2019-08-23 371 瀏覽
成日聽朋友話九龍城係美食天堂,見咁岩行過九龍城見到間車仔麵就行入去試下。 一坐低就feel到冷氣好凍,好似入左雪櫃咁,但唔知點解隔離左右d人都好似無咩反應咁 拿起餐牌見到都好多選擇,眼闊肚齋的我簡左花膠,自家製水餃,菜同芝士丸。花膠出乎意料好大舊,而且又整到好霖。我最怕食d好硬花膠,所以煮到咁霖真係抵讚。湯底方面簡左個辣汁湯底,e到面款有好多選擇,我簡左一般鋪頭好少見拉麵 總括而言,我覺得d 餸夠入味而且份量都好大,會值得再入去encore多次

2019-08-20
2019-08-15 317 瀏覽
呢間好特別,有超多嘅選擇可以畀呢揀。仲有最重要嘅一點喺,超抵食,性價比好高。我自己搭咗一份公仔面+手打墨魚餅+豆卜+生菜先35蚊,分量又大。湯底都好好飲,唔係個種調料調出來嘅味道,喺有好濃郁嘅用心整嘅鮑汁炆花膠,好香好香。車仔麵都可以整得咁用心喺真嘅唔多見,而且又唔貴。
2019-08-10 348 瀏覽
今晚 懷著肚餓的心情 拿拿林 去到這間車仔麵, 叫了 一個幼麵 再加上 花膠,牛腩,同埋咖哩豬皮 及咖哩魷魚,生菜。本應自己已經很肚餓, 應該 食什麼落肚都好好味,但是 當那碗湯麵來到面前, 我先夾起一塊花膠進落口, 誰不知 牙齒 感覺咬到有些沙 沙聲,肯定他們魚肚洗得不乾淨,再夾了一注面放進口,那些麵淥太淋了( 沒有牙齒的老人家也可食到), 再加上他們做的咖哩 太甜,整碗湯 就好像食糖水 一般無異, 平時愛喝湯的我,一口湯也沒放進到口,可能有些食客鍾意食甜吧! 咖哩只有咖哩粉的味道,沒有精心炮製,但我就一定不喜歡。我諗我自己以後都唔會再來這間 任你點車仔麵 食麵 了, 除非佢在這個 openrice裏面 告訴大家知,他們已經改善佢哋嘅汁料和湯底。
今晚 懷著肚餓的心情
2019-08-10
車仔麵有好多間,但有特別的配料麵條湯底真的不多。這間車仔麵可選鮑汁炆花膠、韓式粉絲和酸辣湯底🍲。聽說花膠很好吃,但我不吃的所以沒點。我選了雞翼🍗、午餐肉🍖、糖心蛋🍳配酸辣韓式粉絲,酸辣果然很惹味,不是太辣。糖心蛋超好食!是日本拉麵的質素。雞翼和午餐肉與一般車仔麵一樣都好吃👍🏻$35 真是超值,而且很大碗,我一個女生吃不完呢。😙😙
$35 真是超值,而且很大碗,我一個女生吃不完呢。😙😙
車仔麵
2019-04-17
車仔麵
2019-07-08 260 瀏覽
細個對車仔麵既印象一向都係蘿蔔,魚蛋,紅腸,腸仔+麵,對住咁多款餸,媽媽永遠只準我揀2-3款,怕我今唔晒,又會浪費。。今日食車仔麵己經唔同晒,除左有永遠不敗既經典餸外,呢度竟然仲有矜貴食材-花膠。✌🏻✌🏻😂😂一個麵3款餸係呢度食車仔麵最低要求,唔同餸價錢亦唔同,而最貴的餸都只係$13,包括花膠。呢度可以叫既麵款有好多,今次我揀左食韓國粉絲,而家姐就揀左薯粉,大食瑤就揀左烏冬。至於餸方面,我叫左永遠不敗的蘿蔔 (車仔麵必食的),豬軟骨同豆腐魚腐再配蕃茄湯底,家姐就有魚片頭,貢丸同墨魚餅配蕃茄湯,而大食瑤就㨂左日式叉燒,雞翼同牛腩(肉肉肉肉。。肉),睇到呢度係咪好奇怪點解我無叫推介的花膠呢?原因係我地3個都想食,如果3個人都叫嘅$13x3 =$39,而淨叫一碟係$32,睇到呢度,識叫就一定叫一碟開心Share 啦!🤪🤪🤪🤪 我地仲加左個無汁生菜,因為家姐極力推薦生菜㸃花膠汁,食落又真係幾好食!👍🏻👍🏻講下我個韓粉先,超好食,我仲要配蕃茄湯,啲韓粉索晒啲湯,好好食,索晒啲湯,唯一唔好就係要同佢鬧快,我就係唔夠快,結果啲湯就無晒。🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️ 豆腐魚腐好好食,好香,蘿蔔無渣,好甜,

