2020-07-18 434 瀏覽
拉麵之旅來到葵芳新都會廣場地下正中心的拉麵店,在openrice見到餐牌都幾豐富。由於疫情關係所以選擇留在寫字樓吃午餐,用了首次外賣自取優惠買滿$40減$20,又真係幾方便,有得用alipay先付款,又有通知告知可以取外賣。整個過程等了20分鐘就可以拿到外賣。【黑蒜油熟成濃湯拉麵】黑蒜味道聞著很香很撲鼻,不過湯底味道喝下又不太有味,蒜粒份量很多,可惜除了咸和蒜味就沒有特別。而拉麵質地可以,選了普通,不過這款拉麵始終浸久了就有鹼水味。叉燒好吃,肥瘦紥在一起,口感交錯,只得一塊就不夠喉。【俺流餃子】外賣自取優惠$20,一粒粒炸一口餃子,中間菜肉饀香,值得一試。

2020-07-16
20 分鐘 (外賣自取)
2020-07-03 273 瀏覽
在附近工作的關係見證這餐廳開幕至今,每次經過門口都大排長龍等候,所以無緣品嚐它的美味!直至最近我朋友問到葵芳有什麼好食的餐廳介紹,於是便想起這間久違了在新都會廣場的一間日本拉麵🍜餐廳。到達現場後可能過了食飯時間人流不算太多,門外沒有排隊人潮,可直接入座相當不錯👍由於我朋友喜愛食辣野同鰻魚,我看見餐牌上有鰻魚飯🍚/辛辣熟成濃湯拉麵🍜就很快就選擇了👏🏻而大板燒餃子🥟覺得幾特別於是我們決定試試!味道方面一般但不太特別好吃~若沒有試過又不知道其味道如何😋
味道方面一般但不太特別好吃~若沒有試過又不知道其味道如何😋
2020-04-16
  • 大阪燒餃子
  • 辛辣熟成濃湯拉麵
  • 俺流鰻魚飯
第一次光顧本店,坐於吧枱位置(還好,因為有部分坐位位於於電梯底下,感覺不大好)試了俺流紫蘇梅子拉麵,選了普通軟硬度的麵、有䓤、有荀。麵不算很有嚼口,但算不錯;肉有一片,頗厚,肥瘦適中;湯不油膩,不錯;加上有一粒梅子,很開胃的。同時我食用了放置於桌上自助享用的梅子醬、柚子胡椒和黑蒜油(各只試了一小匙),回家後腹痛+肚疴/肚瀉,一直到第二天還有腹痛肚疴肚瀉,相信是醬料不乾淨的原故。建議餐廳換個方式提供上述醬料。
試了俺流紫蘇梅子拉麵,選了普通軟硬度的麵、有䓤、有荀。
建議餐廳換個方式提供上述醬料。
2020-06-26
一早想試試這間來自東京涉谷,自從登陸香港之後已開了多間分店,主打鹽味拉麵的拉麵店,這天因要到附近工作,工作過後,來到新都會廣場找午餐吃,見這拉麵店門外排隊等候的人不多,正好一試。鹽味拉麵一向是我最喜歡的拉麵口味,味道不但比濃味的豚骨湯底拉麵和味噌拉麵為清,即使與同樣較為清新的醬油拉麵相比,亦更加清新不膩,「俺流塩湯拉麵」($59)既是這兒的招牌出品,而且以日本拉麵店來說,價錢也極為相宜,初次光顧的我當然要先試試它。