2023-05-20 203 瀏覽
繼上次同朋友食過Yoho分店見到有Semi buffet黎食又幫襯多次啦環境氣氛岩晒一班友人聚餐平日夜晚好多位 絕對唔使等位燒生蠔同迷你海鮮拼盤都係無限添加好過去食自助餐 🤣牛角酥當然正啦 不過怕包包太飽滯都係1個夠晒數 包包外脆內爆湯燒蠔都係任食不過個汁就比較辣 係惹味既之後就到鳳梨黑毛豬甜甜地幾好味 魔鬼魚意大利飯好creamy 足料蟹肉伊面最後當然唔少得甜品啦幾飽都好都要必試椰子雪糕同焦糖布甸值得再Encore
繼上次同朋友食過Yoho分店

幾飽都好都要必試
椰子雪糕同焦糖布甸

值得再Encore
2023-05-16 138 瀏覽
📍 #堅尼地城 #享慢煮泰#羊羊在堅尼地城#羊羊在港島之前係restaurant week個陣已經想試,但上期冇參加好sad🥹點知上次食tea見到原來做梗買一送一,梗係要試下😏💁🏻‍♀️Starter🥐馳名龍蝦湯流心牛角包唔駛加錢就食到,會唔會太正✌🏻又係食落會流心,龍蝦味超重🦞搵叉一拮落去就流哂出嚟,搵手食好似仲好🫰🏻💁🏻‍♀️Main🦀招牌龍蝦汁蟹肉伊面 (+$38)講真有啲失望,可能期望太高了,原先係為咗呢個嚟食🙍🏻‍♀️食落同牛角包個龍蝦湯差唔多,蟹肉成哂絲冇咩口感,味道俾龍蝦汁搶哂🤦🏻‍♀️同行友人試咗話好似龍蝦湯杯麵,食落真係有啲似,仲好膩😫🐟慢煮挪威三文魚高蛋白營養餐適合健身同減肥人士食阿🏋️‍♀️成個餐真係好健康,三文魚就咁輕煎,配蛋卷仲係得蛋白,沙律係落醋only🥗三文魚調味簡單,但係都帶到魚嘅香味,點泰式汁酸酸辣辣幾惹味😜💁🏻‍♀️Dessert 🍼熱情果意式奶凍熱情果醬酸酸甜甜,中和咗奶凍嘅甜味☺️都係非常香滑,入口即溶😋🍍鳳梨蓉焦糖燉蛋每次都冇失手,仲係咁滑咁香🥰總價錢 - $79+10%(龍蝦伊麵另加+38)評分-回頭草指數(🍀🍀🍀🍀🍀滿分)食物:🍀🍀環境:🍀🍀🍀🍀🍀服務:🍀

📍 #堅尼地城 #享慢煮泰

#羊羊在堅尼地城
#羊羊在港島

💁🏻‍♀️Starter
🥐馳名龍蝦湯流心牛角包

💁🏻‍♀️Main
🦀招牌龍蝦汁蟹肉伊面 (+$38)

🐟慢煮挪威三文魚高蛋白營養餐

💁🏻‍♀️Dessert
🍼熱情果意式奶凍

🍍鳳梨蓉焦糖燉蛋
每次都冇失手,仲係咁滑咁香🥰

總價錢 - $79+10%(龍蝦伊麵另加+38)

