2014-01-05 203 瀏覽
由開始做了元氣會員後, 不知是否貪儲分還是貪得意想用遙距拿票的功能但吃多了元氣就的確是事實.這天又來到大擦一餐餐牌上的幾乎接近一半的款式都有點當中宅女自己比較喜愛吃的是螺片, 另外炙燒左口魚雖然這裡的質素普通, 但價格不貴也不錯吃的.妹妹跟她男友喜歡吃黑椒炙燒三文魚, 這款的三文魚燒至半熟, 中間仍是刺身狀, 入口帶點黑椒微香, 也是不錯. 當中亦不能缺少最經典的波士頓卷呢~內裡有芝士先不說正不正宗, 反正味道也不俗就是了.三個人狂掃一輪埋單差不多要五百元, 但真的吃到撐著肚子走呢~
但吃多了元氣就的確是事實.
這天又來到大擦一餐
餐牌上的幾乎接近一半的款式都有點

慶祝紀念
除夕
2013-10-25 143 瀏覽
香蔥吞拿魚腩軍艦這款元氣的新作,味道之好,出人意表。吞拿魚碎雖然不是甚麼拖羅上品,但卻仍然有股魚油甘香味,配合香蔥,的確不錯。重點是售價合理,一客二件索價HK$22,每件的吞拿魚碎份量也不失禮,性價比贏哂! 一向以來,元氣都能夠保持出品的質素。但是,左口魚裙邊卻是例外,從最初的驚喜到如今的失望,真的可惜,現在只會到千両才order。希望這款香蔥吞拿魚腩軍艦的水準可以維持久一點!

2013-09-20
10 分鐘 (堂食)
2013-10-24 141 瀏覽
真係唔太明白點解每間元氣都係咁多人,但在APM諗唔到到食乜,而且兒甥又想食壽司就只好等啦我地去到果陣其實係12點鬆D,還未到上班一族的LUNCH TIME呢......等左半個鐘終於入座喇!因唔想再等,冇坐迴轉枱呀三色刺身飯~~~刺身都算多AND新鮮,但蝦蝦冇挑腸囉粟米軍艦~~~紫菜上枱已"林"了炸蝦卷~~~相信一定已經放左一段時間,蝦是凍的炙三文魚壽司~~~三文魚過熟了等左咁耐,食物質素真的有點差

等左半個鐘終於入座喇!因唔想再等,冇坐迴轉枱呀
三色刺身飯
三色刺身飯~~~刺身都算多AND新鮮,但蝦蝦冇挑腸囉
粟米軍艦
粟米軍艦~~~紫菜上枱已"林"了
炸蝦卷
炸蝦卷~~~相信一定已經放左一段時間,蝦是凍的
炙三文魚壽司
炙三文魚壽司~~~三文魚過熟了

等左咁耐,食物質素真的有點差
2013-08-16
30 分鐘 (堂食)
2013-09-23 114 瀏覽
我成日都覺得元氣都幾叻咁多間分店都水準唔錯今日下午茶當午餐食一個下午茶餐加軟蟹手卷六十蚊黎講唔係話平不過質素唔錯五件壽司水準冇大驚喜但求飯唔散 肉正常就已經唔錯了牛肉薯餅 牛肉味冇乜但薯味好香外層炸得靚內裡又熱又綿好口感冷烏東冇材料的不過烏東夠凍已經唔差而且有咬口軟蟹手卷紫菜同蟹都脆卜卜中間飯就綿綿地Good的
我成日都覺得元氣都幾叻

