餐廳: 仙跡岩 (至秀商業大廈)
資訊:

2018-11-18 432 瀏覽
中午放飯啦去 到佐敦食仙跡岩一上樓梯還有卡位平日如果遲一點就會有好多學生今次算好彩早到 無學生我同同事叫了兩個餐紅燒會牛肉飯及台南肉燥撈麵先講牛肉飯 其實份量好少 但都不便宜牛肉只有少少兩三塊 底下的好多都是紅蘿蔔令人失望跟以前學生時代相比 仙跡岩退步了不少再來評價一下撈麵 外觀有眼睇 菜都無多條肉燥是不錯 但是只是一個麵加一堆肉燥實在普通 一定不夠飽我們還特地加了珍珠奶茶飲飲品是半價優惠 如果要飲 我寧可去sharetea 買一杯這裡的飲品又貴又難飲 真的不值一提特地來食 想吃一餐好的 卻失望而回仙跡岩還是當年的最好 現在已成回憶了
中午放飯啦去 到佐敦食仙跡岩

這裡的飲品又貴又難飲 真的不值一提

特地來食 想吃一餐好的 卻失望而回
仙跡岩還是當年的最好 現在已成回憶了
2018-09-13 446 瀏覽
曾經係香港好hit嘅台式小店,呢間係佐敦開咗超過10年,只係由隔離嘅地舖搬咗上一樓。咁啱呢日同朋友晏晝經過,又有下午茶,就嚟坐下,可能啱啱係附近中學放學時間,竟然樓上舖都有唔少人。一杯飲品都要廿幾蚊或以上,叫餐三十幾蚊係抵啲嘅。跟餐有三款飲品揀,包括珍珠奶茶,轉其他飲品就補差價。左: 雙重朱古力沙冰 ; 右: 珍珠奶茶基本上餐牌上嘅食物同飲品都冇乜變,以前出名同鐘意飲嘅都有,味道亦冇變,好令人回味。當然要試番昔日好出名啦厚多士,花生、奶油、士多啤梨、藍莓都有,我就揀咗加$2要抹茶味。醬依然係揸滿整片多士然後切四件,只可是冇以前咁好味,多士比以前厚而欠香脆。另一個餐就揀迷你台式滷肉飯,都係用以前嘅黑色膠碗,迷你得嚟份量都唔少,好味抵食!

左: 雙重朱古力沙冰 ; 右: 珍珠奶茶

2018-09-12
2018-07-29 1336 瀏覽
替家人買東西,不知不覺來到佐敦一帶,餓了,路經此店,於是走進去。沿路的樓梯,大約走到二樓的,一個轉角,走進店內,店前有一排枱椅,很合一班好友談天。也有一排小梳化座位近玻璃窗,可看到店外的景色,很合適一對小情人,又或兩位知己好友,邊喝飲品,邊看窗外景色,邊談天談心,感覺非常寫意。店前有些小吃等,可供售賣。餐牌有著四份,有主食及甜品。想了一會,點了拉麵、小吃及飲品。先送上芝士奶蓋茉綠,綠茶入口清香,點點茉莉花味,清清的感覺不錯,杯面的芝士奶香味濃而不厚,兩種味道非常立體感,還是一個啤酒杯的那麼大,若連粉麵一起要的話,還只是半價,味道好兼而超值。豬頸肉闊條拉麵,頸豬肉一塊叠一塊,排得整整齊齊,豬頸肉很容易咀嚼,味道剛好,很入味,闊條拉麵雖不是特別吸引,也不差,與湯味配合,雖只是三十多元,感覺不是馬虎了事,比一般麵店來得吸引,這個價錢可謂交足功課。三色小點,滷水蛋,滷水味香,蝦丸爽脆彈口,雞翼香口,不覺得乾,外皮香脆,很簡單的小吃,卻又不錯。在這鬧市角落小店,室內闊落舒適,又有著玻璃窗旁座位看到街景,很有閒情寫意之感,就有如鬧市中的小仙境,給人安靜一下的好地方。