評分-回頭草指數(🍀🍀🍀🍀🍀滿分)
食物:🍀🍀
環境:🍀🍀🍀🍀🍀
服務:🍀🍀🍀🍀

#hkfoodie #吃喝玩樂 #原相直出 #堅尼地城美食 #港島美食 #afternoontea #hongkong #美食推介 #平價午餐 #法國菜 #牛角包 #朋友聚餐 #家庭聚餐 #香港美食指南 #香港美食 #香港 #香港好去處 #美食日記 #打卡餐廳 #生日餐廳 #情侶好去處 #泰國菜
#西泰fusion超級好味。🥐馳名龍蝦湯流心牛角包 $58🍡花生醬沙嗲雞串 $78🥘瑪莎文咖哩和牛面頰 $168🐽招牌西班牙粟飼豬腩配豬頸 $178🥚真空慢煮鳳梨蓉焦糖燉蛋 $68🥛斑蘭意式奶凍 $68 🧀提拉米蘇芝味特飲 $44🍫熱朱古力 $36🔸今年好似無乜食過好啱心水嘅西餐,而今次終於比我遇到,係一間主打慢煮法國菜,再Fusion咗小小泰式風味嘅人氣餐廳,裝修,氣氛同味道都十分之高。另外佢地都強調少油少調味料,令到更值得推介😋🔸呢度嘅流心牛角包絕對係超人氣皇牌,一切開入面係裝住香濃嘅龍蝦湯,無論係打卡定係實際味道嘅配搭都係非常出色,大愛❤️‍🔥🔸前菜都仲試咗花生醬沙嗲雞串,特點係佢用上好大塊嘅雞腿位嘅整串燒,火喉足之外,嫰滑程度都非常之高👍🏻🔸主菜都揀咗兩款招牌菜。咖哩和牛面頰係跟白飯嘅,呢款咖哩係偏甜嘅咖哩,基本上接近完全唔辣,用嚟餸飯好正,牛肉份量多,煮得好腍🥰招牌西班牙粟飼豬腩配豬頸我都好鍾意,西式豬腩好少可以做到中式個皮咁脆,但呢間餐廳做到,仲要大大份食到勁飽~豬頸肉配咗少少泰式調味都好開胃😁🔸甜品方面兩款水準都幾高,真空慢煮鳳梨蓉焦糖燉蛋比起傳統食到嘅更多層次感;意式奶凍
#西泰fusion超級好味

🥚真空慢煮鳳梨蓉焦糖燉蛋 $68
🥛斑蘭意式奶凍 $68
🧀提拉米蘇芝味特飲 $44
🍫熱朱古力 $36

🔸甜品方面兩款水準都幾高,真空慢煮鳳梨蓉焦糖燉蛋比起傳統食到嘅更多層次感;意式奶凍佢仲配咗熱情果,令到甜蜜感覺昇華😍

🔸飲品就大推芝士奶蓋系列,我呢杯提拉米蘇芝味特飲個味道配搭好調和,而每一啖都會因為飲到唔同比例嘅芝士或者提拉米蘇而撞出唔同嘅感覺🤓
2023-05-03 141 瀏覽
🙈🙈長假期出街, 香港好似變咗中國大灣區咁,周街都是講國語的同胞, 🌜🌜黃昏時分去港島最西邊睇日落, 可惜天氣不似預期, 天陰陰地濛濛, 馬路上全是國內同胞影日落! 晚餐就選擇咗這間西泰餐廳嘅 Lemongrass, 外表吸引, 食物就要一探究竟!😏😏🌞6;00人不多, 中段一半滿, 可以就訂位,有窗邊位坐!Drink List不太多選擇, 還好紅酒不太差,配上濃味嘢都0K🍶🍶見人人叫牛角包, 咁當然都試下啦!原來裏面有龍蝦湯, 都夠濃。跟住頭盤有泰式BBQ, 貴精不貴多, 🐙🐙叫了尤魚, 味道好, 汁好香夠辣唔錯, 但雞串太大嚿了, 又係想試多D都飽!😆🦬🦬Main course 試左牛面肉, 咖哩汁香濃好味, 但熱度欠少少, 但跟飯又係太飽, 想叫多個都唔得。😋😋🥧最後dessert椰汁雪糕紫米飯, 可encore, 雪糕👍, 但紫糯米夠味, 但好似末浸夠!💢♥️整體三五知己可以食下飯飲下嘢, 一個不錯嘅晚飯地點, 乾淨企理可再來!♥️

🌞6;00人不多, 中段一半滿, 可以就訂位,有窗邊位坐!

