2009-06-25 25 瀏覽
經朋友極力介紹下...去左呢間餐廳試下...一方面去支持一班殘疾人士, 另一方面, 聽講呢間餐廳係由酒店廚師主理...都想試一試....最後當然無失望啦...0個日我地一行4人大約11點就去到, 做左第一班客人...一坐低, 侍應已經好有禮貌介紹午餐餐牌..餐湯係咩...服務好好!我地點左4個午餐, 包餐湯或餐飲, 加$5就可以兩樣試晒...南瓜忌廉湯: 好味...好濃既南瓜味..有粒粒南瓜蓉...脆烤豬仔脾伴薯菜 ($48): 有3件豬仔脾, 肉質好淋..煮得好入味..芝士焗海鮮意粉 ($48): 唔漏..好多料...而且仲加左菠菜...感覺健康好多意大利香辣腸炒扁意粉 ($48): 意粉炒得好乾身, 吸收晒香辣腸既肉味...蘑菇雞肉忌廉天使麪 ($48): 我最鍾意呢樣, 清清地0岩晒我...芝士蛋糕 (跟餐+$15): 唔講真係以為係0係酒店買番黎..好好味...芝士味好濃...一定要試最滿意既係...每道菜賣相都好靚, 果然係酒店出身, 見到咁靚都令到食慾大增...而且餐廳奉行健康煮法..少油少調味...食完都唔口渴...加上份量頗多...一人一個餐都可以食到好飽好飽...

南瓜忌廉湯: 好味...好濃既南瓜味..有粒粒南瓜蓉...

脆烤豬仔脾伴薯菜
意大利香辣腸炒扁意粉
蘑菇雞肉忌廉天使麪
芝士蛋糕
2009-06-22
昨日同一家人去光顧, 因為之前我本人同男朋友都食過下午茶及按摩, 野食方面好咪另外按摩技術好好價格都好合理, 因此就襯父視節同屋企人一齊吃下晚餐......我地book咗枱8:00 去到已經有位, 環境: 好舒適, 座位都好寛闊, 張枱都好大張, 好整潔食物: 我地order 咗父親節set 1) 頭盤: 露笋三文魚雜菜沙律-----個汁係黑醋汁...我鐘意, 因為酸酸地 個露笋好新鮮 2) 湯: 海鮮雜菜忌廉湯+onion bread 個湯唔係好''杰'' 味道飲到雜菜味....唔係出面個D ONLY 忌廉味 3) 主菜: 煎羊扒 另一個係 大蝦拼牛柳 ---- 我地ORDER 5成熟但兩個扒嚟到都9成熟...LEE 到要改善, 雖然全熟但一D 都唔硬和唔"UN", 個羊好"SO" 唔鐘意吃"SO"人就唔好叫 4) 主菜: 蒜片香草墨魚麵 ----- 夠乾身, 但食落去唔乾好香蒜味, 意粉硬到剛剛好唔會太"林"(合香港人要求) 5) 甜品: 本身set 跟焗牛油麵包布甸---LEE 個好好吃
環境: 好舒適, 座位都好寛闊, 張枱都好大張, 好整潔
食物: 我地order 咗父親節set
5) 甜品: 本身set 跟焗牛油麵包布甸---LEE 個好好吃, 我之前吃過出面個D 都濕淋淋的, 但LEE 個就做都好SOLF夠乾身, 我地再叫咗個心太軟------細細個食咗都唔會好"流"和 NEW YORK CHEESE-----好重CHEESE 味, 一D 都無偷工減料, 特別之處ON TOP 唔係SOUR CREAM 都係CHEESE, 好正!!

我食第二次都覺得好, 因此要推介下大家, 一來可以支持下佢地二來食物水準係好好的......

