2018-02-16 48 瀏覽
新年嚟啦,同家人嚟咗太古行街街買靚衫過狗年,行到攰就嚟咗我鍾唔鍾意嘅京林屋醫肚啦,我好鍾意呢度,因為呢度座位寬闊,而且乾淨。熱食我就叫咗個麵食,我本身就好鍾意呢個麵,已經食過好多次,呢個麵比人嘅感覺好健康,D湯仲好好飲媽咪就嗌左鰻魚飯,鰻魚份量都唔少架,佢都話好味,珍珠米又大粒,再配一碗湯好滿足。食完熱食之後仲唔夠,媽咪話要食湯圓,哈哈,咁我就叫左個cake,總括嚟講呢度地方清靜、乾淨,食物精美,而且好食,啱晒一家大細。

2018-02-15 425 瀏覽
黑色星期五,今天發生了一些事,情緒處於谷底,與其留在家裡胡思亂想,不如出外逛逛吃吃東西。抹茶是療癒身心的美食,今晚就吃抹茶吧!這是我第二次在京林屋用餐了,這裡的焙茶飯和抹茶都給我深刻的印象。晚上8時全場客滿,非常熱鬧!用餐空間也顯得狹窄。⭐️金目鯛定食$88金目鯛以醬料熬煮,魚塊吸滿了醬油的香氣,嚐一口,滿嘴都是醬油香,魚肉軟腍,蔥也醃製過,入口清甜,真的很棒呢!配上一口焙茶飯,茶香迷人,是一道製造精緻的日式定食!⭐️玫瑰蘋果煎茶定食可以配一壺茶,今次品嚐玫瑰蘋果煎茶,店員奉上一個小漏斗,以免錯過品茶的最佳時間,漏斗倒數後就可以品嚐,蘋果的幽香蓋過茶味,非常容易入口呢!⭐️讚岐烏冬$68這碗烏冬有兩塊魚餅、一片魚板、一撮海苔絲和大量蔥花,湯底清淡,喝下去很順喉,烏冬滑溜溜的,不一會就「𠽌」完了。⭐️抹茶牛奶忌廉$48顏色很迷人,是很夢幻的青草綠色。入口不苦澀,能喝得出抹茶的甘香,的確不錯。⭐️牛乳紅豆白玉金磚$88這款是新推出的產品,我沒有選擇抹茶雪糕,牛乳雪糕也毫不遜色。牛奶味道很突出,聞起來有豐盈的奶香,入口冰凍幼滑,雪糕很出色呢!中間的紅豆甜而不膩,沒有一般的死甜,最下面是烤得香脆的丹麥麵

晚上8時全場客滿,非常熱鬧!用餐空間也顯得狹窄。

⭐️金目鯛定食$88
金目鯛定食

金目鯛以醬料熬煮,魚塊吸滿了醬油的香氣,嚐一口,滿嘴都是醬油香,魚肉軟腍,蔥也醃製過,入口清甜,真的很棒呢配上一口焙茶飯,茶香迷人,是一道製造精緻的日式定食!

⭐️玫瑰蘋果煎茶

讚岐烏冬

⭐️讚岐烏冬$68

⭐️抹茶牛奶忌廉$48

牛乳紅豆白玉金磚

⭐️牛乳紅豆白玉金磚$88

這款是新推出的產品,我沒有選擇抹茶雪糕,牛乳雪糕也毫不遜色。牛奶味道很突出,聞起來有豐盈的奶香,入口冰凍幼滑,雪糕很出色呢中間的紅豆甜而不膩,沒有一般的死甜,最下面是烤得香脆的丹麥麵包,外皮酥脆可口,裡面軟綿綿的,夾著雪糕吃口感非常豐富,煩憂頓時一掃而空!

抹茶芭菲

⭐️抹茶芭菲$88
層次雖然及不上香港限定版芭菲豐富,但作為飯後甜品,輕易討得我的歡心。最頂層是抹茶雪糕白玉和抹茶啫喱,白色QQ彈彈不黏牙,很出色呢!最底一層還有果肉,口感尚算豐富,唯一美中是溶得很快,底部較稀,如果再多一個層次更好!

