唔知道食乜好,睇到街頭立住嘅指示牌,一眼睇岩咗好久冇食嘅片皮鴨,真係霖霖都流嗮口水🤤🦆京滬香酥烤鴨(半例)必點!千萬唔可以錯過,金黃酥脆嘅外皮下面擺滿咗嫩滑嘅鴨肉,完全冇欺客👍🏻搭配6款小料,都係超級夠食,完全唔使擔心出現唔夠嘅情況😋🌮爆汁牛肉煎餅脆脆嘅外皮一啖落去d汁飆晒出黎,食嘅時候唔單止自己要小心點,身邊嘅朋友仔都要小心d🤣如果去哩個一定要試下🍲羊肚菌花膠燉蜾頭湯飲啖湯滋補下,大大件嘅花膠下面收埋唔少配料,加入咗羊肚菌嘅味道簡直一絕😋🥟招牌小龍包皮薄餡靚,加上裡面嘅湯汁簡直冇得頂,我連搦起嚟都小心翼翼,驚一個唔留神篤損咗🤣飲湯嘅時候記得小心辣親個咀哦😆🫕鮮奶燉桃膠超多桃膠鋪滿表面,鮮奶細膩嘅口感加上桃膠嘅Q彈,香香甜甜🤤仲沒去到已經睇到有只烤鴨擺喺門口,接待經理熱情招呼,上菜市嘅服務員都好親切🥰精美嘅擺盤更加引起食慾🥰周圍環境都好舒適,大大嘅玻璃窗睇出去好舒服,如果日頭過嚟應該更加寫意吧🤣

🦆京滬香酥烤鴨(半例)

🌮爆汁牛肉煎餅

🍲羊肚菌花膠燉蜾頭湯

🥟招牌小龍包

🫕鮮奶燉桃膠
超多桃膠鋪滿表面,鮮奶細膩嘅口感加上桃膠嘅Q彈,香香甜甜🤤

2024-01-19 772 瀏覽
京滬佳餚,餐廳名如其名, 匯聚兩大中菜派系於一身,可以一次過品嚐烤鴨,小籠包等享負盛名嘅京滬名菜😙😙😙🤩🤩🥳🥳🥳酸辣鮮鮑片🐚 $148酸甜爽滑的鮑片好開胃,底部仲有泡椒蓮藕苗,係一個相當出色嘅前菜😙😙🥳🥳🥳😜😜京滬香酥烤鴨🦆 半例 $268必食烤鴨!烤鴨皮脆香口,皮下脂肪已被剔除,邪惡感即時消失,而烤鴨肉細嫩,每一口都食到天然鴨香。 配合葱白,青瓜條等配料,夾在餅皮嚟食,令烤鴨味道變得豐富,餅皮要趁熱食啊,咁先係最好味嘅😄😄🤩🤩🤩🥰🥰羊肚菌花膠燉螺頭湯🐚 $256 兩位非常足料嘅燉湯,材料有羊肚菌,花膠,螺頭,瘦肉,原粒乾貝,幾款山珍海味濃縮在一小碗湯入面, 各種鮮味爭相迸發,猶如一個迷你佛跳牆咁滋味😚😚😚😋😋😋🥰🥰招牌小籠包🫓 好多湯汁,小心熱啊!小籠包皮薄餡靚,隱約見到包內湯汁,鮮肉嫩滑,皮凍充足,食滬菜不能缺席嘅小點😙😙🥳🥳🥰🥰🥰爆汁牛肉煎餅🥟 $68同小籠包一樣好多湯汁,而外皮香脆可口,牛肉已經攪碎,十分嫩滑,呢度嘅包點相當出色,師博手勢值得一讚😛😛😛😀😀😀😊😊清脆萵筍🥗 $98萵筍係清炒嘅, 唔需要太多嘅調味,就係要食到清爽脆口嘅萵筍😘😘😋😋😁😁鮮奶燉桃膠🍮 $176 兩位鮮

