2019-03-13 529 瀏覽
其實我本來是想幫襯,位於西灣河「太安樓」裡面的某間食肆,可惜原來那食店營業時間在晚上才開門營業。而且我在「太安樓」苦等了整個下午,到黃昏接近晚上的時分,那食店仍未有開門營業的跡象,我似乎又「摸門釘」。於是我最後還是很無奈,被迫放棄幫襯那一間「太安樓」的食肆。但是我為免整日長途跋涉前往西灣河,到最後還是空手而回,所以最後在「太安樓」隨便買杯台灣手調黑糖珍珠撞奶飲品,然後才坐港鐵返回將軍澳。當日我在西灣河幫襯,和購買台式飲品的台灣飲品店,店名名稱有點兒累贅,叫做「每日真珍茶專賣店」。「每日真珍茶專賣店」售賣的台灣飲品,除了黑糖珍珠奶之外,還有我之前未聽曝的台灣飲品。「每日真珠茶專賣店」餐牌裡面列明有售的台灣飲品,包括含有「雪碧」汽水飲品在內的「碧爆」飲品、「夠薑可樂」、「玉露系列」飲品,還有含乳酸飲品成份在內的「乳酸系列」。另一方面,原來「每日真珠茶專賣店」裡面售賣的飲品,還可以額外加錢,為飲品追加例如「紅豆」、「布丁條」、「黑珍珠」、「爆爆珠」、「仙草凍」、「蘆薈」、「原味椰果」等等的配料。至於我今次購買的台灣黑糖珍珠撞奶飲品,「好虎鮮奶珍珠」飲品則沒有出現在「每日賣珍茶專賣店」的飲品主

至於我今次購買的台灣黑糖珍珠撞奶飲品,「好虎鮮奶珍珠」飲品則沒有出現在「每日賣珍茶專賣店」的飲品主價目表裡面,要看其他餐牌價目表才能真正找到。

「每日真珠茶專賣店」廚房製作的黑糖珍珠撞奶飲品,「好虎鮮奶珍珠」構造裡面的最大賣點,應該就是飲品底層被「每日真珠茶專賣店」廚房的職員,一口氣加入了大量黑糖珍珠。

雖然「每日真珠茶專門店」廚房店員為「好虎鮮奶珍珠」加入了大量的珍珠,但是大量珍珠的背後,「每日真珠茶專門店」廚房店員,實在放了太多黑糖糖漿到外賣膠杯裡面了。

結果「好虎鮮奶珍珠」飲品裡面的牛奶,牛奶的奶味以及甜味,都一下被黑糖糖漿的濃厚味道所完全壓倒,「好虎鮮奶珍珠」實際的牛奶原味也被過量的黑糖甜味壓抑到完全消失。

看來「今日真珠茶專賣店」當日的黑糖銷情不是很理想,結果我只是購買了一杯「好虎鮮奶珍珠」飲品,「今日真珠茶專賣店」廚房店員就立刻,幾乎想把廚房所有的黑料原材料全部都搬出來。
好虎鮮奶珍珠

結果「今日真珠茶專賣店」廚房製造了一杯,味道實在甜得有點過火,甜味過猶不及到完全遮蔽牛奶奶味的黑糖撞奶飲品。而且飲品裡面的黑糖珍珠,還未被完全煮腍,就立刻被用來製造飲品的「好虎鮮奶珍珠」。

黑糖珍珠除了吸引了過多的黑糖糖漿,珍珠味道實在甜到過了火位。我就算想即場咀嚼吞嚥黑糖珍珠,珍珠的實際口感竟然韌得難以咀嚼,甚至幾乎嚼不爛珍珠。

所以「今日真珠茶專賣店」的黑糖珍珠鮮奶飲品,「好虎鮮奶珍珠」的實際味道效果實在有點過猶不及,飲品的甜味未能符合我,對台灣黑糖珍珠撞奶飲品甜味的最低要求。

或者「今日真珠茶專賣店」爐具即場製造的台灣香腸,台灣香腸的實際甜味味道,也比「好虎鮮奶珍珠」飲品本身的黑糖甜味都自然得多。

而且「今日真珠茶專賣店」廚房製造,放在燒烤爐上的台灣香腸,香腸本身的蜜糖甜味,也比飲品「好虎鮮奶珍珠」裡面的甜味自然得多。

「今日真珠茶專賣店」台灣香腸除了有甜味之外,還滲透有少許來自黑椒的辣味,結果「今日真珠茶專賣店」的台灣香腸,就連口感也變得香脆易咀嚼吞嚥消化,比「好虎鮮奶珍珠」裡面的珍珠好得多了。