這拉麵店是有下了檸檬片的冷水供應的,所以飲品方面本來可以不用叫,不過我見這兒的有吸引的「蜜瓜梳打」($10/跟餐價)在餐牌上,被它吸引的我也有點來一試。午餐價才十元的「蜜瓜梳打」當然不會店家自製,而是來自日本的罐裝飲品。這罐味道不太甜,帶有蜜瓜味的有氣梳打飲品,在炎熱的日子裡伴著熱呼呼的拉麵喝,不錯。「俺流塩湯拉麵」的靈魂鹽味湯頭不算十分的濃,清清的,味道仍算足夠,與之前我在北海道函館吃的鹽味拉麵相比,味道雖或稍有不及,還是好喝的,微曲的麵條也頗索湯。喜歡這拉麵除了主要配料,質素不差的日式叉燒外,還有不少我喜歡的筍乾、大蔥和菠菜做配料,在相當程度上彌補了這拉麵沒有溏心蛋吃的缺
喜歡這拉麵除了主要配料,質素不差的日式叉燒外,還有不少我喜歡的筍乾、大蔥和菠菜做配料,在相當程度上彌補了這拉麵沒有溏心蛋吃的缺點。
這拉麵店其中一個與別不同之處,是桌上有黑蒜油梅子醬柚子胡椒可供客人在吃麵時下在麵中,感受不同的風味,而且貼心地有拉麵最合適配搭的醬料介紹資料供客人參考。我試下了梅子醬和柚子胡椒,梅子醬十分酸,柚子胡椒就辣得好味和刺激,效果不錯。
才七十多塊錢,便可在日本拉麵店品嚐到水準不差的拉麵和特色凍飲,這拉麵店的性價比都算極高。
  • 俺流塩湯拉麵
2020-05-14 461 瀏覽
見到呢間野話骨膠原湯底好似好吸引,又無咩人排隊。男盛拉面,好多餸,有2舊炸雞,2塊叉燒一粒蛋,個湯底就係佢個骨膠原湯,有啲失望,唔夠濃味,又無咩鮮味,枱面有3樽醬都你點撈先最好食,但我試均都覺得麻麻。期間限定咖哩拉面,個賣相好得,好芝士,不過最後塊芝士係變左一舊甘,都溶唔到。味就係重口味既,但又唔係好咖哩。叉燒又係麻麻,炸雞又麻麻,對我泥講呢間係味千level🤐唔知食左一堆咩。
見到呢間野話骨膠原湯底好似好吸引,又無咩人排隊。
2020-04-20 536 瀏覽
依家拉麵啱啱開嘅時候長期都有好多人排隊 所以一直都冇機會黎試, 不過最近見佢少咗人嚟食所以終於可以試, 本身鍾意食比較濃味湯底嘅拉麵, 嚟之前睇過食評,呢一間嘅湯底味道偏淡,所以期望唔係太大,本身諗住揀黑蒜油熟成濃湯拉麵, 但係望真啲檯面已經有三樽醬畀你加,包括係黑蒜油,柚子胡椒同埋梅子醬,咁諗一諗都係嗌最普通嘅鹽味湯底 然後再自由配搭醬料,好似可以一次過試曬咁多隻味咁,而且價錢仲平啲。試一試個湯底的確比較清淡 不過之後自己加番啲柚子胡椒醬,個湯又濃返少少 麵嘅質地普普通通都算彈牙,叉燒有燒過算係合格, 而且都幾大片,不過都係嗰食式拉麵冇流心蛋 ,始終差少少,當然你可以自己加錢去配埋,不過我就冇喇。如果喺新都會廣場諗唔到食咩,見佢又唔使排隊嘅話 都可以試下嘅,但要排隊就。。。。