▪️再次吃水準依然,看到滿滿的一片「綠林」憂愁拋諸腦後!
2018-02-09
牛乳紅豆白玉金磚
2018-02-12 114 瀏覽
週末約了超級好朋友,並帶她去吃她最喜歡的抹茶製食品, 朋友非常期待當晚的晚餐 從門口走進室內,都給人一種地道日本feel舒服、休閒的感覺。 閱讀整本餐牌後,我和朋友決定挑選各自一個主食,其中當然一定要包括有抹茶味的冷麵啦~我選了“林屋和食料理”, 此料理非常精緻 , 裏面包括四款餸菜(鯖魚、八爪魚沙律、芝士魚餅、魚仔、木耳等食材)、麵豉湯及香口珍珠米,是典型日本定食組合的樣貌 精緻定食吸引人之處是~每樣食材都能試少少份量,在不會過飽的情況下能夠試到很多款食物 朋友點了抹茶蕎麥麵,因為她致愛就是抹茶 這款簡單的定食,只有青青的蕎麥麵, 白蘿蔔和蘑菇作為點綴, 如果喜歡吃肉的你可能會有點失望喜歡抹茶的朋友一定不會錯過單叫並慢慢品嘗抹茶的香味~ 這款“玉露.蕨餅” 充滿抹茶的香味,是抹茶控的至愛煮食完結後,我們點了各自喜愛的甜品~當然也不能錯過有抹茶味的“香港限定芭菲”, 上層有我們最喜愛的抹茶雪糕,淡淡澀味並帶有奶香的抹茶味雪糕, 底層有脆卜卜 的蕨餅、 蒟蒻等食物,好豐富這款培茶蛋糕有濃郁的培茶味, 旁邊的雪糕也是有培茶味的, 底層加上甜甜的紅豆醬, 好味道

