2011-10-13 25 瀏覽
又到了去找母親午膳的星期二,這次目標很明確,就是要重來這間已去過不知多少次的元気寿司,令我們今次再度到坊的原因是收到會員資訊說新推出了這個秋の素材的限定推廣,看見當中的壽司挺吸引的,再加上現在正是儲分數續會籍之時,那就來個一石二烏吧。是日十二時多來到,門外已是人龍,幸好也不是等了很久便能內進。拿起更新了的新餐牌,餐牌做得比之前精緻了不少,發現其中刺身一類的選擇也加了價,由以往的$36元加至$38一碟,但對一向鐘情壽司多於刺身的我們沒有太大影響。期間限定的秋の素材當中內容包括有四款壽司、一壽卷物和一款甜品,我們從中點了兩款壽司和卷物,分別是針魚壽司($16)、蟹膏墨魚軍艦($16)和新香三文魚卷($18),再另加上不少現餐牌上的壽司項目,那些一般我們每次來也會叫的壽司,如元気卷、左口魚、北寄貝等就不再在此重覆說了,而在餐牌當中我們亦試了一個新增的壽司項目素翅海哲軍艦($13)。雖然是全場爆滿的,但人手也算充足,不用等很久壽司便一一送上。先來的是新香三文魚卷,卷物以白飯卷著三文魚粒再加上黃色的醃菜,飯面灑上了點小小的芝麻粒,一碟三件,唯每件也是小小的,好似一口壽司的模樣。因壽司加入了醃菜,

是日十二時多來到,門外已是人龍
,但對一向鐘情壽司多於刺身的我們沒有太大影響。期間限定的秋の素材當中內容包括有四款壽司、一壽卷物和一款甜品,我們從中點了兩款壽司和卷物,分別是針魚壽司($16)、蟹膏墨魚軍艦($16)和新香三文魚卷($18),再另加上不少現餐牌上的壽司項目,那些一般我們每次來也會叫的壽司,如元気卷左口魚北寄貝等就不再在此重覆說了,而在餐牌當中我們亦試了一個新增的壽司項目素翅海哲軍艦($13)。
期間限定 秋の素材
先來的是新香三文魚卷,卷物以白飯卷著三文魚粒再加上黃色的醃菜,飯面灑上了點小小的芝麻粒,一碟三件,唯每件也是小小的,好似一口壽司的模樣。因壽司加入了醃菜,咬下去時是爽脆的,感覺特別但醃菜味道過濃又有點酸酸的,蓋過了二文魚的鮮味,飯粒又有點偏腍黏口,整體感覺不佳
,再加上這個與招牌壽司元気卷同價為十八元,要再選的話,我們是毫無疑問的會選後者。
醃菜味太濃 壽司也小一點
然後是針魚壽司,白色的表面辛著一氣銀邊,看起來反光的,似乎挺新鮮,針魚切得不算薄,咬下去時有點韌度,魚味尚可,沒有腥味,是鮮甜的。
還不錯
蟹膏墨魚軍艦是全餐的亮點
,亦是我最為欣賞的一味(如不是母親怕膽固醇的關係,真想再來多回呢!
),蟹膏份量不少,每條墨魚條都掛上了一點,一口吃不去時先是嘗到蟹膏的鮮味
,味道香濃可口
,再加上墨魚條煙韌的口感,嚼勁十足,味道在口中久久未有流走
,實在是水準之作,我至今亦在回味呢!
亮點所在! 蟹膏鮮味十足墨魚甚彈牙!
至於素翅海哲軍艦,聽名字來說這個配搭是有點奇怪的,但吃起來又是令人滿意的
,素翅和海哲帶有不淡的麻油香味,整個成品甚是惹味,而咬下爽口的素翅配普軟軟的白飯,也是不錯吃的。
可愛的搭配
還有,不得不提這次母親第二回點了的灸燒蔥牛肉壽司,成品份量之大令我倆也感驚喜
,一向只有一片牛肉的如今竟有三塊之多,把整件我司飯也完全的覆蓋著!
而且每件也燒得半生熟,看母親吃起來滿足的樣子,也能想到是何等的滋味!
大贈送?
元気寿司定時加入新項目,又會推出一些季節性的壽司選擇,新鮮感十足是我最欣賞的地方,而且每間分店和每次的水準也很穩定,希望店方不要在價位上作太大的升幅,繼續以較親民的價錢為我們提供有質素的壽司吧!
又來儲分續會了
又來儲分續會了
期間限定 秋の素材
還不錯
亮點所在! 蟹膏鮮味十足墨魚甚彈牙!
可愛的搭配
大贈送?
  • 蟹膏墨魚軍艦
2011-09-09 20 瀏覽
身為元氣壽司的會員,最近收到店方的電郵,得知餐廳進行了個「元氣會員大爆賞」的活動,會員只需在入座時以會員卡登記便能立刻抽獎,百分百中獎,而頭獎更是一年免費任食壽司,又有未來兩年會籍等,相當吸引,趁著這天去找母親午餐,又走來了這間最常到的元氣壽司分店,測測自己的抽獎運。中午十二時半到達,竟不用排隊,可母親還沒來,只好在商場走走,待時間差不多了,在將近一時再回餐廳,也只是等了數個籌號便能內進,相比起以往星期五來人客是少了頗多。以會員卡作登記,抽到的是下次惠顧時能有手卷買一送一的優惠,雖不是甚麼大獎,但也不打緊了,反正肚子也餓起來,點食物好了。每次叫的也差不多,而這分店的水準也挺穩定的,元氣卷是我倆必吃,喜歡外面油甘軟軟的三交魚包著中心脆口的炸軟殼蟹,外軟內脆的口感是討好的。曷次的北寄貝是異常的大,吃得我倆很滿足。而其他的三文魚、左口魚等都是一貫的水平,不過不失。是實話,元氣壽司在香港而言,算是大型的中價連鎖壽司店,質素當然比不上高價的居酒屋,但勝在分店多,地點也算就腳,可止一時的壽司癮,況且除了有不同的定食選擇,還會定期推出一些時令的壽司,為食客提供新鮮感,故能有著一定的客源,像今次一樣,
,又有未來兩年會籍等,相當吸引

