周圍探訪屋邨商場系列:去到樂華商場,唯一吸引我去的餐廳,就是這一間。比較多人食緊,台式食品也是我心水🤣叫了兩款下午茶餐。T2.黑蒜蔥油拌麵配鹵牛𦟌、跟薯條 味道美味,麵不太淋也不油膩!有3塊牛𦟌!嘩!有驚喜!炆得很入味及淋身👍薯條即叫即炸。另外是C6.炭燒雞串烏龍麵(台式咖啡)如果雞串分開放會比較好一些,令到雞肉浸晒湯,口感不太好。湯底比我想像中都唔錯!好耐冇飲過台式的咖啡,雖然很甜,但都給我飲晒了!不過裝食物的容器就。。。不太環保了!連堂食大多數都是用即棄餐具!希望這點要改良一點!要愛護環境、保護地球🌍
周圍探訪屋邨商場系列:
叫了兩款下午茶餐。
T2.黑蒜蔥油拌麵配鹵牛𦟌、跟薯條

薯條即叫即炸。
另外是C6.炭燒雞串烏龍麵(台式咖啡)
如果雞串分開放會比較好一些,令到雞肉浸晒湯,口感不太好。
湯底比我想像中都唔錯!
好耐冇飲過台式的咖啡,雖然很甜,但都給我飲晒了!

• 牛𦟌
2022-12-12 606 瀏覽
大約三年前和老公來過一次,印象很差。可是這次經過,小孩看到門口的小熊非要進來。已經不記得為什麼不來的我,看到午餐有學生優惠,還可以+12有薯條就進來問問看有沒有電子支付,結果是沒有,但因為住的近,就回去家放書包,拿錢包再來。再來的時候14:02,所有午餐餐單都撤了,祇有下午茶,結果同一個餐,下午茶比午餐還貴,午餐+5換珍珠奶茶,下午茶要換,得+11。+12有薯條也沒。點了午餐本來想點的炸雞翅飯,雞翅和飯沒啥問題,問題是貴。三隻雞翅,一碗飯,兩根沙律菜,39,而奶茶是我這個臺灣奶茶控絕對不能接受的難喝。還要+3!!我們進店的時候服務生從我們面前走過,一句話不說,也沒理我們,我就讓小孩自己找位子,結果我在前臺點餐,後面讓他不能坐選的座位?一開始直接告訴我們坐哪裡不行嗎?而且我不怕說,進門中間第一張卡座,尿騷味很重!連兒子都受不了。我們最後坐了前面的位置。我終於記起來為什麼以前印象很差。
我終於記起來為什麼以前印象很差。
蘇炸雞翼蔥油飯
2022-08-07 426 瀏覽
午餐落樓下食個飯,飲杯嘢試一試享弄嘅肉醬煎蛋飯,配咗個薯條仲叫咗杯桂花涼粉奶茶、珍珠愛玉奶茶🧋飯嘅肉醬整得ok,正常發揮,開胃嘅,同學校頹canteen水準差唔多薯條炸得香脆,點蕃茄醬好味珍珠奶茶,味道ok而桂花涼粉奶茶,桂花香係幾特別,不過飲飲吓啜啜吓會有啲黑色沙粒,個口感好嘔心唔知係桂花嘅嘢定係污糟嘢🤮🤮飲到呢度,就冇再飲落去另外,我哋有叫牛筋上海麵食,味道不過不失地方都算坐得舒服,但嘢食嘢飲有待改善
午餐落樓下食個飯,飲杯嘢
肉醬煎蛋飯
薯條炸得香脆,點蕃茄醬好味
炸薯條
珍珠奶茶,味道ok
唔知係桂花嘅嘢定係污糟嘢🤮🤮
飲到呢度,就冇再飲落去

另外,我哋有叫牛筋上海麵食,味道不過不失
地方都算坐得舒服,但嘢食嘢飲有待改善

2022-07-31
2022-06-30 378 瀏覽
今日同老公黎左樂華探個老人家,傾左一輪同幫手整完野之後,就諗住係附近是但搵間餐廳食個下午茶。係呢個邨都唔期望有咩選擇,但見到呢間餐廳都算幾乾淨,就入去一試。叫咗黑蒜蔥油拌麵配雞翼,蒜蔥油拌麵配牛展,跟餐有炸薯條。牛展好腍而雞翼都入味,份量都算OK。另外仲叫左個小食 - 紫心脆薯餅,即叫即炸,好脆口,紫薯好甜,好好味,下次一定會再食呢個。
2022-06-03
2022-02-08 304 瀏覽
想出街買野食,經過呢間台式餐廳見lunch set 都幾抵同幾多選擇,就決定買外賣番屋企食啦!!🔹L1 自選單併台麵加凍珍珠奶茶 $57 (蟹籽丸酸辣米線)碗米線有四粒蟹籽丸,呢款蟹籽丸都彈,入面蟹籽都多!係平時出去買比較好既蟹籽丸🤣🤣米線份量都多,質地係爽口彈牙,有咬口唔係好淋既米線👍🏻👍🏻酸辣湯底唔錯,飲到湯底有加酸菜去煮,有酸菜既味道;而辣味係微辣,唔會蓋過酸味!珍珠奶茶味道偏淡唔濃味,似係少糖奶茶,珍珠普普通通冇哂特別。

