2020-01-07 291 瀏覽
以晚飯的價錢,有飯,有拉麵,有炸雞,六十幾蚊係幾抵。見到其他人食其他set,係配抹茶蛋糕,望落都幾吸引。不過拉麵同炸雞就麻麻地,普普通通。我地仲叫左小食,野菜薯餅,南瓜薯餅同蟹肉餅。外皮酥脆,都幾好食。總體係抵食,但味道一般
2019-11-10 372 瀏覽
呢間野都食過好幾次㗎啦,老老實實質素其實好一般,同區有大把好選擇過佢。當日我一個人入去食,要我同另一個人搭對面都已經有啲不爽,坐落咗大家一齊點餐。點完之後個師奶伙記剩係比單對面無比我,我都覺得怪怪地。等咗成二十分鐘有多,我追問佢係咪漏落單,因為我無單,個伙記查完一大輪就同我講漏咗單,仲問我認唔認得邊個落。大佬我鬼記得咩,落單都要認住邊個。我咪話係師奶黎囉,佢話呢到個個都係師奶,個下我真係火都黎,呢啲係咩服務態度!呢間野永無下次!

呢間野永無下次!
呢日星期五又去長沙灣嗰邊搵朋友食晏,之前經過元州商場見到呢間日式餐廳幾抵食咁,今日就嚟試下,好彩朋友搵定位先,我行到去見到門口都企咗唔少人等緊,真係估唔到,因為行埋入去發現餐廳其實好大下。不過環境好鬼嘈,唔係好緊到計😅。餐廳有做set好抵,就算單點亦好平,不過就唔包嘢飲,要額外俾錢。食物選擇花多眼亂,最終我揀咗個餐係飯同麵都有😝,一次過滿足兩個願望。我要咗虎藏牛肉飯拉麵定食($54),顧名思義有個🐮牛肉飯仔,雖然細細哋,但都有一個白飯🍚嘅size,牛肉份量亦好多,味道幾好夠鹹夠多汁👍。除咗飯,仲有個拉麵仔,其實唔太細。湯底有得揀和風醬油、豬骨湯或味噌,我就要咗最前者。🍜拉麵正正常常啦,有塊叉燒有啲筍同半隻熟蛋,同想像中差唔多,不過估唔到呢隻麵質到最後都有少少浸淋咗,但又唔太大影響嘅。個餐仲有前菜仔(小砵),有菠菜同牛蒡。Overall來説我覺得都算好味嘅,而且份量好足,夠哂飽😊。朋友就要咗🐷滑蛋豬扒飯定食($46),佢呢個就有得跟麵豉湯或者飲品。我食咗一嚿豬扒都覺得唔錯,朋友就嫌蛋份量好似唔夠多🤭。但成個飯量就好多,佢食唔哂。另外,雖然唔包嘢飲,但餐廳有提供熱水比我哋自己斟。總括嚟講,

虎藏牛肉飯拉麵定食

滑蛋豬扒飯定食

總括嚟講,我係明白點解呢間餐廳要排隊嘅,因為的確係幾抵食,而且食物味道都唔錯,環境正常,性價比勁高👍👍👍。如果周圍開多啲分店就好喇,雖然行過嚟要啲時間,但我應該都會再返嚟食lunch啊!
2019-10-25
虎藏牛肉飯拉麵定食
2019-10-20 389 瀏覽
哩間店舖開左都好一段時間,還記得新開張時,我地好驚訝係一個屋邨地方開間好似幾有質素價錢唔算好貴既食店,有無得做呀? 新開張果時排隊排到痴晒線,依家食飯時間都會排隊,不過無之前咁誇張啦。咁我地都食過好幾次,款式多,有貪心既款,有小食多姿味既,亦有大胃口既選擇,我地比佢吸引既係其中一款小食,薯餅系列。講返今次,食左咁多次點解要出post,因為我真係覺得佢已經差左,好希望佢改進下。泡菜豚肉拉麵,麵底都好大係夠飽既,泡菜同豚肉都唔小算足料,但個湯底係唔熱嫁,暖暖地only,拉麵係熟既但仍然偏硬身,sorry!我今次只係食晒啲餸同兩啖麵已經停手。牛肉薯餅,上台好熱,即炸好香噴噴,薯味無以前咁濃郁了,味道還可以