中午十二時半到達,竟不用排隊

曷次的北寄貝是異常的大,吃得我倆很滿足。
而其他的三文魚左口魚等都是一貫的水平,不過不失。

,像今次一樣,相信不少有著「師奶心態」的客人如我
,在不久又會為了那張手卷買一送一的優惠卷而再次光顧。這個「大爆賞」的市場策略可說是挺成功了吧?

(前至後)元氣卷、北寄貝、三文魚、左口魚
市場策略
15 分鐘 (堂食)
(前至後)元氣卷、北寄貝、三文魚、左口魚
市場策略
  • 元氣卷
2011-05-24 1 瀏覽
送別友人,下午來吃個午餐朋友愛吃三文魚,所以叫了:三文魚壽司:這日的三文魚壽司略廋,賣相一般三文魚卷:鍾意食紫菜,所以覺得好好味三文魚刺身:普通啦!元氣巻:塊三文魚唔夠厚,不過都好好味;其它壽司有:赤貝壽司:塊赤貝唔夠爽波士頓巻:估唔到係粒芝士好好味小柱軍艦:新鮮整好,塊紫菜好脆蟹籽沙律軍艦:超好味甜蝦壽司:啲蝦好似無以前咁新鮮軟殼蟹手巻:十年如一日......都咁好味由於最近板長服務差了,所以以後會來的日子會更多
送別友人,下午來吃個午餐

