2022-06-11 259 瀏覽
今日叫咗兩碗糖水,一個係熱豆腐花,豆腐花几滑,味道唔錯,另外一個係芒果紫糯米,芒果有少少酸,份量小,紫糯米唔係太甜,地方唔糸太大,人流唔算多,唔會太迫,冷氣唔太夠
2022-06-08 141 瀏覽
叫咗椰汁西米露同芝麻糊,兩個都超級難食,加咗水一樣,未食過咁稀嘅糖水之前已經食過一次,都正路,唔係話好好食果隻,突然想食芝麻糊,諗住呢間開咗咁耐應該穩陣,點知…………..唔會再食🤮🤮🤮

唔會再食🤮🤮🤮
2022-04-25 170 瀏覽
今晚落大圍諗住食中式糖水,之前都食過傅師傅,所以今晚決定再去食下。入去嘅時候冇人,坐低之後好快叫咗碗涷合桃露,安頓咗另外一台客之後。我哋侯家咗碗熱芝麻糊,無耐佢就拎咗碗凍合桃露出嚟,點知個合桃糊冇乜味,跟住就聽到佢用微波爐嘅聲,心知不妙,攞出嚟之前仲要聞到有少少燶燶哋嘅味,點知食落真係有燶燶哋嘅味,個碗真係熱㗎,唯一可以讚嘅係糖水唔係我甜,不過諗都諗唔到會叮翻個芝麻糊,超失望,仲要$30,唔會再幫襯!
2022-02-05 164 瀏覽
未食過咁難食既糖水,一心諗住食個清潤啲既糖水,所以揀左海底椰馬蹄雪耳,打開一睇,清晰的顏色,看得出係清水加糖再加啲料噃熱咁,好失望!食左幾啖已經食唔落,好唔想浪費,但真係無辨法
海底椰馬蹄雪耳
2022-02-05
2021-11-10 164 瀏覽
小小disappointed ge 桃膠天氣轉涼, 想食D滋潤D ge 甜品, 就叫左個熱ge椰汁桃膠本身有小小期望嫁, 點知上到黎ge時候, 佢唔係太熱同埋食得出佢只不過係就咁將D 椰汁整番熱佢, 再加番小小桃膠椰汁有小小淡, 唔會話好好食我會覺得如果我自己去整, 都可以整到ge 甜品:|唔會話好好好差, 但食過一次就夠~
小小disappointed ge 桃膠

本身有小小期望嫁, 點知上到黎ge時候, 佢唔係太熱
椰汁有小小淡, 唔會話好好食
我會覺得如果我自己去整, 都可以整到ge 甜品:|
唔會話好好好差, 但食過一次就夠~
2021-10-06 120 瀏覽
回想呢間甜品好耐了以前中學時代佢新開當時覺得好新鮮好想黎幫襯呀今日再來食既係回憶味道點左~心太軟可能出邊太多竸爭了呢個心太軟唔算特別突出只是合格都做到流心既但略嫌個外皮唔夠鬆~什果涼粉朋友點的見到幾款水果涼粉正常呀
回想呢間甜品

朋友點的
見到幾款水果
涼粉正常呀
2021-09-26
$50 (宵夜)
2021-05-28 318 瀏覽
-{大圍甜品舖🍰}細細個食依間甜品到而家都仲喺度 以前最鍾意食火焰雪山不過今次冇嗌😂🤤凍芒果梳乎厘🤤 ($45)核乎厘好個大又好fluffy少少甜甜地好好味😆而且芒果好甜😍個雪糕係普通雲呢嗱味嘅雀巢雪糕👖褲評: 8/10🤤楊枝甘露🤤 ($35)係普通嘅楊枝甘露 啲西柚有啲苦🥺不過啲芒果都係甜嘅~👖褲評: 7/10楊枝甘露同以前嘅味道差唔多 仲要冇乜加過價 糖水舖來講真係幾高質☺️性價比: 8.8/10服務: 7.8/10環境: 7/10🚩 傅師傅甜品小食🚩地址: 大圍大圍村第六街1號地下
{大圍甜品舖🍰}