2009-06-21
慶祝紀念
父親節
  • 墨魚麵
  • 焗牛油麵包布甸
2009-06-11
被 openrice 常客們的食評吸引,早已打算到優閒堡一遊。星期三那天,有兩個 interview,朝早深水埗傍晚北角,兩者相隔五個鐘... 趁住有時間,倒不如找找優閒堡吧﹗那兒的位置真係好入好入... 好彩在見工期間隨身攜帶地圖,如果唔係應該搵唔到的了。入到去,仲未到 lunch hour,見到既係一張張梳化椅,座位舒適.. 雖然某 d 位置係有少少迫,但都唔錯﹗叫左個午餐: 蒜片香草炒蜆肉墨魚麵,另 +$15 心太軟伴雪糕。 蒜片香草炒蜆肉黑魚麵: 好香好香,上菜時真係有好大陣香味飄過黎。睇佢賣相已經好得,同埋佢真係落左好多洋蔥 (唔知點解洋蔥粒係比蒜片多).. 再加上落左相當份量既白酒去炒,所以食落去係好夠味﹗青紅黃椒炒得好爽,而蜆肉係雪藏貨,但勝在有好多粒,差唔多係可以「啖啖洋蔥啖啖蜆」~ 不過,今次既黑魚麵就略嫌硬身左少少 心太軟伴雪糕: 睇左下面既食評,都預計到心太軟既質素... 不過,都係忍唔住,心太軟癮大起,所以都係叫左佢返黎。迷你版既心太軟,感覺還好,因為唔洗驚肥 上碟時,見到佢外面好想有流心「呼之欲出」,咁就好開心啦﹗點知一切,原來裡面只有一毫子 size 咁大

上碟時,見到佢外面好想有流心「呼之欲出」,咁就好開心啦﹗點知一切,原來裡面只有一毫子 size 咁大既流心而已... 因為時間焗得過長,底部都有少少燶味了 ~

去到點零錢,陸陸續續有人黎,可見舖頭算是已「做出名堂」了~ 希望佢地生意會越黎越好。

社企.. 其實幾有意義,可以提供就業機會予有需要者,令佢地自力更新,真係要多多支持。除左餐廳外,亦有按摩、健身、美容等設施。本想趁着空檔順道按按頭肩頸,但原來之前係要 book 定先架 ~ 所以.. 如果想飯後按一按的話,記得打電話去預約啊﹗
+$15 心太軟伴雪糕
蒜片香草蜆肉炒墨魚麵
咁睇就好似有流心漏出黎,但原來流心只限於在外面看到而已...
蒜片香草蜆肉炒墨魚麵
2009-06-03 9 瀏覽
週三晚,難得晚上不用工作,在食友FL建議下,與食友們一起來這家新開的社企試試。公司最近長沙灣的太公,也順理成章地最早抵達。週三晚市的優閒堡,人不多;店員也很親切地送水送餐單等,有一位見我一個人坐著悶了,主動為我送上他們的中心通訊,讓我了解優閒堡的各類服務之餘,也可解解悶。食友們相繼抵達;(不過由於FL公司有要事,所以我們唯有忍痛作咗個決定:食住等...) 終於可以開動了!晚餐很豐富,有湯有包有沙律有主菜有飲品還送一個香蕉pancake,這麼多食物,才$88;不過,甜魔們最感興趣的,當然是甜品;心太軟等甜品跟餐$15, 不跟餐也才$28,這價錢實在非常親民。- 心太軟:甜魔們共吃了兩round;第一round感覺不錯,心太軟未算很香,但勝在夠鬆軟,也有流心,基本功合格;雲呢拿雪糕不算非常濃滑,配上這朱古力味沒有太濃厚的心太軟吃,味道不濃烈卻教人感覺清新舒服,別有一番風味。只是水準不平均,第二round的心太軟皆烤過龍,過苦了,希望能注意一下 (尤幸我們加$7要多一球雪糕,可多吃點搭救)- 麵包布甸:實在有待改進;烤得頗香,不過蛋汁很不足,只有最底的五份一才吃到香甜感,上面的,食味全無;如
) 終於可以開動了!