林屋和食料理

朋友點了抹茶蕎麥麵,因為她致愛就是抹茶

抹茶蕎麥麵

玉露.蕨餅

煮食完結後,我們點了各自喜愛的甜品

焙茶蛋卷

抹茶蕎麥麵
玉露.蕨餅
焙茶蛋卷
今日和太太拍拖紀念日, 我們於太古京林屋食晚餐, 我們點了期間限定的照燒雞扒飯, 葡萄煎茶和抹茶紅豆白玉金磚, 太太點了金目鯛定食, 抹茶牛奶忌廉和限定甜品甘栗戀人。期間限定的照燒雞扒飯, 雞扒肉質鮮甜, 食落啖啖肉, 雞扒飯配上的蛋絲很有蛋香;雞扒飯醬汁食落醒胃;紫菜食落爽脆惹味;配菜白蘿蔔酸酸甜甜好醒胃, 味噌湯鹹適適中, 菇好爽口;整份照燒雞扒飯份量十足, 口感豐富, 美味無比;葡萄煎茶茶味香濃,葡萄味甜度適中, 味道清甜美味;抹茶紅豆白玉金磚亦是餐廳另一限定食物, 抹茶紅豆白玉金磚賣相吸引, 金磚熱辣辣, 邊位好香脆中間好軟綿, 配上冰凍茶味香濃的抹茶雪糕和紅荳一起食, 口感層次豐富, 食落惹味清新,白玉食落爽口而不會黏牙;太太點了金目鯛定食金目鯛食落鮮甜味美, 肉質鮮甜, 配上香甜的醬汁, 令金目鯛食落開胃, 而飯好軟綿, 很有飯香, 食落滿足;抹茶牛奶忌廉溫度適中,抹茶味香,茶味香濃, 配上香滑的牛乳好滑和香濃忌廉, 飲落去味道清香又香滑, 口感十足;最後甘栗戀人是限定甜品, 聽個名很適合拍拖紀念的我們, 很有詩意! 栗子蓉包著抹茶白蛋糕,食落香濃軟滑, 抹茶白蛋糕食落茶味香濃, 蛋糕質感軟綿;栗子粒食落好腍好香栗子味;黑豆牛乳忌廉打得好滑, 甜度適中, 食落口感豐富有層次。餐廳座位坐得舒適, 猶如置身京都民居一樣, 好悠閒舒適, 而且食物美味又賣相吸引, 餐廳晚餐和甜品都好出色, 很用心製作, 太太很滿意今日的晚餐安排,值得慶祝紀念日的地方
葡萄煎茶
照燒雞扒飯
甘栗戀人
抹茶紅豆白玉金磚
2018-02-08
2018-02-09 44 瀏覽
今日下午來到太古見朋友,朋友推介京林屋,話好有日本feel 野食美味 岩哂我呢個綠茶控個menu 實在太多選擇,好唔容易簡左呢幾款。林屋和食料理-實在太豐富,麵豉湯配set,賣相造得非常日式地道。要餸更加係用豐盛來形容,糙米飯上蓋滿紫菜絲,有鯖魚,帆立貝,魚干,芝士蛋卷,八爪魚沙律,樣樣都有d,最適合樣樣都想試既人!所有餸都非常新鮮美味,由其是芝士蛋卷,每咬一口,芝士都會必哂出尼。呢般和食料理真係好似置身日本咁,就連器皿和店內裝修都做得非常出色。焙茶牛奶忌廉-焙茶味非常突出,配上忌廉ge 香滑,飲得好舒服,因為和式料理通常都唔會好熱辣辣,所以飯後飲熱飲比較舒服。焙茶芭菲-來到呢間,唔係唔食最最最出名既芭菲呀嘛!由於綠茶坊間實在太多太多,選了這款焙茶味的。雪糕香滑配上焙茶既茶香,唔會令人有滯溜感覺,加上monchi,果凍,多重口感,大滿足呀!!特製林屋抺茶餡蜜-分量好大 加上小小黑蜜 食落去賤重口應 有啲係monchi 比較有咬口 果凍爽脆 加上紅豆 味道十分配合和口感豐富!日本略高一點,但完全做足日本既味道,唔錯!!
個menu 實在太多選擇,好唔容易簡左呢幾款。
日本略高一點,但完全做足日本既味道,唔錯!!
2018-02-09 35 瀏覽
今日同朋友响太古Shopping... 血併完醫肚... 朋友係抹茶控,諗起附近有間京林屋,就帶咗我去嘆抺茶嘢... 但坐低睇完Menu,我又發現我偏愛焙茶... 朋友話燶燶地味嗰喎... 我爽回... “唔能夠用你抹茶嘅味蕾,去感受焙茶嘅~”... 響京林屋就係唔洗爭,抹茶、焙茶都可以食到...😉抺茶、焙茶芝士蛋糕,配紅豆、雪糕、小丸子~香港限定抹茶芭菲,朋友話食晒成杯,已經有啲飽嘅感覺...~天氣凍,始終要食返啲熱嘢,讚岐烏冬係一個唔錯嘅選擇~
抺茶、焙茶芝士蛋糕,配紅豆、雪糕、小丸子~
香港限定抹茶芭菲,朋友話食晒成杯,已經有啲飽嘅感覺...~

天氣凍,始終要食返啲熱嘢,讚岐烏冬係一個唔錯嘅選擇~
2018-02-06 44 瀏覽
今日同老闆去太古坊開會,禮拜開完會再附近食晏,原來附近都有一間京林屋,大家覺得食魚飯飲杯茶,清清地幾好。京式鰻魚飯 $98鍾意鰻魚汁帶甜,而且份量豐富,鰻魚皮脆肉嫩,唔確實是否用日本米,總之粒粒爆滿就開心。天寒地凍,最好不過食碗飯配個熱辣辣的麵鼓湯,成個人當堂暖粒粒!玉露玉艷 $78供應多款抹茶,玉露玉艷可以食最特別,在這飲過茶的人都知道,和式嘆茶有程序,跟指示照做就可以了。茶味濃,味道特別,少許似菜,飲完三回,最後加醬油食如吃菜,一兩口可以,食多都係接受唔到。香港限定芭菲重點是芭菲,女仔有第二個胃,仲要係唔怕凍的,成份豐富,所有京林屋的材料全有,美味無比。

