2021-07-23 593 瀏覽
📍#僕之拉麵🇭🇰香港佐敦文英街6號地舖🌐佐敦味道: 👅👅👅👅👅賣相: 👀👀👀👀👀價格: 💰💰💰環境: 🌹🌹🌹🌹服務: 👨🏻👨🏻👨🏻👨🏻👨🏻性價比: ⭐️⭐️⭐️⭐️回頭率: 🔆🔆🔆🔆人均消費: HKD120原來佐有間非常隱世的拉麵店!餐廳環境有點拉麵店和茶餐廳的混合,踏實不奢華點餐只十分有趣,和平時點拉麵一樣,揀麵,揀湯底,但下面可以追加不同的配料,勁似車仔麵😂⭐️肉愛食者拉麵🍜$120經常想食碗舖滿肉的拉麵,真的超級多肉!😍叉燒片有3倍,肉香可以但不算出色角切叉燒都多,有點像五香肉丁,但味度偏淡可惜肉都偏凍🙁味筍和味付雞蛋都好香好好味!拉麵麵質幾不錯!但我最欣賞是他的清湯底,清香可口,好味雖然對肉有少許失望,但其他都好味,尤其湯底十分好味!拉麵來說,價格不算貴!朋友點的普通拉麵,只是$48 ,而且沒有加一!下次會試試其他拉麵!

📍#僕之拉麵

性價比: ⭐️⭐️⭐️⭐️
回頭率: 🔆🔆🔆🔆

人均消費: HKD120

⭐️肉愛食者拉麵🍜$120
經常想食碗舖滿肉的拉麵,真的超級多肉!😍
叉燒片有3倍,肉香可以但不算出色
角切叉燒都多,有點像五香肉丁,但味度偏淡
可惜肉都偏凍🙁
味筍和味付雞蛋都好香好好味!
拉麵麵質幾不錯!但我最欣賞是他的清湯底,清香可口,好味

肉愛食者拉麵

雖然對肉有少許失望,但其他都好味,尤其湯底十分好味!
2021-07-12
肉愛食者拉麵
小弟由佢開店食到依家,變化越黎越好,湯底依家好穩定,濃湯味道足火喉,清湯完全唔膩,睇到老闆好有心機去整,雖然有啲似車仔麵,但未妨係一件好事,有人中意加野就加,有人唔中意食返原本味道都可以選擇,僕之拉麵食咗十次以上比我既感覺,創新,追求食材穩定既店舖,推介大家去試下,味道真係唔錯,食咗禁多次未試過頸渴,証明有用心去做過湯底無加味精!!!大家入到去雖然感覺舖頭細細,員工都比較少,老闆自己走黎走去,睇到佢呢下都知佢有心去做阿,比個讚先👍🏻👍🏻
2021-07-12
2021-07-06 330 瀏覽
以前為左一間係有心煲湯既拉麵店周圍去試連鎖型式既大型拉麵店 除左咸 就係更咸之後再去試獨立型式既拉麵店 都係一個字 咸自從去左樸之拉麵後都無再去其他拉麵店湯底完全吊打一眾大牌子拉麵店 真功夫煲湯無味精無鹽 飲哂無口渴之餘仲有骨膠原補身 唔需要擔心鹽分過夠對身體既影響可以安心去享受每滴湯既精華其他配料都非常足夠逢星期一到星期五既12:00-16:00最基本既拉麵48蚊碗相當底食 唔想太貴去試湯既話 呢段時間岩哂肚餓可以食兩碗 都唔過百試完個湯就反唔l到轉頭無一間拉麵店既濃湯比樸之拉麵更鮮甜
以前為左一間係有心煲湯既拉麵店周圍去試
肚餓可以食兩碗 都唔過百
試完個湯就反唔l到轉頭
無一間拉麵店既濃湯比樸之拉麵更鮮甜

2021-06-02 478 瀏覽
在日本食一碗好食拉麵要排隊,香港要搵好食拉麵也是要靠宣傳和口碑!雖然疫情冇得去日本旅行,但可以食一碗日本拉麵,回味幸福。佐敦這間日本拉麵,湯底一入口便嚐到濃郁的雞湯,豬骨味😋!拉麵爽滑彈牙,唔食肉的我,但咬一口叉燒,感覺薄滑有肉味,配合配菜筍片及湯底更覺香濃好味道!雖然鋪子細細,沒有華麗的裝飾裝修,但所有精華…都落到這碗有質素的拉麵內!尤其欣賞佢有沙冰水供應😀應該多謝網友啲評語,令到佢哋大有進步,好有質素!好彩我未睇評語去食咗,而家睇到要幫佢平反✌️店主很窩心,由於當時冷氣不足,他替我們加風扇,服務值得讚賞🙏
雖然疫情冇得去日本旅行,但可以食一碗日本拉麵,回味幸福。
佐敦這間日本拉麵,湯底一入口便嚐到濃郁的雞湯,豬骨味😋!
2021-05-03 469 瀏覽
男朋友突然之間話好想食拉麵 但係又唔想食連鎖嗰幾間 無意中搵到呢間拉麵店 跟住去IG睇吓 點知見到啲好震撼嘅相就即刻沖去試吓一個減緊肥嘅人千祈唔可以食 因為佢個湯底真係好濃 而且佢叉燒嘅份量真係好多 可能嗰陣男朋友太肚餓 叫咗嗰個特盛嘅叉燒拉麵 食完之後真係飽到個肚要抬住係好味嘅 雖然同喺日本食始終仲有少少出入 但係夜香港嘅質素嚟講 呢個價錢呢個份量 絕對收貨 如果兩個女仔去食嘅話可以share一碗當你見到嗰啲滿到就嚟瀉出嚟嘅叉燒 我諗大家都唔會再去嗰啲連鎖拉麵店度食