- 麵包布甸:實在有待改進;烤得頗香,不過蛋汁很不足,只有最底的五份一才吃到香甜感,上面的,食味全無;如果頂部麵包多索一點蛋汁,會好得多
- 特濃朱古力蛋糕:也有待改進;外層的朱古力看似厚實,卻朱古力味欠奉,得個甜字;裏面的海綿蛋糕,mousse等味道薄弱,看似層似豐富,卻吃不出來
- 雲石芝士餅:沒有印在餐牌上,只靜靜躺在餅櫃裏,那幽幽淡淡的芝士香,搭上順滑口感的芝士餅,為我們帶來驚喜。
- 香蕉pancake:跟餐的,也沒太大期望,pancake煎得夠薄且均勻,可惜蛋香和甜度皆不彰,猶幸用的香蕉夠靚夠香甜,誠意度加分。

完成了主菜,呼,也來一些side dish - 咸食中和一下:
- 南瓜忌廉湯:忌廉味很濃厚,可惜完全搶掉南瓜香的風頭,未能做到兩者平衡;太公還是偏好南瓜味較重南瓜湯;蒜蓉包香脆,只略嫌過油。
- 凱撒沙律:蔬菜新鮮脆嫩,沙律汁味道也很好,不錯!
- 香草燴羊膝伴薯蓉:羊膝肉嫩滑度和羶香皆只屬一般;不過以$88的晚餐價位來說,算超額完成;薯蓉不太滑且偏乾,不過也因此似自家以薯仔壓成,有一種原始味道,當慣蘇格蘭野人的太公覺得不錯。
- 德國烚豬手伴薯蓉:比想像中巨型,咸度適中,肉香也足,味道不錯;只是若能以烤焗方式製作,有脆皮,將會更香更可口惹味。
FL後來趕到,要了個蒜茸蜆肉墨魚汁意粉,也被我明搶了一條 - 嗯,墨魚汁味道不彰,但其蒜香卻令人心動!
期間,服務員見我們爭相為食物拍照,被我們逗得,開懷地笑了,毫沒一點的掩飾;這個開懷的笑,倒不令我們覺得尷尬,我好喜歡他的真摰直率啊!
「優閒堡」的名字起得好;地點有點偏僻,卻因這地理因素使這兒成了一個「堡壘」,沒有太多的嘈雜,令人有種安全感;加上直率友善的服務員,給人很有「家」的感覺,這份適意優閒,在香港不易找。食物雖然未算十分出色,但總算物超所值,加上製作夠用心,在這兒花上一個晚上,與朋友聊聊天講講爛gag
,也是一件賞心樂事!
其實優閒堡除了餐飲,也提供美容、按摩等服務,有興趣的可以到此看看詳情:
特濃朱古力蛋糕
香蕉pancake
加多了一球的心太軟
香草燴羊膝伴薯蓉
巨型德國烚豬手伴薯蓉
2009-05-31 9 瀏覽
一直好support社會企業,因覺得好有意思。知道我地頭長沙灣新開了一間社企優閒堡,有心太軟供應,即時提議來這裡搞一個甜魔聚會。原本是早一個星期舉行,不過當日有甜魔身體不適,延了一個星期。遲大到,到埗時各位已把主菜、甚至甜品吃完,幸好大家沒有埋單先走人(或者留番張單俾我埋而走先),而是喝著飲品說著爛gag等我,真感動。由於我來到時全部食物已被幹掉,碟都收埋,無法知道大家吃過什麼。也不理了,自己叫自己的,就一份蒜片蜆肉墨魚汁意粉,另加個心太軟,飲凍檸茶。不久,服務員就把意粉送上。賣相幾好的,顏色配搭得宜,對這味還有點期望。意粉質地較稔身,不過味道就不錯,亦幾香口。雖然蜆肉缺乏鮮味,但青黃椒絲爽口,還有不錯的菇類,其實也是對辦。心太軟原來只是迷你板本,份量比預期中細得多,bownie本身屬硬而不脆,也不香。切開,是幾流心的,可是朱古力醬不及濃郁,而旁邊的雪糕很快便溶掉。當然從沒想過在這地方吃到高水準的心太軟,所以也沒有失望。食友提醒話咖啡好苦,奶茶也只是lipton茶包,咁就兩樣都唔要了。穩穩陣陣要杯凍檸茶,果然是不過不失的。這裡的服務有如其他的社企,不算太專業,卻是很有誠意的,這點我倒欣