牛肉薯餅,上台好熱,即炸好
香噴噴,薯味無以前咁濃郁了,味道還可以
2019-10-14
10 分鐘 (堂食)
<<可能係長沙灣最平既高質日本野>>One of the best Japanese cheap eats in Cheung Sha Wan 引頸期盼好想食好耐張既日本速食餐廳果然聚望所歸,超平又美味!Have always wanted try this out, now finally got the chance, yo!單點滑蛋吉列豬排蓋飯 $38:大大份,個飯有汁底,個蛋整得好,豬排吸到蛋汁,有蔥白花伴面,同日本食到既口味差唔多!A la carte pork chop with scrambled egg rice bowl, $38 only for authentic Japanese flavour, highly recommended!鐵板羊定食:個羊非常新鮮,有應該有既羊味得黎又唔係so臭,個汁好惹味又唔太咸,椰菜份量足夠,配白飯同麵豉湯,一流Lamb on sizzling plate with rice and miso soup: very fresh meats with a wonderful sauce, delic
<<可能係長沙灣最平既高質日本野>>

Lamb on sizzling plate with rice and miso soup: very fresh meats with a wonderful sauce, delicious yet not too salty, great pairing with the rice

甜品:大大白桃軟雪糕,10蚊勁大支雪糕,桃味濃食落甜酸甜酸似fro-yo, 好鐘意!仲要係日本個隻筒,開心!
White peach soft serve $10, huge ice cream served on Japanese style cone, rich peach flavour and tastes like frozen yogurt, I like it a lot!

2019-10-07 238 瀏覽
呢間日本嘢開喺屋邨商場,啲嘢算正常偏好除咗賣拉麵定食,亦有門面賣各式各樣炸薯餅同埋雪糕呢啲薯餅出面賣緊$1x 正常口味,佢款款都係$10睇個樣好脆咁~~~仲有雪糕賣見幅圖就知大杯,一直唔敢挑戰$10大大杯,仲可以有唔同味今日咁熱,一於挑戰吓姐姐冇昆我,啲雪糕係由底fill滿嘅我要了淨白桃味,不兩溝賣相同幅圖都好似一樣咁大杯,好重手真係擔心食唔晒食第一啖,唔錯,有白桃味嘅唔算太甜,少少酸個筒都好脆,厚身嘅食到大半,開始feel到由白桃味變為益力多味酸酸地唔係唔好食只係越食越似益力多味真係好大杯挑戰成功食到最後個cone會淋,不過佢好叻㗎啦我食咗好耐,個筒先叫淋咗少少
呢間日本嘢開喺屋邨商場,啲嘢算正常偏好

除咗賣拉麵定食,亦有門面賣各式各樣炸薯餅同埋雪糕
呢啲薯餅出面賣緊$1x 正常口味,佢款款都係$10

睇個樣好脆咁~~~

仲有雪糕賣
見幅圖就知大杯,一直唔敢挑戰

$10大大杯,仲可以有唔同味
今日咁熱,一於挑戰吓

姐姐冇昆我,啲雪糕係由底fill滿嘅
我要了淨白桃味,不兩溝
白桃味雪糕
賣相同幅圖都好似
一樣咁大杯,好重手
真係擔心食唔晒

食第一啖,唔錯,有白桃味嘅
唔算太甜,少少酸
個筒都好脆,厚身嘅

食到大半,開始feel到由白桃味變為益力多味
酸酸地
唔係唔好食
只係越食越似益力多味
真係好大杯
挑戰成功
食到最後個cone會淋,不過佢好叻㗎啦
我食咗好耐,個筒先叫淋咗少少
2019-10-07
外賣自取
白桃味雪糕
2019-10-01 284 瀏覽
星期一6:45pm入座,唔洗等(不過食食吓勁多人)呢間店好在可以用平民價,一次過食到拉麵、飯、甜品.......因為佢啲定食有部分係既有拉麵又有飯實食得飽你此外,亦有單點,拉麵$3x起由於想吃拉麵同飯,同埋太肚餓,我們點了:煎餃子拉麵定食(明太子紫菜飯,豬骨拉麵湯底)個碗飯可選白飯、明太子紫菜飯同、紫菜木魚花飯跟餐的餃子有5隻,平時去拉麵專門店食淨點餃子都$3x呢個set先$66餃子個樣望落唔錯,底部金黃,以為好脆但應該放咗一段時間,所以唔熱又唔脆,面頭啲皮有啲硬餡料就不會希望有驚喜,唔驚嚇就已足夠正常餃子菜肉餡另一個餐係,豬肉泡菜飯拉麵定食(醬油湯底),有飯有麵,跟漬物泡菜豬肉飯啲泡菜多到呢~~可以啖啖泡菜送飯不過豬肉偏少,得3粒細細舊,而且有啲柴同un不過$54有麵有飯就算了跟餐個拉麵可選豬骨、醬油、味噌湯底我選了醬油好笑有半隻熟蛋(其實好啱我唔食生嘢),有一塊好薄的豬肉,又係柴湯底清,夠味有醬油香麵質不錯,粗粗地,而且爽口彈牙有麵粉香2人一餐有飯有麵有餃子,都係$127埋單填肚之選
星期一6:45pm入座,唔洗等
(不過食食吓勁多人)