2020-04-12 495 瀏覽
今次我叫左辛辣塩湯拉麵 $65 + 玉子$12湯底好夠味😋唔算好辣 麵口感煙韌除左主食拉麵之外,仲有🥟大阪燒餃子$39🍗炸雞$45 估吾到2樣都好好味😍另外仲有個明太子餃子都唔錯👍🏼👍🏼香港地放lunch break時間吾長依間拉麵絕對係快食lunch 之選👍🏼又抵食上得又快 食完仲有少少時間番公司抖抖先work 😛😛
今次我叫左辛辣塩湯拉麵 $65 + 玉子$12
湯底好夠味😋唔算好辣 麵口感煙韌
另外仲有個明太子餃子都唔錯👍🏼👍🏼

香港地放lunch break時間吾長
1K
2020-04-10 381 瀏覽
讚1. 麵質係唔錯既,夠滑溜,叉燒既肉香都幾好2. 餃子既樣真心係奇怪!可能係自製卦?同平時見開既好唔同,但幾好味,餡料既比例唔錯彈1. 湯底的確係淡左,比新開時淡左一兩成,家下直頭係靠近聞都無味果種

1. 麵質係唔錯既,夠滑溜,叉燒既肉香都幾好

2020-03-24 576 瀏覽
今晚又同豬豬黎到葵芳新都會 , 本來想食韓燒 , 但門口排緊隊 仲要等左陣都無一個侍應出黎門口招呼 派籌 , 咁唯有食其他野啦轉身離開韓燒店門口 就見到 哩間拉麵店疫情之前 , 此店日日都大排長龍 , 都無機會試今日見完全唔洗排隊 (因為就收鋪既關係) , 所以就入去試試啦一入門 , 侍應話收21:30 , 我們只有大約45min用餐時間 , 時間都OK既睇睇Meau , 餐牌唔算特別多野揀 台面有三款特式醬料 , 可以試下味我地2個人叫左#03 黑蒜油熟成濃湯拉麵#08 俺流男盛拉麵#57 大阪燒餃子(6件)哩度既拉麵可以俾你選擇 軟硬度 , 多蔥走蔥 , 多荀走荀 , 小油多油都得.拉麵黎講 , 算幾好食 , 基本配流心蛋1隻 , 湯底夠味 , 但食到底會覺得咸麵量都多 , 特別要讚下哩度既叉燒 , 係厚切 , 而且好淋又香口有烤似味大阪燒餃子 : 好味 又特別 , 唔係度度都有得食 , 可以一試因為就收鋪既關係 , 侍應都等住收工 , 唔會自動加水 , 而且客人未走就開始拖地 , 有點被催促既感覺 及 有欠衛生2人埋單 $236 , 性價比高
轉身離開韓燒店門口 就見到 哩間拉麵店
疫情之前 , 此店日日都大排長龍 , 都無機會試

睇睇Meau , 餐牌唔算特別多野揀

台面有三款特式醬料 , 可以試下味

我地2個人叫左
#03 黑蒜油熟成濃湯拉麵
#08 俺流男盛拉麵
#57 大阪燒餃子(6件)

麵量都多 ,

黑蒜油熟成濃湯拉麵
俺流男盛拉麵
大阪燒餃子
2019-12-30 887 瀏覽
今日行完平民既葵芳廣場之後, 本身真係好想掃街就算, 但隻腳真係攰攰地, 所以想搵個舒服D, 有得坐既地方食野, 所以我同朋友就過左對面廣場”新都會”睇下有咩好食最終我地揀左哩間拉麵店, 等左大概10分鐘就有位喇🤗佢地既拉麵都有好多選擇, 而D 名都好相似((有D眼花)) 😅所以我地都睇左一輪先揀到食咩佢地都唔至拉麵, 重有飯同小食既!!!而我地都見到其他客人拉麵既份量都好似幾多, 所以就無叫小食喇我就叫左🍜俺流熟地濃湯拉麵🍜湯底係用雞骨🐓,豬骨🐖同香蔥去餚製, 帶D蔥既甜味, 都無加味精, 因為飲完無口渴既感覺。而值得一讚既係叉燒, 超超超厚身,肥瘦適中,重要好淋TIM而另一個我地叫左🍜黑蒜油熟成濃湯拉麵👍🏻湯底加左黑蒜, 味道較” 俺流熟地濃湯拉麵”濃郁, 但蒜味唔太重, 面頭加左少少檸檬🍋,去左少少油膩感, 不過如果中意食較清淡既, 就要選擇俺流熟地濃湯拉麵而枱面其實係有4種醬料, 分別係””黑蒜蓉””, “”柚子胡椒””, “”梅子醬”” , “辣油””可以以個人既口味再加入一D醬料, 以我就試左係 ””俺流熟地濃湯拉麵””加黑蒜油,,不過同””黑蒜油熟成濃湯拉麵””比較,始終
最終我地揀左哩間拉麵店, 等左大概10分鐘就有位喇🤗
佢地都唔至拉麵, 重有飯同小食既!!!
我就叫左🍜俺流熟地濃湯拉麵🍜

