帶星加坡朋友們遊覽完HKU,去咗水街搵晚飯食呢間都頗耐,經過幾次,今次有機會試吓好好彩有六人位唔使等~又有餃子,又有湯麵、炒飯、菜飯Crave咗菜飯好耐🤤▶️ 燒雞菜飯 ($52)菜飯正宗,白菜比例多切到一粒粒,咬落翠綠爽口🥬調味充足,帶鹹香,齋食都夠味輕輕炒過,感覺唔會菜同飯分開好難得搵到一間好食嘅菜飯👍🏻燒雞份量足🐔由成隻雞髀拆肉出嚟已去骨,只剩少少筋同皮雞肉算軟腍,唔會太乾身不過調味淡咗少少,然而配菜飯食都唔錯▶️ 自家製山楂茶 ($12)有非常之濃嘅山楂味,味道甘甜略嫌甜咗少少,可能落多咗啲糖漿不過幾清熱潤喉嘅-食物好唔錯😌雖然我唔食羊肉,但朋友話京蔥羊肉整得好好味餃子湯麵望落都似模似樣🥟服務好好,姐姐好勤力入面仲有隻貓店長🐱環境可能細少少,但係都算坐得舒服性價比高,份量大份又足料,唔收+1服務費,平均$60/人啱晒HKU學生食,B1出口行2分鐘就到
帶星加坡朋友們遊覽完HKU,去咗水街搵晚飯食
呢間都頗耐,經過幾次,今次有機會試吓
好好彩有六人位唔使等~
又有餃子,又有湯麵、炒飯、菜飯
Crave咗菜飯好耐🤤
1904 瀏覽

▶️ 燒雞菜飯 ($52)
菜飯正宗,白菜比例多
切到一粒粒,咬落翠綠爽口🥬
調味充足,帶鹹香,齋食都夠味
輕輕炒過,感覺唔會菜同飯分開
好難得搵到一間好食嘅菜飯👍🏻
菜飯

燒雞份量足🐔由成隻雞髀拆肉出嚟
已去骨,只剩少少筋同皮
雞肉算軟腍,唔會太乾身
不過調味淡咗少少,然而配菜飯食都唔錯
燒雞菜飯

▶️ 自家製山楂茶 ($12)
有非常之濃嘅山楂味,味道甘甜
略嫌甜咗少少,可能落多咗啲糖漿
不過幾清熱潤喉嘅
自家製山楂茶

食物好唔錯😌
雖然我唔食羊肉,但朋友話京蔥羊肉整得好好味

餃子湯麵望落都似模似樣🥟

服務好好,姐姐好勤力
入面仲有隻貓店長🐱

環境可能細少少,但係都算坐得舒服

性價比高,份量大份又足料,唔收+1服務費,平均$60/人
啱晒HKU學生食,B1出口行2分鐘就到
菜飯
燒雞菜飯
2024-04-03 535 瀏覽
我最近品嚐了一份美味的餃子,現在想與大家分享我的食評。這些餃子給我留下了深刻的印象,因為它們味道鮮美,口感豐富。首先,餃子的皮薄而有彈性,包裝得非常精巧。每一個餃子都均勻地包裹著豐滿的餡料,讓我在咬下第一口時感到驚喜。餡料的選擇多樣,有豬肉、雞肉、海鮮等多種口味,每一種都有其獨特的風味和特色。其次,這些餃子經過烹調後,保持了鮮嫩多汁的特性。無論是水煮餃子、煎餃子還是蒸餃子,它們都保持了內部的滋潤度和口感。餡料的味道和肉汁完美地融合在一起,每一口都帶來滿滿的美味。此外,我也注意到餃子的配菜非常出色。蘸醬的選擇豐富,包括醋、辣椒醬和大蒜醬等,可以根據個人口味進行調配。此外,餃子旁邊還配有新鮮的蔬菜或湯,這增添了整體餐點的均衡性和營養價值。總而言之,我對這份餃子的食評非常正面。它們的皮薄餡多,口感鮮美,配菜豐富多樣。我強烈推薦大家品嚐這美味的餃子,讓它們成為您的美食之旅中的一部分。無論是作為主菜還是小吃,這些餃子都能帶給您愉悅的用餐體驗。👍🏻👍🏻👍🏻💯💯💯😇😇😇

牛肉飯 加 羊餃
羊肉麵
2024-04-01
15 分鐘 (堂食)
牛肉飯 加 羊餃
羊肉麵
  • 羊肉水餃
  • 羊肉搶湯麵
  • 山東羊肉搶湯麵
2023-07-08 1331 瀏覽
無意中經過價錢合理 無特別口味嘅水餃叫咗兩款 韭菜跟麵煮得有啲耐先送上上枱有疑惑 好似同平時食嘅有啲出入皮樣子好厚身但食落又唔覺好厚整體合格然後我諗其實水餃同餃子係咪唔係同一樣嘢呢..