今次因為漫無目的,所以才光顧「今日真珠茶專門店」,結果食店製作的台灣香腸小食,香腸的甜味,竟然都比黑糖手調珍珠撞奶飲品為之適中。

看來我下次有機會再幫襯的話,還是選擇其他「今日真珠茶專門店」其他手調飲品,「玉露系列」跟「乳酸系列」的飲品,味道或許也比「好虎鮮奶珍珠」更適中和易入口。
2018-12-10
20 分鐘 (外賣自取)
2019-01-28 210 瀏覽
Tourists will be happy to know they have a menu behind the counter with English on it! They offer a stamp card and have a huge drink selection. I’ve tried their lychee tea and various bubble teas which are all quite tasty. Great value and excellent service. The staff were extremely friendly and helpful, it’s a pleasant experience every time I come.
2019-01-23 225 瀏覽
好耐都無寫食評,今次忍唔住。買之前特登問個阿姐係唔係用鮮奶沖,confirm 左話係就買咗杯好虎珍珠鮮奶茶....點知完全無鮮奶味,feel到係糖精沖岀來,好死甜,甜到拿喉,唔會再幫襯!!👇呢杯就係扮珍珠鮮奶茶嘅珍珠奶茶

👇呢杯就係扮珍珠鮮奶茶嘅珍珠奶茶
好虎珍珠鮮奶茶
2018-09-06 320 瀏覽
我其實次次來西灣河,都系幫襯today雖然而家有天仁 貢茶 coco, 但我覺得today大杯但平又多款一向質素都不錯但今日買左杯回家回家一看系粉紅嘔吐物似的+水真系飲吾落有冇人同我講下,咁既樣系咪正常?似系佢混合既時候出錯左/材料過左期?
我其實次次來西灣河,都系幫襯today

一向質素都不錯
但今日買左杯回家
回家一看
系粉紅嘔吐物似的+水
真系飲吾落
有冇人同我講下,咁既樣系咪正常?

似系佢混合既時候出錯左/材料過左期?
2018-07-29 241 瀏覽
本身諗住去開太安樓去試下來來小吃店既珍奶,點知佢竟然冇開!😭但係對面就見到間新既茶飲店叫today~開頭好糾結試唔試佢好,但見到都有幾多人幫襯!一於試下佢👉🏿✨黑糖虎紋珍珠奶茶 Hkd 20 💸📌價錢黎講呢個都算平喎!本身係叫左走冰半糖,拎到落手珍珠唔係熱既,飲落都好甜呀😭我諗大家想試呢款可能叫3分甜就會岩岩好😅但佢甜得黎都飲到奶茶味,而且好中意佢啲珍珠硬得黎又qq地😍咁既價錢都ok既~黎太安樓食野點都要手拿一杯野飲既😜
開頭好糾結試唔試佢好,但見到都有幾多人幫襯!一於試下佢
👉🏿✨黑糖虎紋珍珠奶茶 Hkd 20 💸

咁既價錢都ok既~黎太安樓食野點都要手拿一杯野飲既😜
2018-06-17 264 瀏覽
收工約肥髀去西灣河,就是為了要同佢去太安樓搵食,平時好多唔可以外賣嘅食物,今次都可以食,肥髀第一站要飲珍珠奶茶,搵咗呢間食評幾好嘅,去到要排隊,店只有一間店,店內全做了廚房,只可以外賣,落單攞票等叫號碼,見住店員在店員整!珍珠奶茶+仙草凍($21)叫了半糖,封好嘅膠杯,半糖仲飲到茶味,茶味幾濃厚,奶茶幾滑珍珠煙韌彈牙!唔會好硬!仙草滑嘟嘟,好味,整體幾好味!收銀店員唔多說話好爽手珍珠奶茶總有一間在左近
珍珠奶茶+仙草凍

