2022-12-07 149 瀏覽
今次去食下新派菜式店泰式x西式fusion菜 位置於西環堅尼地城卑路乍街嘅Lemongrass by fast gourmet 餐廳環境舒適 樓底高 亦已有一些聖誕佈置頭盤叫左馳名嘅流心龍蝦湯牛角包🥐不愧係馳名嘅包 用刀叉切落 龍蝦湯流晒出嚟牛角包外脆內軟 加埋流出黎嘅鮮味十足龍蝦湯湯x包fusion 值得一讚 回味無窮頭盤亦叫左招牌流心布拉搭芝士沙律配搭嘅蕃茄十分新鮮加上有少許辣嘅泰式汁醬都幾開胃 而水牛芝士就大大的一個配上黑醋汁十分合適 令人胃口大開加埋燒物 美國燒生蠔🦪有泰汁同青檸伴燒𧐢 入口鮮甜又清新主菜 黑松露流心蛋扁意粉黑松露香氣四溢 加香滑忌廉汁煮扁意粉全吸收曬汁料 每一啖都食到十分滋味招牌龍蝦汁蟹肉伊麵蟹肉份量十足 鮮甜 配上彈牙伊麵跟鮮味龍蝦汁 回味無窮真空慢煮鳳梨蓉焦糖燉蛋面頭有鳳梨乾香脆甜帶少許酸配上香滑嘅燉蛋同底部嘅鳳梨容還有燒香嘅焦糖 令整個甜品有層次大推~~飲品方面 蘋果薑汁飲品味道清新 薑味Latte有心拉花亦美觀
今次去食下新派菜式店

大推~~

飲品方面 蘋果薑汁飲品味道清新
薑味Latte有心拉花亦美觀
2022-12-03 157 瀏覽
一段時間沒有嚟過這間餐廳剛好要約者附近午餐就再試一次基本上是很好坐的一家餐廳但因為門開著外面大馬路的交通聲音還是蠻大的其實有點後悔沒有點openrice2人套餐, 因為午餐若要成為一個decent嘅午市套餐的話, 加下加下都唔平.加了68元的mozzarella cheese salad, 好處是芝士真的是非常大一塊,旁邊的蕃茄亦非常新鮮但敗筆是那個汁實在太辣了. 如果可以詢問客人調教那沙律汁辣度會比較適合加28元的Signature dish龍蝦湯牛角包, 敗筆在於湯不是太熱, 味道上會有一點點扣分!加了38元的龍蝦汁蟹肉伊面,雖然美味,蟹肉亦多,但伊面好像有點偏淋相反原價($88)不用加錢的三文魚意粉熱辣辣上枱更加吸引.加10元的薑汁蘋果汁頗為特別值得一試加了28元的乾菠蘿creme brulee 不算太甜也是佳品服務是好的, 食物普遍上會熱辣辣上枱! 味道亦唔錯!如果需要約朋友在坐得舒服嘅地方, 可以考慮的!
一段時間沒有嚟過這間餐廳剛好要約者附近午餐就再試一次

相反原價($88)不用加錢的三文魚意粉熱辣辣上枱更加吸引.

