伽倻韓國餐廳

Kaya Korean restaurant
重陽節既午飯去咗伽倻韓國餐廳食,貪佢午市套餐包雪花冰。午市套餐有12款選擇,有烤肉有煲有湯有炒飯。烤牛肋骨烤牛仔骨 $198 另加一烤牛肋骨有7細件,烤牛仔骨就有6件。塊鐵板都唔熱既,牛都唔熱。味道一樣甜甜地,都可以,不過唔惹味,質感可以,唔太韌。面頭灑上少少白芝麻粒。跟餐韓式前菜3款,分別係芽菜菠菜,辣泡菜同甜蕃薯兩舊。配有白飯同辣胡椒娃娃菜牛肉湯。炆牛肋骨煲 $168 另加一個煲都唔太熱,有5大舊,都淋不過好肥,味道甜甜地,面頭灑上白芝麻粒。跟餐韓式前菜同烤牛肋骨烤牛仔骨一樣,配有白飯一碗同辣胡椒娃娃菜牛肉湯。呢碗白飯少d。紅豆雪花冰, 芒果雪花冰雪花冰有紅豆同芒果揀,我地兩款都試試。見到上枱份量簡直係受騙既感覺,點解同張相咁大分別,居然由一大碗變咗做一細杯,好離譜,完全違反商品說明條例。白雪雪雪花冰上面有鮮芒果粒同一細pat開心果雪糕。雪花冰無奶味,pat雪糕少得可憐,不如唔好加。紅豆雪花冰就有紅豆蓉加杏仁片,再加一樣咁細pat開心果雪糕,呢個味道就濃味d,同埋杏仁片加咗香脆口感。呢個價錢食呢d野,性價比超低,同埋唔覺餐廳有心做好食物。餐廳樓底高,座位舒適,有窗口位特別舒服。服務
重陽節既午飯去咗伽倻韓國餐廳食,貪佢午市套餐包雪花冰。

午市套餐有12款選擇,有烤肉有煲有湯有炒飯。

烤牛肋骨烤牛仔骨 $198 另加一
烤牛肋骨烤牛仔骨

烤牛肋骨烤牛仔骨

跟餐韓式前菜3款,分別係芽菜菠菜,辣泡菜同甜蕃薯兩舊。
跟餐韓式前菜

配有白飯同辣胡椒娃娃菜牛肉湯。
辣胡椒娃娃菜牛肉湯

炆牛肋骨煲 $168 另加一
炆牛肋骨煲

炆牛肋骨煲

紅豆雪花冰, 芒果雪花冰

呢個價錢食呢d野,性價比超低,同埋唔覺餐廳有心做好食物。餐廳樓底高,座位舒適,有窗口位特別舒服。服務員態度就完全係無禮貌可言。總括而言,價錢只係食座位空間,無下次。
2022-10-04
2022-09-01 995 瀏覽
👤人數:3💰埋單:1573🍽口味:偏濃🍽菜份量:正常朋友生日,特意選了這家韓國餐廳作為生日大餐,朋友試過一次讚不絕口,所以encore😋😋價錢唔算平,兩個女仔加一個男仔三個人叫了一個set再額外加多一個肉同兩杯嘢飲,算可以食飽。🥗前菜同沙律好味,最驚喜係個蜜糖薯仔,好腍甜蜜蜜。但唔知道前菜可唔可以無限免費loop,冇嗌🥩個醃過嘅Yangyumgalbi要試!真係好香好多油脂,醃個味道不會覆蓋了原本牛肉的香味,反正吊到牛的香味出來🦐蝦也是超級好評!不知道是不是大隻原因,整隻咬起來口感真的好好,小tips,一定要把殼烤焦了,裡面的肉才會更香喔🍧最後是套餐裡面的紅豆沙冰和芒果沙冰,不會很甜,但沙冰很細很綿
👤人數:3
💰埋單:1573
🍽口味:偏濃
🍽菜份量:正常

2021-12-04 2288 瀏覽
The staff told us no kimchi at 6:40pm… a Korean restaurant that doesn’t have kimchi??The lady serving us was really not friendly, and knock over our plate when try to put a pancake on the table. Beef bibimbap had 2 thin slice of over cooked beef in it, grill beef rib - the beef is cheap quality and no taste at all. Overall unpleasant experience and very over priced dish.