收銀店員唔多說話好爽手

珍珠奶茶總有一間在左近
2018-06-09
珍珠奶茶+仙草凍
2018-06-05 214 瀏覽
經過太安樓嗌杯珍珠奶茶,以前飲過覺得幾高質,但近期飲落真係退步曬!!!普通一杯珍珠奶茶竟然可以淡而無味,珍珠仲係硬既?太誇張了吧。。當日我係同友人一人一杯珍珠奶茶,我飲落第一啖已經有點奇怪,以為自己錯覺,想不到友人也跟我說味道奇怪!e間珍珠奶茶店唯一好既就係速度快!
普通一杯珍珠奶茶竟然可以淡而無味,珍珠仲係硬既?
太誇張了吧。。
e間珍珠奶茶店唯一好既就係速度快!
一向都好喜歡飲沖調飲品, 今次來到太安樓掃街, 當然也要來一杯。見到好多人排隊, 那就對了! 見到多人的店舖, 就一定係有人氣的! 鮮奶綠茶 HKD 28.00其實我覺得有點兒貴, 因為好少飲這類的飲品貴過 25蚊。不過, 看到這麼大的一杯, 也是物有所值的, 而且係用鮮奶, 不是奶粉。入口好香, 好滑, 因為是用鮮奶的關係, 口感就沒有很濃厚。我是喜歡這一個口感的, 感覺就是沒有太多的化學物料。台灣腸(蒜蓉味) HKD 8.00蒜味始終無黑椒味好味。另外腸仔吾係好夠熱⋯呢一點係敗筆。但是最令我感到物有所值的, 是店員的細心及專業。很流暢, 很熟練, 也相當的細心。為了加一坨紅豆蓉入飲品內, 會先將杯上的奶茶撥入另一個杯, 加入紅豆蓉後, 將剛剛撥入杯內的再倒入飲品內。這樣, 客人的飲品, 就是真的一大杯, 而不是少了。身為常飲手調飲品的我來說, 見過很多店都是後期加入紅豆蓉就算。還有的是倒了少少, 加入紅豆蓉就算。店員的細心及專業, 值得一讚。

鮮奶綠茶 HKD 28.00
其實我覺得有點兒貴, 因為好少飲這類的飲品貴過 25蚊。
我是喜歡這一個口感的, 感覺就是沒有太多的化學物料。

台灣腸(蒜蓉味) HKD 8.00
蒜味始終無黑椒味好味。
另外腸仔吾係好夠熱⋯呢一點係敗筆。

但是最令我感到物有所值的, 是店員的細心及專業。
很流暢, 很熟練, 也相當的細心。
這樣, 客人的飲品, 就是真的一大杯, 而不是少了。

還有的是倒了少少, 加入紅豆蓉就算。

店員的細心及專業, 值得一讚。
2017-11-12 304 瀏覽
太安樓出名掃街,真係聞名不如見面😝真系有好多小食店🤗好喜歡走街都系野食。好似台灣夜市甘,係甘掃🤣去左‘Today‘ 叫左杯巨峰提子🍇乳酸少冰。都OK,幾好味,唔太酸唔太甜😍都可以接受😋 客人唔係好多,所以等左一陣都有得拎👍🏻職員服務態度好好佢仲俾左張印花卡我草印花。🏷買滿10次送15蚊或以下既飲品一杯佢仲話冇限時幾耐前要草夠10個🙊🙈但其實我地10年都唔黎一次,因為要過海先黎到西灣河🤣哈哈
太安樓出名掃街,真係聞名不如見面😝
真系有好多小食店🤗好喜歡走街都系野食。
好似台灣夜市甘,係甘掃🤣