加10元的薑汁蘋果汁頗為特別值得一試

2022-11-29
  • 三文魚意面
2022-12-01 1913 瀏覽
自從西環有左地鐵後,交通方便不少。由以前一個舊社區遙身一變變成有很多豪宅和高水準的食肆進註。Lemon Grass 就是其中一間融合慢煮與泰式料理嘅泰式fusion菜餐廳,而餐館另一個主打signature 係以熱湯注入牛角包酥內,富有驚喜。TY Lobster Bisque   +$48餐湯原本係龍蝦湯底,十分濃郁;內裡還有兩隻大蝦和菇菌,配料很多。但混入冬陰公材料加以淆製,令味道卽時提升。有香茅香味、海鮮的鮮味、雜菌的惹味,香得來又帶些微酸和辣;好有創意,非常好飲。👍Pork Neck  +$58泰式豬頸肉一向我都喜愛食,作為小食當然要order一份啦!猪頸肉採用西班牙粟飼豬烹調,燒得很香,肉質充滿油脂食落甘香爽口。隨碟跟上泰式醬料,配合一齊吃非常惹味。L Hanger HPT 美國封門柳高蛋白營養餐  $88+$18主菜以$88元打響頭炮,大大份封門柳肉質淋滑又juicy,一D筋也没有。蛋白做成像卷蛋,營養豐富不覺滯口;加上新鮮沙律菜食得健康。Thai Milk Croissant   +$28牛角包外表看來冇乜特別,但很香脆和新鮮;應是卽時焗起。豈料一切開就見到咖啡色的液體流出
TY Lobster Bisque   +$48
Pork Neck  +$58
Thai Milk Croissant   +$28
牛角包外表看來冇乜特別,但很香脆和新鮮;應是卽時焗起。豈料一切開就見到咖啡色的液體流出,原來是泰式奶茶。熱騰騰奶茶香濃撲鼻配合埋鬆脆牛角包簡直是鬼斧神工,非常滋味。👍
Ali Ginger Apple Juice   +$10
蘋果甜甜酸酸同羗汁混合,味道清新時羗味微微突出;非常開胃。
TY Lobster Bisque
Thai Milk Croissant
Ali Ginger Apple Juice
2022-11-25
午餐
來到堅尼地城,當然要尋找特色的美食,今晚就被呢間裝有若隱若現嘅灰黑玻璃特色餐廳<Lemon Grass>吸引住我嘅眼球,最重要係佢嘅慢煮特色泰國菜,讓我無法抗拒。餐廳門面的裝修設計優雅,就是華麗經典與型格的結合。內裏佈置寬敞,亦坐得非常舒適。餐廳供應的是比較特別的泰國與西式結合的菜式,同時亦以慢煮的烹調作為主打。除了有散點的主菜和前菜等菜式外,亦有供應兩道菜至四道菜的套餐,價錢唔貴,值得一試。我們二人點了兩個三道菜的晚餐<馳名龍蝦湯流心牛角包>濃郁而熱辣辣嘅龍蝦湯,由香脆嘅法式牛角包到流出嚟,一啖咬落去,鬆軟無比,非常好食。<燒美國生蠔>生蠔用上冬陰功的醬汁嚟煮,感覺非常特別,入口香辣惹味。<生燒魷魚>魷魚燒魷魚非常香口,入口鮮味彈牙,並配有泰式辣醬汁,非常好食。<真空慢煮娜威鮮三文魚冬陰功燴飯>三文魚外面煎得微微香脆,入面嘅肉質依然保持到非常鮮嫩。底層嘅冬陰功燴飯,用上意大利飯嘅煮法,每一粒米飯都充滿住冬陰功嘅湯料香味,惹味出眾。<真空慢煮和牛面額配馬沙文咖哩汁>馬沙文咖哩汁做得非常出色,

我們二人點了兩個三道菜的晚餐

<馳名龍蝦湯流心牛角包>

<燒美國生蠔>
生蠔用上冬陰功的醬汁嚟煮,感覺非常特別,入口香辣惹味。

<生燒魷魚>

<真空慢煮娜威鮮三文魚冬陰功燴飯>

<真空慢煮和牛面額配馬沙文咖哩汁>
馬沙文咖哩汁做得非常出色,甜中帶辣,味道濃郁,配上慢煮和牛面額,肉質非常鬆軟,入口牛肉味濃厚,而且非常鮮嫩,美味指數爆燈~!!

<泰式奶茶流心牛角包>
茶味香濃嘅泰式奶茶,慢慢由牛角包的肚子裏滲出嚟,鹹甜味道嘅混合,絕對是一個非常特別嘅飯後甜品,係必食之選!~

• 真空慢煮和牛面額配馬沙文咖哩汁
  • 泰式奶茶流心牛角包
2022-11-25 1228 瀏覽
Really love their signature menu, 4 courses with different food choices, portion is just perfect for 2 ladies who can't eat much, great deal at $268.Lobster crossiant is definitely their signature appetizer, tasted it years before and still can't forgot how amazing to have hot soup inside the bread, recommend everyone to give a try.Grilled pork neck, meat is tendered and good match with the thai sour chilli sauce.Grilled Skate Wing is not commonly appeared on the menu, the fish texture is not ba

o give a try.

Grilled Skate Wing is not commonly appeared on the menu, the fish texture is not bad and seems quite healthy for body , not fat at all.