這裡的服務有如其他的社企,不算太專業,卻是很有誠意的,這點我倒欣賞,也是我一直支持社企的原因。

埋單每人約九十蚊,價錢合理。
蒜片蜆肉墨魚汁意粉
迷你板心太軟
切後
2009-05-29 18 瀏覽
上星期失約,是日終於齊人成局。餐廳頗為偏僻,如不是看了OR地圖正確位置,我真是找不到。大家急不及待先叫2個心太軟及1個麵包布甸作為頭盤。甜品散叫是$28,跟餐就$15,以這價錢,我一直沒有待期這個心太軟會驚為天人,起碼這個心太軟切開後是朱古力醬慢慢流出,奶味較重,似乎用了50%還未到的濃度朱古力製成,幸而甜度適中,而蛋糕表面不夠鬆脆。不過始終份量實在太細,前後叫要5個,平均一人一份。另外麵包焗布甸,做得不夠均勻,表層麵包不夠吸盡蛋汁,入口較乾身,沒有濕潤口感,而下層蛋汁又過多,似吃燉蛋多一點。特濃朱古力蛋糕-有著4種質地做成,看似層次豐富,原來味道是最差的一個。雲石芝士蛋糕-出乎意料之外,這個是全晚最出色的甜品,cream cheese香濃,質地也很細滑。跟晚餐的香蕉pancake,薄薄的薄皮包住厚厚的忌廉及香蕉,為免浪費quota,我只食了香蕉吧了。寫完甜品,接著是鹹食,5個人叫了兩個晚餐及一個廚師推介。晚餐的南瓜忌廉湯是一個普通的忌廉湯,沒有南瓜的清甜味。頭盤是凱撒沙律,沙律菜新鮮爽脆。主菜之一的烚豬手伴薯蓉,超巨型的豬手,因是烚的關係,豬皮沒有香口的脆皮,而帶了一點膠質成份,但豬

大家急不及待先叫2個心太軟及1個麵包布甸作為頭盤。

寫完甜品,接著是鹹食,5個人叫了兩個晚餐及一個廚師推介。

主菜之一的烚豬手伴薯蓉,超巨型的豬手,因是烚的關係,豬皮沒有香口的脆皮,而帶了一點膠質成份,但豬毛還未清除。而薯蓉可吃得出是用新鮮薯仔壓製,不是用現成開成的,入口不會太黏性。