紫菜同蟹都脆卜卜
中間飯就綿綿地
Good的
2013-09-01 57 瀏覽
不太餓,只想吃一點,壽司店是個好選擇,沒有最低消費,隨意吃點就可。人不算太多,等一會就有位了。一次有四個人走,剛好我倆與另一對情侶一齊進坐,明明是有侍應帶位的,不明白為何那對情侶堅持要坐中間,兩邊各淨一個吉坐,想點?侍應好言相勸他們坐一邊,而他們的理由是椅子要用來放手袋及剛買的戰利品,驚動店長在加上其他食客後,終於萬般不願意咁坐返埋一邊。其實枱下有板放袋,至於買左嘅野放地下都唔會比人攞啦,唔好咁自私得唔得?難為左啲店員啫。快快點野快啲走,唔想對住佢倆個黑哂面嘅人。炸三文魚皮小食,炸得好乾好脆,少少油益味,感覺有似炸定很久,味道ok啦。友人至愛蒸蛋,每次必叫,水準依舊,好滑又濃味,正。飛魚籽軍艦,脆口,唔錯。海膽軍艦,好鮮,入口即化,好味。海膽魷魚軍艦,比較水,味淡。甜蝦軍艦,無食,友人話蝦鮮甜喎。三文魚壽司,一般。加洲卷,好鬆散,味道幾好嘅。腐皮壽司,好大舊,腐皮好甜,好味。芥末柚子火灸魷魚壽司,個名好似好勁咁,味道認真麻麻,芥末柚子醬,超市都有得買,火灸過嘅魷魚完全無特別,加上碟壽司轉左好耐,乾又暖哂咁。紅豆鯛魚餅,見隔離個小朋友食得好好味咁,又攞返碟先,紅豆甜又綿,但皮厚又無味,一

友人至愛蒸蛋,每次必叫,水準依舊,好滑又濃味,正。
飛魚籽軍艦,脆口,唔錯。
海膽軍艦,好鮮,入口即化,好味。
海膽魷魚軍艦,比較水,味淡。
甜蝦軍艦,無食,友人話蝦鮮甜喎。
三文魚壽司,一般。
加洲卷,好鬆散,味道幾好嘅。
腐皮壽司,好大舊,腐皮好甜,好味。
紅豆鯛魚餅,見隔離個小朋友食得好好味咁,又攞返碟先,紅豆甜又綿,但皮厚又無味,一般。

元氣係咪換左豉油街?而加好咸,又無哂豉油嘅豆味,一味死咸,唔掂呀!!
2013-08-07
10 分鐘 (堂食)
豉油勁咸...可能唔想D客用得太多食完後舌頭麻痺咸到冇人有食得雖飽但一D滿足感都冇影響到我成日嘅味覺間嘢不嬲都麻麻而家仲要退步中...想食豪D叫了幾款刺身全部都未溶雪OMG...點解咁多人排隊?後尾仲要食百力滋填保吓火炙左口魚裙邊呢個要好有技巧先好食, 燒得太耐燒左口魚裙邊會熔哂燒得唔够耐就外熱内冷...啱啱好够先至juicy又彈牙!!!今次就燒得...我其實都唔明點解可以咁既味...外面太'淋'入面凍到有少少冰既feel點解你唔俾多D時間溶雪?筋子唔新鮮不特止有苦澀味...仲要見飯有相為証油甘魚肥美新鮮D肥油非常滋味口感只是OK醋鯖魚棒新鮮全餐最好味加少少薑蓉惹味但唔可以成餐只食一樣嘢㗎嘛!!!海鮮軍艦咸咸咸怪怪怪同相一D都唔似唔新鮮
豉油勁咸...
可能唔想D客用得太多
食完後舌頭麻痺
咸到冇人有
食得雖飽但一D滿足感都冇
影響到我成日嘅味覺
間嘢不嬲都麻麻
而家仲要退步中...
想食豪D
叫了幾款刺身
全部都未溶雪
OMG...
點解咁多人排隊?
後尾仲要食百力滋填保吓

火炙左口魚裙邊
呢個要好有技巧先好食, 燒得太耐燒左口魚裙邊會熔哂
燒得唔够耐就外熱内冷...
啱啱好够先至juicy又彈牙!!!
今次就燒得...
我其實都唔明點解可以咁既味...
外面太'淋'入面凍到有少少冰既feel
點解你唔俾多D時間溶雪?

