餐廳: 亞金南洋茶室 (黃大仙中心南館)
資訊:

東南亞美食餐廳~抵食星馬菜之選「亞金南洋冰室」新加坡,馬來西亞及泰國菜🥰🥰__________________________今次小編試左呢一間東南亞連鎖餐廳~order 了香葉肉碎煎蛋飯, 海南雞飯,,雞翼撈檬以,黑椒牛仔骨,粟米班腩以及班蘭咖央。整體食物水平不過不失,性價比還是不錯的,唯一值得讚的是咖央,牛油豐富,味道很不錯🥰🥰🥰人均:$60-$80
東南亞美食餐廳~抵食星馬菜之選

「亞金南洋冰室」

新加坡,馬來西亞及泰國菜🥰🥰

__________________________

今次小編試左呢一間東南亞連鎖餐廳~

人均:$60-$80

2022-10-19 94 瀏覽
🇹🇭泰式咖喱醬包🇹🇭炒咖哩煮咖哩沒停過的手⚠️泰式咖喱跟日式咖喱醬大大不同⚠️手炒的泰式咖喱香氣、微辣口感,與日式甜甜的咖喱醬完全不一樣!「泰式綠咖喱」幾乎大家都品嚐過!「泰式紅咖喱」香港卻好少人嚐過!😅喜歡吃泰式的朋友們 必須要來這裏試試吃吃飯 聊聊是非 珍惜我們能相聚的時光👏好吃又好拍,非常愜意的好地方💛-突然間慶幸一路走來讓我一步步獨立成長至今.#泰式料理#午餐時刻#老同事相聚
🇹🇭泰式咖喱醬包🇹🇭
炒咖哩煮咖哩沒停過的手

⚠️泰式咖喱跟日式咖喱醬大大不同⚠️
手炒的泰式咖喱香氣、微辣口感,
與日式甜甜的咖喱醬完全不一樣!

「泰式綠咖喱」幾乎大家都品嚐過!
「泰式紅咖喱」香港卻好少人嚐過!😅

喜歡吃泰式的朋友們 必須要來這裏試試
吃吃飯
聊聊是非
珍惜我們能相聚的時光👏
好吃又好拍,非常愜意的好地方💛
突然間慶幸一路走來
讓我一步步獨立成長至今.

#泰式料理#午餐時刻#老同事相聚
2022-09-26 237 瀏覽
睇戲前見有少少時間,又有少少肚餓,所以決定食一個快閃下午茶,見[亞金南洋茶室]門面都企理裡面又唔太多人👍想快當然選擇茶餐廳,入到店舖坐低自己電話落單,食物上枱速度係快嘅,但質素真係好一般😥,咖央多士係最快到亦係最正常亦好味道嘅👍👍,另外叫嘅馬來肉鬆練奶油酥餅 、雞絲青瓜、白玉仙草就真係好麻麻啦😥,尤其碟青瓜手撕雞,份量少得可憐😅,二杯奶茶就正常茶餐廳水準,不過相信下次應該唔會再來幫襯😅
2022-09-09 199 瀏覽
買外賣,等左15 分鐘未有,問店員,話炒野要等20分鐘或以上,但餐牌無寫,俾錢果陣又無講,唔追問都唔理!淨係見到堂食不停出餐,不停入人!收銀員叫經理跟下外賣都唔理!最後,等左半小時話取消先出到餐!仲要話三十分鐘唔係好耐😡😡😡服務態度勁差!如果外賣要等咁耐,俾錢果陣可以講聲,而家將責任推俾客人真係好過分囉!仲要經理望一眼就轉頭走,去服侍堂食客人!最嬲係遲過我叫外賣既都出左餐,我果個仲未有!講句唔好意思都無!
30 分鐘 (外賣自取)
2022-08-16 305 瀏覽
落咗單等咗20分鐘先上菜,唔知點解等咁耐.....上菜時發現唔係平時我食開嗰隻蠔油芡,河粉無落老抽,而係炒滑蛋咁樣。初頭以為淡而無味,最後食落都有啲鹽味,而且河粉炒得有鑊氣,仲有啲芥蘭可以食吓,加埋辣椒醬係好食啲。整體來講,濕濕地唔油膩,加埋辣椒醬就入到口。坐坐下,冷氣機滴水嘅😑
落咗單等咗20分鐘先上菜,唔知點解等咁耐.....