去左‘Today‘ 叫左杯巨峰提子🍇乳酸少冰。
都OK,幾好味,唔太酸唔太甜😍
都可以接受😋

客人唔係好多,所以等左一陣都有得拎👍🏻

職員服務態度好好
佢仲俾左張印花卡我草印花。🏷
買滿10次送15蚊或以下既飲品一杯
佢仲話冇限時幾耐前要草夠10個🙊🙈

但其實我地10年都唔黎一次,因為要過海先黎到西灣河🤣哈哈
2017-11-12
2017-04-07 532 瀏覽
/👫太安樓覓食記(五)<Today今日>💚抹茶珍珠($21)😱無諗過抹茶係用粉沖之餘,仲幾重茶香,有陣甘澀味。👉🏾珍珠我覺得天仁第一,但依間絕對拍得住,甜甜地仲勁煙韌,一d都5粉😍👉🏾下次要叫少甜先得🙈/❤️新年快樂($19)🌸另一杯係新年特價推出,🍎蘋果汁加爆爆珠加qq啫哩🖖🏾🌸勁多有咬口嘅配料😻要爆有爆,要爽口有爽口,要煙韌有煙韌😛🌸叫左半甜都仲係有d糖水嘅甜味,係幾解渴嘅☝🏾️少冰都好多冰。🌸額外加左($3)蘆薈,普通,無乜特別,又多d嘢咬咁😂#太安樓 #wwhkfood #hkfoodies #hkig #uhkfood #today #hkfood #hkeat #今日
👫太安樓覓食記(五)
<Today今日>
💚抹茶珍珠($21)
😱無諗過抹茶係用粉沖之餘,仲幾重茶香,有陣甘澀味。
👉🏾下次要叫少甜先得🙈
❤️新年快樂($19)
🌸另一杯係新年特價推出,🍎蘋果汁加爆爆珠加qq啫哩🖖🏾
🌸勁多有咬口嘅配料😻要爆有爆,要爽口有爽口,要煙韌有煙韌😛
🌸額外加左($3)蘆薈,普通,無乜特別,又多d嘢咬咁😂
對台式飲品-向都不感興趣,因為覺得太甜了,加上我這個糖尿病人,更加不敢試,怎知昨天路過這店舖,老闆話可以選擇不甜的,於是膽粗粗叫老闆為我揸主意,調較了-杯不知名但很正的飲品,有新鮮青檸檬榨汁、蘆薈肉…少甜、酸酸地,總之好正,令我對台式飲品完全改觀了,當然,老闆的熱情和細心,更令我會再次幫襯!
2016-06-11
2016-06-02 541 瀏覽
太安樓美食林林總總,就係未試過這間珍珠奶茶店。好奇心的驅使下令我買了一杯!雖然天氣炎熱,理應飲冰凍的飲品可以消除悶熱。不過我不喜歡飲品裡夾雜太多冰,會令原本的飲品味道變淡。Today真係做到少冰的效果,奶茶茶味亦頗濃,不會太淡太甜!珍珠亦qq,很有口感。
珍珠亦qq,很有口感。
是晚,又到太安樓搵食,目標就是今日真珠茶專賣店。據聞,其口碑蠻好的。除了各款售價由$13-$20不等的台式飲品外,還有四款小食 –蒜香味或黑椒味台灣烤腸$7/條、炸薯條$15、薯格$18和鹽酥雞$18。看了一會兒餐牌,決定點珍珠奶茶,以及一客鹽酥雞。排隊等候期間,見不少人購買柑桔檸檬玉露$15,大感奇怪,難道這才是該小店招牌?後來,見店員用一簡單器具,把新鮮青檸檬搾汁混入飲品中。下次,真的要試下其味道如何﹗珍珠奶茶$13十三大元的珍珠奶茶頗大杯的,一人獨享有點困難,珍珠也蠻多的,約佔了整體四份一的份量。茶味奶味均香濃突出,因要求少甜多冰關係,故不甚甜膩,蠻順喉好飲的﹗珍珠大小適中,夠煙韌彈牙,口感軟Q有嚼勁,非吃不可。鹹酥雞是台灣街邊小吃,把雞肉切成小塊,先以醬料醃漬入味,再沾上已調味的炸漿下油熱炸。最後,才灑上相關調味粉奉客。小店有八款調味料可選擇,分別是特級椒鹽、麻辣椒鹽、墨西哥椒鹽、意大利椒鹽、青蔥椒鹽、孜然椒鹽、咖哩椒鹽和海苔椒鹽。在店員的建議下,小妹要了香而不辣的海苔味。海苔鹽酥雞 $18鹽酥雞一包有十多粒香酥脆無骨雞塊,熱辣辣、香噴噴的,讓人把膽固醇、脂肪等通通拋諸腦後了。

