2022-09-18 426 瀏覽
去完尖沙咀行街~見元朗冰室話係厚切豬扒專門店~一於試吓啦未到食飯時間所以唔係太多人厚豬扒配辣肉醬飯~辣肉醬偏辣食落似辣豆瓣醬煮豬肉碎~食落好鹹撈飯可能好D~配西蘭花、粟米粒賣相都算吸引~厚切豬扒即叫即炸夠晒厚~不過炸完偏油~食落肥瘦均勻唔會乾牛肝菌汁牛扒、雞扒意粉~雞扒同埋牛扒都係黑椒味~牛菌汁食落似蘑菇汁~菇味濃不過唔係咁夠菇香~水煮意粉撈埋食先夠味跟餐配熱飲~一杯熱啡一杯茶走咖啡香濃~奶茶夠茶味
去完尖沙咀行街~見元朗冰室話係厚切豬扒專門店~一於試吓啦
未到食飯時間所以唔係太多人

厚豬扒配辣肉醬飯

牛肝菌汁牛扒、雞扒意粉
跟餐配熱飲~一杯熱啡一杯茶走
咖啡香濃~奶茶夠茶味
2022-08-17
厚豬扒配辣肉醬飯
最近係尖沙咀做完gym想搵雞肉食補足蛋白質,於是搵左好耐搵到呢間元朗係無分店嘅「元朗冰室」!我住元朗都未聽過呢間野,原來只有市區有店。見佢個燒雞餐好抵食咁,於是入左去,點知坐低佢話賣哂!!!但好肚餓,於是叫左另一個招牌菜「double厚切豬扒飯」再加$5辣肉醬,睇落性價比好高呀吓!黎到個豬扒大到離譜,只係賣緊$66真心Ok抵食!可以睇到我一手一塊,仲要厚切!然後味道咸咸地,超香脆,呢個價錢黎講仲要尖沙咀地舖,好抵食呀!肉質勁厚好juicy🥰🥰🥰$5辣肉醬都好大碗,抵比佢加錢!最後我食左半份就打包,根本係兩個豬扒飯嘅份量,勁誇張!

我住元朗都未聽過呢間野,原來只有市區有店。

見佢個燒雞餐好抵食咁,於是入左去,點知坐低佢話賣哂!!!

$5辣肉醬都好大碗,抵比佢加錢!

最後我食左半份就打包,根本係兩個豬扒飯嘅份量,勁誇張!

• DOUBLE厚切豬扒飯
雜扒餐🍽️$88🐓雞扒🥩牛扒🍳煎蛋🥓火腿,司華力腸,紅腸,伴碟有點雜菜跟粟米🥦🌽選了黑椒汁,仲系舊式扒房咁淋汁上去,好有儀式感👍🏻👍🏻隨餐配🍞蒜蓉多士🫕牛肝菌湯🥔焗薯蓉牛肝菌湯絕對要提,整得好濃,系分分鐘比外面西餐廳整得仲好,令我驚喜送飲品:🧋紅豆冰不用加錢,紅豆夠淋,不會太甜,不用另加錢來說絕對收貨!特餐 $58🥩🍜招牌厚豬扒麵,配炒蛋🥚及蒜蓉厚多士半塊🍞味道正常,份量都足夠值得提一定系塊豬扒🤤,真系夠大塊又夠淋!餐廳都幾大間,大部分都系卡位,兩個人坐得幾舒服,冷氣又夠!好抵食,性價比好高,一定會再嚟!
雜扒餐🍽️$88
選了黑椒汁,仲系舊式扒房咁淋汁上去,好有儀式感👍🏻👍🏻