京式鰻魚飯 $98

玉露玉艷 $78

2018-02-05 652 瀏覽
京林屋我同表妹都好鍾意食,尤其係呢度嘅抹茶芭菲,味道同我地之前去京都食的一樣咁好食,呢度唯一嘅缺點係經常都好多人排隊,為左嘆抹茶芭菲我地曾經係銅鑼灣店排左差唔多一小時。今日我休左半日假去太古俾野老公,順便約埋係附近工作嘅表妹一齊開餐,難得我可以早到攞位,LUNCH當然要去京林屋嘆嘆啦。我大約12點半到太古呢間京林屋,雖然未到LUNCH繁忙時間,不過都已經坐滿人需要等位,剛好等埋老公同表妹,大概15分鐘左右就有位。京林屋以木材裝飾整間餐廳,其中一面牆好似日式紙門,整間店都好日式。我地三個人點左兩個定食,因為要留肚食甜品,我地點左一客鰻魚飯、一客林屋和食料理配左壺玫瑰蘋果煎茶,另外甜品當然唔少得林屋抹茶芭菲啦,我同表妹點左一個SHARE食,老公就揀左焙茶卷蛋。鰻魚飯嘅鰻魚因為係原條,所以份量好多,如果我一個人一定食唔哂,鰻魚好厚身,鰻魚汁味道濃郁,帶有微微甜味,個飯亦都已經調左味,味道唔錯。SHARE完客鰻魚飯我已經半飽,因為要留肚食甜品,所以林屋和食料理主要都係老公同表妹SHARE,林屋和食料理有好多款食物,賣相吸引,佢地都讚味道幾好。跟定食加$20配嘅玫瑰蘋果煎茶好清香,入口玫瑰味濃而

京式鰻魚飯

SHARE完客鰻魚飯我已經半飽,因為要留肚食甜品,所以林屋和食料理主要都係老公同表妹SHARE,林屋和食料理有好多款食物,賣相吸引,佢地都讚味道幾好。跟定食加$20配嘅玫瑰蘋果煎茶好清香,入口玫瑰味濃而且好自然。

玫瑰蘋果煎茶

林屋抹茶芭菲水準同之前食一樣咁好,京林屋呢度嘅抹茶雪糕唔算太甜而且茶味濃郁,配上紅豆、丸子等多層配料,味道層次豐富,我同表妹兩個SHARE都超級滿足。

林屋抹茶芭菲

老公食的焙茶卷蛋賣相唔夠林屋抹茶芭菲咁吸引,我試左少少,茶香味都幾濃,好啱老公嘅口味。

焙茶卷蛋

埋單每人都只係$140,都幾抵食。

餐牌
15 分鐘 (堂食)
林屋抹茶芭菲
焙茶卷蛋
京林屋太古分店已經開左一段時間, 不過我地Lunch繁忙時間經過好幾次都因為太多人所以一直都未有機會食到。今日我同同事兩個趁朝早去鰂魚涌開完會未到12點早d過黎, 果然人仲未多, 只等左5分鐘就有位, 不過我地入座之後就可以見到人龍。🙈京林屋太古呢間分店面積唔大, 但都有劃和式座位, 我地兩個人當然坐唔到, 不過座位都寬敞舒適。餐廳裝修以木色白色為主, 非常有日式風格。🇯🇵京林屋主食選擇唔算多, 反而甜品同茶嘅款式非常多, 我地每人點左一個飯, 配左一款自選茶, 另外當然一人再點左一份抹茶甜品啦。😙京式鰻魚飯($98)熟嘅魚我只喜歡食幾款, 鰻魚係我愛食嘅其中一款, 呢度京式鰻魚飯嘅鰻魚係原條上, 肉質好肥美, 再加上調左味嘅飯配惹味嘅鰻魚汁, yummy😋金目鯛定食($88)同事點嘅金目鯛定食份量都唔少, 佢都讚金目鯛厚身又鮮甜, 下次我都要點黎試下。😁焙茶朝薰($20)主食加$20可自選一款茶, 我點左呢款茶味濃郁嘅焙茶, 食完飯後飲返杯再嘆甜品。👍特製林屋抹茶餡蜜($98)呢款甜品份量比預期大份好多, 抹茶雪糕唔會太甜, 茶味甘香, 抹茶味蕨餅配以混入紅豆蓉同黑糖漿嘅寒天同丸子,

