因為好耐無食過允升既芒果糯米糍所以決定特登入去長洲食 順便行下🤣由以前細細個到依加每次入長洲都一定會去允升食芒果糯米糍咁多年質素都無變不過芒果始終要當造先好食所以今次食既芒果唔係好甜不過依然好味😋
因為好耐無食過允升既芒果糯米糍
不過芒果始終要當造先好食
所以今次食既芒果唔係好甜
不過依然好味😋
2022-07-06 1190 瀏覽
✨長洲芒果糯米糍 至於其他食物係…幾?✨.講到長洲嘅名物,相信大部分人都會諗起允升甜品嘅芒果糯米糍🥭難得6月底嘅星期三去到長洲,天氣又勁熱,而小店亦冇咩人就試下堂食~堂食設最低消費,每位要叫一個$15以上嘅甜點,唔包括糯米糍,我哋就叫多兩個糖水試下ʕ•ᴥ•ʔ.▫️芒果糯米糍 $15(8/10)每次去必叫,皮薄餡靚,芒果夠甜所以幾乎次次去親都會食😋.▫️榴槤糯米糍 $17(7/10)除芒果糯米糍外,我係第一次堂食及試允升其他甜品,槤榴餡幾簡亦夠creamy味道幾濃厚,個皮雖然都叫煙韌,但略為厚咗少少🤏🏻.▫️榴槤凍奶 $38(6/10)凍奶好食,有少少入口即溶feel,但啲榴槤肉同糯米糍完全唔同,又硬又澀🥲.▫️芝麻糊豆腐花 凍 $20(2/10)豆腐花正常,但配上稀到不得了嘅芝麻糊,感覺真係好唔掂🤣難食到食咗啖冇再食.❥…除糯米糍外,今次叫嘅糖水都好麻麻,除非來搵個地方坐下抖抖,唔係嘅話覺得只需食糯米糍就夠🙈.如果鍾意我嘅𝐏𝐨𝐬𝐭 (˶ˊᵕˋ˵)希望你可以𝐅𝐨𝐥𝐥𝐨𝐰我@fibee3b
✨長洲芒果糯米糍 至於其他食物係…幾?✨
講到長洲嘅名物,相信大部分人都會諗起允升甜品嘅芒果糯米糍🥭
▫️芒果糯米糍 $15(8/10)

每次去必叫,皮薄餡靚,芒果夠甜所以幾乎次次去親都會食😋
▫️榴槤糯米糍 $17(7/10)

▫️榴槤凍奶 $38(6/10)
榴槤凍奶

▫️芝麻糊豆腐花 凍 $20(2/10)
芝麻糊豆腐花

豆腐花正常,但配上稀到不得了嘅芝麻糊,感覺真係好唔掂🤣
難食到食咗啖冇再食

2022-07-04 210 瀏覽
( ´•౪•`)┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈難得入長洲緊係要食芒果糯米糍!不過其他甜品就一般,勝在有得堂食😊┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜芒果糯米糍 $15 (4/5)都有半個手掌大!而且皮算薄不乾芒果肉不酸!果肉夠厚😋而且姨姨們都係即場製作確保新鮮┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜榴連糯米糍 $17 (2.5/5)呢個就比較失色,糯米皮太厚🫠榴連果肉口感不錯!但味道不太濃如果可以薄皮一點應該更好食┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜榴連凍奶 $38 (3/5)榴連肉份量足夠但太熟🫠個人麻麻地呢種口感,不過榴連夠濃味(笑奶凍有驚喜呢,很滑入口像布丁🍮┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜芝麻糊豆腐花 $20 (2/5)非常一般的甜品,芝麻糊比較淡味豆腐花不夠滑溜🫠┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈Ig @cheri_foodiary
( ´•౪•`)
┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
難得入長洲緊係要食芒果糯米糍!
不過其他甜品就一般,勝在有得堂食😊
┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜芒果糯米糍 $15 (4/5)
都有半個手掌大!而且皮算薄不乾
芒果肉不酸!果肉夠厚😋
而且姨姨們都係即場製作確保新鮮

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜榴連糯米糍 $17 (2.5/5)
呢個就比較失色,糯米皮太厚🫠
榴連果肉口感不錯!但味道不太濃
如果可以薄皮一點應該更好食

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜榴連凍奶 $38 (3/5)
奶凍有驚喜呢,很滑入口像布丁🍮

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜芝麻糊豆腐花 $20 (2/5)
非常一般的甜品,芝麻糊比較淡味
豆腐花不夠滑溜🫠