無意中經過

皮樣子好厚身

但食落又唔覺好厚
整體合格

然後我諗
其實水餃同餃子係咪唔係同一樣嘢呢..
2022-06-12 3264 瀏覽
同事之前講過西環有間餃子幾唔錯,久唔久就會去食,聽到好吸引咁,所以今次聚餐就揀左呢度😚去到餐廳係六點半左右~餐廳地方唔大,得三張大枱、三張細枱,我地去到個陣入面已經坐左兩三枱了~我地今次叫左好多野😏🥘酸辣湯🐔雞絲拌粉皮🐏山東燒羊肉🐷山東白菜鮮肉水餃🐟山東鮮魚水餃🐏羊肉水餃🐏孜然羊肉🐷回鍋肉炒年糕🥛豆漿🥘酸辣湯 - 大 ($40)自己唔係好鍾意飲酸辣湯😐覺得呢個湯個種酸辣會令到個胃好易唔舒服😣今次只係試左幾羹~料好多,每一羹都好多料😳酸辣味唔勁,完全接受到😂不過鍾意食酸辣湯嘅朋友就可能會覺得唔夠味了😂🐔雞絲拌粉皮 ($45)🥒青瓜🐔雞肉粉量都幾多~粉皮比出面其他餐廳比起來,較闊😳麻醬味濃,同事話食晒其他野,個口仲好大浸麻醬味😂🐏山東燒羊肉 ($98)呢個係員工推介,話只有呢度先有,其他地方食唔到~ok,即管試下😏上枱第一下覺得:哇,做乜咁乾柴😱點知食落又幾好😂外層薄脆,肉唔韌😳有D羊羶味,但唔會好重~中間有幾塊有骨位,但都幾易咬😊點埋汁食,唔錯😋🐷山東白菜鮮肉水餃 ($47)右邊係山東白菜鮮肉水餃~餃子係呢度必點之物😙一上枱就知餃子係自己整😂白菜豬肉水餃味道正正常常,唔算突出🤷‍♀️自己感
同事之前講過西環有間餃子幾唔錯,久唔久就會去食,
聽到好吸引咁,所以今次聚餐就揀左呢度😚

去到餐廳係六點半左右~
餐廳地方唔大,得三張大枱、三張細枱,
我地去到個陣入面已經坐左兩三枱了~
我地今次叫左好多野😏
🐟山東鮮魚水餃
🐏羊肉水餃
🐷回鍋肉炒年糕
🥛豆漿

🥘酸辣湯 - 大 ($40)
自己唔係好鍾意飲酸辣湯😐
覺得呢個湯個種酸辣會令到個胃好易唔舒服😣
今次只係試左幾羹~
料好多,每一羹都好多料😳
酸辣味唔勁,完全接受到😂
不過鍾意食酸辣湯嘅朋友就可能會覺得唔夠味了😂
酸辣湯
🐔雞絲拌粉皮 ($45)
🥒青瓜🐔雞肉粉量都幾多~
粉皮比出面其他餐廳比起來,較闊😳
麻醬味濃,同事話食晒其他野,個口仲好大浸麻醬味😂
雞絲拌粉皮
🐏山東燒羊肉 ($98)
呢個係員工推介,話只有呢度先有,其他地方食唔到~
ok,即管試下😏
上枱第一下覺得:哇,做乜咁乾柴😱
點知食落又幾好😂

外層薄脆,肉唔韌😳
有D羊羶味,但唔會好重~
中間有幾塊有骨位,但都幾易咬😊
點埋汁食,唔錯😋
山東燒羊肉
🐷山東白菜鮮肉水餃 ($47)
右邊係山東白菜鮮肉水餃~
餃子係呢度必點之物😙
一上枱就知餃子係自己整😂
白菜豬肉水餃味道正正常常,唔算突出🤷‍♀️
自己感覺乜乜碼頭水餃好食過佢🤦‍♀️