另一主菜是香草燴羊膝伴薯蓉,又是一大隻羊膝,肉質夠入味,而可借稍為鞋口一點。

這兩個大型主菜已填飽我們四人的胃肚子。

遲來的食友揀了蒜茸蜆肉墨魚汁意粉,我也好奇一試,因有蒜茸關係,炒得幾香,只是墨汁意粉稍為腍身。

是晚下雨天,餐廳又在9點關門,而大家也想趕著看柴9哥,所以食完後大家也急急趕回家。
心太軟
蒜茸蜆肉墨魚汁意粉
2009-05-27
雲石芝士蛋糕
2009-05-28 4 瀏覽
不是食友提出,也不會注意到這間偏遠難找的社會企業。而店如其名,優閒堡的環境果真悠閒舒適,服務亦如食家介紹,是有心又親和的,值得支持。 不過甜魔的心無法安靜,一抵達就與Oli及太公心急掃了數款甜品($28@)!  朱古力心太軟加雪糕-心太軟份量比預期小,香味一般;雖切開頗為流心,可朱古力味不夠濃郁,未能與雪糕形成強烈對比。麵包布甸-豐滿的外型很快倒塌,而在仍熱時食用質感已經很實,味道又不香不滑,不推介。特濃朱古力餅-被誘人的名字騙到,除了類似大陸朱古力的外層,朱古力慕絲及海棉蛋糕絕無濃郁朱古力味,被認為是全晚最差甜品。雲石芝士餅-有點想不到的驚喜:芝士味較濃頗突出,若質感再濕潤少少,將是一件很出色的甜品! 當然也要照顧在場的龍的咸胃,也挑要了2份精選晚餐,$88已包餐湯、餐包、沙律、甜品及餐飲: 南瓜忌廉湯-南瓜味淡淡的,忌廉味較重質感香滑,配以蒜茸脆多士也不錯。凱撒沙律-新鮮爽脆的生菜加上適量沙律醬,有中上水準,很快清碟了!燴羊膝-多肉的羊小腿肉質嫩滑,以此價位實在超值,不過羊騷味不突出,醬汁亦不夠惹味,需額外薄荷醬調味。底層是超大量薯蓉,據Oli講是新鮮薯仔所製,然而香滑度一般。恰豬

恰豬手-又是大大份的主菜,不過其實豬骨也頗巨;雖然大家都更愛香脆的烤豬手,不過這個恰的也算咸香有致,配以淡芥末享用也算不錯。
跟餐甜品-是雪藏的香蕉班戟,皮厚又硬加上超大量忌廉,水準不值一提。
飲品-要了熱奶茶與熱咖啡,奶茶是lipton茶包貨色,欠特色但香滑滋味比特濃較苦的咖啡其實更為吸引。

以上當然未夠滿足甜魔,餐後大家再叫多2個心太軟,並加$7加大雪糕。心太軟仍是很快上檯,但第2次焗得有點過火,明顯有點苦及不夠首回的流心。

大家吃得太急,有點對不起加班後姍姍來遲的FL;而其實他後加的墨魚汁意粉心太軟凍檸茶,看上去也頗吸引,不過已經沒有胃納再試了!

而其實匆忙的最大原因,就要是趕電視劇。期待下次真正騰空心思神緒,再一起傾過食過!
心太軟加雪糕
特濃朱古力餅
2009-05-27
心太軟加雪糕
2009-05-04 8 瀏覽
佛誕上班日,準時下班後走到這間社企餐廳嘗試一下;原來它隱藏在順寧道最多車房那邊的角落,要不是早有準備,真的不易找到這間隱蔽餐廳,也不知道車房中會有間如此寧靜的小餐廳。還在門外研究餐牌,工作人員已有禮地介紹還有午餐,還幫我開門;內裡佈置簡單,人客三四超合我意!店員送來一杯暖水,怕飲水喉水的月巴人安心飲用!南瓜忌廉湯濃稠香甜, 濃得連表面也有層皮,利害!!南瓜湯質感滑溜,味道香甜濃郁,加上一撮蕃茜碎,真的好飲!! 所配小麥包烘得熱乎乎的,又軟又熱還有點葡萄乾甜味,抹上牛油味濃的安可牛油,好吃好吃!! 當日月巴人沒吃早餐餓得要緊,這碗熱湯和麵包簡直是我的救星!意大利香辣腸炒扁意粉意想不到的大碟!最吸引我的還是意粉中那支搖曳生姿的葉子!!扁意粉煮得彈牙很有水準,雖然我一向不太喜歡扁意粉,但今次的確水準很好!香辣腸份量不少,並不是寥寥幾片算數,味道微辣頗為特別,吃極仍有的香腸片令我極滿足! 紅綠燈甜椒份量多又甜, 還有少量鮮冬菇和雞髀菇片, 清清的又是好吃! 最佩服是炒意粉用油份量不多,所以一點也不會油膩,讚!凍奶茶明顯是茶包味道, 輕淡的紅茶對我來說是很不夠味,而且糖水下得稍多以致有點過甜,這

店員送來一杯暖水,怕飲水喉水的月巴人安心飲用!