珍珠奶茶$13
海苔鹽酥雞 $18
鹽酥雞一包有十多粒香酥脆無骨雞塊,熱辣辣、香噴噴的,讓人把膽固醇、脂肪等通通拋諸腦後了。咬下,炸雞塊不太油膩且不會噴油,外層也可算是香酥脆、稍嫌偏硬了少許,內層則鮮嫩多汁,頗享受酥脆炸衣顆粒在口中蹦裂的快感。
2014-04-15
2013-09-05 293 瀏覽
珍珠奶茶店在香港開到成行成市雖然未至於好像台灣這樣總有一間嚮左近但台式飲品風氣已經在香港落地生根,成為香港人生活的一部份。綜觀小弟在台旅遊,又或在香港走過珍奶店,總會蠢蠢欲動去買一杯過口癮平心而論,的確珍奶發源地 - 台灣的珍奶店做出的水準都比香港優勝由台灣傳入香港的貢茶、COMEBUY等,在港水準根本就不堪入口因此除了大熱的天仁之外就沒有買過其他珍奶店的珍珠奶茶。台式奶茶特點係奶多、茶味淡、甜度高相比起港式奶茶,我個人喜歡茶味較強的港Style因此台式奶茶在喜歡奶茶的港人心目中還欠一點地位,包括小弟。在太安樓及周邊有很多賣珍珠奶茶的店,可是你會發現只有這家最多人排隊買除了珍珠奶茶外,這裡有賣標榜售賣新鮮生果製成的果汁,以及一些小吃如鹽酥雞、台灣熱狗腸等。可是價錢都挺貴,而且常常很快就沽清所以小弟只會買這裡的珍珠奶茶,有機會的話也想試試這裡的果汁。是日剛好幫襯對面的漢堡店,但不想飲可樂,所以照舊走到TODAY買珍奶相較其他珍奶店就是便宜,而且憑卡儲印光顧夠十杯還會送一杯,慳得更多在劇烈的珍奶店競爭下如何能夠突圍?除了賣傳統外,可能就是要迎合當地人口味,在一式一樣的產品下改良一下這樣或許
珍珠奶茶店在香港開到成行成市
雖然未至於好像台灣這樣總有一間嚮左近

但台式飲品風氣已經在香港落地生根,成為香港人生活的一部份。

由台灣傳入香港的貢茶COMEBUY等,在港水準根本就不堪入口

因此除了大熱的天仁之外就沒有買過其他珍奶店的珍珠奶茶。

台式奶茶特點係奶多、茶味淡、甜度高
相比起港式奶茶,我個人喜歡茶味較強的港Style
因此台式奶茶在喜歡奶茶的港人心目中還欠一點地位,包括小弟。

可是價錢都挺貴,而且常常很快就沽清

Pearl Milk Tea 珍珠奶茶
在劇烈的珍奶店競爭下如何能夠突圍?
這樣或許就有突破,令在相同的起跑線上多一份特色,多點吸引吧!

【誇張嚐食】- BY 張誇 Nickel
題外話/補充資料: 誇張小貼士: 如果感覺台式奶茶的甜度過高的話 其實張誇建議買珍奶時向店員表示七分甜,少冰就最好 因為冰塊雖然能夠冰凍飲品,可是時間久了卻會使整杯飲品味道變淡(除非你飲很快吧) 而七分甜在大部分的珍奶來說都已經足夠嚐到甜度與茶味的平衡 當然各人口味不同,這只是用張誇的舌頭經驗得出的結果 但有一點肯定的是 除了天仁和TODAY外,我想在香港開的其他珍奶店都是不堪入口,品質差劣。
5 分鐘 (外賣自取)
$12 (其他)
Pearl Milk Tea 珍珠奶茶
2011-06-22 155 瀏覽
朋友成日話帶我去太安樓掃街, 講左成年終於來倒天氣咁熱一入到去當然即刻搵野飲!一睇價錢, 只能慨嘆物價飛漲, 一杯塑化劑都at least $13真係太熱太口渴, 見倒有沙冰好似好正, $18就18啦!等左一陣, 終於到手, 見倒隻綠色都好開心一飲, 正! 好冰涼, 甜度剛好( 叫左少甜).但係飲到最後真係太大杯, 太濟...好, 繼續再掃!
朋友成日話帶我去太安樓掃街, 講左成年終於來倒

天氣咁熱一入到去當然即刻搵野飲!

真係太熱太口渴, 見倒有沙冰好似好正, $18就18啦!

等左一陣, 終於到手, 見倒隻綠色都好開心

一飲, 正! 好冰涼, 甜度剛好( 叫左少甜).

但係飲到最後真係太大杯, 太濟...

好, 繼續再掃!
2011-06-20