京式鰻魚飯($98)

京式鰻魚飯

金目鯛定食($88)

金目鯛定食

焙茶朝薰($20)

焙茶朝薰

特製林屋抹茶餡蜜($98)
呢款甜品份量比預期大份好多, 抹茶雪糕唔會太甜, 茶味甘香, 抹茶味蕨餅配以混入紅豆蓉同黑糖漿嘅寒天同丸子, 呢個甜品非常完美。😍

特製林屋抹茶餡蜜

香港限定芭菲($98)
同事點呢個香港限定芭菲非常有造型, 份量亦都唔少, 下次我都要同老婆黎試下。

香港限定芭菲

埋單每人$200左右, 價錢合理。

2018-02-02
2018-02-04 87 瀏覽
飯好似不錯,一路都想試,呢個星期天氣咁凍加上又落大雨,想食d熱嘢,又唔想等位,就去試下1. 京式鰻魚飯,單品 $98 - 雖說單品都有個麵豉湯跟埋俾你,其實我好怕食鰻魚,驚好腥,今次都係見佢張相咁吸引,膽粗粗叫嚟試下,好彩無令我失望,一d都唔腥,仲有有2大條原條,個汁都幾好味,😋😋😋d飯係有d好似好淡豉油色,但完全無味嘅,鍾意食鰻魚嘅朋友要試下,另外面頭黃色一條條嘅係蛋絲,唔係麵嚟嘅2. 稻亭庭麵 單品 $68 - 佢門口寫住特製,但講真係無咩特別,個麵第一啖食落覺得麵心有點生生地嘅感覺,好似食飯生米咁,佢只有2塊魚餅,同加咗好多天婦羅碎,所以個湯又份香味,無咁齋,份量比較少

2018-01-31
2018-02-04 39 瀏覽
人生大部分時間都係工作...沒有得旅行既日子唯有去間日式餐廳嘆個日式晚餐慰藉一下心靈。讚岐烏冬水準同日本當地食到既冇異!醬油湯式配上烏冬,口感煙靱滑溜,水準滿分💯!魚餅爽彈非常好味!鰻魚飯真係冇得輸!眼見同場有一半食客都會order宜個鰻魚飯!鰻魚原條一分為三件,配上蛋絲及紫菜絲,絕對係色香味俱全!鰻魚醬汁甜度適中,能夠帶出魚香!抹茶芭菲一次過滿足我心多多既願望!長長既杯包含了抹茶雪糕、啫喱、白玉丸子、寒天、蜜桃五種配料,層次及配料都非常豐富呀!抹茶雪糕茶味甘濃,口感亦能感受到奶滑。抹茶啫喱Q彈,抹茶味濃郁,整體令人滿意!牛乳紅豆白玉金磚未食已經散發濃郁既蛋奶香,令人食慾upupup!鬆軟既酥皮麵包配香濃細滑既牛乳雪糕,一冷一熱,口感同味道都滿分呀!焙茶牛奶忌廉有一點似奶茶味道...但奶同茶既比例,相對茶味較突出!

2018-02-02 31 瀏覽
嚟呢到當然係食緑茶平時嚟呢d舖頭實要排一輪先有得食的不過今日返開工去呢頭,11點几就可以食晏。所以一去到就第一個入座了!完全唔洗等,真係好開心。之後好快就周邊都坐門人了。估唔到過百元一個set都咁多人支持。不過冇他嘅,佢平時一杯茶都成四五十蚊嘛🤣感覺上,set都几經濟的。如果唔加甜品,什麼雪糕杯或厥餅其實兩個人,300內都落到樓。今日叫左呢d,就五百几了🙈富貴lunch不過少少唔好就係職位唔多夠,得2個人。而且其實要有最低消費好正常,不過叫人每人最少叫一樣嘢食,就真係聽落冇咁好聽。或者可能係佢講得太冇禮貌了,好似預左人會叫一杯茶就兩個人坐足一日咁。
嚟呢到當然係食緑茶
平時嚟呢d舖頭實要排一輪先有得食的
不過今日返開工去呢頭,11點几就可以食晏。
所以一去到就第一個入座了!完全唔洗等,真係好開心。