朋友愛吃三文魚,所以叫了:
三文魚壽司:這日的三文魚壽司略廋,賣相一般

三文魚卷:鍾意食紫菜,所以覺得好好味

三文魚刺身:普通啦!
元氣巻:塊三文魚唔夠厚,不過都好好味;
其它壽司有:
赤貝壽司:塊赤貝唔夠爽

波士頓巻:估唔到係粒芝士好好味

小柱軍艦:新鮮整好,塊紫菜好脆

蟹籽沙律軍艦:超好味

甜蝦壽司:啲蝦好似無以前咁新鮮

軟殼蟹手巻:十年如一日......都咁好味

由於最近板長服務差了,所以以後會來的日子會更多
2011-05-23
  • 軟殼蟹手巻
2011-04-26 8 瀏覽
星期天不想自煮就出去食日本料理, 一坐下就叫了 三文魚壽司, 北寄貝沙律壽司, 味噌甜蝦壽司, 帶子壽司, 蟹子沙津壽司, 蟹子沙律蟹子沙津壽司中的蟹子太少,小學生也數得出實數來!帶子壽司細隻得很,我估只有其他店的三分之一那麼大還有....刺身太薄 吃不出有味道~鮮味當然也沒有, 最重要的是飯竟然是暖的, 沒理由的吧不知是否幾年前因美心收購了的關係,水準真的今非昔比比從前下降了不少。
蟹子沙津壽司中的蟹子太少,小學生也數得出實數來!
帶子壽司細隻得很,我估只有其他店的三分之一那麼大
2011-04-07 8 瀏覽
約了朋友去apm逛街,然後去元氣吃下午茶,下午茶時間不用等位,十分方便!叫了兩客下午茶餐, $43一客,另加2隻手卷,優惠價$9一隻我吃了加加州小卷,黑糖腐皮壽司又吃了朋友吃了蟹柳壽司最後還一人一客手卷十分滿足,環境光猛,服務殷勤,會再來!

我吃了加加州小卷,黑糖腐皮壽司
加州小卷,黑糖腐皮壽司
又吃了
沙律好味
關東煮
朋友吃了蟹柳壽司
蟹柳壽司
最後還一人一客手卷
手卷
十分滿足,環境光猛,服務殷勤,會再來!
2011-04-06
沙律好味
加州小卷,黑糖腐皮壽司
蟹柳壽司
關東煮
手卷
  • 加州小卷
2011-01-25 11 瀏覽
食過咁多間元氣,最鐘意都係呢間,壽司水準不變,服務良好。次次都坐廻轉位,可以自己沖茶飲 食都慣哂,基本上唔洗睇餐牌都叫得野食今次由2點開始食,食到落tea($39一個餐,可能加$9換手卷,不過今次太飽無換),真係大滿足俾錢果陣想用之前會員換返黎既日曆coupon點知原來唔可以係食tea時用,職員好好話幫我分兩張單,點知分兩張單又唔夠錢換利是封,所以最終都係無用coupon,不過算啦,反正遲下好快又再食先用ps 最近下午茶加左價到$43!

食過咁多間元氣,最鐘意都係呢間,壽司水準不變,服務良好。
次次都坐廻轉位,可以自己沖茶飲
食都慣哂,基本上唔洗睇餐牌都叫得野食

),真係大滿足

下午茶($39)
ps 最近下午茶加左價到$43!
2011-01-14
下午茶($39)
  • 元氣卷
2011-01-19 9 瀏覽
去開APM 朝早食左比較多野~2點幾先去食午餐..APM間元氣只係食過一次 今次再去試下=)開頭order d壽司先 因為belt無咩壽司~仲order左個三文魚頭湯 但係落完order唔夠一分鐘樓面既waiter就通知翻我地原來三文魚頭湯賣晒~咁早賣晒????雖然係限定既~ 但係而家先2點幾就話賣晒 真係有點兒失望囉~嗌左心愛既特大帆立貝 海鹽特大帆立貝 仲有海鹽赤海蝦 同元氣卷赤海蝦外面無問題 但係整走左條尾就仲有d.... 污糟 可以乾淨d元氣卷d三文魚 切得有d"岩蠶" 但係都無咩大問題茶餐~C餐配的牛油果軟殼蟹卷 送上來的樣子怪怪的..一件好似(個人覺得)比平時吃的細件少少另一件就應該係卷頭/尾 賣相可以話幾差 我明白卷係有頭尾 但如果比客的話我個人覺得修修個邊會好d 食得好飽=)其實大致上味道無問題 都算係滿足的一餐遺憾係咁早都無得飲頭湯~~~~~
去開APM 朝早食左比較多野~
2點幾先去食午餐..
APM間元氣只係食過一次 今次再去試下=)

