餐廳: 元気寿司 (置富第一城)
資訊:

2022-09-28 344 瀏覽
今日做完嘢好肚餓就去附近嘅壽司舖食嘢!因為天氣都比較熱,所以想食啲生冷嘢永遠嗌帶子刺身都係勁唔抵,我發覺勁多間餐廳都係,個份量會比嗌壽司仲細其實一跌就等於2粒帶子,再切所以有四件新鮮嘅!錫下都OK,但係下次仲係大滿足嗰隻好味好多其實睇相都睇得出!佢有個新出嘅天然三重蝦原來都係類似劣少少嘢赤蝦三件 OK嘅!呢度係魚類比較唔出色,赤身同埋嗰啲魚都係鯛魚好乾,,但係算係好味小小嘅~我感覺佢全部魚都好似係乾嘅仲有個海膽50幾蚊但係真係麻麻哋好食完全唔值得捱青瓜沙律擺明係知道我哋都照嗌,因為想食菜,芥辣八爪魚份量幾多而且幾新鮮,呢個encore左一次!中華沙律都係正常發揮最愛蒸蛋純粹個人喜好😂🤣睇返張相先諗起,食咗佢個秋刀魚同埋詞語都覺得好鯹麻麻哋鍾意牛油煮蜆正常發揮,牛油味都幾明顯,但係又唔會好油呢個沙律幾大份,要走沙律醬就要落完單再同侍應講三民魚頭湯$16咁平,咁就嗌喇不過就太油啦!預咗嘅
其實一跌就等於2粒帶子,再切所以有四件
新鮮嘅!錫下都OK,但係下次仲係大滿足嗰隻好味好多
OK嘅!呢度係魚類比較唔出色,赤身同埋嗰啲魚都係
鯛魚好乾,,但係算係好味小小嘅~我感覺佢全部魚都好似係乾嘅
仲有個海膽50幾蚊但係真係麻麻哋好食完全唔值得捱
最愛蒸蛋
牛油煮蜆正常發揮,牛油味都幾明顯,但係又唔會好油
呢個沙律幾大份,要走沙律醬就要落完單再同侍應
三民魚頭湯$16咁平,咁就嗌喇不過就太油啦!預咗嘅
下午茶
第一城呢間店舖星期一至五下午茶由2:30-5:30, 價錢由$48至$78(另收加一), 另可以優惠價加配組別1及組別2的食品以手機落單及有高速車運送食物叫咗個$78嘅極上壽司定食🍱, 有大拖羅, 油甘魚, 三文魚腩, 蒲燒鰻魚, 赤海蝦, 赤貝, 三文魚牛油果軍艦, 蟹肉蟹膏軍艦及厚燒玉子, 另外仲包咗個熱食, 海鮮燉蛋/湯烏冬/三文魚湯(三選一), 我哋揀咗湯烏冬🍣壽司嘅質素都中規中矩, 算新鮮唔會有腥味, 有幾件仲係貴少少價嘅壽司, 例如大拖羅, 三文魚腩, 赤海蝦及赤貝; 不過件厚燒玉子我個人就麻麻地, 因為又實又甜, 甜到好似食緊蛋糕咁😅🤣熱食嘅湯烏冬🍜質地煙韌Q彈好食, 不過個湯底就比較鹹另外加左組別一👇炙燒鰻魚牛油果手卷🍙 ($12)手卷鰻魚汁太多一次過可以食到八件唔同款式嘅壽司, 又有湯烏冬, 另外再 加$12有一個手卷, 一人份食到飽飽都係$85.8, 都係個唔錯嘅選擇😝魚堅總評性價比 3😋(以5😋為滿分)