2021-11-24 1542 瀏覽
金朝陽中心有不少餐廳,kaya最優勝的地方係中午黎食基本上一定會有位,食物的味道都相當不錯,滿滿的地道韓國風味。今日喺lunch set menu揀左依個什錦石頭鍋飯(豬肉)。lunch set 大約90幾至一百幾蚊左右,價錢唔算最平,但可接受。今日有點失望的是上菜等了很久,中午時間不太充足,這就導致品嚐食物的時間短了很多了,食得很趕。如果這樣能改善的話,會有興趣再食kaya的,冬天食熱辣辣的韓國菜也是樂事。
什錦石頭飯

什錦石頭飯
2021-11-06 1478 瀏覽
伽椰其實都開左十幾年 一開始唔係係登龍街佢既海鮮餅係必食 每次黎就算食lunch 都會另外嗌呢個無乜餐廳海既鮮餅可以做得比佢好兩邊都脆 中間既材料切得很細碎而有平均分佈餅中間必食
伽椰其實都開左十幾年 一開始唔係係登龍街
佢既海鮮餅係必食 每次黎就算食lunch 都會另外嗌呢個
無乜餐廳海既鮮餅可以做得比佢好
兩邊都脆 中間既材料切得很細碎而有平均分佈餅中間
2021-10-27 1546 瀏覽
之前喺銅鑼灣返工, 一想食海鮮豆腐湯就會諗起呢度 我個朋友仲誇張到話呢度係最好食嘅海鮮豆腐湯😂我又覺得冇咁誇張, 不過佢啲湯底真係幾有鮮味👍🏻覺得呢度環境都好舒適, 啲位置好闊落, lunch time過嚟唞吓一流👍🏻lunch menu:上主菜之前通常都會有一碟kimchi覺得味道好濃郁, 好鍾意食呢款泡菜☺️ 可惜份量偏少, 冇得refill, 同埋就算兩個人嚟或者四個人嚟都好似得一碟🙁辣海鮮豆腐湯🥘有豆腐湯, 同埋三款前菜豆腐湯真係幾足料, 同埋湯底真係飲得出應該用海鮮熬👍🏻✨朋友叫少辣, 我叫正常我覺得正常都唔算好辣💓

lunch menu:

上主菜之前通常都會有一碟kimchi
覺得味道好濃郁, 好鍾意食呢款泡菜☺️

辣海鮮豆腐湯🥘
有豆腐湯, 同埋三款前菜
豆腐湯真係幾足料, 同埋湯底真係飲得出應該用海鮮熬👍🏻✨
朋友叫少辣, 我叫正常
我覺得正常都唔算好辣💓

• 辣海鮮豆腐湯
============== 𝐹𝑜𝑜𝒹 𝐿𝒾𝓈𝓉·• (Lunch Set) 人參牛肋骨湯 & Coffee $149·• 滑豆腐海鮮辣煲 $138💸 $315.7 (10% charges)❁⃘𖤣𖥧゚.❁⃘𖤣𖥧゚.❁⃘𖤣𖥧゚.❁⃘𖤣𖥧゚.❁⃘𖤣𖥧゚.❁⃘𖤣𖥧゚.❁⃘𖤣𖥧*゚連韓國人都鍾意食嘅韓式料理, 全場有8成人都係韓國人, 質素一定唔會差啦😬午市套餐有十款選擇, 比單嗌貴$1x, 可揀加甜品或咖啡. 但其實冇加餐都會送3款配菜~菜單有好多選擇, 有燒肉﹑韓式料理﹑小食等, 價錢中上, 但係真心好食👍🏽野食就相對要等耐少少啦~-·• 人參牛肋骨湯 $149 ✰✰✰✰人參雞食得多, 人參牛肋骨原來都好食! 牛肋骨燉得勁軟腍, 仲要煮左咁耐啲肉味都仲好濃😲 而個湯有牛味之外人參味都好香, 但唔會重. 裡面仲有粉絲, 食完真心好飽哈哈. 但食到最後有少少鹹.而前菜都好有心思, 每樣都好傳統好好味🤗-·• 滑豆腐海鮮辣煲 $138 ✰✰✰✰✰唔係味精煮出嚟嘅海鮮豆腐湯🤩 個辣味唔會好嗆口, 飲落口好順口好香! 海鮮又重料, 青口﹑蝦﹑蜆肉, 全部都好新鮮啊🍤🍤🍤 好食到嫌啲飯唔夠食😬