🔹L1 自選單併台麵加凍珍珠奶茶 $57
(蟹籽丸酸辣米線)
外賣自取
2022-01-08 217 瀏覽
椒麻醬油拌麵配煙鴨胸$43醬油拌麵辣辣哋又鹹鹹地幾好味,雖然係下午茶餐但係份量都唔少。加咗少少肉燥喺上邊,食落去多咗一份肉嘅鮮味。煙鴨胸大大件,整得好香。但係如果佢再煎耐少少個面有窿邊,就最好啦。炸薯條(跟餐送)薯條都好大份,食落去同麥當勞嗰啲份量差唔多。薯條同埋面份量咁大食落去唔似食緊下午茶。凍百香果果茶(凍飲+$3)果茶唔會話佢糖精嗰隻味。不過唔記得走冰所以飲到最尾有啲淡。間餐廳下午茶都唔難搵位,而且佢出餐好快。間店舖裝修都幾靚,感覺上好台式。一入門口會有兩隻公仔,都幾cute。其實下午茶都仲有好多嘢食大家可以去試吓
椒麻醬油拌麵配煙鴨胸$43

炸薯條(跟餐送)

凍百香果果茶(凍飲+$3)
果茶唔會話佢糖精嗰隻味。不過唔記得走冰所以飲到最尾有啲淡。

2021-08-31 212 瀏覽
第一次幫襯,落單叫嗰樣冇⋯轉第二樣,再叫另一樣又話冇⋯又叫第二樣⋯跟住叫套餐又話冇忌廉湯⋯一開始唔講晒有咩係冇⋯點到一半先知咁多野冇⋯如果一早知就唔坐低⋯鹽酥雞咸咗啲⋯一個沙律唔記得落醬⋯其他嘢算正常。
鹽酥雞咸咗啲⋯一個沙律唔記得落醬⋯其他嘢算正常。
2020-07-18 625 瀏覽
今天於這間台式咖啡廳點了一個鹽酥一囗雞加一碗白飯。這個鹽酥雞應該是用七味粉醃的,大概有5-6塊雞原本一囗鹽酥雞售$29,但因為不夠飽,所以加$12加了一碗白飯,飲品飲了黑糖東瓜茶另外之前也試過這裏的紅咖哩雞飯,味道也不錯的
另外之前也試過這裏的紅咖哩雞飯,味道也不錯的
2020-07-18
2019-11-14 577 瀏覽
見到有間台灣野又唔貴所以即管試一試!叫咗黑蒜蔥油拌麵配油麻雞翼,個汁同埋醬幾香不過啲面有啲林,隻雞翼似滷水雞翼多啲,不過$38有嘢飲仲有小食算係好抵!下次可以試吓台灣腸。
見到有間台灣野又唔貴所以即管試一試!
叫咗黑蒜蔥油拌麵配油麻雞翼,
個汁同埋醬幾香不過啲面有啲林,
隻雞翼似滷水雞翼多啲,
不過$38有嘢飲仲有小食算係好抵!
下次可以試吓台灣腸。
2019-05-19 636 瀏覽
冇諗過係屋邨都可以搵到咁有誠意嘅餐廳我哋嗌咗芝麻雞翼面同埋Pizza餐芝麻雞翼好入味,冇諗過呢到啲pizza 都相當唔錯 最驚喜係叫俾仔仔既熱朱古力竟然有拉花唔係hea沖果啲....好有驚喜餐廳選擇都唔少...下次可在黎試下其他
冇諗過係屋邨都可以搵到咁有誠意嘅餐廳