而另一個我地叫左🍜黑蒜油熟成濃湯拉麵👍🏻

而枱面其實係有4種醬料, 分別係””黑蒜蓉””, “”柚子胡椒””, “”梅子醬”” , “辣油””可以以個人既口味再加入一D醬料, 以我就試左係 ””俺流熟地濃湯拉麵””加黑蒜油,,不過同””黑蒜油熟成濃湯拉麵””比較,始終係有唔同,,再試下加埋辣油, 唔太辣,,我個人覺得唔加重好食。
2019-11-01 912 瀏覽
見成日有人排隊一於試下 兩人約排隊排了25分鐘左右有位兩人叫了兩個麵分別是黑蒜油拉麵和期間限定芝士咖喱拉麵,另外叫了一個大阪餃子黑蒜油那個很普通 沒有照相 我朋友食左覺得完全沒有黑蒜味 我食左限定麵 那個賣相不錯 芝士料勁多 所以我只吃了一半 很漏 只有一片叉燒不稀奇 咖喱不夠濃大阪餃子很小 $39蚊 吃完比較口渴 很濃味吃不到內涵找數時收銀員工禮貌很差 隨便塞俾你仲要整跌啲單 服務態度令客戶非常失望不像在日本吃的風味 自己衡量
見成日有人排隊一於試下 兩人約排隊排了25分鐘左右有位

黑蒜油那個很普通 沒有照相 我朋友食左覺得完全沒有黑蒜味

大阪餃子很小 $39蚊 吃完比較口渴 很濃味吃不到內涵

不像在日本吃的風味 自己衡量

黑蒜油拉麵
大阪芝士餃子
2019-11-01
20 分鐘 (堂食)
2019-11-01 568 瀏覽
新都會電梯下的日本拉麵店,不論午飯還是晚飯時間,每次都見到好多人排隊,太好了,今日剛巧不用等位位置十分開揚,正正電梯旁,快食就無所謂,如果約朋友打算長談,另覓地方會比較好以食拉麵為主的餐廳,點了一個俺流鹽湯拉麵,朋友就試下係咪真係用日本米,所以點了叉燒飯,再加一碟餃子。俺流鹽湯拉麵:湯底清淡,但略嫌多油。拉麵麵質彈口,不錯。叉燒韌,似煲湯後嘅湯渣🤦🏻‍♀️俺流叉燒飯:真正圓碌碌日本米!呢個飯比樓上個拉麵出色,而且叉燒不老,醬汁惹味,送飯一流。俺流餃子:細細粒,外皮唔太厚,仲有肉汁,不過不失。

俺流餃子:細細粒,外皮唔太厚,仲有肉汁,不過不失。
2019-10-05 844 瀏覽
呢間拉麵由開張到依家每次經過都有人排隊!之前一直覺得唔太吸引,但今次係新都會經過見唔洗點排隊就黎試下啦😝估唔到又唔差啵🤤店內有多達14款口味拉麵選擇(豬骨、鹽湯、辛辣、柚子、黑蒜油⋯)✨亦會有期間限定款式❣️除左拉麵仲有炸雞、餃子、丼飯等,選擇非常多!每張枱面更有擺放蒜油、柚子胡椒、梅子醬、辣油,等客人可以根據個人口味再額外調味💕🍜俺流鹽湯拉麵 $59 (6.5/10)平時食拉麵湯底都係比較濃厚 相對油膩啲今次簡咗款比較清既湯底試下😋呢款以大量雞骨、豚骨及香蔥慢火熬製而成,湯底清澈 味道鮮甜 溫和順口唔油膩💚加入咗菠菜 更多左份蔬菜的清甜🥬叉燒厚身 半肥瘦 入味 炙燒過更香 肉質軟稔鬆化🤤但得一塊太細塊唔夠滿足🥺麵條簡左硬麵(未算硬但都接受到🤔)口感煙韌Q彈都幾唔錯😋🙌🏻整體清清地我幾鍾意!食曬成碗飲埋湯都唔覺口渴😋🍜俺流男盛拉麵 $89 (6.5/10)店內招牌之一🌟‼️麵條簡左普通但其實同硬麵口感差唔多😅湯底同樣以雞骨、豚骨及香蔥為主,不同之處係用左高壓壓力煲,湯底更加濃郁濃厚,呈奶白色,吸收曬雞骨同豬骨既精華🤤味道香濃而不膩💕配料有流心蛋、叉燒、炸雞,非常豐富🤤‼️炸雞係擺埋拉麵入面(