凍奶茶明顯是茶包味道, 輕淡的紅茶對我來說是很不夠味,而且糖水下得稍多以致有點過甜,這方面有些失色,要是可以讓客人自行加糖一定會好一點。

廚房傳來蛋糕香氣不久,我的心太軟來了!! 只是份量似乎有點迷你,當作少吃多滋味好了! 心太軟焗得很香,表層真的烘得脆口,蛋糕層厚薄剛好,很有吃蛋糕的質感,而且很夠熱度!!只是沒有流心情況,真的只是中間部份還有點軟軟,名符其實的心太軟!朱古力味道不算很濃,可以做得更濃香,蛋糕甜度本身偏低,配合甜甜雪糕就剛剛好!

香草雪糕雖沒有香草籽在內,質感還算滑溜,只是不太夠凍,上桌時己開始溶化! 要是再冰凍一些更硬身一些吃來會更妙! 伴碟的奇異果和火龍果略為清淡,最後用來清清味蕾就非常好。

店裡員工都是唐氏綜合症或其他傷健小朋友,雖然智力比不上我們,但他們真的用心去做好這份工作,也盡力用最好的禮貌對待客人,而客人們也對他們很包容,落單時也慢慢地說,讓他們慢慢地寫;負責招待我的應是一位新員工,旁邊有位大姐姐/大哥哥負責教導如何上餐,很有耐心。

帳單上有朵花花型的便利貼讓客人寫些東西給店員,我當然不會拒絕啦

題外話:途中路經月巴人到這世界後的第一個居所,變化仍舊不大,還見到2間也許小時候曾來過的老冰室,擇日一試。
午餐餐牌
香辣腸扁意粉
心太軟配雪糕
真的心太軟
2009-04-30
前排睇雜誌見到介紹依間社企, 見地址又近屋企, 一心黎試下, 表逹下對弱能人士既支持。食物水準不錯, 甜品的確較主菜吸引, 服務生招呼好細心可改善之處就係食物份量較細, 尤其甜品, 賣相不錯但比較細size。>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>相比一般cafe, 環境静d又有大電視睇, 價錢合理(晚餐六十蚊左右有意粉同飲品)。最最最緊要係----------服務態度好, 我一諗到去d旺區cafe, 環境又差, 招呼又求其, 俾錢食野仲要受氣! 我寧願搵間遠少少, 但保証服務生用心咁serve你既cafe去食! 好值得支

食物水準不錯, 甜品的確較主菜吸引, 服務生招呼好細心

好值得支持, 我會再來的!
煙雞肉華多夫沙律
見到兩隻匙羙打對面放呀? 個侍應自動識分開放就番我地個位 (依d咪叫service 囉!)
墨魚汁意粉, d 磨菇好食
2009-04-29
煙雞肉華多夫沙律
墨魚汁意粉, d 磨菇好食
  • 甜品
2009-04-27
當你以為荔枝角係一個工業區,西餐唔會有太多選擇的時候,其實不然。隨便數數都有成十間鋪,要華麗的有G. Gallery,要普通坐得舒服的有Jazz Café或Uno Uno,要速食可以去Cheers & Taste。要經濟實惠,可以去優閒堡---餐飲由曾於酒店工作的大廚主理,樓面由唐氏宗合症及弱智人仕負責。店舖唔係在大街長沙灣道同青山道,反而係縮入去的順寧道,要搵亦唔難,不過就是不太就腳。當然有實力的,多遠都有人幫襯。 第一次係同老細同班舊同事去,我要咗煙雞雜菜沙律($32),亦試咗老細的龍脷柳($48)。餐跟包同湯或餐飲。我的沙律新鮮,煙雞份量足,配黑醋的食法都係第一次,感覺新鮮又美味。而老細的魚柳的煎功不錯,皮脆肉嬾。同檯的濶太舊同事,大讚個魚柳白汁,係用靚貨做既。不過最大驚喜係甜品(餐加$15),款式好多,我地一共選了五個。先上特濃朱古力蛋糕同綠茶紅豆蛋糕,是來貨的,味道較甜。之後上的木糠布甸都幾滑。朱古力心太軟加雲呢哪雪糕,剛焗好,以凍碟上檯,夠認真。鬆化的外殼包住熱辣辣的朱古力,加上凍冰冰的雪糕,味道幼滑。最後上的麵包布丁,充滿了牛油和蛋香,外脆內軟,絶對值得一試。是日發生了小