坐坐下,冷氣機滴水嘅😑
濕沙豬肉河
2022-08-16
20 分鐘 (堂食)
2022-08-13 1078 瀏覽
最近天氣不穩定,放工都係走入商場嘆冷氣食晚餐最舒服。路過見到亞金南洋茶室 門口人山人海,再睇吓Menu有馬來特色,價錢又唔貴,即刻入座。招牌海鮮叻沙麵底(渗渗/米線):滲滲從前去馬來西亞旅行,一定會食叻沙,好掛住一於回味一下。出名又好味的招牌菜,叻沙湯底味道濃郁,入口幼滑又惹味。賣相吸引,顏色鮮艷的大蝦鮮味十足,滲滲 意思大概係一半一半,鴛鴦米粉、油麵,彈牙口感提升。最鍾意豆卜吸收滿滿椰香湯汁,小辣好開胃,一試難忘。玻璃魷魚通菜加配小食價錢優惠,口味小辣,秘製醬汁很惹味。玻璃魷魚很出色,肉厚爽口,通菜新鮮翠綠,配搭得宜。馬來咖喱牛腩配油酥餅馬來咖喱傳統香味,入口帶有微微的香辣,椰汁香味相當開胃。牛腩肉質地軟綿,無筋啖啖肉,食得開懷。配油酥餅更加酥脆可口,配料豐富,吸收熱辣辣咖喱汁,幾香幾入味。涷檸檬茶口味走甜好清新,去油膩。南洋番茄扎肉香茅雞翼米粉 南洋番茄🍅好多蕃茄肉,先飲一啖湯底清新健康,扎肉有好香嘅黑椒味,香茅雞翼 自動另上,脆皮肉滑又多汁。炸蝦餅即叫即炸入口蝦味濃郁很香脆,蝦膠夠彈牙,面頭仲有啲蔥油,香口惹味。凍檸檬薏米水 薏米水有美白去濕功效,加檸檬好有創意,醒胃又健康,很滿

招牌海鮮叻沙
麵底(渗渗/米線):滲滲

玻璃魷魚通菜

馬來咖喱牛腩配油酥餅

涷檸檬茶
口味走甜好清新,去油膩。

南洋番茄扎肉香茅雞翼米粉

炸蝦餅

凍檸檬薏米水
薏米水有美白去濕功效,加檸檬好有創意,醒胃又健康,很滿足啊!

星加坡摩摩喳喳
摩摩喳喳都幾足料,紅豆味香濃可口,涼粉入口順滑,芋圓QQ爽彈,香甜軟淋整體不錯。

亞金南洋茶室 Akam Laksa,有馬來西亞餐廳的食物質素,落完單好快有得食,抵讚!

• 炸蝦餅
  • 星加坡摩摩喳喳
  • 招牌海鮮叻沙
2022-07-25 382 瀏覽
今日晏晝食完素, 收工餓餓地想係屋企附近食少少嘢, 成日黎南館食三哥食到有啲悶, 見到對面呢間亞金餐廳於是入去睇睇餐牌上嘅食物種類繁多, 原本想叫個海南雞飯, 有跟例湯, 不過諗諗下都係想飲肉骨茶多啲, 於是就叫左肉骨茶一人餐, 落完單超快就有得食肉骨茶 (細滲) 配白飯油條配料豐富,除了大大嚿一字排骨外,還有豬手、腩肉、雞腳、豬肚及豆腐卜隨餐會有一碗白飯&油條, 肉骨茶幾香幾入味, 有少許藥材同埋排骨味, 熱辣辣嘅湯夠曬暖胃仲可以自製泡飯, 油條可以浸落去肉骨茶入面食, 飲品方面叫左一杯檸檬薏米水, 都幾足料下, 想不到裡面仲有一條糖冬瓜, 甜甜地幾好味.
今日晏晝食完素, 收工餓餓地想係屋企附近食少少嘢,

肉骨茶 (細滲) 配白飯油條

2022-07-16 335 瀏覽
自己試過就明點解咁多個食評都係有負面評語。叫咗雞絲河粉,啲河粉碎到要用匙羹先食到。食物未至於唔入得口,但份量少,價錢唔係平,賣相差到相都唔想影。最不知所謂係個收銀嘅態度差到一個點!叫餐號話唔知係咩,咁叫食物名,都可以覆三次都錯。搞左勁耐,我話我自己外賣落單算,外賣自取仲平過佢,佢就突然出單話出左,無得改。係咁用不友善嘅態度恐嚇我,話出左就出左。當刻我錢都未比,就係到威嚇我,後來有個疑似經理高級啲人行黎話唔緊要,唔好咁,個收銀先停左指嚇我。雖然佢話取消無問題好小事,但最後我都照比左錢唔想煩到人。其實唔改得大可以正常講返,態度咭洗咁差,亦無必要咁無禮貌係咁鬧人。啲咀臉差到唔知以為同佢有仇咁,勁黑人憎!雖然個經理好禮貌有心處理番,但以後唔會再幫襯!如果大家想比人鬧可以去見識下