We added morning glory, just can't resist this typical Thai dish.

Creme brulee as dessert to wrap up the dinner , I like it not too sweet and good balance with pineapple puree.

We both order drinks, coconut and Chamomile tea won't go wrong.

#test_kennedy
🏠享慢煮泰
📍西環堅尼地城卑路乍街150號加多近山地下A號舖
💵 HKD250 per head
‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾

#hkfood #hkfoodblogger #hkfoodreview #hkig #hkfoodie #foodstagram #eatstagram #tea #foodblog #getinmybelly #heresmyfood #foodporn #foodreview #foodhunt #travelhk
#likeforlikes #堅離地美食 #kennedy # #thai
#먹방 #맛집 #맛 #홍콩  #홍콩맛집
#comida #restaurante #followforfollowback #like4likes
  • creme brulee
2022-11-24 1135 瀏覽
朋友說yoho mall可以吃出泰國味兒,而且是慢煮餐廳,對我來說是新意念,跟友人便相約午餐餐廳白色為主,裝潢亦是簡潔風,帶點外國風餐牌同樣簡潔不花巧,每款食品也標注項目頭盤沙律新鮮的蔬菜沙律,只需用點醋便可作調味餐湯三文魚椰菜花忌廉湯米白色的湯有椰菜花味道,配上了三文魚碎同喝,味道十分好西班牙黑毛豬腩 配 法國南瓜蓉擺盤不錯,用上南瓜蓉,雜菌,筍等作襯托。豬腩肉跟脂肪比例很好,厚厚的切片,而帶點燒焦,入口有外脆內軟之感覺美國封門柳高蛋白營養餐捲蛋白及蔬菜沙律第一次吃上捲蛋白,大大的一份跟封門柳拼在一起,感覺挺特別的,封門柳調味不多,正正可以吃到濃郁的肉味呢真空慢煮法式焦糖燉蛋,時令水果伴碟面上是蜜糖脆脆,底部有自家製莓果醬,燉蛋與2者同吃,真的非常配,推介黑熔岩芝麻流心牛角包第一吃這樣的組合,原來脆脆的牛角包跟芝麻糊般的也很配,味道也不太甜。切牛角包時看到溶岩般涌出來十分治癒啊麻婆豆腐甜品花椒味道的雪糕放在豆腐意式奶凍上,再用花生醬,烤花生等裝飾,以上的味道在口腔裡跑一遍時,真的很特別,又凍又辣的感覺很新奇提拉米蘇芝味特飲這是芝士奶蓋咖啡,奶蓋佔了4成呢,攪拌後喝真如其名,芝士味道濃