開頭order d壽司先 因為belt無咩壽司~
仲order左個三文魚頭湯 但係落完order唔夠一分鐘
樓面waiter就通知翻我地原來三文魚頭湯賣晒~

最愛~
海鹽好鐘意 但元氣卷...
元氣卷上面d三文魚切得有少少"岩蠶"
元氣卷d三文魚 切得有d"岩蠶" 但係都無咩大問題
D餐
C餐
茶餐~
C餐配的牛油果軟殼蟹卷 送上來的樣子怪怪的..
牛油果軟殼蟹卷
呢part 賣相真係麻麻地
一件好似(個人覺得)比平時吃的細件少少
另一件就應該係卷頭/尾 賣相可以話幾差 我明白卷係有頭尾
但如果比客的話我個人覺得修修個邊會好d

食得好飽=)其實大致上味道無問題 都算係滿足的一餐
遺憾係咁早都無得飲頭湯~~~~~
2011-01-18
最愛~
元氣卷上面d三文魚切得有少少"岩蠶"
C餐
  • 海鹽特大帆立貝
  • 特大帆立貝
  • 海鹽赤海蝦
2010-11-30 23 瀏覽
2大2小食寿司, 可能4點幾, 唔使等位坐迴轉位, 不過寿司帶唔多寿司叫咗加州小卷三文鱼皮手卷,三文魚子手卷,軟殼蟹手卷 芥辣八爪魚飛魚子玉米特大螺片蝦花之戀食物係ok嘅, 但服務.......我想叫新登--赤貝兩食, 落咗筆好耐都未土問待應先知賣晒, 唔設無貨可以講聲, 唔使我呆等不過啲女待應幾好笑容, 對小朋友好nice, 送咗怕氣球比佢哋玩但冷氣好凍, 仲要個位係出風口, 吹到頭痛

無得食

芥辣八爪魚+飛魚子+玉米+特大螺片+蝦

三文鱼皮手卷, 三文魚子手卷, 軟殼蟹手卷

加州小卷

2大2小食寿司, 可能4點幾, 唔使等位
坐迴轉位, 不過寿司帶唔多寿司
叫咗
飛魚子
玉米
特大螺片

花之戀
食物係ok嘅, 但服務.......
我想叫新登--赤貝兩食, 落咗筆好耐都未土
問待應先知賣晒, 唔設無貨可以講聲, 唔使我呆等
但冷氣好凍, 仲要個位係出風口, 吹到頭痛

2010-11-28
三文鱼皮手卷, 三文魚子手卷, 軟殼蟹手卷
芥辣八爪魚+飛魚子+玉米+特大螺片+蝦
2010-11-11 14 瀏覽
好耐無試過食飯咁受氣。(本來剛才打了一大段, 結果因為錯手按了ESC掣, 結果通通消失, 也不能復原, OPENRICE也沒有自動儲存功能, 請問OPENRICE是否能加以改善?!! 剛剛那一刻幾乎想打爆電腦!!)不想花時間再打了, 反正是明明有吉位又要等好耐! 入坐之後想落ORDER又要等好耐! 落了ORDER又要等好耐! 等不到時催單又要考記憶, 還先後考了兩次! 到催完單, 侍應就求其拿些已在迴轉帶上"HEA"了很久的壽司來敷衍你, 看著那些又濕又軟的紫菜, 真的當堂咩胃口都無!總之由等入坐, 到等落單, 再到等食, 前前後後花了超過一小時, 卻只是得半飽, 因為後加的ORDER等不到, 侍應又弄錯, 旁邊比我遲落單的人客"反而遲來先上岸", 整間舖面明顯人手不足, 經常見有人客舉手多次沒人理。本來最應該速戰速決的迴轉壽司, 卻要令客人花上大半時間呆等! 結果一個人也要花了過白大元, 卻只得半飽, 一句講哂就是受氣!!! 早知去樓上FOODCOURT食 MOS BURGER無咁嬲!
好耐無試過食飯咁受氣。