店前有些小吃等,可供售賣。

豬頸肉闊條拉麵

豬頸肉闊條拉麵
2018-07-23 423 瀏覽
都有一段日子未食過仙跡岩,經過佐敦,原來就有一間樓上店。找個位置坐下,就想吃個午飯。這裡座位蠻多的,炎炎夏日坐下歎冷氣。看看餐牌,已經找到想食的菜。鮮竹蝦味魚卷伴冷麵$50夏日炎炎最好食個冷麵😋。配上自家製的辛看辣味醬,冷麵惹味香口。冷麵本身的麵質爽口彈牙!清涼的口感在夏天食簡直透心涼。紅棗玫瑰$44好滋潤,女仕至愛,甜度適中,感覺多飲有益。紅棗香陣陣幽香。三色小點$36有炸墨丸、雞翼和滷蛋。以小食來說不錯,價錢ok又飽肚。
都有一段日子未食過仙跡岩,經過佐敦,原來就有一間樓上店。
看看餐牌,已經找到想食的菜。
鮮竹蝦味魚卷伴冷麵$50
紅棗玫瑰$44
好滋潤,女仕至愛,甜度適中,感覺多飲有益。紅棗香陣陣幽香。
三色小點$36
有炸墨丸、雞翼和滷蛋。以小食來說不錯,價錢ok又飽肚。
2018-07-19
午餐
2018-07-11 220 瀏覽
而家好興飲奶茶 周街都系外帶野飲今日就上左去仙跡岩 而家系香港真系小之有小上到去無乜人即刻睇下有乜飲 童年回憶反哂來原來而家好多種類野食物 有飯 拉麵 udon仲有小食都多款貢丸新竹米粉 貢丸好彈牙 米粉都好爽口 湯底都好吃滷肉飯 賣相普通 俾我影到好核突添叫左鹽酥花枝 脆卜卜 好熱氣但都忍不住系咁食甜不辣 仲有特別的醬 份量都多重點來了 叫左二杯珍珠奶茶 但無影到相😂😂重量級真系好大杯 奶味好重 珍珠量都多 好滿足下次經過佐敦再來
而家好興飲奶茶 周街都系外帶野飲

重量級真系好大杯 奶味好重 珍珠量都多 好滿足

下次經過佐敦再來

• 新竹米粉
2018-06-20 249 瀏覽
讀書年代,特別喜愛和同學在仙跡岩打躉,他的牛展京麵和各式飲品都令我愛不釋手。事至今日,以前分店處處的仙跡岩不見了踪跡,我不已為然。今天經過佐敦,我見到熟悉的他!像相遇老朋友一樣,往事瀝瀝在目。毫不猶豫的,立即入內尋找回憶。店內幾近坐滿食客,打開餐牌,各種特色飲品映入眼簾,他無變!飲品依然選擇多,五花八門,七彩繽紛。食物種類也很多,小食、主食及甜品,總有一樣岩食。我點了脆花枝丸米粉和滷水雞中翼,凡惠顧$30以上的飯麵均可半價購買飲品及奶凍,我點了朱古力雪香。脆花枝丸米粉 $44把花枝丸開半炸脆,上菜時還熱騰騰脆卜卜,少許華鹽灑在丸上,挺惹味。米粉份量很多。滷水雞中翼(4隻) $28用了甜豉油滷的雞翼味道偏甜,滷得入味,雞翼大隻。朱古力雪香 $12(半價)是有朱古力碎的凍朱奶。香濃幼滑,我揀了細杯裝,但都好大杯。奶凍都幾吸引,好多味揀,不過太飽無再追加,半價好抵食。。。以前愛吃的牛展麵餐牌依舊有,但現今的我戒了牛,沒有點。雖然人變了,但回憶永遠都在。

脆花枝丸米粉 $44

滷水雞中翼(4隻) $28
用了甜豉油滷的雞翼味道偏甜,滷得入味,雞翼大隻。

朱古力雪香 $12(半價)
是有朱古力碎的凍朱奶。香濃幼滑,我揀了細杯裝,但都好大杯。

奶凍都幾吸引,好多味揀,不過太飽無再追加,半價好抵食。

2018-05-29 115 瀏覽
After finishing my follow up appointment at QE, I walked back to Jordan and I happened to walk past Saint's Alp Teahouse. I remembered that it was one of those first few Taiwanese cafes that opened in Hong Kong. Since it has been awhile i last eaten, I decided to have my lunch there.  Their menu was very extensive, offering a wide range of Taiwanese delights, snacks and drinks etc. Coconut bubble black tea - It was very creamy and smooth, with slight coconut taste. Bubble pearls were chewy and s

Coconut bubble black tea - It was very creamy and smooth, with slight coconut taste. Bubble pearls were chewy and smooth as well.