以手機落單及有高速車運送食物

熱食嘅湯烏冬🍜質地煙韌Q彈好食, 不過個湯底就比較鹹

另外加左組別一👇
炙燒鰻魚牛油果手卷🍙 ($12)
手卷鰻魚汁太多

魚堅總評
性價比 3😋
(以5😋為滿分)
下午茶
2022-08-18 139 瀏覽
喺第一城行到肚餓,見元氣有Tea set,就入去試吓。呢到係掃手機QR Code落單的,好方便。食物會喺「快車」送嚟,有種新奇嘅感覺。一個人食一個Tea Set好夠飽:叫咗個$52的Set,有一個蒸蛋(好好食!好滑同埋好香!)、一客小食(我揀咁蟹柳)、同埋幾件壽司(三文魚、八爪魚、赤貝、辣味三文魚軍艦、蒜香灸燒三文魚)。另外我再加咗一個軟殼蟹牛油果手卷($19),不過手卷就有D失望,D飯有D散,同埋有D乾身。埋單就$7X連加一。以一個Tea Set嚟講係偏貴,不過鐘意食壽司的話,都算OK的。
喺第一城行到肚餓,
見元氣有Tea set,就入去試吓。

呢到係掃手機QR Code落單的,好方便。
食物會喺「快車」送嚟,有種新奇嘅感覺。

一個人食一個Tea Set好夠飽:
叫咗個$52的Set,
有一個蒸蛋(好好食!好滑同埋好香!)、
一客小食(我揀咁蟹柳)、

D飯有D散,同埋有D乾身。

埋單就$7X連加一。
以一個Tea Set嚟講係偏貴,
不過鐘意食壽司的話,都算OK的。
2022-08-17 77 瀏覽
元氣壽司店開始續間轉晒做高速線列車服務。小朋友最喜歡,所以假日就看見很多一家大細來吃壽司。早前看到有出一些新產品,今日來可以吃多一點不同款式呀!新款式有以下幾款:日本真鯛配柚子鹽焦香醬油鰆魚蒜香魷魚鬚炙燒牛油赤海蝦羅勒芝士三文魚牛油果極上吞拿魚三點 (大拖、赤身、長鰭)芝士龍蝦濃湯茶碗蒸龍蝦濃湯味不太濃,但個蒸蛋就非常之嫩滑,即點即做夠熱辣辣。蒜香魷魚鬚燒汁牛肉炙燒牛油赤海蝦白鳥貝炙燒珍寶皇帝蟹柳海鹽檸檬焦糖芝士蛋糕估不到這個芝士蛋糕味道濃郁,還有微微海鹽味。
元氣壽司店開始續間轉晒做高速線列車服務。
小朋友最喜歡,所以假日就看見很多一家大細來吃壽司

早前看到有出一些新產品,今日來可以吃多一點不同款式呀!

新款式有以下幾款:
日本真鯛配柚子鹽
焦香醬油鰆魚
蒜香魷魚鬚
炙燒牛油赤海蝦
羅勒芝士三文魚牛油果
極上吞拿魚三點 (大拖、赤身、長鰭)

芝士龍蝦濃湯茶碗蒸
龍蝦濃湯味不太濃,但個蒸蛋就非常之嫩滑,即點即做夠熱辣辣。

蒜香魷魚鬚

燒汁牛肉

炙燒牛油赤海蝦

白鳥貝

炙燒珍寶皇帝蟹柳

海鹽檸檬焦糖芝士蛋糕
估不到這個芝士蛋糕味道濃郁,還有微微海鹽味。

2022-05-10 207 瀏覽
味道普普通通,份量少,環境差,服務:菜等好久;食物質素失望,有手捲同華御結壽司一樣用膠帶封不是即做;座位窄數量少;衛生好差,上手飯粒還在,餐具仲有油;叫左刺身三文魚壽司同焗菇收尾,菇上面的cheese不熱,三文魚不新鮮,除了烏龍麵跟牛油果壽司還算可以(雖然牛肉烏龍麵調味重了),其他根本不值…還有炸物冷了又軟了,最失望服務:菜太久上桌了,其他還可以omelet 壽司味道還可以,蝦非常不新鮮綜合:希望有改善啦 畢竟以前真的還不錯 至少會飽