餐廳白色為主,裝潢亦是簡潔風,帶點外國風

餐牌同樣簡潔不花巧,每款食品也標注項目

頭盤
沙律

新鮮的蔬菜沙律,只需用點醋便可作調味

餐湯
三文魚椰菜花忌廉湯

米白色的湯有椰菜花味道,配上了三文魚碎同喝,味道十分好

西班牙黑毛豬腩 配 法國南瓜蓉

美國封門柳高蛋白營養餐
捲蛋白及蔬菜沙律

真空慢煮法式焦糖燉蛋,時令水果伴碟

黑熔岩芝麻流心牛角包

麻婆豆腐甜品

提拉米蘇芝味特飲

這是芝士奶蓋咖啡,奶蓋佔了4成呢,攪拌後喝真如其名,芝士味道濃而不膩,亦不會蓋過咖啡味,大愛

期待下次過來一試打印咖啡/果味特飲

2022-11-21
午餐
2022-11-23 952 瀏覽
其實我哋係住西環附近,每次見到lemon grass 都想試下,今次終於有機會二人世界餐廳闊落,幸好我地來得早,之後坐滿人,窗口落地大玻璃真係好chill鍾意同朋友飲番兩杯又可以坐吧枱我同🐷都直接叫set dinner. 有4個course. 而且🐷又再另叫泰式奶茶☺️冬蔭龍蝦湯流心牛角包好有gimmick 既starter 👍牛角包仲keep到個脆口感覺,而且一切開龍蝦湯香味慢慢流出,湯再滲入牛角包,兩者無懈可擊❤️慢慢流出來,美感十足☺️燒美國生蠔開頭我以為係普通嘅燒味國生蠔, 以為醬汁一啲都唔吸引, 點知一食落口,泰式酸辣汁味湧上口,搞到我想叫多一碟☺️燒西班牙粟飼豬頸肉豬頸肉味香口,而且豬頸肉有咬口,但不失沒有肉汁, 再點個泰式辣汁, 酸酸甜甜夠開胃,但呢個泰式辣汁,又不同美國燒生蠔的泰式辣汁☺️燒白松露真姫菇超白松露菇夠爽口,再配清新爽甜嘅沙律菜☺️ 龍蝦汁蟹肉伊麵龍蝦汁勁濃,而且鋪滿滿滿的蟹肉, 每一擔伊麵 都有蟹肉的陪伴, 再有蟹子爽口彈牙☺️ 至專咖哩羊腩火山煲羊腩火山煲冬天叫簡直一流, 羊腩大大舊而且羊肉味重但又不是羶, 火山煲的感覺像酥皮湯一樣羊肉味道濃, 最特別的感覺係用鎚仔敲

鍾意同朋友飲番兩杯又可以坐吧枱

☺️冬蔭龍蝦湯流心牛角包

湯再滲入牛角包,兩者無懈可擊❤️

慢慢流出來,美感十足

☺️燒美國生蠔

☺️燒西班牙粟飼豬頸肉

☺️燒白松露真姫菇

超白松露菇夠爽口,再配清新爽甜嘅沙律菜

☺️ 龍蝦汁蟹肉伊麵

☺️ 至專咖哩羊腩火山煲

羊腩火山煲冬天叫簡直一流, 羊腩大大舊而且羊肉味重但又不是羶, 火山煲的感覺像酥皮湯一樣羊肉味道濃, 最特別的感覺係用鎚仔敲碎酥皮, 而且個湯都夠creamy

☺️泰式奶茶

濃濃的茶再配香滑的奶, 必叫飲品之一

☺️ 真空慢煮鳳梨蓉焦糖燉蛋

焦糖上面夠甜, 再配滑滑的蛋

☺️ 泰式奶茶流心牛角包
就算叫咗泰式奶茶,都一定要叫呢個流心牛角包。開頭我以為個牛角包同泰式奶茶會係凍,點不知原來一直落口係暖,再加上有很暖胃的感覺❤️❤️
  • 慢煮羊腩火山煲
  • 龍蝦汁蟹肉伊麵
  • 燒美國生蠔
  • 泰式奶茶流心牛角包
  • 龍蝦汁龍蝦蟹肉伊麵
2022-11-23 100 瀏覽
上次係中環食過同系列嘅餐廳好正👍,今次就專程去到位於堅尼地城嘅享慢煮泰🥳.冬蔭龍蝦湯 +$48呢一個湯夠曬獨特創新😎,兩樣特色湯嘅融合估唔到又幾正,有龍蝦湯嘅底,再有冬蔭功嘅香辣好有層次😝.燒西班牙粟飼豬頸肉 +$58豬頸肉一直係我最愛之一❤️,食泰菜當然唔少得,豬頸肉燒得好香脆,而且夠曬肥美🔥.生燒魷魚 +$58魷魚配上自家醬汁味道更加濃厚😋.西班牙黑毛豬冬蔭燴飯 另一道特色fusion菜式🤩,味道加左冬蔭嘅香料味更加豐富,另外好正嘅係豬腩肉每一件都好香脆又肥美😜.瑪莎曼咖哩和牛面頰配白飯+$38咖哩加左忌廉更加creamy😌,辣度方面都唔會太辣,而且牛面頰口感真係一流,完全唔會覺得韌😙.鳳梨蓉焦糖燉蛋 +$28呢一個焦糖燉蛋都好特別😚,加入做鳳梨蓉,食落都會有鳳梨嘅味道,令到個焦糖燉蛋味道更加豐富😛.熱情果義式奶凍 +$28義式奶凍本身口感同味道都好正😻,加入左熱情果味道上都有清新嘅感覺😜凍泰式奶茶 +$10凍蘋果薑汁 +$10
冬蔭龍蝦湯 +$48

