2025-07-19
大熱天時35度,帶住小朋友活動完之後,身水身汗,見到附近有元朗冰室,一於入去醫肚。餐廳嘅裝修主要以黃色為主,感覺精神有活力。打開餐牌,有很多不同嘅選擇,由一般茶餐廳嘅食品,到小朋友喜愛嘅菜式都有,正值下午茶時間,我哋一於試多幾款一齊食。咖喱牛肉意粉牛肉嫩滑彈牙,意粉啖啖掛上香濃嘅咖喱汁,咖喱汁唔算辣,大人小朋友都食到。招牌厚豬扒上枱發現塊豬扒size大過我隻手, 唔單止大,還要是厚厚的。入口香脆啖啖肉,滿滿嘅肉汁,香氣四溢。素菜pizza配薯條是日pizza是素菜口味,上碟時小朋友見到已經心心眼😍,我哋一人一塊,食落有驚喜。批底香脆,配上三色椒及菠蘿,香甜爽口,小朋友食唔夠。和風雞肉披薩 小朋友要encore 🍕, 試埋佢嘅和風雞肉披薩。全個pizza有八件,雞肉配上和風醬,加埋脆脆嘅餅底,一人一件好快又食晒。冰室一口西多士一口西多士外脆內軟,配瀑布煉奶及朱古力醬喺面,切好晒一粒粒size剛剛好,小朋友食到舔舔脷,如果多啲朱古力醬仲正。禾味燒BB鴿外觀色澤光亮,散發着脆皮香氣,入口皮薄肉嫩,配上淮鹽,提升乳鴿口感層次。沙嗲牛肉包嫩滑彈牙嘅牛肉,配上香濃嘅沙嗲醬,再放入剛焗好香脆嘅熱狗包
餐廳嘅裝修主要以黃色為主,感覺精神有活力。
招牌厚豬扒
素菜pizza配薯條
和風雞肉披薩
小朋友要encore 🍕, 試埋佢嘅和風雞肉披薩。
冰室一口西多士
禾味燒BB鴿
沙嗲牛肉包
嫩滑彈牙嘅牛肉,配上香濃嘅沙嗲醬,再放入剛焗好香脆嘅熱狗包內,入口沙嗲醬滿滿的近乎爆出嚟,夾埋熱狗包吃剛剛好,口感大滿足。
鹹魚雞粒炒飯
炒飯夠乾身,粒粒分明,配上爆香咗嘅鹹魚粒及雞粒,每一啖都有唔同嘅口感,層次分明,一人一碗好快又K.O. 哂
照燒汁鰻魚丼
小朋友想食鰻魚,煎香嘅鰻魚面上鋪上厚厚嘅鰻魚汁,香滑綿綿,配上海帶、粟米及配菜,大家表示食完飽飽。
總括而言,價錢大眾化,性價比高;夏天熱熱,坐得舒適。小朋友最鍾意食佢個比蕯,絕對係厚切豬扒以外嘅另一小驚喜。