還有炸物冷了又軟了,最失望
服務:菜太久上桌了,其他還可以
omelet 壽司味道還可以,蝦非常不新鮮
綜合:希望有改善啦 畢竟以前真的還不錯 至少會飽

ok
2022-02-15 206 瀏覽
臨翻起未有壽司郎嘅時候,元氣算係好食嘅一間壽司店,比起爭鮮嘅話,爭先就勝在平,二元氣就質量好啲,但可惜壽司郎到咗之後,就少咗去食元氣。由於而家疫情嘅關係,所以都叫多咗外賣🥲因為附近壽司郎實在太多人,所以決定嗌元氣外賣🤣🤣🤣咁佢嘅外賣睇落去都好新鮮啲魚生🐟🐟🐟,而味道方面啲魚生都唔係腥,咁質量都幾ok,價錢方面比壽司郎貴啲啲,不過算係中學回憶🤣🤣🤣咁佢啲炙壽司🍣都唔錯兩個人食啱啱好每人人均$80💰
由於而家疫情嘅關係,所以都叫多咗外賣🥲
因為附近壽司郎實在太多人,所以決定嗌元氣外賣🤣🤣🤣
兩個人食啱啱好每人人均$80💰
2022-02-04 132 瀏覽
不過不失Lunch time喺第一城食飯,其實真係間間都滿座,必須要等,我揀咗最小人嘅元氣,一個人食都要拎飛等位,大概10分鐘之後就可以入咗入去揀咗最平嘅午餐定食, 溫玉子雜錦刺身丼定食,會有個麵豉湯同埋一個雜錦刺身飯,麵豉湯都幾夠味,又有海帶,感覺唔太鹹大約等咗5分鐘之後食物就到啦,個丼飯都幾大份,隻溫泉蛋煮到啱啱好,食嘅時候先篤爛佢拌勻成個丼飯,加埋啲蟹子,不同嘅刺身,同埋幾片青瓜,味道啱啱好,青瓜可以中和到沙律醬同蛋汁
不過不失

溫玉子雜錦刺身丼定食
2022-01-25
10 分鐘 (堂食)
$63.8 (午餐)
溫玉子雜錦刺身丼定食
2021-05-06 433 瀏覽
其實我都俾咗好多次機會元氣嘅吞拿魚刺身/壽司,但係次次都係咁梅😅 其實元氣得呢嗰扣分位,三文魚腩刺身,炙燒帆立貝,油甘魚壽司,玉米蟹柳福袋,芥辣八爪魚🐙都好好食😋 不過如果想食吞拿魚真係唔好喺度食,去Donki買仲好😂

不過如果想食吞拿魚真係唔好喺度食,去Donki買仲好😂
2021-04-25 302 瀏覽
前菜系列:中華沙律、芝麻八抓魚、厚燒玉子比較推薦。熱食系列:三文魚湯(22港紙)、蒲燒鰻魚飯、海鮮蒸玉子屬於不會踩坑的必點食品。不過龍蝦🦞蒸蛋味道極其古怪,唔推薦。壽司🍣系列/及刺身系列,是否味美比較取決於當日食材嘅新鮮度。有時三文魚腩及甜蝦刺身or壽司入口即化,味道鮮美;有時卻有股冰箱雪太久之味道。先前有段時間推出嘅甜蝦盛刺身非常好食,完全滿足甜蝦愛好者之心。不過最近唔見此選項於menu之中。希望元氣能加返。

前菜系列:
中華沙律、芝麻八抓魚、厚燒玉子比較推薦。

熱食系列:
唔推薦。

甜蝦壽司盛

甜蝦壽司盛
2021-02-20 246 瀏覽
等位係閒事,有大有細俾人安排坐到分開晒都冇所謂,但行去搵金髮年輕女侍應想等多陣換位啫,佢竟然大大聲叫我走。其實我地坐開冇所謂,只要侍應有d禮貌已經ok,但由頭到尾連「唔好意思」都冇句,只有趕狗咁嘅態度叫人,咁嘅態度,祝貴公司好運。
2021-02-04 190 瀏覽
職員態度有待改善打電話到分店詢問關於折扣問題,問完我講唔該,即刻粒聲唔出cup我線 -_-自問態度好好,亦有道謝,其實佢講句bye bye都唔係好難啫。。。。。。。
職員態度有待改善

2020-10-03 374 瀏覽
又心癢癢想食壽司🍣趁放假就過來了!門面仲以為唔太多人,點知都要等位,可能因疫情關係,有啲位封咗。不過見都做足防疫措施,消毒,除左隔板,每枱食客食完都會經消毒先比下一枱食客。Menu無餐牌,全部掃QR code,個apps好順暢,價錢一如以往親民,埋單好方便,食完直接拎張單(QR code)去比錢!食物性價比唔錯!經典三文魚,軟殼蟹手卷,帆立貝,d蝦都好新鮮,仲有其他小食,絶對有下一次!難怪咁多人嚟食
又心癢癢想食壽司🍣趁放假就過來了!

