2018-10-11 320 瀏覽
Sorry for being lazy to have this in English, but everything in here seems to be good.Recommended: Raddish, fish maw, Spicy soup base, lettuceNot recommended: Pig intestine, chicken wings, pork blood because they are overcooked, which is the common mistakes from 車仔麵下次再試😋😋😋

下次再試😋😋😋
2018-10-10 291 瀏覽
車仔面食得多,要食到極致既真係唔多。🏆🥇其實好耐之前已經由同事介紹食過深水埗總店,第一次食已經覺得好Impressive,因為我本身係一個唔太鍾意食車仔麵嘅人,俾同事Sell左我咁耐比面試試,點知一試返唔到轉頭,啲餸非常之特別,有花膠、日式叉燒、墨魚餅,呢啲餸都係我喺傳統車仔麵完全未見過的。點解會揀九龍城分店去食?因為近我公司。加上想試吓佢同深水埗總店有咩分別發覺除咗價錢貴少少同款式冇咁多之外都可以KEEP到水準👍🏻我本人最鍾意食咖哩汁/沙嗲汁加個手打墨魚餅,裏面竟然有墨魚粒,另外仲要講講佢個大腸,絕對唔似平時普通車仔麵,一定包你有驚喜😋
車仔面食得多,要食到極致既真係唔多。🏆🥇

點解會揀九龍城分店去食?因為近我公司。

15 分鐘 (堂食)
  • 手打墨魚餅
  • 豬大腸
行過九龍城,見到原本在該位置已營業多年的舊車仔麵店已換上新裝,抬頭一看,發覺是深水埗店的同一款招牌,很確定這間車仔麵店是分店。門口傳統開張大花牌遠看甚為醒目,相當吸睛。店內地方有限,座位不多,無卡位及背椅提供。牆上燈箱牌有客人留言。各種食品圖文並茂,一目了然。有電視介紹深水埗總店。職工制服相當有色彩。落單試試其出品。豬紅紫菜牛腩拉麵,要腩汁。賣相尚佳,看似相當足料。拉麵份量畧嫌不足,但尚算爽口彈牙。豬紅入味有口感。紫菜屬較韌品種,不是我的所好。牛腩烹調時間不足,致令肉質偏堅韌,咬落有少許渣,但尚算醃製入味。豬皮稍為偏硬,魚蛋則尚算彈牙。總括而言,該新店的出品衹屬一般,暫未及深水埗總店,或需假以時日將水平提高。

門口傳統開張大花牌遠看甚為醒目,相當吸睛。

店內地方有限,座位不多,無卡位及背椅提供。

牆上燈箱牌有客人留言。

各種食品圖文並茂,一目了然。

有電視介紹深水埗總店。

職工制服相當有色彩。

落單試試其出品。

豬紅紫菜牛腩拉麵,要腩汁。賣相尚佳,看似相當足料。
豬紅紫菜牛腩拉麵

豬皮稍為偏硬,魚蛋則尚算彈牙。
豬皮魚蛋拉麵