因為佢啲定食有部分係既有拉麵又有飯
實食得飽你

此外,亦有單點,拉麵$3x起

由於想吃拉麵同飯,同埋太肚餓,我們點了:
煎餃子拉麵定食(明太子紫菜飯,豬骨拉麵湯底)
煎餃子拉麵定食(明太子紫菜飯,豬骨拉麵湯底)
個碗飯可選白飯、明太子紫菜飯同、紫菜木魚花飯
跟餐的餃子有5隻,平時去拉麵專門店食淨點餃子都$3x
呢個set先$66
煎餃子
餃子個樣望落唔錯,底部金黃,以為好脆
但應該放咗一段時間,所以唔熱又唔脆,面頭啲皮有啲硬

煎餃子
餡料就不會希望有驚喜,唔驚嚇就已足夠
正常餃子菜肉餡

豬肉泡菜飯拉麵定食(醬油湯底)

泡菜豬肉飯啲泡菜多到呢~~可以啖啖泡菜送飯
豬肉泡菜飯
不過豬肉偏少,得3粒細細舊,而且有啲柴同un
不過$54有麵有飯就算了

跟餐個拉麵可選豬骨、醬油、味噌湯底
我選了醬油
好笑
有半隻熟蛋(其實好啱我唔食生嘢),有一塊好薄的豬肉,又係柴
湯底清,夠味有醬油香
和風醬油拉麵
麵質不錯,粗粗地,而且爽口彈牙
有麵粉香

2人一餐有飯有麵有餃子,都係$127埋單

填肚之選
2019-09-30
豬肉泡菜飯拉麵定食(醬油湯底)
豬肉泡菜飯
2019-08-10 332 瀏覽
呢間平民價錢的日本菜是我喜愛的飯堂之一。門外有薯餅櫃方便外賣。整潔、光猛。炸雞普通,拉麵湯底,望落都幾濃郁。叉燒正,飯ok。滑蛋豬扒飯是我每次指定菜式連醃菜我次次都清晒。
2019-06-21
5 分鐘 (堂食)
2019-08-04 329 瀏覽
之前曾在藍田的虎藏和風食堂吃過午餐,覺得食物水準不錯,服務不錯,而且價錢大眾化,這天在長沙灣遇上他的分店,當然不會錯過。點了抹茶蛋捲配拉麵餐,又點了抹茶芝士蛋糕配拉麵餐,拉麵有三款湯頭可供選擇,分別是豬骨湯、味增湯和醬油湯,我們選了豬骨湯,飲品點了凍檸檬茶凍咖啡。先說拉麵,豬骨湯不夠濃,拉麵份量較少。抹茶蛋卷抹茶味濃,好吃。抹茶芝士蛋糕抹茶味較淡,蛋糕質感太軟,不及抹茶蛋卷好吃。感覺上這店的食物不及藍田分店好吃,不過店舖給人整潔乾淨的感覺,侍應的態度也不錯,加上價格親民,若剛好在附近隨隨便便找地方吃午餐,也可一試。
先說拉麵,豬骨湯不夠濃,拉麵份量較少。
抹茶蛋卷抹茶味濃,好吃。
抹茶芝士蛋糕抹茶味較淡,蛋糕質感太軟,不及抹茶蛋卷好吃。
2019-08-03 238 瀏覽
長沙灣越開越多食肆,樓多就自然嘢食多,今次同呀媽呀爸來試下和風速食。😊😊✌🏻✌🏻平時爸爸都鍾意來呢度食飯,作為牛魔王嘅佢平時多數揀鐵板牛🐮🐮🐮,但今日因爲佢太遲食個Tea,所以食唔落飯,所以佢揀左食牛肉醬油拉麵,媽咪就揀左Cheap Cheap 的和風醬油拉麵,而我就揀左Cheap Cheap Cheap 滑蛋豬扒飯。話説呢度嘅餐確係平,而且快,無加一既情況下,水係要自己斟的。。但係Okay la~~😂😂😂 雖則佢係平,其實質素都唔差的。。就好似我個滑蛋豬咁,勁大碗,次次都吔唔晒啲飯,不過豬扒就薄身少少,同整定的,所以炸皮會林左少少😰😰,但都公平啲講句,之前我食過,但個炸皮係無林的。。拉麵坦白個質素普通,有啲麵同幾塊肉咁啦,好食過公仔麵,但湯底麻麻地。😂😂😂😂其實佢呢度個雪糕都好出色,有時我行過都會外賣食下。😂😂👍🏻👍🏻🍦🍦