我哋嗌咗芝麻雞翼面同埋Pizza餐

芝麻雞翼好入味,冇諗過呢到啲pizza 都相當唔錯
最驚喜係叫俾仔仔既熱朱古力竟然有拉花

唔係hea沖果啲....好有驚喜
餐廳選擇都唔少...下次可在黎試下其他
2019-05-16
2019-05-18 458 瀏覽
今日去咗搵個friend食飯,佢話系佢屋企樓下食心諗佢樓下咪得大x樂 翠x嗰啲點知佢話去食台式嘢,甘就試吓啦我哋兩個人嗌咗一個鹽酥雞肉燥飯,麻辣八寶板條,小食就加咗個麻油雞翼個鹽酥雞外脆內軟,裏面吾會乾爭爭,最重要系啲雞無雪藏味🐥我平時都少食肉燥飯 怕油膩 但系竟然惹味得黎又吾油膩👍🏻麻辣八寶板條味道ok既,起碼食完吾會口渴 甘即系無味精最後我地嗌多個甜品 綜合仙草芋圓同latte 個芋圓真系有一粒粒既芋頭系裏面 仲煙煙un un 添杯咖啡仲有拉花添💗
今日去咗搵個friend食飯,佢話系佢屋企樓下食
心諗佢樓下咪得大x樂 翠x嗰啲
點知佢話去食台式嘢,甘就試吓啦
個鹽酥雞外脆內軟,裏面吾會乾爭爭,最重要系啲雞無雪藏味🐥
我平時都少食肉燥飯 怕油膩 但系竟然惹味得黎又吾油膩👍🏻
麻辣八寶板條味道ok既,起碼食完吾會口渴 甘即系無味精
最後我地嗌多個甜品 綜合仙草芋圓同latte
個芋圓真系有一粒粒既芋頭系裏面 仲煙煙un un 添
杯咖啡仲有拉花添💗
2019-05-18
10 分鐘 (堂食)
2019-05-12 307 瀏覽
本來好肚餓就去左呢間台式店食野 食都個飯一半都未有就發現有粒不知明物體係個飯到 成個食慾都無曬 我就叫負責人黎睇下 佢就拎住我俾佢有粒不知明物體嗰個匙羹去廚房問啲師傅係咩黎既 最後佢比我嘅答案就係一啲煮嘢食嘅香料 雖然佢有話換過其他餐俾我 但我就話唔洗 (因為我已經無晒食慾) 我最係個心好唔舒服 就再次去問個負責人 個粒不知明物體其實係咩黎 因為我有影相 我睇左好耐又上網查閱香料 我搵唔到有一種香料係會有毛 但個負責人好堅持話係香料 之後我都同佢講我影左相我俾你睇下 我就問佢嘜有香料係有毛架咩?佢就話依家睇張相又真係有毛喎 但係佢都係堅持係香料 咁我就問佢你可唔可以俾我知佢廚房有邊種香料係同佢一樣 但佢無答我帶我遊花園 調返轉佢不停問我覺得呢粒係乜嘢 真係好笑之後態度越嚟越差 😡仲不停越行越埋😡之後我話咁你取消個餐 佢就話你都係想取消個餐姐係咪 實我都係想知道呢粒係咪真係香料 香料會有毛?其實個幾廿蚊我唔係志在要佢退俾我囉 態度10分惡劣 😡一句唔好意思對唔住都無😡我想知道呢粒係咪真係香料🙇🏽‍♀️🙇🏽‍♀️🙇🏽‍♀️
最後佢比我嘅答案就係一啲煮嘢食嘅香料
調返轉佢不停問我覺得呢粒係乜嘢 真係好笑
之後態度越嚟越差 😡仲不停越行越埋😡
之後我話咁你取消個餐 佢就話你都係想取消個餐姐係咪
實我都係想知道呢粒係咪真係香料 香料會有毛?

我想知道呢粒係咪真係香料🙇🏽‍♀️🙇🏽‍♀️🙇🏽‍♀️

2019-05-12
2019-03-22 281 瀏覽
今天去了牛頭角,看見在這舊式的屋邨內,竟然有一間台式的餐廳,進去裏面,叫了一客鹽酥雞肉燥飯。等了20分鐘有多才到達,有點太久鹽酥雞肉燥飯:鹽酥雞味道普通,不過剛炸出來,還新鮮,雞肉味道適中。皮有點厚。肉燥比較散,沒有太大的肉汁味。叫了一杯珍珠奶茶,叫了去冰及少甜。味道不太好,珍珠有點硬。跟餐還要用$17才有得飲, 有點太貴。總括而言:在這屋村地方中,能嘗試一下台式食物也是不錯,很可惜味道一般,還要需加進步。

等了20分鐘有多才到達,有點太久

肉燥比較散,沒有太大的肉汁味。

2019-03-04 186 瀏覽
等左好耐,佢今日終於有開門叫咗個三料板面嘗試,幾好味,啲面幾彈牙,只不過係上菜有啲慢另外仲額外買咗杯latte 試, 估唔到係有拉花好驚喜,好開心喺lunch time 都可以喺牛頭角飲到唔錯的coffee 下次一定會試台式肉燥飯,見到有好多人食
等左好耐,佢今日終於有開門

叫咗個三料板面嘗試,幾好味,啲面幾彈牙,只不過係上菜有啲慢
下次一定會試台式肉燥飯,見到有好多人食
2018-11-25 233 瀏覽
今日同老婆黎左樂華整d野,整完之後諗住搵間餐廳食個下午茶。樂華既餐廳選擇唔多,但都竟然有間台灣野,所以決定試一試。餐廳非常之大間,而且裝修新淨,可能下午茶時段,所以人流唔算多。我叫左個黑蒜香油拌麵配齒香牛鍵肉 ,小食要炸薯條🍟$39真心覺得非常便宜,拌麵既味道有小小似兒時食撈麵果種味道,牛鍵肉腍嫰。薯條新鮮熱辣辣。另外叫左個香煎雞翼蔥油飯。蔥油味香,雞翼細細隻,無乜肉食,但煎得都好香口,肉都算嫰滑。

我叫左個黑蒜香油拌麵配齒香牛鍵肉 ,小食要炸薯條🍟$39