Ig @cheri_foodiary
  • 芒果糯米糍
【 🥭芒果布丁 】($17)~~~📍評分:9/10~~~⏩ 允升甜品都係encore之選啦😛,最鍾意食佢既芒果系列,今次試下芒果布丁,都幾好食😋!~~~真係超多芒果粒🤩,滿灑咁滯,有幾舊偏酸,但係大部分都好甜😋,芒果控必愛💛!布丁口感好似啫喱🍮,食落又滑又彈😚,晶瑩剔透咁,冰涼微甜幾好食💦!~~~✅ 整體黎講,係足料抵食👅!個人幾推介允升甜品既芒果系列🥭!~~~性價比:5/5回頭度:4.5/5賣相:4/5環境衛生:3/5服務態度:4/5
【 🥭芒果布丁 】($17)
📍評分:9/10
芒果布丁
2022-06-27
下午茶
芒果布丁
每次去都好多人排隊,有次去到冇咁多人排所以去試吓難得攞到位,緊係試馳名嘅芒果糯米糍,皮薄餡靚,仲有得揀紫米皮,好特別!其他甜品就不過不失啦,唔會太甜,天氣熱嘅話解渴一流
每次去都好多人排隊,有次去到冇咁多人排所以去試吓
其他甜品就不過不失啦,唔會太甜,天氣熱嘅話解渴一流
2022-05-18 217 瀏覽
入到鋪頭因為前面咁啱有人四咗好多個糯米糍 店員包唔切 只好喺附近兜多個圈先再入去睇下買得未 等咗咁耐 15蚊嘅芒果糯米糍唔係冰凍嘅 皮薄餡多 係靚仔嘅 但芒果又唔係特別甜 我覺得同平時餅店買到嘅冇乜分別
2022-05-02 190 瀏覽
喺長洲行得攰攰地,見到呢間甜品好多人咁嚟到一定要食榴槤糯米糍同埋芒果糯米糍,咁入到去我哋就叫咗一個榴槤糯米糍一個窿芒果糯米糍一個榴槤紫米露,同埋一個鴛鴦芒果腸粉,糯米糍煙靭又唔會好甜,但最令我失望係鴛鴦芒果腸粉黑芝麻味同芒果唔係好夾,有啲怪,但係整體來講都可以過得去
2022-04-14
10 分鐘 (堂食)
2022-04-25 174 瀏覽
呢間係長洲甜品老字號, 而呢度必食既就係佢地既芒果糯米糍($15)🥭糯米皮勁薄勁軟綿綿, 芒果又勁甜, 真係好正🤤 除左白色既原味仲有紫色既黑糯米皮, 質地都係勁軟綿, 不過個皮冇咩特別味道🤔 呢個糯米糍我地差唔多日日都食, 最後都打包左最後四個返屋企😂 除左糯米糍我地仲試左佢地既糖水, 最好食既都係有芒果既楊枝甘露, 勁足料之餘仲要大大碗, 夏天食返碗簡直係一流😍 豆腐花溝芝麻湖就麻麻地, 所以推薦大家一定要黎食芒果糯米糍‼️呢度甜品既價錢同我中學階段黎既時候差唔多, 証明佢真係冇點加過價👍🏽

2022-03-27
  • 楊枝甘露
2022-04-10 225 瀏覽
係Instagram見到好多人推介呢間,下晝三點幾見冇人排隊,買咗兩個糯米糍,一個芒果一個榴槤。糯米糍嘅皮好厚,size亦都比較細。下晝五點左右坐低食糖水,已經好多人排隊,入到去之後見好多人想買糯米糍,見到店員喺度爆緊,但係係咁同啲客講已經賣晒。叫咗一個芒西凍奶,一開始嚟錯左芒果凍奶,之後同佢改返佢將啲芒果到返就加返少少西米露。芒果西米露味道正常,但係個奶凍係完全一啲味都冇,冇牛奶味,只係食緊一個好似啫喱咁樣既野。識緊嘅途中來來回回不停有客人想買糯米糍,都買唔到。糖水真係好麻麻地,下次應該唔會再幫襯。