2019-07-09 281 瀏覽
成日經過元州商場,今日咁岩俾我留意到呢一間元組和風食堂虎藏既日式食店😍見到餐牌有好多款拉麵餐、定食餐、仲有甜品添!我自己比較鐘意食牛肉,而且今日比較肚餓🤷🏽‍♀️所以我就叫左一個虎藏牛肉飯拉麵定食外賣!有飯又有麵應該夠曬飽。首先講下份量先,呢個餐真係夠晒份量,飯加拉麵一定飽肚。跟住講下配菜,食落普普通通無咩特別。再來就係碗拉麵,我簡左味噌味,可能因為我外賣到回家花了20分鐘,番到去拉麵變得比較林,但整體都不錯。最後就係牛肉飯,牛肉份量多、雖然隔左咁耐先食,牛肉變左過熟,但食落都好好味。我建議都係堂食比較好!會好食好多!值得一讚係外賣速度好快,order完5分鐘就拎到!
外賣自取
2019-06-27 217 瀏覽
成日經過都好多人,見裝修都唔錯,覺得以為係一間貴價嘅食店,但係入到嚟睇,餐牌又唔係太貴,其實都係日本快餐。甫坐下都好似日本嘅裝修,格局好日本。有單碗拉麵,單碗飯,有麵有飯,冷麵,甜品餐,都好多款式。而且三款拉面,包括和風醬油拉麵,味噌拉麵,豬骨湯拉麵,都是可以自由搭配,所以實啱口味。燒三文魚親子拉麵定食$78, 飯由半碗三文魚子和三文魚碎組成的飯,來到三文魚子較小,有點失望。下次唔叫。豬扒飯幾好又抵。沿路見到好多大大碗拉麵、飯及冷麵,好大份量,絕對可以再吃!
甫坐下都好似日本嘅裝修,格局好日本。
豬扒飯幾好又抵。
沿路見到好多大大碗拉麵、飯及冷麵,好大份量,絕對可以再吃!
2019-06-27
5 分鐘 (堂食)
2019-06-27 190 瀏覽
滑蛋豬扒飯定食($38)+$8凍檸檬茶朋友講開有間日本菜,價值合理,又不同款式既丼 、便當、 甜品,一於就決定食日本菜。午餐時間等左15分鐘左右就入座,一打開menu ,形形色色既日本定食,令我想每樣都叫來食。最後,揀左滑蛋豬扒飯定食同杯凍檸檬茶醫肚,定食既伴菜勁有心思,令人相當期待旁邊既滑蛋豬扒飯。 豬扒飯份量十足,飯用日本米,食落粒粒分明。滑蛋口感滑捋捋,但豬排既口感令人有少許失望,豬排粉太厚,肉感淋糍糍,但日本米份量多, 醬汁又適中。總括而言,平民日本美食,價錢又實惠。
滑蛋豬扒飯定食($38)+$8凍檸檬茶

2019-06-25
10 分鐘 (堂食)
2019-06-24 163 瀏覽
星期六沒有特價午餐,求其找了間店醫肚。眼見櫥窗餐點價錢都與其他日式料理店差不多,款式也不是太多,看到menu時有驚喜,發現款式多,很多都想吃,不知如何選的情況下,點了最平的拉面,看起來很少但吃上去意外的多。可惜的是,隻蛋不是溏心蛋。 T.T
和風醬油拉面
2019-06-08
2019-06-20 107 瀏覽
今日同一班同事嚟食午飯環境幾好,店員亦很有禮貌價錢也不算貴定食唔錯, 而且提供好多選擇, 如果唔喜歡食拉麵可以轉烏冬或者其他麵食但喺在平日的午飯時間太多人等, 入座速度比較慢,但整體來說仍然值得推介
今日同一班同事嚟食午飯
環境幾好,店員亦很有禮貌
價錢也不算貴