🥧最後dessert椰汁雪糕紫米飯,
2023-04-27
2023-04-10 233 瀏覽
平時都好少寫食評, 但係今次真係忍唔住,要寫一寫出嚟,等之後佢嘅人 ,可以有一個參考。星期日,冇嘢做,唔想同人逼,咁咪去西環行下, 順手睇下有啲乜嘢抵食好食嘅嘢,食下好西先( 妄想)。係網上見到呢一間有優惠 ,又有咁多好評,試下。咁我哋叫咗龍蝦湯流心牛角包, 蟹肉流心蛋龍蝦汁燴意粉, 三文魚冬陰燴飯, 瑪莎曼咖哩和牛 面頰,另外三杯嘢飲龍蝦湯流心牛角包 係用普通常溫牛角包開一個窿 仔放啲疑似罐頭室溫龍蝦湯落去。(三文魚冬陰燴飯 ,三文魚鞋嘅,個飯我支持唔住,同店員講(你個飯未加熱呀),之後佢地應該係用微波爐加熱返,原碟比返我,個冬陰飯係無味嘅。瑪莎曼咖哩和牛面頰 , 佢直頭令到我對和牛嘅幻想完全冇曬, 真係唔使多講😔,瑪莎曼咖哩唔係應該甜甜地跟住有啲咖哩香味, 點解會係一個咖哩顏色嘅無味汁。另外一個飯我冇食到, 所以唔多作介紹啦,嘢飲可以係唯一比較正常嘅嘢。 總括嚟講,284個好評, 諗咗成晚, 唯一解釋係佢個廚房班底換咗, 或者因為訂座有優惠所以食物質素唔同。 員工嘅服務係可接受, 食物質素係0分

係網上見到呢一間有優惠 ,又有咁多好評,試下。

另外一個飯我冇食到, 所以唔多作介紹啦,
嘢飲可以係唯一比較正常嘅嘢。

員工嘅服務係可接受, 食物質素係0分

因為食物質素完全超乎想像, 一張相都冇影過
2023-04-09
用餐優惠
優惠券
2023-03-10 295 瀏覽
港島頭號劣質餐廳,沒有之一,男店員服務態度差劣,說明不清,我哋一行幾人初次光顧食到一肚氣,幾乎想中途離場。久未執筆,於是寫下此食評。食物味道方面,個人認為唯一OK係甜品。招牌濃湯牛角包得個鹹字,main dish飯及意粉均不夠熱,有改善空間。即使餐廳環境寬敞舒適,但整體用餐感覺非常不佳,令人失望至極!明白香港疫後生意不易,以攪作優惠作招徠,隱藏式收費,奉勸各食客小心留意,或參看該餐廳累積至今的負評。

外賣自取
  • 龍蝦汁蟹肉伊麵
《 🍋𝕷𝖊𝖒𝖔𝖓 𝕲𝖗𝖆𝖘𝖘𝔅𝔶 𝔉𝔞𝔰𝔱 𝔊𝔬𝔲𝔯𝔪𝔢𝔱📍》———————————————✨位於堅尼地城呢間泰式風味 mix 西餐廳✨👉🏻 Lunch Set 好食又抵食👈🏻———————————————🫶🏻 3-Course Lunch Menu( Buy 1 Free 1 )*Weekdays only*——————————————⏩ Starter: ~ 馳名龍蝦湯流心牛角包🥐---💛流心控必食!!!🦞龍蝦味好鮮好濃 ~---~ 燒白松露真姬菇🍄————————————————⏩ Main: ~ 黑松露流心蛋扁意粉🖤~ 慢煮挪威三文魚紅咖喱燴飯🍛---🤩黑松露流心蛋perfect match ❤️紅咖喱香香辣辣好惹味————————————————⏩ Dessert: ~ 鳳梨蓉焦糖燉蛋🍍🥚~ 熱情果意式奶凍🧡🍶---❤️‍🔥焦糖燉蛋甜入心之選💦意式奶凍清新香甜——————————————⏩ Drinks: ~ 泰式凍奶茶🧋——————————————♐️ 餐廳地點:———————#lemongrassbyfastgourmet #西環 #西環美食 ~~~
《 🍋𝕷𝖊𝖒𝖔𝖓 𝕲𝖗𝖆𝖘𝖘
𝔅𝔶 𝔉𝔞𝔰𝔱 𝔊𝔬𝔲𝔯𝔪𝔢𝔱📍》
———————————————
✨位於堅尼地城呢間
泰式風味 mix 西餐廳✨
👉🏻 Lunch Set 好食又抵食👈🏻
———————————————
🫶🏻 3-Course Lunch Menu
( Buy 1 Free 1 )
*Weekdays only*
⏩ Starter:
~ 馳名龍蝦湯流心牛角包🥐
---
💛流心控必食!!!
🦞龍蝦味好鮮好濃 ~
~ 燒白松露真姬菇🍄
  • 黑松露流心蛋扁意粉
  • 熱情果意式奶凍
  • 鳳梨蓉焦糖燉蛋
2023-02-28 245 瀏覽
平日放飯時間同同事係西環覓食,無意之中發掘到呢間泰式fusion餐廳,見餐廳做緊三道菜買一送一優惠就試下🤩頭盤簡左馳名龍蝦湯流心牛角包,真係超級好味,牛角包外脆內軟,加埋啲龍蝦湯真係好夾🤌🏻主菜就叫左招牌龍蝦汁蟹肉伊麵,龍蝦汁超濃郁,啲汁掛哂係麵度,蟹肉份量勁多,食哂啲麵仲有蟹肉淨,超級足料🦀🦞食完主菜已經超級飽,本身以為會食唔落甜品,點知甜品係一啲都唔膩,個鳳梨蓉焦糖燉蛋好解膩,呢三道菜樣樣都咁好食,絕對會再幫襯!🫶🏻🫶🏻🫶🏻