酸辣鮮鮑片🐚 $148

京滬香酥烤鴨🦆 半例 $268

羊肚菌花膠燉螺頭湯🐚 $256 兩位

招牌小籠包🫓

爆汁牛肉煎餅🥟 $68

清脆萵筍🥗 $98

鮮奶燉桃膠🍮 $176 兩位
鮮奶混合蛋白,仍然做到奶味香濃,微甜而不會過甜,桃膠應該無加糖,配合一齊食,甜度剛剛好😘😘😍😍😍🥰🥰🥰

坐得舒服,好適合朋友聚會同家庭聚餐,係一個理想嘅選擇😄😄😄🤩🤩🤩😙😙

京滬佳餚
地址:銅鑼灣加寧街13-15號Fashion Walk地下A,C-D號舖
電話:2817 7737

#cwb#causewaybay#cwbfood#chinesecusine#authentic#roastduck#familyday#京滬佳餚#京滬菜式#上海菜#烤鴨#片皮鴨#招牌菜#酸辣鮑片#惹味#開胃前菜#燉螺頭湯#羊肚菌#花膠#小籠包#牛肉煎餅#桃膠#萵筍#家庭聚會#聚餐#正宗#環境舒適
  • 招牌小籠包
  • 小籠包
  • 京滬香酥烤鴨
2024-01-07 737 瀏覽
- [ ] 閒日下午茶呢日食嘅係尊貴下午茶二人餐,$129兩位。特別嘅係星期日同埋公眾假期都有呢個二人餐。當日嗌咗兩個二人餐,所有二選一嘅都可以試晒。招牌小籠包用皮薄餡靚你形容冇過分,因為佢真係做得好薄。裏面充滿肉汁。墨魚卷正常,唔覺有墨魚味普通春卷咁樣。陳醋黑木耳,酸酸地好開胃。黃金鴨件(魚子醬) 千祈唔好比魚子醬三個字令你太興奮,因為佢唔係西式嗰隻caviar。佢睇落似綠色嘅蟹籽,食落淡淡地。個鴨皮好脆,中間夾住酸酸甜甜嘅山楂膏。個人覺得山楂高嘅份量太多,蓋過咗鴨皮嘅味道。全餐最驚喜係回鍋肉同埋麻婆豆腐,炒得好惹味。連埋個拌麵同埋炒飯一齊食係好食嘅。如果淨係為咗個片皮鴨嚟食,絕對冇下次。不過為咗佢其他嘅餸菜,反而可以一試。不過128兩位,表現算係不過不失。
- [ ] 閒日下午茶

當日嗌咗兩個二人餐,所有二選一嘅都可以試晒。
招牌小籠包

用皮薄餡靚你形容冇過分,因為佢真係做得好薄。裏面充滿肉汁。
墨魚卷

正常,唔覺有墨魚味普通春卷咁樣。
陳醋黑木耳,酸酸地好開胃。

黃金鴨件(魚子醬)

不過128兩位,表現算係不過不失。
2024-01-02 584 瀏覽
我個人都幾鍾意食片皮鴨,上年就因為朋友介紹而發現左依間片皮鴨天堂😋今次就同埋屋企人黎食多次👍🏽叫左4樣野,全部都高質🩵1. 京滬酥香烤鴨(半例/6款配料) $268我最期待㗎,坦白講一到係有啲失望,因為原來半隻望落有啲少🤣不過食落就啱啱好,因為三個人實質上食落都幾飽😅6個配料分別係:- 沙糖,蒜蓉磨粒,洋蔥絲,蔥絲,火腿條同埋烤鴨醬😋每一舊都真係建議包晒啲料再加鴨皮同少少鴨肉,好夾好好味🩵2. 招牌小龍包 $52小龍包嗰湯汁好鮮甜㗎!皮唔會太厚,肉都好juicy!3. 雲腿上湯扒娃娃菜 $98正常菜式,唔會話好呀人份,不過3個人啱啱好🙈4. 香菇醬火鴨炒飯 $128個炒飯都係望落細細份,但係夠足料,所以都幾飽😏(茶價 $18/人,有加一)

1. 京滬酥香烤鴨(半例/6款配料) $268

2. 招牌小龍包 $52
小龍包嗰湯汁好鮮甜㗎!皮唔會太厚,肉都好juicy!

