2018-01-22
今日嚟到太古站隔黎商場地下嘅呢間京林屋 係食日本嘢嘅 好多港女都有喺度打卡 下午茶時間呢到唔係太多人 都幾多吉枱 用咗好多木去設計 真係好似置身京都嘅傳統餐廳咁 首先叫咗個金目鯛便當 同埋蒲燒鰻魚便當 金目鯛便當餸菜同飯都係分開上 主菜金目鯛有三塊大大塊嘅魚扒 外面俾燒汁包住 咬落去好多魚油彈出嚟 魚肉分明好新鮮呀 食落口果然成口充滿魚油香味 肉質嫩滑加上燒汁嘅甜味惹味 超好食 仲有配菜酸蘿蔔可以一解金目鯛嘅油膩 個飯撈咗日本香料去煮感覺上冇咁單調 蒲燒鰻魚飯上面有大大條鰻魚同埋蛋絲 鰻魚燒得好香好大條而且厚肉 加上濃濃鰻魚汁嘅香味好食 鰻魚超骨肉質彈牙 加錢就可以配日本嘅果茶 我哋叫咗桃味茶同埋蘋果味茶 好香而且鮮果味都好足夠 唔會喧賓奪主 嚟到今日嘅重頭戲就係用日本京都枺茶整嘅雪糕甜品啦 叫咗杯抹茶雪糕沙冰 抹茶雪糕茶味好濃而 且唔易容應該係茶嘅含量比牛奶多 沙冰抹茶味都好濃郁而且質地軟滑細利 香港限定芭菲 上面嘅係抹茶軟雪糕 軟雪糕嘅牛奶含量比較多 牛奶味亦都比較濃 反而沒咁重茶味 入口即溶 非常軟滑 加上上面有蕨餅同埋白玉 好煙韌好有傳統嘅感覺 下面仲有一層忌廉同埋士多啤梨果果
用咗好多木去設計 真係好似置身京都嘅傳統餐廳咁
香港限定芭菲 上面嘅係抹茶軟雪糕 軟雪糕嘅牛奶含量比較多 牛奶味亦都比較濃 反而沒咁重茶味 入口即溶 非常軟滑 加上上面有蕨餅同埋白玉 好煙韌好有傳統嘅感覺 下面仲有一層忌廉同埋士多啤梨果果醬 一齊食好夾
林屋抹茶芭菲 上面係抹茶雪糕質地比較硬身 而且抹茶含量比較多 食落口冇咁易溶化非常香嘅抹茶味 同樣有煙韌嘅蕨餅同白玉下面仲有同抹茶絕配紅豆蓉超級夾 下面係抹茶軟雪糕同忌廉 層層疊咁個樣超靚 打卡一流
埋單517蚊食到個肚超飽 有細緻嘅日本料理同埋港女最愛嘅抹茶甜品 呢個價錢超值