2017-02-23 1276 瀏覽
我們二人光顧這間餐廳,因我男朋友是比較大食,通常二人都會叫三個餐, 一女侍應幫我們落單 ,她見我們得二人就話要扣起一個湯和一個飯, 我們話食得曬,她才肯給番我們一個飯, 但給我們的飯特別細碗,這顯得D餸特别大碟,這樣盡心盡力為老闆慳錢的員工增值得老闆讚許! 此外,叫了個肉碎蒸水蛋吃,碎肉甚少,但加了皮蛋咸蛋,如果自認腸胃十分之強的話,又想食有特別怪味道的水蛋就即管叫吧!茄子魚腩是用厚炸粉整的,想食冇炸粉就不要叫這道菜了!
2016-11-30 1000 瀏覽
朋友介紹的小店。來到剛好有位子。點了些家常小菜。是日老火湯滿好喝,炒斑塊感覺是海班,魷魚新鮮,啫啫菜煲很夠鍋氣。不新鮮的他們就說今天的還好不如點別的。總體來講水準很高,值得推薦!
2015-04-09 1906 瀏覽
同屋企人(7個人)食飯,係星期三,小店提供優惠,$68就有一個小菜,好抵👍幾大碟外賣都係$70,下次懶煮飯可以外賣!!星期一至五都有😝不過今次請屋企人食就豪少少,叫正價餸同食海鮮!!我地叫咗咖哩蟹,蒸魚,欖角骨,生炒骨,桂花炒瑤柱,南乳炒藕片咖哩蟹($380,時價)有一隻大海蟹,個汁好惹味,有新加坡風!我地本來無打算食白飯,但都撈咗汁🙈淨番仲打埋包!蒸魚($480)係海魚,叫燕星斑.蒸得恰恰好,好滑,個豉油唔會太油👍長輩好滿意,食埋骨!欖角骨($138)新產品,有欖角味,甜甜地好惹味😍😍 d骨唔係雪藏,係新鮮一字排,所以有肉汁!生炒骨($98)係大路餸,但le間做得好好,一樣骨唔係雪藏,係新鮮一字排,所以有肉汁,而且個汁酸酸甜甜,好適合小朋友同我撈飯👍桂花炒瑤柱($128)睇餸名唔知係咩😂原來係係蛋炒豆芽同瑤柱,d蛋炒到細細粒,好似桂花咁,好足料,抵食!南乳炒藕片($80)出去食飯最驚好油,特別蔬菜,好恐怖,但le度完全無!好好😍今餐好滿足,長輩們勁讚!!!下次食小菜,好抵!
外賣都係$70,下次懶煮飯可以外賣!!星期一至五都有😝

不過今次請屋企人食就豪少少,叫正價餸同食海鮮!!

南乳炒藕片($80)
出去食飯最驚好油,特別蔬菜,好恐怖,但le度完全無!好好😍

今餐好滿足,長輩們勁讚!!!下次食小菜,好抵!
2015-04-02
慶祝紀念
生日
  • 蒸魚
2014-11-07 1770 瀏覽
是晚菜單: 蓮藕餅 龍蝦撈麵 粉絲蟹煲 豉椒炒蟶子 薑蔥炆斑頭腩 豉油雞 啫啫唐生菜 呢間佳餚美饌係朋友介紹,話抵食又免開瓶,好啦,有人生日又去試吓。 海鮮要預訂,最出名係個龍蝦麵。 可能知我哋肚餓,第一碟出場的竟然就係個龍蝦麵,用兩隻龍蝦拆肉,上湯煮,再加薑蔥、蝦子,粗麵墊底,確然幾好食,味道略鹹。 其他菜都陸陸續續上場,比較矚目係碟蟶子,因為平時啲菜館都係炒埋一碟就上枱,邊有人排到扇形咁好心機,味道好,也新鮮。薑蔥炆斑頭腩,好食,食咗一舊想再食都冇。 豉油雞,應該係新鮮雞,都幾鹹。 粉絲蟹煲 ok 啦。 總括嚟講,幾抵食 ,呢餐埋單$3500 ,9個人。 雖然喺跑馬地,但係冇咩裝修,而且前身係茶餐廳,所以啲裝置有啲奇怪,仲會聽到廚房炒餸時的”哄哄聲”真係熱鬧。 另外,服務一般,又係嗰啲叫佢可以攞個生日蛋糕出嚟,係會連紙袋放上枱嗰隻, 大家想去的話就留意番要冇咩要求。
是晚菜單:

蓮藕餅
粉絲蟹煲
豉椒炒蟶子
薑蔥炆斑頭腩
豉油雞
啫啫唐生菜

薑蔥炆斑頭腩,好食,食咗一舊想再食都冇。
炆斑頭腩
豉油雞,應該係新鮮雞,都幾鹹。

粉絲蟹煲 ok 啦。

總括嚟講,幾抵食 ,呢餐埋單$3500 ,9個人。

2014-11-06
炆斑頭腩
2014-07-05 1427 瀏覽
在跑馬地返學已經10幾年,幾乎把所以餐廳都試過,近來有這間.本來是一間不起眼的茶餐廳,聽說易手了,中午是茶餐廳,有小炒,快餐.晚上是酒家型式,是由一名有名食家區生和拍擋郭生開的.今晚和家中長輩食飯10個人,所以點了一椒鹽鮮魷送酒!龍蝦撈麵,炒象拔蚌(較貴),和朋友推薦的士多啤梨骨,自己再點了豉油雞,生炒骨和茄子炆斑頭腩.自己帶了香檳(不收開瓶/_\!!!感動!)茄子炆斑頭腩炆得很入味,適合送酒和撈飯!龍蝦撈很有睇頭,可能因為點大隻.肉很嫩,做得剛好.店員有給我們蟹夾和剪刀,亦有換碟,還幫我們把頭剪開.麵是薑葱和蝦子撈,我很惹味.小菜也做得不錯!朋友的推介的士多啤梨骨,不錯,不會只有甜,有酸味.但我個人更喜歡生炒骨,顏色不像一般的紅,加色素般,這個很酸甜,有山渣味,應該是煮的同肉很脆.豉油雞是店員介紹,原來這店用的是新鮮雞,不是一般用浸的方法做,所以每天只有三隻豉油雞,特別之處是附上雞雜!雖然豉油的色很深,買相一般,但十分好味.這三道菜令我們不斷撈飯.店員和郭老闆很親切常和我們談天,去洗手間就提小心滑.我地問點煮都講我地知,老闆亦親力親為.不過地方有點小和窄,可能廚房細,出菜較慢,而且洗

茄子炆斑頭腩
炆得很入味,適合送酒和撈飯!

這三道菜令我們不斷撈飯.

不過地方有點小和窄,可能廚房細,出菜較慢,而且洗手間裝修一般,不太方便.老闆說因為易手,所以不能弄裝修住,要遲d.

最後還送上免費糖水,十分滿足!

下次再食過!
古法生炒骨
士多啤梨骨
龍蝦撈麵
茄子炆斑頭腩 炆得很入味,適合送酒和撈飯
題外話/補充資料: 提議先訂位和預定海鮮和雞
2014-07-04
5 分鐘 (堂食)
古法生炒骨
  • 古法豉油雞
  • 椒鹽鮮魷
2014-06-04 1194 瀏覽
當晚去醫院探完屋企人,諗住係跑馬地附近食d嘢,就入嚟囑間啦,一坐底,餐廳內有一陣怪味,本來想起身走人,但又唔好意思,餐廳內只有兩枱客。本想點個炒牛河,餐廳職員話河粉賣光了,之後想點蒜蓉蒸勝瓜,店員又說:「沒有了」。我看一看錶,只是剛到8點,什麼也沒有,但店內只有兩枱客人。心想:「有無攪錯」。之後,我同老公隨便點了兩個小菜,西炒骨和啫啫通菜煲。西炒骨味道ok,但啫啫通菜煲咸到苦。店員態度惡劣,只是一直推銷紅酒白酒,令客人反感。肯定唔會再去呢間餐廳
2014-06-03
2014-04-23 1845 瀏覽
想當年佳餚店盛極一時,自創士多啤梨排骨,鎮店名菜上湯龍蝦生麵、煎封鱸魚、紅酒燴牛尾等,想起亦回味無窮!店主區生美酒佳餚均有要求,用料上乘,有心有力,高峯期的山頂店亦是名人富豪之家庭聚點。可惜九七亞洲金融風暴後,地產市道滑鐵爐,佳餚亦逐一關店!過往十多年,偶爾亦見佳餚影子,倒如於中信大廈或數碼港,總是不成勢!近月知道佳餚區以打不死之身,又再重出江湖,豈可不支持,於是相約友好,設席試菜。位於跑馬地的佳餚美鐉位置方便,門口可停車,附近不少咪錶,方便停車人仕。附近亦有不少名店,相信競爭亦激烈。小店門面寬敞雅緻,但面積不大,我們的十一人大枱就設置近大門,見其他均為中小枱,奇怪地飯廳的右方劃分為類似粥麵店的廚房,未有用盡空間設餐桌,可能是保留了從前茶餐廳之間格,據說上手是新祥興茶餐廳;走到盡頭是廚房及洗手間,後者略為簡陋,但尚算清潔。記憶中雜誌提及有貴賓房,真是不知藏在那兒。周一晚光顧,客人不多,服務員充足,有位順德藉的男仕替我們點菜,熱情有加,建議我們多試幾款開胃前菜,可替我們分件,於是除了預訂了鼓油雞及龍蝦外,我們選了以下幾款家常小菜。 梅酒石榴  梅酒涼瓜梅子若非新鮮絕不能發酵成酒,因此梅