3. 雲腿上湯扒娃娃菜 $98
正常菜式,唔會話好呀人份,不過3個人啱啱好🙈

4. 香菇醬火鴨炒飯 $128
個炒飯都係望落細細份,但係夠足料,所以都幾飽😏

(茶價 $18/人,有加一)
2023-12-28
2023-12-24 477 瀏覽
一直都好想試下京滬佳餚,平時係外表睇唔到佢餐廳既真面貌,終於可以一試,餐廳大之外,餐廳先送上一點$20硬食嘅小吃,係好多唔同色既豆!🍽🍴京滬酥香烤鴨 必吃[半例]😻$198配料有六款,分別有砂糖、鴨醬、京蔥、蒜蓉泥等等。鴨皮烤得好香脆,餅皮好薄,肉質好滑,加上所有配料一齊咬,好豐富既口感,食落一點都唔油!不過餅皮好快凍!💁🏻‍♀️小籠包 $68🤤🥟一籠有六件,真正做到皮薄,拎起既時候要好小心先得,唔係好易穿呀!湯汁好鮮味!砂鍋雲吞雞 $328✨濃郁既雞湯,仲有大大舊既花膠,連D雞肉都好滑,雲吞都係皮薄餡靚🍲爆汁牛肉煎餅 (2件) $68香脆的外皮,配上爆汁的湯汁,可惜太細舊,好想再encore🤩

京滬酥香烤鴨 必吃[半例]😻$198

小籠包 $68🤤🥟

砂鍋雲吞雞 $328✨

爆汁牛肉煎餅 (2件) $68
2023-11-24 584 瀏覽
今晚來一晚上海夜🕺🏻兩人晚餐都好豐富食到我地2 個飽飽•芝士龍蝦伴麵肥肉龍蝦加埋伊麵底呢個好味•熗汁鮮鮑脆蜇頭脆海蜇頭好爽身又脆加埋個鮑魚鮮甜而且又唔UM好味•京滬香酥烤鴨(半例)最後點少得扁皮鴨出場唔會太油膩 呢個都好好食 大滿足 好飽飽•瑤柱響螺炖花膠湯呢個燉湯響螺花膠好入味好甜超級好飲•雞汁小唐菜夠爽脆又唔油 GOOD GOOD
今晚來一晚上海夜🕺🏻

•熗汁鮮鮑脆蜇頭
脆海蜇頭好爽身又脆
加埋個鮑魚鮮甜而且又唔UM
好味

•京滬香酥烤鴨(半例)
最後點少得扁皮鴨出場
唔會太油膩 呢個都好好食
大滿足 好飽飽

•瑤柱響螺炖花膠湯
呢個燉湯響螺花膠好入味好甜
超級好飲

•雞汁小唐菜
夠爽脆又唔油 GOOD GOOD

7月中一行10人去咗呢間連鎖而中高級上海菜餐廳。餐廳有幾間分店,呢間係銅鑼灣,當日係星期五晚,全餐廳滿座,坐位唔太逼,我哋叫坐好多菜,上湯東星班,湯好鮮,星班好滑,不過就好貴下。扁皮鴨啲皮好脆,肉都好嫩,肉唔肥,呢個推介。羊排好好味,唔so,滿滿悠然粉惹味,比牛小排好味,真係推介,而牛小排啲醬甜甜嘅,唔太啱口味。糖醋魚又推介,新鮮炸起,魚肉滑厚,雞好大隻,不過不失。呢間餐廳啲菜係唔平嘅,不過有水準。每人預最少500-600,budget 啱嘅可以一試。
2023-09-17 1263 瀏覽
今次係我地第一次試呢間餐廳,四個人去食。入去嗰陣兩點,一入到去過咗最少20分鐘都冇侍應過嚟俾menu我地,係要自己去攞🥵 之後等咗起碼10分鐘先有侍應嚟幫我地叫嘢食,其實咁大間餐廳,啲嘢食又貴,應該有返相應嘅服務質素,點解仲可以服務咁差?等好耐都冇人理我地🥱 最終到叫嘢食嗰陣,我地叫嘅嘢全部都喺優惠下午茶餐牌度有,但我地當時唔知有呢份餐牌就咁單點咁食。下午茶係1:30-4pm都有。但侍應都選擇唔提醒我地有呢個優惠,直接睇住我地受騙俾貴好多去食接近一樣嘅食物。本身可以$300-$500埋單嘅食物,我地最終要俾成$700+😵😵 食物質素亦都好普通,只係片皮鴨同埋小籠包水準中上,但炒飯同埋蔥油拌麵都非常淡味。價錢咁貴嘅情況下水準咁樣,真係唔值得再去幫襯。仲要入面冷氣好唔夠,喺天氣三十度之下仲要喺冇乜冷氣嘅餐廳食飯真係令人特別辛苦😓 總括嚟講,呢度嘅食物質素平平,但服務非常惡劣而且等候時間過長,亦都提醒嚟食嘅人記得自己睇清楚餐牌,因為侍應唔會理你,唔會提你關於任何優惠😮‍💨 雖然下午茶餐cp值的確高,但絕對唔好叫單點,呢間真係可一不可再。