識緊嘅途中來來回回不停有客人想買糯米糍,都買唔到。

糖水真係好麻麻地,下次應該唔會再幫襯。
芒西奶凍
2022-04-09
15 分鐘 (堂食)
2022-03-22 267 瀏覽
【長洲系列】尼到長洲又點可以唔食芒果糯米糍🥭允升係長洲尼講算數一數二應該都無人有異議,有唔少人都慕名去食,所以好早就賣晒,同埋有最低消費 (唔包糯米糍)💰大家要留意喇.🧡芒果糯米糍 $15 🧡榴槤糯米糍 $15可能會諗$15一粒糯米糍幾貴下,不過食過就會返尋味😋佢既糯米皮絕對唔係好薄好薄果隻,但係好軟熟係真既👍🏼食咁多次佢啲芒果同榴槤都係甜,次次都可以大大啖咬落去,見網上有啲comments話酸,不過趕🐷就無試過,可能係季節問題.🧡什果涼粉 $24其實呢碗係為左滿足最低消費而叫😅涼粉有涼粉味既,佢啲涼粉唔會好淋,比較實淨,什果有芒果+蜜瓜+哈蜜瓜+西瓜🍉🍈🥭唔係全部都好甜但係唔酸,每樣都有兩三粒咁算多啦,正常係加花奶不過趕🐷走左
【長洲系列】
🧡芒果糯米糍 $15 🧡榴槤糯米糍 $15
🧡什果涼粉 $24
2022-03-14 225 瀏覽
去長洲就係不停食食食,但食到幾飽都好,都一定要嚟買埋個芒果糯米糍先走~如果要堂食就有最低消費,所以買咗幾粒芒果糯米糍就出去食。佢嘅糯米糍皮真係好輕好軟,唔似一般嘅糯米糍皮要咬好耐。雖然係冬天,但芒果都好甜,正。每次嚟都只係買芒果糯米糍,下次有機會有時間再試下佢啲糖水。

每次嚟都只係買芒果糯米糍,下次有機會有時間再試下佢啲糖水
外賣自取
2022-02-17 254 瀏覽
嚟過長洲嘅都知一定要食芒果糯米糍 雖然我記得以前來長洲 唔知其他人啦我自己就唔係食開呢間甜品嘅😂所以對我來講邊幾新鮮㗎🤤 佢呢間嘅芒果糯米糍 咁多人推介當然都冇令我失望 佢唔算係皮好薄嗰種但又唔係厚度得好少芒果肉 佢嘅芒果都係大大嚿好足料 而佢層糯米皮唔厚唔薄啱啱好有啲咬口👍🏻因為平時都係食開普通嗰隻所以今次另外再嗌左個黑糯米!都幾好唔錯唔錯好有黑糯米味🤣因為佢如果堂食嘅話就一定要叫糖水所以我哋都嗌左個楊枝甘露 雖然佢呢度淨係出名芒果糯米糍但佢個楊枝甘露都唔差㗎🥰總括而言今次體驗唔錯我諗以後嚟長洲都要食返次😂😂😂😂

楊枝甘露

總括而言今次體驗唔錯我諗以後嚟長洲都要食返次😂😂😂😂
楊枝甘露
  • 黑糯米皮芒果糯米糍
2022-01-03 286 瀏覽
聽聞呢間係長洲出名嘅甜品店,難得入到長洲再去試試啦,點知都係有點失望。上次同朋友入長洲時,己經試過 佢地g嘅芒果糯米糍,咬左一谈,feel 到中伏,芒果係酸嘅。今次再入長洲,打算俾多次機會,點知都係失望。上次深刻教訓,今次我己經無再試芒果糯米糍,但甜品啲芒果依然酸到不得了,加埋啲西米一齊食都係好酸。同行友人話芒果糯米糍都係酸芒果,真係無下次。
2022-01-02 226 瀏覽
嚟長洲一定要食芒果糯米糍!今次試下依間先禮拜六聖誕節正日大概3點幾門口就已經有好長人龍如果係外賣糯米糍直接行入鋪裡面買就得㗎喇兩件普通皮同兩件黑糯米皮芒果糯米糍皮薄而且幾煙韌芒果都好大塊多汁但芒果就唔算好甜食到最尾有少少酸但到值得一試㗎!
嚟長洲一定要食芒果糯米糍!
今次試下依間先

皮薄而且幾煙韌
芒果都好大塊多汁
但芒果就唔算好甜
食到最尾有少少酸
但到值得一試㗎!
2021-12-25
5 分鐘 (堂食)
黑糯米皮芒果糯米糍
2021-12-31 140 瀏覽
允升甜品鋪頭睇得出有啲歷史,裝修好傳統,不過乾淨企理,自設嘅洗手間都非常乾淨。呢間出名芒果糯米糍,我四點幾去到已經賣曬,想食記住早啲嚟。雖然無糯米糍,但我都試咗兩款甜品。糖不甩 $16等咗10分鐘先上枱嘅糖不甩係值得等待!糖不甩仲暖暖地,煙韌不痴牙。旁邊啲碎碎好有果仁香,小小脆,幾好食。薑汁撞奶 $30呢個唔係餐牌上面,另外貼紙係牆上推廣。睇得出係即撞,而且係超超超嫩滑!一吸落口即刻消失,推薦👍另外就講下服務,姐姐做到無停手,所以講嘢比較直接而且中氣十足,但我感覺到佢係用心做嘅,只係語氣唔似而家時下追求嘅溫柔。我發現長洲好幾間鋪都係咁,「大聲唔代表無禮貌」,所以服務我都覺得ok😂
允升甜品

糖不甩 $16