講下我個韓粉先,超好食,我仲要配蕃茄湯,啲韓粉索晒啲湯,好好食,索晒啲湯,唯一唔好就係要同佢鬧快,我就係唔夠快,結果啲湯就無晒。🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️ 豆腐魚腐好好食,好香,蘿蔔無渣,好甜,而豬軟骨夠晒淋,好食。偷食埋家家個魚片頭同墨魚餅,墨魚餅有咬口,好厚實,真材實料👍🏻👍🏻👍🏻 魚片頭好香,不過我都係愛我個魚腐多啲,至於大食瑤既日式叉燒,我偷食左一塊,係好食既,不錯不錯。

大家唔好唔記得仲有個主角花膠,花膠有立口感,有膠質,係真花膠,又夠林,不過因為只係$32/碟,你都𠸝唔好expect 係靚花膠,係唔差,性價比高的。

總括來講,係好好食嘅,一定會再幫襯。加油!👍🏻👍🏻😊😊✌🏻✌🏻

2019-05-18 355 瀏覽
今日想食車仔麵,咁啱去到九龍城遇上呢間小店,加上佢門口嘅招牌又夠吸引,所以就入去試吓。小店屬於小舖式經營,相信繁忙時間應該擠得水泄不通。不過,這也是香港小店經營的特色吧!反正我係嚟“賞及嚐”麵的,環境都係其次嘞!餸的款式很多,由港幣七元起,價錢算大眾化吧!值得一讚,小店很有心思,讓食客用雙頭筆於過膠的點餐咭上自選車仔麵,膠的點餐咭可以循環再用,既環保又可以節省小店的開支,一舉兩得!主角终於出場,呢碗揀咗豬腸、豬皮及鱿魚,米粉湯底。湯頭清甜,加埋腩汁更加惹味。豬皮入味得嚟,仍然爽口彈牙。魷魚份量很足,可見老闆大方,绝不吝嗇。豬腸非常出色,洗得乾淨,入味之餘又稔,仍不失咬口。仲可以揀乾撈,呢碗係雞中翼丶魷魚、花膠及蘿蔔,乾撈烏冬。雞中翼以瑞士汁調味,花膠及蘿蔔炆得夠稔。但乾撈烏冬遠不及撈粗,可能小店用上的烏冬較稔身(一般街市貨色),而不是日式那彈牙有咬口的烏冬,所以較失色吧!食車仔麵最緊要配返支樽裝可樂,加配$7就有一支大樽可樂,既消暑又解渴,非常夾配。總括而言,論食物質素、款式選擇及價錢,此店確實一試無妨!