下午茶餐牌
2023-09-17
30 分鐘 (堂食)
午餐
慶祝紀念
生日
  • 招牌小籠包
2023-09-03 1193 瀏覽
7月21日午餐時間行經,被門外裝飾吸引惠顧,發現環境舒適,裝修優雅,員工招呼殷勤,各樣食物都非常出色,食得出心思及手藝,必定會再次嘗試其他菜式。食飯時間可以放鬆一下心情的好地方,實在難得。
食飯時間可以放鬆一下心情的好地方,實在難得。
同長老食飯,梗係揀佢地最鍾意既中式食品,又唔想成日食小炒,所以就揀咗上海菜。今次揀咗好幾款前菜,炭燒燻魚,香脆少少甜,魚肉就硬咗少少,魚骨偏多。四喜烤麩,味道正常,略為普通。陳醋水晶肴肉,非常出色,肉嫩通透,底部做咗陳醋啫喱,入口溶化同肴肉混埋一齊,酸酸甜甜食落非常醒胃,價得一讚。👍🏻👍🏻👍🏻小籠包皮薄,個頂都唔會厚硬,肉汁多,唔太特別。主菜叫咗香烤鴨,落單唔夠2分鐘就上菜,連士侍應都覺我出奇,所以食落皮只係少脆,啲肉都唔熱,顏色也一般。不過一個例牌份量都唔少,依家仲做緊優惠$208,仲包埋皮同配菜,一個九宮格咁包起嚟食相當豐富。鴨味都重,肉都夠嫩,略嫌個皮真係唔夠脆。紅燒肉,肉稔入味,肥而不膩,送白飯就好正。火腿津白,味道正常,火腿偏咸。最後,香茹醬鴨炒飯,炒得非常之香,唔會太乾,又唔會太油,好味。😋😋食品水準正常,環境偏暗,我哋5個人俾張4人枱加個主席位,上菜時根本唔夠位擺,侍應都要等我哋隻鴨食得差不多先再上其他主菜。整體而言,可以再幫襯。

炭燒燻魚
肴肉
  • 香菇醬火鴨炒飯
  • 陳醋水晶肴肉
2023-07-17 1558 瀏覽
黎黎黎,抵食Tea set + $128片皮鴨😎一直都搵緊好食既片皮鴨,想要淨係得皮唔連肉既。但我都知道比得起錢自然會有。不過今次係酒樓既價錢$128/例。先講個鴨,皮又脆又大塊,入口唔算好油,但有啲啲甘香既油脂,就冇鴨"酥"味。食到停唔到口。佢仲有鴨肉墊底,試左一下幾嫩口,唔會好乾好咁,連肉都食晒冇得剩。再講返個TEA SET,$129係2位既價錢仲包左茶位同加一,所以人均$65就有一碗糖水,面/飯,2款小菜,4款點心。大家樂一個焗豬都差唔多價。tea set 味道上係小籠包最好食,皮薄多肉汁。其次係回鍋肉,個調味好足夠。其他就中規中矩,以依個價錢黎講係抵食。小提示:觀塘店個大廈仲裝修緊,超嘈,唔建議去。其他門市都可以👍
黎黎黎,抵食Tea set + $128片皮鴨