如果唔加甜品,什麼雪糕杯或厥餅
其實兩個人,300內都落到樓。

今日叫左呢d,就五百几了🙈富貴lunch

不過少少唔好就係職位唔多夠,得2個人。
2018-01-30 369 瀏覽
個時同朋友係太古行街,諗住好耐唔知食咩好,最終揀左京林屋,係度食晚飯同甜品京式鰻魚飯 $98 鰻魚飯定食,包了麵豉湯一碗,鰻魚飯鋪滿了蛋絲,雖然鰻魚唔係原條呈上,但都啖啖肉,而且飯粒已經調了味,食起上黎唔會太單調~ 抹茶蕎麥麵 $79 蕎麥麵很有咬口,而且味道清新。蕎麥麵唔係太重抹茶味架,要沾少少冷麵汁食,冷麵汁再加啲wasabi,就變得更開胃~~ 個人覺得呢個麵比較岩夏天食,冬天淨係想打邊爐😂焙茶卷蛋 $88 蛋糕濕潤得黎又幾紮實,食落都好鬆軟,略廉cream不夠幼滑🙆🏻但焙茶雪糕茶香濃郁,不帶苦澀,配埋紅豆同白玉就好滿足,整體也不會太甜膩❤️除左有卷蛋,仲有焙茶芝士蛋糕揀架☺️☺️ 香港限定芭菲 $98 應該係暫時食過最貴既芭菲呀,雪糕軟滑,係好重抹茶味既,但我覺得回甘太重(明顯我係唔吃得苦🤣) 餡料係有好多層,脆米配雪糕食仲好香脆,白玉可以再q彈啲,寒天啫喱味道清新,整體味道還是可以一試🙆🏻 抹茶牛奶忌廉 $48 抹茶飲落順滑,不太甜,個人很喜歡,特別係面頭層cream ><!餐牌

京式鰻魚飯 $98

抹茶蕎麥麵 $79

個人覺得呢個麵比較岩夏天食,冬天淨係想打邊爐😂

焙茶卷蛋 $88

香港限定芭菲 $98

抹茶牛奶忌廉 $48

2018-01-30 42 瀏覽
前日經過香港島做嘢 順便同同事嚟食飯 見到有間特色嘅餐廳 叫做京林屋 所以就入去試下個焙茶首先叫左個鰻魚炒飯 鰻魚好足料亦都好肥美 油脂甘香 醬汁唔算太甜 而飯嘅口感亦都好有口感好煙韌 只係略嫌個飯嘅份量偏少 大食嘅人應該唔會飽而個焙茶玩味十足 做法就好似張相咁樣 個人覺得幾新鮮幾好玩 得閒嚟玩下都唔錯嘅 餐飯都唔算貴 性價比幾高 值得一讚

2018-01-28 43 瀏覽
家住在太古城附近,所以太古城成了我們家其中一個飯堂 每次經過京林屋,都覺得它賣的只有甜品,主食應該一般,所以一直沒入去試吃過。直到有一日,落住大雨,剛好經過呢間餐廳,就入去試下。 完全沒頭緒之際,看到openrice的評論,大家都推薦金目鯛定食,就一於試下啦,果然沒叫錯,真的很美味! 連平日不吃魚的老公都搶著吃沒想到,我一直以來誤會了, 原來連主食都做得如此好 最後我們還叫了綠茶甜品,也是做得很好 , 我們都推薦這家店哦
家住在太古城附近,所以太古城成了我們家其中一個飯堂
沒想到,我一直以來誤會了, 原來連主食都做得如此好
2018-01-01