Thick noodles with beef and shank - I request for medium spicy for the soup base, and the soup was flavourful, slightly salty though. Noodles were chewy, and the beef was tender and smooth, not much after-taste.

Crispy giant chicken breast - It was fried til the skin was crispy and the meat inside was still juicy and smooth, with spice powder enhancing the flavour.
2018-04-26 1113 瀏覽
還記得第一份part time 就是做仙跡岩,珍珠奶茶,孖寶雙輝,厚吐司全部都是經典食物,當年更是我們放學後的聚腳點,今天來懷念一下胚芽珍珠,飲品類可選杯裝或重量裝,小麥胚芽營養價值高,加在珍珠奶茶上,多了一份口感,珍珠煙靭無比,點一份湯麵或飯類,飲品便可以有半價優惠同友人點了一麵一飯共享招牌小兵哥三牛麵,牛肉/ 牛根 及 牛𦟌,除了三牛,還有配菜有紅蘿蔔,酸菜及豆腐,材料充足,牛肉夠腍,牛根未算最腍但反而有口感爽口台式豬軟骨滷肉飯,滷肉夠濃味,每一啖連同白飯一起吃簡直一流,一啖接一啖,豬軟骨也不錯,肉夠香仙跡岩中最愛吃脆豆腐,有四件跟八件點,外層脆脆的內裡超滑,再沾上旁邊的醬汁,整體好似臭豆腐還有花枝丸,有別於墨魚丸,剛剛炸起時形狀比起乒乓球還要大,同樣沾上旁邊的味粉,咬一口,有一粒一粒的花枝仙跡岩分店越來越少,它是我地的童年回憶,希望我們可以讓仙跡岩繼續留傳下去

抹茶點子/    胚芽珍珠奶茶

同友人點了一麵一飯共享

抹茶點子/    胚芽珍珠奶茶
2018-04-25 129 瀏覽
今日陪朋友去佐敦公司整野,整完想揾個地方可以慢慢傾計,又可以靜d坐耐d,所以就上左黎坐。位置唔多,但都有位可以即時入座,感覺冇乜裝潢,都應該開左好耐,感覺有d亂,同餐椅有d舊。我地冇叫下午茶,叫左2杯野飲同2碟小食。我自己就叫左芋香奶茶,朋友叫左胚芽奶茶。飲落去感覺有好多化學野,同個味都唔係我中意既味。不過我就幾中意佢地炸既花枝,好香口,個味道都夠,叫多碟都食得落呀。佢地既炸豆腐都唔錯,外面有d甜甜地,裡面既豆腐都滑,幾得意。總體野飲麻麻,但小食ok,但就係價錢有d貴,cp值唔算高。
我地冇叫下午茶,叫左2杯野飲同2碟小食。

總體野飲麻麻,但小食ok,但就係價錢有d貴,cp值唔算高。
2018-03-25 146 瀏覽
同朋友係油麻地附近做完Gym 突然間好坐底飲杯珍珠奶茶 即上黎搵下邊度有得坐住飲 又有飯食既台灣餐廳 發現仙跡岩好耐無去過 要食番懷念以前一下即刻搵地圖去先行到樓下 見到有大大個招牌 好易認 唔怕走過龍沿著樓梯上好快就見到 差不多6:30 已有一半人入坐 環境不擠迫 先看看餐牌 , 食物比起之前多了很多選擇 亦有很多不同飲料 花茶或養生系列提供仲多左可買番屋企沖既茶我和友人點了 牛根牛肉麵 豬頸肉鹵肉飯 脆豆腐 台風大塊雞 大胚牙珍珠 荔枝玉露 侍應姐姐落單快 準 我地又要特製飲料 走甜,少甜咁🙈都好有耐性地覆單👍🏻好快就有野食 台風大塊雞炸得乾身 唔油 加上特別的味粉灑在雞塊上 豬頸肉鹵肉飯 大大碗 份量足料 豬頸肉不會太多肥膏 咬落帶爽口感覺 鹵肉配送飯 岩岩好 脆豆腐外層好似加左脆米咁既炸粉口感脆脆 內裏豆腐超滑配上那個汁  正牛根牛肉麵牛根超有口感, 爽既 不是太過淋牛肉入味  湯底濃 連個紅蘿蔔都好甜(平時唔會食)侍應姐姐怕我地唔夠辣會主動提供辣椒油 好細心野飲 超大杯 好抵飲 唔係一d假味 宜家食粉麵飯 飲料可以半價 真係抵到不得了最後 見我地掛住傾計好耐都未食完飯時😆(好
同朋友係油麻地附近做完Gym