• 馳名龍蝦湯流心牛角包
  • 龍蝦汁蟹肉伊麵
  • 真空慢煮法式焦糖燉蛋
2023-02-23 233 瀏覽
本身一早book枱食晚飯7:00,2位,有8折,去到先知見到book枱有7折,於是問個4眼經理,佢話我book果陣無,宜家先做7折優惠,我即場book會book唔到喎,咁算啦,但係我又試下即場book又比我book到架喎,食食吓飯有2位客人walk-in無book位,又會安排到比佢哋入座喎?呢間嘢的手法好有問題,我食完飯先岩岩8:00,現場有一半位置係吉嘅,又會book唔到囉。不過食物質素係ok嘅,但啲人服務態度就麻麻囉,7折事件我覺得可以處理得好啲,叫佢酙水就虎虎氣氣咁答你「得,你等一等」,好似驚死我催佢咁款。有另一組客話4位,不過知道其中一位要坐輪椅就話唔方便。我從未留言但都要提醒各位,自己考慮,比完錢唔開心就無謂啦
2023-02-22
1 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
2023-02-05 231 瀏覽
位於堅尼地城以泰式Fusion菜的 “Lemon Grass Fast Gourmet” 環境舒適,服務貼心,食物有心思,價錢合理😇先試試餐廳主打的龍蝦湯流心牛角包!和冬蔭龍蝦湯流心牛角包🦞🥐濃濃龍蝦味、冬蔭公味道不太辣,容易入口🥄慢煮美國雞胸配南瓜蓉🐔🎃以青咖喱配上南瓜蓉,味道合拍,美中不足沒有跟飯 🍴瑪莎曼咖喱和牛面頰配白飯🐮,牛面頰好腍、好滑,香甜濃郁咖喱味,不太辣👍挪威三文魚高蛋白營養餐🐟🥚三文魚較乾身不油,配上蛋白和沙律菜,健康之選🍽黑松露野菌流心蛋扁意粉🍳🍲口感順滑😋西班牙黑毛豬腩冬蔭燴飯🐷🍛辣辣哋好入味😜招牌龍蝦汁蟹肉伊麵🍝濃郁龍蝦汁味,配上爽口蟹籽,伊麵夠腍身Yummy😋Latte☕️點了兩杯latte,拉花有點抽象😆Cappuccino☕️拉花比起latte明顯💗凍蘋果薑汁🥤清涼味道,解渴醒神☺️

黑松露野菌流心蛋扁意粉🍳🍲口感順滑😋

西班牙黑毛豬腩冬蔭燴飯🐷🍛辣辣哋好入味😜

Latte☕️點了兩杯latte,拉花有點抽象😆

Cappuccino☕️拉花比起latte明顯💗

凍蘋果薑汁🥤清涼味道,解渴醒神☺️

午餐
  • 法式龍蝦湯流心牛角包
  • 冬蔭龍蝦湯流心牛角包
2023-01-26 216 瀏覽
冇打過食評都要打。假期去食晚飯,openrice搵到呢間野見到有八折,就入去。有位男經理/侍應,一開始已經西口西面話啲枱都已經俾人book左,最後先指住一張枱俾我地 (但最後佢講話有人book晒果啲都冇人尼 lol)因為唔係好肚餓,見到有dinner set menu 可以試到小食+牛角包+主食+甜品,其實我散叫都會叫呢啲,亦都夠晒飽,就問個男經理/侍應可唔可以咁叫,佢即刻黑晒面話唔得。唔緊要,我就散叫啦,叫果陣問起佢係咪散叫有八折,佢一句 ”你要book枱先有,你依家唔會即時book到嫁咼” ,咁我就openrice睇見到有得即時book而時間只係差30mins, 我就問佢可唔可以即時book即時用,佢又一句 “你依家幾點丫,你覺得可唔可以?”….其實做生意啲態度真係唔洗咁,以後都唔會幫襯,大把選擇。
冇打過食評都要打。