🐟山東鮮魚水餃 ($60)
左邊係鮮魚餃~
因為未食過魚水餃,所以想試下😂
口感有D軟綿?!
入面幾多蔥
不過味道有D淡,要點醋食😂
山東白菜鮮肉水餃、山東鮮魚水餃
山東鮮魚水餃
🐏羊肉水餃 ($52)
呢個冇得頂👍
一咬落去,羊羶味已經出晒來😍
味道香濃,餡又多汁,唔洗再加醋都好夠味😋
最後要再叫一碟😏
羊肉水餃
🐏孜然羊肉 ($88)
上枱見到咁多辣椒,以為會好辣😨
點知微辣😛
孜然味唔太重,幾好👍
洋蔥炒得好惹味😋
羊肉份量都幾多👍
🐏孜然羊肉
🐷回鍋肉炒年糕 ($68)
回鍋肉係我去親上海舖必叫嘅野~
今次呢個回鍋肉炒年糕味道都冇令我失望😏
不過肉片少左D😢
回鍋肉炒年糕
🥛豆漿 ($8)
呢個又係店員力推~
話自家製,唔會好甜~
飲落真係唔太甜😙
但豆味唔重,感覺麻麻🙁
豆漿
最後埋單五人共 $590,每人 $118,幾抵食~
🍴食物方面,除左羊肉類食物同水餃比較優勝外,其他食物感覺一般~
👨‍🍳服務,見好多網友都話服務好差,但我又覺得正正常常,冇乜野~
2022-06-10
山東燒羊肉
回鍋肉炒年糕
2021-10-13 2856 瀏覽
Fatbrown 好鍾意食餃子,山東嘅水餃更加係冇得頂前幾日去咗香港大學搵朋友,讀Kong U嘅朋友仔帶咗我去食佢嘅食堂山東白菜鮮肉水餃$47個餃子皮唔係平時薄身嗰種,不過厚身得來幾彈牙,係好食嘅白菜同埋豬肉嘅比例大概係一比二,足料好味羊肉水餃$52本人就鍾意食豬肉水餃多啲,不過羊肉水餃都幾多汁同有羊蘇味火腿炒津白$58火腿津白個size都好勁,津白炒得好滑山東羊肉搶湯麵$47羊肉搶湯麵冇想像中咁好食,湯頭都夠用濃啲面普通咗少少,就係普通油麵雞燴麵$45雞燴麵個湯底都正嘅,白雞湯,麵又燴到淋淋地麵糊質感咁自製山楂茶$12酸酸甜甜好解渴
Fatbrown 好鍾意食餃子,山東嘅水餃更加係冇得頂
山東白菜鮮肉水餃$47
個餃子皮唔係平時薄身嗰種,不過厚身得來幾彈牙,係好食嘅
白菜同埋豬肉嘅比例大概係一比二,足料好味

羊肉水餃$52
本人就鍾意食豬肉水餃多啲,不過羊肉水餃都幾多汁同有羊蘇味

火腿炒津白$58
火腿津白個size都好勁,津白炒得好滑

山東羊肉搶湯麵$47
羊肉搶湯麵冇想像中咁好食,湯頭都夠用濃
啲面普通咗少少,就係普通油麵

雞燴麵$45
雞燴麵個湯底都正嘅,白雞湯,麵又燴到淋淋地麵糊質感咁

自製山楂茶$12
酸酸甜甜好解渴
2021-10-03 1665 瀏覽
叫左個雙拼既羊肉+香芹鮮肉水餃(十隻)咁正常都係一半一半咁比啦一食落去 就奇怪點解差唔多隻隻都係香芹最後得十隻裡面得兩隻係羊肉餃😅😅係咪香芹平過羊肉 所以就有心比多啲呢 交比大家自己判斷啦🙈但有一說一 佢啲餃子唔差 會爆汁 餃子皮厚度適中 偏向家常味 菜多過肉 羊肉餃既羊味欠奉
叫左個雙拼既羊肉+香芹鮮肉水餃(十隻)
咁正常都係一半一半咁比啦