筋子

新鮮
全餐最好味
加少少薑蓉
惹味
但唔可以成餐只食一樣嘢㗎嘛!!!

海鮮軍艦
咸咸咸
怪怪怪
同相一D都唔似
唔新鮮
2013-04-03 31 瀏覽
特別選下午茶時間來吃壽司的, 就奢侈一下了,呵呵不用等太久位置就可以舒服的嘆一下我喜歡的壽司三文魚,維持新鮮沒血味,滑!芥末八爪魚軍艦,刺激又開胃,很好吃還有甜蝦軍艦,很爽的甜蝦,加紫菜很喜歡的味道!辣味三文魚軍艦有點油,但還是好吃!芝麻八爪魚仔,比較甜,有點粘,才4只吧,有點大SIZE
特別選下午茶時間來吃壽司的, 就奢侈一下了,呵呵
不用等太久位置就可以舒服的嘆一下我喜歡的壽司
三文魚,維持新鮮沒血味,滑!
芥末八爪魚軍艦,刺激又開胃,很好吃
還有甜蝦軍艦,很爽的甜蝦,加紫菜很喜歡的味道!
辣味三文魚軍艦有點油,但還是好吃!
芝麻八爪魚仔,比較甜,有點粘,才4只吧,有點大SIZE
2013-03-23
5 分鐘 (堂食)
2013-03-17 17 瀏覽
大約下午4:30去,叫左壽司盛C餐(包括:5件壽司)、蟹子沙津、熱烏冬。壽司雖然都係平價款式,但呢個價錢食都OK啦!不過壽司的溫度唔夠凍,令整個口感差少少。烏冬有一定的硬度,有口感。每次食都KEEP到口準!GOOD!不過建議可以熱d,因為侍應送上黎唔都係普通暖,打算先食壽司而放在餐廳冷氣底下吹一陣,就可以凍曬>.<
壽司雖然都係平價款式,但呢個價錢食都OK啦!
不過壽司的溫度唔夠凍,令整個口感差少少。

2013-03-08
  • 鄧蛋
2013-02-22 8 瀏覽
難得朋友來找我吃午餐,當然選自己喜歡的壽司啦。。。。我們又去元氣啦,這次吃套餐,賣相很美,很美。。。食物呀, 就那些刺身不太好啦,有點雪味,怪怪的,就三文魚保持水準麵增湯有點咸,是裡面的豆腐更加咸冷麵有WASHABI,不錯炸墨魚餅很新鮮,炸的很香口,有原條的墨魚在內,口感不錯壽司有5款,雖然沒單點的好吃,但是就這個價格已經很好啦,燉蛋一直保持美味,最喜歡的食物之一不過,吃飯還要看跟誰一起的呀,跟對的人吃,開心遠遠比食物的味道還重要,呵呵
難得朋友來找我吃午餐,當然選自己喜歡的壽司啦。。。。
我們又去元氣啦,這次吃套餐,賣相很美,很美。。。
麵增湯有點咸,是裡面的豆腐更加咸