如果大家想比人鬧可以去見識下

2022-06-05 567 瀏覽
今日放假去行山,行完之後落咗黃大仙中心揾嘢食,見到有間餐廳 — 亞金南洋茶室,下午茶時段都幾爆人,一於入去補充一下體力!檳城炒貴刁($46)足料炒貴刁,配料有蝦、肉鬆、蛋絲、怡寶芽菜、洋蔥,鑊氣同味道都好夠,不過有少少油膩。招牌海鮮叻沙($48)可以揀配米線或者摻摻,雖然分量少咗,但配菜嘅款式仍然係咁豐富,椰奶嘅香味配上少少嘅辣,真係食到停唔到!鮮油咖央多士(半份)配炸雞髀($36)原本以為係配平時食開走邊款嘅咖央多士,有少少失望,不過生炸雞髀好有驚喜,香脆熱辣辣又好厚肉,絕對係補充蛋白質嘅首選!下午茶時段黎食真係幾抵,臨近晚飯時段仲見到唔少街坊黎買豬手同雙餸飯,感覺幾有品質保證!

2022-03-11 434 瀏覽
比$48買盒剩餸,兩個餸都係得咁少,唔夠餸就唔好賣,比完錢後排隊得返咁少,仲要畢完覺得多咗再倒返幾條落去,真心嚟火,未試過遇到咁呃錢嘅食肆,以後都唔會再幫襯!!!

外賣自取
2022-02-06 408 瀏覽
黃大仙寺附近的餐廳相當多,這間冰室提供多款下午茶餐,因為毋需排隊,所以我們很快便進去這碗雞絲肉條河粉,碗身雖然高,但份量極之少,只有幾條雞絲,味道亦相當清淡,幾分鐘就吃光了,這個價錢還是去吃米線更好相比之下,這個肉鬆奶油酥餅更加細份,上菜的時候我們還以為上錯了,跟餐牌照片比較下,除了酥餅細,餡餅的肉鬆亦是少得可憐,只能說是一口酥餅,完全沒有飽腹感整體而言,味道和份量都很一般,很多冰室的下午茶都不會這樣減份量,所以不會再試這間餐廳了。

2022-02-05 303 瀏覽
今日買外賣自取$39海南雞飯 反到去打開個下見到飯入面有舊黑色既不明物體雖然話$39真係好平 但係既然比啲咁既食物不如唔好做呢啲優惠啦另外買左個外賣咖哩雞飯 啲雞肉有渣咁 好好改善一下啦

另外買左個外賣咖哩雞飯 啲雞肉有渣咁 好好改善一下啦
外賣自取
2022-01-11 322 瀏覽
第一次喺南館食嘢, 冇諗過可以咁難食 呢啲真係只此一次首先,呢個扎肉雞絲河近乎冇乜味道, 加咗辣椒油都幫唔到件事,我淨係食曬啲扎肉同雞絲,河粉勉強食咗兩啖上面嗰份係正式叫嘅咖央多士,下面嗰份係加三蚊附上嘅咖央多士,兩份都唔得, 全餐最好食嘅.........就係塊火腿至於呢杯椰汁珍多冰真係冇得頂,得一個甜字, 仲要咖啡色嘅椰汁味道,真係唔係人人接受到,已經叫咗少甜少冰,但係變咗多甜多冰, 無論賣相與味道都完全唔知佢做緊乜
第一次喺南館食嘢, 冇諗過可以咁難食
呢啲真係只此一次
雞絲扎肉河粉

咖央多士

椰汁珍多冰

椰汁珍多冰

2022-01-10 197 瀏覽
新年同老婆去咗行獅子山,行完山已經六點幾,由於近黃大仙所以就坐車去黃大仙中心食晚餐。 同老婆喺黃大仙中心行完一輪,就決定食依間亞金南洋茶室。同老婆揀咗一個二人餐,包括小食兩款,主食兩款同兩杯餐飲。馬來春捲:熱辣辣脹卜卜 ,炸得香脆內裏配料十足。玻璃魷魚通菜 :分量都算,醬汁幾惹味,魷魚爽脆。經典三寶配椰漿飯: 配料有豬扒,雞翼,扎肉。豬扒及雞翼,炸得香脆又唔油,但椰漿飯就一啲椰漿味都食吾到。檳城炒貴刁,面頭有肉鬆,食落正正常常,茶餐廳質素。
馬來春捲:熱辣辣脹卜卜 ,炸得香脆內裏配料十足。
玻璃魷魚通菜 :分量都算,醬汁幾惹味,魷魚爽脆。
檳城炒貴刁,面頭有肉鬆,食落正正常常,茶餐廳質素。
2022-01-08 163 瀏覽
第一次寫食評,就是因為這間餐廳,味道不是差,係河粉湯底完全無味。由相片所見,湯底是沒有顏,比公仔麵湯還要差😮‍💨。如果要用形容詞,湯就像水一樣。,服務員幫手換了一次,可惜結果一樣,最後吃不下。而馬來椰奬飯味道還可以。
2021-12-30