2021-04-25
  • 特選拉面
2021-04-06 513 瀏覽
絕對不能說日本人開的拉麵店就一定是好吃的!原本還有小小期待一下⋯⋯這家店對於拉麵愛好者來說,絕對是地雷!用料普通,麵條普通,叉燒都不好吃,連煮面的硬度都達不到要求。湯頭還可以,但也不能說驚艷,就是正常。素食者拉麵裡面的溫泉蛋,溫泉蛋蛋白完全不成型,蛋黃卻是硬梆梆冰冰涼,野菜除了粟米還可以吃,其他完全不能期待!這樣的價格搭配這種質素的食物,實在很不應該!雖然在家附近,但絕對是不會再去第二次的拉麵店。
⋯⋯
這家店對於拉麵愛好者來說,絕對是地雷!
這樣的價格搭配這種質素的食物,實在很不應該!
雖然在家附近,但絕對是不會再去第二次的拉麵店。
野菜愛食者拉麵
野菜愛食者拉麵
特選拉麵
2021-03-15 301 瀏覽
住係新界好難得出黎九龍食野,想食拉麵,於是入左呢間僕之拉麵食叫左人氣拉麵同一枝蜜瓜梳打,湯底好濃,真材實料,好似去番日本食甘,有別於之前係其他香港既日本拉麵餐廳,真係用豬骨黎煮成既湯底,真心值得推介,結果我成碗湯飲晒全5星❤️

全5星❤️

人氣拉麵
今日終於恢復堂食晚市,即刻諗起再嚟呢度食返碗拉麵!之前禁晚市期間在lunch time幫襯過兩次已覺得好好食一如既往叫返我食開嘅基本拉麵(濃湯)餸方面唔錯樣樣有、最出色係佢個湯底!豬骨濃湯底好香有膠掛面唔會過咸味道剛好!我飲咗大半碗一啲都唔口渴、相信係用真正豬骨淆製!疫情期間冇得去日本唯有嚟呢度食多幾次拉麵當去咗啦!除咗拉麵之外、小吃推薦炸雞也很出色、$30有4塊即叫即炸熱辣辣juicy有汁!今晚我八點先去樓面廚房收銀一人包辦很厲害服務員(可能係老闆)都幾有禮貌服務親切
今日終於恢復堂食晚市,即刻諗起再嚟呢度食返碗拉麵!
之前禁晚市期間在lunch time幫襯過兩次已覺得好好食
一如既往叫返我食開嘅基本拉麵(濃湯)
餸方面唔錯樣樣有、最出色係佢個湯底!
服務員(可能係老闆)都幾有禮貌服務親切
基本拉麵(濃湯)
2021-02-18
基本拉麵(濃湯)
  • 基本拉麵 (濃湯)
  • 炸雞塊
2020-12-18 700 瀏覽
日本拉麵平時就食得多,特別係香港已經有好多形形式式,甚至係日本唔同地方主題拉麵打入香港,不過今次呢間都算幾特別,反正自己都係第一次聽。呢間叫‘僕之拉麵’,有正係日本人去打理,本身地址係深水埗,但而家搬左去柯士甸了(近佐敦)位置,佢特別之處係加入左香港車仔麵元素,由湯底到配料都可以自己係張紙度‘tick’,有別於一啲傳統拉麵店。作為食肉獸,我叫左個‘肉愛食者餐’,有6塊大叉燒,2隻糖心蛋,叉燒係即叫即燒,你落完單之後,樓面直接用日文同廚房溝通😂整體來講,份量真得好多,啱曬食肉獸,唔講咁多,睇圖最實際。P.S.所有圖片乃真實相片,不經任何添加濾鏡。