冷麵有WASHABI,不錯
炸墨魚餅很新鮮,炸的很香口,有原條的墨魚在內,口感不錯
2013-02-19
150 分鐘 (堂食)
2012-11-29 20 瀏覽
魚生癡一個月總會去壽司店報到幾次. 在apm附近上班, 年前都是幫襯和花亭釧路壽司, 壽司的味道每每令人回味無窮. 未知是否apm大幅加租的原因, 和花亭及隔壁同屬同一集團的赤丸製麵所結業了! 是地產霸權惹的禍嗎?現在, 只可退而求其次到樓下的元氣, 幸好, 元氣的質素是可以的, 起碼沒有試過踏中過地雷.三文魚刺身 ($38)- 橙白相間, 層層分明, 外表充滿油光, 很新鮮, 入口油香滿溢, 很不俗!炸池魚 ($9一件)- 就像大X樂早餐的炸魚柳, 只能吃到炸粉味及上面一層沙律醬的味道. 不是不好吃, 只是沒甚特別.燒三文魚壽司 ($16)- 也是”油光滿面”, 經過火灸, 魚油會外滲, 令味道更豐腴. 亦有點點煙燻味. 只可惜不是即燒的, 像是”燒”了很久, 沒有微溫的魚油. 只是冷冷冰冰躺在碟子上.火灸黑椒三文魚壽司 ($13)- 在火灸三文魚上, 塗上一層沙律醬, 再在沙律醬上灑上少許的黑椒. 這個是即叫即製的, 味道與製好一段時間的截然不同. 被微溫的魚油潤澤口腔, 是一件何其幸福的事 (笑~). 黑椒味不濃, 反而沙律醬的味道很搶, 酸酸的, 減輕魚油的膩.石垣貝壽司 ($

燒穴子壽司, 火灸黑椒三文魚壽司
石垣貝壽司 ($18)- 是來自沖繩石垣島吧! 這個如天堂般的小島是我夢寐以求想到的地方. 未有彈藥過去走一趟, 只好點個石垣貝心靈慰籍一番吧! 石垣貝水份充足, 很爽口, 有點像吃象拔蚌的感覺, 但是味道淡淡的.
燒穴子壽司($16)- 又是製了一段時間的壽司, 沒有溫熱魚油的加持, 分數減去三成! 穴子有點韌, 不是柔軟的肉質, 最討厭穴子像鱔魚般的”肌肉型”口感. 穴子的肉應該是入口即化軟綿綿的嘛!

兩人惠顧, 一百六十元埋單, 每人盛惠八十元, 算是經濟了! 總好過走到上層給錢Ricky san賺, 呵呵!!
2012-11-19
2012-10-17 10 瀏覽
元氣,我最喜歡的壽司店之一,幾乎全部的款式都試過啦。。。因為它價錢合理,味道又可以保持水準!環境很不錯,雖然有時候做BAR位, 但是很是比較寬鬆的,不會跟旁邊的人相互碰撞。加上有會員卡,可以累積分數當錢用。所以一直都是我的首選!最喜歡的是它的三文魚腩, 特別柔軟,很肥美。&海鹽赤蝦,有些檸檬加海鹽一起吃的感覺很新鮮,非常好味道!!!還有每次都有叫它的“軍艦“, 要立即下ORDER, 上來的就會是很脆的紫菜跟很暖和的米飯+材料啦!首選是”芥末八爪魚軍艦”!!!!
加上有會員卡,可以累積分數當錢用。
所以一直都是我的首選!
[IMG:2
]最喜歡的是它的三文魚腩, 特別柔軟,很肥美。&海鹽赤蝦,有些檸檬加海鹽一起吃的感覺很新鮮,非常好味道!!!

首選是”芥末八爪魚軍艦”!!!!
2012-09-30
20 分鐘 (堂食)
用餐優惠
其他
2012-05-31 11 瀏覽
每一次我到amp食午餐都經過這家元気寿司,但幾年來都沒有試過因覺得會不抵食。一般我食午餐都是HK$50-60左右。今天不知道點解又經過這家元気寿司,有點想食魚生飯。兩點左右,又見沒有人排隊,就在門口問一問有沒有午飯套餐。帶位小姐說有些午餐定食,給了單張給我看。有魚生飯定食。醬油漬魚生丼(配麵豉湯),$58。OK呀!入到去坐迴旋寿司bar,立即叫了醬油漬魚生丼。麵豉湯夠10秒就出現在我眼前!回頭左右看看為什麽湯會這麼快,但看到湯是從那裏出來的!湯夠熱但配料有點咸!跟著打機等飯到。時間一分一秒的過去。知不覺等了15分鐘。旁邊人客的食品不停送到,大部份是寿司。我發覺寿司的份量很細。我再打機等飯到。時間一分一秒的又過去。知不覺又等了10分鐘。旁邊人客停叫而食品又不停送到,有其他食品又有寿司。我發覺份量都很細。這時我發覺已是過了兩點半了,下午茶時都到了!為什麽我的魚生飯還沒到?!叫服務員幫我追吓個飯,佢話立即幫我追。我又再打機等飯到。時間一分一秒的又過去。知不覺又等了5分鐘。旁邊人客開始叫下午茶而食品又很快送到。我發覺份量都很細。但,為什麽我碗魚生飯仲未到!?又叫服務員幫我追吓個飯,
一般我食午餐都是HK$50-60左右。