梅酒石榴及梅酒涼瓜
梅酒石榴
  梅酒涼瓜
梅子若非新鮮絕不能發酵成酒,因此梅酒香醇美味,嚐過後總是停不了口。見菜單有兩款梅酒蜜餞般開胃菜式,當然立刻被吸收了,非嚐不可!

石榴本身味道特別,並非人人喜歡,但因其爽口肉質,醃至酸甜後,口感清爽開胃,絕對是前菜佳品。

梅酒涼瓜,被梅酒醃製後的涼瓜,酒香蓋過苦味,酸甜過後依然帶微甘。
一口咬下去,只嚐到梅香酸甜,起初辨不到是涼瓜,必須細味那份回甘,方能把真身顯辨。

士多啤梨排骨
士多啤梨排骨
佳餚首創,也許概念來自咕嚕肉,棄用山楂汁、菠蘿等材料,創意地改用新鮮多士多啤梨做醬汁,味酸亦甜,跟排骨出奇匹配,排骨炸至酥脆惹味, 醬汁濃度剛好帶黏不過漿,濶別多年,水準保持,但驚喜欠奉!
蜆介墨魚餅
順德煎藕餅
蜆介墨魚餅及順德煎藕餅
皆是平實卻又惹味的家常菜。每份兩餅,餐廳替我們切了片,好讓大家少量品嚐,但賣相又真是太家庭式了,並無伴菜,兩片的份量在一大碟上,看起來小家了點,都怪我們貪心,要量少款多!

兩者皆煎至香口惹味,肉餅剁至細粒而非糜爛,口感嫩滑有肉汁,淺賞合適。
香煎廣島蠔
香煎廣島蠔
跟期望有多少差距,廣島蠔體積細小,炸漿把牠整整包圍,也許份量多了點,入口並無肉汁爆肚之感,只有酥脆,有些失望!
乾身不膩,以兩片生菜放底伴碟,賣相平實。
蝦膏豬頸肉蒸豆腐
蝦膏豬頸肉蒸豆腐
首次品嚐此組合,但蝦膏未有想像中濃郁,膏香薄弱,遠不及早前於大澳吃到的蝦膏蒸排骨惹味,也許被味淡卻有份量的豆腐吸收了部份醬汁,但又未見有精華盡吸,豆腐味不驚人,豬頸肉嫩合格,雖然有所不足,但無論如何,這類菜式佐飯依然是絶配。
頭抽鼓油雞
非一般的鼓油雞,起初還以為上錯菜,外表污卒卒,卻又喜出望外!深啡色的醬汁把雞件蓋過,原來廚師改用碌鵝般做法,做成頭抽鼓油碌雞,整只雞切細件煎香後炆之,醬汁味道未有過鹹,雞件嫩滑不肥,啖啖鼓油味香,看清楚,原來餐碟內除了雞件,尚有內臓及雲耳菇類饀料,皆盡吸精華,十分滋味,回甘味濃,亦宜佐飯,值得推薦,也許這道菜式應該改命,否則客人怎知道不一樣呢,

龍蝦球撈麵
是晚最貴的一道菜,三斤多的澳洲龍蝦球撈麵盛惠千多元,澳洲龍蝦肉厚鮮甜,也許是品種中最貴,朋友告知在澳洲本土賣得更貴,香港食肆大批進口反而更為化算。

龍蝦頭大殼重,三斤幾肉未為多,佳餚預先起肉成球炒香,蝦頭及爪鉗,尚有不少肉,所以切記請店員斬件繼續品嚐。

龍蝦肉鮮嫩扎實飽滿,厚身滿足,每人平均有兩球,伊麵用龍蝦汁炒香惹味,可惜鹹味略重,似乎過於重手!但取價尚算合理,值得一試!但我較為喜歡上湯煑生麵作底,因可更加突出龍蝦的鮮。
椒鹽田雞
椒鹽田雞

最後來了一道我們未有點的菜,既來之,則吃之。椒鹽田雞,香酥無比,乾身味燶,肉嫩有汁,佐酒合適。

整體感覺,一般啦!未有從前的精采,水準不過不失,但價錢合理,不失為家常小菜的選擇之一,若然在附近,不妨一試,但預訂菜式較佳。
2014-04-07
梅酒石榴及梅酒涼瓜