整體來講,份量真得好多,啱曬食肉獸,唔講咁多,睇圖最實際。

P.S.所有圖片乃真實相片,不經任何添加濾鏡。
2020-07-31
2020-11-22 510 瀏覽
無意間開google地圖見到哩間店個陣見到,個名幾特別,就打電話去問下。(因為好多店有落場時間)竟然有位日本人聽電話😂?!好好彩今日星期五,佢地五六日都開全日直落,所以今次決定食哩間。地理位置好近柯士甸站,唔知道係咪3點幾下午茶時段,拉麵店附近人流好少,我揾左一陣先揾到間店。店入面的裝修比較簡單,睇落都幾新,應該開店1年2年左右吧?只有兩張大小小既長枱,入到門口幾乎都係對住牆既吧枱型式既枱,我揀左吧枱式既位,櫈同枱面摸上去唔會黐笠笠,餐具同餐牌都放得好齊整。同好多拉麵店一樣自己揀好麵之後交單等食😂我揀左個清湯既叉燒拉麵,冇諗過黎到個碗麵啲肉仲多過啲麵,啲麵都差唔多見唔到咁😂都係習慣飲啖湯先,哇!!好濃味既豚肉湯,加入埋醬油做出黎既清湯唔會滯得黎好夠味,而麵係用中太麵既曲麵,食落好順滑,冇鹼水味,叉燒雖然薄但唔會乾爭爭,因為係用梅頭肉制作既叉燒吧,肥瘦適中,好夠肉味,而且一塊都有手掌咁大塊,鐘意肉既人好推薦哩個叉燒拉麵哦!😋👍下午茶時段仲做緊優惠哦!👍✨店內環境方面,拉麵位外面地下放置左好多貨品及雜品,用左店內既地方一半,雖然唔知係咪咁啱收緊貨,但感覺上店入面一邊係食麵區,另一邊就係貨品
無意間開google地圖見到哩間店個陣見到,
個名幾特別,就打電話去問下。
(因為好多店有落場時間)
竟然有位日本人聽電話😂?!
好好彩今日星期五,
佢地五六日都開全日直落,
所以今次決定食哩間。

地理位置好近柯士甸站,
唔知道係咪3點幾下午茶時段,
拉麵店附近人流好少,
我揾左一陣先揾到間店。

店入面的裝修比較簡單,睇落都幾新,
應該開店1年2年左右吧?
只有兩張大小小既長枱,
入到門口幾乎都係對住牆既吧枱型式既枱,

都係習慣飲啖湯先,哇!!好濃味既豚肉湯,
加入埋醬油做出黎既清湯唔會滯得黎好夠味,

下午茶時段仲做緊優惠哦!👍✨

店內環境方面,
拉麵位外面地下放置左好多貨品及雜品,
用左店內既地方一半,
雖然唔知係咪咁啱收緊貨,
但感覺上店入面一邊係食麵區,
另一邊就係貨品區,氣氛差左少少😔。
另外吧枱既牆面有少少啲湯汁既漬,
以及水杯內有塵,
注意返哩方面既清潔更好哦。
雖然當時店內客人少,但店員都好有禮貌,
上拉麵個陣都會同你講聲小心熱,
請慢用之類既說話👍✨✨
一邊食麵一邊聽住妖尾BGM好有親切感哦😂

另外拉麵方面,
雖然麵夠滑,但欠缺彈性,唔夠煙韌,
配菜竹筍冇再後期處理,
有啲硬及有少少怪味,
拉麵既清湯好夠肉味,
但帶唔到肉本來既清甜味,
如果改良一下係一個唔差既拉麵😊。
我應該遲下會再黎試埋濃湯既拉麵。

2020-09-09 658 瀏覽
不要講招呼好不好了,D义燒好似好多,簿簿的舖了一層,肉質粗糙,湯頭太鹹,也不平宜呀!小吃也不好吃!丸子味道不好,丸内的章鱼好小,其它都無味道!一個午餐就要13X元,不值得!
2020-08-22 524 瀏覽
Woo, what a find in Jordan, such an awesome flavour blend to the whole menu. It can really be felt in the soup which is what brings out the flavours in everything else. Loved the bamboo shoots, always and forever. The onsen eggs were cooked beautifully and just melted in your mouth. The noodles were nice and soft. It was so good I finished eveyrthing really quickly I think if I didn't order the dumplings then I would have been still a bit hungry.
Special Ramen
2020-04-17
Special Ramen
2020-08-12 576 瀏覽
今日疫情好嚴重但亦都無咗我出嚟食拉麵嘅熱情 依間僕之拉麵我記得以前喺深水埗見過 轉轉間佢又嚟到佐敦 唔知部係咪因為深水埗租金比較貴言歸正傳呢間僕之拉麵日都喺佐敦呢條食街啱啱開張 見佢外賣自取有優惠不過 最好梗係堂食啦呢間拉麵店基本上有三種湯底 不過我諗所有湯底都係用呢個豬骨湯底作為一個基本湯底其他嘅湯底都只係喺呢個豬骨湯底上面添加上去可能由於冇人嘅關係啲拉麵好快就可以上枱呢個拉麵嘅香味一般般可以睇到湯底係好濃郁不過係飲落去嘅時候對比我喺福岡無雙上豬骨湯有一段距離心蛋同埋其他配料都非常之普通可能係木耳可能比起坊間嘅齋用滾水有啲味道之外 其它都係好普通所以整體嚟講呢個拉麵真係冇乜驚喜而且好難令人返轉頭再食 我喺度啲冰水確實舊動即使喺冇人嘅情況之下都會不斷加冰因為去咗好多其他拉麵店 啲水都係warm總結如果叫我返轉頭過嚟食除非真係啱啱經開啦如果要我特登坐車過嚟食我真係唔會啦

其他嘅湯底都只係喺呢個豬骨湯底上面添加上去

可能由於冇人嘅關係啲拉麵好快就可以上枱