會爆汁 餃子皮厚度適中
偏向家常味 菜多過肉 羊肉餃既羊味欠奉
羊肉拼香芹鮮肉餃
2021-09-18 1346 瀏覽
係西營盤無無聊聊玩尋寶遊戲, 行行下見到間京菜餐廳就令我諗返起以前出差既日子, 於是就諗住入去食d野. 一入到去有幾位食客, 整個感覺好純樸俾人一種舒服既感覺。有位老伯伯幫我地落單, 另外有位姐姐問飲唔飲山楂茶見好耐無飲就叫左2杯。第1碟菜好快上到, 我地急不及待即刻食因為一睇就知係傳統做法。肉質算唔錯, 汁既咸度適中(本身我食得清淡)第2碟羊肉餃, 好大粒好抵食不過無咩羊味第3碟牛肉炒麵熱辣辣雖然味道係一錯不過勝在大大碟(食唔晒)第4樣酸辣湯就真係麻麻地雖然料既份量好足但係飲完無果種回味無窮既感覺整體感覺間餐廳好乾淨, 隔離枱食客多數都係年青人(見到佢地叫碟頭飯)低調純樸, 我鍾意。
第2碟羊肉餃, 好大粒好抵食不過無咩羊味
第3碟牛肉炒麵熱辣辣雖然味道係一錯不過勝在大大碟(食唔晒
2021-09-17
服務態度:非常差劣,失望食物:餃子皮太厚,但很有韭菜味價錢:午餐價錢合理環境:坐在近廚房位置,傳來陣陣廁所味,令人不開胃總結:本人不會再去,不推介——————————————————————————————Service: very poor, disappointedFood: dumpling wrapper is way too thick, but the filling is deliciousPrice: lunch set price is just rightEnvironment: I sat near the kitchen. Unfortunately there was a strong smell of toilet, unappetizing Conclusion: I will not go there again, and I wouldn't recommend anyone to go there either
服務態度:非常差劣,失望

食物:餃子皮太厚,但很有韭菜味

價錢:午餐價錢合理

環境:坐在近廚房位置,傳來陣陣廁所味,令人不開胃

總結:本人不會再去,不推介

2021-05-12
2021-04-09 1248 瀏覽
突然嗰晚想食中式嘅食物,其實見到個舖頭都冇乜人,入邊都係空蕩蕩得一兩個客,但因為突然之間想食中式嘢,所以都係入咗去嗌左個外賣。其實嗌個陣個侍應都係講普通話,感覺都唔太好㗎啦。。。咁我就嗌咗一個木須肉再加埋飯,其實都盛惠$80,都偏貴喎!🤨🤨雖然佢都冇咩客人,但唔知點解都要等咗一段時間,而且個外賣嘅時候,個侍應都唔會出嚟叫你,所以我都呆呆等咗成15分鐘。。。返到屋企食,其實個味道就麻麻啦,類似住家煩,重點係個份量唔多,入邊啲豬肉更加係少得可憐!!全部都係好幼的肉絲,加埋都唔知有冇4塊豬肉。。。主要都係比啲配菜,好似木耳嗰啲,仲要個菜都幾有油淋淋,食完見到成個兜都係油嘅!總之間野真係好普通,食物質素麻麻,重點係又貴啲餸又少,以後真係唔會再幫襯了!
晚飯叫外賣,價錢合理。先點羊肉搶湯麵,我第一次食羊肉搶湯麵是在同區的客尚來吃到的,一碗羊肉湯麵同時吃到羊肉的鮮,湯的濃厚清甜,真的非常好吃,念念不忘。在京香餃吃到的這碗麵,從配料、烹調手法方面來看都是如出一轍,又一次吃到這種味道,抵讚的是京香餃比較大碗便宜,相信不久嘅將來我又會再次幫襯。韭菜鮮肉餃的面皮比較厚身,優點是很好的包裹肉汁,也比較飽肚。但缺點是突顯不出手藝。吃過好吃的餃子皮要數到十多年前由老太主理的灣仔餃子源,皮身有光澤、煙韌、薄,想信已成絕響。現在冇一間分店做番依個水準。最抵讚係依到竟然有好幾款碟頭飯俾人選擇,北方餃子店以為只係有麵食就大錯特錯了,滿足晒我同我屋企人的要求:菜遠肉片飯:總結:真係唔錯,會再幫襯!
晚飯叫外賣,價錢合理。