總括而言,論食物質素、款式選擇及價錢,此店確實一試無妨!
2019-05-13
每次嚟到深水埗都一定搵到好嘢食,今次都唔例外行到福華街見到呢間車仔麵見到入面好多人,其實原本諗住食第二間車仔麵既,不過決定比次機會哩間試試佢先,我嗌咗「日式糖心蛋」「瑞士雞翼」「日式叉燒」同埋糖心蘿蔔配米粉朋友嗌咗「日式糖心蛋」「瑞士雞翼」「蠔油冬菇」配河粉。呢度嘅服務態度好好,啲姐姐全部都好有禮貌,食物質素又好好,粒糖心蛋超級好食,瑞士雞翼好入味,完全一啲都唔馬虎,日式叉燒有驚喜。呢間車仔麵已經列入左我係深水埗第一位嘅餐廳
每次嚟到深水埗都一定搵到好嘢食,今次都唔例外
行到福華街
見到呢間車仔麵

朋友嗌咗「日式糖心蛋」「瑞士雞翼」「蠔油冬菇」配河粉。

呢間車仔麵已經列入左我係深水埗第一位嘅餐廳
2019-04-26
  • 日式糖心蛋
2019-04-23 232 瀏覽
有時喺九龍城夜得濟唔知食咩好,都係會黎呢間食車仔麵。因為佢平得黎又好食,而且上菜速度快。蕃茄湯底,好濃郁嘅蕃茄味,魚蛋都大大粒的,牛腩都好足份量,真係好好食。漢堡扒吸哂湯底嘅味,好正。沙嗲湯底,有新鮮嘅生菜,白菜餃,同叉燒

沙嗲湯底,有新鮮嘅生菜,白菜餃,同叉燒
宵夜
2019-04-03 269 瀏覽
香港美食裏面,我就最鐘意食車仔麵啦!最開心嘅係同朋友去食嘅時候,可以叫唔同嘅餸,大家交換食,叫三個餸就可以變做食六個餸啦!第一碗車仔麵叫左米粉,配料有蘿蔔,豬腸,雞翼,咖哩豬皮等。湯底係沙嗲汁同腩汁,雖然有兩種汁,但味道都唔算好濃,鐘意食濃味嘅朋友未必啱你。米粉正正常常,蘿蔔清甜夠淋,好味!咖哩豬皮入哂味,爽口彈牙!其他配料就一般啦。另一碗車仔麵叫左烏冬,配菜有手打墨魚餅,餃子,咖哩豬皮等等。湯底係蕃茄湯,蕃茄味道夠,唔錯!餃子大大舊,味道亦平衡,幾好味。值得一提嘅係手打墨魚餅,食得岀同岀面機制嘅墨魚餅唔同,墨魚味十足。呢個咖喱魷魚望落顏色好靚,份量亦多。食落無想像中咁有味道,魷魚亦有點過熟。如果咖哩汁濃啲就好啦!食飽哂都唔貴,叫埋小食一人都係60蚊多啲,係抵嘅。

食飽哂都唔貴,叫埋小食一人都係60蚊多啲,係抵嘅。

2019-04-01
$60 (宵夜)
2019-03-13 185 瀏覽
中女獨食難肥日誌 呢間車仔麵深水埗起家,依家九龍城插旗,最出名$13有花膠食喎,骨膠原對女人好重要喔!食得出係有心嘅車仔麵!三餸車仔麵 豬紅花膠溏心蛋韓式粉絲$39溏心蛋又入味又流心,必食!豬紅唔會一夾就散最好味係大大塊花膠(雖然係由小花膠製成)但真係鮑汁炆到入哂味,枱枱客都叫真係必食!嗜辣叫左麻辣中辣,大約譚仔小辣,香辣惹味,仲有蒜香,麵底有得揀韓式粉絲索哂湯汁推介
中女獨食難肥日誌
三餸車仔麵 豬紅花膠溏心蛋韓式粉絲$39

