2005-10-30 22 瀏覽
專登黎試個HSBC 信用咭大閘蟹套餐, 四人餐HKD649.00, 再加左個HKD10.00 醉雞(一小碟) + HKD12.00/ 蟹粉小籠包; 太湖大閘蟹夠多油, 膏亦夠香, 不過蟹肉質鬆散, 食落又冇咩蟹肉味(薑茶都唔錯); 其他蟹粉獅子頭亦一般, 味夠, 蟹粉唔夠多, 可能將價就貨; 蟹粉小籠包係失敗之作, 完全食唔出有蟹粉; 1/2 隻填鴨一定冇1/2隻; 反而冷盤, 甜品-炸奶黃餅(果類..)同'gin' 餃子做得出色。服務方面, 啲阿姐都幾鈍....呢個餐我地五個人都夠食, 不過蟹類菜式做得唔夠好; 有機會不妨試佢地小菜, 想必好過蟹菜!

服務方面, 啲阿姐都幾鈍....

仿膳飯莊係香港飲食集團(前身係八佰伴飲食集團)經營的上海菜館相信質素都有返咁上下環境及裝修都ok 但就好似嘈左少少可能係周圍幾張枱都係一大班人係都食大閘蟹高談闊論所致雖然係咁但這種嘈雜聲免強可以接受待應一走埋嚟己經係推介同匯豐信用卡一齊做推廣的大閘蟹四人套餐但可惜我地得二個人又唔好大閘蟹而且冇個間銀行的信用卡雖然個大閘蟹四人套餐都好優惠都係四百幾蚊但我地都係叫返D普遍食開的上海菜色何況主菜牌九點後照價七折先來一個砂鍋雲吞雞都幾大煲每人飲左三碗都重有多湯水都好鮮甜雞肉就老了少許而且D湯一定要趁熱飲唔係就好似我個碗有D油係面再來一客小籠包同鍋貼皮薄肉汁多不過食個陣時小心俾D熱騰騰的肉汁燙到粗心大意的我又再次碰釘最後叫了一碟唔係大記得什麼名堂的炒飯同蔥爆牛肉菠菜麵這兩款都不過不失係D菠菜麵開頭個住比較長來起上來有點兒麻煩食完之後都飽到唔可以試下隔離張枱叫個碟拔絲香蕉好似好好味下次一定要留肚食甜品最後埋單折實每人八十六蚊真的好抵食

(非會員)
2005-10-19 1 瀏覽
仿膳有幾間分店, 我也曾去食飯, 最隹是樂富之仿膳小館. 價廉物美, 最好叫套餐最抵食. 四人套餐結帳不需只要HK$300. 人少少不會太熱鬧, 十分好坐之地方. 所以基本上很多街坊熟客支持. 另外, 現時9點後有七折優惠, 晚食飯之人最合算. 二人結帳HK$150 可以結帳.

2005-07-17 0 瀏覽
今晚又係同男友, 男友媽咪去仿膳食晚餐系伯母介紹之下~點左個"花膠燘京都骨"(原價$98.依家做緊特價$48~抵食)d花膠同京都骨都好易口~而且個汁好香,送飯一流另外有個唔記得左咩蝦~~每隻$16,一樣都係好香口好正~另外兩個例叫---小籠包,火腿津白~做到水準,幾好~
今晚又係同男友, 男友媽咪去仿膳食晚餐
系伯母介紹之下~
d花膠同京都骨都好易口~而且個汁好香,送飯一流
另外有個唔記得左咩蝦~~每隻$16,一樣都係好香口好正~
另外兩個例叫---小籠包,火腿津白~做到水準,幾好~
2005-06-05 8 瀏覽
通常去仿膳都係同埋男友,男友's媽咪一齊去因為近佢地屋企~叫左個套餐~另外再加d小食~食下食下都食唔晒~Auntie話果度d豆漿好好飲~我就覺得都~ok啦~!!不過次次去都...好少人...
通常去仿膳都係同埋男友,男友's媽咪一齊去
因為近佢地屋企~
叫左個套餐~另外再加d小食~
食下食下都食唔晒~
Auntie話果度d豆漿好好飲~
我就覺得都~ok啦~!!

不過次次去都...好少人...
2005-03-07 7 瀏覽
這裡基本上是我家的飯堂遇著阿媽不在家或唔得閒煮飯一家人就去這裡幫襯那裡只是貪方便,菜不會什麼驚喜只係想講香港人真係開始捨得駛翻錢要5:45pm食,仲要快d交檯相比早幾個月閒日晚上,同一地方只幾檯客,真係天壤之別
這裡基本上是我家的飯堂
遇著阿媽不在家或唔得閒煮飯
一家人就去這裡

幫襯那裡只是貪方便,
菜不會什麼驚喜

只係想講
香港人真係開始捨得駛翻錢
要5:45pm食,仲要快d交檯

相比早幾個月閒日晚上,同一地方
只幾檯客,真係天壤之別
2004-09-18 24 瀏覽
前陣子在這裡吃晚飯, 點了, 1) 小籠包, 2) 素菜包, 3) 奶油津白, 4) 東坡肋排.小籠包的餡比以前做得好, 鮮味多汁, 但皮的質數較差, 比舊式上海店的薄, 但比其他xx 亭厚, 吃到第二隻時更覺有咬麵粉皮的感覺, 這個要改善. 素菜包不俗, 新鮮熱辣. 而奶油津白的汁不會有很重的奶油, 我怕吃那些很很奶油的汁, 這個做得剛剛好. 最後等了良久才出現的東坡肋排是我在這裡最喜歡點的, 因為東坡肉很肥膩, 不宜多吃, 而這個東坡肋排, 就利用了東坡肉的汁來煮肉排(像極西式的ribs, 但只得四條骨), 不肥不膩, 而肉很稔. 唯獨是這個菜的汁不是跟東坡肉的汁一模一樣, 是"杰" 了一點, 應該是打了芡. 而今次的汁是甜了一點.難得每次來的食物水準都保持得到.

難得每次來的食物水準都保持得到.
2004-08-05 5 瀏覽
上次公司活動黎呢度晚餐,甜品好特別,第二度未食過,都唔記得話俾大家知添!不過我係去德福個間。高力豆沙就食得多,高力雪糕都係第一次! 外層同高力豆沙既蛋白炸皮無分別,但係裡面就係雪糕,有三款,係呍呢嗱,朱古力,綠茶,不過,因為個皮唔係透明,睇唔到個餡,大家食既時候就要估估下喇! 食感覺怪怪地,雪糕溶得太快,變得唔好食,都係食高力豆沙或者淨食雪糕好味d!

2003-04-29 13 瀏覽
I sometimes have lunch with colleagues there! We must order steamed bread with vegetables, fried noodles and the "fried red bean balls". The waiters are nice!
本來對這間酒家己是沒太大期望, 因為數年前我曾經去過它於銅鑼灣的店舖, 令我非常之失望, 又貴又唔好食但今次我往在樂富的AUNTIE極推介, 吃過後令我有一百八十度的轉變, 每一款食物都有一定的水準, 它的套餐價錢絕對超值(九時後八折)生煎飽, 蝦子煎豆腐是本人推介的食物
生煎飽, 蝦子煎豆腐是本人推介的食物
2000-04-15 11 瀏覽
介紹三樣菜-- 盬水豆腐, 醉雞, 炸鱔.. 如果有時間去試試, 但是可能價錢就高小小.
介紹三樣菜-- 盬水豆腐, 醉雞, 炸鱔..
如果有時間去試試, 但是可能價錢就高小小.