羊肉搶湯麵

韭菜鮮肉餃

韭菜鮮肉餃

菜遠肉片飯:
菜遠肉片飯

總結:真係唔錯,會再幫襯!
2021-03-20
羊肉搶湯麵
  • 山東羊肉搶湯麵
2021-01-13 1233 瀏覽
此前因为老板看着年纪那么大还整日站店,口音又是胶东,想着照顾老人的生意,虽然口味一般也经常点这家的外卖。今日通过fp自取,他送错了菜,我上传了照片给foodpanda报错,平台向我道歉并告知我可以联系餐厅,我打电话给餐厅对方让我去取正确的菜品,结果我人到了以后,店家态度十分恶劣,意指我要骗取他的一碟小菜?!本身就是店家的错误让客户多跑了一趟,也不在电话中说明需要什么证明,我出示了订单,对方却看也不看,十分无理。我拒绝接受这份廉价如同对方诚信的猪手拌黄瓜,且投诉给了平台。希望不要有其他食客也遭受如此恶心的遭遇。
外賣自取
2020-08-07 2448 瀏覽
素聞這間「京香餃」的北方餃子正宗、好吃,贏得不少好評,一直無緣一會,這一天,合該有緣,本應想去另一間咖啡店吃東西的我,竟吃了閉門羹,我去得太早,咖啡店竟然欺騙了我,在說好營業的時間仍未開門待客,兜兜轉轉下,竟讓我來到這間小店,一試它的出品。這店以北方餃子出名,理應點餃子吃,不過這天我沒吃早餐,來到之時已經飢腸轆轆,見這兒的數款「午市特餐」($40)價格相宜,十分經濟,便點了「燒雞菜飯」做午餐。這「燒雞菜飯」飯多、菜多、燒雞也多,飯雖稍硬,硬度仍可接受,燒雞不是我在其他山東館子吃過,斬得豪邁,大小不一,要蘸上美味燒雞汁吃的模樣,而是手撕雞。雞偏乾,但不油,味道早已滲進手撕雞中,每口飯都有雞和菜,豐富滿足,才四十元,夫復何求。免費贈送的湯是不濟的,瓜雖多,味太淡,自家製的「凍山渣茶」(跟餐價 $3)就真材實料,味道適中不太甜,不會像大部分涼茶店的類似飲品「酸梅湯」那麼甜,解渴順喉,如能再凍一些,更妙。這次光顧,只吃了這店子的抵食午餐,沒吃招牌餃子,下次再來,一定要試試。

2020-05-01 1895 瀏覽
琴日大食妹同朋友仔去咗京香餃食水餃<京香韭菜鮮肉水餃>大食妹揀咗至愛嘅韭菜豬肉水餃 水餃皮 有啲厚, 大食妹比較鍾意薄皮, 但口感幾煙韌, 其他人可能會覺得唔錯 咬開水餃皮, 韭菜香撲鼻而來, 裏面充滿豬肉同肉汁, 味道唔錯<山東白菜豬肉水餃麵>朋友仔揀左碗山東白菜豬肉水餃麵白菜豬肉相對韭菜豬肉, 味道冇咁突出麵條質地都係一般, 而且嗌面嘅話, 水餃份量就只得一半大食妹建議大家叫淨水餃, 咁樣會比較抵食餐廳都盡量分散人流, 每枱限坐四個人, 而且放咗酒精搓手液畀大家用
琴日大食妹同朋友仔去咗京香餃食水餃

<京香韭菜鮮肉水餃>
大食妹揀咗至愛嘅韭菜豬肉水餃
水餃皮 有啲厚, 大食妹比較鍾意薄皮
, 但口感幾煙韌, 其他人可能會覺得唔錯

<山東白菜豬肉水餃麵>
朋友仔揀左碗山東白菜豬肉水餃麵
白菜豬肉相對韭菜豬肉, 味道冇咁突出
麵條質地都係一般, 而且嗌面嘅話, 水餃份量就只得一半
大食妹建議大家叫淨水餃, 咁樣會比較抵食

• 京香韭菜鮮肉水餃
2019-04-09 3499 瀏覽
My son loves dumping and every time we come to Hong Kong, we go and eat at this place. It’s fresh, cheap and tasty. My husband always orders fried beef with mixed peppers in black bean sauce with rice and he claims that this place makes it the best.
The location is very accessible just a few minutes walk from Water Street tram stop to Queen's Road West. Nice, clean and neat environment. I like the traditional Chinese wall paper which created an authentic Chinese atmosphere to the restaurant. Very yummy lamb dumpling and healthy soy milk. They also have vegetarian dishes for vegetarian. Will definitely return with friends.地点方便.從水街电車站步行三分钟到皇后大道西便到達店舖。环境清潔及干浄。店舖雖少但坐位舒適。最喜歡它的中国花牆紙。为店舖添上中国风特式。羊肉餃子非常好味。ㄧ口咬下肉汁四濺。配上豆浆更为相得益彰!菜單是中英对照方便点菜。並有素菜食品给素食客。下次会跟朋友再来用饍。
2019-03-21
  • 羊肉餃子