隨餐配🍞蒜蓉多士🫕牛肝菌湯🥔焗薯蓉

特餐 $58
🥩🍜招牌厚豬扒麵,配炒蛋🥚及蒜蓉厚多士半塊🍞
味道正常,份量都足夠
值得提一定系塊豬扒🤤,真系夠大塊又夠淋!
特餐

特餐
2022-08-01 541 瀏覽
尖沙咀食下午茶要平靚正吾算多選擇行左好耐我地都係選左食茶餐廳雖然茶餐廳的選擇多不過間間都係食個d餐廳環境卡位好多不過我地選左座2人卡近門口位因為無甘嘈歐洲大熱狗配熱好立克似ixxx的熱狗加大版脆皮腸吉列脆魚柳+薯條配紅豆冰魚柳即炸吾想食薯條的朋友可以選沙律冰飲加$3轉紅豆冰加$5好多紅豆
尖沙咀食下午茶要平靚正

冰飲加$3轉紅豆冰加$5
好多紅豆

2022-07-31
2022-03-28 1442 瀏覽
今日行過尖沙咀比佢寫住1991年厚豬扒專門店字眼吸引著。招牌亦用了藍黃對比色,來吸引行過的路人。店內的設計亦非常舒適乾淨。尖咀冰室除了紅茶好食外,還想到元朗冰室。 茶餐廳環境、衛生來說算很不錯。比佢寫住1991年厚豬扒專門店字眼吸引著。招牌亦用了藍黃對比色,來吸引行過的路人。$52 極品厚豬扒跟薯條配凍檸茶叫了他們鎖店之寶,炸厚豬扒試試。 豬扒炸到金黃色,入口後肉質好彈牙同滑,好有豬味。 伴碟嘅青瓜同蕃茄都好fresh, 無苦澀味。 薯條炸到金黃色,外脆內軟。 好食過老麥勁多倍。 凍檸茶-比了四片檸檬,好有誠意。甜味比茶味出,茶唔夠濃。但飲得出是新鮮沖,唔會有苦澀味。 尖咀冰室除了紅茶好食外,現在還多個選擇- 元朗冰室。 環境、衛生及服務來說算很不錯呢!

$52 極品厚豬扒跟薯條配凍檸茶

2022-03-27
  • 厚豬扒
2022-02-06 908 瀏覽
尋日朝早約咗個客喺尖沙咀食早餐,好懷念元朗冰室嘅全日早餐,就決定入嚟再回味。入到黎諗都唔使諗就叫咗個雞扒嘅全日早餐。其實佢呢度最好食嘅就係豬扒,但是早餐食豬扒怪怪地所以就選擇咗雞扒。呢間嘅雞扒其實都好好食佢煎得好香。另外佢呢一度個蒜蓉包超級正,好香濃嘅蒜蓉味。佢嘅腸仔唔同一般茶餐廳嘅腸。唔知點解呢間嘅腸仔特別好食。同埋我幾鍾意佢呢一個全日早餐用大嘅圓形碟去裝飾物。呢個擺法幾靚幾吸引,感覺似去西餐廳。價錢都係$50-60,值得推介。
2022-01-04 695 瀏覽
元朗冰室個位置好易搵,餐廳都好大,坐位舒服闊落。員工服務態度非常好,待人友善。厚切豬扒質素好高,啖啖肉汁而且大大塊,價錢都唔洗$60。性價比極高。鰻魚拉麵都唔錯,另外仲有碟鰻魚汁細碟另上。
2021-12-13 653 瀏覽
去尖東睇燈飾想平平地食一餐,經過元朗冰室發現價錢唔貴,於是就試下啦!當時仲有下午茶餐,玉子鰻魚丼飯$56 包熱飲照燒汁鰻魚拉麵 $56 包熱飲兩款的鰻魚都份量十足,仲另外配一小碟鰻魚汁!另外,唔少得試埋佢的鐵皮馳名厚豬扒餐$78 包焗薯, 牛肝菌湯, 蒜香法包, 紅豆冰, 豆腐花豬扒果然係佢的招牌菜,夠厚得黎又好嫰滑,超推介。我揀左配黑椒汁,穩穩陣陣,味道亦好正常。加上包咁多配菜又包甜品,紅豆冰唔使加錢,真係夠晒抵食,實夠晒飽,性價比極高。

當時仲有下午茶餐,
玉子鰻魚丼飯$56 包熱飲
照燒汁鰻魚拉麵 $56 包熱飲

兩款的鰻魚都份量十足,仲另外配一小碟鰻魚汁!

