是這碗飯我就算吃完了雞還忍不住扒了幾口飯,好好吃喔!這碗雞油飯很香,還放了點姜蓉,飯粒比較偏軟是我喜歡的軟度!飯本身也有點鹹味,所以就算單吃也很香!沒想到這家那麼不起眼在巴士站旁邊的小食店有這麼好吃的雞飯,而且價錢便宜,很足量,我下次去試試Laksa才行哈哈
我叫了個海南雞飯外帶,大概5分鐘就拿到了,價錢$48還附飲品,價錢很親民!拿回去吃飯還是非常熱,旁邊有三款醬,雖然是外帶但是一點都不馬虎。吃一口,太贊了吧!雞肉有很多塊,而且全部都去了骨頭。雞肉很滑嫩,不是很肥那種大肥雞,味道不鹹不淡剛剛好!配上醬汁超好吃的!黑色的是醬油,不鹹。紅色的是酸辣醬,有點點太酸不過很開胃。綠色的有點像姜蓉的味道。海南雞飯除了雞,飯也起決定性作用!我是個可以只吃菜不吃飯的人,但是這碗飯我就算吃完了雞還忍不住扒了幾口飯,好好吃喔!這碗雞油飯很香,還放了點姜蓉,飯粒比較偏軟是我喜歡的軟度!飯本身也有點鹹味,所以就算單吃也很香!沒想到這家那麼不起眼在巴士站旁邊的小食店有這麼好吃的雞飯,而且價錢便宜,很足量,我下次去試試Laksa才行哈哈!大家可以去試試看喔!♥
2016-05-05
外賣自取
2016-04-26 1182 瀏覽
今日再去亞參食,而家堂食多左人食。我叫左個海南雞飯加凍檸茶,48蚊,凍飲唔洗加錢等左陣,先黎左凍檸檬茶,都幾好飲,茶味ok.之後,老闆連個盤拎黎,個雞幾滑肉,個飯好香,同出邊食有d唔同。另外,值得加分係三款醬汁,點左隻雞d味出曬黎。個人比較喜歡橙色同綠色果兩款汁,橙色係酸辣味,綠色係似蔥油味,好開胃。係食既其間,見旁邊有個人食緊喇沙,好似好正咁。下次都試下先。
2016-04-25
10 分鐘 (堂食)
  • 海南雞飯
今日去完香港大學,打算響附近是但食D野,但假日嘅薄扶林十分寧靜,好多食店都冇開。行下行下見到呢間新開嘅小食店。表面上賣下魚蛋燒賣之類,但我見到間野個名話係星馬美食,理應主打食物應該係星馬野!相信魚蛋燒賣都係順便賣下姐。雖然店舖細細,得幾個位,但起碼坐得黎都OK寬闊,唔會好迫。我叫左碗馬來沙嗲雞肉米粉,聞起黎有D香味,但唔知係咩黎,仲有D椰絲。開頭食落去好似酸酸地,但原來先發現係花生醬,我溝勻椰絲同花生醬,陣味唔同左,好特別喎!呢種味真係同平時D連鎖餐廳食嘅有唔同。肉同蛋同豆卜都幾入味,但最估唔到原來青瓜係可以中和下,食一塊又幾清新喎!仲有,原來所有沙嗲、喇沙汁都係老闆自家調製架!
馬來沙嗲雞肉米粉
2016-03-28