2022-11-11 177 瀏覽
響佐敦食完飯就黎馳名嘅佳佳食碗糖水一貫多嘅人流9:30就賣哂好出名嘅楊枝甘露嗌左核桃露溝芝麻糊同埋白果腐竹糖水真材實料 核桃露好綿滑 啖啖核桃香味 甜度剛好腐竹糖水略嫌太甜 不過好多薏米同白果 都幾好味食完好滿足
響佐敦食完飯就黎馳名嘅佳佳食碗糖水
食完好滿足
2022-11-11
  • 合桃露
2022-11-08 257 瀏覽
大隻仔今次覓食嘅店舖就係💥 佳佳甜品 💥 佳佳甜品連續多年得到米芝蓮推介,店舖長期排人龍,大隻仔最鍾意就係冬天去佳佳甜品食熱辣辣嘅中式糖水,感覺好養生,健康,暖胃。😂😂每次大隻仔都係食芝麻糊,蓮子紅豆沙,或者寧波薑汁湯圓,今次朋友話想試吓冰花燉雞蛋,大隻仔都係第一次食。⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯5⭐️ 超班3⭐️ 一般1⭐️ 差味道 ⭐️⭐️⭐️⭐️抵食 ⭐️⭐️⭐️⭐️服務 ⭐️⭐️⭐️環境 ⭐️⭐️⭐️⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯🔥 濃薑番薯糖水 $25番薯糖水真材實料,番薯份量多,可能季節問題,番薯有渣,不夠甜,反而大隻仔十分欣賞薑汁糖水,薑汁味道極之濃郁,應該落咗大量薑汁,食完呢款濃郁既薑汁番薯糖水,全身暖笠笠。🔥 凍冰花燉雞蛋 $27大隻仔真係好少會食凍嘅中式糖水,覺得中式糖水要熱食先對身體有功效,先可以暖身,滋潤脾胃,但今次大隻仔朋友叫咗凍燉蛋。😂😂冰花燉蛋夠滑但未至於十分嫩滑,唔太動L,少少甜,味道正常,未去到世界級。溫馨提示:因為顧客太多,多數需要搭枱,顧客大聲傾計,環境比較嘈吵。
大隻仔今次覓食嘅店舖就係
💥 佳佳甜品 💥

佳佳甜品連續多年得到米芝蓮推介,
店舖長期排人龍,大隻仔最鍾意就係冬天去
佳佳甜品食熱辣辣嘅中式糖水,感覺好養生,健康,暖胃。😂😂

⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯

🔥 濃薑番薯糖水 $25
濃薑番薯糖水

🔥 凍冰花燉雞蛋 $27
😂😂
冰花燉蛋夠滑但未至於十分嫩滑,唔太動L,
少少甜,味道正常,未去到世界級。
凍冰花燉雞蛋

溫馨提示:
因為顧客太多,多數需要搭枱,顧客大聲傾計,環境比較嘈吵。

2022-10-15
30 分鐘 (堂食)
$26 (宵夜)
濃薑番薯糖水
  • 寧波薑汁湯圓
  • 芝麻糊
  • 濃薑蕃薯糖水
  • 蓮子紅豆沙
這家店選擇不算多,只賣懷舊的中式糖水常常都有很多人排隊去吃,聽說是開了40年的老店,米芝連也有推介過我也去試一試吧!核桃露 $28感受到它的真材實料,核桃味濃郁,口感幼滑冰花燉雞蛋 $27這個燉蛋很嫩滑,而且有濃濃的蛋香味,是這家店也很熱門的甜品,果然不錯👍🏻寧波薑汁湯圓 $25現在天氣轉涼吃薑汁湯圓很暖身,湯圓皮薄然後芝麻味很濃不會很甜,有問過店員是不是自家製,他們說是訂制的,可是外面不會吃得到這間糖水店價格相宜味道質素也不差,愛了愛了🫶🏻佳佳甜品 (佐敦)佐敦寧波街29號地舖
這家店選擇不算多,只賣懷舊的中式糖水
我也去試一試吧!