鳳梨蓉焦糖燉蛋 +$28

熱情果義式奶凍 +$28

凍泰式奶茶 +$10

凍蘋果薑汁 +$10

自從西環地鐵開通左,堅尼地城一帶都開咗好多西餐廳✨今次搵到呢間享慢煮泰,係泰式嘅fusion菜黎💓晚餐四個course,$268幾抵食😚馳名龍蝦湯流心牛角包呢個流心牛角包超特別啊!牛角包熱辣辣烘到酥脆,好香牛油味!一切開就會流啲好濃郁嘅龍蝦湯出黎🤩花生醬沙爹雞串沙爹味道偏甜,仲有一粒粒嘅花生🥜雞串烤到令到雞皮脆口,雞肉仲保持到好嫩😘龍蝦汁蟹肉伊麵每一條伊麵到朔滿晒龍蝦汁😍蟹肉份量都幾多架!而且仲有好多蟹籽,每一啖蟹肉伊麵都會食到脆卜卜嘅蟹籽,口感好過癮😉真空慢煮鳳梨蓉焦糖燉蛋焦糖薄薄一層,燉蛋夠晒滑嘟嘟連埋底部嗰啲鳳梨蓉一齊食,好清新呀☺️都係第一次食呢種味道嘅Cream Brulee,又幾好味喎🤤真空慢煮挪威三文魚配 冬蔭燴飯冬陰功湯面就食得多,燴飯好新鮮!三文魚係經過慢煮嘅,魚皮脆口,三文魚肉多嫩滑🐟Tiramisu Cheesy呢杯咖啡就好似食緊一個特濃咖啡味嘅Tiramisu咁!😉享慢煮泰 (西環)西環堅尼地城卑路乍街150號加多近山地下A號舖
自從西環地鐵開通左,堅尼地城一帶都開咗好多西餐廳✨

今次搵到呢間享慢煮泰,係泰式嘅fusion菜黎💓

晚餐四個course,$268幾抵食😚

馳名龍蝦湯流心牛角包

呢個流心牛角包超特別啊!
牛角包熱辣辣烘到酥脆,好香牛油味!
一切開就會流啲好濃郁嘅龍蝦湯出黎🤩

花生醬沙爹雞串

沙爹味道偏甜,仲有一粒粒嘅花生🥜
雞串烤到令到雞皮脆口,雞肉仲保持到好嫩😘

龍蝦汁蟹肉伊麵

每一條伊麵到朔滿晒龍蝦汁😍
蟹肉份量都幾多架!

真空慢煮鳳梨蓉焦糖燉蛋

焦糖薄薄一層,燉蛋夠晒滑嘟嘟
連埋底部嗰啲鳳梨蓉一齊食,好清新呀☺️

真空慢煮挪威三文魚配 冬蔭燴飯

冬陰功湯面就食得多,燴飯好新鮮!
三文魚係經過慢煮嘅,魚皮脆口,三文魚肉多嫩滑🐟

Tiramisu Cheesy

呢杯咖啡就好似食緊一個特濃咖啡味嘅Tiramisu咁!😉

享慢煮泰 (西環)
西環堅尼地城卑路乍街150號加多近山地下A號舖
2022-11-19
  • 花生醬沙爹雞串
  • 龍蝦汁蟹肉伊麵
  • 真空慢煮鳳梨蓉焦糖燉蛋
  • Tiramisu Cheesy
2022-11-15 282 瀏覽
呢日我地過到黎西環堅尼地城,試下呢到既fusion泰菜,時間比較早,所以一黎到就可以入座啦龍蝦湯流心牛角包/冬蔭龍蝦湯流心牛角包,呢到既龍蝦湯牛角包咁出名,緊係要試下!外層勁鬆脆,切開見到d龍蝦湯流晒出黎,熱辣辣!而冬蔭龍蝦湯更加有香濃既冬蔭公味,非常特別燒美國生蠔,好鮮甜,加上酸辣既醬汁,好開胃又滋味生燒鮑魚,鮑魚同樣熱辣辣,要襯熱食餐廳亦好細心切開細細塊,完全唔韌,同樣配上酸辣汁好開胃至尊酥皮海鮮火山煲,上枱就見到咁大個酥皮煲,已經好期待餐廳仲會附上一個錘仔,慢慢將個酥皮敲碎,玩味十足火山煲勁足料勁多海鮮,有齊蝦、沙白、仲有大大隻青口醬汁我地揀左冬蔭龍蝦汁,夠晒濃郁,所有材料都吸收晒龍蝦汁味招牌醬燒魔鬼魚配泰式海鮮汁,魔鬼魚係香港真係好少地方可以試到,外皮燒到焦香,而內裡既魚肉係一絲絲,每條魚肉都好長,只有一條明顯既大骨,可以成啖魚肉食晒,好特別!肉質彈牙嫩滑,配上泰式海鮮汁作點綴,好滿足!真空慢煮鳳梨蓉焦糖燉蛋,蛋香味十足,一入口就感受到滿滿既鳳梨味同蛋味,焦糖又甜又脆,非常高質