今天不知道點解又經過這家元気寿司,有點想食魚生飯。
兩點左右,又見沒有人排隊,就在門口問一問有沒有午飯套餐。
帶位小姐說有些午餐定食,給了單張給我看。
有魚生飯定食。醬油漬魚生丼(配麵豉湯),$58。OK呀!

入到去坐迴旋寿司bar,立即叫了醬油漬魚生丼。
湯夠熱但配料有點咸!

跟著打機等飯到。時間一分一秒的過去。知不覺等了15分鐘。

服務員幫我追吓個飯,佢話立即幫我追。

旁邊人客開始叫下午茶而食品又很快送到。我發覺份量都很細。

但,為什麽我碗魚生飯仲未到!?

又叫服務員幫我追吓個飯,佢又話立即幫我追。回來告訴我師父正在做我碗飯!

我又再打機等飯到。時間一分一秒的又過去。知不覺又再等了近5分鐘。我碗飯係邊呀!

我同個服務員講:有無攪錯呀?已等了半個鐘有多,如果未整我碗飯,就不要!

服務員立即入了去問師父。師父返對服務員說:要追我!

最後過了約4分鐘,我碗魚生飯終於到了!!!

但份量很少!!!

好似人地D下午荼份量吟!

無辨法,好肚餓,祗有食!
第一口魚生,嘩!好咸呀!

無辨法,好肚餓,祗有食!
但不值$58。

食完夠飽,還差少少,無理由去第二道食架!

我見其他人D寿司上得幾快,比多一次機會係,嗎叫左一客飛魚子寿司囉!$16一客。

點知真係惡夢從現!!

我都唔想再寫la。
長話短說,又等了25分鐘,追了又追。
最後到了,又細,又少魚子,紫菜又淋!

這是第一次,又是最後一次。
以後不會再來!!
也不會去有個“元”字的寿司店!!!!

$82.00 (午餐)
2012-04-29 6 瀏覽
今日下午肥龍B同屋企人來到apm食元氣,今次早左到, 11點幾12點到唔駛排隊!!其實呢間元氣週不時都幫趁...但係有樣野好老實, D野真係愈來愈差...唔知係咪D貨貴左, 壽司本身愈來愈縮水!!本身已經大極有限, 而家仲要縮埋水...真係非常唔抵食,,, 唉!!今次叫左壽司如下:::另外仲有燒牛肋骨壽司同蟹膏魷魚壽司!!魚生就一般般啦,唯一係鮋金魚壽司夠鮮味!!其他玉子同腐皮壽司既水準就差DD!!但係估唔到個蟹膏魷魚壽司都幾得!!估唔到呢個配搭係咁特別, 咁濃香呢!!唉... 不過最好味既劍魚腩壽司又售罄晒喎...有少少失望啦, 不過服務態度都幾好!!以前一直覺得元氣比元綠, 板長, 板前好好多!!但係而家就同板長, 板前個Level差無幾了...
今日下午肥龍B同屋企人來到apm食元氣,
今次早左到, 11點幾12點到唔駛排隊!!