好易認 唔怕走過龍

沿著樓梯上好快就見到

差不多6:30
已有一半人入坐 環境不擠迫

先看看餐牌 , 食物比起之前多了很多選擇
亦有很多不同飲料 花茶或養生系列提供

台風大塊雞
大胚牙珍珠
荔枝玉露

侍應姐姐落單快 準
我地又要特製飲料 走甜,少甜咁🙈
都好有耐性地覆單👍🏻

外層好似加左脆米咁既炸粉
口感脆脆 內裏豆腐超滑
配上那個汁  正

牛根牛肉麵
牛根超有口感, 爽既 不是太過淋
牛肉入味  湯底濃
連個紅蘿蔔都好甜(平時唔會食)
侍應姐姐怕我地唔夠辣

唔係一d假味
大胚牙珍珠 荔枝玉露

宜家食粉麵飯 飲料可以半價
真係抵到不得了

最後 見我地掛住傾計好耐都未食完飯時😆(好多野講)
會問我地需唔需要加番熱先食  好好人

• 台風大塊雞
  • 大胚牙珍珠
  • 荔枝玉露
2018-02-12 139 瀏覽
以前其實我做過仙跡岩part time所以日日飲一杯珍珠奶茶,飲到上左癮係仙跡岩飲到嘅味道,係同出邊貢x,喫x趣差好遠,應該係個茶膽問題今次見得閒專登過來重溫下仙跡岩嘅味道叫左2杯飲品:胚芽珍珠奶茶同埋百香果綠茶珍珠奶茶係皇牌必飲紅茶配1奶粉加埋糖水,沖出來最好配搭想更有口感,就係加胚芽百香果綠茶係我覺得味道最夾,百香果甜,配埋少少苦澀嘅綠茶,簡直一流另外仲叫左個滷水拼盤乜都有,好味呀以前無咁多呢啲野食,變左好多希望仙跡岩繼續keep住有,俾我再返來回味懷念下
以前其實我做過仙跡岩part time
所以日日飲一杯珍珠奶茶,飲到上左癮

今次見得閒專登過來重溫下仙跡岩嘅味道
叫左2杯飲品:胚芽珍珠奶茶同埋百香果綠茶
珍珠奶茶係皇牌必飲
紅茶配1奶粉加埋糖水,沖出來最好配搭
想更有口感,就係加胚芽

另外仲叫左個滷水拼盤
乜都有,好味呀
以前無咁多呢啲野食,變左好多
希望仙跡岩繼續keep住有,俾我再返來回味懷念下
2018-01-31 141 瀏覽
久違了的仙跡岩,不錯抵食鋪位在樓上,環境清淨,有cafe的感覺,靠窗位置特別舒適宜人。適合同朋友傾計,上去個日天氣凍,坐低特別感覺溫暖。兩個主食,招牌小兵哥三牛麵,牛腩牛展非常入味,麵中規中矩,叫了小辣,湯帶微微胡椒粉味道,幾特別不錯;台式豬頸肉滷肉飯,滷汁肥香但不太油,同飯搞匀食味道剛剛好。小食鹽蘇花枝,外脆內頗彈牙,本身唔太鹹,食個陣點埋個椒鹽粉👍🏻三色小點,滷蛋入味但鹹度剛好,雞翼肉略嫌唔夠滑。兩杯飲品,姜母茶偏辣,正適合宜家天氣暖下身;個炭燒小點,是咖啡加粒粒咖啡凍,口味偏台式,我中意個似咖啡凍好口感。呢個不貴價錢食一set滋味晚餐👍🏻👍🏻遲啲會再來
久違了的仙跡岩,不錯抵食

