2019-09-26 462 瀏覽
因為我係附近返工,所以我係呢間車仔麵嘅常客,佢陪伴左我好多個lunchtime同dinner time😄成日幫襯嘅原因有3個,第一,係因為食物質素算幾好而且水準好穩定;第二,係因為份量多,價錢又平民;第三,係因為等位時間唔長,就算lunchtime好多人,人流都去得好快,好快就有得入座。.呢度除左有普通車仔麵餸,都有啲特別啲嘅,好似係花膠、溏心蛋、豬軟骨等等。花膠、豬手同手打墨魚餅都係必叫嘅車仔餸,不過我多數都會另外叫手打墨魚餅做小食,因為份量會多啲同脆啲,配甜酸醬食好惹味,有啲似食緊泰式蝦餅個種感覺😚車仔麵/飯最少要叫三餸,淨食就四餸以上。我今次食嘅係爽滑豬頸肉、柱侯牛腩同魚肉春卷烏冬,清湯加腩汁。豬頸肉咬落爽口,調味亦都唔錯。牛腩無肥油,幾健康,肉燘到好腍又唔會柴👍🏻魚肉春卷味道好好,我好鍾意食出面個層腐皮。.整體黎講,呢間車仔麵值得一食!

手打墨魚餅

三餸車仔麵

整體黎講,呢間車仔麵值得一食!
2019-09-25
三餸車仔麵
  • 手打墨魚餅
2019-08-16 653 瀏覽
餐牌如下,下午茶還有飲品送,感覺很抵。麵底選擇比較多,還有拉麵和烏冬選擇。每款10元。配料的價錢由7元至13元不等,鮑汁炆花膠、日式叉燒和日式糖心蛋等都是少有的車仔麵配料。點了鮑汁炆花膠、墨魚滑、蘿蔔、豬紅、生菜、雞亦,真的十分大碗很足料。很怕那些沒有味道的湯底,這邊的湯底十分濃厚,帶出了車仔麵的特色。雞翼唔會太老,肉質爽嫩。蘿蔔很清甜而且沒有渣。鮑汁炆花膠很大塊,炆得很入味,膠質很重,將骨膠原一口一口的吞進肚裡。手打墨魚餅口感彈牙,吃得出的真材實料,啖啖都有墨魚粒呢。加上一杯送的下午茶凍飲,就好像便宜了十元的感覺。

餐牌如下,下午茶還有飲品送,感覺很抵。

麵底選擇比較多,還有拉麵和烏冬選擇。每款10元。

雞翼唔會太老,肉質爽嫩。

蘿蔔很清甜而且沒有渣。

加上一杯送的下午茶凍飲,就好像便宜了十元的感覺。

2019-07-18 607 瀏覽
今日趕時間要到灣仔工作開會,在衝忙一刻,決定貪快吃個車仔麵,到了 任你點車仔麵 食個快捷Late Lunch!日式溏心蛋豬柳漢堡豆卜清湯米粉 (有點長)我夏天一向都愛吃清湯,因為會感到清爽,所以湯底十分重要。這個湯底味道濃厚,配上米粉,十分相襯。加上溏心蛋絕對是加分之選,半流心的蛋,放進口內 -- Omgggg 跟平日拉麵店食的溏心蛋十分相似,但價錢卻平一半。豆卜方面,不過不失車仔麵雖然看似簡單,但是要整得比較好食,卻需要在細節中入手今次卻是不錯!

日式溏心蛋豬柳漢堡豆卜清湯米粉 (有點長)
豆卜方面,不過不失

車仔麵雖然看似簡單,但是要整得比較好食,卻需要在細節中入手
今次卻是不錯!