============== 𝐹𝑜𝑜𝒹 𝐿𝒾𝓈𝓉
·• 滑豆腐海鮮辣煲 $138
💸 $315.7 (10% charges)

野食就相對要等耐少少啦~
·• 人參牛肋骨湯 $149 ✰✰✰✰
人參牛肋骨湯

而前菜都好有心思, 每樣都好傳統好好味🤗
·• 滑豆腐海鮮辣煲 $138 ✰✰✰✰✰

2021-10-14
人參牛肋骨湯
滑豆腐海鮮辣煲
A fairly decent Korean restaurant with a big menu where you can easily find something that you like.  There's also a good selection of tasty lunch sets.  Although they don't come cheap (better come during lunch as dinner costs a way more), the quality does make up for it.  The lunch sets come with side dishes (these side dishes are my favorite whenever I visit a Korean restaurant), soup and rice which I think the portion is adequate.The galbi jim (stewed beef short ribs) are so tender like they
The galbi jim (stewed beef short ribs) are so tender like they melt in your mouth and it was a perfect combo with the kimchi and rice.  At the price range, it would be better if it comes with a dessert.

galbi jim - stewed beef short rib
2021-07-05
2021-09-03 876 瀏覽
其實都食過好多次,但D服務態度同食物質素真係下降左好多!去食過lunch, 叫人落過單,一個人都無,唔緊要,咪自己出去叫人lo!! 無所謂!好la!! 落單個陣個樣黑過包公!!落餐飲個時問多句,"甜係咪自己落", 都要俾佢用一個串串貢既嘴臉回一句"甜呢,我地就落埋"
其實都食過好多次,但D服務態度同食物質素真係下降左好多!
2021-09-03
2021-06-03 1949 瀏覽
這間餐廳地理位置非常方便 位於銅鑼灣金朝陽中心,地方寬敞舒適,裝修雅緻,但服務一般。午市套餐 有多款不同配搭供顧客選擇,餐牌圖文並茂,非常吸引。最後選定韓式牛肉拌飯,跟餐有湯,薯仔 ,泡菜,韓式醃菜。牛肉飯上桌熱辣辣,但賣相跟圖片反差很大,牛肉片變咗牛肉碎! 甜品芒果雪花冰,原來係迷你版,迷你雲呢拿雪糕球下面鋪一層新鮮芒果肉再牛奶雪花冰墊底,好味,衹是賣相跟餐牌上圖片完全不相符。不過綜合環境(舒適),服務(一般),食品質素(有待改善),價格(可以接受),整體而言,只可以說是符合性價比。

2021-06-02
2021-05-04 1781 瀏覽
已經來過這店很多次,但從未寫過食評。剛好今天生日,同事又放假,便自己一個人到伽倻食午餐。餐牌有很多選擇,但我每次都是食蘑菇牛肉飯的。韓食一般有很多小碟,但因為是午餐的關係,所以店舖就提供了三款小碟。三款小碟,我都很喜歡💕,最喜歡是黃色的小碟。至於牛肉飯,我每次食的時候,都是牛肉份量比飯多😍牛肉一點也不油膩,配飯,很適合女生的胃口。套餐還包括餐飲。值得一讚是湯,雖然不知道🤷🏻‍♀️什麼湯,但真的很喜歡😘喝完一點也不會口渴。可惜,未知可否添飲。而小碟是可以添食的。環境很寛敞,坐得很舒服😌,防疫措施也做得很好。溫馨提示,可能🤔店員是韓國🇰🇷人,大多以英文溝通的。以銅鑼灣的地段,這間店的午餐套餐非常合理,而且不用等位,很適合上班族食午飯。