2010-11-11
30 分鐘 (堂食)
整個apm都係甜品主題喎!! 好可愛呀!!今日同男朋友同bella去左apm 見到整個mall中間都係甜品主題 超超超可愛!!本身想食其他野 不過因為太太太太太太多人~ 就排元氣 等左好耐呀都..........都八個幾字先入到叫左常叫海鹽左口魚裙邊 x 3 勁小囉.....沙田都有兩片 / 一片大既三文魚子 x 1 紫菜是淋的.....為什麼!!!!!!!!!!!筋子 x 3 好少筋子灸燒特大凡立貝 x 2 燒得唔夠膿!!!!!!灸燒三文魚 x 1 無sause......炸蝦卷 x 1 凍既上到來茶碗蒸 x 2 好多hole......三文魚 x 4 一般啦三文魚三味 x 2 一般啦軍艦三味 x 2 2碟紫菜也是淋的.....為什麼!!!!!!!!!!!賣單 唔記得幾錢 因為男朋友請食飯!!味道一般 原來間間元氣個然係有分別總結一句...都係沙田元氣最正!!
整個apm都係甜品主題喎!! 好可愛呀!!

叫左常叫

筋子 x 3 好少筋子
灸燒特大凡立貝 x 2 燒得唔夠膿!!!!!!
灸燒三文魚 x 1 無sause......
炸蝦卷 x 1 凍既上到來
茶碗蒸 x 2 好多hole......
三文魚 x 4 一般啦
三文魚三味 x 2 一般啦

賣單 唔記得幾錢 因為男朋友請食飯!!

味道一般 原來間間元氣個然係有分別
總結一句...都係沙田元氣最正!!
2010-08-09
42 分鐘 (堂食)
2010-09-02 8 瀏覽
今日因為工作關係, 去咗APM搵好友食個lunch。由於我的元氣會員卡生日有8折, 今日dealine, 所以就去食元氣啦。好友食1:00PM, 我12:40去攞位, 好多人, 等到1:05PM先到我。食物:鰻魚壽司:麻麻地, 鰻魚好乾, 又細塊。珍寶帶子壽司:帶子幾鮮味, 不過就唔"珍寶"囉。軟殼蟹手卷:紫菜脆、軟殼蟹香口, 不過唔夠沙律醬。元氣卷:好味。三文魚三味:三件唔同位置, 都OK。熟蝦壽司:一般, 蝦比較乾。赤貝壽司:好唔得, 好腥, 唔新鮮。炸蝦卷:好味, 香口。蒸蛋:好味, OK多料。墨魚壽司:OK, 墨魚幾"廉"口。軍艦三味:三款唔同的軍艦, OK, 不過紫菜唔多脆。service OK, 不過唔係好夠人手。食物:一般啦, 有D差差地。環境, 地方都幾大, 我地坐迴轉位。

食物:
鰻魚壽司:麻麻地, 鰻魚好乾, 又細塊。
珍寶帶子壽司:帶子幾鮮味, 不過就唔"珍寶"囉。
軟殼蟹手卷:紫菜脆、軟殼蟹香口, 不過唔夠沙律醬。
元氣卷:好味。
三文魚三味:三件唔同位置, 都OK。
熟蝦壽司:一般, 蝦比較乾。
赤貝壽司:好唔得, 好腥, 唔新鮮。
炸蝦卷:好味, 香口。
蒸蛋:好味, OK多料。
墨魚壽司:OK, 墨魚幾"廉"口。
軍艦三味:三款唔同的軍艦, OK, 不過紫菜唔多脆。