門面

Menu

食物
2020-06-29 267 瀏覽
元氣壽司連鎖店來講都叫有啲質素,起碼三文魚真係肥美,餐廳都叫乾淨好想稱讚下第一城嗰啲員工好有禮貌👍🏻👍🏻下午時間去食冇乜人request左坐卡位,一邊上下網一邊食下壽司五點係元氣有免費Wi-Fi鍾意上幾耐就想幾耐所以每一次要等人嘅時候我都會去元氣因為可以上網食物方面今日叫咗元氣炸雞,甜蝦蝦膏壽司,三文魚腩壽司元氣炸雞每次都係我必點,特別香口,特別入味,特別香脆!甜蝦蝦膏入口即溶,濃濃嘅蝦膏真係好鬼正

好想稱讚下第一城嗰啲員工好有禮貌👍🏻👍🏻

所以每一次要等人嘅時候我都會去元氣因為可以上網

食物方面今日叫咗元氣炸雞,甜蝦蝦膏壽司,三文魚腩壽司

元氣炸雞每次都係我必點,特別香口,特別入味,特別香脆!

甜蝦蝦膏入口即溶,濃濃嘅蝦膏真係好鬼正

2019-07-25 566 瀏覽
元氣一有新款出又會帶亞女試今次叫既款式都好夏日feel。因為第二回「夏の味覚」餐目登場!🍣紅鱈蟹卷紅鱈蟹卷好重蟹味🍣燒汁翡翠螺燒汁翡翠螺好爽甜🍣牛油果雞肉沙律期間限定 🍣雙重三文魚卷我最鍾意雙重三文魚卷啖啖三文魚肉,但唔會膩🥢胡麻冷麵仲有好耐冇食既胡麻冷麵😍🍤炸大蝦天婦羅炸得厚左d🐙大阪章魚燒燒到大大粒脹卜卜我女必叫烏冬,夠彈牙等位時見到好多雄一3D公仔,埋單時店員會送一份家,真係好可愛啊.Summer Menu (18/7-7/8)
元氣一有新款出又會帶亞女試

今次叫既款式都好夏日feel。因為
第二回「夏の味覚」餐目登場!
🍣紅鱈蟹卷
紅鱈蟹卷好重蟹味

🍣燒汁翡翠螺
燒汁翡翠螺好爽甜

🍣牛油果雞肉沙律

期間限定
🍣雙重三文魚卷
我最鍾意雙重三文魚卷啖啖三文魚肉,但唔會膩

🥢胡麻冷麵
仲有好耐冇食既胡麻冷麵😍

🍤炸大蝦天婦羅
炸得厚左d

🐙大阪章魚燒
燒到大大粒脹卜卜
我女必叫烏冬,夠彈牙

Summer Menu (18/7-7/8)
2019-07-19 284 瀏覽
上星期去第一城間元氣壽司食下午茶,燉蛋(Tea Set) 今日真係幾滑,而且入邊滿滿嘅餸,有冬菇、帶子同蟹柳,一如以往嘅甜,不過比平時更加滑。三文魚湯(+12)今次有三文魚頭,好好味!話說我都係掛住以前嘅三文魚頭湯多D。可惜,可一不可再了!味道都係好甜嘅~炸雞 (Tea set)夠晒熱,裏面都 juicy,雞有雞味,多少少脂肪,不過都好過乾爭爭。不過最希望都係有下午茶本身既炸墨魚軟骨,可惜嗰日冇👉🏻👈🏻
上星期去第一城間元氣壽司食下午茶,

燉蛋(Tea Set)

三文魚湯(+12)

炸雞 (Tea set)
不過最希望都係有下午茶本身既炸墨魚軟骨,可惜嗰日冇👉🏻👈🏻