燒美國生蠔,好鮮甜,加上酸辣既醬汁,好開胃又滋味
生燒鮑魚,鮑魚同樣熱辣辣,要襯熱食
餐廳亦好細心切開細細塊,完全唔韌,同樣配上酸辣汁好開胃
至尊酥皮海鮮火山煲,上枱就見到咁大個酥皮煲,已經好期待
餐廳仲會附上一個錘仔,慢慢將個酥皮敲碎,玩味十足
火山煲勁足料勁多海鮮,有齊蝦、沙白、仲有大大隻青口
醬汁我地揀左冬蔭龍蝦汁,夠晒濃郁,所有材料都吸收晒龍蝦汁味

2022-11-09
2022-11-14 62 瀏覽
真係比較少去港島東,難得去到堅尼地城就試下美食啦😋 邊行就望住海景 真係幾寫意,就搵到間幾有氣氛嘅餐廳✨Starter-馳名龍蝦湯流心牛角包濃郁嘅龍蝦湯喺切開牛角包嗰一刻就湧出✨牛角包好鬆脆,配鮮甜嘅龍蝦湯,有種餐湯餐包結合嘅感覺,特別又好味💕燒美國生蠔泰式醬汁配燒生蠔🦪 燒生蠔口感嫩滑,加埋青檸,係酸辣口味嘅醬汁,好醒胃✨龍蝦汁蟹肉伊麵上面佈滿蟹膏、蟹肉及蟹籽,富有口感✨龍蝦汁已拌好,麵裹滿有濃郁嘅鮮味😋入口令整個口腔充斥龍蝦及蟹嘅鮮甜‼️入面仲有蘆筍,食落一啲都唔膩,真係食到舔舔脷😋慢煮美國雞胸伴青咖哩及南瓜蓉慢煮能保番濃厚雞味,肉質又好嫩滑✨配辣辣地青咖喱,又幾惹味😋 仲配咗沙律,配料都好用心💕而且份量都好多,可以搭配南瓜蓉或青咖喱互相交替唔同口味👍🏻真空慢煮鳳梨蓉焦糖燉蛋燉蛋好creamy ,上面有一層脆脆焦糖,連燉蛋食剛好,都幾重蛋香✨下面有層風梨蓉好有口感,好清香💕

Starter-馳名龍蝦湯流心牛角包
燒美國生蠔

龍蝦汁蟹肉伊麵

慢煮美國雞胸伴青咖哩及南瓜蓉

2022-11-12 229 瀏覽
餐廳食西式泰菜門面和內部裝修是西式餐廳格局中文名牌匾在晚間有點兒難找, 下次約人記住叫英文名比較好找 餐廳將泰菜加入西式元素,再加入慢煮元素。雖然換了一個樣, 不過泰式的味道依然存在龍蝦冬蔭公流心牛角包, 新奇有趣。 飽皮烤得脆脆, 切開會流出濃稠的龍蝦冬蔭公湯。 龍蝦味超濃呢前菜生燒鮑魚,燒西班牙粟飼豬頸肉, 加上靈魂泰式醬汁, 味蕾醒覺了。 豬頸肉是跟set 叫的, 估不到份量也很多。 生燒鮑魚雖然沒有很香的燒烤味, 但細心切片上, 再加上特製泰式辣汁。 也很對胃馬莎文咖喱慢煮和牛面頰, 慢煮就是滑,而且份量有夠大的, 就連那個飯也是滿滿的泰式長米,混咖喱🍛食很搭配真空慢煮鳳梨蓉焦糖燉蛋跟餐的甜品, 一點兒也不馬虎, 創新加入鳳梨蓉在燉蛋底。想不到也挺匹配泰式奶茶芝味特飲笑看風雲咖啡特飲外表先贏了一仗, 就是打卡飲品的賣相 尤其那個咖啡特飲, 黑白相間,層次分明想不到咖啡也可這樣玩。泰式奶茶芝味特飲芝士奶蓋超濃超厚, 完全滿足我這個奶蓋粉絲。整個full set 的份量有4個course 實在很多, 以268蚊來說真的超值。 如果女生食不了那麼多, 餐廳也可以點 2 course,
餐廳食西式泰菜
門面和內部裝修是西式餐廳格局
中文名牌匾在晚間有點兒難找, 下次約人記住叫英文名比較好找