核桃露 $28
感受到它的真材實料,核桃味濃郁,口感幼滑

冰花燉雞蛋 $27

寧波薑汁湯圓 $25

這間糖水店價格相宜味道質素也不差,愛了愛了🫶🏻

佳佳甜品 (佐敦)
佐敦寧波街29號地舖

2022-10-09
  • 冰花燉雞蛋
  • 寧波薑汁湯丸
  • 合桃露
  • 核桃露
2022-10-25 256 瀏覽
係佐敦食完飯總會黎到佳佳食埋糖水先走。已經幫襯過好多次,無論中午定夜晚嚟都係咁多人😂天氣開始涼涼地,所以叫左碗薑汁湯圓 薑湯好夠薑味,食完個人暖哂😝湯圓皮薄,芝麻餡好夠味但唔太甜👍🏻
係佐敦食完飯總會黎到佳佳食埋糖水先走。
已經幫襯過好多次,無論中午定夜晚嚟都係咁多人😂

天氣開始涼涼地,所以叫左碗薑汁湯圓
薑湯好夠薑味,食完個人暖哂😝
湯圓皮薄,芝麻餡好夠味但唔太甜👍🏻
2022-10-24 208 瀏覽
1️⃣腐竹薏米蛋糖水好濃味,好幼滑,薏米好淋.😋😋💰HKD$282️⃣濃薑蕃薯糖水嘩,真係超濃味,都好辣,不是一般人可以接受到.真係超足料👍🏻👍🏻💰HKD$25價錢好抵,又足料,都幾多人排隊食
1️⃣腐竹薏米蛋糖水
好濃味,好幼滑,薏米好淋.😋😋
💰HKD$28

2️⃣濃薑蕃薯糖水
💰HKD$25

價錢好抵,又足料,都幾多人排隊食

2022-10-15 284 瀏覽
價錢絕對係好抵食,而且環境好闊落,坐得好舒服。選擇唔算多,但有些少特別的甜品:春蛋雪耳黑芝麻糊: 甜度剛剛好,好綿椰汁紫米露: 好有口感,裡面有透明的丸子和粟米,幾特別。
黑芝麻糊: 甜度剛剛好,好綿
椰汁紫米露: 好有口感,裡面有透明的丸子和粟米,幾特別。
2022-10-12 474 瀏覽
喺附近食完晚飯, 七點左右,去到佳佳唔需要排隊就可以入座,好開心!冰花燉雞蛋我嘅另一半對燉蛋情有獨鍾但係佢當然嗌咗冰花燉雞蛋。我一開始仲笑佢,去到糖水舖唔食糖「水」,好似唔係好識食。點知,我試咗佢碗燉蛋一啖,即刻覺得自己失敬哂!! 呢款燉蛋蛋質滑溜不在話下。最驚喜係一入口就聞到同食到好香濃嘅雞蛋味,即刻成為我喺佳佳嘅新寵!推介😋芋茸蓮子西米露正常發揮,水準之作。我鍾意食芋頭,所以選擇芋茸西米露。芋茸已經煮得好溶,糖水主要口感來自蓮子。蓮子夠硬身,有得咬下,喺棉密糖水入面好突出,咬住有種莫名嘅治癒感🥰好夾!

芋茸蓮子西米露

2022-10-10
2022-10-10 303 瀏覽
米芝蓮推介甜品40年老店❤️佳佳甜品成日都聽人講佳佳甜品好出名 今日等我黎會一會佢 九點左右去到 好彩咁岩唔駛等位可以直接入座🧠補腦合桃露 芝麻糊雙併$28一食入口 食得出好真材實料 成碗糖水雖然好杰身,但係隔渣隔得好好,入口仍然保持順滑感😋一開始仲擔心兩種唔同口味既糖水溝埋一齊好奇怪😗但係好神奇地 食得出合桃同芝麻各自既香味👍🏼但各自表演完之後佢地竟然融為一體 產生左一種好衝擊味蕾既味道🤤‼️✨不過今次叫左凍,會建議熱食 熱食感覺上會更加順滑同埋味道突出🐏楊枝甘露大大舊芒果肉 極為滿足🤤成日覺得要煮到西米好食極考功夫 時間拿捏一定要好準確 煮得唔夠耐入面會實心 煮得太耐會冇哂西米煙韌既口感🥹好食既西米加上用芒果肉打成既湯汁芒果亦好甜,加上甘甘既金柚增加爽脆既口感👍🏼✨整體黎講性價比都幾高‼️
米芝蓮推介甜品40年老店❤️佳佳甜品

🧠補腦合桃露 芝麻糊雙併$28
一食入口 食得出好真材實料
成碗糖水雖然好杰身,但係隔渣隔得好好,入口仍然保持順滑感😋
一開始仲擔心兩種唔同口味既糖水溝埋一齊好奇怪😗