2021-11-13 647 瀏覽
朋友介紹📢 話鐵板扒餐好抵食 ~~~我叫咗份雜扒餐🍽️ 份量比我想像多🤩有雞牛扒各一塊 🥩 蛋 🍳 火腿 蟹柳 一條司華力腸仲有個蒜蓉多士🍞 餐湯🍲 焗薯蓉 咁多野食加埋都只係$88蚊🤩🤩 加凍飲+$3🍹賣相同味道都唔錯😋😋😋 呢個價錢 可以接受👍🏻👍🏻對女生👧🏻嚟講 可能份量有點多 我淨係食塊雞扒都飽咗😅本身諗住打包塊牛扒同條司華力腸返屋企食 但好似有點尷尬😅結果浪費了食物🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️
朋友介紹📢 話鐵板扒餐好抵食 ~~~
我叫咗份雜扒餐🍽️ 份量比我想像多🤩

鐵板雜扒餐
2021-10-31
鐵板雜扒餐
2021-11-02 435 瀏覽
我昨天晚上10点40左右到尖沙咀的元朗冰室,店内而已很多人,而且不断地的有人入座。其实只从我九月份开始吃了它的烧🐔套餐后深深地爱上这间冰室😍😍,已经成为我的饭堂了,我会有空的时候就来吃东西。但是我一直没有吃它驰名的厚🐷扒,所以今次就点了个厚🐷扒铁板套餐。这里的所有服务员态度超级好,又友善又礼貌,值得表扬!我点餐时男服务员亲切地告诉我红豆冰沽清了,我当时非常心情有点失落😞,他叫我点热饮料不用收费,我点杯热鸳鸯。由下单到餐不到五分钟,简直是神速👍🏻👍🏻😄😄,我被当时被吓了一跳😱😱,而且铁板是热腾腾带着霧煙(渣渣声)放在我面前,我也被煙到了🤣🤣🤣😅😅😂😂。汤、薯蓉质量一如既往的好,鸳鸯令我喜出望外,茶同啡比例相当好,又香又滑又浓,缺点就是不夠热度。铁板厚🐷扒果然名不虚传啊,不是很大件但很厚,非常有🐷味,而且很有弹力的松软(不是比松肉粉拿过的),很有肉汁非常(猪芝),肉质层次分明,底下用洋葱粟米加上铁板超热把蒜蓉汁倒下后,利用铁板的热度令食物更加发挥出超美味的绝配效果,配上米饭(加$8)更加完美。以上内容纯属个人意见!
后深深地爱上这间冰室
,鸳鸯令我喜出望外
,茶同啡比例相当好,又香又滑又浓,缺点就是不夠热度
。铁板厚🐷扒果然名不虚传啊
。以上内容纯属个人意见!

厚🐷扒铁板套餐

• 蒜蓉包
  • 牛肝菌汤
  • 铁板厚猪扒
2021-10-01 490 瀏覽
上个星期日我放假去了住处附近的元朗茶餐厅吃晚饭,点了个烧鸡套餐$88,非常惊喜超好吃。店员很有礼貌,下单时同我说要等20分钟左右,最后是等了差不多25左右。先来了红豆冰(餐饮)味道还可以的,然后来蒜蓉包、薯蓉及牛肝菌汤,蒜蓉包又热又脆,薯蓉非有口感,最欣赏是牛肝菌汤简直就酒店级数,超级好喝在吃东西时看在旁边桌的人吃铁板餐是热辣辣渣渣声的朱扒焗饭是大大个的,非常真材实料!而且价格大衆化,一字形容超值
在吃东西时看在旁边桌的人吃铁板餐是热辣辣渣渣声的
朱扒焗饭是大大个的,非常真材实料
!而且价格大衆化,一字形容超值

