2024-09-02 43 瀏覽
今日帶咗隻狗喺附近睇醫生之後,諗住喺附近搵啲快嘅嘢食,就見到呢一間牛雜粉麵喺寵物店附近轉角位,就決定入去快食🙈 下午時間都幾多人,餐廳有少少迫,同埋一定要搭枱,不過呢個都係普通牛雜粉麵舖嘅既定模式🙈🙈 入邊都幾涼爽,上菜嘅速度亦都好快🙈🙈 我叫咗牛雜加牛腩米粉,用咗3分鐘都冇就直接上咗,非常快手呀佢哋🙈🙈 呢一個價錢嚟講大大碗,而且份量非常足料,我覺得牛腩幾好食,肥瘦都適中,牛雜亦都炆得好香非常入味,每樣都至少有兩件以上,特別鍾意食牛肚🙈🙈 食完非常滿足,呢一個價錢都只係$42,同區嚟講唔算太貴🙈🙈

2024-01-22 288 瀏覽
喺巴路士街飲咖啡,經過呢間粉麵店,聞到超香食咗一次覺得好好味,隔兩日再返尋味。牛雜河$36個店名有牛雜呢兩個字,就梗係試佢哋嘅牛雜。好唔好味我就唔識點判斷,但一定唔會難食!而且仲幾多料!最勁係,我外賣河粉,啲河粉竟然冇索晒水!而且我好欣賞啲河粉係唔會斷!仲有啊,服務態度超好,外賣竟然唔使加一蚊!墨魚丸河$32第二次就試墨魚丸,食落明顯同連鎖店嗰啲唔一樣,好香,啲肉唔會話好實!一碗竟然有五粒咁多!仲有啊,外賣會俾包潮州辣椒豉油你,好正。我同同事都覺得啲面好味,食完唔會好大陣味精留喺口腔!一定會再幫襯。

牛雜河$36

牛雜河

仲有啊,服務態度超好,外賣竟然唔使加一蚊!

墨魚丸河$32

墨魚丸河

2024-01-17
3 分鐘 (外賣自取)
牛雜河
墨魚丸河
2023-07-27 292 瀏覽
係超乎意外地好味!冇乜期望,見佢就嚟收舖,餐廳入邊亦要冇乜人幫襯,本來都冇乜信心,但照樣買咗返屋企俾父親大人,結果佢話超入味,又夠軟林,冇渣,而且職員親切老爸已經講咗,下次再買俾佢食🤣👍🏼❤️
老爸已經講咗,下次再買俾佢食🤣👍🏼❤️
牛雜,牛腩,牛筋
2023-07-26
牛雜,牛腩,牛筋
2023-07-21 194 瀏覽
灣仔食過晏,閒閒地都要$60-$70,要搵位都唔容易。依間係灣仔橫街嘅小店,一碗麵只需要$30,打工仔恩物丫🤩🤩要埋個套餐$42包個菜同熱飲,好抵食!個菜可以揀通菜、菜心、生菜或者蘿蔔!估唔到嗰個套餐有咁多選擇好驚喜!其他灣仔小店麵套餐多數只係提供生菜!我揀左最穩陣嘅菜心,朋友就揀咗腐乳通菜🤤🤤菜心好淋,清清地幾好食。個通菜賣相好吸引我下次都要試吓先😆我原本諗住要清湯牛肚,但係我諗餐廳就俾咗腩汁,所以比想像中肥🙃🙂🙃🙂下次試吓清湯四寶麵先
灣仔食過晏,閒閒地都要$60-$70,要搵位都唔容易。
依間係灣仔橫街嘅小店,一碗麵只需要$30,打工仔恩物丫🤩🤩

要埋個套餐$42包個菜同熱飲,好抵食!

其他灣仔小店麵套餐多數只係提供生菜!