時間拿捏一定要好準確
煮得唔夠耐入面會實心
煮得太耐會冇哂西米煙韌既口感🥹
好食既西米加上用芒果肉打成既湯汁
芒果亦好甜,加上甘甘既金柚增加爽脆既口感👍🏼✨

整體黎講性價比都幾高‼️
2022-10-02 401 瀏覽
食飽飽,又想同朋友傾多一陣間計,食甜品或者糖水就啱晒😎😎今次喺佐敦附近食完晚飯,就嚟咗佳佳,地理位置都算方便,幾近地鐵站。佢哋嘅出品夠晒穩陣,而且價錢算係大眾化,合理價格,合理質素😌😌餐牌簡潔易明,主要都係一啲傳統中式糖水,有凍有熱。芋蓉蓮子西米露(熱)本身以為芋蓉係一舊仔放入糖水入面🤔🤔原來唔係!而係成碗糖水嘅質感都傑傑地,芋蓉已經混和其中!質感算係好滑,有好香芋頭味,又有啲西米,有少少軟糯口感🥰🥰暖笠笠,超舒服。蓮子唔苦,幾有咬口👍🏼另外,朋友叫咗凍嘅楊枝甘露,佢話都唔錯,性價比算係幾高,唔使$40😋😋不過要留意嘅係,越夜就越多人,分分鐘要排隊😉
食飽飽,又想同朋友傾多一陣間計,食甜品或者糖水就啱晒😎😎
餐牌簡潔易明,主要都係一啲傳統中式糖水,有凍有熱。

芋蓉蓮子西米露(熱)

不過要留意嘅係,越夜就越多人,分分鐘要排隊😉
整體性價比👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼以呢個平嘅價錢,我覺得性價比高呀,不過有d地方就...有待改善食物質素👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼冰鮮燉雞蛋:雞蛋香味香甜,口感好滑白果腐竹糖水:白果好軟熟,甜度適中芝麻湯圓:皮厚薄正常,味道香濃,薑湯有少許辣味,但適中份量都係正常中式碗食完唔會超級飽,所以適合晚飯後食環境👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼檯與檯之間距離ok坐得都舒服,冷氣夠,唔會太凍衛生情況ok服務👍🏼👍🏼門口等位都算快,但一定要企定定排隊,所以如果放工好累,就可能要考慮下先啦職員會有意逼你快d埋單,當你個碗無野嘅時候,佢會立即收走個感覺有d似 「附近嘅...澳牛」
整體性價比👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼

食物質素👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼
冰鮮燉雞蛋:雞蛋香味香甜,口感好滑

白果腐竹糖水:白果好軟熟,甜度適中

芝麻湯圓:皮厚薄正常,味道香濃,薑湯有少許辣味,但適中

份量都係正常中式碗
食完唔會超級飽,所以適合晚飯後食

環境👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼
檯與檯之間距離ok
坐得都舒服,冷氣夠,唔會太凍
衛生情況ok

服務👍🏼👍🏼
職員會有意逼你快d埋單,當你個碗無野嘅時候,佢會立即收走
個感覺有d似 「附近嘅...澳牛」
芝麻湯圓、燉雞蛋、白果腐竹糖水
2022-09-28
8 分鐘 (堂食)
$30 (宵夜)
  • 冰鮮燉雞蛋
2022-09-26 231 瀏覽
食完晚餐想食個甜品去佳佳就啱啦🤩🤩令人有信心嘅中式甜品👍🏻👍🏻食完下次會想再試其他雖然要排隊但宜家人唔算好多所以等一陣都ok架☺️☺️💚冰花燉雞蛋(凍)🥚好滑又有蛋香仲唔會太甜超讚超好味🤤🤤👍🏻👍🏻💚芋茸蓮子西米露(凍)加湯丸🍡芋茸好細滑好香,蓮子又有好多粒湯丸有三粒係黑芝麻餡個皮厚左少少但餡都多嘅整體都好好味👍🏻👍🏻👍🏻💚木瓜燉雪耳(凍)🍈相對呢個就失色左少少木瓜同雪耳份量都多但味道唔係好甜😛😛
食完晚餐想食個甜品

好滑又有蛋香
仲唔會太甜
超讚超好味🤤🤤👍🏻👍🏻

💚芋茸蓮子西米露(凍)加湯丸🍡
芋茸好細滑好香,蓮子又有好多粒
湯丸有三粒係黑芝麻餡

木瓜同雪耳份量都多
但味道唔係好甜😛😛
  • 冰花燉雞蛋
2022-09-18 319 瀏覽
一段時間冇嚟佳佳甜品了,下午時份不需要排隊,印象中好似第一次見到這個menu,傳統中加入了現代元素,不是板板的拍個食物照片,是畫作的我喜歡。芝麻糊拼核桃露,天氣太熱我選擇凍的,芝麻糊的香味四溢,核桃露比較流質,兩者結合在一起口感幼滑,是一道非常好的甜品。核桃露拼杏仁露 熱食,杏仁的味道很特出,口感柔順,健康養生。佳佳甜品將傳統甜品優化,更適合現代的香港人。