其實呢間元氣週不時都幫趁...
但係有樣野好老實, D野真係愈來愈差...
唔知係咪D貨貴左, 壽司本身愈來愈縮水!!

本身已經大極有限, 而家仲要縮埋水...
真係非常唔抵食,,, 唉!!

今次叫左壽司如下:::
另外仲有燒牛肋骨壽司同蟹膏魷魚壽司!!

魚生就一般般啦,
唯一係鮋金魚壽司夠鮮味!!

其他玉子同腐皮壽司既水準就差DD!!
但係估唔到個蟹膏魷魚壽司都幾得!!

估唔到呢個配搭係咁特別, 咁濃香呢!!

唉... 不過最好味既劍魚腩壽司又售罄晒喎
...
有少少失望啦, 不過服務態度都幾好!!

以前一直覺得元氣比元綠, 板長, 板前好好多!!
但係而家就同板長, 板前個Level差無幾了...
2012-04-25
2012-03-21 13 瀏覽
之前為了成為會員,在上年年尾很"努力"地食元氣,到了今年年頭,為了用了會員coupon (每月各3張),繼續支持元氣!既然成日都食,當然要搵間水準比較穩定的一間,觀塘apm分店算是不錯。由於對今期既推介沒太大興趣,都係食番一貫既辣三文魚壽司、海膽墨魚壽司、元氣卷、劍魚腩壽司等。星期六下午茶時段都依然人多,迴轉帶上都是滿滿的,服務態度都十分有禮,食物方面,外觀都不差 (有時分店真的很參差),但是魚生明顯薄過以前很多,令飯的味道比魚生更重,海膽墨魚也不再是滿滿的鋪在面上,而是看見白色的壽司飯,雖說紫菜仍是脆的,證明是即製,但係如果元氣繼續"縮料",就算係同事有禮,食物新鮮,都不能令人「大滿足」。

2012-03-10
  • 元氣卷
2012-02-28 1 瀏覽
曾幾何時, 元氣乃迴轉壽司的巨頭之一, 當時的選擇真的很少, 比較之下元氣質素確是高幾班但今時今日百花爭嗚, 大眾化的壽司店也成行成市, 總覺得元氣的光望已經暗淡了其實元氣的質素並沒有多大下降, 但不進則退, 面對著近年千両, 峰, 板長等上中下三路夾擊, 當然失色了不少女伴的至愛, 真不明白為什麼她能對元氣的日式蒸蛋那樣著迷這一天認真的試幾口, 其實也廷滑的, 味道不差, 但就是太平凡, 找不到一個再吃的理由又是一個很普通的麵豉湯粉開水加三文魚頭的湯, 幸好熱度十足, 沒有魚腥味沒有鮮味的象拔蚌, 但頗爽口赤海蝦刺身全晚最好的, 鮮甜, 蝦肉彈牙但$38四隻赤海蝦, 赤海蝦壽司才$9一件, 我是不是蠢了?! 心想這赤海蝦質素一定比壽司的要好很多會安慰點吧鵝肝太油了, 壽司變了一團油飯, 而鵝肝的口感也太過鬆散飛魚子壽司是我去那裡都一定會食的, 為的不是其味道, 而是可以被我幾粒幾粒的放進口內, 慢慢玩樂一番, 享受它們續粒爆破的感覺元氣的飛魚子很結實, "爆破"不錯普通的食物付上合理的價錢, 不過不知的一餐

女伴的至愛, 真不明白為什麼她能對元氣的日式蒸蛋那樣著迷
沒有鮮味的象拔蚌, 但頗爽口
赤海蝦刺身全晚最好的, 鮮甜, 蝦肉彈牙
鵝肝太油了, 壽司變了一團油飯, 而鵝肝的口感也太過鬆散
元氣的飛魚子很結實, "爆破"不錯

普通的食物付上合理的價錢, 不過不知的一餐
2012-02-24
5 分鐘 (堂食)
用餐優惠
其他