餐廳將泰菜加入西式元素,再加入慢煮元素。
雖然換了一個樣, 不過泰式的味道依然存在

豬頸肉是跟set 叫的, 估不到份量也很多。

泰式奶茶芝味特飲
笑看風雲咖啡特飲
外表先贏了一仗, 就是打卡飲品的賣相
尤其那個咖啡特飲, 黑白相間,層次分明
想不到咖啡也可這樣玩。

泰式奶茶芝味特飲
芝士奶蓋超濃超厚, 完全滿足我這個奶蓋粉絲。

整個full set 的份量有4個course 實在很多, 以268蚊來說真的超值。 如果女生食不了那麼多, 餐廳也可以點 2 course, 3 course 呀 ~

2022-11-10
  • 冬蔭龍蝦湯流心牛角包
  • 泰式燒西班牙黑毛豬頸肉
2022-11-02 116 瀏覽
同2位朋友由筲箕灣跑步到西環,跑左13km。跑完就食個lunch先,跑得咁辛苦要食好野先。哩間泰國野朋友想食好耐,就入去試下先。全部Lunch Set都係$88 ,但唔同菜式又要另加錢。😋泰式海鮮喇沙 $88平時跑完步都唔係太餓,但哩個喇沙就岩岩好,份量小小,但海鮮料好足同新鮮,大蝦鮮甜爽口,青口都係鮮甜,個喇沙味道真係堅好味,麵底又嫩口。哩個值得再黎食。😋挪威三文魚高蛋白營養餐 $88哩個炒蛋好驚喜,全蛋白冇蛋黃好健康,三文魚煎得好脆口,但唔會乾晒,真係超有水準健康營養餐。😋招牌龍蝦汁蟹肉伊面 $88 (+$28)哩個龍蝦汁好濃味,蟹肉足料。醬汁好挺身,好creamy。份量超大份,好味。😋馳名龍蝦湯流心牛角包 (+$28)哩個真係好新穎,所以叫黎試下,牛角包哩度既招牌菜之中。一切個包就真係流心既,味道都係好龍蝦湯味道,特別。😋冬蔭龍蝦湯流心牛角包 (+$28)哩個多左冬蔭兩個字,但味道都係龍蝦湯味重。都係好味既。下次想試埋個泰式奶茶流心牛角包先。😋燒西班牙粟飼豬頸肉 ( +$58)好厚身,爽口新鮮。😋凍蘋果薑汁 (+$10)味道唔錯,真係蘋果同薑汁味道,唔會太甜。😋凍泰式奶茶 (+

😋泰式海鮮喇沙 $88

😋挪威三文魚高蛋白營養餐 $88

😋招牌龍蝦汁蟹肉伊面 $88 (+$28)

😋馳名龍蝦湯流心牛角包 (+$28)

😋冬蔭龍蝦湯流心牛角包 (+$28)

😋燒西班牙粟飼豬頸肉 ( +$58)

好厚身,爽口新鮮。

😋凍蘋果薑汁 (+$10)
味道唔錯,真係蘋果同薑汁味道,唔會太甜。

😋凍泰式奶茶 (+$10)
都唔會太甜,可以

佢既食材新鮮,味道正。中午時間黎都比較多人,所以記得訂位。喇沙真係超好味,記住叫黎試下。

⭐️⭐️⭐️⭐️(5星為滿)