2022-09-17 253 瀏覽
係佐敦食完晚飯,又想食埋糖水,我會推介以上中式糖水店俾大家。佳佳甜品由2016年開始,連續6年獲得米芝蓮「街頭小吃推介」,糖水出名足料,製作用心,唔介意排長龍既話,都可以試下。寧波薑汁湯丸$25杏仁露、芝麻糊、合桃露同薑汁都係呢度既招牌。今次試下薑汁湯丸,薑汁特別辛香暖胃,與眾不同,濃得來帶有辣勁,係全碗糖水既精髓所在。湯丸皮薄煙韌,咬一啖湯丸,芝麻餡立即傾瀉而出,入口滑溜無夥粒,充滿香濃芝麻味,甜而不膩,齒頰留香。百合綠豆沙(凍)$25加左臭草既綠豆沙,一入口味道已經非常突出,綠豆煲至起沙,加埋百合,少少清甜,味道同一般糖水舖既綠豆沙比,無太大分別,只係無咁水狀。為保持食物質素,將最原始既風味帶俾食客,呢度既芝麻都係人手洗、浸、炒、磨、煮,落足時間同心機煮,店舖既糖水只有來來去去廿幾款左右,貴精不貴多,而且唔會太甜。超過40年歷史既老字號,年輕一代依家仲可以食到咁傳統既味道,實在有賴老闆對食物既堅持同執著。好味:4/5環境:3.5/5客服:3.5/5

寧波薑汁湯丸$25

百合綠豆沙(凍)$25

好味:4/5
環境:3.5/5
客服:3.5/5
  • 寧波薑汁湯丸
2022-08-29 360 瀏覽
//佐敦四十年老字號👍🏻佳佳甜品❤️‍🔥〰️〰️〰️〰️〰️👅 #yumyumfood佐敦✨ 呢間中式糖水舖已經差唔多40年歷史 仲已經有好多次獲米芝蓮推介🎖佢哋賣嘅都係真材實料嘅糖水‼️今次終於有機會去試吓佢🤤~✨ 食完的確好有驚喜 芝麻糊口感綿密🖤 合桃露亦煮得好幼滑 兩者味道一樣咁香濃😍濃稠度亦啱啱好 好滿足👍🏻而且每款唔過$30 性價比非常高🥹✨不過喺呢幾碗入邊我最中意嘅其實係 芋茸蓮子西米露😍💜芋頭西米露就聽得多 但其實都只係西米露加咗幾粒芋頭喺入邊🫣但芋茸蓮子西米露真係未聽過 佢嘅芋茸真係好足料 亦好夠綿密 配埋西米露同埋蓮子 令口感更豐富😋啖啖都係濃郁嘅芋頭味 食完真係夠晒飽肚~✨ 呢間糖水舖長期都好多人等位 就知道幾受歡迎🤭未食過嘅 絕對值得去試吓❤️‍🔥~🍴芋茸蓮子西米露 $𝟸𝟻🍴補腦合桃露 $𝟸𝟾🍴合桃露拼杏仁露 $𝟸𝟾🍴芝麻糊拼合桃露 $𝟸𝟾📍 佳佳甜品🔍 佐敦寧波街29號地舖
//佐敦四十年老字號👍🏻佳佳甜品❤️‍🔥

🍴芝麻糊拼合桃露 $𝟸𝟾

📍 佳佳甜品
🔍 佐敦寧波街29號地舖
2022-08-19 425 瀏覽
以前附近食完飯經常來食. 鍾意佢夠傳統同埋價錢貼地. 最近經過坐低食下綠豆沙. 以前$20有找的普通糖水依家已賬價到$25一碗. 本身都冇乜嘢. 理解物價通脹鋪租貴. 但碗嘢一食稀到綠豆水咁. 少少綠豆渣都冇. 極度失望!而且我係非繁忙時間去食. 基本上好少客人. 一入到店啲人係唔會理你. 冇安排坐位. 又唔會主動埋黎落單. 好似冇人理咁. 感覺太差. 已經冇值得再來嘅理由!