呢個不貴價錢食一set滋味晚餐👍🏻👍🏻遲啲會再來
2018-01-29
2018-01-24 132 瀏覽
「仙跡岩」一間中學時代經常流連嘅餐廳•路過佐敦•有種懷念嘅感覺•捉咗媽咪同我Tea 一Tea •order 粉麵飯配飲品半價炭冰烏龍•濃濃嘅茶香•味道唔「喼」唔會難入囗•飲一啖•精神為之一振•胚芽珍珠•(加$4 茶點子)一杯奶茶有胚芽•珍珠•茶點子(健康食品)•口感豐富•大滿足••奶茶係肥仔飲品。偶然放肆一下•爽YY••師大小兵哥牛肉麵•牛肉軟淋小小辣•麵索曬d汁好惹味•蘿白野菜甜入心•的確美味•台式豬頸肉滷肉飯•豬頸肉入味爽口•肉碎唔鞋口•必點之選•重拾中學嘅感覺•窩❤️
order 粉麵飯配飲品半價

炭冰烏龍•
濃濃嘅茶香•味道唔「喼」唔會難入囗•飲一啖•精神為之一振•
胚芽珍珠•(加$4 茶點子)

奶茶係肥仔飲品。偶然放肆一下•爽YY•
師大小兵哥牛肉麵•
台式豬頸肉滷肉飯•
豬頸肉入味爽口•肉碎唔鞋口•必點之選•

重拾中學嘅感覺•窩❤️
2018-01-20 147 瀏覽
今日好晏先去食晚飯, 老公唔想行咁遠, 見到仙跡岩就話要俾個機會人, 咁我唯有順下佢意啦。由於我地都唔鐘意飲糖漿溝水既飲品, 所以黎呢度真係有點無謂。 最後我地只要了2份正餐, 我叫左個肉燥撈麵, 老公叫左個牛三寶麵。個肉燥汁偏淡口, 唔香, 無台式肉燥果種甜甜地既味, 坦白點講句, 炒麵王好味過佢…俾$50 食個炒麵王加隻蛋好唔抵…牛三寶有牛腩牛筋同牛展, 份量唔多。 牛湯底同樣偏淡口, 麵質較淋但都可以接受。 牛腩味道都正常, 但牛筋同牛展無咩味兼無咩口感。我地食完都好失望, 應該唔會再黎。

我地食完都好失望, 應該唔會再黎。
2018-01-10 113 瀏覽
年輕的味道@仙跡岩 我人生的第一杯珍珠奶茶是在仙跡岩飲的,我永遠不會忘記,那一口香滑甘香甜美的奶茶加上一顆顆Q彈的珍珠,簡直是人間美味! 我也不會忘記,那杯奶茶$20大元,也是我整整一天的飯錢 想當年香港食店選擇不太多,來來去去就是中餐或是西式快餐,仙跡岩可說是台灣菜和CAFE的先驅。我也很久沒有到仙跡岩用餐了,早幾日路過佐敦時突然下著大雨,見到仙跡岩,便入去吃點東西,順便休息一下吧 多年沒有到仙跡岩,食物款式比以前多了很多,而且還提供很多主食選擇,價錢方面,卻和20多年前差不太多~ 小食方面更多選擇,無論愛食甜的,或者是香口的還是愛鹵水食物的,總找到你喜歡的一款 $33大杯裝椰香珍珠(跟餐半價) 是我的最愛,陣陣椰香,入面的奶泡非常幼滑,味道微甜,入面的珍珠Q彈帶煙韌 滷水雞翼$28 雞翼非常入味,但又不會死咸,雞皮很滑 台式炸雞扒$29 即叫即整,雞扒很JUICY,味道很接近台灣士林排長龍的那一間,不同的這片雞扒是剪開上,食起來更方便 店員推介的招牌小兵哥麵$59 份量不少,有牛根牛腩還有牛展, 牛根非常之腍,輕輕一咬就咬開,滿滿的膠質充斥口腔,充滿骨膠原呢
年輕的味道@仙跡岩

我也不會忘記,那杯奶茶$20大元,也是我整整一天的飯錢

$33大杯裝椰香珍珠(跟餐半價)

滷水雞翼$28
雞翼非常入味,但又不會死咸,雞皮很滑

台式炸雞扒$29

店員推介的招牌小兵哥麵$59
份量不少,有牛根牛腩還有牛展,

愛辣的朋友必要點上中辣以上,味道好惹味!雖然辣,但也飲到入面濃濃的牛肉味,至於麵質我也非常喜歡,口感是偏硬的,有點似拉麵,食起來很有份量,女孩子食不完就記得要少麵呀

豬軟骨滷肉飯$48
味道很正宗,就是在台灣食過的味道,最讚的是夠熱,豬軟骨很腍又入味,滷肉汁令人不禁把整碗白飯食清光