….其實做生意啲態度真係唔洗咁,以後都唔會幫襯,大把選擇。
2023-01-02 240 瀏覽
第一次幫襯下午茶出品不錯店員態度良好原來餐廳好多人點的是龍蝦🦞湯牛角酥這樣食法真的很特別餐廳應是集團式經營有幾家不同style的店(例:中環和元朗分店是意式餐廳)西環這家位置感覺很relax
第一次幫襯
下午茶出品不錯
店員態度良好
原來餐廳好多人點的是龍蝦🦞湯牛角酥
這樣食法真的很特別

餐廳應是集團式經營
有幾家不同style的店(例:中環和元朗分店是意式餐廳)
西環這家位置感覺很relax
2021-10-17
下午茶
  • 馳名龍蝦湯流心牛角包
2022-12-28 2719 瀏覽
堅尼地城站行大約10分鐘,就見到呢間裝修高格調的西餐fusion菜。一入門口,就比佢的無障礙通道inspire,餐廳東主呢方面堅有心,未試過係香港任何一間餐廳見到呢個設計,確實難能可貴。有全日set和午餐set,由於下午體力消耗大,所以我和友人各點了1個全日set,3 course $228 2course $168,價錢都幾fair. 3courses:燒物 - Grilled Spanish Coren Pork:色澤金黃,肉質甜美💦主菜 - Wagyu Cheek:一開頭心諗,洗唔洗咁大盅飯,點知d飯一加埋d芡汁同埋勁軟腍的和牛面頰,好快就消滅咗碗白飯lol甜品 - Sous-vide Creme Brulee:配上大樹菠蘿乾的焦糖燉蛋,嫩滑得黎又蛋味濃郁,究竟係邊個發明咁好味的甜品😽飲品: Juice:菓汁味道不會過甜,正常2course頭盤 - TY Croissant冬陰公牛角包,招牌菜,一刀切落去就會流心,暖笠笠,加上咸味牛角包👍主菜 - E-Fu Noodles蟹肉伊麵黎講,比中式伊麵更惹味更足料 (因為做冬都食過) ,蟹肉蟹籽份量充足,伊麵入味🍴飲品 - Thai

3courses:

色澤金黃,肉質甜美💦

主菜 - Wagyu Cheek:

甜品 - Sous-vide Creme Brulee:

飲品: Juice:

菓汁味道不會過甜,正常

2course

頭盤 - TY Croissant

主菜 - E-Fu Noodles

飲品 - Thai milk tea:

泰式熱奶茶,入口香醇,茶底絕不是港式奶茶,泰西fusion菜必點

總結:
環境企理,餐廳樓底超高,更設有關愛設施。午膳期間,不少食客入場,是區內西餐好去處之一😆
2022-12-20
2022-12-14 195 瀏覽
餐廳位於堅尼地城站附近,主打泰式Fusion菜,今日去咗食weekend brunch ($238),十分高質呀。🔹️頭盤: 馳名龍蝦湯流心牛角包🥐哩嗰牛角包好特別,一切開啲熱辣辣嘅龍蝦湯🦞就流曬出來,勁好食。🔹️Optional Special Treat: 燒西班牙穀飼豬頸肉🐖 (另+68)豬頸肉都幾香口,配埋泰式醬汁都唔錯。🔹️主菜: 招牌龍蝦汁蟹肉伊麵 (另+$68 加配半隻龍蝦🦞)呢個係必食推介😍,每條伊麵都吸曬龍蝦汁,口感彈牙,勁好食和有很濃郁嘅龍蝦味,而且有唔少蟹肉🦀,加倍的半隻龍蝦都多肉和好好食。🔹️甜品: 真空慢煮鳳梨蓉焦糖燉蛋🍍 (另+28 加配一球自家製椰子雪糕)個焦糖燉蛋好好食呀😍,上面層焦糖好好食,下面有好多鳳梨蓉,很香鳳梨味🍍。加配的椰子雪糕細細球🥥,好香椰子味,而且很香滑。