🤤凍芒果梳乎厘🤤 ($45)

👖褲評: 8/10

🤤楊枝甘露🤤 ($35)
係普通嘅楊枝甘露 啲西柚有啲苦🥺不過啲芒果都係甜嘅~

👖褲評: 7/10

楊枝甘露
凍芒果梳乎厘
楊枝甘露
2021-03-29 241 瀏覽
入大圍踩完單車, 之後去食甜品降溫。有間地道甜品店,座位不多,有隔板都唔算太迫不過環境清潔就一般般的,周圍都黏笠笠, 價錢都合理,但配上環境裝修服務感覺有點貴,比較有特色的都過50元。阿女一入店就話要3個雪糕球個款, 店員秒答「點心」($58)。有芒果肉,香芋,雲哩拿,紫薯配窩夫。賣相都精緻不過過於空洞。窩夫得2件8分1, 真係好細小,不過就微熱微脆, 配合雪糕食,冰火口感不錯。可惜的係紫薯,本以為都係雪糕, 原來唔係,味道合格口感粉糯似紫心蕃薯多過紫薯囉。以為係雪糕係冰凍,但第一啖係暖的, 感覺好怪,感覺被騙添,阿女仲話好難食,中伏。
入大圍踩完單車, 之後去食甜品降溫。

點心

2020-09-28 444 瀏覽
黎咁多次都唔知呢間甜品店叫咩名,今次寫食評終於知道佢原來叫『傅師傅甜品小食』今次我同個frd每人各叫左一樣甜品,分別係傳統既番薯糖水加湯圓、凍既芒果紫糯米總共60元,好抵食!佢地既芒果好甜,配紫糯米一齊食好爽!另外個番薯糖水就一定無出錯,味道好好,如果薑味能夠重d就更加加分😘

總共60元,好抵食!

2020-05-24 400 瀏覽
今日晚飯後,係朋友既介紹下,黎到呢間傅師傅甜品店食。好彩早黎一步,因為之後開始陸續多人甜品選擇都幾多元化,除左有中式糖水之外,仲有西式甜品,聽講窩夫都係必試之選,但我又有點口乾,於是就點左個什果黑珍珠,再同朋友share一個芒果窩夫什果黑珍珠好快就有得食,什果份量吾算太多,好似有點吾夠喉。西瓜清甜多汁,幾解渴窩夫一上枱賣相已經贏晒,大大舊芒果配熱辣辣既窩夫,食既時候再點少少雪糕一齊食,冷熱交融既感覺十分滿足每次食完晚飯,都要再食個甜品,先叫有個完美的句號

每次食完晚飯,都要再食個甜品,先叫有個完美的句號
2020-03-14 378 瀏覽
椰汁鮮奶桃膠:其實好少食桃膠,凍食桃膠不會有硬的感覺,幾好!椰汁和鮮奶配搭一流,濃濃的椰汁帶上香香的鮮奶,特別滋潤香甜!北海道牛奶奶凍:面頭有一大片新鮮芒果和士多啤梨點綴,奶凍非常滑溜,牛奶味香濃!芒果布甸:有新鮮芒果粒,口感一流,配大量花奶,正!小孩至愛。