享慢煮泰 (西環)
西環堅尼地城卑路乍街150號加多近山地下A號舖

#飲飲食食 #食好西 #周圍玩 #周圍食 #介紹返 #餐廳推介 #美食 #香港美食 #西環美食 #香港打卡餐廳 #打卡 #香港特色餐廳推介 #吃貨 #yummy #hongkong #hongkongfoodie #hkfoodie #hkfoodblogger #dinner
餐廳打電話confirm booking 時說明星期日晚市可以食all day set menu. 但原來到時得set dinner提供。雖然經OpenRice 訂枱只需要買一杯飲品就可以有8折優惠,但到時餐廳職員又話要每個人叫一個mains先可以有8折,再有經理clarify每張枱叫兩個mains就可以。整體安排混亂,服務態度唔好。食物方面,龍蝦伊麵好食,但全部份量偏細。
2022-10-24 82 瀏覽
最近朋友正在苦惱轉工與否,想聽聽我的意見,於是我索性約他吃晚飯,實行邊吃邊談。為了令朋友放鬆點,我挑了享慢煮泰作為是次聚餐點,一人一份Signature 4 Courses Set Dinner,輕輕鬆鬆地暢談。如果要說這一餐吃到有甚麼讓人驚艷的東西,我會想起馳名龍蝦湯流心牛角包和冬蔭龍蝦湯流心牛角包,雖然看起來只是個平凡的牛角包,但是好吃的程度卻令人咋舌。剛烤好的牛角包十分的燙,切開牛角包後,中間竟然大量龍蝦湯與冬蔭功龍蝦湯傾盆而出,牛角包外型依然挺身,我覺得蠻不容易。冬蔭功的酸辣與龍蝦的鮮美碰撞出美好滋味,湯汁濃而不膩,使人想一口接一口快速吃完,這牛角包可以說是我近年來吃到最喜歡的餐前麵包。七分熟的燒美國生蠔,這個熟度可以吃到生蠔最佳的風味,美國生蠔飽滿又紮實,咬下去還會噴汁,帶一點海洋的鮮味,伴上一點泰式醬料和青檸汁,讓美國生蠔味覺層次更為加分。花生醬沙嗲雞串肉量給得蠻足,享慢煮泰的雞串選用雞腿肉,所以吃起來不會乾柴,反到是內裡藏有滿滿雞汁,外皮香脆,肉質不賴。花生醬沙嗲是雞串的靈魂,帶著濃重的花生香,雞串沾醬吃更優秀。真空慢煮和牛面頰配瑪莎文咖哩汁是道很下飯的菜式,咖哩除了使用

真空慢煮和牛面頰配瑪莎文咖哩汁是道很下飯的菜式,咖哩除了使用咖哩醬,椰奶,魚露和月桂葉外,還加入洋蔥和椰糖,使咖哩味道更溫順,也因為加了椰糖,咖哩有著天然甜味,吃得出主廚用香料的功夫。

牛肉方面選用和牛面頰,肉質軟嫩,油花豐厚,富含膠質,搭配瑪沙文咖哩汁相當入味,甜中帶微辣,沉穩的美味,接受到蠻高的。白飯粒粒分明但又不會到鬆散,單吃白飯都可以吃好幾口,拌入咖哩汁吃,令人胃口大開。

龍蝦汁蟹肉伊麵以龍蝦汁拌炒,讓麵條呈現香濃入味的橘色,令人迫不及待來嚐鮮,伊麵咬起來有嚼勁,入口濃濃的海味。蟹肉蟹子給得豪邁,密鋪在伊麵上,蟹肉柔軟細緻,蟹子脆彈,愛吃蟹肉的話絕對不能錯過龍蝦汁蟹肉伊麵。

真空慢煮鳳梨蓉焦糖燉蛋的香脆焦糖與濃郁蛋香的燉蛋誠意十足,入口之際會令人瞪大眼睛,天啊,怎麼真空慢煮鳳梨蓉焦糖燉蛋會這麼好吃。真空慢煮鳳梨蓉的香甜漫入舌間,卻不會過於甜膩,在唇齒間幻化成甜蜜滋味,帶來滿滿的幸福感。

斑蘭意式奶凍光聽名字已經感受到它的清幽,朋友說斑蘭意式奶凍正合他心意,奶凍佐以斑蘭汁,士多啤梨和椰果,奶凍口感綿密,帶有濃醇奶香,斑蘭清香,水果的點綴使奶凍清爽起來。