tea set 味道上係小籠包最好食,皮薄多肉汁。

2023-07-15
  • 京滬香酥烤鴨
2023-07-12 918 瀏覽
$129做緊既下午茶供2位用,超抵!超抵!超抵!要講三次先得!仲可以用優惠價$128再叫多份片皮鴨!銅鑼灣區高質中茶,環境舒服,最緊要係呢段時間,冷氣充足😆😆不過有樣要留心!!!佢地講既(例牌片皮鴨,個人會以為係4份1隻😖😖但原來係一隻既份量)真係飽到抱住個肚走🤭🤭🤭叫左二個二人下午茶再加一份(例牌鴨),埋單都係$400(已經加埋一添喇)
不過有樣要留心!!!
真係飽到抱住個肚走🤭🤭🤭
2023-07-01 920 瀏覽
$129,二人份,包茶及加一,銅鑼灣食街地段,係抵嘅,食物質素無問題,值得推介。但侍應服務質素就需要改善,一坐低已經很趕時間,大聲跟你說規則很簡單,這款二選一,那款三選一,但我未選完,他已經想走。1405落完單,疫情下的習慣要先洗碗筷,洗完碗水放在枱面,有位女侍應在遠處向我大叫“靚姐,碗水係唔係要倒㗎?”突然間,我懷疑我是在一間茶餐廳內。不用3分鐘,九成食物已經到齊,開吃之後,幾位侍應不停在附近遊走,每見有一碟吃完,就收走一碟,有一個籠,又即刻收一個籠,好像每收到一件,就可以在他們的勤工獎加一分,但當時係仍然有很多空枱。在這樣的氣氛下,1425我們二人已經吃完,而男侍應亦很勤奮地分三四次將我們的碗、碟、筷子和筷子座逐件收走,如果有錄影可以翻看,20分鐘內,他們應該有分開十幾次來逐件籠和碟收走。最後吃完甜品,飲完杯茶,結賬時間是1450。在此餐廳吃下午茶,環境和侍應質素,令我感覺是在茶餐廳,未能好好享受一個下午茶
2023-07-01
$64.5 (下午茶)
2023-06-29 4770 瀏覽
💮熊妹成日食西餐多,中菜嚟講就比較鍾意食上海菜,今次就同富妹來到銅鑼灣名店坊入面的《京滬 · 佳餚》試下佢呢排推出好抵食嘅一人下午茶餐。📌餐廳嘅裝潢比較古色古香,中庭嘅設計,牆上高高掛上紅紅的大燈籠🏮,天花板掛上一個個柔和嘅燈泡💡,砌出《京滬 · 佳餚》嘅logo,設計都幾花心思。💕📌下午茶精選一人餐,星期一至日都有得供應,話明下午茶就係‪下午兩點‬至到‪4:30‬,‪5:00‬要交枱準備下場。📌下午茶餐包括前菜三款、小食四款點心同埋一款麵食主菜,一人餐全部都係一人份量,$68就要另加$9茶錢,最後加一買單就係$85,咁嘅價錢喺間咁高級嘅上海餐館入邊食下午茶就真係唔話得。京滬三拼一碟前菜三拼擺款好吸引,有蔥油紅蜇頭、酲醋小排骨同家鄉醬黃瓜,黑色的瓷碟擺上紅黃綠三色嘅小菜,顏色都已經好吸睛。👀紅色的酲醋小排骨份量都唔少有三少嚿,雖然比糖醋醃過,但肉質咬落都唔鞋口,好怕醃過龍,抽乾晒肉嘅質感,酸酸甜甜好開胃,味道唔錯。黃色的蔥油紅蜇頭好爽口,本身冇咩味的紅蜇頭慢慢滲出淡淡嘅蔥油味,味道唔會過龍又唔會過油,食落涼浸浸,好經典嘅涼拌小菜。綠色的家鄉醬黃瓜🥒有兩件,咬落去非常脆口,味道就係醃咗嘅