不過最大驚喜係甜品

是日發生了小插曲,係我地叫餐的時候唔記得落飯、意粉、定薯菜,重有老細個咖啡要最後上,但他們提早上了。其實同事都話無所謂,但老細都係叫咗服務員過來
,好細心同他講d問題…其實營運一間50人餐廳不是易事,何況係弱智人仕。為何我們就不能放下無謂的執着,真真正正去優閒一刻?
煎魚柳最正
homemake麵包布丁最正
煎魚柳最正
homemake麵包布丁最正
2009-03-21 5 瀏覽
星期六去完香工, 但老公又唔肯出來陪我吃飯, 我就call個friend出來吃飯. 不過, 我又唔知吃什麼好. 我個Friend就話不如試下間新開的Serene Club. 佢話早上搭車見到的, 是香港唐氏綜合症協會開的. 個餐廳師傅之前是酒店度做的. 我話OK試下啦去到個處環境唔錯, 成間Coffee shop咁. 跟住入到去見到有Lunch set. 我地就一人選了一樣Share來吃. 我地點了一個三文魚薯仔沙律, 一個吞拿魚煙肉蘑菇焗意粉. 呢個餐一係跟湯, 一係跟餐飲. 如果想2樣都要就加 5蚊. 我地見佢個湯好特別下, 不是一般的羅宋, 忌廉, 就要了湯.佢地有部份的侍應是唐氏綜合症的人士, 但招呼好好, 做野也很小心.正式上菜了, D湯唔錯, 真係用南瓜煲出來, 仲有南瓜蓉係入面. 我同個Friend都好鍾意.跟住沙律同意粉上來, 哇..真係鋪得好靚 , 好似酒店個D. 試下個味先..哇個意粉好熱..(好在個侍應剛才有提.) 好味..又夠汁, d料都好多. 而且個汁唔會太稀, 最正就係個意粉焗完後仲好彈牙. 個沙律都唔錯, 如果再多2片三文魚仲好. 跟住我地吃完後, 心
星期六去完香工, 但老公又唔肯出來陪我吃飯
去到個處環境唔錯, 成間Coffee shop咁.

正式上菜了,
跟住沙律同意粉上來, 哇..真係鋪得好靚
, 好似酒店個D.
個沙律都唔錯, 如果再多2片三文魚仲好.
跟住我地吃完後, 心思思想整多個Cake Share. 我同個friend行埋個蛋糕櫃, 個侍應就好落力同我地介紹, 今日的精選是綠茶紅豆蛋糕. 不過, 我個Friend麻麻地綠茶, 就選了個藍莓Cheese cake.

哇, 有驚喜, 原來D藍莓不止是Cake的表面, 連Cheese入面都有, 已經同Cheese融為一體.
我地吃完買單, 都不用100蚊. 而且每人給了我們一張卡, 寫我們是第幾位客人. 同埋下次再來就送一杯咖啡.
Yes, 我一定會再來. 不是因為杯咖啡. 因為D食物真係幾好. 價格又合理, 服務又唔錯.
2009-02-21
  • 藍莓Cheese cake