我揀左最穩陣嘅菜心,朋友就揀咗腐乳通菜🤤🤤

菜心好淋,清清地幾好食。個通菜賣相好吸引我下次都要試吓先😆

下次試吓清湯四寶麵先
由於長期喺灣仔啲一區搵好嘢食,今日就決定試埋呢一間喺巴路士街對面嘅信興牛什粉麵,餐廳同普通粉面店都差唔多,正正常常! 我就係下午茶時間去,唔算太多人我都係叫咗牛腩米粉,叫咗大概5分鐘就到,牛腩嘅份量都幾多,不過就略嫌切得有啲散,同埋係邊邊位,所以都有少少咬唔開嘅口感 不過米粉嘅份量都好合理,都幾大份,食極都仲有,同埋軟硬度都唔會太差 仲有兩條生菜,呢個價錢嚟講都冇乜可以挑剔,下次會嚟試佢嘅牛雜!有機會會再嚟埋單$34!
我就係下午茶時間去,唔算太多人

埋單$34!
2022-10-02 382 瀏覽
2/5My bowl of noodles, 6 types of fish ball and meat balls, all wasn’t really nice. Soup was plain, no flavour.But my friend said the beef offal is good here.
2/5

2019-06-25 1094 瀏覽
Went here out of the blue, only because I wanted dessert next door so I needed to eat something savoury beforehand.Chose plain noodles because I wasn't sure if their meat was fresh so plain noodles are the safest bet.The noodles turned out quite salty because of the broth but for HKD13 is was a good filler for the stomach.As the broth wasn't smelly I might return for more noodles and try their beef as well.
2019-05-14 605 瀏覽
就是另一家店的不快,令我马上重临这店。也是相隔了30多个月的到访。价钱没有加太多,品质保持很好,就是有小店的那种风味。赞。牛腩好吃,下次还得点其他的。来的都是熟客呢
2018-08-06 859 瀏覽
中午係灣仔區整野,得十五分鐘食個快飯,入左間傳統港式麵店。睇黎佢仲有飯食,牛腩似乎係信心之選,不過因為要速度,所以我揀左牛腩麵。牛腩味道食落感覺一般,會癡牙,唔夠淋。麵質可以,有咬口。湯底就麻麻地,可以俾多少少心機。叫左杯凍咖啡,都有咖啡味,不過個人覺得奶多左少少,可以少番啲奶,同唔使咁甜。街坊生意,服務唔差,夠人性化,說話親切直接,有熟客,而且唔算太貴,其實香港係需要多啲呢種小店,多番少少人情味,係緊要過食物好唔好味。
中午係灣仔區整野,得十五分鐘食個快飯,入左間傳統港式麵店。

2018-01-18 738 瀏覽
灣仔地區,41套餐,有菜有粉有飲品,價錢相宜。湯底不錯,無咩油,梘水面彈牙。牛肚煮得夠淋,唔痴牙。位置位於小街內,阿姐態度熱情。店面衛生理想,地下乾淨,檯面常清潔。以後還會再來。
2017-10-27 571 瀏覽
星期二屋企冇煮飯,放工在灣仔見到間食牛腩飯幾平就走左入去諗住試下$35牛腩飯送紫菜湯牛腩飯肉質唔算(林),有少少偏咸,飯唔算多,啱哂夜晚小食人仕紫菜湯,感覺好似飲緊味精湯 味道同樣偏咸,有待改善
牛腩飯
紫菜湯
紫菜湯,感覺好似飲緊味精湯 味道同樣偏咸,有待改善
2015-05-13 1127 瀏覽
聽同事講佢屋企樓下呢間野好抵食,$32 一碗粉+菜+野飲, 質素都OK, 係個阿姐態度差D, 我地叫3個餐+2個單叫面, 問個阿姐裝好少少有無大袋,佢話無都算, 入到D面歪歪斜斜,結果返到公司瀉曬出黎.雲吞彈牙,不過少D肉, 魚蛋好彈仲有魚片魚片頭都好多下, 有成5粒雲吞真係好抵, $32呢個價錢,呢個地段,好難搵到!D菜都好多, 又多選擇份量又多, 河粉好滑好彈, 會再去幫襯~!好抵食!