京滬三拼

綠色的家鄉醬黃瓜🥒有兩件,咬落去非常脆口,味道就係醃咗嘅酸瓜味道,醃到超級濃味,超酸超開胃。

四小拼
然後有四款點心各一,包括招牌小籠包、珍珠糯米燒賣、紅油抄手同埋芝士脆春卷。

兩個迷你點心籠同埋兩碟點心碟梅花間竹咁擺,擺款都好有唸頭。

招牌小籠包
迷你點心籠細得黎好精緻,入面擺到一件點心。小籠湯包Size都唔細,夾起小籠包頭,入面嘅湯汁即刻下垂晒喺湯包下面,完全感覺到入邊充滿湯汁嘅重量,就咁睇都知道好足料。

咬落去,嘩,啲湯汁流哂出黎,要攤凍啲食,如果唔係都會辣親個咀。小籠包皮薄,肉饀唔肥膩,連埋湯汁一齊食,濕濕潤潤好滋味。

珍珠糯米燒賣其實佢個外型似燒賣樣,內裏就係糯米飯咁,趁熱食又有咬口,煙韌又有臘味,一啖糯米飯又飽肚。

一碟紅油抄手有兩粒,調味係紅醋辣油,味道酸酸辣辣,幾惹味,抄手肉餡豐富,咬落去啖啖肉,一舊食唔夠喉仲有一舊,

芝士脆春卷一分為二,炸到好脆口,內裏蝦肉彈牙,正常嘅春卷味道。

京滬擔擔麵
熊妹好鍾意食擔擔麵🍜,因為好鍾意食有花生醬做的湯底。

花生醬湯底味道濃郁,辣辣地又有好多花生碎粒,撈埋冇咩味道嘅發明白麵一齊食,非常惹味。

滬式炸醬麵
滬式炸醬麵
炸醬麵嘅做法就係一碗白面上放滿炸醬肉碎,然後再跟一碗清湯倒入去炸醬麵一齊食。

清湯味道偏淡,白麵本身無味,肉碎炸醬味道未算好特出,熊妹就唔係好識欣賞呢碗麵喇。

📌整體嚟講,由前菜到點心到主食都大致食盡京滬菜經典的地道菜式,味道又幾正宗,主要係價錢非常親民,中式下午茶原來都可以咁歎。
2023-05-30
2023-06-26 867 瀏覽
來餐廳吃烤鴨,點餐過程有注意到涼菜小蝶是必須消費的人均兩人一碟,一碟20元,OK的有寫明有認真回答講清。整體菜單看下來價位不算太高,因為相應地段租金其實不低。牛肉餅2個起,68元,大小一言難盡…歡迎大家自行體驗但是2個足矣烤鴨一例…結賬時才知道有優惠是個意外驚喜,但是鴨肉極厚,餅皮極薄…如果不是吃的流程和叫法我真無法相信這是烤鴨?加一份黃瓜絲量小但又是+20元,鴨湯是單列的叫什麼鴨肉湯,那我知道了就不能要求是原來鴨子的骨架了…然後一例湯給我分了四碗,這也是服務員提前告知的,很精準這點服務生水平值得表揚。整個一套烤鴨下來,你說吃的不是烤鴨但是他又的確是一種餅捲了烤了的鴨子沾上麵醬…小籠包不功不過,很正常的出品豆腐粒…外殼炸的明顯老了偏硬而且豆腐選用的不是嫩豆腐?總結:吃了一頓不能算烤鴨的烤鴨,如果提前得知烤鴨的優惠,這家餐廳的確很有吸引力,但細看菜單和出品…我只想說如果一家餐廳不是靠正常出品賺錢而是靠各種特色商業手段摳錢,那開餐廳的初心是什麼呢?我寧可支付溢價去換取一份美食,而不是吃個奇奇怪怪的東西又說不上好吃也不能說難吃…

小籠包不功不過,很正常的出品

豆腐粒…外殼炸的明顯老了偏硬而且豆腐選用的不是嫩豆腐?