🔹️頭盤: 馳名龍蝦湯流心牛角包🥐

豬頸肉都幾香口,配埋泰式醬汁都唔錯。

之前生日嗰排啲朋友𝐛𝐨𝐨𝐤咗間餐廳幫我同另一個𝐟𝐫𝐝一齊慶生 好少去西環嗰邊 仲要行到先知食邊間 都幾𝐬𝐮𝐫𝐩𝐫𝐢𝐬𝐞西環呢邊有間幾唔錯既泰式𝐟𝐮𝐬𝐢𝐨𝐧餐廳( ˘͈ ᵕ ˘͈ ) ❬ 𝐒𝐢𝐠𝐧𝐚𝐭𝐮𝐫𝐞 𝟒-𝐜𝐨𝐮𝐫𝐬𝐞 𝐬𝐞𝐭 𝐝𝐢𝐧𝐧𝐞𝐫 $𝟐𝟔𝟖 ❭ ❛𝐒𝐭𝐚𝐫𝐭𝐞𝐫❜ ✧ 𝐒𝐢𝐠𝐧𝐚𝐭𝐮𝐫𝐞 𝐥𝐨𝐛𝐬𝐭𝐞𝐫 𝐛𝐢𝐬𝐪𝐮𝐞 𝐥𝐚𝐯𝐚 𝐜𝐫𝐨𝐢𝐬𝐬𝐚𝐧𝐭🥐✧ 𝐄𝐱𝐜𝐥𝐮𝐬𝐢𝐯𝐞 𝐓𝐨𝐦 𝐘𝐮𝐦 𝐥𝐨𝐛𝐬𝐭𝐞𝐫 𝐛𝐢𝐬𝐪𝐮𝐞 𝐥𝐚𝐯𝐚 𝐜𝐫𝐨𝐢𝐬𝐬𝐚𝐧𝐭🥐❛𝐅𝐫𝐨𝐦 𝐭𝐡𝐞 𝐠𝐫𝐢𝐥𝐥❜ ✧ 𝐆𝐫𝐢𝐥𝐥𝐞𝐝 𝐔𝐒𝐀 𝐨𝐲𝐬𝐭𝐞𝐫𝐬 𝐢𝐧 𝐓𝐡𝐚𝐢 𝐜𝐡𝐢𝐥𝐥𝐢 𝐬𝐚𝐮𝐜𝐞🦪✧ 𝐆𝐫𝐢𝐥𝐥𝐞𝐝 𝐒𝐩𝐚𝐧𝐢𝐬𝐡 𝐜𝐨𝐫𝐞𝐧 𝐩𝐨𝐫𝐤 𝐧𝐞𝐜𝐤✧ 𝐂𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧 𝐬𝐚𝐭𝐚𝐲 𝐰/ 𝐩𝐞𝐚𝐧𝐮𝐭 𝐬𝐚𝐮𝐜𝐞❛𝐌𝐚𝐢𝐧❜ ✧ 𝐁𝐫𝐚𝐢𝐬𝐞𝐝 𝐜𝐫𝐚𝐛 𝐦𝐞𝐚𝐭 𝐄-𝐟𝐮 𝐧𝐨𝐨𝐝𝐥𝐞𝐬 𝐢𝐧 𝐬𝐢𝐠𝐧𝐚𝐭𝐮𝐫𝐞 𝐥𝐨𝐛𝐬𝐭𝐞𝐫 𝐬𝐚𝐮𝐜𝐞🦞✧ 𝐂𝐥𝐚𝐬𝐬𝐢𝐜 𝐆𝐫𝐢𝐥𝐥𝐞𝐝 𝐀𝐭𝐥𝐚𝐧𝐭𝐢𝐜 𝐒𝐤𝐚𝐭𝐞 𝐖𝐢𝐧𝐠 ✧ 𝐑𝐨𝐚𝐬𝐭𝐞𝐝 𝐈𝐛𝐞𝐫𝐢𝐜𝐨 𝐩𝐨𝐫𝐤 𝐰/ 𝐠𝐨𝐥