2010-08-31
20 分鐘 (堂食)
講真,元氣真系冇mud 好寫,黎黎去去都系差唔多, 水準都系gum 上下但係,今次真係唔得!! 我食過gum 多次黎次系最唔得!!真係激到我要寫食評! 1. 甜蝦軍艦 超級縮水!!! 之前系好大好多甜蝦,但係今次真係好細gau!!! 我lum 上面得兩三條甜蝦。。。超失水準! 勁不滿足! 2. "特大"帆立貝叫mud 鬼特大吖! 同甜蝦軍艦 一樣,勁縮水!! 好細吖! 比起以前真係差好多! 我覺得唔可以因為吸引食客而降低quality!!! 非常之不滿意!! 3. 超級乾的鰻魚壽司我懷疑煮geh 時候有冇see 住個火!!! 點解個鰻魚可以乾成gum? 非常唔得! 4. 三文魚刺身黎個都算ok la,~ 都幾厚切,味道都OK. 不過overall, 真係失望。

但係,今次真係唔得!! 我食過gum 多次黎次系最唔得!!

真係激到我要寫食評!

1. 甜蝦軍艦

2. "特大"帆立貝

3. 超級乾的鰻魚壽司

非常唔得!

4. 三文魚刺身
黎個都算ok la,~ 都幾厚切,味道都OK.

不過overall, 真係失望。
超級縮水甜蝦!
"特大"帆立貝
差 超級乾的鰻魚壽司
ok 三文魚刺身
2010-08-26
ok 三文魚刺身
(非會員)
2010-07-18 8 瀏覽
今日又同男朋友家人出去APM食壽司值得推介的象拔蚌-味道清甜燒特大帆立貝-燒左幾好味道三文魚壽司-幾肥但好薄口感算唔錯松葉蟹軍艦-松葉蟹很凍紫菜好脆但味道不像以前的鮮味筋子壽司-口感黏黏的很鹹超核突
今日又同男朋友家人出去APM食壽司
值得推介的象拔蚌-味道清甜
燒特大帆立貝-燒左幾好味道
三文魚壽司-幾肥但好薄口感算唔錯
松葉蟹軍艦-松葉蟹很凍紫菜好脆但味道不像以前的鮮味
筋子壽司-口感黏黏的很鹹超核突
2010-07-17
100 分鐘 (堂食)
  • 象拔蚌
  • 燒特大帆立貝
2010-06-26 7 瀏覽
今晚同家人食壽司來慶祝黃兔升職加薪 以前都來過好幾次,但後來覺得質素下降了,所以好耐都無幫襯過,今晚再比機會來試試它出了很多新款壽司,我們也有點,再點些喜歡食的都有好幾款上菜速度快,賣相也不錯,每件壽司份量十足,而且頗新鮮,連小食都炸得香脆好味,大家都覺得質素上升了果然有競爭才有進步但因為我們是坐order枱,要侍應來加水的,可惜沒有經常主動來加水,叫他們就像借了聾耳陳隻耳這點有待改進
今晚同家人食壽司來慶祝黃兔升職加薪

它出了很多新款壽司,我們也有點,再點些喜歡食的都有好幾款
果然有競爭才有進步

這點有待改進
2010-06-26
2010-05-21 11 瀏覽
今日男朋友要去觀塘見客,我呢位跟得夫人就當然要默默支持佢啦!佢做緊野既時候我都好努力係APM shopping,之後大約晚上6:30我倆就去左APM 元氣晚膳,我倆坐迴轉吧檯,但準備食壽司時....打開快子盒,但看到快子上舖滿綠色粉沫好dirty(唔衛生).......,此時算吧!男朋友說可能是綠茶粉.....但我已覺得嘔心了! 男朋友唯有打開另一個較遠處的快子盒並抹乾淨快子給我,我看到餐牌上有炙燒唔知咩蠔,好似几吸引,我舉手落單,但好似無人應我咁(情況唔係好忙)員工聚集傾計說笑.....等左好耐終於有位員工上前幫我,我落左個炙燒唔知咩蠔....軟殼蟹手卷X2 ~但軟殼蟹手卷D軟殼蟹凍既,唔好食~不像已前的吸引....炙燒唔知咩蠔D飯太鬆散!食物一般......服務一般,平日都有去開其他既元氣,但今次就影響了我過往對元氣的感覺了~~~~我聽朋友講板長既壽司水準都好高.......下次要去試下先
2010-05-20