環境很寛敞,坐得很舒服😌,防疫措施也做得很好。

溫馨提示,可能🤔店員是韓國🇰🇷人,大多以英文溝通的。

2021-05-04
慶祝紀念
生日
2021-04-17 1532 瀏覽
今日想食韓燒🔥牛肋骨🥩就揀咗呢間喺銅鑼灣🏮登龍街嘅🇰🇷韓國餐廳。今餐主角🐂牛肋骨🥩好大件,肉味香濃,❄️雪花紋好靚好平均👍,燒一燒🔥肉質鮮嫩多汁!👍泡菜煎餅🤩充滿香辣泡菜味🤤,外面有少少鬆脆,入邊少少🤏煙韌,不過食落都幾飽😂。我哋仲嗌咗🔥烤辣魷魚🦑,醃料有少少🤏辣,辣中帶少少🤏甜,燒🔥完好軟滑好好味!另外我哋仲嗌咗一個🤤辣豆腐海鮮鍋煲,味道香辣有層次,入面亦有唔同嘅海鮮🦑🦐🐚,豆腐亦都好軟滑有豆香!係十分之唔錯嘅韓🇰🇷式午餐🍽,夠正宗好味,希望下次可以再來🥰食多幾款唔同嘅嘢食!

午餐
2021-03-19 1363 瀏覽
今日同同事黎到銅鑼灣食lunch大家都想食韓國嘢 就搵下銅鑼灣有咩韓國嘢食雖然無尖沙咀咁多選擇但銅鑼灣都有d高質既韓國嘢食最後揀左係燈籠街既kaya鋪頭好大好多位服務員個個著得好formal 好專業既感覺🤣lunchtime menu超級多選擇大部分都係set 有小菜&湯&野飲選擇超級多 有豬有牛有湯有麵最後因為見佢好似好豐富又好肚餓所以我揀左個LA排骨配牛肋骨食物黎到 真係份量勁足小菜有泡菜 芽菜白菜仔 薯仔 有碗湯 d肉醃得好好味 同好soft 一d都唔un有好多舊 食極都仲有既感覺😋下次會再黎試其他嘢!
今日同同事黎到銅鑼灣食lunch

食物黎到 真係份量勁足
小菜有泡菜 芽菜白菜仔 薯仔 有碗湯
d肉醃得好好味 同好soft 一d都唔un
有好多舊 食極都仲有既感覺😋

下次會再黎試其他嘢!

2020-07-01 3416 瀏覽
今晚又成家人食韓燒,事關想食燉牛肋骨同呢間店D配菜都好味😋⋯⋯13人一齊韓燒最緊要係張枱夠唔夠燒烤爐,而伽倻安排倒同埋坐得舒服。總體而言食品係水準之上,雖然燉牛肋骨肥咗D但ok 啦。但今晚最掃興係可能D侍應吾夠!成晚搵人加茶呀加菜呀換燒烤網呀都叫極都唔黎,仲自己走去攞茶壼😡,其中一位侍應攞走食完既碟仲滴左D汁落我家姐個手袋😡😡真係好嬲但係都要食架!最後埋單既時候我姪仔同經理反應我地既感受(其實一早就要講,不過都見侍應好忙,係老板請吾夠人姐)仲話下次都未必會再幫襯。佢當然 同我地道歉啦又比左幾張下次幫襯既優惠卷(即係要再幫襯啦)......😠
配菜好味
牛肋骨肉
海鮮香蔥煎餅
燉牛肋骨
生牛肉
配菜好味
2020-06-18 2037 瀏覽
呢間韓國菜餐廳午市套餐大概$80-100,配冷盤和餐飲。今次揀左韓式炒八爪魚飯,店員有提醒會有啲辣,好彩叫咗微辣,岩岩好。冷盤有好多款,有泡菜、芽菜,仲有薯仔👍🏻👍🏻👍🏻