呢間拉麵由開張到依家每次經過都有人排隊!
之前一直覺得唔太吸引,
但今次係新都會經過見唔洗點排隊就黎
試下啦😝估唔到又唔差啵🤤

店內有多達14款口味拉麵選擇
(豬骨、鹽湯、辛辣、柚子、黑蒜油⋯)✨
亦會有期間限定款式❣️除左拉麵仲有炸雞
餃子、丼飯等,選擇非常多!
每張枱面更有擺放蒜油、柚子胡椒、梅子醬、
辣油,等客人可以根據個人口味再額外調味💕

🍜俺流鹽湯拉麵 $59 (6.5/10)
平時食拉麵湯底都係比較濃厚 相對油膩啲
今次簡咗款比較清既湯底試下😋
呢款以大量雞骨、豚骨及香蔥慢火熬製而成,
湯底清澈 味道鮮甜 溫和順口唔油膩💚
加入咗菠菜 更多左份蔬菜的清甜🥬
叉燒厚身 半肥瘦 入味 炙燒過更香
肉質軟稔鬆化🤤
但得一塊太細塊唔夠滿足🥺
麵條簡左硬麵(未算硬但都接受到🤔)
口感煙韌Q彈都幾唔錯😋🙌🏻
整體清清地我幾鍾意!
食曬成碗飲埋湯都唔覺口渴😋

🍜俺流男盛拉麵 $89 (6.5/10)
店內招牌之一🌟‼️
麵條簡左普通但其實同硬麵口感差唔多😅
湯底同樣以雞骨、豚骨及香蔥為主,
不同之處係用左高壓壓力煲,湯底更加濃郁濃厚,
呈奶白色,吸收曬雞骨同豬骨既精華🤤
味道香濃而不膩💕配料有流心蛋、叉燒、
炸雞,非常豐富🤤‼️炸雞係擺埋拉麵入面
(如果介意啲湯整淋炸雞就記得同店員講聲另上)
糖心蛋蛋黃流心效果非常強 入口軟滑💛
香濃湯底、Q彈拉麵、叉燒炸雞糖心蛋,
配埋荀絲、柚子皮、青蔥、味道層次豐富🤤
大大大滿足🥰‼️💓

🍗唐揚炸雞 $45 (8/10)
即叫即炸 4件都大大件脆卜卜!
外脆內嫩 鎖住肉汁咬落好juice🤤
炸得唔油膩 點埋沙律醬更加正💕
略嫌炸粉厚咗少少 如果薄啲會更出色!

🥚玉子大阪燒 $22 (5/10)
可以唔嗌!只係將大阪燒既醬汁、
材料擺落隻糖心蛋到,冇乜特別。

整體質素唔錯,唔算特別亦唔係必食,
以呢個價錢黎講都算食得過,
但收加一店員服務態度都係一般,
亦冇主動比水,
感覺比較似速食拉麵店。
2019-09-19 667 瀏覽
店面環境不是固定店鋪,是扶手電梯下面,所以好開揚,有部份位會同其他人和扶手電梯的行人距離十分近試左兩款,一款撈麵,一款湯麵,撈麵有驚喜,可選濃和淡,入口味道唔錯,醬汁同配料好夾,蒜片令整碗麵味道昇華,當與流心蛋撈埋後,蛋汁令蒜片和麵緊扣,每一口都好香同滑而波菜是用湯煮的,所以每條菜都滲透住湯既味道。這間拉麵店特別在塊肉非常厚身,肉表面有經火槍輕輕燒過,外層入囗有小小燒肉味,內層就有肉汁,整碗撈麵雖然唔係冰凍,但好適合怕熱既人食用至於湯麵個湯底同麵底都普通普通,但塊肉唔錯,食落口好淋又有肉汁餃子🥟細細粒可以一口吞,啱啱好,味道都唔錯,咬落有小小湯汁,與肉都好夾,配合醬油一齊食味道更好

2019-09-17 353 瀏覽
有一日落街搵啲下午茶食最後同左兩個friends去咗一間拉麵鋪我哋三個嗌咗唔同嘅拉麵但味道感覺一半比起味千拉麵築地其他拉麵鋪頭個味道都爭啲。佢個湯底偏鹹而且用嘅份量都比較少作為男仔嘅我唔係幾夠食。