題外話/補充資料: 外賣+2
2015-05-13
15 分鐘 (外賣自取)
2015-05-07 838 瀏覽
好肚餓,周圍都冇位食野。好啦,衝入去試下先啦。紫菜四寶河,聽落穩穩陣陣,就叫佢啦。一如一般粉麵店,唔洗三分鐘已經上枱啦。天呀,唔記得走蔥添,好彩佢分開用湯匙盛住,我可以好輕易整開啲蔥。嗯…好失望,湯底並唔出色既唔係魚湯又唔係其他口味的高湯。係有啲奶白色同有少少咸味,但完全唔知係咩味。都總好過完全似滾水冇味既!河粉正正常常,同一般外面的河粉差不多。份量方面亦算Ok,一位個大男人食一碗剛剛好。不過吸水真係好鬼死快,轉下眼湯俾啲河粉吸曬lu。原來唔止4寶架,有6寶的!魚旦、魚皮餃、墨魚丸、魚片頭、豬肉丸同貢丸的。其實所有丸都好好食,尤其要讚係魚皮餃、墨魚丸同貢丸。我真係食到一粒一粒的墨魚同埋有好重的墨魚鮮味。太子大大粒,又香又彈牙!魚皮餃皮夠曬薄,入面的餡亦好香仲keep住有好多肉汁添。我最愛的必定係貢丸!香菇同肉平均分佈,一點的油so同肉so味都冇,肉質結實度剛剛好,下次可以全程叫淨貢丸米;)!
好肚餓,周圍都冇位食野。好啦,衝入去試下先啦。

紫菜四寶河,聽落穩穩陣陣
,就叫佢啦。一如一般粉麵店,唔洗三分鐘已經上枱啦。
紫菜四寶河

轉下眼湯俾啲河粉吸曬lu。
原來唔止4寶架,有6寶的!
魚旦、
魚皮餃、
墨魚丸、
魚片頭、
豬肉丸同
貢丸的。其實所有丸都好好食,尤其要讚係魚皮餃、墨魚丸同貢丸

2015-05-05
紫菜四寶河
2014-11-24 968 瀏覽
在灣仔集成中心和東方188一帶,近一兩年牛腩粉面店紛紛進駐插旗。既有老字號位於活道的大利,也有位於集成米芝蓮推介的新仙,最近也有打正旗號賣爽腩的群記。在群雄鼎立下,卻有一不起眼的小店在靜靜起革命,正是實而不華的信興。三大名店都吃過,確是各有特色,但都沒有信興那麼稱心滿意。去信興不是吃牛腩就是牛雜,這次點的是牛腩,還要肥腩多青。牛腩吃過多次也保持水準,夠淋也夠入味,帶點脂肪的肥腩咬下去是甘香豐腴的,加青就是更多的莞茜和唐芹,再加一點夠香夠辣的潮州辣椒油,一大碗份量不少的牛腩河一下子就吃完。另外加了個油菜,腩汁菜心,菜心份量不少,甘甜沒渣,不錯。一碗肥腩河,一碟腩汁菜心,簡單而令人滿足,對我來說,吃牛腩實在不用太花巧,平平實實的,專注在炆的過程,已能吃出滋味。腩河加油菜,盛惠 34,超值。

三大名店都吃過,確是各有特色,但都沒有信興那麼稱心滿意。

另外加了個油菜,腩汁菜心,菜心份量不少,甘甜沒渣,不錯。

腩河加油菜,盛惠 34,超值。
肥腩河多青
腩汁菜心
肥腩河多青
腩汁菜心
  • 牛腩
2014-06-22 562 瀏覽
從來沒來過,也沒聽說過,有此一家。自從在銅鑼灣的漢記結業後,一直也找不到令我滿意的牛腩。今天偶然路過,聞到了令人涎垂三呎香氣,我的胃,就是這樣給鼻子牽着走了。先要了個牛腩米,牛腩很彈牙,很爽,吃了一塊忍不住吃第二塊,未吃米粉便已把牛腩給ko 掉。來個不吃不休,要了個淨腩來"送"眼前的淨米粉。真要吃過才會明白如何美味出色。見到其他客人坐下多是要牛腩麵牛腩米,便知道今次沒來錯。最後要了個奶茶亦是非常讚,茶濃奶香,正是舊式大排檔的港式奶茶口味,令我想起了絲襪
從來沒來過,
也沒聽說過,
有此一家。

自從在銅鑼灣的漢記結業後,
一直也找不到令我滿意的牛腩。

今天偶然路過,
聞到了令人涎垂三呎香氣,
我的胃,
就是這樣給鼻子牽着走了。

先要了個牛腩米,
牛腩很彈牙,
很爽,
吃了一塊忍不住吃第二塊,
未吃米粉便已把牛腩給ko 掉。

來個不吃不休,
要了個淨腩來"送"眼前的淨米粉。
真要吃過才會明白如何美味出色。

見到其他客人坐下多是要牛腩麵牛腩米,
便知道今次沒來錯。

最後要了個奶茶亦是非常讚,
茶濃奶香,
正是舊式大排檔的港式奶茶口味,
令我想起了絲襪
2014-06-10