溏心蛋又入味又流心,必食!豬紅唔會一夾就散
推介
  • 花膠
  • 溏心蛋
2019-01-07 307 瀏覽
第一次寫食評就咁負面。。。真係一肚氣星期六 (5/1)見有位,想吃個靚靚車仔麵,款式多又新奇,叫了酸齋,點餐時向短馬尾大媽表示"分開上呀唔該!"短馬尾大媽: 唔得喎我︰唔米想D湯浸走D味短馬尾大媽:冇得咁架喎,說時已把餐牌 (亦是點餐紙交返俾我)我: 咁我唔要酸齋了短馬尾大媽:我地D酸齋有倨醬點架~~~我: (心想你早講呀!) 咁照要啦~~~~麵多了,大件夾好食, 但湯有點清,問短馬尾大媽想加D汁短馬尾大媽: 咩汁呀?我: 腩汁辣汁果D呀短馬尾大媽: 點餐紙(佢地係餐牌上點餐, 點左餐佢就收左你餐牌)一早寫左啦~我: 係呀, 你俾張點餐紙,我話你知加咩汁結果問左兩次短馬尾大媽都冇俾餐牌我,我便拿住碗自己同廚房講加汁!!!)唔知係咪踩親短馬尾大媽條尾~食到一肚氣! 但見其他員工都好好人,好友善,相信短馬尾大媽係害群之馬!

第一次寫食評就咁負面
。。。真係一肚氣
短馬尾大媽: 唔得喎
我︰唔米想D湯浸走D味
我: 咁我唔要酸齋了
短馬尾大媽:我地D酸齋有倨醬點架~~~
我: (心想你早講呀!) 咁照要啦~~~~

麵多了,大件夾好食, 但湯有點清,問短馬尾大媽想加D汁
短馬尾大媽: 咩汁呀?
我: 腩汁辣汁果D呀
我: 係呀, 你俾張點餐紙,我話你知加咩汁

2019-01-06 215 瀏覽
話說九龍城都多嘢食 🤑😍但偏偏食車仔麵既選擇唔多。😅今次見到呢間車仔麵係深水埗都有分店😂於是來呢度食下先😛有鮑汁花膠 牛腩 雞翼呢三類花膠好入味 好霖好好食😍😍 但我嫌牛腩得幾舊同價錢有D唔對比lor 食落好韌 唔霖 一般般啦😟而最後雞翼係幾正既 好入味 👍👍👍同文記車仔麵招牌雞翼有🉐️比較🤤湯底正 濃厚 香辣 整體唔錯🤫最後嫌棄價錢偏貴 同深水埗總店還有點差距 希望下次食可以有改變🤑🤗😶🤗
話說九龍城都多嘢食 🤑😍

但偏偏食車仔麵既選擇唔多。😅

今次見到呢間車仔麵係深水埗都有分店😂

湯底正 濃厚 香辣 整體唔錯🤫

最後嫌棄價錢偏貴 同深水埗總店還有點差距

希望下次食可以有改變🤑🤗😶🤗

2018-11-15 274 瀏覽
黎九龍城食宵夜,選擇左尼間「任你點車仔麵」。佢標明無味精。我今次叫左蘿蔔,手打墨魚丸,仲有鮑汁炆花膠(個個過黎食都點尼個鮑汁紋花膠)。我食車仔麵就一定要食油面。湯底選咖哩汁。首先個蘿蔔清甜多汁。而手打墨魚丸彈牙,墨魚丸入面有墨丸肉,味道相當唔錯。仲有佢既鮑汁炆花膠,膠質重,軟林林的,相當野味😍😍。唔怪得甘多人都點啦,仲要$13有甘大塊。真係必點推薦呀。我都愛上。仲有佢既咖哩汁真係不得了,真係好辣嫁。令味道更濃郁更野味。成碗都好好食。特別之處係尼到有樽裝可樂,最有趣的是樽裝可樂大小同價。
特別之處係尼到有樽裝可樂,最有趣的是樽裝可樂大小同價。
2018-11-04 214 瀏覽
那天去九龙城,一个人无聊闲逛,走了一会,看到了之前想吃的各种甜品店,但是无奈没吃饭真的不想吃这些,就没吃 ,直到走到这家车仔面就停下来吃了,那个猪软骨不错,响铃也还可以,我要的沙爹
2018-10-11 316 瀏覽
Sorry for being lazy to have this in English, but everything in here seems to be good.Recommended: Raddish, fish maw, Spicy soup base, lettuceNot recommended: Pig intestine, chicken wings, pork blood because they are overcooked, which is the common mistakes from 車仔麵下次再試😋😋😋

下次再試😋😋😋