❛𝐒𝐭𝐚𝐫𝐭𝐞𝐫❜

❛𝐅𝐫𝐨𝐦 𝐭𝐡𝐞 𝐠𝐫𝐢𝐥𝐥❜

❛𝐌𝐚𝐢𝐧❜
✧ 𝐑𝐨𝐚𝐬𝐭𝐞𝐝 𝐈𝐛𝐞𝐫𝐢𝐜𝐨 𝐩𝐨𝐫𝐤 𝐰/ 𝐠𝐨𝐥𝐝𝐞𝐧 𝐩𝐨𝐦𝐞𝐥𝐨

❛𝐃𝐞𝐬𝐬𝐞𝐫𝐭❜
✧ 𝐒𝐨𝐮𝐬-𝐯𝐢𝐝𝐞 𝐜𝐫𝐞𝐦𝐞 𝐛𝐫𝐮𝐥𝐞𝐞 𝐰/ 𝐩𝐢𝐧𝐞𝐚𝐩𝐩𝐥𝐞 𝐩𝐮𝐫𝐞𝐞
✧ 𝐓𝐡𝐚𝐢 𝐦𝐢𝐥𝐤 𝐭𝐞𝐚 𝐥𝐚𝐯𝐚 𝐜𝐫𝐨𝐢𝐬𝐬𝐚𝐧𝐭🥐

衝住佢地既龍蝦湯𝐜𝐫𝐨𝐢𝐬𝐬𝐚𝐧𝐭黎既我地,三個𝐬𝐭𝐚𝐫𝐭𝐞𝐫全部都揀唒要❬ 𝐋𝐨𝐛𝐬𝐭𝐞𝐫 𝐛𝐢𝐬𝐪𝐮𝐞 𝐥𝐚𝐯𝐚 𝐜𝐫𝐨𝐢𝐬𝐬𝐚𝐧𝐭 ❭ ,兩個揀咗𝐬𝐢𝐠𝐧𝐚𝐭𝐮𝐫𝐞版,一個就試下冬蔭公𝐯𝐞𝐫𝐬𝐢𝐨𝐧~ 一切開酥脆既酥皮,熱辣辣既龍蝦湯就湧唒出黎,龍蝦湯的確做得好香濃,係偏鹹咗少少,龍蝦湯再滲返入牛角包到,好吸引~ 而冬陰功𝐯𝐞𝐫𝐬𝐢𝐨𝐧就帶微微辣味同香料味,個人就比較鍾意傳統既龍蝦湯𝐜𝐫𝐨𝐢𝐬𝐬𝐚𝐧𝐭喇~

烤物我就覺得燒西班牙粟飼豬頸肉比較出色,豬頸肉烤到表皮既香脆但又唔會話烤到好乾冇唒肉汁,點埋泰式辣醬好香口(๑❛ᴗ❛๑)

主菜有兩款都幾隻值得講下,分別係龍蝦汁蟹肉伊麵同埋招牌醬燒魔鬼魚!! 龍蝦汁蟹肉伊麵既龍蝦𝐬𝐚𝐮𝐜𝐞幾濃厚,上面仲舖滿咗蟹肉同蟹籽,伊麵既掛汁能力幾好,不過用伊麵真係麻麻,掛汁能力係就係高,但完全冇彈性同冇𝐟𝐫𝐞𝐬𝐡 𝐩𝐚𝐬𝐭𝐚既彈牙,有試過海三碗麵既朋友就會明,如果用𝐟𝐞𝐭𝐭𝐮𝐜𝐜𝐢𝐧𝐞整我諗會加到好多分( ´◔ ‸◔`)

而醬燒魔鬼魚就係一道喺香港比較少食到既菜式,
魚肉係呈一絲絲既,肉質幾嫩滑,配埋泰式海鮮汁一齊食帶少少辣幾唔錯

甜品我地叫咗泰奶流心𝐜𝐫𝐨𝐢𝐬𝐬𝐚𝐧𝐭同真空慢煮鳳梨蓉焦糖燉蛋,泰奶流心𝐜𝐫𝐨𝐢𝐬𝐬𝐚𝐧𝐭既茶味好濃郁但就有少少濃到有苦味,真係鐘意泰奶既朋友先好叫喔~ 而鳳梨蓉焦糖燉蛋就幾特別,廚師好有心思咁將鳳梨蓉加入燉蛋入面,中和返焦糖燉蛋既甜味,咁值得一試喔~

*゚⌖˚˖* 評分𝐫𝐚𝐭𝐢𝐧𝐠 ˖*⌖˚◌ *゚
👅美味值:♥♥♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡♡♡