红豆冰

蒜蓉包、薯蓉及牛肝菌汤

烤烧鸡

• 蒜蓉包
  • 薯蓉
  • 牛肝菌汤
  • 奇味火辣烤鸡
2021-09-14 655 瀏覽
中午12點幾 都尚算有位 有2個人既卡位 唔洗同人搭枱 係唔錯既不過近吧枱 有時都幾嘈朋友表示 豬扒幾好食 所以 叫左兩個餐都係豬扒但係本身想食沙律而餐牌上的沙律也是有沙律菜的可惜內都是只有蘋果椰果蘿蔔加沙律醬的沙律🥗又是一個超肥的午餐 好傷心😢幸好這塊煎豬扒沒有令人失望跟我的手掌差不多大小厚度也有1cm煎得外脆內嫩 充滿肉汁豬扒肉也是一疏疏蓮藕豬扒飯有好大期望落差得兩塊蓮藕 仲要勁細塊 咁就$55🧐唔係好滿意真係覺得好伏 幾乎試都試唔出咩味豬扒都係如上文所說
中午12點幾

得兩塊蓮藕 仲要勁細塊 咁就$55🧐唔係好滿意
真係覺得好伏 幾乎試都試唔出咩味
豬扒都係如上文所說

2021-07-07 2479 瀏覽
響元朗無分店既元朗冰室主打厚豬扒專門店,其實我覺得塊炸豬扒唔算好特別,肉質都算嫩,唔會柴皮或太乾,但幾油膩下。不過算係幾大塊同幾厚身,如果叫Double厚豬扒應該幾震撼!厚豬扒飯$55可配上另一個餸,司華力腸同蓮藕餅都係炸物,正正常常都唔錯。朋友追加個辣肉醬$5,原來撈飯好好食!我試左一啖都即刻叫多份黎撈飯,辣辣地又香口,真係非一般既邪惡!特別讚一讚個飯有跟少少菜同粟米粒,唔係成餐都食肉真係唔太健康。
厚豬扒配蓮藕餅飯
厚豬扒配司華力腸追加辣肉醬

厚豬扒配蓮藕餅飯
厚豬扒配司華力腸追加辣肉醬
2021-06-25 2050 瀏覽
以豬扒作招牌的茶餐廳。個人喜歡尖沙咀店,以前是開到零晨3點~岩哂宵夜一族。而我每次都會叫豬扒,有時豬扒餐碗沙律🥗🤤大大塊豬扒,軟身又多汁🤤🤤而另一個推薦,就是辛辣麵餐~不過要等下午2點半後先會有。
以豬扒作招牌的茶餐廳。
個人喜歡尖沙咀店,以前是開到零晨3點~
岩哂宵夜一族。

而另一個推薦,就是辛辣麵餐~不過要等下午2點半後先會有。

• 全日早餐
2021-06-08 1454 瀏覽
晚上七點零鐘去到,之前亦都經常嚟,見呢度環境尚算舒服,食物質素不太差,所以係沒其他特別選擇情況下,都會光顧,今次亦冇特別,亦不太講究,純粹揾處地方去醫下肚,今晚嚟到,外邊位置已有八成入座,只好選擇餐廳較入位置,近出品部後方,最接近收下欄位置,今次精彩囉,全程不斷噪音滋擾,換句話說係清潔部同事,處理碗,碟,用暴力去發洩,發出極頻率嘅撞擊聲,有多次係用冧樓式聲浪嚟形容,真係有啲得人驚,我現在才發覺,原來用輕力係做唔到效果㗎,所以要用重力,但都顧及下顧客感受吖,其實,發脾氣同發洩式做事,只會令到自己梗加唔開心,與其為生活而工作,倒不如欣然接受命運安排,如果感到不滿,辭職在家,坐以待斃都未曾一個好嘅解決辦法!
2021-06-08
35 分鐘 (堂食)