2020-03-07 276 瀏覽
曾經聽朋友的朋友話這間糖水舖的甜品好食,而這間糖水舖又的確在原址屹立了很多年,今日經過便姑且一試。望了門口的餐牌良久,盡是時下流行的甜品款式,令人花多眼亂,價錢由三十幾元起跳,一款傳統中式糖水也沒有,帶點失望的我便求其找個位坐下。瞄一瞄檯上的餐牌,居然又出現多款中式糖水,掙扎了一輪,結果點了個 ~ 熱龍眼雪耳炖雪梨 ( $32),潤下肺,心想老舖出品應該不太差吧。等了一會,糖水送上,看來都幾足料,滿滿一碗,惟湯匙有點髒,不打緊,自行抺抺便繼續用。第一口先喝糖水,真的只有純糖的清甜味道,其他味道一律欠奉;再吃雪耳,雪耳大朵,色澤雪白,是採用經已漂過的貨色,賣相雖好,咬口都OK,缺點是一點味道也沒有;至於雪梨的確咬落非常爽口"結實",但不要忘記這客是"炖" 雪梨,理應煮透,口感軟淋,雪梨原始清甜味應該滲透進糖水中才對,而不是原汁原味仍很新鮮地保留在果肉當中。可幸,這還是一碗足料的糖水,因為入面還有稍為正常味道的北杏同好像額外後期才加上的幾片馬蹄以及很多粒剛好煮腍的龍眼肉。總結之言,五種材料獨立的味道,各自為政,互不相干,妨如食車仔麵一樣,從一個個獨立盛載著不同材料的器皿中抽取相關的食物,然

熱龍眼雪耳炖雪梨

總結之言,五種材料獨立的味道,各自為政,互不相干,妨如食車仔麵一樣,從一個個獨立盛載著不同材料的器皿中抽取相關的食物,然後直接倒入已加熱的"純"糖水中,再直接送到客人面前,根本沒有"炖"這會事。

2020-03-07
2020-01-04 305 瀏覽
剛剛搬入大圍諗住試吓呢間糖水,叫咗個腐竹蛋糖水,超難食,冇乜腐竹又淡,好似飲清水咁,從未食過咁難食嘅糖水,又冇禮貌,當晚八點幾去買比張$500又話無得找。唔會再有下次,請我都唔食
外賣自取
2019-12-13 282 瀏覽
舆朋友大圍飯聚後未盡興,於是找一家甜品店繼續食,大圍其實都有不少甜品店,有新式、fusion 的,我們選了一間地道的,冇乜裝修,但有好多甜品種類選擇的-傅師父。我們點了三個甜品,椰汁鮮奶桃膠,味道清甜,又滋補養顏,桃膠分量很多,秋冬必食!什果涼粉,一般冇特別,生果也甜。杧果汁底杧果布甸+雪糕,個计好濃,布甸賣相就不太好,不過味道還是可以,如果雪糕味道選擇多一點便更好!價格ok, 所以這間店可以再次幫襯!
什果涼粉,一般冇特別,生果也甜。
價格ok, 所以這間店可以再次幫襯!
2019-09-08 273 瀏覽
來過好多次傅師傅這裡食甜品,每次甜品一上枱便急不及待開始吃,沒拍照,遲遲沒寫食評。今次終於記得相機食先!這小店有相連的兩個舖位,一般晚上都好多食客,要等候一會兒才有位。今次去到剛好有位不用等!今次我們一行兩人,點了楊枝甘露、合桃糊和雷沙湯圓!這裡的甜品款式多,除了傳統的xx糊、豆腐花、中式糖水之外,還有好多西式甜品例如心太軟、香蕉船。另外也有自家創作特式甜品!楊枝甘露是香港名物,芒果汁香甜,配上柚子少少酸味,正!還有幾塊鮮芒果,太美味了合桃糊都很香,不知是否自家磨的合桃呢?雷沙湯圓的size剛好一口一粒, 陷料不會弄至口唇變黑誠意推薦這間地區小店給大家

今次我們一行兩人,點了楊枝甘露、合桃糊和雷沙湯圓!

楊枝甘露是香港名物,芒果汁香甜,配上柚子少少酸味,正!
還有幾塊鮮芒果,太美味了

合桃糊都很香,不知是否自家磨的合桃呢?

雷沙湯圓的size剛好一口一粒, 陷料不會弄至口唇變黑

誠意推薦這間地區小店給大家
楊枝甘露、合桃糊
雷沙湯圓
$50 (宵夜)
楊枝甘露、合桃糊
雷沙湯圓